|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Mogę się przyłączyć?
![]() Mam takie pytanie, ma ktoś z Was motyw raju ? ;(
Wierzę w Nas bardziej niż w miłość, bo miłość jest jak człowiek, chwilą co nie godzi się na to, że musi ginąć. Powiedz mi to szczerze, chodzi o jakość czy o ilość? - Nie wiem. Jeśli miłość jest człowiekiem, chodzi mi o Ciebie! K. |
|
|
|
#2252 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: pomóżcie z znalezieniu literatury,Prezentacja maturalna <prosi>
Cytat:
|
|
|
|
|
#2253 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: pomóżcie z znalezieniu literatury,Prezentacja maturalna <prosi>
Witam
![]() Ja mam wizje apokaliptyczne w literaturze i malarstwie. Właśnie się dowiedziałam, że można jeszcze zmieniać plan prezentacji i biorę się do roboty. Może zdam ten zakichany ustny! Boję się strasznie, bo nie jestem dobra w takim gadaniu i to jeszcze przez 15 minut bez przerwy! Nazbieram jak najwiecej cytatów i napiszę jak najbardziej szczegółowy plan. Może się uda... ![]() Jest już ktoś z takim tematem po egzaminie? Może powie jakies przykładowe pytania komisji?? |
|
|
|
#2254 |
|
Raczkowanie
|
ponawiam moje pytanie
jest ktoś chętne do przeczytania mojej pracy??;/ zaczynam się uczyć już i nie wiem czy jest jeszcze coś do poprawy..
|
|
|
|
#2255 |
|
Raczkowanie
|
hej, czy ktoś z was czytał może książke Zofii Nałkowskiej "Róża Palatynu"? Jesli tak to prosze na priiiiiv, blagam!!
|
|
|
|
#2256 |
|
Konto usunięte
|
Hej
![]() Mój temat to 'Funkcjonowanie motywów apokaliptycznych w literaturze. Omów na celowo dobranych przykładach'. Do bibliografii wybrałam 'Apokalipsę św. Jana', 'Dziady cz.III', 'U wrót doliny' Herberta i 'Piosenkę o końcu świata' Miłosza. Teraz mam problem ze skonstruowaniem sensownej tezy. Chciałabym w niej zawrzeć myśl, że dla każdego apokalipsa oznacza coś innego, nie musi to być od razu koniec świata, może ona mieć bardzo osobisty charakter. A jesli to nie ma sensu to może to, że autorzy tych moich pozycji z bibliografii pisząc swoje utwory niejako chcieli przez to przygotować czytelników na najgorsze, nakłonić ich do przemyśleń? Jeśli miałyście podobny temat albo macie pomysł, to proszę pomóżcie ![]() Jeśli już wymyślę tezę to chciałabym te utwory po kolei omawiać. I tu kolejne pytanie do Was: czy np przy omawianiu 'Apokalipsy św. Jana' muszę wspominać o symbolice? I o innych detalach? A jeśli tak to w jakim stopniu? Kurczę, nie wiem jak się za to zabrać Mam jeszcze trochę czasu, ale chcę jak najszybciej to napisać
|
|
|
|
#2257 |
|
Raczkowanie
|
Mam prawie to samo.
Własnie mi przypomniałaś o tezie bo nie ujełam jej we wstępie. Jutro będe myśleć... Może coś takiego: " Częsta i różnorodna obecność motywu apokalipsy w malarstwie i literaturze wynika z nieustającego zainteresowania ludzi problemem przemijania i śmierci"? |
|
|
|
#2258 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki
Może faktycznie spróbuję w tą stronę
|
|
|
|
#2259 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, miałaby któraś z Was ochote przeczytać moją pracę i ocenić obiektywnym okiem? Proszę już tutaj, ponieważ wściekam się bo nauczyciele i mnie w mieście nie mają czasu, są w komisjach i w ogóle latam od tygodnia za nimi jak głupia. Mój temat to "adaptacja i jej pierwowzór literacki. oceń odwołując się do wybranych przez siebie kryteriów". Byłabym ogromnie wdzięczna!
|
|
|
|
#2260 |
|
Raczkowanie
|
Cześć, moj temat prezentacji to: " Motyw kobiety w literaturze i sztuce".
Wybrałam takie pozycje jak: Ewa("Adam i Ewa. Stworzenie Ewy" Michała Anioła), Izabela Łęcka("Lalka" Bolesława Prusa), Małgorzata Gautier("Dama kameliowa" Aleksandra Dumasa), "Macierzyństwo" Wyspiańskiego i "Lubię, kiedy kobieta..." Stanisława Przerwy-Tetmajera. Moja teza to: Różne sposoby przedstawiania kobiety, która może piękna, opiekuńcza i liryczna, ale też fatalna i tragiczna. (piękna-"Lubię.., opiekuńcza-"Macierzyństwo", liryczna-Małgorzata, fatalna-Izabela i tragiczna-Ewa), i tu moje pytanie: Jakie mogę dostać pytania od komisji?
|
|
|
|
#2261 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Mój temat to "model XIX-wiecznego patriotyzmu w literaturze. Omów na wybranych przykładach." chciałabym zapytać jak rozumiecie ten tamet. Mam napisana polowe prezentacji, ale ciągle mam jakies watpliwości. Czy rowniez waszym zdaniem w prezentacji powinnam napisac o postawach patriotycznych roznych bohaterów? bo ja zrobiłam to w ten sposob ze opisuje postawe bohatera i pisze jaki on mial stosunek do ojczyzny. np. Konrad z III części dziadów- uwaza ze on i ojczyzna to jedno, jest oddany ojczyznie, chce posiadac moc rowna mocy Boga by kierować narodem itd. zaznaczylam na wstepie ze romantyczny patriotyzm przejawia sie przez walke za ojczyzne, a miernikiem pozytywistycznego pariotyzmu byla praca. Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
#2262 | ||
|
Wtajemniczenie
|
jestem już po prezentacji, wczoraj.
bardzo się denerwowałam, przed pisemnymi wcale a wczoraj nie mogłam się na niczym skupić. temat mojej prezentacji - różne obrazy domu rodzinnego w literaturze gdyby ktoś miał jakieś pytania, piszcie
|
|
|
#2263 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a wie może któraś jakie pytania mogą się pojawić do prezentacji z motywem teatru świata? ("Świat jako teatr - omów sposoby wykorzystania tego motywu na wybranych przykładach z literatury")
myślę i myślę... i nie mam pojęcia
|
|
|
|
#2264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zależy jakie masz lektury u mnie np. miałam pytania tylko z ,,Pana Tadeusza"
|
|
|
|
|
#2265 |
|
Przyczajenie
|
Podobno można zmienić plan ramowy wypowiedzi (nie chodzi mi o bibliografie, tylko o sam plan), czy to prawda? Tzn. mogę go sobie rozbudować i dać komisji nowy?
och. i jeszcze jedno: jak mam same wiersze +obraz+ rzeźbę, to jakie mogą pojawić się pytania? Mogą np. zapytać się o biografię autora? z góry dzięki za odp
Edytowane przez dst2 Czas edycji: 2010-05-17 o 19:59 |
|
|
|
#2266 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moją koleżankę komisja zapytała o symbolikę kolorów na jednym z obrazów. Prawdę mówiąc mogą zapytać o wszystko. o epoki, biografie itp. |
|
|
|
|
#2267 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie też chciałabym zmienić konspekt a dokładnie jedną lekturę dodać a mianowicie Nad Niemnem i może Do matki Polki...pracę już mam...tylko nie umiem wymyślić argumentu do tego konspektu...proszę o pomoc
|
|
#2268 |
|
Rozeznanie
|
dodac innej lektury już nie możesz. Bo lektury masz w bibliografi, jak bedziesz miała coś inneog w prayc niż w bibliografii to mogą Ci uniewaznić egzamin.
Co do planu to jak isę uprzecie to możecie wejść z całkiej nowym odrauz na egzamin tylko musicie mieć kopie 2 dla komisji i jedna dla Was, dajecie komisji do sprawdzenia i spoko ja już na szczęście po ;D i dziewczyny dziękuję za wsparcie. Oscar otrzymał 100% ;D ;*** |
|
|
|
#2269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2270 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2271 |
|
Rozeznanie
|
Hej, dziewczyny właśnie tak sobie myślę, jakie pytania mogą mi zadać... I przyszło mi jedno na myśl, ale nie mogę nic senswonego wymyślić.
Jaki bohater opuścił swoją ojczyznę/grupę społeczną okazując bunt i sprzeciwiając się panującym normom?
|
#2272 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja już po ustnym z polskiego i do 20 czekam na wyniki starsznie sie boję
|
|
|
|
|
#2273 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Możesz mieć inny jedynie właśnie ten plan.
|
|
|
|
|
#2274 |
|
Zakorzenienie
|
heh
a moja koleżanka dołożyła sobie jeszcze ksiązkę niecały tydzień przed jednak postanowiłam nic nie robić...dzisiaj mam mature na 2 i tak sie zastanawiam dlaczego wybrałam mój temat przemiany w sposobie ukazyzawania kobiety i mi nic do głowy nie przychodzi mądrego;P
|
|
#2275 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj oglądałam film o II Wojnie Światowej. "Chlopiec w pasiastej piżamie"
Mój temat maturalny to "Człowiek pod władzą despotyzmu. Rozważ problem, odwołując się do wybranych utworów." i chciałabym do tematu pracy maturalnej z polskiego go wykorzystać, i tu pojawia sie pytanie.. czy zapytają mnie o jakieś szczegóły z drugiej wojny światowej? skoro film jest praktycznie o tym...
|
#2276 |
|
Zadomowienie
|
Raczej nie pojawi się pytanie kto zaatakował kogo w lipcu 43 roku, ale mogą się pojawić pytania ogólne. W końcu każdy maturzysta powinien wiedzieć, kiedy toczyła się druga wojna światowa itp.
Wszystko zależy też od komisji. Mogą Cię zapytać zarówno o własne odczucia, wiedzę historyczną, jak i to jak kończył się ten film.
|
|
#2277 |
|
Zakorzenienie
|
okej, dzięki za odp.
|
#2278 |
|
Przyczajenie
|
naruszenie regulaminu
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2010-09-27 o 11:29 |
|
|
|
#2279 |
|
Przyczajenie
|
Sprzedam tanio prezentację maturalną razem z literaturą podmiotu i przedmiotu (mniej więcej 40 zł) Mogę napisać przykładowe pytania do pracy.Temat "Idealiści i marzyciele - ludzie światu potrzebni czy zbyteczni. Omów to zagadnienie opierając się na wybranych utworach literackich." Prezentacja jest bardzo dobrze napisana, gwarantuje wysoki wynik na maturze ustnej, ja uzyskałam 18/20 pkt'ów. Polecam! Numer gg: 28625028
|
|
|
|
#2280 |
|
Przyczajenie
|
naruszenie regulaminu - treść usunięta
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2010-10-26 o 19:45 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:48.

Mam jeszcze trochę czasu, ale chcę jak najszybciej to napisać