|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2251 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odchudzamy sie ZDROWO i SKUTECZNIE! (bez diety "cud")
witajcie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2252 |
Zadomowienie
|
Witaj XAL
![]() ![]() ![]() Może nam powiesz ile teraz ważysz i jaki masz wzrost? powalczymy razem ![]() Miłego dnia ![]()
#2253 |
Zakorzenienie
|
Płynów piję dużo, parę kaw z mlekiem (kolega się śmieje, że takie słabe to nie kawa tylko kakao), rzadko herbatę, trochę coli light jak już mi się kawa znudzi, i dużo wody, raczej gazowanej, bo pobudza.
Mało białka? Wydawało mi się, że dużo ... Co do bułek, to jem tak ok 2 dziennie, bo nauczyłam mój żołądek, że dostaje duzo objętościowo, a taka bułka mnie zapycha i ma błonnik. Przez jakiś czas już nie mogłam patrzyć na serek (stąd brie i pleśniowe) ale trzeba będzie pomyśleć nad posiłkami typowo białkowymi. Ogólnie to jem tak, że rano jem kalorycznie i węglowodanowo, ale to mi daje powera na cały dzień, a im później tym mniej węgli na rzecz białek, ale faktycznie trzeba będzie dołożyć białek co nie co. Czasami (1-2) razy w tygodniu mam "luźniejsze" dni z TŻ, który lubi piwo i chipsy, a czasami tosty. Mój wzrost 175 a waga (w lutym) ok 68kg. Teraz chyba jest podobna, bo jakoś nie zauważyłam różnicy w ubraniach. Kiedyś regularnie (2 razy w tygodniu) chodziłam jeszcze na siłownię, ale niestety muszę się ograniczać z wysiłkiem tego typu ze względu na chore kolano. Teraz mam twister i hula-hop i staram się codziennie ok 20 minut tego poużywać. Bardzo chętnie bym poczytała jakieś propozycje zmian do mojej diety, bo jem dużo i często i waga stoi w miejscu (wymiary) to już bardzo duży postęp, ale jednak zależałoby mi na redukcji tłuszczyku.
#2254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale ekspertem w tej dziedzinie nie jestem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2255 |
Zakorzenienie
|
Wiesz kiedyś słyszałam w TV, że kawa jest zdrowsza od herbaty. Chodziło o wypijanie 4 filiżanek dziennie, ja się w tym przedziale mieszczę.
Cola light bo to jest wersja bez cukru. Białej herbaty nie próbowałam, jak ona smakuje? Zielona nawet jest fajna, ale czerwona ... niezbyt mi podchodzi tak jak owocowe. A wodę gazowaną już staram się ograniczać bo w dystrybutorze w pracy jest niegazowana, więc czasami się przejdę.
#2256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() cola light nie zawiera cukru, ale zamiast niego ma aspartam, jak dla mnie to jeszcze bardziej niezdrowe jest ![]() smaku herbat określać nie umiem [no oprócz owocowych ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2257 |
Zakorzenienie
|
Ja niestety kawy pijam bardzo dużo. Ok. 5 dziennie. Teraz już się nauczyłam pić z samym mlekiem, bez cukru
![]() Białaa herbatę też chciałam spróbować z Liptona. Widziałam w markiecie za ok. 6 zł. ![]() Ja dzisiaj od rana na uczelni ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2258 | ||||
Wtajemniczenie
|
To ja poczekam na resztę i wtedy odpiszę
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Podsumowanie: Dobrze go łączyć (w takim posiłku unikać węgli), nie traktować fety jako głownie źródło białka, białka dostarczać także z innych produktów i... starać się, by bilans tłuszczy się zgadzał... feta to głownie nasycone, dlatego nie przesadzać już z nimi w innych posiłkach. I... pamiętać także o innych tłuszczach, np. oliwie itp. zawartość tłuszczu 20 g, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 12,6 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,7 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone 5 g Podobno są o niższej zawartości tłuszczu... ale nie wiem, nie szukałam. Cytat:
Nie wiem też, czy jest sens rzucać gotowymi jadłospisami... wkleję, a potem okaże się, że połowy rzeczy nie lubisz, albo cuś ![]() ![]() ![]() Jednak zadaj konkretne pytanie/a a odpowiem. Cytat:
Schudłaś bo ograniczyłaś kalorie i niestety ale dość drastycznie... na początku chudnie się łatwo, teraz wszystko stanęło i musisz zmienić dietę, by chudnąć dalej (zakładam oczywiście, że rzeczywiście masz z czego, a nie jest to z kości na ości ![]() - więcej białka - mniej ww - niby je ograniczasz, ale popatrz- same bułki - dodać zdrowe tłuszcze - więcej warzyw - zielonych - zwiększych ilość kalorii. - posiłki co 2-3h, bez podjadania.
![]() ![]() |
![]() |
#2259 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do pozistałych rzeczy, tj. diety pisałam wcześniej. Cytat:
coca cola ligt - out, woda mineralna NIEgazowana - zastąp gazowaną, kawa - nie jest zła,pomocna nawet w odchudzaniu pij, nalepiej bez mleka i cukru, ale nie praktuj tego jako płyn równy wodzie - nawet tego nie wliczaj w minimalną dawdę wody mineralnej (dla dorosłego człowiekaok. 3L)! Kawa odwadnia - woda niegazowana obowiązkowo! herbatki zielone/czerowne/yerba mate i inne ziołowe - tak, bez przeczyszcających itp. Co do treningu: kręceniem hh przez 20 minut tłuszczu nie spalisz. Dieta z ujemnum bilansem + Trening aerobowy/HIIT + trening siłowy na całe ciało (nie wszystkie ćwiczenia obciążają kolana... zawsze można dobrać sobie odpowiedni zestaw) - i mamy sukces.
![]() ![]() |
![]() |
#2260 |
Zakorzenienie
|
I: trzy grzanki z odrobina margaryny
II: grahamka z chudą wedliną i rzodkiewką III: ziemniaczki, kotlet po wiedeńsku (drobiowy) sórówka z marchwi i selera Italianko zbijesz? Wiem że źle ale kurcze, straciłam motywację. Mam wrażenie że wszystko szlag trafił. Potrzebuję kopa <prosi>. |
![]() ![]() |
![]() |
#2261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś nie mam jak więcej ćwiczyć, może w domu coś mi się uda 2 razy tygodniowo wykombinować bo niestety w katowicach na siłownie są karnety nie na ilość wejść tylko na miesiąc, a ja bym chciała tą siłownię tylko 1-2 razy w tygodniu więc klapa. Będę szukać dalej.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2262 |
Zadomowienie
|
Eh dietki dzisiaj znowu nie będzie, bo ide do babci na imieniny i zjem ciasto a co taaam, trudno jak już pisałam wcześniej bardziej zalezy mi na utrzymaniu wagi niż schudnięciu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2263 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Asiek postaraj się Słońce ![]() ps. muszę chyba zaangażować znów zioooma ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2264 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Basen - ok, o ile nie stoisz w nim i się nie pluskasz ![]() ![]() I nie szukać wymówek - każdy chyba znajdzie 5-6h tygodniowo (a np. po wprowadzeniu HIIT'a będzie jeszcze krótszy) na trening ![]() w Twoim przypadku jednak trzeba popracować przede wszystkim nad dietą ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2265 |
Zakorzenienie
|
Witam wam dziewczynki
![]() ![]() ![]() Ja wczoraj pokonalam 1 dzien A6W a dzisiaj drugi ![]() Poki co wszystko jakos idzie ![]() ![]()
#2266 |
Zakorzenienie
|
Witaaam
![]() NolQa - jakoś leci ![]() Dobrze, że się nie dałaś! Tak 3maj! Ja za to zjadłam dwie MALAGI i czuję się podle ![]()
#2267 |
Zakorzenienie
|
Ja juz dzisiaj sie nie dam
![]() ![]() ![]()
#2268 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Brawo za a6w - nie licząc dziejszego dnia jeszcze przed Tobą tylko 40 ![]() Nie daj się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2269 |
Rozeznanie
|
To ja już jestem i dokończyłam
![]() ![]()
#2270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale musze wam cos powiedziec... MAM PODLA KONDYCJE ![]()
![]() |
#2271 |
Zadomowienie
|
xal witam
![]() wrocilam ![]() zaliczony dzisiaj basen, tylko 26 basenow, bo to w szkole ![]() i nawet zaliczylam spr z zabki na 6, 6-, 5 i 4 ![]() wieczorkiem poskacze troche na skakance ( jakies 10 minutek ![]() ![]()
#2272 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ok. Kiełki są niepełnowartościowe - przyjęłam ![]() ![]() Ale nie rozumiem jednej rzeczy - białka ma być 2g/na 1kg - no ok, ale jak mam niby to zrobić? jedząc np. sery twarogowe, jajka, ryby czy mięso - niby białko jest i niby wiem, że organizm nie magazynuje białka, a je wydala, ale mnie się kiedyś udało "przedawkować". Miałam wtedy może z 10-11 lat. Nikt mi tego do dziś nie wytłumaczył dlaczego tak się stało. Zaznaczam, że nie mam żadnej skazy białkowej, ani nic takiego. Efekt był przeokropny - jak przy ospie wietrznej - wysypało mnie całą - diagnoza (po przeanalizowaniu mojego jadłospisu - zjadałam wówczas jajko na śniadanie+mleko lub ser+mleko, obiad jakieś mięso, kolacja znów jajko lub ser - oczywiście jakieś tam dodatki w postaci kanapki z wędliną w szkole, w ciągu dnia do posiłków warzywa, popołudniami jakiś jogurt, serek z owocami - "domowej" roboty) Diagnoza następująca - przebiałkowanie organizmu (nie wiem, czy to fachowa nazwa, ale tak mi to pani doktor wytłumaczyła) Jak łatwo się domyślić od tamtej pory trochę boję się białka zwierzęcego, bo nie wiem jaka jest bezpieczna granica - stąd moje kombinowanie z białkiem roślinnym Kiełki - nie rezygnuj i jedz śmiało. Białko: Ilość zależy od potrzeb organizmu, treningów i ich intensywności, celu jaki chcemy osiągnąć. Nie można stwierdzić jaka granica będzie w pełni "bezpieczna". Białko jest konieczne, ma wiele zalet na redukcji, choćby prześpiesza metabolizm, ale nadmiar białka może także zaszkodzić, po krótce: - obciąża nerki i wątrobę, - na skórze mogą pojawić się "niespodzianki", - nadmiar nie zostanie wykorzystany i będzie przechowywany w postaci tłuszczu. Nie należy się go jednak bać... i 2g/na kg masy ciała nie jest ilością dużą. Sama piszesz, że nie masz skazy, uczulenia najprawdopodobniej też nie masz... w tym wieku wykluczam też trądzik. Jeśli był to jednorazowy wypadek to nie masz się czego obawiać... Popatrz na ilośc zjedzonego białka, dla małej dziewczyni może rzeczywiście było to za dużo? Obserwuj swój organizm, jak reaguje na różne rodzaje białka. Jedz dużo warzyw i pij dużo płynów... Ja wpisuję dane w DP i wychodzi tyle (dodatkowo dla pewności i sprawdzenia bf wstukałam to do getfit i wyszło podobnie, tzn. przy moim wzroście i obecnej wadze (-7kg w stosunku do tego co było na początku) i ruchu na poziomie 1,1 wychodzi, że powinnam zjeść ok 1700kcal, zatem -300kcal i stąd to moje 1300-1400 (choć średnio tygodniowo wychodzi raczej na granicy 1400) Zakładam, że rzeczywiście dobrze obliczyłaś ![]() Wiesz lepiej ile masz ruchu, a ja takze i wagę wzięłam większą, czyli te +7 Wprowadzone ręcznie ![]() W takim razie jaki stosunek BTW przyjęłaś ![]() (używam oliwy jako dodatek do sałatek, avocado nie cierpię. zresztą wogóle nie cierpię smaku oliwy ![]() Avocado nie da się zjeść samego ![]() ![]() jak pisałam wcześniej, nasionka jadam praktycznie codziennie, olej odpada, za to ryby często jem, bo lubię - zwłaszcza tuńczyka i coś wędzonego To dlaczego w jadłospisie nie było np. rybek ![]() ![]() ta proporcja to dla mnie zagadka ![]() Proporcję potraktuj tak: aby w diecie, każdego dnia każdy z tłuszczów miał swój udział... niekoniecznie każdy rodzaj tłuszczu w jednym posiłku W posiłku - 2x więcej białka niż tłuszczy - czyli proporcaj jak 2:1 Więc z czym połączyć orzechy, żeby było ok? Jakie białko? Tylko proszę nie z serkiem, bo już mam go dość... ![]() Orzechy - z białkiem + warzywa ![]() Jakiego serka masz dość? Twaróg/ziarnisty, cyc z kurczaka ![]() Ok. Załóżmy, że ktoś, kto waży 70kg powinien zjeść ok 140g białka. przeliczając to na serki wiejskie wychodzi, że ok 1200kcal powinniśmy na nie poświęcić. Wtedy mamy załatwione bialko, może jeszcze tłuszcze, wapń, a co z resztą składników? No i nie wyobrażam sobie, żebym miała na każdy z 5-6 posiłków wcinać 200g serka... ![]() Sprawa pierwsza - białko pełnowartościowe i niepełnowartościowe - piękny cytat odpowiadający na Twoje pytanie: "Białka, które zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów w wystarczającej ilości do podtrzymania życia to białka pełnowartościowe. Występują w takich produktach, jak mięso, ryby, mleko, ser czy jaja. Natomiast warzywa, ziarna, nasiona, czy orzechy dostarczają białka niepełnowartościowego, co znaczy, że poszczególne produkty nie zawierają wszystkich egzogennych aminokwasów. Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie 9 egzogennych aminokwasów, np. fasola z ryżem, czy masło orzechowe na chlebie razowym. Dlatego też wegetarianie otrzymują wszystkie niezbędne, egzogenne, aminokwasy, dzięki łączeniu różnych niepełnowartościowych produktów." A teraz obliczenia. Mamy kobietę, która waży 70kg i nie trenuje, nie ma ruchu, praca siedząca... jej zapotrzebowanie to ok. 1500kcal, odejmujemy 200kcal i mamy 1300kcal. 1300kcal - zapotrzebowanie na redukcji: B: 70kgx2=140gx4=560kcal i teraz wybierasz co liczysz... trzeciego skłądnika będzie tyle ile zostanie... Ja zawsze biorę T - tak mi łatwiej ![]() T: 30%z1300=390kcal/9~43/4g i reszta W, czyli: 1300-560-390=350kcal/4=87,5g Kobieta będzie jadła zatem w proporcjach: B: 140g - 560kcal T: 43/4g ~ 390kcal W: 87,5g - 350kcal Bilans się zgadza. Białko w każdym posiłku, dlatego 140g/6 (6 posiłków) ~ 23/4g w każdym. Proste ![]() Oliczenia są oczywiście zgodne z załozeniami 10PŻ - na innych dietach wygląda to inaczej. Dla T przyjęłam 30% z zapotrzebowania, a można w granicach 25-35%. I przyłączam się do prośby jednej z dziewczyn - mogłabyś zamieścić na forum jakieś konkretne przykłady swojego jadłospisu, nie wiem np. jeden dzień, albo co jadasz na poszczególne posiłki, czy co by było najlepsze. Bardzo by mi to pomogło zrozumieć co robię źle Postaram się odkopać moje notatki z redukcji na 10PŻ, wieczorkiem coś wkleję. edit: Jeszcze jedno... obliczenia są dla osoby na redukcji, gdyby Pani na redukcji nie była nie potrzeba aż tyle białka - wystarczy 1g/kg masy ciała + oczywiście oddajemy jej 200kcal ![]() Co do cięć: nie tniem z białka, tłuszczy i warzyw - tniemy z ww - niewarzywnych ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2273 |
żona
|
Witam
![]() Moja kondycja tez kiepska ![]() Kiedys zrobilam caly trening a6w i meczylam sie tylko przy ostatnich dniach, a teraz po 1 dniu ![]() Z jedzeniem dzisiaj u mnie do du*y ![]() Od jutra sie poprawie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2274 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2275 |
Wtajemniczenie
|
No cóż - skoro chcesz być dietetykiem, to taki Twój los Pomyśl, że inni też nie mają lekko (jak ja np, muszę użerać się codziennie z ekipą budowlańców) A jeśli chodzi o pytania (powtarzające się) to wiem, że to wkurzające, ale bierze się to stąd, że im bardziej zaczynasz się w coś wczytywać, tym więcej pytań się rodzi, bo każdy mówi inaczej... (no może nie inaczej, ale zawsze są te "dwie szkoły")
Pytania mnie nie wkurzają, wolę jak ktoś pyta i chce sięczegoś dowiedzieć, a nie upiera się głupio przy swoim - naszczęście takich przypadków w naszym wątku nie ma ![]() ![]() ![]() ![]() Przepis na sałatkę: - 1 dojrzałe avocado, - 1 duży pomidor, - 1 średnia cebula, - 1/2 pęczka szczypiorku, - sok z 1/2 cytryny, - oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek), - łyżeczka musztardy (najlepiej słodkiej, np. "Bawarskiej"), - pieprz, sól Avocado obrać ze skóry,usunąć pestkę, pokroić, podobnie jak pomidora, w dużą kostkę, cebulę w drobną kosteczkę lub w piórka, szczypiorek drobno pokroić. Zmiksować składniki sosu: oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz. Polać sosem składniki sałatki, wszystko wymieszać. Nie jestem w stanie zjeść avocado samego - kiedyś kupiłam i chciałam zjeść jako owoc - wylądowało w koszu. A sałatka jest pyszna, ja dodaję tylko mniej cebuli, oliwy łyżeczkę /avocado to też zdrowe tłuszcze/ - i oczywiście białko - najcześciej pierś z kurczaka. Odżywka to dla mnie kontrowersyjna sprawa, więc przemilczę temat... DLACZEGO? Jajka - niby mają białko, ale i cholesterol Mit z tym cholesterolem: "Badania naukowe wykazaly jasno , ze spozywanie cholesterolu w zywnosci ma niewiele wspolnego z poziomami cholesterolu krazacego we krwi. Organizm czlowieka sam wytwarza cholesterol, z tym, ze organizmy niektorych ludzi maja tendecje do wytwarzania wiekszych jego ilosci, a niektorzy nie. Spozywanie cholesterolu ma wplyw na jego ilosc okrazaca w zylach jedynie u niewielkiego odsetka ludzi. Podczasz jednego z badan naukowcy karmili ludzi calymi jajami przez kilka dni, aby sprawdzic jaki wplyw bedzie to mialo na poziom cholesterolu w krwi badanych. Okazalo sie, ze taka dietka praktycznie w ogule nie odbila sie na jego ilosciach ! Co ciekawe taki sam wynik osiagali rozni badacze , niezaleznie od siebie - co potwierdza jego znaczenie. OKAZUJE SIE, ZE JEZELI KTOS MA NATURALNIE WYSOKI CHOLESTEROL ORAZ ZABURZONY WSPOLCZYNNIK CHOLESTEROLU LDL I HDL, MOZE JESC JAJA !" Co do urozmaicenia - zgodzam się - znudzić się może, ale... na redukcji nie jest się całe życie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2276 |
Zakorzenienie
|
Uff.. właśnie wróciłam ze szkoły
![]() Za pół godziny ćwiczenia, a póki co jestem po jedzonku: 50g twarogu chudego, sałatka z sałaty pekińskiej, ogórka, pomidorka i cebulki oraz plasterek arbuza na deser ![]() A co tam u Was słychać?
#2277 |
Wtajemniczenie
|
Ja chwilowo się ulatniam
![]() ![]() Miłej raszty dnia... ![]()
![]() |
#2278 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o białko, witaminy, chrom, inne wspomagające odchudzanie, leki, etc. To po prostu ich nie używam. Wiem, wiele osób się ze mną nie zgadza, ale jak jestem przeziębiona organizm sam się musi wyleczyć, jak mu potrzeba witamin - jem jakiś owoc. Ogólnie kilka lat temu medycyna mnie bardzo zawiodła - doszłam do wniosku, że skutecznie to tabletkami potrafią grypę wyleczyć i to nie zawsze ![]() Z tymi jajkami to mnie pocieszyłaś ![]() ![]() ![]() A dietka dla mnie zapowiada się dłuższa niż kilka tygodni więc stąd moje użalanie się nad brakiem urozmaicenia. Z kurczaka faktycznie można zrobić masę rzeczy. Swoją drogą to uwielbiam zapiekanego w ziołach i z brokułem ![]() ![]()
![]() |
#2279 |
Rozeznanie
|
Kto Pisal Maturę W Tym Roku Pomocy Potrzebuję Z Bibliografią !!
P.S. Dziękówa Italianko. Zalewe zawsze odlewam. A sera jem mało. I co że ma sół ![]()
Jestem jaka jestem.... 18.10.2010 - 82.7 kg ![]() 23.10.2010 - 81.2 ![]() 6.11.2010 - ![]() Waga wymarzona : 60-65 kg ![]() Tabela naszych wymiarów z 18.10.2010. https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...1&d=1287584942 |
![]() ![]() |
![]() |
#2280 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:49.