Lubelskie Żonki!! - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-13, 09:39   #2251
katey
Rozeznanie

GG do katey
Dot.: Lubelskie Żonki!!

kochane mzonki, przepraszam ze sie nie udzielam i do tej pory nie doczekalyscie sie fotek, ale panuje u nas lekkie urwanie glowy
zaczelismy budowe domku w czwartek wybywamy na urlopik (witaj Londku i zakupy, i sloneczna Hiszpanio!) a do srody ja normalnie w robocie, korki po pracy i jeszcze musze w koncu znalezc czas zeby wymienic dowod bo mnie jakas kara spotka

na przeprosiny zajrzyjcie pod ten link:
http://picasaweb.google.pl/KateyPoll/PlenerD#

na arzie tylko plener bo nie mam kiedy zmiejszyc i zgrac z reportazu a zajumja ponad 3giga! ale doczekacie sie...tylko pewnie juz po powrocie z urlopu

16.08.2008

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816020113.png

katey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 09:40   #2252
SELKA*
Zakorzenienie

Dzień dobry Ale pogoda Mimo tego miłego i cieplutkiego dnia życzę
Super zdjęcia Katey- pomysł z sikawkami genialny Ale powiem szczerze,że powoli zaczynają mi się nudzić zdjęcia pana Z. Prawie każda z nas, które zdecydowałyśmy się na niego, ma identyczne ujęcia. Wiem,że dla każdej młodej pary są wyjątkowe, cudowne i niepowtarzalne. Lecz po obejrzeniu każdej kolejnej sesji pana Z. już nie zachwycam się tak, jak kiedyś. Co nie znaczy, że rodzina i znajomi, którzy nie znają z wizażu twórczości Z. uważa,że fotki są genialne To taka moja mała refleksja, nie chcę wkładać kija w mrowisko, bo już kiedyś nieprzyjemnie się zrobiło po podobnej opinii na temat Z. Ważne,że dla każdej z nas, która zdecydowała się akurat na niego, zdjęcia są najpiękniejsżą pamiątką) ...

Edytowane przez SELKA*
Czas edycji: 2008-09-13 o 09:58 Powód: dopisek
SELKA* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 09:45   #2253
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez SELKA* Pokaż wiadomość
Ja się diś nie ruszam z domu

Cytat:
Napisane przez katey Pokaż wiadomość
kochane mzonki, przepraszam ze sie nie udzielam i do tej pory nie doczekalyscie sie fotek, ale panuje u nas lekkie urwanie glowy
zaczelismy budowe domku w czwartek wybywamy na urlopik (witaj Londku i zakupy, i sloneczna Hiszpanio!) a do srody ja normalnie w robocie, korki po pracy i jeszcze musze w koncu znalezc czas zeby wymienic dowod bo mnie jakas kara spotka

na przeprosiny zajrzyjcie pod ten link:
http://picasaweb.google.pl/KateyPoll/PlenerD#

na arzie tylko plener bo nie mam kiedy zmiejszyc i zgrac z reportazu a zajumja ponad 3giga! ale doczekacie sie...tylko pewnie juz po powrocie z urlopu
Super foty
Widzę podobne pozy jak u nas oczywiście
A te kalosze są czadowe
Heh i walka na wodę - super pomysł

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 09:52   #2254
katey
Rozeznanie

GG do katey

a dziekuje
fakt, ze pozy sa podobne ale mamy innych modeli wiec luz
a wodna walka byla extra Pan Artur nagle dostal wizji jak ma wygladac ta sesja strazacka i po prostu swietnie sie bawilismy

16.08.2008

Stary 2008-09-13, 09:55   #2255
jodie
Zakorzenienie

katey świetne fotki! gratulacje! życzę udanego urlopu!
Stary 2008-09-13, 10:00   #2256
bandola18
Zadomowienie

Dziękujemy za pochwały co do wyglądu, wszystkie przekazałam Krzysiowi
Będzie się starał aby od czasu do czasu czarować ciotki.
Cytat:
Napisane przez tola3804 Pokaż wiadomość
Bandola! Skąd Ty takie fajne ciuszki bierzesz dla tego przystojniaka?
Ciuszki to różnie, część kupiłam, część dostał- fajowe i dobrej jakości można znaleźć w ciuchlandach, bo ci nasi projektanci weny twórczej nie mają.
Chociaż to body fajowe a dostał od mojej koleżanki.

Cytat:
Napisane przez niebieska.lwica Pokaż wiadomość
słodki a spojrzenie ze zdjęcia w Twoim avatarze rozkłada mnie na łopatki ile razy na nie patrzę
Mnie też rozkłada tylko ja mam na żywca

Ale sie kulinarnie zrobiło, ale mi zapachniało
Ja niestety odkąd jest Krzyś straciłam wenę kulinarną, bo wszystko robię na chybcika albo wtedy jak śpi ale rozpedzić się nie mogę.

A ja mam przepis na :
Kurze piersi z piekarnika
Pieczenie: 20 minut
Trudność: Łatwe

Składniki

•1 podwójna pierś z kurczaka•5-6 pieczarek•1 cebulka•majonez•15-20 dag sera żółtego•sól, pieprz[
Etapy przygotowania

1.Piersi rozbić jak na kotlety i doprawić do smaku jak kto lubi. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety (surowe!).
2.Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wyłożyć na kotlety
3.Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni.

Są super! Szybo i smacznie.
Pozdrawiam
Stary 2008-09-13, 10:03   #2257
tola3804
Zakorzenienie

Katey! Zdjęcia są przepiękne!!!!!!!!!!!!!!! !! Ty zresztą też!

Dziewczyny! Dzięki za przepisy, wyglądaja na smakowite. Na pewno wypróbuję! Dawajcie więcej, jak macie coś ciekawego. Na pewno skorzystam, bo bardzo lubię nowe dania wypróbowywać.

A ja się już zbieram, bo mam dziś na obiedzie gości - rodziców, więc muszę trochę ogarnąć, przynajmniej z grubsza i dokończyć obiad.

Buziaki!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-13, 10:22   #2258
martynka81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez katey Pokaż wiadomość
a dziekuje
fakt, ze pozy sa podobne ale mamy innych modeli wiec luz
a wodna walka byla extra Pan Artur nagle dostal wizji jak ma wygladac ta sesja strazacka i po prostu swietnie sie bawilismy
super zdjecia, gratulacje piekna z was para no i milego urlopu i udanych zakupow

Cytat:
Napisane przez tola3804 Pokaż wiadomość
Katey! Zdjęcia są przepiękne!!!!!!!!!!!!!!! !! Ty zresztą też!

Dziewczyny! Dzięki za przepisy, wyglądaja na smakowite. Na pewno wypróbuję! Dawajcie więcej, jak macie coś ciekawego. Na pewno skorzystam, bo bardzo lubię nowe dania wypróbowywać.

A ja się już zbieram, bo mam dziś na obiedzie gości - rodziców, więc muszę trochę ogarnąć, przynajmniej z grubsza i dokończyć obiad.

Buziaki!
no to smmmacznego tola

a my do kina zmykamy z siostrzenicami malza na Kung fu Panda
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 10:26   #2259
Ostrowczanka
Zakorzenienie

A ma ktoś może pomysł na fajną i szybką sałatkę dla gości? Bo jutro mam "najazd" a jakoś nie mam pomysłu. Tylko nie przepadam za połączeniem mięso + słodkie.

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 10:40   #2260
katey
Rozeznanie

GG do katey

ja ma jesli lubisz gyrosa

piers z kurczaka pokroic w kostke i obsmazyc w przyprawie "gyros" (kamisa najlepszy)
jajka ugotowac n atwardo (8szt)
papryke konserwowa pokroic w paseczko
sos: ja robie z jogurtu natruralnego i majonezu (mniej wiecej pol na pol) plus czosnek wcisniety i przyprawy (sol,piperz,papryka)

warstwami ukladac:
mieso
papryka
jajka (zetrzec na tartce o grubych oczkach)
sos
i tak 2 razy
wszystkim co podawalam smakuje i poszlo teraz w Polske

ps. ciesze si ze fotki sie podobaja dzieki za komplementy

16.08.2008

Stary 2008-09-13, 10:57   #2261
jodie
Zakorzenienie

Pan S. przyjechał , śniadanko i pędzę do lublina!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-13, 11:07   #2262
bandola18
Zadomowienie

Katey ładnie wyszliście na zdjęciach, te kalosze i sikawki ... zdjęcia są niepowtarzalne.
Co do pana Z. mam takie samo zdanie co Selka, nic dodać nic ująć.
Jodie a ty o 12 jesz śniadanie? Ja z racji wczesnego wstawania mojego brzdąca o 7-8, za godzinę będę szykować się do obiadu
Stary 2008-09-13, 11:37   #2263
niebieska.lwica
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bandola18 Pokaż wiadomość
Katey ładnie wyszliście na zdjęciach, te kalosze i sikawki ... zdjęcia są niepowtarzalne.
Co do pana Z. mam takie samo zdanie co Selka, nic dodać nic ująć.
i ja się z tym zgadzam, jednak najważniejsze że modele się zmieniają jak powiedziała katey
a synia tylko pozazdrościć, ciekawie musisz mieć z nim na co dzień

Katey gdzie robiliście tą pierwszą fotkę? u kogoś widziałam już zdjęcie na tle tej ściany z malowidłami i strasznie jestem ciekawa gdzie to coś jest.

SELKA dziękuję pięknie za zaproszenie nie wiedziałam że można tutaj takie zaproszenia wysyłać

Dzień dobry wszystkim
niebieska.lwica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 11:38   #2264
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez SELKA* Pokaż wiadomość
Super zdjęcia Katey- pomysł z sikawkami genialny Ale powiem szczerze,że powoli zaczynają mi się nudzić zdjęcia pana Z. Prawie każda z nas, które zdecydowałyśmy się na niego, ma identyczne ujęcia. Wiem,że dla każdej młodej pary są wyjątkowe, cudowne i niepowtarzalne. Lecz po obejrzeniu każdej kolejnej sesji pana Z. już nie zachwycam się tak, jak kiedyś. Co nie znaczy, że rodzina i znajomi, którzy nie znają z wizażu twórczości Z. uważa,że fotki są genialne To taka moja mała refleksja, nie chcę wkładać kija w mrowisko, bo już kiedyś nieprzyjemnie się zrobiło po podobnej opinii na temat Z. Ważne,że dla każdej z nas, która zdecydowała się akurat na niego, zdjęcia są najpiękniejsżą pamiątką) ...
Podobne są, ale nie identyczne - a to jak dla mnie różnica
A jak będziemy oglądać nasze ślubne zdjęcia wykonane przez p. Zomera za kilka, kilkadziesiąt lat pozostanie radość i z powrotem przypomną się miłe, a czasem śmieszne sytuacje i klimat, który stworzył ten fotograf - przynajmniej jeśli chodzi o plener, choć i podczas przygotowań i prze ślubem miło nam się z nim gawędziło
Wciąż uważam, że to był strzał w 10 jeśli chodzi o wybór jego na naszego fotografa i z czystym sumieniem mogę go polecić każdej przyszłej młodej parze

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 12:05   #2265
niebieska.lwica
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Podobne są, ale nie identyczne - a to jak dla mnie różnica
A jak będziemy oglądać nasze ślubne zdjęcia wykonane przez p. Zomera za kilka, kilkadziesiąt lat pozostanie radość i z powrotem przypomną się miłe, a czasem śmieszne sytuacje i klimat, który stworzył ten fotograf - przynajmniej jeśli chodzi o plener, choć i podczas przygotowań i prze ślubem miło nam się z nim gawędziło
Wciąż uważam, że to był strzał w 10 jeśli chodzi o wybór jego na naszego fotografa i z czystym sumieniem mogę go polecić każdej przyszłej młodej parze
z tym też się muszę zgodzić za każdym razem jak oglądam swoje zdjęcia to przypominam sobie tą atmosferę, niewyczuwalną dla innych. i o to chyba chodzi, żeby zdjęcia budziły nasze pozytywne emocje, dla każdej pary ich zdjęcia i tak są jedyne i niepowtarzalne

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-13, 12:57   #2266
sija
Zadomowienie

Ostrowczanka ja ostatnio jadlam całkiem niezłą sałatkę z: pomidorów, surowych ogórków, szynki (to wszystko pokrojone w grubszą kostke) i do tego grubo starty żółty ser w dużych ilościach w sosie chyba śmietanowo-majonezowym niestety dokłądnego przepisu nie mam, będę testować i zobacze co wyjdzie a moja mama robi świetną sałatkę z gotowanych buraczków:
ok 1 kg obranych i ugotowanych i przestudzonych buraczków
2 papryki dowolnego koloru
ok 0,6 kg kiszonych ogórków
2 kwaśne jabłka
biała część pora lub nieduża cukrowa cebula drobno pokrojona
troche soli i pieprzu do smaku
majonez
wszystko pokroić, doprawić i wymieszać z majonezem

Katey śliczne fotki, super wyglądaliście, z niecierpliwością czekam na więcej no i oczywiście życzę udanego wyjazdu

Bandola a ten Twój przepis to chyba wypróbuję na tygodniu, tak mi smaka narobiłaś

sija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 13:43   #2267
martuko
Wtajemniczenie

katey, zdjęcia masz fajne, takich strażackich jeszcze nie widziałam. I jak Ty mlodziutka jesteś....
A co do powtarzalności zdjęć - ja bym się nie zdecydowała chyba z jednego względu - jak sobie pomyślę jaki ubaw mają ludzie mieszkający czy pracujący na Starówce jak co tydzień widza kolejną parę kładąca się na bruku w tej samej pozycji..... heh
Atmosferę sesji tez pamietam, zwlaszcza moment pdo koniec jak sobie uświadomiłam,że nie zalożylam halki usztywniającej do spodnicy Ale fajnie było
Idę teraz piec cisto a potem dodam pare swoich przepisów i życzenia obiecane.
Co do sałatki z buraczkow ja dodaję do takiej drobną bialą fasolkę z puszki
POZdrowionka...
Aaaa, i okazuje się że byłam tu jakies pół roku temu, zaczęłam doczytywac co z mojej nieobecności się wydarzylo....
martuko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 14:28   #2268
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Dziękuję bardzo za przepisy . Na pewno skorzystam (a od niczego, gdyby komuś coś jeszcze do głowy wpadło to może zamieścić).
Tutaj parę ode mnie, na moje ulubione dania:

Makaron-muszle nadziewany masą szpinakową

Makaron muszle
serek ricotta
50 dkg szpinaku
3-4 ząbki czosnku
sok z cytryny
ser żółty

Kupujemy makaron - muszle (conchiglione) i gotujemy je, ale na lekko twardo. Szpinak odszypułkowujemy, na orozgrzaną oliwę wrzucamy usiekany czosnek, ale smażymy tylko chwilkę aby się nie spalił. wrzucamy do niego szpinak i smażymy, aż straci objętość. Solimy, pieprzymy, wciskamy sok z 1/2 cytryny.
Całość mieszamy z serkiem ricotta i nadziewamy muszle.
Posypane zółtym serem zapiekamy w piekarniku.

Barszcz biały

Kiełbasa (najlepiej swojska)
czosnek
4-5 ziemniaków
marchewka
pietruszka
majeranek
śmietana 18%
sól, pieprz
zakwas do barszczu (do kupienia w sklepach)

Obrane warzywa (poza czosnkiem) kroimy w kostkę/plasterki i wrzucamy do wody. Dorzucamy kiełbaskę, sypiemy Vegety/soli i gotujemy do miękkości warzyw. Odstawiamy aż wystygnie. Dolewamy tyle zakwasu, aż będzie odpowiedno kwaśne, wsypujemy majeranek, dodajemy zgnieciony/posiekany czosnek (ze 2 ząbki) i zaciągamy śmietaną.Solimy pieprzymy do smaku.

Sałatka ziemniaczana

8-10 niedużych ziemniaków
ogórki kiszone/małosolne
szczypior
ketchup, majonez, sos chilli
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w grube plastry. Ogórki skroić w kostkę, posiekać szczypior. Wszystko pomieszać. Polać sosem - majonez+ketchup+sos chilli słodko-pikantny (np. Tao tao).

Sałatka z kiełkami

Puszka kiełków fasoli mung lub pudełeczko świeżych
4 jaja
30 dkg łagodnego sera żółtego
majonez
4 ogórki konserwowe
sól, pieprz

Kiełki odsączyć jeśli są z puszki, jeśli są świeże opłukać. Jaja na twardo usiekać w kostkę, to samo zrobić z korniszonami. Ser utrzeć na grubej tarce. Wszystko połączyć, wymieszać z majonezem, doprawić.

Zupa-krem z kalafiora (może być i z brokuła)

Kalafior/brokuł
śmietanka
Vegeta
15 dkg sera żółtego

Kalafiora ugotować, aż będzie bardzo miękki, wręcz rozgotowany w osolonej Vegetą wodzie. Rozciapać go tłuczkiem/blenderem. Zaciągnąć wszystko śmietanką, można zagęścić wodą z mąką, jeśli ktoś lubi.
Podawać gorące, lejąc na kosteczki sera żółtego na dnie miski - pychota!

Piernik na piwie

2 czubate szklanki mąki
7 g sody
70 g masła
3 łyżki cukru - pudru
3 jaja
1/2 butelki klasycznego Karmi
200 g płynnego miodu
niepełna szkl. cukru
przyprawa korzenna do piernika
200 g mieszanki bakaliowej (rodzynki, orzeszki itp.)
tłuszcz do formy
bułka tarta
1/2 tabl. czekolady i 2 łyżki śmietany na polewę

Mąkę wymieszać z sodą. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Ciągle mieszając dodawać powolutku miód, piwo i cukier. Po wymieszaniu dodać bakalie i przyprawę piernikową.Potem ostrożnie dodać ubitą pianę z białek. Natłuścić i wysypać formę do ciasta. Piec ok. godzinę w temp. 190 stopni.
Po ostudzeniu polać polewą - rozpuścić czekoladę ze śmietaną.

Sałatka z makaronem sojowym

1/2 opakowania paluszków krabowych
makaron sojowy
2 małe lub 1 duży ogórek
mały jogurt naturalny
koperek
czosnek
majonez
sól, pieprz

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, pokroić aby nitki nie były metrowej długości. Paluszki krabowe rozmrozić i pokroić w plasterki. Ogóra obrać i pokroić w kostkę/plasterki (jak kto woli). Wszystko pomieszać. Zrobić sos z: opakowania jogurtu, 3-4 łyżek majonezu, 2-3 ząbków czosnku. Polać sałatke sosem, posypać koperkiem, doprawić.

Pasta jajeczna

5 jaj na twardo
1/3 kostka masła
4-5 łyżek majonezu
2 łyżeczki musztardy
sól pieprz
można dodać szczypioru/rzeżuchy

Jajka usiekac, rozmieszać z resztą składników mikserem/blenderem. Doprawić i wcinać - pyyycha!

Pasta makrelowa

1 makrela
2 jajka
musztarda
sól, pieprz

Makrelę trzeba pozbawić ości i rozdrobnione mięsko wrzucić do miski. Jajka usiekać, dodać musztardę do smaku, doprawić.

Coś na szybko - wampir killer
Makaron
czosnek
masło

Makaron ugotować, odsączyć na durszlaku. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć 5-6 rozgniecionych ząbków czosnku. Wrzucić makaron, obtoczyć w maśle - pychota.

Faszerowane cukinie

2 średnie cukinie
ser żółty
mięso mielone
sos słodko-kwaśny/ słodko pikantny tao tao
1 cebula

Cukinie przeciąć na pół wzdłuż i wyjąć łyżką miąższ ze środka tworząc "rynienkę". Mięso mielone podsmażyć z usiekaną cebulką, wrzucić do tego wydłubany ze środka cukinii miąższ. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć w przygotowane cukiniowe korytka. Posypać utartym żółtym serem, zapiec. W końcowej fazie polać sosem - ja lubię na pikantnie. Farsz można wzbogacić ryżem.

Marynata do mięsa na grilla

Musztarda
oliwa
ziele angielskie
pieprz
sól
zioła prowansalskie (mogą być inne)
sok z cytryny
sos sojowy

Pomieszać 1/3 szklanki oliwy z 1/3 szklanki wody. Dorzucić do tego ok 1/2 słoiczka musztardy, wymieszac. Dodać łyżeczkę sosu sojowego, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, wsypać łyżkę ziół, posolić, popieprzyć, wrzucić ze 2 ziela angielskie.
Najlepiej smakuje karkówka wymoczona w tej marynacie, ale może to być i kurczak i schab.
Mięsko powinno się moczyć w tym (całe uciapane) z min. 5 godzin.

Banany z grilla

3 banany
tabliczka czekolady (gorzkiej/białej/mlecznej - jaką się lubi)

Bananów nie obierać ze skóry, wyciąć rowek wzdłuż owoca, nie przecinając na wylot. Czekoladę połamaną w kostkę wsadzić w ten rowek. Piec na grillu aż skórka od spodu nie sczernieje - pyyyyycha.

Boczniaki z grilla
Boczniaki
oliwa
ser zółty
sól

Boczniaki na gładkiej stronie posmarować oliwą, posolic, rzucić na ruszt, posypać blaszkową starkowanym żółtym serem.

Makaron z sosem serowym

Makaron
20 dkg starkowanego zółtego sera
1 duża kostka serka topionego
duża śmietanka 18%
sól, pieprz

Makaron ugotować, najlepsze są jakieś świderki, muszelki. Wlać śmietanę na patelnię, dodać sery i poczekać aż sie rozpuszczą. Doprawić. Taki sos jest świetną bazą - można dodawać do niego szczypior, boczek, brokuły, szparagi, szpinak - co komu do głowy wpadnie .

Pierś z kurczaka w zupie cebulowej(2 os.)
2 Piersi
torebka ryżu
torebka zupy cebulowej w proszku
pieprz, sól

Piersi pokroić w paseczki, ułożyć w blasze wyłożonej folią aluminiową. Zalać to zupą cebulową wymieszaną z dużo mniejszą ilością wody niż na torebce (ok. 1/3) - można dodać śmietanki.
Zapiec, aż zupa się zetnie, podawać z ryżem.

Parówki w cieście francuskim (2 os.)

4 parówki długie
1 opak. ciasta francuskiego
1 jajo
4 plastry żółtego sera

Parówki obrać z foliowych osłonek, zawinąć w plaster sera a potem w ciasto francuskie. Od góry posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 20-30 min, aż ciasto się zrumieni. Podawać z surówką - uwaga jest bardzo sycące.

Uffff, chyba tyle . To z mojej prywatnej komputerowej książki kucharskiej - wszystko łatwe i szybkie do przyrządzenia.

Stary 2008-09-13, 15:31   #2269
Joasia***
Rozeznanie

katey zdjęcia są super!! ślicznie wyglądacie i super ujęcia. Życze udanych zakupów i miłego urlopu, wygrzejecie się w Hiszpani jak u nas taki ziąb...

Moja ulubiona sałatka to :
puszka groszku
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
6-8 ogórków konserwowych pokroić w kosteczkę
puszka tuńczyka w oleju
dwie łyżki majonezu
przyprawy wg uznania
Joasia*** jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-13, 16:08   #2270
SELKA*
Zakorzenienie

No, no dziewczynki ale się rozpędziłyście z tymi przepisami Dzięki wielkie- wkleję jako pierwsze do mojego folderku kulinarnego Ja do tej pory najbardziej jestem zadowolona z przepisów drukowanych w takiej malutkiej gazetce za 80 gr, chyba "przyślij przepis", są fajne i dobrze opisane.
Sija - kolejny strzał, tym razem musi byc celny- Twój mąż to S.!!
SELKA* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 16:16   #2271
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Zgadzam się - te gazetki są świetne - już z kliku przepisów skorzystałam . Teraz szykuję się na kurczaka w maślance.

Stary 2008-09-13, 16:54   #2272
niebieska.lwica
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sija Pokaż wiadomość
A ja Wam zdradze przepis na kurczaka na ryżu - z cyklu łatwe i smaczne:

Porcja na 4 osoby:
4 udka lub 8 małych podudzi
2 średnie marchewki
puszka groszku
szklanka ryżu
2,5 szkl ciepłej wody (żeby się kostka rozpuściła)
kostka rosołowa
przyprawy do kurczaka

Przygotować duże naczynie najlepiej żaroodporne z pokrywką (jak czasem robie w gęsiarce to ryż przywiera) Na spodzie wsypać ryż, groszek i grubo starą marchewkę. Na tym ułożyć przyprawione wedle uznania udka i wlać wode z rozpuszczoną kostką rosołową. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 1 godziny, jeśli widać jeszcze wode to możne troszkę dłużej a jeśli ryż w trakcie pieczenia wciągnie całą wilgoć to można dolać troszkę wody.

Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje

dziękuję bardzo za przepis mężulo mi dziś ugotował Twoją propozycję i było pyszne kochanego mam męża
Stary 2008-09-13, 17:45   #2273
sija
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niebieska.lwica Pokaż wiadomość
dziękuję bardzo za przepis mężulo mi dziś ugotował Twoją propozycję i było pyszne kochanego mam męża
fajnie, że smakowało, u nas dziś to samo było na obiadek

Selka tym razem trafiłaś, chyba, że jest tam więcej panów S ihihi ja też jestem S więc po ślubie mamy takie same inicjały

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-13, 17:49   #2274
martuko
Wtajemniczenie

ja coiągle nadrabiam zaległości, jestem na 41 strnie, więc dobrnęłam do tematu rocznic ślubu
pytanie do Toli - jakie to meble macie w pokoju?? (wiem, brzmi śmiesznie po takim czasie, ale ja przecież ich nie widzialam wcześniej)
IDę wyjąć ciasto, ale pachnie i cieplej sie w domku zrobiło
a jest tu kto???
Stary 2008-09-13, 18:02   #2275
sija
Zadomowienie

Martuko jak zapraszasz na ciasto to jesteśmy wszystkie

Stary 2008-09-13, 18:44   #2276
pola_m
Wtajemniczenie

a jakie ciasto?? My się zażeramy właśnie chałwą pyszna tunezyjską i rozgrzewamy sie herbacią

w ogóle fajne te Wasze przepisy, pokoupije sobie i będziemy praktykować
Od siebie z prostych i smacznych polecam makaron z porem i pieczarkami:

Smażymy pokrojonego pora i pieczarki, solimy, pieprzymy, dodajemy troche śmietany raczej tłustej i jemy z makaronami.Pyszulka

kurde okna nieszczelne mamy i stary dach... hebli nieźle, ale dajemy radę
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 18:52   #2277
Ostrowczanka
Zakorzenienie

A ja dziś wieczorem siedzę sama - mąż u teściów samochód naprawia. A ja teoretycznie powinnam sie uczyć a nie na wizażu siedzieć....
Naszła mnie teraz chęć, żeby zrobić ciasto , chyba już za późno - ale jutro chyba wykonam.
Uwielbiam jak w domu pachnie świeżym ciastem.

Stary 2008-09-13, 19:51   #2278
bandola18
Zadomowienie

Ja też skorzystam z przepisów, skopiuję jeśli pozwolicie.

Zrobiło się tak mniamuśno ... palce lizać.

A ja wybrałam się dzisiaj do mamy autobusem i z dzieckiem, w sumie deszczu nie było ale potem złapała nas taka zlewa ...
Efekt był taki, ze ja cała mokra a mój synio miał dobrze suchutko i cieplutko.
Ja to jestem masochistka deszcz leje, ja z wózkiem prowadząc jedną ręką, drugą parasolkę. Ale sama tego chciałam, jakoś tak byłam naiwna, że nie bedzie padać, będzie ładna pogoda.
Nadzieja matką głupich ...
Ale nie macie takiego wrażenia, że tak za szybko przyszło to zimno.
A gdzie ta polska złota jesień? Kolorowe liście spadające z drzew, świeci słonko ...
Stary 2008-09-13, 19:52   #2279
martuko
Wtajemniczenie

na ciasto oczywiście zapraszam, miałam nawet zdjęcie zrobić, choć przecudnej urody to ono nie jest - lepiej smakuje niż wygląda....

pola, juz pytałam, ale nie dotarlam kjjeszcze do tego tematu - Ty jestes w Lublinie, czy nadal we Francyji????
Stary 2008-09-13, 19:57   #2280
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Podobno ma jeszcze wrócić pogoda - ja trzymam kciuki za jakiś słoneczny weekend bo umówiłam się z bratem na sesję.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości