|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Produkty do włosów bez silikonów!!!
Ja już nic nie rozumiem. Jeśli na codzień stosuję szampon i odżywkę znanych firm, najprawdopodobniej zawierające te silikony, to niszczę nimi włosy? I powinnam myć je potem szamponem babuni BEZ SILIKONU żeby zmyć tamte specyfiki, czyli one nie pielęgnują tylko szkodzą...? jejciu pogubiłam się. Jak to jest?
|
|
|
|
|
#2252 |
|
Zakorzenienie
|
A kto tak do końca rozumie ?
![]() Nie wszystkie kosmetyki do włosów "znanych firm" zawierają silikony - to po pierwsze . A i silikony są różne . Po drugie - nie, używając silikonów nie niszczysz włosów . Zaraz ktoś napisze, że silikony stanowią barierę dla innych dobroci . Nie zgadzam się . Po trzecie - jeśli używasz kosmetyków z silikonami, wystarczy raz na jakiś czas umyć włosy szamponem z mocniejszym myjadłem {SLS, SLES i podobne}. Np. ja do tego celu używam szamponu z Sodium Coceth Sulfate. Nie wiem jakiego szamponu używa Twoja "babunia" { }.Co do silikonów w szamponach, to zdania są podzielone. Mnie nie przeszkadzają. A tak szczerze, to poczytaj sobie w wolnej chwili ten wątek . Wszystko jest łopatologicznie wytłumaczone . Wystarczy nawet, że rzucisz okiem na pierwszy post . |
|
|
|
|
#2253 |
|
Przyczajenie
|
no właśnie chyba za dużo się naczytałam o tym, każdy co innego mówi i już się pogubiłam. dzięki za odpowiedź.
a skoro silikony niby blokują dojście dobrych substancji, to czy po użyciu szamponu bez silikonu warto zastosować jakąś odżywkę, żeby się lepiej wchłonęła, czy nie ma to sensu? |
|
|
|
|
#2254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2255 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, tak właśnie "dumam" jeszcze nad tymi szaponami. Pierwszy to Ducray 'Extra Doux', który ma niby być takim delikatnym...Ze składu widzę, że nie ma silikonów, ani parabenów ale jak rozumiem, jest dość chemiczny bo SLS zaraz na drugim miejscu, no i Glycol...więc dzieciom chyba nie powinnam dać myć nim włosów...
Skład: Aqua, Sodium Laureth Suflate, Disodium Cocoamphodiacetate, Decyl Glucoside, Citric Acid, DMDM Hydantoin, Parfum, CI 42053, Lactamide Mea, Panthenol, Polyquaternium-7, Propylene Glycol, Sodium Chloride, CI 47005 L'oreal wypuścił już jakiś czas temu szampony dla dzieci. Jeden to L'oreal Professionel Nature, Source de tendresse Aqua,sodium laureth sulfate, PEG 200 hydrogenated Glyceryl Palmate, Disodium cocoamphodiacetate, polysorbate 21, polysorbate 20, sodium chloride, peg7 glyceryl cocate, disodium ricinoleamido mea-sulfosuccinate, sodium benzoate, sodium methylparaben, polyquaternium 10, salycid acid, etylparaben, prunus persica extract, peach fruit extract, caramel, CL47005/Acid yellow 3, xanthan gum, CI14700/red4, polycrylamide, c13-14 isoparaffin, laureth 7, sodium hydroxide, citric acid, parfum Toż to same parabeny.... Teraz wypuścili nowy skład, L'oreal professionel Nature, Tenddresse Kids i jest napisane "no parabens, no silicones" . Mam więc nadzieję, że to będzie lepsze (ale też SLS wysoko...): Aqua, Sodium Laureth Sulfate, , peg-200 hydrogenated glyceryl palmate, disodium cocoamphodiacetate, polysorbate 20, glycerin, sodium chloride, hexylene glycol, sodium benzoate, peg 55 propylene glycol oleate, polysorbate 21, polyquaternbium 10, salysylic acid, prunus persica, , peach extract, caramel, ci 47005, acid yellow 3, ci 14700/red 4, sodium hydroxide, citric acid, parfum Chyba ten ostatni da się przeżyć, co? No i jeszcz jest L'Oreal Professional Sensi Balance który miał być też mega delikatny i też dużo parabenów: Całego składu nie mam siły pisać ale w połowie jest ButylParaben, Ethylparaben, Propylparaben, isobutyloparaben.... Ech.... Edytowane przez malwes Czas edycji: 2012-02-20 o 20:25 Powód: wycinka błędu |
|
|
|
|
#2256 |
|
Zadomowienie
|
Kiepskie masz te szampony i zapewne drogie...a zwykłego Hippa dzieciom kupić nie możesz?
Mnie najbardziej drażnią inne składniki pomijając Sles i parabeny (od którym nota bene gorszy jest DMDM Hydantoin). |
|
|
|
|
#2257 |
|
Zakorzenienie
|
malwes to ma być szampon dla Ciebie czy dla dziecka?
Babydream i Hipp mają bardzo fajne składy https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...m-shampoo.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html Ja ogólnie swojej córeczce myję włoski Hippem, albo Nivea, ale tylko tym: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ivea-baby.html Skład: Aqua, Decyl Glucoside, Sodium Myreth Sulfate, PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, PEG-80 Sorbitan Laurate, PEG-90 Glyceryl Isosterate, Disodium PEG-5 Laurylcitare Sulfosuccinate, Polyquaternium-10, Hydrolyzed Silk, Laureth-2, Citric Acid, Sodium Laureth Sulfate, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Sodium Benzoate, Parfum. Wiem, że ten Nivea też ma SLeS, ale na końcu składu. Moja córeczka ma ciemne włoski, a to są jedne z nielicznych szamponów, które nie mają w składzie rumianku
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2258 |
|
Zadomowienie
|
Czy któraś miała tę maskę: CREMA AL LATTE
http://allegro.pl/show_item.php?item=2096950123 Aqua, Cetearyl Alcohol,Cetrimonium Chloride, Dipalmytoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Parfum, Phenoxyethanol,Methyldibr omo Glutaronitrile, Hydroxypropyltrimonium Hydrolized Casein, Citric Acid, Hydrolized Milk Protein, Methylchloristothiazolino ne, Sodium Cocoyl Glutamate, Methylisothiazonlinone. Podobna jest do Kallosa czy Mili? |
|
|
|
|
#2259 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki śliczne za odpowiedź. ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Izus, to wynik przeglądu wszystkiego co mam w szafce, pootwieranego i niepootwieranego. Dla maluszków mam BabyDream, sama myję Herbal-Care z żeńszeniem. Natomiast tak dumam nad niektórymi opakowaniami, czy wylać, czy zużyć, czy co....? Do nas sporo rodziny wpada więc coś przywożą, zostawiają (nie chcą zabierać więc albo leży na kolejną wizytę albo każą zużyć itp). I tak własnie w starym szamponie L'Oreala dla dzieci znalazłam te parabeny to wylałam od razu. Ale te 'sans parabenes' z nowej serii L'oreala dziecięcego to dostałam, nie otwarte nawet. Dzieci mam 8 lat i 3 lata więc się zastanawiam czy nie zużyć i już. Jedną wielką butlę L'oreala sensi-balance zamówiłam sama - gapa ze mnie bo pomyliłam składy z inną aukcją i byłam przekonana, że on jest mega czysty z chemii Z cześcią kosmetyków mam tak, że np nie ma silikonów (te bym mogła jeszcze przezyć, bo umiarkowanie mnie służą, więc moge zużyć) ale paraben za parabenem... No i ostatnio zerknęłam na mój ukochany żel do mycia twarzy Cetaphil ... ...- nie posądzałam go o taki skład a jak zobaczyłam, to pożegnałam się od razu . Na szczeście lub nie, był już prawie pusty...Rozstałam się z angielskim Henna Treatment WAX - jakoś była przekonana, że to polska produkcja... W każdym razie bieżąca półka u mnie to: - szampon Herbal Care z żeńszeniem i Joanna Naturia z pokrzywą i zieloną herbatą (do zmywania olejków, nafty itp) - odżywka z serii Timotei Oranic i mam jeszcze drugą Alterra - dzieciaki (i ja od czasu do czasu) - BabyDream - Vatika, Sesa, Amla |
|
|
|
|
|
#2260 |
|
Zakorzenienie
|
malwes ja tak jakoś baaaardzo nie wystrzegam się parabenów, gdyby naprawdę miały taki negatywny wpływ, to nie byłoby ich w większości kosmetyków. Wiadomo tez patrzę na składy, ale zdarza mi się kupić balsam do ciała z nimi.
Jeżeli nie chcesz wydawać tych szamponów, ani wyrzucać, to zrób dzieciom mega kąpiel z bąbelkami, raz dwa zużyjesz je i kupisz jakieś inne ![]() To jest tak samo jak z SLeSami, jedni totalnie się ich wystrzegają, a ja używam na co dzień, ponieważ moja skóra głowy ich potrzebuje, delikatne szampony na dłuższą metę nie zdają egzaminu ![]() Wiadomo dla córeczki kupuję bardziej delikatne kosmetyki, ale jak kilka razy użyjesz takiego to nic się nie stanie
|
|
#2261 |
|
Raczkowanie
|
Iza, pomysł z kąpielą bardzo fajny - nie pomyślałam o tym, dziękuję
Co do parabenów, to nie wiem dlaczego, ale nie lubię ich chyba bardziej niż silikonów czy sls. Staram się do wszystkiego podchodzić zdroworozsądkowo, ale jakoś intuicyjnie się ich wystrzegam. Pozdr. Malwes |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja parabenów unikam w kosmetykach dla mojej córeczki, kosmetykach do twarzy, ale jak mi się trafi balsam do ciała, to go zużywam Mało jest właśnie balsamów bez nich, chociaż obecnie taki mam Sama ostatnio się złapałam na tym, że praktycznie żadne moje kosmetyki ich nie mają, kremy i toniki robię sama, do ciała głównie używam olejków i tak jakoś wyszło ![]() I też uważam, że silikony i SLeSy to nie takie zło Stosowałam długo pielęgnację bez silikonów, ale moje końcówki szybko zaczęły się rozdwajać, więc wróciłam do zabezpieczaczy z silikonami A włoski po SLeSach mi się mniej przetłuszczają, są bardziej puszyste i dłużej świeże ![]() Wszystkiego trzeba próbować na sobie
|
|
|
#2263 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
za wyczerpujace wyjasnienie
|
|
|
|
|
#2264 |
|
Raczkowanie
|
A czy mogłabym prosić o analizę składu tego szamponu?
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Cocoamphoacetate, Peg-40 Glyceryl Cocoate, Citric Acid, Hamamelis Virginiana Extract, Polysorbate 20, Parfum, Sodium Coceth Sulfate, Peg-150 Distearate, Sodium Benzoate, Peg-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Salicylic Acid, Glycerin, Alcohol. Przed chwilą kupiony: Yves Rocher Hamamelis z góry dziękuję
|
|
|
#2265 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę nie do końca w temacie, ale tu jest instrukcja jak zrobić krem dla dziecka, naturalny bez parabenów i innego dziadostwa
|
|
#2266 |
|
Zadomowienie
|
czy któraś z Was używała może szamponu Natei z biedronki? zastanawiam się nad zakupem a nie wiem czy ma w składzie jakies silikony, bo nie mogę znaleźć składu....
|
|
|
|
|
#2267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj analizy https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2073
|
|
|
#2268 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2269 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Muszę się pochwalić, że po miesiącach zrewolucjonizowanej pielęgnacji (bez silikonów, ograniczone alko, ziołowe preparaty + domowe sposoby i minimum stylizacji) moje włosy to zupełnie coś innego nawet odżywek nie potrzebuje jak przypomnę sobie moje sztywne siano ... ah... dziękuję wam za ten i podobne wątki:PNiestety, zaczął się problem. A mianowicie: basen 1/tydzień. Suszarka rozdwoi mi końcówki momentalnie, a chlor? Wole nawet nie myśleć... Więc zapytam się was: 1. znacie ekspresową odżywkę (na szybko pod prysznic) która nadrobi to co chlor wypłukał i uchroni przed suszarką? Może jakaś odżywka bez spłukiwania? A że pewnie zawierać będzie silikony, to jakim niedrogim szamponem je zmyć przy następnym myciu? Czy zwykły ziołowy szampon zmyje z włosów basenową wodę? Bardzo proszę o odpowiedzi i "program pielęgnacji basenowej". Z góry dzięki
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2270 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo ja mam siano niestety i oleluje i wgl :<
|
|
|
|
#2271 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
; płukanki ze skrzypu, pokrzywy itd., szampony ziołowe pokrzywa/skrzyp/rzepa, mgiełka radical na skórę głowy, z odżywek lubię garniera z masłem karite.Oraz pije bratka, ostatnio włączyłam belisse i drożdże
|
|
|
|
|
|
#2272 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
).
|
|
|
|
|
|
#2273 |
|
Przyczajenie
|
Moim numerem jeden jest firma Alterra. Mimo nie za dużych opakowań odżywek i szamponów , które nam proponują - warto wydać te 8/9zł . Bardzo polecam
|
|
|
|
|
#2274 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z Alterry mam jeszcze krem do mycia buzi z wyciągiem z dzikiej róży - nie jest zły ale moją skórę jednak trochę ściaga. Mam także kapsułki pielęgnujące z wyciągiem z orchidei - też fajne ale ja ich używam sporadycznie. I krem do twarzy na dzień z wyciągiem z orchidei ale ma alkohol wysoko w składzie, nie zauwazyłam tego kupując, nie wiem czy to jest przyczyna ale czuję, że nie nawilża dostatecznie. Krem pod oczy kupiłam w promocji, jeszcze nie stosowałam. |
|
|
|
|
|
#2275 |
|
Przyczajenie
|
Myślałam właśnie nad zakupem innych produktów tej firmy. Jeżeli działają tak samo jak szampon i odżywka, które uratowały mi włosy to może i stan skóry buzi/ciała uda się ulepszyć
|
|
|
|
|
#2276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odżywka z granatem ma go na drugim miejscu w składzie, a szampon ma na 7 miejscu od końca ![]() Najdalej w składzie alkohol ma ten szampon z papają.
|
|
|
#2277 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Faktycznie jest, ale przy końcu. Może dlatego nie zauważyłam, że patrzyłam głównie na pierwsze linijki składu i w tych pozostałych, które brałam do ręki, był dużo wyżej.Tak czy inaczej - Alterra do włosów bardzo mi się podoba. |
|
|
|
|
|
#2278 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jak uchronić się przed działaniem suszarki? Edytowane przez YOxD Czas edycji: 2012-03-07 o 09:57 Powód: zapomniałam dopisać |
|
|
|
|
|
#2279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja robię drugie podejście do tego szamponu, bo za pierwszym razem stosowałam go razem z odżywką z Alterry, plus to były początki odstawienia silikonów (nawet końcówek niczym nie zabezpieczałam Daję mu drugą szansę, bo nie sądzę, że to akurat sam szampon mi wysuszył, jest zbyt krótko na włosach ![]() Pewnie wszystko razem się zebrało ![]() Teraz wymieniam kosmetyki na naturalne, a Alterra jest jednym z tańszych, więc chciałabym żeby mi przypasowała
|
|
|
#2280 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny,
moze Wy mi doradzicie bo ja juz nie wiem co myslec. Stosuje bezsilikonową pielegnacje od listopada (uzywam tylko serum z l'biotici A+ E z silikonami na koncowki) uzywam szampony BD na zmiane z szamponem z czarnej rzepy i fitomedem, odzywki tez bezsilikonowe- Kallos, garnier zmaslem karite, isana rozowa i joanna naturia z makiem, maske biowax i pozatym oleje- vatika, alterra oliwa i limonka i Bd. A moje wlosy caly czas sklejaaja sie w takie jakby straki- nie sa tłuste tylko niedlugo po rozczesaniu rozdzielaja sie w takie pojedyncze pasma, jakbym ich wogole nie rozczesywala;/Nie jest to tez wina tego ze mam zle zmyty olej- bo nawet gdy myje wlosy uprzednio nie nakladajac oleju to tez tak wygladaja. Nie podoba mi sie to, czytalam wczesniej ze to przez silikony no ale jak od kilku m-cy ich nie uzywam no to od czego te moje wlosy tak wygladaja? Macie jakies pomysly? a przy okazji mozecie polecic jakas dobrze nawilzajaca maske do wlosow? Ten biowax nei za bardzo mi sluzy- mam wrazenie ze mam po nim szorskie wlosy i przesuszona skore glowy... Pozdrawiam i zycze wszystkim slicznych, dlugich lsniących włosów ![]() |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

...- nie posądzałam go o taki skład a jak zobaczyłam, to pożegnałam się od razu . Na szczeście lub nie, był już prawie pusty...

- - - 57kg 

).