|
|
#2251 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
Cytat:
![]() ![]() . Najlepsze, że zasugerowana 'magicznymi skrzynkami' Waszych TŻ, u rodziciela szukałam czegoś podobnego - niestety skutek był marny ![]() ![]() .To naprawdę dziwne.. Ja nie płaciłam nic ani razu [a z dobrych 5-7 udawałam się na podklejanie], i przy kolejnych wizytach płaciłam nadal standardowe 40zł.
|
|
|
#2252 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
z małą różnicą: jemu, nie nam xD ale co racja to racja ![]() kosheen, widziałam różne hyraxy, ja akurat nie miałam pierścieni, tylko hm... coś jak plastik? grunt, że było przezroczyste wracając do wspomnień, samo odklejanie go było dość nieprzyjemne jak dla mnie [ale ze mnie jest okropny wrażliwiec], chociaż zabolało tylko na końcu. Dźwięk, jaki wydawał odklejany hyrax brzmiał rzeczywiście jak łamanie zębów, nawet się przez chwilę bałam, dopóki doktorek nie uspokoił mnie, że wszystko ok ;] potem było czyszczenie zębów z kleju... nie lubię wietreł dentystycznych, przyprawiają mnie o ciarki, może dlatego cały zabieg wydał mi się masakryczny... Całość trwała z 20 minut, tylko raz polała się krew ^.^[swoją drogą, orto zdjął hyrax i zapytał jak się czuję... bezcenne xD 'ooobse. allellujja, ne mam ego ustojstwa'] 5 minut później nakładali mi stałą górę. a potem były święta i jadłam trochę mniej xD wow, to już rok z kawałkiem ;] jedna z was spytała o rachunek - pamiętam, że moja mama na początku podpisywała z lekarzem umowę, nie wiem jak z rachunkami.
|
|
|
|
#2253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w sumie to dobry pomysl z ta rodzynka
|
|
|
#2254 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#2255 | |
|
Rozeznanie
|
Dobry, dobry, tylko później kwaśno w buzi.. Ale już nic o rodzynkach, bo mi wstyd, że to napisałam
![]() ![]() .Włoskim ![]() ![]() ...Cytat:
![]() ![]() .
|
|
|
#2256 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A może masz fotki przed założeniem hyraxa i po jego zdjęciu? Bardzo jestem ciekawa czy widać dużą różnicę
|
|
|
|
|
|
#2257 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Oh Cuddy ... dr Hausa to kocham
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-03-22 o 19:51 |
||
|
|
|
|
#2258 |
|
Rozeznanie
|
Jeszcze jedno mam pytanie do was moje drogie wizażanki
![]() Jeżeli mój ortodonta jest z NFZ,to czy za wizyty kontrolne będę coś płaciła? Bo za pierwszą nie płaciłam,a to było zbadanie szczęki itd. i teraz będę miała 2 wizytę ze zdjęciem pantomograficznym. A i czy na tej 2 wizycie robi się wyciski szczęki? ![]() I czy na 3 jest już możliwość założenia aparatu?
|
|
#2259 |
|
Raczkowanie
|
znalazłam coś co się może przydać
ja na przykład jak założyłam aparat nie wiedziałam, czy trzeba używać do niego jakiejś specjalnej szczoteczki, jaki płyn do płukania zębów wybrać itp dla tych, którzy też nie wiedzą zamieszczam link do wypowiedzi ortodonty na ten temat.może komuś się przyda http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...833&a=58104833 . a i dopiero teraz się dowiedziałam, że nie powinno się używać płynów do płukania tych "wyżerających", tylko łagodnych a więc mój listerine chyba zakazany no i mam jakiś taki kryzys z aparatem boje się, że po jego zdjęciu, wada mi wróci. albo że nie będę zadowolona z końcowego efektu, chociaż jak do tej pory jest ok ale naczytałam się dzisiaj o takich przypadkach i tak jakoś mnie to zmartwiło no musiałam się trochę poużalać, ale mam nadzieję, że u Was wszystko ok a mam jaszcze pytanie odnośnie retencji. czy któraś z was ma ten aparat retencyjny nie z drucikiem, tylko z takim gumowym łukiem? jak nie kojarzycie o co mi chodzi to wklejam linka strony, na której jest pokazany http://www.mojdentysta.com.pl/orto.php wiecie może czy jest różnica w cenie pomiędzy tym z drucikiem z przodu, a tym z gumowym paskiem? bo po zdjęciu metalu, wolała bym jednak już nie montować żadnych drutów nawet tych ściąganych no chyba, że jest duża różnica cenowa to wybiorę znowu drut
|
|
|
|
|
#2260 |
|
Przyczajenie
|
Nie wiem czy ktoś jeszcze mnie pamięta
hehe nadal męcze się z tymi ósemkami...już 3 razy byłam w szpitalu i cały czas mnie odsyłają, a to badania a to coś..ach...od lutego tak się pałętam od lekarza do lekarza, ale przynajmniej wiem, że chcą usunąć wszystkie 4 naraz. Co do aparatu jestem prawie zdecydowana, ale zanim usunę ósemki to jeszcze minie troche czasu....Pani ortodontka radzi górę i dół w sumie zależy mi bardziej na dole ale i góra musi wyglądać:P:P....no to już nie przeszkadzam..chciałam się tylko podzielić moimi wrażeniami.Może uda mi się wkleić zdjęcie tylko jak wy je robicie że cały łuk widać......może ja nie umiem tak buzi otworzyć???
|
|
#2261 |
|
Raczkowanie
|
Faktycznie produkuujecie produkuujecie ACH.
Ja dodaje dzisiaj zdjęcia,co prawda wizyte miałam 12 marca,ale dopiero doprosiłam się o kabelek do aparatu także lekkie opóźnienie mam. Zdjęcia mniej więcej z miesiącem różnicy. kosheen-przerwa między jedynkami sama się zejdzie,co możesz zresztą sama zaobserwować na niżej widniejących zdjęciach ![]() Maskę dalej sumiennie nosze,wyciągi też. Nic mnie nie boli,drucik czasem poobciera...czyli jednym słowem nudy. ![]() A co do dziewczyn majstrujących przy skrzynkach z narzędziami-HAHAHA,jakie zdolniachy ![]() .
|
|
#2262 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Prywaciarzom często kończy się limit w już w połowie roku i później trzeba płacić. Ja u prywatnego placiłam za łuk 1800 założony w trakcie 3 wizyty - za konsultacje i wyciski nic nie placiłam, jak odklei mi się zamek też nic nie płacę. Kontrole co 4-6tyg. 40zł. Ten sam lekarz przyjmuje też w panstwowej przychodni i tam np trzeba zapłacić nawet za konsultację 40zł, a chyba tymbardziej powinno być za friko! A aparatu to wiadomo że nie refundują (chyba że ruchomy i to też nie wszystkim). Dla mnie te systemy umów z NFZ-et to czarna magia - u każdego inaczej płacisz, a niby mają ten sam kontrakt. Koniecznie musisz przepytać swojego lekarza o dokladne koszty wizyt kontrolnych, samego aparatu, ewentualnych dodatków - nawet państwówki rządzą się swoimi prawami i myślę, że nikt nie odpowie Ci dokładnie czy i ile będziesz płacić ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- Cytat:
Trzymam kciuki i czakamy na zdjęcia
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-03-22 o 20:29 |
|||
|
|
|
|
#2263 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo mi ortodontka chce założyć (jak już wcześniej pisałam) część górnego aparatu, żeby szybciej się złączyły te jedynki ... Bo ja będę miała mega wielką tą przerwę, narazie mam mniej więcej jak Ty, ale dopiero mniej niż połowa rozkręceń za mną, więc jeszcze się ona dużo powiększy i orto dlatego powiedziała, że jak mi będzie bardzo przeszkadzać, to założy mi aparat w czasie noszenia hyraxa... |
|
|
|
|
|
#2264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przecież nikomu nie przeszkadzasz. Co to w ogóle za pomysły ![]() Też mnie zastanawia jak one robią te zdjęcia, ale ja wiem na pewno, że nie umiem tak buzi otworzyć
|
|
|
|
|
|
#2265 |
|
Przyczajenie
|
Jakoś się postarałam...Strasznie żółte te zęby wyszły...nie mam takich
1-bokiem ![]() 2 cały zgryz 3 góra 4 dół - jakieś czarne się zrobiło na 6....chyba pójdę z reklamacją do mojej stoma Najbardziej chciałabym wyprostować tą nieszczęsną 2 z dołu..jak ona mnie wkurza...
|
|
#2266 |
|
Przyczajenie
|
a 4 ósemki naraz to konieczność...jakoś przecierpię mam nadzieje na narkozę...ale cóż...jutro konsultacja u hematologa zobaczymy jak będzie...
|
|
#2267 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak Ci założy aparat to przerwa będzie mniej widoczna, bo łuk ją trochę zasłoni. |
|
|
|
|
|
#2268 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja mam właśnie założoną tylko część gónego aparatu, śmiesznie to wygląda
|
|
|
|
|
|
#2269 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2270 |
|
Raczkowanie
|
chciałam pocieszyć wielbicielki gumy do żucia
podobno podczas noszenia aparatu jest to nawet wskazane znalazłam wypowiedź ortodonty na ten temat http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...258&a=85096398
|
|
|
|
|
#2271 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Koleżanka też miała tak robione i nie wyglądało tak źle
|
|
|
|
|
|
#2272 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ciężko się przyzwyczaić do takiej nowopowstałej diastemy
|
|
|
|
|
|
#2273 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
![]() Za przyklejenie tego samego zamka i wymianę łuku, bo się cały pokrzywił. Ale normalnie za wymianę dwóch łuków na wizycie płacę 100 złotych, także zapłaciłam dwa razy tyle
|
|
|
|
#2274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2275 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A nie jest ona jeszcze taka duża, boje się, że jeszcze kilka rozkręceń i będę wyglądała jakbym zęba nie miała :P dlatego chcę ten aparat
|
|
|
|
|
|
#2276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2277 |
|
Przyczajenie
|
chyba jednak źle się ustawiłam
...a z tymi ósemkami to jest tak,że orto poleciła je usunąć, czy założe aparat-popsuły by efekt, czy nie założe-będzie gorzej niż jest. No to poszłam do isntytutu stomatologii i juz miałam się umawiać na usunięcie pierwszych 2-óch i okazało się że z powodu słabej krzepliwości krwi się nie podejmą. No to ja niczym nie zrażona do szpitala...po rozmowie z p.doktor ustaliłyśmy (ona ustaliła), że najpierw musze iść do hematologa, który napisze im zlecenie jak mają ze mną postępować....i tak zeszło od lutego.....właśnie z tymi zębami tak jest - ani b.krzywe ani proste...i bądź tu mądra
|
|
#2278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz lecze się w pracowni zaburzeń krzepliwości bo musze usunać jeszcze 2 Dlatego sie pytam
|
|
|
#2279 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A ze zgryzem chyba nie do końca jest w porządku, na zdjęciu dokładnie nie widać, ale dolne zęby powinny się chyba bardziej chować pod górnymi ale nawet jakby-nie wygląda to na trudny przypadek zresztą orto wszystko wie
|
|
|
#2280 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczynki, jutro wielki dzień...
idę się drutowAc Jak to dobrze że jest takie cudne forum pełne informacji jak to... ![]() Trzymajcie kciuki
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:33.

Dwa dni mnie nie było i tyyle do czytania...

ja na przykład jak założyłam aparat nie wiedziałam, czy trzeba używać do niego jakiejś specjalnej szczoteczki, jaki płyn do płukania zębów wybrać itp
a więc mój listerine chyba zakazany
no musiałam się trochę poużalać, ale mam nadzieję, że u Was wszystko ok

Trzymajcie kciuki