Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-27, 16:54   #2251
betti_888
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

Cytat:
Napisane przez elaj Pokaż wiadomość
Kolegi zona chodzila do jednej, to jej nic nie robila. Miala po prostu aparat zalozony i na tym sie skonczylo. Zaczela jedzic do Polski.
Irlandczycy, to dopiero zaczyna zakladac aparaty. A to znaczy, ze sie dopiero ucza. Zeby maja okropne!!!
Aha, i zapomnialam dodac, ze wizyta kosztuje 150euro. Samo popatrzenie na zeby.

a myślałam że to taki rozwinięty kraj... a widać są zacofani

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 17:08   #2252
elaj
Raczkowanie

Pewnie. Dopiero sie ucza od nas
Wczesniej nawet nie pomysleli, ze mozna by bylo wyprostowac zeby.
elaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 17:35   #2253
LlittleBlack
Raczkowanie

Za niedlugo bd miec zalozony aparat staly na dol i hass ze sroba na gore!!!I walsnie z tym wiąże sie moje pytanie do bardziej doswiadczonych osob noszacych to urzadzonko... !!! Czy majac takie cos w buzi grozi mi seplenienie(przynajmnien na poczatku)???
LlittleBlack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 17:57   #2254
ewka_876
Raczkowanie

Kurcze Wy tak jezdzicie do tych orto, a ja mam 15-20 minut autobusem A tez polecana i zaufana
ewka_876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 18:08   #2255
dwi071
Doncia

Ja zapisałam sie na wizyte do Prestige Dent na oławskiej, iode za tydzień w czwartek
dwi071 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 18:29   #2256
shizukani
Przyczajenie

mój orto ma tytuł doktora i specjalisty (jestem ze Szczecina). Zawsze mówi mi, co mi robi. O! A mam dojazd gdzieś 4-5 przystanków tramwajem

Nigdy nie kłóć się z idiotą! - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem!
shizukani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 18:40   #2257
88Ekaterina88
Zakorzenienie

moja orto poradziła sobie z takim przypadkiem jak ja więc tez ją moge polecić , ale chyba nikt do mojej wioski i pobliskiego miasta nie przyjedzie zakładać aparatu ale wiecie, ona to tylko od zadań specjalnych

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-27, 18:45   #2258
betti_888
Wtajemniczenie

ja do mojej orto ma 50 km, ale zawsze jeżdżę z tatą samochodem bo sama za chiny bym tam nie trafiła tyle przesiadek

Stary 2010-01-27, 19:10   #2259
Starlett
Wtajemniczenie

Ja juz trzeci raz zmieniałam gabinet,w którym przyjmuje moja orto - i za każdym razem mam coraz bliżej teraz niecałe 15 minut

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 19:25   #2260
elaj
Raczkowanie

Moja tez ma tytul doktora.
Jak jestem we Wroclawiu, to nie mam daleko do jej gabinetu.
elaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 19:36   #2261
verkaaxd
Raczkowanie

GG do verkaaxd

a ja się chyba załamię ;( miałam mieć zakładany aparat w ten piątek . ale ... muszę wyrwać 2 zęby , i orto powiedziała mi , że po wyrwaniu tych zębów będę jeszcze musiała czekać 2-3 tygodnie , aż się wszystko ładnie zagoi . :/ jestem MEGA wkurzona , i w dodatku dzisiaj była jeszcze ... WYWIADÓWKA . nie no co za fart . :/
verkaaxd jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-27, 19:38   #2262
pyzulka79
Raczkowanie

Hej

Jestem po kolejnej wizycie u orto.

Wymiana gumek.Drut zostawiła mi ten sam

Założenie dołu przesunęłyśmy na 1 marca bo nie wyrabiam się z leczeniem dolnych zębów. Miałam już 18.01 założyć, ale końca w leczeniu nie widać

A jeszcze 2 ósemki muszę usunąć buuuuuuuuuu

Góra niestety bez zmian, nic moim zdaniem się nie zmienia. Może też dlatego że takiej strasznej wady dy nie mam. No ale i tak nic nie widzę.

Mam nadzieję że na dole szybciej zauważę zmiany bo mam jedynki nałożone na siebie i czwórki wysunięte do przodu

Pozdrawiam wszystkie APARATKI!
pyzulka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 20:28   #2263
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez verkaaxd Pokaż wiadomość
a ja się chyba załamię ;( miałam mieć zakładany aparat w ten piątek . ale ... muszę wyrwać 2 zęby , i orto powiedziała mi , że po wyrwaniu tych zębów będę jeszcze musiała czekać 2-3 tygodnie , aż się wszystko ładnie zagoi . :/ jestem MEGA wkurzona , i w dodatku dzisiaj była jeszcze ... WYWIADÓWKA . nie no co za fart . :/

a ja będę mieć usuwane zęby w trakcie leczenia(5 lub 8), narazie jeszcze nic nie mówi... pewnie zęby muszą w miarę się wyprostować i wtedy zdecyduje

Cytat:
Napisane przez pyzulka79 Pokaż wiadomość
Hej

Założenie dołu przesunęłyśmy na 1 marca bo nie wyrabiam się z leczeniem dolnych zębów. Miałam już 18.01 założyć, ale końca w leczeniu nie widać

A jeszcze 2 ósemki muszę usunąć buuuuuuuuuu

Pozdrawiam wszystkie APARATKI!
ja leczyłam zęby po 5 na raz więc całą szczęke wyleczyłam w 8 dni (4 wizyty bodajże) jak nigdy nie chodziłam do dentysty (strach) to wtedy w ciągu tygodnia byłam co drugi dzień

nie musisz mieć usuwanych ósemek przed aparatem (chyba że krzywo rosną i napierają na inne) ja mam aparat i jeszcze wszystkie zęby (jeszcze) i jak na razie nie wiem kiedy mi usuną

Stary 2010-01-27, 21:31   #2264
anusiaa81
Raczkowanie

GG do anusiaa81

Witam, jestem tu nowa i chyba troszkę stara . mam 29 latek no i bardzo chce naprawić swój uśmiech. w poniedziałek idę na wyrwanie 2 górnych czwóreczek no i za ok 2 tygodnie aparacik. Z jednej strony boję się jak cholera a jednocześnie nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam cieplutko
anusiaa81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 21:45   #2265
eukaliptus39
Raczkowanie

a ja mam takie dziwne pytanie
pijacie cole?
i myjecie zęby szczoteczką tylko z tym rowkiem? czy zdarza sie normalną?

minęło mi 9 miesięcy z górą, i ja już nie chce jej !
dół może zostać
eukaliptus39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 21:46   #2266
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eukaliptus39 Pokaż wiadomość
pijacie cole?

dół może zostać
ja myłam zwykłą, normalna bez rowków

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 22:02   #2267
muffeczka
Przyczajenie

Cytat:
pijacie cole?

dół może zostać

aparat mam od 2 miesiecy i cole piłam tylko raz.. podbno u niektórych osob polaczenie coli i metalowego aparatu daje przebrwienia zebów nie wiem sama co o tym myslec ale od coli nie jestem uzalezniona wiec jakos daje rade po tym jednym razie zadne przebrwienia mi nie wyszly
szczoteczka myje ta specjalna do aparatu ( dostaje je po kazdej wizycie od orto)
muffeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 01:24   #2268
beatataeb
Raczkowanie

GG do beatataeb

dwi071, elaj, Nusia_15 no i jawszystkie z Wrocławia,wszystkie tuż przed założeniem drutexa,cóż za urodzaj

a ja jutro idę na wyciski i zakładanie pierścieni do podniebiennego,mam nadzieję,że od pierścieni nie będą mnie zęby napitalać tak jak od separacji,bo mam w piątek egzamin.
PS.moja orto jest w dentalmedzie na Kamieńskiego,a na Krzycką chodzi siostra mojej przyjaciółki
Stary 2010-01-28, 09:24   #2269
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
Ja podobny dystans pokonuje zawsze pociągiem I nie marudze Pół dnia człowiek traci, ale tylko co 6 tygodni i dla ładnych zębów mogę się poświęcić.

Nikogo nie urażając. Na temat wrocławskiej ortodoncji nie mam najlepszego zdania. Znam 4 osoby leczone we Wrocku. Pierwsza ma sztuczną szczękę zamiast normalnych zębów, drugiej wszystko się pokrzywiło, pomimo dobrze noszonej retencji, trzecie z kolei po ściągnięciu aparatu zrobiły się dziury maksymalne, tak jakby zęby się rozjechały, czwarta ma proste zęby i dziury po wyrywanych zębach, których orto nie może zamknąć, walczą z nimi już rok.

O ile pamiętam na forum Gonia leczyła się we Wrocku i byłam pod wrażeniem jej zębów, nawet pisałam na PW z zapytaniem u kogo się leczyła.
Przykład moich znajomych niestety skutecznie wyrobił u mnie opinię, że ortodoncja we Wro kuleje i szczęśliwcami są Ci, którzy trafią na specjalistów.

to u kogo oni sie leczyli?... mi polecila ortodontke moja dentystka ktora sama u niej zakladala aparat i jak zobaczylam dentystke z aparatem to jakos pewniej mi leczyc zeby tam do dentysty mam 40 km a do ortodonty 100 z hakiem

elaj u kogo zeby prostujesz? jesli mozna widziec i jak ktos jeszcze we wro zaklada to u kogo?
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 11:00   #2270
gorzalkaa
Raczkowanie

dziewczeta mam problem otoz chodzi o to ze nie chce zakldac dolu aparatu i moje zeby tego nie wymagaja tak powiedziala orto. ale podisalam na umowe i tam sa 2 łuki .. chociaz przed podpisaniem mowialm ze chce tylko 1 to pan z recepcji powiedzial ze tak sie pisze.. i etraz mnie starsza tym zobowiazaniem i nie wie co mam zrobic .. pomocy..
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 11:19   #2271
astromeriaa
Raczkowanie

Jaka umowa? ja nic nie podpisywalam i tak mysle, ze moze jednak trzeba? o jeju. a boli masakrycznie, od wtorku mam dol, porazka - na pewno nie umre? o jeju
astromeriaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 11:26   #2272
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gorzalkaa Pokaż wiadomość
dziewczeta mam problem otoz chodzi o to ze nie chce zakldac dolu aparatu i moje zeby tego nie wymagaja tak powiedziala orto. ale podisalam na umowe i tam sa 2 łuki .. chociaz przed podpisaniem mowialm ze chce tylko 1 to pan z recepcji powiedzial ze tak sie pisze.. i etraz mnie starsza tym zobowiazaniem i nie wie co mam zrobic .. pomocy..
Czy w tej umowie był pkt. co się dzieje jak jej nie dotrzymasz?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 11:31   #2273
astromeriaa
Raczkowanie

i moja osobista tragedia ...
Stary 2010-01-28, 11:33   #2274
astromeriaa
Raczkowanie

wyglądam jakbym zębów nie myła przy tych waszych białasach co oglądałam na wątku
Stary 2010-01-28, 11:50   #2275
gorzalkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Czy w tej umowie był pkt. co się dzieje jak jej nie dotrzymasz?
to wyglada tak jest napisane umowa, zaswiadczenie - zgoda na leczenie
pozniej imie, naziwsko , adres
potem art 32-35 ustawy z dn 5,12,1996 o zawodach lekarza i lekarza dentysty[tekst jednolity Dz.U.poz 1943 z pozniejszymi zmianami] wyrazam zgode na planowane leczenie ortodontyczne

Oswiadczam ze udzieliam wyczerupjacych i proawdziwych inf co do mojego stanu zdrowia[alergia astpa itp]
Zsotalama poinformowana o:
1. o rodzaju zabiegu, przwidywanym czasie trwania, sposobie leczenia i przewidywanym wyniku[ a gowno prawda nikt mi nic nie powiedzial kieyd mi zdejma a kazde moje pytanie zbywane jest usmiechem i obracane w zart ze np'przy nastepnej wizycie']
2. o mozliwosci wystapienia powikłan zwiazanych z przebiegem leczenia jak i jego okresem [nie przestrzeganie terminow wizyt, nie przestrzeganie zalecen wyznaczonych przez lekarza itp.]
3. o tym ze powodzenie samego leczenie jak i jego okres sa mozliwe do przewidzenia. Progonozowanie oparte jest na danych statystycznych
4. o kosztach leczenia, ktore akceptuje

Zobowiazuja sie do przestrzegania zalecen lekarskich oraz do zglaszania sie na kontrole w wyznaczoncyh terminach. Stwierdzam ze odpowiedzi udzielone na wszystkie moje pytania dotyczace zabiegu, dlaszego leczenia, a takze mozliwych powikłan i alternatywnych posobow leczenia [wlacznie z zaniechaniem leczenia] byly dla mnie zrozumiale i zostaly udzielone w sposob wyczerpujacy. Wyrazam zgode na wykonanie dokumentacji radiologicznej

KOSZTY LECZNNIA:
1. koszt aparatu ortodontycznego 3600,00=1800,00 za łuk . 1500+300 hyrax i doł 1500 + z szyna [jakas tam nie wiem o co chodiz nie wyczytam sie] 300 = 1800,00
2. to sa koszta wizyty
3. to punkty juz o zdjeciu retainer itd.

Pacjen zobowiazuje sue do splaty apartu w 5 ratch platnych przy kazdej kolejnej wizycie. Pierwsza rate ustala sie w wysokosci 500zl[+100zaplacilam za zalozenie]
W razie rezygnacji z leczenia placona kwota nie podlega zwrotowi.

i co teraz? mowilam od pocztaku ze nie chce dolu jezeli ni ebedzie wymagany.. i teraz nie jest wymagany bo wszytsko sie ladnie porostuje.. tzn chcialabym miec dol fajnie to wyglada ale nie stac mniena wyrzucenie znow 1500 albo jeszcze lepiej 1800zl..
Stary 2010-01-28, 12:29   #2276
Nusia_15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elaj Pokaż wiadomość
Masz racje, ale najpierw szuka sie w poblizu, a pozniej dopiero dalej.
A mysle, ze we Wroclawiu na pewno znalazla by kilku godnych zaufania ortodontow i niekoniecznie drogich.
Dokładnie jak powiedziała rudo-zielona idzie się tam gdzie ma sie zaufanie. Ide do Milicza bo po pierwsze nie jestem z Wrocławia tylko z okolic, po drugie jest tam ortodontka którą poleca mi moja przyjaciolka i kuzyn (chodzą do niej) oburzyło mnie troche to co powiedziałaś bo to moja indywidualna sprawa ..

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Napisane przez beatataeb Pokaż wiadomość
dwi071, elaj, Nusia_15 no i jawszystkie z Wrocławia,wszystkie tuż przed założeniem drutexa,cóż za urodzaj

a ja jutro idę na wyciski i zakładanie pierścieni do podniebiennego,mam nadzieję,że od pierścieni nie będą mnie zęby napitalać tak jak od separacji,bo mam w piątek egzamin.
PS.moja orto jest w dentalmedzie na Kamieńskiego,a na Krzycką chodzi siostra mojej przyjaciółki
Niestety ja nie z samego Wrocławia tylko z okolic
Ale powiedzmy że się zaliczam

ciuchy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=45634451 #post45634451

Nusia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 14:01   #2277
gorzalkaa
Raczkowanie

jezeli ktokolwiek jest w stanie powiedziec cos sensownego w mojej sprawie to prosze o pomoc..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 14:40   #2278
smiechotka
Rozeznanie

Cytat:
to wyglada tak jest napisane umowa, zaswiadczenie - zgoda na leczenie
pozniej imie, naziwsko , adres
potem art 32-35 ustawy z dn 5,12,1996 o zawodach lekarza i lekarza dentysty[tekst jednolity Dz.U.poz 1943 z pozniejszymi zmianami] wyrazam zgode na planowane leczenie ortodontyczne

Oswiadczam ze udzieliam wyczerupjacych i proawdziwych inf co do mojego stanu zdrowia[alergia astpa itp]
Zsotalama poinformowana o:
1. o rodzaju zabiegu, przwidywanym czasie trwania, sposobie leczenia i przewidywanym wyniku[ a gowno prawda nikt mi nic nie powiedzial kieyd mi zdejma a kazde moje pytanie zbywane jest usmiechem i obracane w zart ze np'przy nastepnej wizycie']
2. o mozliwosci wystapienia powikłan zwiazanych z przebiegem leczenia jak i jego okresem [nie przestrzeganie terminow wizyt, nie przestrzeganie zalecen wyznaczonych przez lekarza itp.]
3. o tym ze powodzenie samego leczenie jak i jego okres sa mozliwe do przewidzenia. Progonozowanie oparte jest na danych statystycznych
4. o kosztach leczenia, ktore akceptuje

Zobowiazuja sie do przestrzegania zalecen lekarskich oraz do zglaszania sie na kontrole w wyznaczoncyh terminach. Stwierdzam ze odpowiedzi udzielone na wszystkie moje pytania dotyczace zabiegu, dlaszego leczenia, a takze mozliwych powikłan i alternatywnych posobow leczenia [wlacznie z zaniechaniem leczenia] byly dla mnie zrozumiale i zostaly udzielone w sposob wyczerpujacy. Wyrazam zgode na wykonanie dokumentacji radiologicznej

KOSZTY LECZNNIA:
1. koszt aparatu ortodontycznego 3600,00=1800,00 za łuk . 1500+300 hyrax i doł 1500 + z szyna [jakas tam nie wiem o co chodiz nie wyczytam sie] 300 = 1800,00
2. to sa koszta wizyty
3. to punkty juz o zdjeciu retainer itd.

Pacjen zobowiazuje sue do splaty apartu w 5 ratch platnych przy kazdej kolejnej wizycie. Pierwsza rate ustala sie w wysokosci 500zl[+100zaplacilam za zalozenie]
W razie rezygnacji z leczenia placona kwota nie podlega zwrotowi.

i co teraz? mowilam od pocztaku ze nie chce dolu jezeli ni ebedzie wymagany.. i teraz nie jest wymagany bo wszytsko sie ladnie porostuje.. tzn chcialabym miec dol fajnie to wyglada ale nie stac mniena wyrzucenie znow 1500 albo jeszcze lepiej 1800zl..
Z tego co piszesz, to nie ma tu przewidzianych kar, za zerwanie umowy z Twojej 'winy'. Więc ostatecznie możesz poprostu zmienić ortodontę..
Ale skoro mówisz, że jesteś zbywana i nie udzielają Ci wyczerpujących informacji, to Ty również możesz posądzać ich o nie wywiązywanie się z umowy.
Gdybyś wkleiła dokładną treść całej umowy, to łatwiej by było znaleźć jakiś haczyk, czy punkt odniesienia, którego mogłabyś się trzymać w walce o swoje.
Ale fakt, faktem, popełniłaś wielki błąd podpisując się pod tą umową, bez konkretnej rozmowy z lekarzem, a jedynie z panem w recepcji.. To im zależy na kliencie, więc powinni byli poświęcić Ci chwilkę.

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 15:48   #2279
201604190949
Konto usunięte

KOSZTY LECZNNIA:

Jest podane za łuk ale nie widzę żeby tu były dwa łuki.
Z tego co dałaś to mogą Cię cmoknąć w pompkę i jeszcze ładnie podziękować za taką możliwość.

Ale teraz orto namawia Cię na dolny łuk?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 15:53   #2280
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
pijacie cole?

dół może zostać

ja piję cole ale rzadko bo psuje szkliwo a zęby myje specjalną szcoteczką bo jest wygodniejsza

Cytat:
Napisane przez muffeczka Pokaż wiadomość
aparat mam od 2 miesiecy i cole piłam tylko raz.. podbno u niektórych osob polaczenie coli i metalowego aparatu daje przebrwienia zebów nie wiem sama co o tym myslec ale od coli nie jestem uzalezniona wiec jakos daje rade po tym jednym razie zadne przebrwienia mi nie wyszly
szczoteczka myje ta specjalna do aparatu ( dostaje je po kazdej wizycie od orto)
co miesiąc dostajesz nową szczoteczkę?

Cytat:
ale pomyśl... jak wyprostujesz górę to wtedy dół może nie pasować do nowej góry i chociaż zęby u dołu będą proste to zgryz może być krzywy czyli wzajemne położenie szczęk nie będzie prawidłowe.
no ale jeżeli naprawdę nie musisz zakładać bo mimo to Twój zgryz będzie prawidłowy to pogadaj z orto. przecież ona też nic nie mówiła o aparacie u dołu tylko przez "pomyłkę" został on wpisany, więc może anuluje Ci tą umowę

Cytat:
Napisane przez astromeriaa Pokaż wiadomość
wyglądam jakbym zębów nie myła przy tych waszych białasach co oglądałam na wątku
nie martw się... moje też nie należą do białych

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości