BEZROBOTNI łączmy się:) - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-19, 21:51   #2251
Joanna710
Raczkowanie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się:)

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
do jutra 12.00
nie mam pomyslow, serio, spac mi sie chce, a nie silic na kreatywnosc.

Nie wiem czy to dobra rada ale spróbuj dziś zrobić tą prezentacje, nie koniecznie kreatywnie, a jutro wstań wcześniej i zobacz na nią, a nuż Ci przyjdzie pomysł i pozmieniasz w niej coś Będziesz miała świeży umysł
Będziesz wyspana to od razu Ci się będzie lepiej myślało, a skoro masz do 12 to rano będziesz mieć troszkę czasu

- Walczę ze słabością - Tobą...

"Czasem boję się Twoich niebieskich oczu, czasem boję się, że są przepełnione miłością nie do mnie..."

Joanna710 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 21:52   #2252
marta1210
mj

Cytat:
do jutra 12.00
nie mam pomyslow, serio, spac mi sie chce, a nie silic na kreatywnosc.
To może lepiej teraz się połóż i jutro wcześniej wstań zrobić co trzeba?
Stary 2010-09-19, 21:52   #2253
pumas
Zakorzenienie

Dzieki Asia za rade, sprobuje tak zrobic. Tylko, ze jutro rano wyjezdzam i musze to wyslac przed 7 rano ;-)
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 21:57   #2254
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

oj mi też się przyda kreatywność, muszę wysłać aplikacje do dwóch wypasionych agencji reklamy...
KawaMarcepanowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 21:57   #2255
Joanna710
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
A masz skończone studia? Planujesz je rozpocząć? Z czego masz już tytuł technika i z czego chcesz robić kolejnego?
Wg mnie lepiej zainwestować w naukę języka/prawo jazdy niż w kolejnego technika, ale nie znam Twojej sytuacji.
Moja koleżanka jest technikiem medycznym, nie potrzebowała studiów do wyk. zawodu, więc technik technikowi nierówny.

Mam technika architektury krajobrazu, prawo jazdy mam, też certyfikat z angielskiego po kursie, poza tym znam niemiecki po szkole i podstawy rosyjskiego.
Chce rozpocząć studia zaoczne ale za rok, w tym momencie po prostu nie mogę, poszła siostra, a nie da rady abyśmy poszły obie. Problem to kasa...
Ten technik na którego chcę iść to technik rachunkowości to jest 2 lata nauki, zajęcia są 2 razy w tygodniu i bym mogła wtedy pracować...
No ale sama tak do końca nie wiem co robić, w tym momencie mam brak zdecydowania

"Czasem boję się Twoich niebieskich oczu, czasem boję się, że są przepełnione miłością nie do mnie..."

Stary 2010-09-19, 22:11   #2256
Kala_88
Rozeznanie

Pumas dokładnie, siadaj i rób prezentację, już my Cię zmotywujemy

Joanna, jeśli zajęcia są 2 razy w tygodniu i nie kolidowały by Ci z pracą to ja bym na Twoim miejscu poszła na to, zwłaszcza jeśli to za free szkoła a takie odniosłam wrażenie. To nie dużo czasu, a zawsze coś do przodu, coś będziesz robić, rozwijać się a to też ważne.
Stary 2010-09-19, 22:15   #2257
Jula
Zakorzenienie

Joanna, a co chcesz robić po tej rachunkowości?

Ja nie będę obiektywna, skończyłam finanse, rachunkowość jest dla mnie trudna i nudna i jak się nie pracuje w zawodzie to ta wiedza szybko wyparowuje a zmiany w przepisach trzeba wychwytywać na bieżąco.

Jak masz technika krajobrazu, to może warto zrobić coś jeszcze w tym kierunku? Nie wiem, nie znam branży, może jakaś aranżacja ale wnętrz, programy graficzne etc.
Pracujesz/pracowałaś w zawodzie?

Może dziewczyny Ci coś doradzą szerzej.

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 22:21   #2258
bossy
Zakorzenienie

Niestety ale z technikiem krajobrazu raczej dużo nie zdziałasz. Moja przyjaciółka jest mgr inżynier architektury krajobrazu i mówi, że na rynku jest ogólnie, że tak ujmę, bryndza. Ona sama idzie ponownie na politechnikę na zwykłą architekturę (kolejne lata studiów..).

.supergirls just fly.
bossy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 22:34   #2259
Joanna710
Raczkowanie

Cytat:
Dzieki Asia za rade, sprobuje tak zrobic. Tylko, ze jutro rano wyjezdzam i musze to wyslac przed 7 rano ;-)

O 7 rano, kurcze wcześnie... Ale jak dziś coś już będziesz miała to jutro nie trzeba Ci będzie dużo czasu by to pozmieniać.
Ja tak przynajmniej mam, zacznę coś wieczorem od niechcenia a rano mam masę pomysłów co dalej z czymś tam zrobić i co pozmieniać
Życzę powodzenia!

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Kala_88 Pokaż wiadomość
Pumas dokładnie, siadaj i rób prezentację, już my Cię zmotywujemy

Joanna, jeśli zajęcia są 2 razy w tygodniu i nie kolidowały by Ci z pracą to ja bym na Twoim miejscu poszła na to, zwłaszcza jeśli to za free szkoła a takie odniosłam wrażenie. To nie dużo czasu, a zawsze coś do przodu, coś będziesz robić, rozwijać się a to też ważne.
Właśnie szkoła nie jest za free, ale kosztuje 100 zeta miesięcznie, dała bym radę ją opłacić nawet z pracy dorywczej. I raczej szkołą by mi nie przeszkadzała w pracy i odwrotnie

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Cytat:
Joanna, a co chcesz robić po tej rachunkowości?

Ja nie będę obiektywna, skończyłam finanse, rachunkowość jest dla mnie trudna i nudna i jak się nie pracuje w zawodzie to ta wiedza szybko wyparowuje a zmiany w przepisach trzeba wychwytywać na bieżąco.

Jak masz technika krajobrazu, to może warto zrobić coś jeszcze w tym kierunku? Nie wiem, nie znam branży, może jakaś aranżacja ale wnętrz, programy graficzne etc.
Pracujesz/pracowałaś w zawodzie?

Może dziewczyny Ci coś doradzą szerzej.
Ogólnie czytałam, że osoby wykształcone w kierunku rachunkowości są dość poszukiwane na moim terenie ale myślałam pod kątem przyszłości, że może mi się to przydać kiedyś tam, a teraz bym przynajmniej coś się uczyła, a nie tylko pracowała jeśli znajdę stałą pracę w ogóle...

Właśnie mi rachunkowość nawet łatwo przychodzi, przynajmniej w technikum tak było.

Mam ewentualnie do wyboru technika administracji ale siebie jakoś w tym nie widzę...

Po tech. krajobrazu mogę iść jedynie na studia, a w tym czasie muszę je sobie odpuścić na razie. W tym zawodzie miałam jedynie praktykę i miesięczny wyjazd do Holandii gdzie pracowałam w tym kierunku i to też było ze szkoły.
Co do aranżacji wnętrz to do tego się nie nadaję, jakoś nie mam wyobraźni do pomieszczeń co innego jeśli chodzi o rośliny

Edytowane przez Joanna710
Czas edycji: 2010-09-19 o 22:38
Stary 2010-09-19, 23:46   #2260
pumas
Zakorzenienie

łeb mi pęka, spadam spać.
Stary 2010-09-20, 07:39   #2261
K-H
Rozeznanie

pumas powodzenia życzę!
A czego Ty słuchasz?
K-H jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 08:06   #2262
pumas
Zakorzenienie

Dzięki Zrobione ufffff. Jadę na relax
Stary 2010-09-20, 11:02   #2263
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny
Jestem z Wami i wpisuję się do wątku aczkolwiek mi strasznie wstyd
bo ja spaprałam sobie życie... nie mam ukończonych studiów, jestem tylko po ogólniaku...bezrobotna jestem od połowa sierpnia i narazie nic nie mogę konkretnego znaleźć...
Zaczynałam od ulotek, rozdawania gazet, pracowałam w markecie, w różnych restauracjach gdzie pracowało się po 12h we wszystkie weeknedy,święta...
Chciałabym pracować teraz w normalnych godzinach, w miłej atmosferze, mieć chociaż wolną niedziele, nie muszę zarabiać kokosów, wystarczy mi chociaż 1000zł...i co? i nic
Nic...wysyłam CV do każdego sklepu, nawet warzywniaka a nikt się nie odzywa...
Jestem już załamana

Najpierw mieliśmy siebie, potem stworzyliśmy Ciebie..teraz mamy wszystko 
Zuzia już na świecie

srebrna_smuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 11:49   #2264
Jula
Zakorzenienie

Wysłałam dziś 11 aplikacji. W tym na sprzedawcę, nic ciekawego. Zobaczymy co z tego będzie.
Wciągnęłam się w Crema Cafe (dzięki Pumas)

Stary 2010-09-20, 11:58   #2265
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

to ta stacja radiowa?
ja jeszcze nic dziś nie wysłałam, wczoraj tylko jedną... nie mam w zasadzie gdzie za bardzo

Edytowane przez KawaMarcepanowa
Czas edycji: 2010-09-20 o 12:00
Stary 2010-09-20, 12:16   #2266
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
to ta stacja radiowa?
Tak

Cytat:
ja jeszcze nic dziś nie wysłałam, wczoraj tylko jedną... nie mam w zasadzie gdzie za bardzo
Wiesz co... otwórz sobie google map i zobacz jakie są firmy niedaleko Twojego miejsca zamieszkania. Wysyłaj CV wszędzie, gdzie Ci się choć trochę spodoba. Co masz do stracenia? - najwyżej się nie odezwą. Ja tak zaczęłam robić, wysyłając obok miejsca przyszłego zamieszkania.

Stary 2010-09-20, 12:21   #2267
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Ja to się lepiej nie odzywam.
Tragedia

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 13:05   #2268
stokrotka1404
Zadomowienie

Cytat:
Ja bym chciała pracować jako spec. d/s kadr i płac. Zrobiłam nawet kurs ostatnio. ale wszędzie wymagają 2 lat dośw.

Co do dumy - uważam, że wykonywałam dla pieniędzy różne rzeczy, których nienawidziłam (hostessowanie - 8,12 godzin w deszczu , kwestowanie, sprzedawca na czarno, na stojąco 5 razy w tyg po 12 g, prace na akord, gdzie pocięłam palce do krwi tak strasznie, że myślałam, ze nigdy się nie wygoją, etc. etc.) i teraz należy mi się coś lepszego. Po prostu w to wierzę i koniec.

Rozumiem o czy mówisz. Czasem mam takie uczucie, power, który rozsadza od wewnątrz, z jednoczesnym poczuciem, że straciłam tyle czasu i mogłabym zrobić TYLE rzeczy... Na szczęście... szybko przechodzi.
Ja bym chyba potrzebowała większego kopa w d*** aby tego uczucia nie zmarnować.
To że dostałam ta prace uważam,że mialam fuksa,naprawde. Ogłoszenie ukazało się w Urzedzie Pracy w moim mieście. Mimo żę pisało stanowisko samodzielne, postanowiłam jednak zadzwonic. Porozmawiałam z miłą Panią,nawet nie chciala aby jej wysłac cv tylko,że chce się spotkać.
Myslałam, ze nie dojdzie do spotkania, ponieważ nie mogłam urwac się z pracy produkcjiW koncu się udało, przyjechałam przed pracą z cv porozmawiałam i dostałam pracę od razu (tzn. troszkę analizowali). Potem pojechałam pozamykałam wszystko i było git.
Powiem Wam, że ja na takie stanowisko czekałam bardzo długo. Teraz w 14 pazdziernika mineło by rok od mojej pierwszej oborny (skonczyłam 2 uczelnie, 5letnie dzienne i 3 letnie licencjat zaocznie)

Wydaje mi się każdy musi przejsc swoje...
stokrotka1404 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 13:56   #2269
marta1210
mj

Cytat:
Napisane przez stokrotka1404 Pokaż wiadomość
To że dostałam ta prace uważam,że mialam fuksa,naprawde. Ogłoszenie ukazało się w Urzedzie Pracy w moim mieście. Mimo żę pisało stanowisko samodzielne, postanowiłam jednak zadzwonic. Porozmawiałam z miłą Panią,nawet nie chciala aby jej wysłac cv tylko,że chce się spotkać.
Myslałam, ze nie dojdzie do spotkania, ponieważ nie mogłam urwac się z pracy produkcjiW koncu się udało, przyjechałam przed pracą z cv porozmawiałam i dostałam pracę od razu (tzn. troszkę analizowali). Potem pojechałam pozamykałam wszystko i było git.
Powiem Wam, że ja na takie stanowisko czekałam bardzo długo. Teraz w 14 pazdziernika mineło by rok od mojej pierwszej oborny (skonczyłam 2 uczelnie, 5letnie dzienne i 3 letnie licencjat zaocznie)

Wydaje mi się każdy musi przejsc swoje...
Gartuluję, ale jakby nie było miałaś szczęście którego pewnie w tej chwili nie jedna zazdrości.

Jednak bardziej co mi sie w Twojej postawie spodobało to fakt, że korzystałaś z okazji.

Gdyż sporo osób które znam (nie mówie o Dziewczynach na forum) to dosłownie obawia się wysłać, dzwonić itp że zostaną wyśmiane, że nie mają wystarczającego doświadczenia.

A przez takie coś ludzie tracą okazję na fajne stanowiska, albo chociaż pracę w firmie która daje możliwości.
Stary 2010-09-20, 14:01   #2270
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marta1210
A przez takie coś ludzie tracą okazję na fajne stanowiska, albo chociaż pracę w firmie która daje możliwości.
Wiesz co, "przekonałaś mnie" Będę wysyłać na takie stanowiska, gdzie nie mam dośw. Zobaczymy jaki będzie efekt Może akurat ktoś da mi szansę.

Stary 2010-09-20, 14:07   #2271
stokrotka1404
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marta1210 Pokaż wiadomość
Gartuluję, ale jakby nie było miałaś szczęście którego pewnie w tej chwili nie jedna zazdrości.

Jednak bardziej co mi sie w Twojej postawie spodobało to fakt, że korzystałaś z okazji.

Gdyż sporo osób które znam (nie mówie o Dziewczynach na forum) to dosłownie obawia się wysłać, dzwonić itp że zostaną wyśmiane, że nie mają wystarczającego doświadczenia.

Dzięki

Jeszcze godzinka w pracy i do domciu

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Cytat:
Wiesz co, "przekonałaś mnie" Będę wysyłać na takie stanowiska, gdzie nie mam dośw. Zobaczymy jaki będzie efekt Może akurat ktoś da mi szansę.
Dokładnie tak, a nóż się udaczego życzę
Stary 2010-09-20, 14:27   #2272
bossy
Zakorzenienie

Cytat:

Dokładnie tak, a nóż się udaczego życzę
pisze się "a nuż". to nie jest od noża

.supergirls just fly.
Stary 2010-09-20, 17:17   #2273
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

dziewczyny ale jestem zła

pojechałam do UP bo mieli mieć oferty staży, no i babka się ucieszyła, że jest w sam raz dla mnie oferta, po moich studiach itp, w biurze Znanego Polityka . No to ja taka ucieszona, bo jak sama się starałam to nikt mi nie odpowiedział, a tu z Urzędu od razu... poszłam tam na rozmowę ze skierowaniem.. i co? jakaś panna mi mówi, że facet od przeprowadzania rozmów wróci za tydzień
Nawet nie raczyli powiadomić Urzędu, ja teraz muszę siedzieć na dupie przez ten tydzień, starać się o coś innego nie mogę, bo już jestem wpisana w UP tam, ciekawe ile ofert staży mi przeleci koło nosa a pieniądze na staż się kończą i czekanie tydzień to praktycznie skazanie mnie na niepowodzenie, pomijając już to, że mogę tego stażu nie dostać i jestem o tydzień do tyłu.

Edytowane przez KawaMarcepanowa
Czas edycji: 2010-09-20 o 17:18
Stary 2010-09-20, 17:28   #2274
Kala_88
Rozeznanie

Cytat:

Wiesz co... otwórz sobie google map i zobacz jakie są firmy niedaleko Twojego miejsca zamieszkania. Wysyłaj CV wszędzie, gdzie Ci się choć trochę spodoba. Co masz do stracenia? - najwyżej się nie odezwą. Ja tak zaczęłam robić, wysyłając obok miejsca przyszłego zamieszkania.
Jula a powiedz, co piszesz w liście czy mailu na początku? Tak jak normalnie podaje się stanowisko z ogłoszenia lub nr referencyjny, tak jeśli piszesz do firmy sama z siebie to co wpisujesz? Ja jakoś nie mam pomysłu jak to ładnie sformułować.

Wysłałam właśnie parę ofert bo coś w sprawie stażu cisza, w czwartek mam termin wizyty w UP to spróbuję się coś dowiedzieć. Ogólnie porażka. Jeszcze mój TŻ mnie trochę przybił info, że z jednej firmy dzwonili do niego z miejsca oferując etat, fajne stanowisko, dobrą kasę ale nie mógł w tym momencie przyjąc tej oferty. I on już kilka razy tak miał, że ktos ot tak dzwonił i proponował mu pracę. Dołuje mnie to biorąc pod uwagę że ja nic nie mogę znaleźć, jeszcze trochę i jeśli ja pójdę na ten staż a on dalej będzie miał takie propozycje to będę zarabiać 600-700zł a mój facet podobną kwotę, z tym że jedno zero więcej.

Kawa, nie martw się skoro idealnie pasuje do Ciebie to ogłoszenie to powinno się udać!
Stary 2010-09-20, 17:51   #2275
stokrotka1404
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bossy Pokaż wiadomość
pisze się "a nuż". to nie jest od noża
upsss racjaale siaaaaaraaaaaaaa
Stary 2010-09-20, 18:45   #2276
Kala_88
Rozeznanie

W ogóle spojrzałam na oferty pracy z mojego UP... Porażka. Samo sprzątanie, sklepy spożywcze, jakieś blacharstwo albo wymagana znajomość jęz. wietnamskiego czy nepalskiego Dla tak przeciętnej osoby z wyższym znającej angielski nic. Fajnie
Stary 2010-09-20, 18:51   #2277
Onnaa88
BAN stały

Ja pracowałam na produkcji na 3 zmiany,jako hostessa,barmanka,przy rozkładaniu towarów,i w Polsce odpędzić się od pacy nie mogłam,ciągle mnie ktoś na rozmowę zapraszał,a niby takie bezrobocie w Polsce,pracy jest na prawdę dużo
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 18:53   #2278
bossy
Zakorzenienie

Cytat:
upsss racjaale siaaaaaraaaaaaaa

.supergirls just fly.
Stary 2010-09-20, 18:54   #2279
stokrotka1404
Zadomowienie

ja tak nie uważam, że pracy jest duuużo...
Stary 2010-09-20, 18:57   #2280
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

No pracy fizycznej jest dużo owszem, blacharz, tynkarz, murarz, lakiernik, te zawody mają powodzenie, ale przepraszam, chyba się nie przekwalifikuję.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości