|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drugi kwartał naszych beks -kiedy w końcu czas na SEX?! III-IV 2010r
Cytat:
teraz u mnie wsio ok juz ich nie biore ale mam w razie czego heheehehe głowa do góry
|
|
#2252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja polecam ręczny
|
|
|
#2253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam cos podobnego http://allegro.pl/item1157611878_bom..._180w_d56.html
'...Życie nie daje nam tego, czego chcemy, lecz to, co dla nas ma..." Maciuś 10-04-10 ![]() Edytowane przez aneczkkaa Czas edycji: 2010-08-02 o 20:00 |
|
|
|
|
#2254 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wola mi pic,ale twardo nie daje dostanie mleko o 21 i zobacze ile wtryni.Dziewczyny,a do kiedy my musimy tak na uszy uważac?bo ja mam uszową obsesję na dworzu i w wannie,żeby jej kropla nie wpadła,ale teraz jest mi ciężko ją upilnowac,bo tak skacze w wannie,że mam podłogę w łazience cała mokrą..i się zawsze boję przy kąpaniu i myciu główki ![]() ---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
|
|
#2255 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nic nie pomaga.......
Edytowane przez yoonka Czas edycji: 2010-08-02 o 20:11 |
|
|
|
|
#2256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko że ja nie szukam niani bo będzie mama TZ i na diecie jestem od 3 dni - i nic nie schudłam Moja trauma mi trochę minęła. Dziękuję za słowa otuchy i wsarcia. A dzisiaj mieliśmy maraton lekki (jak na nas po lekarzach). Mamy jakieś nowe ćwiczenia dla małej. Jak dla mnie skomplikowane i ciężkie bo muszę się zapierać jedną ręką. Pani rehabilitantka powiedziała że gdyby mała leżąc na brzuszku podnosiła się tak mocno aby miała wyprostowane rączki i oderwany brzuszek to moglibyśmy nawet skończyć ćwiczenia. A tak to dostaliśmy to nowe dziwne. No i zaś mała wrzeszczy. No i pocieszyła mnie że jej dziecko też sadło z łóżka. I że dzieci mają to do siebie że guzy sobie nabijają. No i że trzeba mimo wszystko uważać. Bo właśnie jedna z matek ćwiczyła z dzieckiem i zostawiła na stole samo na chwileczkę i mała spadła na kafelki i ma czaszkę pękniętą. A dziecko niby jeszcze się nie ruszało a jednak sadło. Potem był logopeda. Pani doktor poradziła nam przegłodzić trochę małą to może zacznie jeść. Powiedział nam że często wcześniaki są niejadkami bo nie odczuwają głodu. Powodem tego jest walka w początkowym okresie życia o wagę i karmieni sondą a potem trochę na siłę. Więc teraz musimy nauczyć ja głodu. Może to coś pomoże. Na koniec pojechaliśmy na USG bioderek (to już czwarta ostatnia wizyta) i wszystko OK. Oczywiście z tekstem jak na takiego wcześniaka to 6 z plusem. Na koniec przypomniał tylko abyśmy czasem nie wkładali małej do chodzika. No ale takiego zakupu to nawet my w planach nie mieliśmy. Ja mam uraz do chodzików bo moja chrześnica kiedyś za mamą poleciała do piwnicy w taki chodziku i przekoziołkowała parę razy w tym czymś na schodach. Nic się jej nie stało na szczęście ale potem chodzika już nie było. A z innych tematów to: Ferru – piękne te Twoje makijaże. No i naprawdę Masza talent bo tak narzekasz na swoją cerę a na tych zdjęciach to nic nie widać. A te zdjęcia (oczko zamknięte, oczko otwarte itp.) to tak sama sobie cyksz czy TZ? Pełen szacun. Zwierzaki – ja byłam w Chinach i byłam na taki targu co to wszystko sprzedają. Masakra. Tylko raz weszłam do „restauracji” takiej chińskiej i zjadłam sam ryż. Jednak wolałam się stołować w europejskich hotelach i restauracjach i jadłam tylko pewne rzeczy. Film obejrzałam tylko od połowy. Nie dałam rady w całości. Tylko że nie tylko tam ludzie znęcają się nad zwierzakami. Oczywiście tam jest na to społeczne przyzwolenie bo tam jednostka ludzka też się nie liczy. A u nas też niestety są ludzie którzy się znęcają nad zwierzętami. A teraz np. jak są upały to zwierzęta bardzo często są przewożone w ścisku w upale bez wody. A my niby cywilizowani. A ile psów się potopiło w czasie ostatniej powodzi bo były na łańcuchach przy budzie?
|
|
#2257 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() hmm ja jakos na uszy nie uwazam. jak zimno to zakladam czapeczke, a jak cieplo i wiatr, to nic. a w wannie to nawet nie wiedzialam, nie raz miala uszy zalane i nic sie nie wydarzylo. jak to skacze?? znaczy, ze wierzga, czy naprawde skacze?? ![]() ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
a juz myslalam, ze wszystkie jak Darusia jestescie zachwycone nowym swiatem ![]() jesli chodzi o wypadki.. przeciez to sie zdarzy kazdej z nas. tylko czekac i drżeć najwazniejsze, ze nic sie Oliwce nie stalo!
|
|
|
#2258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam wanne ta profilowana i mala w niej lezy i tak sie trzepie,podnosi sie i macha konczynami i to jak skok wyglada ![]() mowisz,ze uszy zalane miala-a mi raz kropla wpadla to myslalam,ze umre ze strachu-juz zapalenie ucha widzialam i zapierniczalam po recznik,zeby wytrzec
|
|
#2259 |
|
Zakorzenienie
|
mi zachwycenie jeszcze nie przeszlo
nadal jestem mega szczesliwa i z checia siedze z mala, pewnie kiedys przyjdzie taki dzien ze bede miala tego dosc.
|
|
#2260 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to juz przestalam zwracac uwage. na basenie tez sie dziewczynom (ich dzieciom) uszy mocza i nic sie nie dzieje.mam "jezyk niemowlat" chyba musze znowu przeczytac, bo ja jakos nie odrozniam :/ tzn chyba odrozniam, bo zwykle trafiam w potrzebe, ale jakos nie znalazlam algorytmu jeszcze to pierwsza ksiazka, ktora moj maz przeczytal od deski do deski byla nasza biblia w pierwszych tygodniach po porodzie mala nadal zasypia przy kolysankach z misiem przy buzi, podnoszona tylko jak zaplacze. scisle wg instrukcji obslugi Tracy Hogg ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- u mnie zachwyt nadal wzrasta, a zmeczona jestem nie dzieckiem, tylko tym, ze jestem az tak bardzo potrzebna. bo ja samotnik jestem.
|
|
|
#2261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2262 |
|
Wtajemniczenie
|
http://bi.gazeta.pl/im/7/6853/m6853417.jpg SCHEMAT ZYWIENIOWY-jakby ktoras sie jeszcze gubila
|
#2263 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na oko to nie mleko aslbo wypije wiecej soku albo wody i tyleCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Szczerze a ja nie rozumiem troszkę tego wszego pendu do wprowadzania nowości .. ja to chyba będę ostatnia w tym temacie . Mi tam wygodnie że mała je tylko mleko i nie muszę się bawić z jedzeniem
|
|
#2264 |
|
Zakorzenienie
|
nie nie, dzisiaj jej dalam 30ml soczku a 90 wody , jutro dostanie 3 lyzeczki jabluszka, soczek i sloik ona z tej samej firmy i ten sam smak.
---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- dzisiaj bylismy na zakupach i akurat te sleep and play byly w promocji 30 zl-78 szt, plus chusteczki wiec te kupilismy i faktycznie maja zdecydowanie fajniejszy zapach.
|
|
#2265 |
|
Wtajemniczenie
|
ANIAP ja tez podzielam Twoje zdanie.jakos nie spieszno mi do smierdzacych kupek
niunia tydzien temu 4 miesiace skaczyla a ja nadal nic nie podaj oprocz mleczka raz tylko podalam jej soczku z utartego jabluszka
|
#2266 |
|
Zakorzenienie
|
dzis gadalam z kolezanka jej cora ma 6 miesiecy i wpierdziela juz normalne zupy w dodatku zaklepywane...
|
|
#2267 |
|
Zakorzenienie
|
zdrowiej podac przecier ze świerzego jabłka
|
#2268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2269 |
|
Zakorzenienie
|
ankazar
to ta stronka http://pl.strawberrynet.com/main.aspx ale teraz jest nieciekawy kurs dolara i nie za bardzo się opłaca . jak był dolec tani to było szaleństwo
|
#2270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jest dobry. Co do pampków to tez nie widziałam różnicy i się zastanawiałam tak jak wy czym one sie różnią. Wypróbowałam tez pieluchy ze szlekera i są w miarę. Pop mój syn 10 lat był niejadkiem i nic nie pomogło głodzenie , straszenie , prośby ani groźby nie raz płakał jak bóbr nad talezem zupy , jedyne co lubił to pizze , spagetti ale ile można jeść to samo teraz zaczął sam sie dopominac jedzenia , a ten mały tez zaczyna szopki odstawiać , karmię go nosząc na rekach i tak po trochę to wypije 120 , więc wiem co czujesz ręce opadają nie? Drcron ty zrób sobie jakies badania bo to nie pierwszy raz z tego co pamietam , mam nadzieje ,że wszystko ok. co do uszu to u nas się zawsze zamaczają przy kąpieli i nic się nie dzieje , na dwór też wychodzimy bez czapki chyba ,że mocno wieje |
|
|
|
|
#2271 |
|
Zakorzenienie
|
No ja też bym się tak nie śpieszyła z tymi słoiczkami.
Ja to tak czasami nie wiem wg jakiego schematu powinna iść. Bo ona niby niedługo 8 m-cy będzie miała ale fizycznie to jest na 5 m-c. Nie ma ząbków więc nie moze jeść jak dziecko 8 m-czne ale też nie mozę jak 5 miesięczne. No i chyba muszę podać jej żółtko. My dzisaj głodziliśmy dziecko i zjadła w sumie około 300ml i 1/3 słoiczka. Dobrze że dobrze wygląda to ma z czego spadać. No ale jest nie jest duża waży tylko 6,7 kg. Ja też mam problem z jej siadaniem. Jak karmię łyżeczką to robię to tak na pół leżąco a ona chwyta za blat i siada. I co mam z tym robić?
|
#2272 |
|
Zakorzenienie
|
no to jest wlasmnie problem, moja tez chce ciagle siadac, niby nie powinna ale sama sie podnosi i kurde nie wiem, widac ze chce siedziec i koniec, z jednej strony to za wczesnie a z drugiej skoro robi to sama to nie wiem... i skolowana tym jestem, czy jej pozwalac juz czasami siedziec czy nie, nieraz ja biore tak jak tylkooliwka na kolanko ale to sa 2-3 minutki , ale jak dla niej i tak za malo ona by chciala ciagle odkad jej sie udalo samej podniesc...
|
|
#2273 |
|
Raczkowanie
|
libra- jeśli chodzi o chusty to właśnie myślałam o tym że jak małej się nie spodoba to ja się będę w nia finezyjnie obwijać
hmm i kombinuje też nad kupieniem sari czytałam że też nadaje się do noszenia dziecka... a w ciucholandach można znaleźć ładne i tańsze od chusty fasolka- w takim razie w elastycznych chustach szerokość nie ma znaczenia bo dzieci i tak do 10kg się nosi. A węższe są tańsze wiec zamówimy węższa.... a jakiej firmy tkaną chcesz kupić? piękne są niektóre ale 1000zł za chustę to juz przesada.. a widziałam używane za tyle;/chciałam wam dziewczyny napisać że w carrefourze są pampersy za 40,98 zł te jumbo paki... ale promocja do dziś była;/ my kupiliśmy małej 2 paczki 4ek.. jedne active baby a 2gie premium (droższe były).... 3jki wydają mi się trochę za małe no i ostatnio coraz częściej z nich wycieka... na noc założyłam jej premiuma z postaciami z ulicy sezamkowej mam nadzieje że nic nie wycieknie.. bo na materacu już jedna plama jest aniap.. ja jakoś nie wącham sików Kaliny więc zapach mi nie przeszkadza... a ja wprowadziłam małej słoiczki bo mi coraz gorzej z cyca pije... a karmienie jej sprawia mi dużą przyjemność karmienie słoiczkami.. ( a raczej ich zawartością żeby nie było że jej szkło podaje ) czego o karmieniu piersią nie mogę powiedzieć... mała się kręci kopie siada robi wszytko tylko nie pije... i naciąga mi suty tak że za chwile do pępka mi będą wisieć... co boli jak cholera.. a soczków z bobovity nie rozcieńczam bo i tak są już rozcieńczone.. a innych jej nie podaje bo za słodkie są... nawet dla mnie... Pop - cieszę się że już dobrze u was... tak cały dzień myślałam o Tobie bo się nie odzywałaś... jak już pisałaś o usg bioderek.. to powiedzcie mi czy ja powinnam iść z mała jeszcze raz na nie? bo większość z was pisze że chodzi 2-3 razy... a ja byłam raz na początku maja i ortopeda powiedział że pieluchować do końca 6 miesiąca... a jak spytałam kiedy na kontrole to na mnie naryczał że go nie słucham i że nie mamy już przychodzić na kontrole... a ja bym poszła jeszcze raz jak mała będzie miała pół roku... powiedzcie mi iść czy nie? |
|
|
|
#2274 |
|
Zakorzenienie
|
ja bylam po 3 miesiacu ale tak kazal nam przyjsc... mowil ze jesli chcemy to w ramach sprawdzenia dokladnego jeszcze po 5 mozemy pojsc wiec pojdziemy.
|
|
#2275 |
|
Zakorzenienie
|
machaj - idź na tą kontrolę. NA początku się sprawdza czy ustawienie jest OK ale kości nie są jeszcze skostniałe więc powinno się sprawdzić później jeszcze raz. JA w sumie miałam USG bioder 4 razy robione i pomimo tego że od początku było OK to kontrolowali. I dopiero teraz powiedzał że nie muszę już przychodzić. A jeżeli u Ciebie było Ok to dlaczego Ci kazał pieluchować? U mnie za każdym razem putał tylko czy podaję witaminę D i jakie mleko i jakie pieluchy. I nic nie kazał od początku robić bo było OK. A jedną wizytę miałam u innego i też tak samo było.
|
#2276 |
|
Zakorzenienie
|
Minka na Kościuszki w Sieradzu zlikwodowali sklep dzieciowy i przeniesli troszke dalej a tu gdzie byl Kojan ma byc tez dzieciowy ale jakis W KONCU porzadny. Mama rozmawiala ze znajomym ktory wlasnie otwiera, robi remont, podjazd dla wozkow , kazdy wozek bedzie mial osobny boks i tak dalej wiec na prawde moze byc w koncu cos gdzie bedzie mozna dostac jakas fajna rzecz.
---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- u nas tez powiedzial jedno bioderko na 6 drugie na 5 wszystko ok -prosze pieluchowac. Nie pieluchowalam i jak teraz poszlismy stwierdzil ze juz nie trzeba i po 5 miesiach skonczonych mozna przyjsc
|
|
#2277 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ma sari
![]() . Jak byłam w Indiach to sobie kupiłam na pamiątkę. Tylko ono jest jedwabne to chyba sie nie nadaje do noszenia. Raz miałam je na sobie - w sklepie tam mnie w nie ubrali. No i ja też sie cieszę że z małej nic się groźnego nie stało ale traumę mam jak chodzę po tych schodach i nie wiem jak jest lepiej: Trzymać mała 2 rękami czy jedną a drugą poręcz? Co jest bezpieczniejsze? JAk trzymam jedną to też się boję bo ona nagle potrafi się niegbezpiecznie wygiąć. A pozę powinnam w chuście po domu chodzić i w chuście ją znosić i wnosić albo w nosidełu będzie szybciej
|
#2278 |
|
Zakorzenienie
|
machaj - przecie nosa w tą pieluche nie wkładam .. capi mi i tyle he he .
szczeólnie przy Szymku jak więcej napompował a nią . Pop - Twoja ma jak sama napisałaś 8 miechów . ale jak widzisz podciaga się za blat a w krzesełku jest na pół leząco . wiec sama sobie odpowiedziałaś jak z półlezącego się podciąga pozwalać się nie powinno choć pewnie jak na chwilkę usiądzie swiat się przeciez nie zawali . co nie zmienia faktu że usiąść powinna jak sama usiadzie z lezacego A żółtko się przyda połowa co drugi dzień chyba się dawało . Chyba ide kimać
|
#2279 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wącham i oglądam dokłądnie wszystkie wydzieliny małej
. I TZ-owi też każę wąchać.
|
#2280 |
|
Zakorzenienie
|
moja dzisiaj zrobila taka kupe ze jak weszlam do pokoju to nie musialam wachac- po prostu bylo ją czuć ! :P
masakra... w zyciu tak smierdzacej kupy nie zrobila;P
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:24.

teraz u mnie wsio ok juz ich nie biore ale mam w razie czego heheehehe głowa do góry 

ja polecam ręczny
dostanie mleko o 21 i zobacze ile wtryni.
nic nie pomaga.......

to pierwsza ksiazka, ktora moj maz przeczytal od deski do deski

, a ja z TŻ, starszym synem i znajomymi poszliśmy sobie w tym czasie na lody.