|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2251 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać - cz. VI
Też bym jechała samochodem, bo droga i nie taka zła, a na bilety wydacie niemało + te pociągi uwielbiają się opóźniać :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#2252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2253 |
Rozeznanie
|
Ja jako wielbicielka komunikacji miejskiej i między miejskiej (oprócz skmek, których nie znoszę) Polecam szynobus
![]() A tak na serio to warto się nad szynobusem zastanowic, bo warunki jazdy są w porządku, wnętrze jest czyste a sam pojazd bardzo nowoczesny i dość nowy.. A wiadomo jak to sie autem jeździ.. Problem z zaparkowaniem, z korkami itp..Tylko nie wiem czy nie zbyt zapchany w wakacje, ale zwykle jak go widzę, to wszyscy sobie w środku wygodnie siedzą i miejsca dużo.. ![]() Wnętrze Z zewnątrz tylko zdjęcie jest paskudnej jakości..
'Oh, I wish I could, but I don't want to..' 20.01.12 - Pani Inżynier ![]() ![]() 10.02.12 - Pani Kierownica ![]() Edytowane przez lunerin Czas edycji: 2010-08-30 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#2254 |
Zakorzenienie
|
Wiesz ale w sezonie letnim podstawiali pociągi starego typu :/ bo są bardziej ładowne. W Roku szkolnym na 100% jeżdżą szynobusy zwłaszcza zimą, ale w wakacje widywałam te stare rozklekotane śmieci czasami dwupoziomowce
|
![]() ![]() |
![]() |
#2255 |
Rozeznanie
|
A to nie zwróciłam uwagi na to.. Właściwie to logiczne, bo te nowe szynobusy nie są zbyt pojemne. Ale trochę niefajnie to przed turystami wygląda, takie starocie, szczególnie, że są do dyspozycji nowe szynobusy. To wtedy faktycznie, chyba lepiej autem jak ma się do dyspozycji...
#2256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślałam, że się znają ![]() poza tym słyszałam coś o jakiś certyfikatach ![]() swoją drogą - myślicie, że jubilerzy bawią się w zamienianie kamieni? dajesz pierścionek z diamentem a dostajesz ze szkiełkiem? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2257 |
Zakorzenienie
|
Podejrzewam że trzeba zadzwonić i się zapytać co jest podstawione, bo jazda szynobusem - zupełnie jakbym nie była w Polsce
![]() ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- btw dzisiaj wysłałam kupon multi multi, o 22:15 dowiem się czy pójdę na zakupy ![]() za pierwszym razem jak wysłałam to wygrałam 2 złote :P dobrze to rokuje |
![]() ![]() |
![]() |
#2258 |
Zakorzenienie
|
#2259 |
Konto usunięte
|
Lecę samolotem do Niemiec do cioci, na takie mini wakacje- tj. tydzień. To mój pierwszy raz i stąd pytanie: Myślicie, że zmieszczę wszystko w bagażu podręcznym?
Ktoś może zorientowany w takich podróżach? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2260 |
Zakorzenienie
|
Powiem szczerze że nie sądzę
|
![]() ![]() |
![]() |
#2261 |
Zakorzenienie
|
[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;21748475]Lecę samolotem do Niemiec do cioci, na takie mini wakacje- tj. tydzień. To mój pierwszy raz i stąd pytanie: Myślicie, że zmieszczę wszystko w bagażu podręcznym?
Ktoś może zorientowany w takich podróżach? ![]() to zależy czy tam czy tu ![]() jak ja leciałam do UK na 5 dni zmieściłam się w 1 małą torbę a wracałam z tą małą i jedną ogromną ![]() jeśli nie zamierzasz iść na duże zakupy i lubisz mieć tylko niezbędne rzeczy to zmieścisz się w podręczny ![]() Edytowane przez alufa Czas edycji: 2010-08-30 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#2262 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obawiam się jednak, ze nikt nie wręcza ukochanej pierścionka z zawieszką. Cytat:
Tak dla informacji - nie każdy diament jest brylantem, ale kazdy brylant jest diamentem. W popularnych sieciach jubilerskich typu Apart czy Kruk, oferowane kamienie szlachetne są otrzymywane syntetycznie, zwłaszcza rubin i szafir. Nie twierdzę, że te sklepy NIE oferują prawdziwych rubinów i szafirów. Oferują, ale widać znaczące różnice cenowe. Syntetyczne diamenty (uszlachetnione brązowe diamenty) muszą mieć laserowa inskrypcję GE POL. Znaczy się je tak, gdyż nie można ich odróżnić od naturalnie wydobywanych ŻADNĄ metodą. Wyglądają identycznie, a są tańsze. Podejrzewam że 99% pierścionków zaręczynowych poniżej 7 000 zł ma taki syntetyczny diament, ale to tylko moje podejrzenia. Po prostu w Kruku widziałam niemal dwa identyczne pierścionki z diamentem - jeden za 3000 zł a drugi za ponad 7 000 zł. Cyrkonia zaś jest kamieniem, który nie występuje naturalnie w przyrodzie. Jest bardziej miękka od diamentu w skali Mohsa, ale podobno, bardziej rozszczepia światło niż diament (bardziej skrzy).
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2263 |
Zakorzenienie
|
[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;21748475]Lecę samolotem do Niemiec do cioci, na takie mini wakacje- tj. tydzień. To mój pierwszy raz i stąd pytanie: Myślicie, że zmieszczę wszystko w bagażu podręcznym?
Ktoś może zorientowany w takich podróżach? ![]() niektore linie mają bagaż podręczny aż 10 kg, więc jest to wykonalne. uważaj tylko na ROZMIAR. znajoma miałą dobrą wagę torby, ale niestety waliza była za duża. kazali jej dopłacić ![]()
![]() |
#2264 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wyczerpująca odpowiedź ![]() też mnie to trochę intryguje, ponieważ zawsze wydawało mi się, że diamenty są cholernie drogie, a widuję pierścionki określane jako "zaręczynowe" z dopiskiem "diamenty (?) (teraz już mi zamieszałaś w głowie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2267 |
Konto usunięte
|
dzięki za uwagi i dobre rady
![]() a ten bagaż podręczny to może być plecak/ torba/ walizka? musi tylko spełniać wymiary i wagę czy są odnośnie kształtu/konstrukcji jakieś wymagania? |
![]() ![]() |
![]() |
#2268 |
Zakorzenienie
|
[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;21749581]dzięki za uwagi i dobre rady
![]() a ten bagaż podręczny to może być plecak/ torba/ walizka? musi tylko spełniać wymiary i wagę czy są odnośnie kształtu/konstrukcji jakieś wymagania?[/QUOTE] trudno powiedzieć :/ ja na lotnisku widziałam taką miarę. moja torba weszła bez problemu, ale nie pamiętam jakie miała wymiary ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2270 |
Konto usunięte
|
miarę znam ze strony internetowej, więc ok. nie musi to być walizka chyba co? miałaś torbę alufa tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2271 |
Zakorzenienie
|
[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;21749581]dzięki za uwagi i dobre rady
![]() a ten bagaż podręczny to może być plecak/ torba/ walizka? musi tylko spełniać wymiary i wagę czy są odnośnie kształtu/konstrukcji jakieś wymagania?[/QUOTE] zalezy od linii lotniczych. ryanair pozostawia swobodę, jednak bagaż musi się zmieścić w "koszyku", który jest na lotnisku (czyli wymiary, wymiarami, ale jeśli np. torba jest miękka i nie wypchana po brzegi, to ujdzie; jeśli z kolei sztywna walizka (na kółkach) będzie większa o kilka cm, to może być różnie). kiedyś jakieś linie zastrzegały (nie pamiętam jakie, chyba jakieś niemieckie, bo leciałam z Berlina), że nie życzą sobie właśnie takich sztywnych walizek. wszystko będzie na stronie ![]()
![]() |
#2272 |
Konto usunięte
|
ok. dziękuję wszystkim za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2273 |
Zakorzenienie
|
[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;21749720]miarę znam ze strony internetowej, więc ok. nie musi to być walizka chyba co? miałaś torbę alufa tak?[/QUOTE]
tak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no szkoła taka jo, jedzenie trochę słabe :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2275 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież istnieją noże i piły diamentowe - i nie kosztują majątku. Tam właśnie są wykorzystywane mini-diamenty otrzymywane metodą przemysłową. Skaza to nieregularność siatki krystalicznej powodująca niewłaściwe (inne niż oczekiwane) załamanie światła wewnątrz kryształu. Czym jest diament? To tylko krystaliczna postać węgla. Diament syntetyczny, naturalny czy uszlachetniony to nadal węgiel. Wzór chemiczny i struktura krystaliczna jest taka sama. Uznawanie za "jedyne prawdziwe" diamenty kopalniane prowadzi do ogromnych tragedii cywilizacyjnych w takich krajach jak Sierra Leone. Dlatego radzę nie interesować się kamieniem w pierścionku i nie robić z tego zagadnienia. To jest bardziej...humanitarne.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() w sumie jak ja jestem głodna to zjem wszystko :P i znów ta stołówka nie taka tragiczna. z restauracji hollywood dowóz jest za darmo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
DZIĘKI ! ![]() ![]() Dawno się tak nie cieszyłam na rozpoczęcie roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2280 |
Zakorzenienie
|
Hehe
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:26.