|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2251 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Z tym pierwszym okulistą jestem umówiona na 16 lipca, wcześniej się nie da. Na razie noszę te J&J. Ale na kontrolę pójdę z B&L, niech sprawdza co tam widzi... Jak będzie marudzić to jej wkręcę, że w tych co mi dała ja po nastu dniach zaczęłam czuć dyskomfort, ona bajki opowiada to i ja będę bajkopisarz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2252 |
Nie depcze krokusów
|
Nie skłamiesz, przecież czujesz piasek :P Kurcze, ja już nie wiem, co Ci powiedzieć, doradzić
![]()
![]() |
#2253 |
Zakorzenienie
|
hej! pamiętacie mnie? taaak, to ta, co nie mogła przekonać mamy do kupna soczewek. a jednak udało się! mam nowe soczewki, na razie pierwszą parę na miesiąc. póki co mama zadeklarowała się, że będziemy kupować w salonie optycznym.. ja wolę jednak odciążyć ją nieco od kosztów i kupować w internecie. i teraz moje pytanie jest takie- jaką firmę mi polecacie?
potrzebuję soczewek miesięcznych, najlepiej tanich dla krótkowidza. lewe oko -3,0 prawe oko -2,25 (będę mieć chyba o ćwiartkę więcej, bo nie czuję się zbyt pewnie). czy potrzebne są jeszcze jakieś dane? okulistka powiedziała, że dla nowszych modeli niepotrzebne są te wszystkie wymiary, więc mi ich nie podała. proszę o pomoc ![]()
![]() |
#2254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie polecam kupować przez net, a szczególnie w wakacje. Nigdy nie wiesz w jakich warunkach są one przewożone. Dla krótkowidza jak i dla dalekowidza są te same soczewki tylko moce inne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2255 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja "okulistka" wkręcała mi, że w internecie jest pełno podróbek soczewek... Swoją drogą to już jakaś paranoja, żeby podrabiać coś takiego jak soczewki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2256 |
Raczkowanie
|
Chciałabym zacząć nosić soczewki kontaktowe (bo po 10 latach noszenia okularów mam już dość.) i w poniedziałek mam wizytę u okulisty. Na lewym oku mam cylinder -0,75D, czy muszę koniecznie nosić soczewki toryczne? Czy jest jakaś różnica w widzeniu między soczewkami zwykłymi, a torycznymi?
I drugie pytanie, mam wadę -3,5 na prawym oku i -4 [plus cylinder] na lewym. Muszę kupować dwa opakowania soczewek, osobno dla każdego oka, czy mogę kupić soczewki z wadą uogulnioną (co było podobno powszechne dawniej)? Proszę o odpowiedź : )
![]() |
#2257 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja noszę zwykłe soczewki, ale mam różną wadę i muszę kupować dla każdego oka osobno ![]() ![]() Ale wiesz, ja się znam tylko na moich soczewkach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2258 |
Matka Smoka
|
![]() ![]() Cieszy mnie infomacja o Optixach Aqua, aczkolwiek w VE jeszcze ich nie widziałam, ciekawe tez czy zaczną je robic dla VE pod marką Iwear. Myślicie,że jak Optixy mi pasują to raczej nie będzie problemu z adaptacją do Aqua?bo najchetniej bym od razu zrobiła zakup hurtowy. Malla-pisałaś chyba kiedyś o dużej pojemności AOseptu w dobrej cenie. Widziałaś go gdzieś w Krakowie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2259 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2260 |
Raczkowanie
|
Mala77, ale czy muszę mieć koniecznie soczewki toryczne? Czy są możliwe jakieś powikłania, gdybym nosiła zwykłe soczewki (bo są nieporównywalnie tańsze.)?
![]() |
#2261 |
Zakorzenienie
|
mam soczewki Alcon. (przynajmniej tak jest napisane na opakowaniu od soczewek..)
kiedy zapytałam się czy mogę zamawiać przez internet, okulistka szczerze mi odmówiła- chociaż z jednej strony ją rozumiem, bo jej mąż jest optykiem, więc ona musi namawiać ludzi do kupowania w jego salonie.. nie wiem, co robić.. byłam przekonana, że kupowanie przez Internet jest bezpiecznie i szybko udzielicie mi porady. a tutaj okazuje się, że jeszcze dłuuuuga droga przede mną. ;/
![]() |
#2262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2263 |
Rozeznanie
|
Co do kupowania przez neta
![]() Od dobrych kilku lat kupuję soczewki u optyka. Od paru miesięcy moja koleżanka zaczęła właśnie kupować przez neta o niebo taniej! Obawiała się, że coś może z nimi być nie tak. Ale zamawia całe opakowanie na raz, zapakowane wszystko jak trzeba. I soczewki są identyczne jak te u optyka. Co więcej powiem, że koleżanka jest zadziorna i zaniosła je do optyka (swojej znajomej pracującej tam) i po znajomości jakoś ona tam jej to posprawdzała i wyszło, że soczewki są takie same jak u optyka w sklepie. Oczywiście trzeba znaleźć sobie jakiś zaufany sklep internetowy ![]() ![]() P.S. Koleżanka jest bardzo zadowolona z soczewek. Więc myślę, że ja też będę, bo nosimy tej samej firmy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2264 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Soflensy pewnie wycofują bo biznes soczewkowy się przez nie załamywał, ciągle to jedne z najpopularniejszych soczewek, a można dostać sztukę już za ok 10 zł na 3 miesiące :-O! Cytat:
Nowych okularów boję się kupić bo jaką mam gwarancję że będą lepsze? Żadnej. A zapłaciłam za te 650 zł ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2265 |
Zakorzenienie
|
Noszę soczewki od kilku lat, nie pamiętam dokładnie od ilu - od mniej więcej trzech.
A w porównaniu z Wami jestem ZUPEŁNIE NIE W TEMACIE! Od tych trzech lat przez cały czas noszę Actifresh'e 400. I używam płynu All in one light (Sauflon). Nie byłam w 100% zadowolona, ale nie chciało mi się szukać innych. Ostatnio stwierdziłam, że muszę znaleźć coś nowego - i kupiłam u optyka J&J cośtam Oasys (?), dałam 42zł za parę (testowałam jak na razie 2 dni - super!!!), i nie wiem co mnie podkusiło, ale płyn Aqua Care. A coś wcześniej wyczytałam w wątku, że AC jest nie polecany do J&J? Oojjj, czeka mnie długie nadrabianie wątku ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2266 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dawaj adres tego optyka ![]() Ten mój oszust to zdziera kasę ze mnie! ![]() ![]() P.S. Ja nosze J&J już od kilku lat i jestem bardzo zadowolona ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2267 |
Rozeznanie
|
Co do sklepów internetowych, to jakie sprawdzone strony plecacie? Widziałam jak na razie pozytywne opinie o szkla.com
![]() A tak btw, co myślicie o dobieraniu soczewek w salonach VE? Bo mi okulistka szczerze odradzała. Ale salon salonowi nie równy. Dobierał ktoś soczewki w VE w Warszawie? A jeszcze lepiej - w arkadii? Bo planuję się wybrać, ale nie wiem czy warto ![]()
![]() |
#2268 |
Zakorzenienie
|
W jakim sensie dobierać szkła?
Kupowałam soczewki właśnie w VE. Całe moje dobieranie polegało na: dzień dobry, proszę mi polecić jakieś dobre soczewki, noszę miesięczne te i te, potrzebuję mocniej nawilżonych, żeby pod koniec dnia uczy mi nie usychały. Pani poleciła mi Oasysy, mówiąc, że są bardzo dobre, mają elastyczne krawędzie i doskonale dopasowują się do każdego oka. Ja w swojej niewiedzy stwierdziłam: no to, poproszę. W moim odczuciu leżą doskonale. Czy mogę się mylić? Czy może - to dobrze oceni tylko lekarz? Dołączam się do prośby o polecenie dobrych sklepów internetowych ! |
![]() ![]() |
![]() |
#2269 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie też to ciekawi.. bo mam ten sam problem i planuję wybrać się do VE, do Szczecina.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2271 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że sklepy były już tu i na innych forach polecane wiele razy, może wyszukiwarka?
![]() Ja kupowałam w http://www.sklep-soczewki.pl/ i ten sklep polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2272 |
Zakorzenienie
|
Nikt mi niestety tego w VE nie zaproponował, a ja nie miałam pojęcia, że trzebaby się o coś takiego upomnieć. Spróbuję przy następnej wizycie.
Nie orientujecie się jak tam wygląda sprawa z badaniami przez okulistę? Za darmo, czy odpłatnie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2273 |
Podróżniczka
|
Polecam z czystym sumieniem ten sklep:
http://www.twojesoczewki.com/shop,sk...wki-kontaktowe Kupuje u nich swoje soczewki od zawsze. Czasem zahaczam tez o ich sklep u mnie w miescie. Obsluga bardzo mila. Maja tez programy lojalnosciowe no i szkla sa tanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2274 |
Raczkowanie
|
Czy ktos odpowie na moje pytania?
![]() |
#2275 |
Matka Smoka
|
badanie kosztuje normalnie 59 zł, ale jak kupisz po badaniu komplet soczewek to jest albo gratisowe albo kosztuje 5 zł (w zalezności od aktualnej promocji)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A okulary dobrała mi tak że nic w nich nie widzę i twierdzi że to dlatego że nie kupowałam szkieł u nich (były za drogie, za całe okulary musiałabym dac ok 1,5tys zł!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2277 |
Raczkowanie
|
Aktualnie noszę soczewki Air Optix i nie narzekam ,mam pytanie do was odnośnie nowszej seri AQua Optix czy ktos juz je nosi prosiłabym o opinie .
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2278 |
Zakorzenienie
|
a ja mam jeszcze jedno pytanie- czy jest taka firma soczewek ALCON? bo tak mam napisane na pudełeczku, w którym trzymam soczewki. jednak gdy wpisałam tę nazwę w google, to wyszło mi pełno opcji i niczego szczególnego się nie dowiedziałam ;/
![]() |
#2279 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A jak dostarczają do optyka... nie pocztą, co najwyżej kurierem i to tego samego dnia. Jeśli soczewki idą do Ciebie jeden dwa dni to ok, ale nie wszyscy mają tyle szczęścia Nie wiem czy soczewek, ale Alcon produkuje płyn Opti Free |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2280 |
Raczkowanie
|
mala77, dziękuję za odpowiedź!
![]() Jutro o 11 mam wizytę u okulisty, więc napiszę co i jak... Martwi mnie tylko to, czy pani doktor nie będzie mi chciała na siłę upchnąć soczewek torycznych... :/ I czy mogę zrobić tak, że od pani doktor dostanę tylko parametry do soczewek, a sama kupie je sobie przez internet (taniej)?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:52.