|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2251 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Dlaczego nie chudnę???
Cytat:
Jak dużo stresu masz? Bo w sumie mi to bardziej wyglada na niedobor wszystkiego niz jak myslalam wczesniej kwestie estrogenowe, oczwiscie jedno drugiego nie wyklucza...ale generalnie jest tak, ze im wiecej stresu tym gorzej sa wytwarzane inne hormony i dlatego tez moga byc za niskie lub nie byc w rownowadze. Na pewno ta dieta i cwiczenia rozwalaj Ci hormony, nie mam zadnej watpliwosaci...za malo kalorii, za malo tluszczu. To bardzo katabolioczne wszystko i do tego jeszcze wysilek fizyczny i stres...stad tez Twoj organizm juz nie radzi sobie z codziennymi kwestiami, po prostu padla mu linia obrony...co jest naturalne i tego bym sie spodziewala przy takim stylu zycia. Kazda z nas to zna gdy tylko przegnei dluzszy czas z dieta i doda do tego inne stresy. Te zlecone badania to malo strasznie, praguje mi tam tarczycowych oraz progesteronu/estrogenu...bo z tego co wyjdzie to pewnie bedzie niskie LH i dostaniesz cos na wywolanie okrsu, ale fajnie byloby wiedziec czemu jest niskie lub nie w normie cos.
![]() |
![]() |
#2252 |
Raczkowanie
|
Hej wszystkim, dawno tu nie pisałam chociaż podczytuje regularnie
![]() Dzięki waszym radom wrócił mi okres, równo miesiąc po pierwszej 'odzyskanej' miesiączce nastąpiła druga, podejrzewam więc że mój organizm powoli wraca do normy - chociaż wciąż nie wiem czy wszystko jest w porządku, bywam senna (ostatnio bardziej niż zwykle, śpie po 7-8 godzin i jestem niewyspana podczas gdy kiedys mogłam spac 5-6 i było ok) i czasami mam wrażenie ze puchnę jak balon. Psychicznie też srednio, lepiej jest niż było kiedys ale nadal nie moge patrzec na swoje ciało i go nie akceptuje. Myślałam że nawet po tym unormowaniu sprawy z miesiączką próbowac jakoś spalic troche sadła cwiczeniami ale boje sie je wykonywac (a nuż jeszcze pogorsze sprawe). Dużo chodze ale mam wrażenie że moje ciało nie odbiera tego jako aktywnosci fizycznej (o ile to w ogole mozliwe ![]()
,,Wierzę w różowy kolor. Wierzę, że śmiech to najlepszy sposób na spalenie kalorii. Wierzę w całowanie się, w wiele pocałunków. Wierzę w to, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze. Wierzę, że jutro też jest dzień i wierzę w cuda."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2253 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mi naprawa metabolizmu zajela pol roku tycia...nie pamietam tego dokladnie juz, bo to z kilka lat temu bylo, ale zaciskalam zeby patrzac na swoje cialo...jakby nie patrzec wazylam 47 kg i przybranie 5 kg czystego tluszczu bylo mocno odczuwalne.
![]() |
![]() |
#2254 |
Raczkowanie
|
No więc zacisne zęby i postaram sie wytrwac (chociaż ciezko jest słysząc niemiłe uwagi na swój temat.. strasznie podkopuje i tak znikome poczucie wartości
![]() ![]() Klora, jeśli możesz to rzuc okiem na mój jadłospis i powiesz czy jest w miare ![]() 1.jajecznica z 3 jaj na maśle, pomidory, pół kokosa 2. wiórki kokosowe (jakieś 60 g), banan 3.warzywa gotowane, ziemniaki, 2 kawałki gotowanego schabu, jabłko 4.tarkowana marchewka, tuńczyk, pół paczki ryżu, 2 łyżki oliwy z oliwek (jedyny olej jaki mam obecnie na składzie) Mniej wiecej tak jadam na codzień i myśle że za mało tłuszczu jem.. i podejrzewam że u mnie kluczowe w odzyskaniu okresu było dodanie węglowodanów. W każdym razie dzięki jeszcze raz, bez waszej pomocy dalej trwałabym w swoich wyniszczających nawykach ![]()
,,Wierzę w różowy kolor. Wierzę, że śmiech to najlepszy sposób na spalenie kalorii. Wierzę w całowanie się, w wiele pocałunków. Wierzę w to, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze. Wierzę, że jutro też jest dzień i wierzę w cuda."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2255 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tłuszcz jest ważny dla hormonów...ale co ważniejsze to ogólna liczba kalorii, jak energii będzie za mało aby utrzymać cykl menstruacyjny to proporcje tłuszczu nic nie zmienią. Wazysz 67 kg a jesz jakbys wazyla 47 ![]() ![]() I teraz pytanie dodatkowe: przytrafiaja Ci sie czeste infekcje i takie bakteryjne i grzybiocowe? Wczoraj tak sie zastanawialam nad tym okresem i zanik okresu czesto jest powiazny z niskim poziomem roznych hormonow, w tym estrogenu a wiadomo, ze estrogen wplywa na wydzielanie seretoniny...wiec jak mamy za malo go to nasz nastroj tez spada - stad tez depresje itd. Tutaj tez czesto pojawia sie kompulsywne objadanie. A masz jakies objawy takie a la menopauza? Czyli sucha skora i oczy, wypadnaie wlosow, klopoty ze snem, uderzenia goraca, zmienne nastroje?
![]() |
![]() |
#2256 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez julink Czas edycji: 2012-11-12 o 14:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2257 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2258 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1200 jest na pewno, bo dużo jem objętościowo, często wiecej mięsa wleci, tuńczyka akurat jem 1-2 razy w tygodniu. Ostatnio zastanawiałam sie nad włączeniem do swojej diety podrobów ale całkiem nie wiem ,,jak to sie je" bo u mnie w domu nikt nie lubi (a ja sama nie wiem czy lubie, bo kiedys na sam widok mnie mdliło ![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2259 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Sam niski estrogen tez nie do konca jest wyznacznikiem, moze byc w normie ale nie byc w rownowadze do progesteronu, wiec nie tylko wartosc ale tez proporcje maja znaczenie. Chociaz tutaj to wyglada na klasycznie niskie wszystko co nie jest androgenem....takie typowe przy diecie i braku okresu. Podroby osobiscie uwielebiam, ale odkad sama robie...kiedys nie znosilam. W sumie do dzis watrobke lubie najmniej chyba przez ten uraz z dziecinstwa ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a wątróbka gotowana jest łagodniejsza w smaku niz np. duszona. ale smaki to zawsze kwestia gustu.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2261 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak zaczęłam się zastanawiać czy te wsztstkie objawy nie spowodowane dużą ilością białka w mojej diecie-jak tak sobie zsumowałam wszystko,to wyszło,że codziennie jem 1 serek homo+jajecznicę i często jeszcze cały serek wiejski(tudziez twaróg grani) na podwieczorek czy drugie śniadanie. Nie wspominając już☠o białku z drobiu/ryby na obiad. Więc tak myślę,czy tutaj nie lezy wina i czy dlatego czuję,że tyję pomimo iż staram się nie jadac kalorycznych potraw,slodyczy, a ponadto jeszcze dochodzi ten stres,który zawsze wywolywal u mnie raczej utratę wagi niz tycie,teraz jest odwrotnie. Od jakiegos miesiąca jem codziennie jajecznicę na kolację,moze ją powinnam wywalić z diety? Moim celem jest lekkie zrzucenie paru kilogramów,ale zdrowo,naturalnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2262 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A stres jest odchudzajacy tylko gdy jednorazowy, chroniczny zawsze wywoluje juz nierownowage hormonalna i powazne konsekwencje. Uwielbiam temat stresu, uwazam ze moze on zrobic duzo zlego, ale dieta przede wszystkim i na to patrzylabym najpierw.
![]() |
![]() |
#2263 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() jadlospisy z 3 dni: śniadanie- platki owsiane,serek homogenizowany, garsc nasion slonecznika, garsc winogron+siemię☠lniane 2 sniadanie-2 wafle ryzowe+twaróg grani obiad- łosoś z piekarnika+kasza kus kus+brokuly kolacja-jajecznica z 2 jaj+szynka drobiowa śniadanie- to samo(jem te platki codziennie,bo lubię ![]() 2 śniadanie-2 kromki chleba pelnoziarnistego zlozone z np wędzonym kurczakiem obiad- kasza gryczana+mięsko z kurczaka+cukinia+papryka w sosie pomidorowym podwieczorek-twaróg/serek wiejski kolacja-jajecznica z 2 jaj sniadanie-owsianka 2 śniadanie- jablko+garsc orzechów obiad- pierś z indyka,ryż parabolied,surówka lub warzywka podwieczorek-kilka plasterków szynki drobiowej,ogorki,pomidork i. kolacja- jak zwykle ta sama jajecznica Edytowane przez julink Czas edycji: 2012-11-14 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2264 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Rozumiem ze powinnam jesc jeszcze wiecej.. tylko nie mam pojecia jak gdzie i kiedy wciskac w siebie te tony jedzenia, szczegolnie ze teraz spedzam czas glownie poza domem i ciezko mi troche jezdzic na uczelnie z wałówką i jesc mięso z kartoflami na korytarzu ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2265 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie odnośnie ćwiczeń na siłowni, postanowiłam w zimie własnie chodzic na siłownie, ponieważ wiele z moich aktywności zimą mi odpada..
![]() chodzi mi głownie o redukcję...ja po prostu jestem totalnie zielona w tym względzie...może ktoś tu ma chęć mi pomóc..?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2266 |
Zakorzenienie
|
julink- przecież Ty w ogóle praktycznie nie jesz warzyw, tłuszczu raczej jak na lekarstwo(?),
probiotyków brak więc flora bakteryjna raczej w kiepskiej formie, białka prawdopodobnie nadmiar, nabiału zdecydowanie za dużo, do tego wybierasz ten mało wartościowy i nie stronisz od przetworzonego.. czego oczekujesz? dieta nie ma ładu ani składu, jest wysokobiałkowa i niskoenergetyczna prawdopodobnie bo tłuszczu malutko a i węgli raczej niewiele nie ma w niej życia, jest typowo zapychająca i ewidentnie nie sprzyjająca wypróżnianiu, perystaltyce, rozwojowi prawidłowej flory bakt. ani niczemu sensownemu badania sobie możesz robić, ale co z tego, jak dieta zła? masz wagę kuchenną? liczyłaś kiedyś BTW? może warto spróbować albo spójrz na jadłospisy z uwagi na różnorodność, witaminy, minerały, enzymy, kwasy, jakieś"życie" pod kątem cukru, pobudzaczy insuliny itp.itd. czyli wszystkiego o czym było milion razy pisane śniadanie-idealnie sprzyjające tyciu, w razie coś tyle czasu na tym wątku jesteś że w ogóle nie wiem.. czytałaś coś z tego co się pisało tu i ówdzie? ![]() czasami warto drugi raz to samo poczytać, jak po pierwszym niewiele się utrwala bo nie sam fakt przeczytania, ale o próbę(możliwie usilną) zrozumienia tu chodzi powtarzanie w kółko jeśli zrozumienia brak to taka "robota głupiego" strzępienie języka na próżno, wałkowanie w kółko tego samego i jak grochem i ścianę lekcja cierpliwości dla wytrwałych ![]()
![]() |
#2267 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wafle ryżowe out -są zapierające
![]() |
![]() |
#2268 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kostka - silowe ![]() Jak cardio to interwaly na urzadzeniach aerobowych...ja stalam sie fanka sprintow, mam takie same efekty jak po 60 min intensywnych interwalow ![]() Jejku jak ja zaluje tych lat meczarni, szkoda ze mnie nie oswiecil nikt wczesniej, ze mozna cwiczyc mocno, krotko i miec lepsze efekty ![]()
![]() |
![]() |
#2269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2270 |
Raczkowanie
|
Jak najbardziej potwierdzam o interwałach. Kiedy jeszcze chodziłam na siłownię, to biegi ćwiczyłam tylko interwałami - 30 s szybko , 30 s szybki marsz. Dowolonie można to rozkładać, z tym że to szybko powinno dać w kość. I taki trening biegowy trwał max 15-20min. I jaki rezultat ? bez biegania za jednym razem długich dystansów, postanowiłam sprawdzić, czy dam radę zrobić 5 km. I przebiegłam bez problemu, potem 10 km też okazało się łatwe.
Tak samo z siłowymi. Powodzenia i pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2271 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2273 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
druga kwestia to moja natura ![]() ![]() ale jakbym miala pusta dla siebie to jasne ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2274 |
Rozeznanie
|
Dzisiejszy:
I: 2 jajka, cebula, lyzka oleju kosowego, rzodkiewki, cukinia, salata, ogorek kiszony II: 100g brzucha z lososia, lyzka oleju kokosowego, baklazan, salata, rzokiewki, ogorek kiszony III: 100g serca z indyka, kapusta, cebula, 1/4 kokosa wyszlo: 1595 kalorii BTW- 68/108/92, a dokladniej: Bakłażan 380 [g/ml] (83.6 kcal) Brzuszki z łososia 100 [g/ml] (357 kcal) Cebula 150 [g/ml] (60 kcal) Cebula 150 [g/ml] (60 kcal) Cukinia 600 [g/ml] (96 kcal) Jaja kurze 120 [g/ml] (166.8 kcal) Kapusta biała 300 [g/ml] (60 kcal) Miąższ z kokosa 105 [g/ml] (371.7 kcal) Ogórek kiszony 100 [g/ml] (11 kcal) Olej kokosowy 10 [g/ml] (90 kcal) Olej kokosowy 10 [g/ml] (90 kcal) Rzodkiewka 75 [g/ml] (10.5 kcal) Rzodkiewka 75 [g/ml] (10.5 kcal) Serca z indyka 100 [g/ml] (128 kcal) Prawie dobilam setki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2275 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2276 |
Raczkowanie
|
Tak sie zastanawiałam ostatnio - jeśc mięso mielone? Czy lepiej sobie darowac? Takie same dylematy mam z tuńczykiem i owocami
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2277 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a owoce, to się nie wypowiem bo nie lubię, ale pewnie trzeba jeśc z głowa czyli nie za duzo bo to przecież tez cukier.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2279 |
Rozeznanie
|
warzywa na jutro: brokul (caly), kalarepa (cala), 5 marchewek, ceubla, cukinia (cala), kapusta biala (parenascie lisci), cebula, 10 rzodkiewek, pol ogorka, lyzka chrzanu
brokul, marchewka, cukinia pieczona w piekarniku (z olejem kokosowym) cebula raz smazona z jajkami, raz z kapusta reszta warzyw na surowo bialko: 2 jajka, 70g indyka, zoladek z indyka tluszcze: 4 lyzki oleju kokosowego BTW - 80/61/115 z samych warzyw mam 33g bialka ![]() hmm... kalorii wyszlo mi tylko (!!!)1344 i malo tluszczu w sumie, ale to przez brak kokosa (musze jechac do miasta zeby go kupic, ale len mnie zlapal ![]() jak to sie prezentuje? tluszczu jest pewnie za malo, to wiem, ale chodzi mi glownie o warzywa, daje rade? Czy jeszcze dodac pare? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2280 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:29.