![]() |
#2251 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Związki rozpoczęte w 2010 roku cz.2
Maryjamie ja mimo, że teraz mieszkam z tż to pewnie jakbyśmy mieli kupić mieszkanie i się do niego przeprowadzić to też bym przeżywała
![]() ![]() a co do chrztów to bardzo często robią problemy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2252 |
ma zielone pojęcie
|
Ale jak to "szopki"? Jak spowiedź może być dla katolika szopką?
![]()
#2253 |
Zakorzenienie
|
Parole niech Twój tż trochę przemyśli swoje zachowanie..oby Cię prędko przeprosił bo ma za co..nie można tak arogancko traktować bliskiej osoby
![]() ![]() ![]() Maryjamie my Ci tu wszystkie zazdrościmy,ale i życzymy powodzenia ![]() ![]() mój tż chce żeby świadkiem na naszym ślubie był jego jedyny brat..a on ma teraz 16,5 roku więc na to wychodzi,że prędko się nie pobierzemy ![]() ![]() no ale wszystko wyjdzie "w praniu" ![]()
#2254 |
Zakorzenienie
|
martusia świadkiem może zostać osoba która była bierzmowana, a z tego co wiem bierzmowanie jest w trzeciej klasie gimnazjum
![]() Chatul nie mamy ślubu kościelnego, nawet połowicznego na siłę go nie zaciągnę do kościoła żeby podpisywał oświadczenia, bo on się na to nie zgadza, gdybym ja naciskała to może ale ja nie jestem praktykująca więc mi na tym nie zależało. Jeśli jedno z rodziców dziecka jest wierzące, a drugie nie, dziecku należy udzielić chrztu (znalazłam to w Instrukcji duszpasterskiej Episkopatu o udzielaniu sakramentu chrztu świętego dzieciom) więc mam nadzieję że się uda. |
![]() ![]() |
![]() |
#2255 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
§ 1. Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się: [...] 2° aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku; jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie". źródło: KPK Moim zdaniem katolik i "niepraktykująca katoliczka" nie mają szans wychować dziecka po katolicku. Po żadne z nich po katolicku nie żyje. Ale zobaczymy, co Wam ksiądz powie. Choć dziwi mnie, że jako osoby nie żyjące zgodnie z KK chcecie chrzcić dziecko ![]()
![]() |
#2256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2257 |
Zakorzenienie
|
Chatul robię to powiedzmy przez wzgląd na tradycję, ja jestem z takiej rodziny która sobie nie wyobraża że dziecko nie będzie ochrzczone. osobiście uważam że takie malutkie dziecko które się rodzi jest niewinne i czyste i nie ma co z niego zmywać ale to tylko moje zdanie.
a co do tego niepraktykująca to może źle się wyraziłam. Byłam katoliczką w pełni tego słowa znaczeniu, jednak jeśli na szali mam wieczne prowadzenie wojny z mężem i do tego jego mamą i w takim duchu wychowywanie córki, że nie będziemy się zgadzać to wolałam zrezygnowac, kosztowało mnie to wiele nerwów i powoli zaczęłam wpadać w paranoję, to było gdy byłam w ciąży u rodziców bez tżta zaczełam mieć już do niego podejście że jest moim wrogiem bo nie jest katolikiem a to już było chore...wazne jest żebyśmy się kochali i wychowali córkę na mądrego i dobrego człowieka, a to że nie będziemy chodzić do kościoła wcale tego nie wyklucza. Trudna była dla mnie ta decyzja ponieważ pochodzę z katolickiej rodziny, ale teraz mam swoje życie i muszę postępować rozsądnie, najwazniejsza jest moja rodzina i wiem że skoro tak się wszystko poukładało z tżtem to mam z nim być, z jakiegoś powodu poznalismy się niedługo po tym jak zostawił mnie narzeczony bez powodu bez wyjaśnień a za kilka miesięcy miał być nasz ślub (kościelny oczywiście). To, że nie chodzimy do kościoła to nie znaczy że jesteśmy gorsi wręcz przeciwnie, przynajmniej ja tak czuję że muszę być lepsza muszę dawać z siebie więcej i postępować lepiej albo przynajmniej starać się, bo nie pójdę do spowiedzi i po odpuszczeniu grzechów nie będę miała znowu czystej karty. Nie wiem czy mnie zrozumiesz, ale to jest dla mnie trudne położenie i nie sądzę że powinnaś mnie oceniać, bo nie wiesz o nawet połowie tego co było, a nie będę się tu uzewnętrzniać bo to nie jest temat na forum. Jeśli jednak to zrobisz to już Twoja sprawa... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2258 |
Zakorzenienie
|
Maryjamie ja rozumiem Twoją decyzję,i wyobrażam sobie ile Cię to kosztowało..ja także jestem katoliczką,staram się chodzić do kościoła,ale wychodzi na to,że pojawiam się w nim raz na pół roku
![]() ![]() ![]() co do chrztu dziecka..nie rozumiem czemu ma się go tego pozbawiać? ![]() przecież ono nie jest niczemu winne..rodzi się,i w przyszłości samo podejmie decyzję czy chce należeć do kościoła czy nie,ale chrzeszt absolutnie mu się należy nie zależnie od przekonań jego rodziców,a zwłaszcza gdy jedno z nich jest katolikiem.. nie można karać niewinnego dziecka,bo ono może mieć kiedyś inne poglądy religijne niż rodzice,ważne by jeżeli jedno z rodziców jest katolikiem to wychowaywac dziecko tak by miało możliwość tez nim być.
#2260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja jestem katoliczką praktykującą, choć teraz się coraz bardziej zastanawiam nad tym wszystkim i moja wiara kryzys przeżywa, ale do kościoła w niedzielę i święta chodzę na razie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2261 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie ma to jak zakupy ^^ cieszę się, że tak blisko jest już Waszej przeprowadzki ![]() ![]() Interes się kręci, w sobotę siedzieliśmy nad fakturami, kosztami itd., ja roznoszę ulotki czasem po firmach, jak akurat jeżdżę załatwiac sprawy dla ojca, ogólnie jest dobrze jak na początek działalności, dalej trzymam kciuki i wspieram go ![]() Zapisałam się na fitness, jutro pierwsze zajęcia i powtarzam angielski i francuski, żeby byc zajętą i nie myślec ponuro ![]() Pracuje sporo, ale jakoś jeszcze daję radę ![]() W ogóle dzięki za troskę ![]() Cytat:
![]() ![]() I kocham widok faceta w koszuli ![]() Cytat:
Mam nadzieję, że szybko dojdziecie do porozumienia, a Tż pójdzie po rozum do głowy ![]() a propos herbatki z biedronki, to też ją bardzo lubię ![]() ![]() martusia205, dzięki ;* już trochę lepiej, ale wczoraj jak miałam parkowac na parkingu galerii to naprawdę szukałam miejsca z dala od innych aut, Tż nawet nie komentował, bo widział jak się stresuje, że ktoś we mnie wjedzie -.- powinno przejsc z czasem, zwłaszcza, że kocham jazdę autem i to jedna z tych rzeczy, które mnie odstresowują (nie licząc ostatnich akcji) Najśmieszniejsze, że obie sytuacje nie z mojej winy, a i tak schizuje ;\ chatul, dziecko Maryjamie ma prawo do ochrzczenia, zwłaszcza że ona jest katoliczką i chce ją wychowac w zgodzie z religią w którą wierzy i niestety, ale rodzicom, czy teściom nie przegada się czasem, że nie chce się ochrzic dziecka...wiem to po mnie, że u mnie to nie przejdzie, bo mój ojciec, cytuje, "nie będzie kotów nieochrzczonych chował", brak słów -.- Poza tym dziecko samo potem wybierze, czy chce życ w zgodzie z wiarą, czy po prostu z niej zrezygnowac. Nieślubne dzieci chrzczą, itd. a Hani by nie ochrzcili? Od księdza zależy i tyle.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie, że dziecko ma prawo do chrztu, mimo że jego rodzice nie mają ślubu kościelnego. Znam osobiście takie przypadki, mojego kuzyna i brata przyjaciółki. Obie pary nie mają ślubu kościelnego, a dzieci ochrzczono, więc myślę, że nie będziesz mieć problemu z tym ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2263 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Przerzucam go też troszkę na swetry zamiast bluz w kratę (czemu on je tak uwielbia? ![]()
![]() |
#2264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Facet w koszuli mmmmm ![]() ![]() ![]() Black Cashmere - pochwal się kiecką ![]()
![]() |
#2265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2266 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() oo kurczaka bym zjadła ![]() Cytat:
![]() ![]() a jaki to ślub połowiczny ![]()
![]() |
#2267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja jestem mamą i już mam coś takiego że tego czy tamtego mi nie wypada ubrać, zaczełam myśleć w ten sposób... Black pamiętam pamiętam i na serio nie mogę się doczekać!! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2268 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Sukienką się pochwalę, a jakże, w środę Tż mi zrobi zdjęcie ![]() Mój też ma swój styl, dziecko hip hopu, ale w dresowych spodniach chodzi raz na ruski rok i to po domu, całe szczęście, bo bym mu wszystkie spaliła gdyby chodził w nich do pracy albo ze mną na rendez-vous...Już komicznie wyglądaliśmy zimą, ja glany 2o-stki (pod same kolana), spódnica w kratę i kabaretki a Tż te swoje adidaski białe i kaptur na głowie ![]() Sam powiedział, że 'cwiartka' zobowiązuje i trzeba się przestawiac na sweterki i koszule ![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2269 | ||||||||
ma zielone pojęcie
|
Mam nadzieję, że nikogo nie urażę. Ale w kwestii kościoła jestem dość cięta. Bo irytuje mnie, że mamy w kraju oficjalnie 90% katolików, a prawdziwych katolików jest o wiele mniej. A ludzie masowo chrzczą nieświadome dzieci, "bo tak trzeba".
Dla mnie katolik to osoba, która żyje i stara się żyć zgodnie ze wszystkimi wytycznymi KK. W Polsce takich jest mało, większość to osoby, które raczej sympatyzują z KK bądź stosują się do tych zasad KK, do których chcą. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Nie lubię chrzczenia małych dzieci "bo taka jest tradycja". A potem i tak takie dziecko nie jest wychowane po katolicku. Cytat:
2. Tak, dziecko ma prawo wyboru. Więc po co chrzcić? To przecież ogranicza późniejszy świadomy wybór. Bo później trzeba czasem cyrki robić żeby akt apostazji dostać. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Taki, gdzie tylko jedna osoba (ta, która jest katolikiem) przysięga itd. Dobre rozwiązanie dla par katolicko-niekatolickich ![]()
![]() |
#2270 |
Zakorzenienie
|
ok, trzymam za słowo
![]() Ale mi smutno.. ![]()
#2271 |
Zakorzenienie
|
Chatul zgadzam się, nie jestem katoliczką. Jestem chrześcijanką. Modlę się czytam Biblię i staram się postępować w życiu wg zasad ustanowionych przez Boga. Czy dla tżta zrezygnowałam? Po części tak...ale nie pasuje mi polityka Kościoła, z tżtem praktycznie w ogóle o tym nie rozmawiałam więc nie mógł mnie "przekabacić", na pewno przez wzgląd na to że z nim jestem to się stało, ale nie żałuję mojego wyboru. I masz rację, ale przez to że wychowana zostałam tak a nie inaczej, nie mogę się wyzbyć wrażenia że jak jej nie ochrzczę to zrobię coś złego...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2272 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2273 |
Zakorzenienie
|
#2274 |
Zakorzenienie
|
TŻ przechodzi na inny system pracy=aż 1 weekend w mcu wolny
![]() ![]() ![]() ![]() Podeslałam mu wczoraj oferte pracy,którą znalazłam przeglądając coś dla siebie. I napomknął,że wyśle CV ale nie wiem czy na serio czy to było w ramach pocieszenia po inf o zmianie systemu pracy. Ogólnie dolina..
#2275 |
Zakorzenienie
|
mówiąc o szopce nie miałam na myśli spowiedzi
![]() ![]() u nas udało się tak załatwić, że był tylko sam obrzęd chrztu... ja się za katolika nie uważam bo na takie miano trzeba sobie zasłużyć... ale to, że nie jestem wzorem osoby wierzącej nie świadczy o tym, że nie będę potrafiła przekazać mojemu chrześniakowi kim jest Bóg, Jezus Chrystus, Duch Święty itd. ja jestem zdania, że "przymuszony pacierz Panu Bogu niemiły" i nie zamierzam ani siebie ani nikogo innego zmuszać do wiary... bo wiara to łaska mam dokładnie to samo... szkoła katolicka zamiast zbliżyć do Boga oddaliła... poza tym nie lubię jak mnie się coś narzuca... Edytowane przez asik1503 Czas edycji: 2011-10-18 o 07:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#2276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z resztą za chwilę przyjdzie zima, spadnie śnieg więc tym bardziej. tak jak już pisałam-do końca roku jakoś przepękam chociaż i tak łatwo nie będzie. Beznadzieja..
![]() |
#2278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2279 |
Zakorzenienie
|
behindblueeyes kochana bardzo Ci współczuję, nie cierpię gdy tż jest daleko i znam ten stan, kiedy jest się na odległość więc wiem co czujesz...cóż, życzę Ci żeby szybko się ułożyło po Twojej mysli.
co tam dziewczyny? u nas leniwie Hania źle spała znowu więc ja też dlatego w ciągu dnia przysypiamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2280 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Dziewczyny
![]() Za 2 tyg. stuknie nam 1,5 roku. A w sobotę dostanę legitymację studencką ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.