Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 18 - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-12, 23:17   #2251
201604200942
Konto usunięte

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 18

Cytat:
Napisane przez lilia_pamplemousse Pokaż wiadomość
mam ważne pytanie:

czy na fejsbuku, gdy chcę kogoś wyszukać, muszą pojawiać się te najczęściej wyszukiwane osoby?

np. już gdy wpisuję literę "M", fejsbukowa wyszukiwarka proponuje te profile, które często oglądałam.

chcę to skasować, nie chcę, by ktoś widział, że "obczajałam" pewne osoby.

czy to możliwe?
tego chyba nie da się usunąć. Jeszcze to wszystko zapisuje się w tym całym "dzienniku aktywności" (nasz profil- dziennik aktywności- więcej-szukaj)
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 23:19   #2252
nadi111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Nie, bo masz tam osoby, których nigdy nie wyszukiwałaś oraz osoby, których nie znasz.
Zrobiłam test i wychodzi na to, że są to osoby na których profilach najczęściej byłam Nie ma osób, których nie wyszukiwałam i których nie znam
nadi111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 23:37   #2253
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nadi111 Pokaż wiadomość
Zrobiłam test i wychodzi na to, że są to osoby na których profilach najczęściej byłam Nie ma osób, których nie wyszukiwałam i których nie znam
To raczej przypadek bo normalnie tam jest cała lista osób z tą literą, czy to znajomi znajomych, czy sławne osoby, osoby które znasz ale nie w konkretnej kolejnośći.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 23:39   #2254
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
To raczej przypadek bo normalnie tam jest cała lista osób z tą literą, czy to znajomi znajomych, czy sławne osoby, osoby które znasz ale nie w konkretnej kolejnośći.
Chyba mówisz o stronie, na która jest się przekierowanym po kliknięciu w wyszukiwarce fb Zobacz więcej wyników dla.
Po wpisaniu w wyszukiwarkę pierwszej litery/kilku liter/słowa zawsze pokazuje 6 najlepszych - najbardziej trafnych wyników.
Stary 2013-03-12, 23:39   #2255
nadi111
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze tak mam
nadi111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 23:41   #2256
201604250941
Konto usunięte

Nie, o wyszukiwarce fb. 6 najlepszych wyników, ale nie muszą wynikać z tego na kogo się patrzy. Nikt nie musi wiedzieć, że u niej akurat jest takich 6 bo takie ostatnio szukała, normalnie tam jest mydło i powidło.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 00:31   #2257
201705250955
Konto usunięte

Które Wizażanki obstawiały wybór papieża w zakładach bukmacherskich?
Ja za późno na to wpadłam. Nie wiedziałam, gdzie napisać, ale serio liczę, że pojutrze (tak, miesiąc przed cudownym dniem ) zobaczymy biały dym i pomachać z okna wyjdzie MURZYN. Wiadomo, że wybór papieża to nie tylko wybór religijny, to jest sprawa wagi publicznej. Myślę, że to byłby prztyczek w nos dla wielu ludzi. No i wreszcie obalono by mit tych durnych przepowiedni (w sensie chętnie dożyję tych czasów)

Gotowała któraś z Was królika? Macie jakiś sprawdzony przepis? Jutro mój debiut, mam białe wino wytrawne i warzywa, a chcę zrobić coś genialnego i pokonać mity.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 00:32   #2258
monicar
Zakorzenienie

Gdzie w Krakowie znajdę sprawdzoną brafitterkę i kupię porządny biustonosz?
monicar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 04:42   #2259
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia

Cytat:
Napisane przez kleineKrokodil Pokaż wiadomość
Czy do iPoda pasują tylko oryginalne słuchawki Apple?
Nie, do iPoda pasują wszystkie słuchawki o wejściu 3,5 mm
Stary 2013-03-13, 10:05   #2260
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość

zależy od lekarza(w sensie od jego cennika), ale mój brat usłyszał też, że i 100 złotych za jednego. jako, że miał ich więcej część usuwał na nfz. więc jeśli Ci się nie śpieszy to możesz tez to usunąć na nfz za darmo.
Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Zależy u kogo, zależy w jakim miejscu. Ja za znamię na twarzy (chirurg plastyczny, Warszawa) płaciłam ponad 300 złotych (350 chyba. Ale to 7 lat temu, więc ceny pewnie skoczyły). Cena za znamiona na ciele, gdzie już nie trzeba AŻ TAK się cackać z super idealnym zaszyciem - kosztowały coś mniej.

Ale wiem, że może być taniej (i drożej tez, oczywiście). Musisz poszperać po cennikach gabinetów
dziękuję
Stary 2013-03-13, 11:04   #2261
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olap93 Pokaż wiadomość
Mam dwa pytanka:
Czy sok typu "Kubuś" wpływa na wchłanianie, działanie tabletek anty? Jeżeli nim popije tabletke albo chwile przed połknięciem się go napije?
Czy coś się stanie pigułce jeśli jest w opakowaniu ale to opakowanie się troszeczke rozdarlo (chodzi o to ze tabletka ma dostep do powietrza a wezme ja dopiero za pare dni) czy coś się jej stanie? zepsuje się, nie bedzie dzialać?
Odpowiem na 1 pytanie:
Tabletki popijać powinno się zawsze wodą Woda jest neutralna, a soki mogą wzmocnić jej działanie, albo zmniejszyć wchłanianie jej. Chodzi tu zwłaszcza o soki cytrusowe (np. grejpfrutowy), jak jest z Kubusiem który jest na bazie marchwi to nie wiem, ale on też ma dodatki innych soków. Działanie wzmacniające mają też np. kawa + tabletka przeciwbólowa, co nie zawsze jest korzystne.
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 11:52   #2262
kleineKrokodil
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lakeithia Pokaż wiadomość
Nie, do iPoda pasują wszystkie słuchawki o wejściu 3,5 mm
Dziękuję
kleineKrokodil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 12:41   #2263
Friese
Zakorzenienie

Allegro

Nie moge znaleźć nigdzie odpowiedzi, proszę o pomoc. Kupiłam kurtkę (licytacja) i ją zwróciłam. Czy mam do tego prawo? Sprzedający mi pisze że nie przyjmuje zwrotów.

Ale o ile pamiętam to robiąc zakupy przez internet są zwroty, prawda? Bo nie widzę towaru więc prawo konsumenta mi gwarantuje zwroty prawda? Jak tak, to gdzie znajdę ten przepis?

Bo wiem że zmieniło się w ciągu paru ostatnich lat prawo konsumenckie, w sensie jak w sklepie wisi kartka ,,brak zwrotu" to faktycznie jest brak zwrotu bo jeszcze w gimnazjum pamietam jak przychodzil do nas rzecznik praw konsumenta i opowiadal ze jak wisi taka kartka to sprzedawca moze sobie ją w nos schować bo to sprzeczne z prawem, bo konsument ma prawo zwrotu zawsze. Ale zmeinili to i pozostalo tylko na internetowe zakupy, prawda?

Proszę o pomoc
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 12:47   #2264
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Allegro

Nie moge znaleźć nigdzie odpowiedzi, proszę o pomoc. Kupiłam kurtkę (licytacja) i ją zwróciłam. Czy mam do tego prawo? Sprzedający mi pisze że nie przyjmuje zwrotów.

Ale o ile pamiętam to robiąc zakupy przez internet są zwroty, prawda? Bo nie widzę towaru więc prawo konsumenta mi gwarantuje zwroty prawda? Jak tak, to gdzie znajdę ten przepis?

Bo wiem że zmieniło się w ciągu paru ostatnich lat prawo konsumenckie, w sensie jak w sklepie wisi kartka ,,brak zwrotu" to faktycznie jest brak zwrotu bo jeszcze w gimnazjum pamietam jak przychodzil do nas rzecznik praw konsumenta i opowiadal ze jak wisi taka kartka to sprzedawca moze sobie ją w nos schować bo to sprzeczne z prawem, bo konsument ma prawo zwrotu zawsze. Ale zmeinili to i pozostalo tylko na internetowe zakupy, prawda?

Proszę o pomoc
Jeżeli to jest prywatny sprzedawca-nie masz możliwości zwrotu. Jeśli firma/sklep oczywiście TAK.
Stary 2013-03-13, 13:06   #2265
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
Allegro

Proszę o pomoc
z jakiego powodu zrobiłaś zwrot?
Jeśli to była licytacja, to możesz zrobic zwrot tylko wtedy jesli towar jest niezgodny z opisem albo możesz składać reklamację. Nie możesz przy licytacji zrobić zwrotu z powodu np "nie podoba mi się", "źle na mnie leży", "myślałam, że będzie ładniejsze" itp.

Dopisek: to jest Art.16.1.pkt.10 Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów (...)

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Cytat:
Napisane przez monicar Pokaż wiadomość
Jeżeli to jest prywatny sprzedawca-nie masz możliwości zwrotu. Jeśli firma/sklep oczywiście TAK.
piękna nieprawda

Edytowane przez taka_sobie_jedna
Czas edycji: 2013-03-13 o 13:07
taka_sobie_jedna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 13:10   #2266
Friese
Zakorzenienie

To prywatna osoba, licytacja. Ale tutaj prawne niektóre artykuły:
KURTKA została już odesłana do tej kobiety
_________________________ ______
Ona mi napisała:

Sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu jeśli:
  • Otrzymał pisemne oświadczenie o zwrocie po upływie 10 dni od daty otrzymania przez kupującego towaru.
  • Towar został odesłany po upływie 14 dni od dnia pisemnego oświadczenia o zwrocie.
  • Przedmiotem sprzedaży był towar szybko psujący się lub inny nie podlegający zwrotowi. Nie można odstąpić od umowy, jeśli przedmiotem sprzedaży są produkty szybko psujące się (np. żywność), prenumerata prasy, zakwaterowanie, transport (np. bilety lotnicze), rozrywka, umowy o okresowe dostawy artykułów spożywczych, inwestycje, ubezpieczenia, czynności bankowe i związane z nieruchomościami.
  • Sprzedający jest osobą prywatną, a nie przedsiębiorcą (konto nie jest kontem Firma).
  • Kupujący jest przedsiębiorcą (konto Firma).
  • Sprzedający jest przedsiębiorcą, ale towar został kupiony w licytacji. Odstąpienie od umowy dotyczy wyłącznie przedmiotów kupionych przez Kup teraz!

=========================

Ja znalazłam to:

• zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (DzU nr 22, poz. 271 z późniejszymi zmianami).
    ) w art. 2:
    a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
    "1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.",
  • http://www.federacja-konsumentow.org....php?story=709
    Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (DzU nr 22, poz. 271 z późniejszymi zmianami) możemy odstąpić od umów zawartych:
    - poza lokalem przedsiębiorstwa (np. zakup od akwizytora, na prezentacji podczas wycieczki),
    - na odległość (m.in. sprzedaż wysyłkowa, zakupy przez Internet).
    Co do zasady, na odstąpienie od tak zawartej umowy sprzedaży mamy 10 dni – przed upływem tego terminu należy wysłać list polecony z informacją o rezygnacji z produktu.

• http://allegro.pl/help_item.php?item=3552#q5
    Czy sprzedający może zastrzec na stronie przedmiotu lub stronie „O mnie”, że nie przyjmuje zwrotów?
    Nie. Taka informacja może naruszać obowiązujące prawo.

Czy towar wystawowy, poprezentacyjny (o obniżonej wartości, w promocyjnej cenie) można zwrócić do sprzedawcy bez podania przyczyny?
    Tak. Należy postępować zgodnie z procedurą zwrotu towaru. Dotyczy to również reklamacji (chyba, że w opisie oferty wada towaru została wyraźnie wymieniona)..

Więc jak wkońcu?:noniewiem:

Zakupy przez internet nawet licytacje/używane nie są chronione w żaden sposób?
mogłaby mi wysłać w kopercie kupę i mieć potwierdzenie nadania a ja bym nie mogła jej odesłać i żądać zwrotu pieniedzy ?

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
Napisane przez taka_sobie_jedna Pokaż wiadomość
z jakiego powodu zrobiłaś zwrot?
Jeśli to była licytacja, to możesz zrobic zwrot tylko wtedy jesli towar jest niezgodny z opisem albo możesz składać reklamację. Nie możesz przy licytacji zrobić zwrotu z powodu np "nie podoba mi się", "źle na mnie leży", "myślałam, że będzie ładniejsze" itp.

Dopisek: to jest Art.16.1.pkt.10 Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów (...)

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

piękna nieprawda

Były źle podane wymiary.
Myślałam że prawa konsumentów na zakupy internetowe są jakoś chronione.

po prostu robiąc zakupy przez internet - nie widzi się towaru.
odesłałam już kurtkę do tej kobiety....

hm.

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2013-03-13 o 13:12
Stary 2013-03-13, 13:23   #2267
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
To prywatna osoba, licytacja. Ale tutaj prawne niektóre artykuły:
KURTKA została już odesłana do tej kobiety
_________________________ ______
Ona mi napisała:

Sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu jeśli:
  • Otrzymał pisemne oświadczenie o zwrocie po upływie 10 dni od daty otrzymania przez kupującego towaru.
  • Towar został odesłany po upływie 14 dni od dnia pisemnego oświadczenia o zwrocie.
  • Przedmiotem sprzedaży był towar szybko psujący się lub inny nie podlegający zwrotowi. Nie można odstąpić od umowy, jeśli przedmiotem sprzedaży są produkty szybko psujące się (np. żywność), prenumerata prasy, zakwaterowanie, transport (np. bilety lotnicze), rozrywka, umowy o okresowe dostawy artykułów spożywczych, inwestycje, ubezpieczenia, czynności bankowe i związane z nieruchomościami.
  • Sprzedający jest osobą prywatną, a nie przedsiębiorcą (konto nie jest kontem Firma).
  • Kupujący jest przedsiębiorcą (konto Firma).
  • Sprzedający jest przedsiębiorcą, ale towar został kupiony w licytacji. Odstąpienie od umowy dotyczy wyłącznie przedmiotów kupionych przez Kup teraz!

=========================

Ja znalazłam to:

• zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (DzU nr 22, poz. 271 z późniejszymi zmianami).
    ) w art. 2:
    a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
    "1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.",
  • http://www.federacja-konsumentow.org....php?story=709
    Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (DzU nr 22, poz. 271 z późniejszymi zmianami) możemy odstąpić od umów zawartych:
    - poza lokalem przedsiębiorstwa (np. zakup od akwizytora, na prezentacji podczas wycieczki),
    - na odległość (m.in. sprzedaż wysyłkowa, zakupy przez Internet).
    Co do zasady, na odstąpienie od tak zawartej umowy sprzedaży mamy 10 dni – przed upływem tego terminu należy wysłać list polecony z informacją o rezygnacji z produktu.

• http://allegro.pl/help_item.php?item=3552#q5
    Czy sprzedający może zastrzec na stronie przedmiotu lub stronie „O mnie”, że nie przyjmuje zwrotów?
    Nie. Taka informacja może naruszać obowiązujące prawo.

Czy towar wystawowy, poprezentacyjny (o obniżonej wartości, w promocyjnej cenie) można zwrócić do sprzedawcy bez podania przyczyny?
    Tak. Należy postępować zgodnie z procedurą zwrotu towaru. Dotyczy to również reklamacji (chyba, że w opisie oferty wada towaru została wyraźnie wymieniona)..

Więc jak wkońcu?:noniewiem:

Zakupy przez internet nawet licytacje/używane nie są chronione w żaden sposób?
mogłaby mi wysłać w kopercie kupę i mieć potwierdzenie nadania a ja bym nie mogła jej odesłać i żądać zwrotu pieniedzy ?

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Były źle podane wymiary.
Myślałam że prawa konsumentów na zakupy internetowe są jakoś chronione.

po prostu robiąc zakupy przez internet - nie widzi się towaru.
odesłałam już kurtkę do tej kobiety....

hm.
Friese, zwrotu nie możesz zrobić ale prawo do reklamacji masz zawsze. Sprzedawca zawsze odpowiada za przedmiot, ktory sprzedaje. Nawet jeśli jest to sprzedawca prywatny.

Z licytacjami to jest właśnie tak, że nie możesz zwrócić wylicytowanych przedmiotów, jeśli są zgodne z opisem oraz sprawne. Dlatego właśnie często sprzedawcy wystawiają licytacje
Stary 2013-03-13, 13:28   #2268
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Friese, zwrotu nie możesz zrobić ale prawo do reklamacji masz zawsze. Sprzedawca zawsze odpowiada za przedmiot, ktory sprzedaje. Nawet jeśli jest to sprzedawca prywatny.

Z licytacjami to jest właśnie tak, że nie możesz zwrócić wylicytowanych przedmiotów, jeśli są zgodne z opisem oraz sprawne. Dlatego właśnie często sprzedawcy wystawiają licytacje
Aha.
Czyli jeśli kurtkę już wysłałam -
a sprzedawca ma:
- i kurtkę
- i moje pieniądze -

a pieniedzy moich nie chce mi oddać ....

To mogę zareklamować? I zrobić spór allegro? Kurcze nie miałam pojęcia że kupując przez interent nie mam prawa zwrotu (nie widzę towaru)..

Nie wiem jak to rozwiązać
Stary 2013-03-13, 13:33   #2269
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
Aha.
Czyli jeśli kurtkę już wysłałam -
a sprzedawca ma:
- i kurtkę
- i moje pieniądze -

a pieniedzy moich nie chce mi oddać ....

To mogę zareklamować? I zrobić spór allegro? Kurcze nie miałam pojęcia że kupując przez interent nie mam prawa zwrotu (nie widzę towaru)..

Nie wiem jak to rozwiązać
napisz sprzedawcy, że mylnie nazwałaś to zwrotem i że składasz reklamację z ustawy czyli jako niezgodność towaru z opisem - źle podane wymiary
Stary 2013-03-13, 13:34   #2270
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
napisz sprzedawcy, że mylnie nazwałaś to zwrotem i że składasz reklamację z ustawy czyli jako niezgodność towaru z opisem - źle podane wymiary
Ok. Dziękuję.

Buuu nie mam teraz ani pieniędzy ani kurtki, a ona nie chce mi oddać pieniędzy ;(
Stary 2013-03-13, 13:37   #2271
monicar
Zakorzenienie

Cytat:

piękna nieprawda
Dlaczego? Byłam przekonana, że jeżeli jestem prywatną osobą wystawiającą licytacje i przedmioty są zgodne z opisem/bez wad, kupujący nie ma prawa to zwrotu.
Stary 2013-03-13, 13:45   #2272
Friese
Zakorzenienie

Sprzedający mi odpisał:

Niestety nie odbiorę tej przesyłki...wróci do Pani zpowrotem...szkoda tylko ,ze zapłaci Pani za te przesyłki...
Na przyszłość proszę zadawać pytania o wymiary....
Pozdrawiam i życzę miłego dnia

===============
Dodatkowo napisała Pani ,że kurteczka śliczna...więc nie może teraz Pani mówić ,że coś z nią nie tak...zapisałam tego maila -jab by co ...
nie oddam pieniążków...i to moja ostateczna decyzja....

(tak napisałąm ZANIM JĄ DOSTAŁAM )

==============

witam,,,
myślę,że to wszystko z mojej strony...Proszę czekać na zwrot paczki...
Do Widzenia

No to chyba pozamiatane...

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2013-03-13 o 13:48
Stary 2013-03-13, 13:47   #2273
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
Dlaczego? Byłam przekonana, że jeżeli jestem prywatną osobą wystawiającą licytacje i przedmioty są zgodne z opisem/bez wad, kupujący nie ma prawa to zwrotu.
Byłaś przekonana o czymś innym.. Ale dobrze, że przeczytałaś co napisałam, teraz będziesz wiedziała więcej

Friese, musisz sprzedawcy napisać, że zwracasz ją nie z powodu jej piękności/brzydoty a z powodu podania złych wymiarów. To jest niezgodność towaru z opisem, a w takim przypadku nie dość, że powinnaś dostać zwrot kasy za kurtkę, to jeszcze za przesyłkę do niej.
W razie czego załóż spór.

dopisek: ale czekaj jeszcze, były tam podane te wymiary? Bo ona Ci napisala, że na przyszlośc masz pytać o wymiary.

Edytowane przez taka_sobie_jedna
Czas edycji: 2013-03-13 o 13:51
Stary 2013-03-13, 13:53   #2274
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Friese, musisz sprzedawcy napisać, że zwracasz ją nie z powodu jej piękności/brzydoty a z powodu podania złych wymiarów. To jest niezgodność towaru z opisem, a w takim przypadku nie dość, że powinnaś dostać zwrot kasy za kurtkę, to jeszcze za przesyłkę do niej.
W razie czego załóż spór.

dopisek: ale czekaj jeszcze, były tam podane te wymiary? Bo ona Ci napisala, że na przyszlośc masz pytać o wymiary.
Były podane nie wszystkie. Miałam pytać wg niej - ile ma długość kurtki po środku a ile długość kurtki po lewej i prawej, bo nie widać na zdjęciu że kurtka jest ścięta.

Kurtka jest za krótka niż to obiecywał sprzedawca.

.. to sobie odpuszczę.... zanim allegro zakończy ten spór, zanim się coś wyjaśni, zanim dojdzie do skutku to pewnie będize jesień ....

Ok dziękuję za pomoc!

Dopytam jeszcze:
gdyby to było wystawione pzrez KUP TERAZ - to miałabym prawo zwrotu:

1a) używanej rzeczy od FIRMY
1b) używanej rzeczy od PRYWATNEGO SPRZEDAWCY

2a) nowej rzeczy od FIRMY
2b) nowej rzeczy od PRYWATNEGO SPRZEDAWCY ?

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2013-03-13 o 13:56
Stary 2013-03-13, 13:59   #2275
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
Były podane nie wszystkie. Miałam pytać ile ma długość kurtki po środku a ile długość kurtki po lewej i prawej, bo nie widać na zdjęciu że kurtka jest ścięta.

Kurtka jest za krótka niż to obiecywał sprzedawca.

.. to sobie odpuszczę.... zanim allegro zakończy ten spór, zanim się coś wyjaśni, zanim dojdzie do skutku to pewnie będize jesień ....

Ok dziękuję za pomoc!

Dopytam jeszcze:
gdyby to było wystawione pzrez KUP TERAZ - to miałabym prawo zwrotu:

1a) używanej rzeczy od FIRMY
1b) używanej rzeczy od PRYWATNEGO SPRZEDAWCY

2a) nowej rzeczy od FIRMY
2b) nowej rzeczy od PRYWATNEGO SPRZEDAWCY ?
Friese to nie ma znaczenia czy prywatny, czy firma, czy nowy, czy używany. Ważne jest czy zakup był przez licytację, czy "kup teraz".
Przy "kup teraz" masz możliwość zwrotu, przy licytacji nie.
Zawsze jednak masz prawo do reklamacji.
Stary 2013-03-13, 14:02   #2276
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Friese to nie ma znaczenia czy prywatny, czy firma, czy nowy, czy używany. Ważne jest czy zakup był przez licytację, czy "kup teraz".
Przy "kup teraz" masz możliwość zwrotu, przy licytacji nie.
Zawsze jednak masz prawo do reklamacji.
Czyli można byc sprytnym liskiem i po prostu wystawiać LICYTACJE i wtedy nie przyjmuje się zwrotów , a reklamacje zawsze można odrzucić.... sprytne... bo to od sprzedawcy zależy czy przyjmie reklamacje...

okej, dizękuję za pomoc.
nigdy więcej licytacji ubrań na allegro. mam nauczkę.
Stary 2013-03-13, 14:31   #2277
misior920127
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to misior920127

Cytat:
Nie, o wyszukiwarce fb. 6 najlepszych wyników, ale nie muszą wynikać z tego na kogo się patrzy. Nikt nie musi wiedzieć, że u niej akurat jest takich 6 bo takie ostatnio szukała, normalnie tam jest mydło i powidło.
ale jesteś uparta:P na 100 % po wpisaniu pierwszej litery pojawią się osoby, które się ostatnio/najczęściej podglądało, nieważne czy masz ich w znajomych czy nie.
misior920127 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 14:46   #2278
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
Czyli można byc sprytnym liskiem i po prostu wystawiać LICYTACJE i wtedy nie przyjmuje się zwrotów , a reklamacje zawsze można odrzucić.... sprytne... bo to od sprzedawcy zależy czy przyjmie reklamacje...

okej, dizękuję za pomoc.
nigdy więcej licytacji ubrań na allegro. mam nauczkę.
dokładnie wlaśnie tak

Nie ma za co
A co do postępowania reklamacyjnego, to nie można sobie po prostu ot tak nie przyjąć przesyłki. Sprzedawca musi przyjąć i ewentualnie później znowu odesłać
Przyznaję, że ja prędzej założylabym spór, niż uległa
Stary 2013-03-13, 14:47   #2279
misior920127
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to misior920127

korzysta może ktoś z Was z przeglądarki Safari?
misior920127 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 14:50   #2280
WrednaMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Gdzie w Krakowie znajdę sprawdzoną brafitterkę i kupię porządny biustonosz?
Polecam Intimo4you. Od kilku dni mają swój sklep w CH Plaza Dawniej mieli na Dietla. Panie są przemiłe, poświęcają każdej klientce dużo uwagi, naprawdę profesjonalne

WrednaMyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości