Wszystko o byciu AU PAIR, part. X - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-12, 15:44   #2251
blanca7
Raczkowanie

Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X

Ma antybiotyk, ale ma go brać dopiero, jak gorączka będzie duża a hostka uważa, że jaj ma 38,5 to lepiej jej nie podawać od razu leków, nawet przeciwgorączkowych. I wcale nie musiałam z nią siedzieć w domu- dziś musiałam z dziećmi iść do sklepu rowerowego, bo się coś w wózku dziecięcym zepsuło.

co do operki- dopiero się ze mną skontaktowała, jak już bilet kupiła- nie wiem, czy hostka to tak zaplanowała... i teraz będzie go musiała spłacić, bo od rodziny pożyczyła 560 euro na bilet

teraz już "po ptokach" ale na pewno z nią pogadam na spokojnie, jak przyjedzie- najważniejsze, żeby była bardziej asertywna niż ja, może wtedy hostka będzie inna
blanca7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-12, 16:12   #2252
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

blanca dasz rade z goraczka, wydaje sie byc straszne ale spoko nie taki diabel....
ja raz mialam tak, ze bylam sama caly dzien a dziecko mi mdlalo na rekach, w domu termometr- zepsuty. nic na goraczke nie dzialalo. juz nie wiedzialam co zrobic i zadzwonilam do mojej mamy, kazala mi sie uspokoic i...dac dziecku kapiel- w wodzie o kilka stopni nizszej temp niz temp ciala dziecka. jakos od tego momentu przestalam panikowac- jak juz sobie poradzilam z mdlejacym dzieckiem to moge ze wszystkim...

dziizas skad ta nowa au pair ze tyle za bilet musi zaplacic...? a hosci...? nie pokryja ani polowy? toz to drogo jak cholera...

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood

Edytowane przez roux666
Czas edycji: 2013-10-12 o 16:15
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-12, 16:39   #2253
heziola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość

dziizas skad ta nowa au pair ze tyle za bilet musi zaplacic...? a hosci...? nie pokryja ani polowy? toz to drogo jak cholera...
To samo mi przyszło do głowy! Ja sprawdzałam bilet na Święta w obie strony i łącznie zdecydowanie mniej kosztuje ... A tu przecież ani Święta ani nic. Chyba, że to nie tanie linie lotnicze, tylko takie "normalne".
heziola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-12, 16:58   #2254
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez heziola Pokaż wiadomość
To samo mi przyszło do głowy! Ja sprawdzałam bilet na Święta w obie strony i łącznie zdecydowanie mniej kosztuje ... A tu przecież ani Święta ani nic. Chyba, że to nie tanie linie lotnicze, tylko takie "normalne".
albo leci z innego kontynentu..

Stary 2013-10-12, 17:08   #2255
blanca7
Raczkowanie

Cytat:
Dokładnie- dziewczyna jest z Indonezji, jak znam moich hostów to nic jej nie dadzą- co jakiś czas słyszę od hostki, że oni nie maja dużo pieniędzy. Nosi chustę na głowie, bo jest wyznawczynią islamu- ciekawe jak dzieci zareagują na takie nakrycie głowy- pewnie będą też chcieli nosić chustę

A co do dziecka z gorączką, to mnie to nie przeraża- przeżyłam już gorsze rzeczy, do tego w domu mam siostrzeńca z porażeniem mózgowym, więc gorączka nie jest problemem. Denerwuje mnie tylko hostka. Wczoraj się ze mną przez telefon pokłóciła, powiedziała, że mam nie robić z niej głupiej i nie dokładać jej jeszcze problemów na barki- długo by opowiadać Jeszcze tylko tydzień, więc dam radę

Ale dość narzekania- lepiej niech ktos opowie coś o fajnych hostkach i dzieciach, albo gdzie niedawno był i co zobaczył
Stary 2013-10-12, 17:21   #2256
heziola
Zadomowienie

Cytat:
No tak, faktycznie proste! ;p
Stary 2013-10-12, 17:30   #2257
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez blanca7 Pokaż wiadomość

Ale dość narzekania- lepiej niech ktos opowie coś o fajnych hostkach i dzieciach, albo gdzie niedawno był i co zobaczył
....i nastala cisza...

Stary 2013-10-12, 19:58   #2258
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

ja mam super hostów i kochanego dzieciaczka, ale nie mam czasu, zeby sie rozpisac

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-10-13, 12:24   #2259
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
Ma antybiotyk, ale ma go brać dopiero, jak gorączka będzie duża a hostka uważa, że jaj ma 38,5 to lepiej jej nie podawać od razu leków, nawet przeciwgorączkowych.

Z tego co wiem, to antybiotyk się podaje 3 razy dziennie - tak mi rodzice zawsze mówili, żeby podać dziecku rano, w południe i potem oni wieczorem dawali.

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-13, 13:56   #2260
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to antybiotyk się podaje 3 razy dziennie - tak mi rodzice zawsze mówili, żeby podać dziecku rano, w południe i potem oni wieczorem dawali.
blanca chyba miala na mysli, ze miala zaczac podawac antybiotyk gdy goraczka bedzie wysoka.
38,5 u dzieci to norma jaksa chore. ja tez uwazam, ze nie ma potrzeby podawac antybiotyku jeszcze.

zreszta o czym my tu.... czy to wazne, kto jest madrzejszy, lekarze, gosci czy au pairko?

Stary 2013-10-13, 15:36   #2261
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:

więc, ja byłam wczoraj w Dortmundzie turystycznie dość odwiedziłam Muzeum sztuki i historii sztuki, z czym wiąże się zabawna historia dość. Więc tak, normalny bilet kosztuje 5€, ale są zniżki wiadomo 50% dla studentów, uczniów etc, i pan przy kasie spytał czy mam jakąś legitymacje.. mam jeszcze moją z liceum i myślę "kurczę, ale jest podbita do 20 września 2013" po czym zorientowałam się, że na pewno Pan przy kasie nie zna polskiego, więc pokazałam mu i mówię"widzi pan? tutaj, na 2013 rok"
jadłam też pyszny mrożony jogurt w Thier Galerie, nawaliłam sobie tyle dodatków od żelków po kawałki ciasteczek! xD byłam w Primarku, ale nie lubię takiego chaosu w sklepach.. a na końcu zmokłam jak kura w drodze na Hbf, a jeszcze mieszkam w takim miejscu, że do mojego domu z centrum miasta trzeba zasuwać na piechotę, więc też zmokłam jak nie wiem ale moja latynowska au pair zrobila kolacja - nachos z guacamole i dipem z mięsem mielonym, do tego polska wódka i na koniec deser - jogurt z musli, masą owoców i lodami!
Moja rodzinka pojechala wczoraj rano do rodziny, i jeszcze ich nie ma, więc cieszę się jeszcze trochę ciszą i spokojem
więc, lepiej ?
dół - luty 2015

Była Au pair - Niemcy 2013
thePhantom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-13, 16:54   #2262
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thePhantom Pokaż wiadomość
więc pokazałam mu i mówię"widzi pan? tutaj, na 2013 rok"

Ja ostatnio jadłam na studenckiej stołówce, mimo, że studentką już nie jestem

Ok, mam chwilę, żeby napisać coś więcej Ostatni tydzień był dla mnie ciężki, M. choruje i przez to jest dosyć marudny. W środę miałam go odebrać od niani i zaprowadzić do lekarza, gdzie miał do nas dołączyć ojciec. Przed wyjściem z domu matka kilka razy przypominała mi, żebym ok 16 dała małemu podwieczorek, więc próbowałam to zrobić w poczekalni, ale wyraźnie nie był zainteresowany jedzeniem. Potem miałam z nim iść do parku i wrócić 30min później na zabieg. Na placu zabaw udało mi się go nakarmić, jednak dwie minuty później wszystko zwymiotował. Kiedy opowiedziałam to hostowi, on do mnie z lekkim wyrzutem: "po co dałaś mu jeść, przecież on ma (tu nazwa choroby - coś z drogami oddechowymi), to normalne, że zwymiotował". Skąd miałam wiedzieć, mógł mi przecież powiedzieć

W czwartek rano miałam kolejną przeprawę, bo M. chciał iść do niani z ciężarówką - taką, na której się siada i odpycha nogami, a ja nie chciałam się na to zgodzić, bo bardzo mocno skomplikowałoby mi to drogę. On płakał, kładł się na podłodze... Hostka powiedziała, że pomimo to mam go wsadzić do wózka, po czym zamknęła drzwi do mieszkania (my byliśmy przy windzie). Ja nie byłam w stanie tego zrobić, bo wbrew pozorom taki 2latek jest bardzo silny - ciągle się "naprężał" i wywijał jak węgorz. Zaproponowałam mu więc, żeby szedł sam, wsadziłam do windy, ale zanim zdążyłam zamknąć drzwi, on uciekł pod drzwi mieszkania i dobijał się, krzycząc "maman!". Wtedy wyszła hostka i zapytała co ja tu jeszcze robię, więc jej odpowiedziałam, że nie jestem w stanie go opanować, więc czekam aż się uspokoi. Ona na to, że to nic nie da i że mam go wsadzić do wózka. O dziwo, tym razem się nie opierał Poszłam do tej niani i całą drogę wałkowałam w sobie tę sytuację, chciało mi się płakać i ogólnie było mi bardzo źle. Kiedy wróciłam do domu, hostka od razu zauważyła, że coś jest nie tak, więc jej powiedziałam, że nie rozumiem co robię źle, że w sytuacjach jak ta, M. nie chce się mnie słuchać. Bardzo długo rozmawiałyśmy na ten temat, podsunęła mi kilka rad i powiedziała, że mam się aż tak bardzo nie przejmować, bo poza tym wszystko jest ok, M. jest do mnie przywiązany, cieszy się na mój widok, chętnie się ze mną bawi itp. Trochę mi ulżyło, cieszę się, że mam w niej takie wsparcie "wychowawcze"

Weekend spędziłam bardzo leniwie, w piątek byłam ze znajomymi w barze, wczoraj wybrałam się na samotną wycieczkę rowerową (morze miało taki piękny kolor zdjęcie tego w ogóle nie oddaje), a wieczorem poszłam na drinka z au pair z Niemiec (jak posłuchałam historii o jej rodzince, to stwierdziłam, że mam ogromne szczęście, że trafiłam do moich). Dzisiaj siedzę w domu, wieczorem tylko skoczę na mszę i po weekendzie

2013-10-12 15.54.15.jpg
Stary 2013-10-13, 18:59   #2263
katrina1991
Zadomowienie

Moja wczesniejsza polsko-irlandzka host family szuka nowej au pairki. Dziewczyna odchodzi, okazało się ze taka sama sytuacja była jak u mnie, ostrzegałam ja, nie chciała sluchac-nie dziwie się, zrobili jej takie samo plukanie mózgu jak mi, po paru miesiącach napisala z przeprosinami i co robic. Wiec jeśli ktoś wyjezdza do polsko-irlandzkiej rodziny, proszę o kontakt! Wszystko wyjasnie na priv.
katrina1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-13, 19:03   #2264
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

a ja jestem w Polsce ^^

w piątek przyjechałam, pierwszy raz w domu od 4 miesięcy, ale czuję się jakbym wyjechała wczoraj

właśnie odpoczywam po weselu brata, na którym bawiłam się fantastycznie!

zostaję tu do przyszłej niedzieli

a jak wrócę do Włoch to dwa tygodnie i jedziemy do Florencji!!

19 i już ciemno... w Mediolanie nigdy nie jest ciemno
laczupakabra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-13, 21:00   #2265
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

zielona
bardzo fajnie Twoja hostka zrobila, ze tak wyjasnila, pogadala, posluchala....)
czytalam Twoj blog, podoba mi sie ) nie chcialabys byc na pierwszej stronie z innymi bloga i innych au pairek?

btw, Twoje podrozowanie i przygpdy na dworcach we Francji przypomnialy mi moje....kiedy mylilam dworce...a takze daty moich pociagow hehe...i w koncu paryz, pozniej alpy....
fajnie sie Ciebie czyta

Stary 2013-10-13, 22:48   #2266
heziola
Zadomowienie

Jeśli macie chwilkę to polecam filmik https://www.youtube.com/watch?featur...nyAaf3pE#t=708
Od kilku dni mam problemy z zasypianiem (stresik?) i oglądam do nocy różne nagrania po angielsku, szukam blogów au pairek i takie tam i natknęłam się na ten filmik. Bardzo mi się spodobał i trochę mnie rozbawił. Zainteresował mnie, bo sama jestem fanką british english i już jakiś czas temu szukałam porównania go z american english
Stary 2013-10-14, 17:44   #2267
heziola
Zadomowienie

Dziewczyny potrzebuję Waszej pomocy. W nd idę na urodziny syna mojego kuzyna. To jego pierwsze urodziny. Problem polega na tym, że kuzyn mieszka w Irlandii i przyjechał na 2 tygodnie, więc prezent musi wrócić z nimi do domu. Nic ciężkiego, dużego. Nie mam pojęcia co to może być! Nie chcę kupować ciuszków, bo to ma być prezent dla chłopca, a nie jego rodziców. Moja ciocia wymyśliła spersonalizowany ręcznik. Macie jakiś inny pomysł?
Stary 2013-10-14, 17:52   #2268
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Dziewczyny potrzebuję Waszej pomocy. W nd idę na urodziny syna mojego kuzyna. To jego pierwsze urodziny. Problem polega na tym, że kuzyn mieszka w Irlandii i przyjechał na 2 tygodnie, więc prezent musi wrócić z nimi do domu. Nic ciężkiego, dużego. Nie mam pojęcia co to może być! Nie chcę kupować ciuszków, bo to ma być prezent dla chłopca, a nie jego rodziców. Moja ciocia wymyśliła spersonalizowany ręcznik. Macie jakiś inny pomysł?
hmm ja mojej chrzesnicy ostatnio kupilam muzyczna mate, taka po ktorej sie chodzi, a ona sobie gra, wydaje dzwieki
do tego jest lekka, pakowna...latwo bedzie ja wsadzic miedzy ubrania

Stary 2013-10-14, 17:54   #2269
heziola
Zadomowienie

Cytat:
hmm ja mojej chrzesnicy ostatnio kupilam muzyczna mate, taka po ktorej sie chodzi, a ona sobie gra, wydaje dzwieki
do tego jest lekka, pakowna...latwo bedzie ja wsadzic miedzy ubrania
Super pomysł! Ja mojej chrześnicy dałam matę wodną, ale roczniak jest ciut za mały na nią, nie będzie go interesowała, a taka muzyczna to może zainteresować
Dzięki
Stary 2013-10-14, 20:06   #2270
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

wlasnie teraz sie zorientowalam, ze napisalam, ze mata jest pakowna...
hahaa chyba mialam na mysli ze latwo ją spakowac...)

Stary 2013-10-14, 21:44   #2271
heziola
Zadomowienie

Cytat:
wlasnie teraz sie zorientowalam, ze napisalam, ze mata jest pakowna...
hahaa chyba mialam na mysli ze latwo ją spakowac...)
W ogóle nie zwróciłam na to uwagi i od razu przeczytałam "pakowna" jako właśnie taka, które jest wygodna do spakowania.
Już zamówiłam, mam nadzieję, że do pt dojdzie
Stary 2013-10-14, 22:14   #2272
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

do piatku?

ja tez zamowilam i tez mam nadzieje na piatek- w piatek moja chrzesnica konczy dwa lata

noo to mam nadzieje, ze dzieciaki beda zadowolone, a rodzice nie beda wkurzeni odglosami mat...

Stary 2013-10-15, 13:00   #2273
blanca7
Raczkowanie

Hości jako prezent pożegnalny zaprosili mnie w dzień wyjazdu do zobaczenia wieży telewizyjnej w Berlinie i zjedzenia na samej górze śniadania. to jest również prezent powitalny dla nowej operki.

Czy będzie z mojej strony świństwem, jeśli dzieci nie dostana ode mnie żadnego prezentu pożegnalnego? Szczerze mówiąc nie mam już kasy na żadne prezenty- a 10 dni temu były urodziny małej i musiałam obojgu cos kupić..
Stary 2013-10-15, 13:30   #2274
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Hości jako prezent pożegnalny zaprosili mnie w dzień wyjazdu do zobaczenia wieży telewizyjnej w Berlinie i zjedzenia na samej górze śniadania. to jest również prezent powitalny dla nowej operki.

Czy będzie z mojej strony świństwem, jeśli dzieci nie dostana ode mnie żadnego prezentu pożegnalnego? Szczerze mówiąc nie mam już kasy na żadne prezenty- a 10 dni temu były urodziny małej i musiałam obojgu cos kupić..
nie no ja wyznaje zasade: jak przyjezdzamy z innego kraju to przywozimy ze soba cos na powitanie, cos dla dzieci na " przekupienie" ( zartobliwie rzecz ujmujac ofc), wtedy tez niemal zadna z nas nie dostaje nic na powitanie, czy sie myle?
Odchodzac to jest w interesie rodziny cos nam dac lub nie, na pozegnanie. to oni nam dziekuja za pomoc...
ja nie wiem skad sie bierze w dziewczynach przekonanie, ze na dzien dobry, na pozegnanie powinny cos kupowac, po drodze jeszcze sa swieta, urodziny...jestescie TYLKO AU PAIRKAMI!

wiem, ze niektore au pair na pozegnanie takie symboliczne rzeczy dawaly swoim rodzinom jak np. oprawione zdjecia dzieci, rysunki....
to jest ok, to jest symboliczne, od serca i nie kosztuje wiele.

Co reszta dziewczyn mysli?
Jak Wy do tego podchodzicie?

ja przyjezdzajac tu, czy do Francji zawsze przywozilam cos, pozniej na odchodne od rodzimy z francji albo dostawalam extra kase na podroze ( jak jechalam do paryza czy do dublina) albo jakies drobiazgi.
z obecna rodzina u ktorej bylam 2.5 roku nigdy sie nie pozegnalam tak naprawde, bo mieszkamy niedaleko siebie. odeszlam zaraz po swietach BN, gdzie wymienilismy sie wszyscy prezentami( hostka, jej chlopak, dzieci i my z TZ). i tak jest do tej pory, od roku prawie- na urodziny ( nasze, dzieci, czy hostki, czy tz) dalej sobie dajemy drobne prezenty i sie spotykamy.
ale to juz chyba inna nieco sytuacja.

Niemniej jednak ciekawa jestem, co mysla inne au pair na temat prezentow...
ha, ciekawe co hosci na ten temat pisza.
moze cos jest na tym blogu au pair mom?? ktos czytal?
no ale to sa amerykanie, oni baaardzo sie roznia od europejczykow, oni uwielbiaja sie obdarowywac, kazda okazja jest dla nich dobra... wydaje mi sie, ze do nich nie mamy sie co porownywac...

Stary 2013-10-15, 13:57   #2275
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
czytalam Twoj blog, podoba mi sie ) nie chcialabys byc na pierwszej stronie z innymi bloga i innych au pairek?

btw, Twoje podrozowanie i przygpdy na dworcach we Francji przypomnialy mi moje....kiedy mylilam dworce...a takze daty moich pociagow hehe...i w koncu paryz, pozniej alpy....
fajnie sie Ciebie czyta
Jasne, że bym chciała, teraz to już MUSZĘ nadrobić zaległości
Dzięki za miłe słowa

Cytat:
Jeśli macie chwilkę to polecam filmik https://www.youtube.com/watch?featur...nyAaf3pE#t=708
Od kilku dni mam problemy z zasypianiem (stresik?) i oglądam do nocy różne nagrania po angielsku, szukam blogów au pairek i takie tam i natknęłam się na ten filmik. Bardzo mi się spodobał i trochę mnie rozbawił. Zainteresował mnie, bo sama jestem fanką british english i już jakiś czas temu szukałam porównania go z american english
Fajny filmik

Co do prezentów - w dwóch poprzednich rodzinach ani ja nie robiłam im prezentów, ani oni mi (od jednych dostałam tylko razem z wypłatą kartkę ze zdjęciem ich ogrodu i kilkoma słowami podziękowania), w sumie nie wiem czemu - byłam jeszcze nieogarnięta i o tym nie pomyślałam, poza tym to były tylko miesięczne pobyty.
Dla obecnej rodziny przywiozłam Ptasie Mleczko, a dla M. puzzle, ja od nich na powitanie dostałam perfumy. Tydzień po moim przyjeździe M. miał urodziny, ale hości powiedzieli, żebym nic nie kupowała, bo i tak będzie miał dużo prezentów. Po Świętach pewnie przywiozę coś słodkiego i magnes na lodówkę dla hostki Nie wiem jak będzie na koniec, pewnie pomyślę o czymś symbolicznym
Stary 2013-10-15, 14:02   #2276
blanca7
Raczkowanie

Ja pierwszej rodzince zrobiłam scrapbookingowy album ze zdjęciami małej, ale tylko dlatego, że byli naprawdę super, a ja lubię robić takie plastyczne rzeczy, a wieczorami się nudziłam

Ale nie uważam, że trzeba robić jakieś pożegnalne prezenty-dlatego nic nie kupuję. Na urodziny można coś małego kupić, ale też nie uważam, żeby to był "mus"
Stary 2013-10-15, 16:10   #2277
KatusKatus
Raczkowanie

Cytat:
Ja pierwszej rodzince zrobiłam scrapbookingowy album ze zdjęciami małej, ale tylko dlatego, że byli naprawdę super, a ja lubię robić takie plastyczne rzeczy, a wieczorami się nudziłam

Ale nie uważam, że trzeba robić jakieś pożegnalne prezenty-dlatego nic nie kupuję. Na urodziny można coś małego kupić, ale też nie uważam, żeby to był "mus"
Ja uważam, że wszystko zależy od tego jaka jest rodzina.
Do mojej rodziny nr.1 na Majorce przyjechałam z zaplanowanymi prezentami, słodycze dla hostki i dla dzieci słodycze plus drobne prezenty. Wcale nie wyszło mnie to tanio a od rodziny uciekałam po 2tyg. więc naprawdę nie warto kupować nic drogiego na sam początek, takie jest moje podejście. Skończyło się na tym, że hostka zabrała dzieciom słodycze i więcej ich nie widziały, a sama nawet nie odpakowała prezentu. Wychodząc z mieszkania naprawdę miałam ochotę zabrać te czekoladki rzucone gdzieś na półke w kuchni.

Przeprowadzając się kupiłam grającą grzechotkę dla małej, z uwagi na to, żę ceny w euro są zabójcze i stwierdziłam, że mogę nic nie dać rodzicom. Na urodziny małej też kupiłam niedużą maskotke a już pod koniec wyjazdu, jako, że moja druga host family okazała się fantastyczna, zamówiłam dla nich płyty z polską muzyką, bo wiem, że kolekcjonują CD. Oni natomiast zabrali mnie na pożegnalną kolację, dali kartkę z podziękowaniami i złotą 'bransoletkę przyjaźni' na pamiątke i ozdobę do mojego nowego pokoju na stancji.
Stary 2013-10-15, 19:23   #2278
heziola
Zadomowienie

Podzielam, że wypada przywieźć coś na początek, w końcu wprowadzamy się do kogoś. To samo jak się idzie na wizytę do kogoś, bierze się jakąś flaszkę czy coś. A na koniec, to zależy od hostów, jacy są, jak układała się współpraca. Mogą, ale raczej nie muszą nic kupować. Choć na tę chwilę myślę, że jakby jakąś drobnostkę - pamiątkę przygotowali, to by to było bardzo miłe

Edytowane przez heziola
Czas edycji: 2013-10-15 o 19:38
Stary 2013-10-15, 20:55   #2279
thePhantom
Zakorzenienie

ja na powitanie też kupiłam słodycze - ptasie mleczko w sumie stoi do tej pory, a większosc zjadlam.. ja na urodziny małej piekłam tort, starszej kupiłam prezent nieduży, a hostom przywiozlam z Polski jak bylam w wakacje Żubrówkę i kieliszki z orzelkiem
szczerze mowiac tez nie wiem jak mam to zrobic, bo wyprowadzam sie od nich 3 dni przed BN.. planuję zrobić coś al'a fotoksiążkę ewentualnie album ze zdjęciami, ale nie wiem czy kupywac im cos jeszcze na BN? nie wiem czego się od nich spodziewać szczerze mowiac, bo nasze stosunki się trochę ochlodzily jak juz wspominalam.. i jeszcze jedno pytanie do was, jak myslicie - skoro w grudniu, jeszcze tydzien przed moim wyjazdem pada termin "kieszonkowego" spytac ich wczesniej, czy nalezy mi sie jeszcze ta jedna tygodniowka? bo kurczę, miec 65€ a nie miec..
dół - luty 2015

Była Au pair - Niemcy 2013
thePhantom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 09:10   #2280
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

starsznie czesto dziewczyny pisza, ze hosci nie lubia ptasiego mleczka, nie wiem dlaczego dla nas to taki rarytas a obcokrajowcy nie lubia.
ja tez z Polski kilka razy znajomym przywozilam to i nikt nie byl tak zachwycony jak ja
nawet moj tz ktory wszystko co ma cukier zjada nie lubi ptasiego...
aleee za to lubi raczki, kukulki i ...krówki.
dziwne dziwne...

phantom
tydzien przed wyjazdem? no to Ci sie nalezy! i pozniej jeszcze kolejne za ostatni tydzien, powinnas miec zaplacone do ostatniego dnia.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości