Czy zamknąć sklepy w niedziele? - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-05, 16:37   #2251
motyla
Zakorzenienie

Dot.: niedziela bez zakupów

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Co ty z ta ekonomia wyjeżdzasz ?
Kobieto firmy maja pieniądze płaca tyle ludziom bo państwo na to pozwala

Minima socjalne nie maja przełożenia na rzeczywistość.

Pomijając cześć tych miejsc gdzie zarabia się 1450, są miejsca gdzie za ta sama prace możesz dostać 3-4tys i jakoś żyją ci pracodawcy a towar wcale nie jest niebotycznie drogi. Masz swoją ekonomie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
gdzie np.?
motyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 16:43   #2252
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:

Pomijając cześć tych miejsc gdzie zarabia się 1450, są miejsca gdzie za ta sama prace możesz dostać 3-4tys i jakoś żyją ci pracodawcy a towar wcale nie jest niebotycznie drogi. Masz swoją ekonomie.

Patrzysz krotkowzrocznie. Minimalna placa to jest szeroki temat. Ty natomiast masz roszczeniowa postawę i myślisz tylko o sobie. “Dajcie mi 2.500 zł i już. Co mnie inni obchodzą, ja mam mieć I koniec.“

Tak wszystkie firmy zarabiają po równo, skoro jedna stać z Warszawy, to druga z zapipidowa też przecież stać. A wczoraj te 1600 zamkniętych działalności gospodarczych (i tak każdego dnia), to jakiś kaprys właścicieli, bo już tyle zarobili, że więcej nie muszą....

Serio tego nie widzisz? Serio nie wiesz co to inflacja i że na to ma też wpływ płacą minimalna lub rozdawnictwo państwowe (patrz 500+)? Naprawdę? Przecież to są podstawy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 17:24   #2253
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Patrzysz krotkowzrocznie. Minimalna placa to jest szeroki temat. Ty natomiast masz roszczeniowa postawę i myślisz tylko o sobie. “Dajcie mi 2.500 zł i już. Co mnie inni obchodzą, ja mam mieć I koniec.“

Tak wszystkie firmy zarabiają po równo, skoro jedna stać z Warszawy, to druga z zapipidowa też przecież stać. A wczoraj te 1600 zamkniętych działalności gospodarczych (i tak każdego dnia), to jakiś kaprys właścicieli, bo już tyle zarobili, że więcej nie muszą....

Serio tego nie widzisz? Serio nie wiesz co to inflacja i że na to ma też wpływ płacą minimalna lub rozdawnictwo państwowe (patrz 500+)? Naprawdę? Przecież to są podstawy.

Przecież z każdego postu jasno wynika, że inflacja czy siła nabywcza pieniądza to pojęcie niezrozumiałe dla niej...
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 17:36   #2254
Onnaa88
BAN stały

Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7942091 6]WIesz, uwierzylabym ci moze, ale chyba nie jest prawda, ze ''nie potrzebujesz'' tego materialnego swiata, bo co drugi twoj post jest o pracy jako kasjerka, zarabianiu niewiele, problemach w Polsce itd... chyba jednak troche cie to boli.[/QUOTE]

Masz rację rozgryzłaś mnie jednak,marzę o tym materialnym świecie gdzie będzie stać mnie na leczenie za które nie będę musiała płacić kolosalnych kwot,gdzie będę mogła wyjść raz w miesiącu do kina,będę mogła swoje zainteresowania rozwijać, i nie będę biedna pracująca takie to wielkie mam wymagania,a jeszcze staram się nie myśleć o emeryturze bo będzie głodowa i pewnie czeka mnie przytułek dla bezdomnych no cóż szara rzeczywistość.
Serio dużo wymagam? W moim mieście każda oferta to 2 tys.brutto a cena kawalerki od 1100 zł w górę
Chyba jednak pomyślę o wyjeździe bo jednak za najniższa mogę się utrzymać bo tutaj nie ma takich możliwości żeby jedna osoba sobie dawała radę,a ile można się zapozywaczać i ledwo ciągnąć są miesiące,że dorabiam i jest ok ale jak już jest jakiś wydatek to już brakuje.

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość

Cytat:
Jakbym napisała ze pensja minimalna powinna zapewniać życie na normalnym poziomie to zaraz byłyby komentarze ze przecież pani kasjerka może zmienić prace lub się dokształcić nie o to chodzi bo ktoś tez to musi robić. Żeby starczyło na utrzymanie czyli na normalne jedzenie, kosmetyki, jakieś ubranie, lekarz, dentysta (przeciez to normalne potrzeby a nie rarytasy) trzeba minimum zarabiać 2500zl a i tak będzie mało.

Bardzo fajnie napisane zgadzam się jak najbardziej
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 17:38   #2255
nikisa
Zakorzenienie

Cytat:

Pokaż te miejsca, proszę

Skończyłam studia i zarabiam minimalnie więcej niż minimalna. Szaleństwo.

Co z tego,że zrobią 5 tys minimalnej jak wszystko jednocześnie pójdzie w górę. Bo ludzie więcej zarabiają, to mogą więcej wydawać, tak jak teraz +500, a z drugiej strony koszty pracownika wzrosną, więc będzie też oficjalny powód.

Piękno rodzi się w bólach niestety
290cc anatomy 29.04.2017 piękna data

nikisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 17:41   #2256
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Przecież z każdego postu jasno wynika, że inflacja czy siła nabywcza pieniądza to pojęcie niezrozumiałe dla niej...
Przecież ten wątek nie od dzisiaj przyciąga jak magnes ignorantów w dziedzinie ekonomii
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 17:44   #2257
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nikisa Pokaż wiadomość
Pokaż te miejsca, proszę

Skończyłam studia i zarabiam minimalnie więcej niż minimalna. Szaleństwo.

Co z tego,że zrobią 5 tys minimalnej jak wszystko jednocześnie pójdzie w górę. Bo ludzie więcej zarabiają, to mogą więcej wydawać, tak jak teraz +500, a z drugiej strony koszty pracownika wzrosną, więc będzie też oficjalny powód.

Jaki kierunek?Jakie miasto?Na jakieś stronie szukałaś pracy? Bo u mnie w mieście same oferty za 2 tys.brutto

Edytowane przez Onnaa88
Czas edycji: 2017-12-05 o 17:45

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-12-05, 17:45   #2258
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Serio naprawdę jesteście za tym by tyle płacili ludziom? Gowno prawda ze niby firmy nie stać na płacenie więcej to tylko wymówki. Powodzenia spróbujcie przeżyć za 1400zl może zmienicie zdanie, i tak wiele firm tyle płaci niech wam będzie 1450zl np żabki, wiele sieciówek.

Do pracy idzie sie zarobić pieniądze a nie żeby dokładać (i ile ktoś ma z czego a pensja minimalna powinna wystarczać na przeżycie

Skoro pracodawcy mają tak cudownie, to czemu nie założysz swojej firmy i nie płacisz każdemu 3000 netto na wstępie?
Wiesz, ze podwyższanie stawki minimalnej oznacza też przykładowo podwyższenie składki na ZUS dla osób prowadzących DG? Wiesz, że 2000zł pensji brutto to wcale nie jest 2000zł kosztu dla pracodawcy tylko sporo więcej?
Jaki w ogóle ma związek pensja minimalna i ile kto zarabia z tym wątkiem sytuację na rynku pracy bez dwóch zdań to pogorszy, będzie mniej etatów i mniej dodatków za pracę w niedziele
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 17:52   #2259
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Skoro pracodawcy mają tak cudownie, to czemu nie założysz swojej firmy i nie płacisz każdemu 3000 netto na wstępie?
Wiesz, ze podwyższanie stawki minimalnej oznacza też przykładowo podwyższenie składki na ZUS dla osób prowadzących DG? Wiesz, że 2000zł pensji brutto to wcale nie jest 2000zł kosztu dla pracodawcy tylko sporo więcej?
Jaki w ogóle ma związek pensja minimalna i ile kto zarabia z tym wątkiem sytuację na rynku pracy bez dwóch zdań to pogorszy, będzie mniej etatów i mniej dodatków za pracę w niedziele

Nie wydaje mi się i tak mało jest firm Polskich a te zagraniczne całkiem dobrze sobie radzą,jak weszło 500 plus też dużo osób pisało,że będzie duże bezrobocie a jest najniższe od wielu lat
Stary 2017-12-05, 17:56   #2260
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
Masz rację rozgryzłaś mnie jednak,marzę o tym materialnym świecie gdzie będzie stać mnie na leczenie za które nie będę musiała płacić kolosalnych kwot,gdzie będę mogła wyjść raz w miesiącu do kina,będę mogła swoje zainteresowania rozwijać, i nie będę biedna pracująca takie to wielkie mam wymagania,a jeszcze staram się nie myśleć o emeryturze bo będzie głodowa i pewnie czeka mnie przytułek dla bezdomnych no cóż szara rzeczywistość.
Serio dużo wymagam? W moim mieście każda oferta to 2 tys.brutto a cena kawalerki od 1100 zł w górę
Masz to, na co się godzisz. Trzeba było wyjechać albo kształcić się żeby żyć lepiej. Ale lepiej siedzieć, nic nie robić i narzekać.
Stary 2017-12-05, 17:58   #2261
invisible_01
Zakorzeniona

Widzę, że niektórzy tu mają braki z ekonomii, wyjaśnię więc: kiedy wzrasta minimalna, pracodawca płacący minimalną albo zwalnia ludzi (ewentualnie na papierze obniża im wymiar etatu, a resztę płaci pod stołem), albo podwyższa ceny, aby im zapłacić. Ceny na rynku rosną, odczuwają je silnie ci, którzy nie zarabiali minimalnej, bo ich pensja się nie zwiększyła - żądają więc oni wyższej płacy. Ich pracodawcy także zawyżają przez to ceny, bo wzrosły im też koszty produkcji. Dzięki temu, każdego stać na dokładnie tyle samo, co wcześniej - także tych zarabiająch minimalną, bo wzrosły ceny.

Prościej nie umiem.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 17:58   #2262
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Cytat:
Masz to, na co się godzisz. Trzeba było wyjechać albo kształcić się żeby żyć lepiej. Ale lepiej siedzieć, nic nie robić i narzekać.
Z jednej strony narzekac, a z drugiej strony oglaszac, jak dobrze jest od kiedy rzadzi pis...
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 18:01   #2263
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Nie wydaje mi się i tak mało jest firm Polskich a te zagraniczne całkiem dobrze sobie radzą,jak weszło 500 plus też dużo osób pisało,że będzie duże bezrobocie a jest najniższe od wielu lat
Co ci się nie wydaje? Zacytowałaś cały mój post, skąd mam wiedzieć do czego się odnosisz? Jaki jest w ogóle sens porównywania firm polskich i zagranicznych działających w Polsce, jeśli jakaś firma działa za granicą to zwykle jej ekspansja jest podyktowana tym, że dobrze sobie poradziła w kraju macierzystym, a w Polsce polskich firm masz cały przekrój. Chcesz porównywać jak sobie radzą zagraniczne korporacje a jak sobie radzi polski szewc czy co?
Stary 2017-12-05, 18:02   #2264
visionAM
Zakorzenienie

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7944561 6]Z jednej strony narzekac, a z drugiej strony oglaszac, jak dobrze jest od kiedy rzadzi pis...[/QUOTE]
Akurat oni całują w taki elektorat :/
Stary 2017-12-05, 18:04   #2265
invisible_01
Zakorzeniona

Dobija mnie, że każdy ma prawa wyborcze i choćby tak podstawowe pojęcia jak inflacja były mu obce, to głosować może.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-12-05, 18:08   #2266
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Pisałam wcześniej,że ja walczylam o przetrwanie a zdrowie też nie pozwoliło mi na dłuższy pobyt zagranicą nie znasz sytuacji to nie pisz i kształcić też się nie mogłam bo nie zwyczajnie na to stać nie było
Stary 2017-12-05, 18:16   #2267
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 18:18   #2268
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta

To wiadomo chodzi o to,że jest wiele miejsc pracy i niskie bezrobocie mimo wszystko jakiego nie było od dawna
Stary 2017-12-05, 18:18   #2269
ksaiaga
BAN stały

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Widzę, że niektórzy tu mają braki z ekonomii, wyjaśnię więc: kiedy wzrasta minimalna, pracodawca płacący minimalną albo zwalnia ludzi (ewentualnie na papierze obniża im wymiar etatu, a resztę płaci pod stołem), albo podwyższa ceny, aby im zapłacić. Ceny na rynku rosną, odczuwają je silnie ci, którzy nie zarabiali minimalnej, bo ich pensja się nie zwiększyła - żądają więc oni wyższej płacy. Ich pracodawcy także zawyżają przez to ceny, bo wzrosły im też koszty produkcji. Dzięki temu, każdego stać na dokładnie tyle samo, co wcześniej - także tych zarabiająch minimalną, bo wzrosły ceny.

Prościej nie umiem.
Pracodawcy mogą cen nie podwyższać na swoje produkty/usługi, tylko zadowolić się mniejszym zyskiem.
ksaiaga jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-12-05, 18:20   #2270
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ksaiaga Pokaż wiadomość
Pracodawcy mogą cen nie podwyższać na swoje produkty/usługi, tylko zadowolić się mniejszym zyskiem.
I co z tego że mogą? Realia są inne. Rozumiem, ze gdybyś miała np. swój sklep, to byś tak zrobiła? A jakby np pracodawca nie podniósł cen ale zwolnił część pracowników, to byłoby bardziej ok?
Stary 2017-12-05, 18:22   #2271
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
dlaczego mieliby to robić? oddałabyś część swojej wypłaty, żeby komuś dali podwyżkę?
Stary 2017-12-05, 18:23   #2272
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Cytat:

Mogą nawet dokładać do interesu.

0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 18:31   #2273
ksaiaga
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
I co z tego że mogą? Realia są inne. Rozumiem, ze gdybyś miała np. swój sklep, to byś tak zrobiła? A jakby np pracodawca nie podniósł cen ale zwolnił część pracowników, to byłoby bardziej ok?
Jak pracodawcy są zmuszeni, to pensje podwyższają, dają lepsze warunki zatrudnienia, kiedy np. nie mogą znaleźć pracowników.

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;79446431]Mogą nawet dokładać do interesu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]
Mogą - ich biznes, ich ryzyko.
Stary 2017-12-05, 18:34   #2274
motyla
Zakorzenienie

Cytat:

Mogą - ich biznes, ich ryzyko.
ale głupoty wypisujesz

nie do końca ich ryzyko, bo jak zatrudniają ludzi, a interes im nie wypali, to ludzie stracą pracę.

kumasz czaczę czy nie bardzo?
Stary 2017-12-05, 18:36   #2275
ksaiaga
BAN stały

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
dlaczego mieliby to robić? oddałabyś część swojej wypłaty, żeby komuś dali podwyżkę?
Jeśli niesprawiedliwość przekroczy jakiś próg wytrzymałości dla społeczeństwa, to wybuchają rewolucje. Dlatego, dla swojego spokoju bogaci dzielą się z biednymi swoim bogactwem, chociażby płacąc wysokie podatki.
Stary 2017-12-05, 18:36   #2276
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Zwróć uwagę na to, jak jest definiowane to bezrobocie. W Polsce mierzy się je jako ilość osób zarejestrowanych w urzędzie pracy, a takich osób rzeczywiście ubyło. Tyle że miarodajne byłoby określenie ile tak naprawdę osób pozostaje bez pracy, ale to jest raczej niemożliwe.

Uwierz mi że 500+ skutecznie zniechęciło wiele osób do pracy i chęci jej poszukiwania. Sama znam kilka małych wsi (takich po max kilkanaście domów), w których wszyscy mający minimum 3 dzieci odpuścili sobie pracę. Głównie dlatego że w ich rejonie trudno o pracę, trzeba daleko dojeżdżać i liczą że za 500 zł im się nie opłaca (bo pensja minus dojazdy to jakieś 1000 zł a bez pracy dadzą 500 zł też na pierwsze dziecko). Są to rodziny w których matki zajmują się domem i dziećmi, a do ewentualnej pracy chodzili tylko mężczyźni. Przykro się na to patrzy, bo w zamyśle 500+ miało poprawić sytuację rodzin a nie zastąpić ich pensje, ale niestety wiele osób skorzystało z okazji do porzucenia pracy.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 18:38   #2277
ksaiaga
BAN stały

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
ale głupoty wypisujesz

nie do końca ich ryzyko, bo jak zatrudniają ludzi, a interes im nie wypali, to ludzie stracą pracę.

kumasz czaczę czy nie bardzo?
To ludzie znajdą sobie pracę gdzie indziej. Stały motyw na tym wątku: "nie podoba się, że płacą 1500 zł, znajdź sobie prace gdzie indziej".
Stary 2017-12-05, 18:41   #2278
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Konto usunięte

Dlaczego jeszcze dyskutujecie z tym trollem? Ona pewnie je teraz popcorn przed monitorem i cieszy miche, ze wam cisnienie skacze. Zastanawiam sie czy trolling to pewnego rodzaju fetysz..
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-05, 18:42   #2279
ksaiaga
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Zwróć uwagę na to, jak jest definiowane to bezrobocie. W Polsce mierzy się je jako ilość osób zarejestrowanych w urzędzie pracy, a takich osób rzeczywiście ubyło. Tyle że miarodajne byłoby określenie ile tak naprawdę osób pozostaje bez pracy, ale to jest raczej niemożliwe.

Uwierz mi że 500+ skutecznie zniechęciło wiele osób do pracy i chęci jej poszukiwania. Sama znam kilka małych wsi (takich po max kilkanaście domów), w których wszyscy mający minimum 3 dzieci odpuścili sobie pracę. Głównie dlatego że w ich rejonie trudno o pracę, trzeba daleko dojeżdżać i liczą że za 500 zł im się nie opłaca (bo pensja minus dojazdy to jakieś 1000 zł a bez pracy dadzą 500 zł też na pierwsze dziecko). Są to rodziny w których matki zajmują się domem i dziećmi, a do ewentualnej pracy chodzili tylko mężczyźni. Przykro się na to patrzy, bo w zamyśle 500+ miało poprawić sytuację rodzin a nie zastąpić ich pensje, ale niestety wiele osób skorzystało z okazji do porzucenia pracy.

Jak by za pracę dostawali 2tys. a nie tysiąc, to może by tej pracy nie porzucili.
Stary 2017-12-05, 18:47   #2280
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość

Ja to rozumiem,ale jakoś nie interesuje się tymi osobami,ważne żebym miała pracę i nie musiała się prosić o to żeby mnie ktoś przyjął bo na moje miejsce tysiąc chętnych jeszcze jakiś czas temu tak było.Niestety te kobiety będą się martwić później jak nie dostaną emerytury no ale to ich sprawa.
Jeżeli chodzi o dzieci i prace sama nie byłabym w stanie tych dwóch rzeczy pogodzić i pewnie z dobre kilka lat bym w domu siedziała.Nie jest to może najlepszy program ale poprawił trochę ubóstwo Polskich rodzin.

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Cytat:
W sumie masz rację,wiele osób z mojego towarzystwa tak samo twierdzi,jest za duża różnica zarobków.
Kiedyś było tak,że nie było takich różnic i jakoś łatwiej każdemu było funkcjonować.

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7944730 1]Dlaczego jeszcze dyskutujecie z tym trollem? Ona pewnie je teraz popcorn przed monitorem i cieszy miche, ze wam cisnienie skacze. Zastanawiam sie czy trolling to pewnego rodzaju fetysz..[/QUOTE]

Dlaczego trollem?
Przecież ona pisze całkiem z sensem
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości