SGGW- Wątek zbiorczy - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-02, 13:34   #2251
gfpink
Zadomowienie

Dot.: SGGW- Wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Trochofora Pokaż wiadomość
Dzięki Patka1029 za odpowiedź! Zgłoszę się do Ciebie na pewno

Słuchajcie, mam straszny problem ze zdjęciem :/ Zrobiłam u fotografa zdjęcie jak do dowodu. Zmieniłam rozmiar odpowiednio tak jak było napisane w wymaganiach SGGW, wgrałam, a tu komunikat, że "za mała głowa na zdjęciu". Patrzyłam na wzór zdjęcia i tam po prostu głowa zajmowała prawie całe zdjęcie. Nie wiem, co zrobić... Po prostu tak powiększyć to zdjęcie, żeby była głowa, czy jak? Ech, nieudolna jestem jeśli chodzi o takie rzeczy i lekko panikuję :/
a zmniejszałaś używając rozdzielczości czy przycinałas ? bo ja pamiętam rok temu zrobiłam tak, że najpierw trochę zmniejszyłam przycinając a potem rozdzielczość i było dobrze

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

gfpink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 13:37   #2252
Trochofora
Raczkowanie

Najpierw przycięłam, a potem rozdzielczość i teraz mi nie chcą przyjąć, bo zły format (chociaż jest dobry, uważałam na to) i niby coś jest z kolorami :/ Nie wiem już co zrobić...
Trochofora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 14:10   #2253
gfpink
Zadomowienie

kombinuj na kilka sposobów

Stary 2014-06-02, 17:19   #2254
Trochofora
Raczkowanie

Ze zdjęciem już jakoś ogarnę, dam radę. Dzięki za odpowiedzi

Edytowane przez Trochofora
Czas edycji: 2014-06-02 o 18:21 Powód: Rozwiązanie problemu.
Stary 2014-06-03, 23:49   #2255
patka1029
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Annabelle Pokaż wiadomość
Ja wybieram się na SGGW w przyszłym roku na studia II stopnia
patka1029, robisz teraz inżyniera czy magistra? Bo właśnie na OŚ chciałabym pójść
Inżynier
patka1029 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-04, 09:00   #2256
Annabelle
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patka1029 Pokaż wiadomość
Inżynier
Zastanawiałaś się może nad II stopniem już ? Mnie kuszą studia w j.angielskim

Annabelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-04, 22:38   #2257
april_20
Zadomowienie

Witam, chciałabym iść od października na magisterkę na zarządzanie, oczywiście dzienne, wiem, że w tantum roku nie było żadnych egzaminów wstępnych a w tym jednak jest. I stąd moje pytanie, czy ciężko jest napisać ten egzamin? Kończę teraz studia na PWSZ w małym mieście i różnice programowe zapewne są ogromne dlatego obawiam się czy mam w ogóle jakiekolwiek szanse aby dostać się na tą uczelnie. Czy dużo jest chętnych na sofia II stopnia na zarządzanie?

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Stary 2014-06-06, 11:42   #2258
patka1029
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Annabelle Pokaż wiadomość
Zastanawiałaś się może nad II stopniem już ? Mnie kuszą studia w j.angielskim
Ja jestem na I roku dopiero ,więc jeszcze nie jestem zdecydowana :P ale angielskiego nie lubię więc na pewno to odpada. Ale bardzo u nas zachęcają właśnie na te studia w języku angielskim bo potem z pracą jest łatwiej , nie tylko w Polsce
Stary 2014-06-06, 19:22   #2259
kikunga
Zadomowienie

Czy na biotechnologii są zajęcia terenowe? Chodzi mi o obserwacje np w lesie itp?

Stary 2014-06-08, 19:15   #2260
Trochofora
Raczkowanie

Patka1029, a jak Ci się ogólnie podoba studiowanie OŚ? Chciałaś to studiować, czy po prostu tak wyszło? Pytam, bo waham się między OŚ, a biologią. Napisałaś, że jesteś na I roku, więc jeszcze parę lat przed Tobą, ale może mniej więcej widzisz siebie gdzieś już w jakiejś konkretnej pracy?
Stary 2014-06-09, 15:10   #2261
patka1029
Raczkowanie

Cytat:
Patka1029, a jak Ci się ogólnie podoba studiowanie OŚ? Chciałaś to studiować, czy po prostu tak wyszło? Pytam, bo waham się między OŚ, a biologią. Napisałaś, że jesteś na I roku, więc jeszcze parę lat przed Tobą, ale może mniej więcej widzisz siebie gdzieś już w jakiejś konkretnej pracy?
OŚ to był mój pierwszy wybór, chciałam to studiować na razie ciężko coś powiedzieć bo mam dużo ogólnych przedmiotów typu matma, fizyka, chemia itp. Po tym kierunku możliwości jest dużo zależy jaką też wybierzesz specjalizacje i co wgl lubisz, czy chcesz np pracować w jakimś rezerwacie czy w biurze zajmować się papierkową robotą. Wszystko zależy od preferencji Jeśli lubisz biologię to na OŚ za dużo jej nie ma , same podstawy typu botanika , mikrobiologia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-09, 15:59   #2262
Trochofora
Raczkowanie

Lubię biologię, fakt. Nawet bardzo Ale z drugiej strony sama biologia to dosyć wąska dziedzina, a szukam czegoś co da mi nieco bardziej wszechstronne wykształcenie i po prostu czegoś, po czym będę mieć większe możliwości dalszego rozwoju, kształcenia.

A takie niezbyt mądre pytanie, dużo masz dziewczyn Patka na roku?
Stary 2014-06-09, 18:17   #2263
Madrytka7
Przyczajenie

Hej zastanawiam się nad wyborem tej uczelni. Miałam startować na PW, ale sądze, że sie nie dostane... Na SGGW interesuje mnie głównie kierunek 'gospodarka przestrzenna' albo 'technologie enegrii odnawialnej'. Czy jest tu ktoś kto studiuje bądź studiował któryś z tych kierunków ? Polecacie?

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie SGGW. Jak jest z językami obcymi? Są tylko cztery(niemiecki, angielski, francuski i rosyjski) do wyboru?
Madrytka7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 16:25   #2264
patka1029
Raczkowanie

Cytat:
Lubię biologię, fakt. Nawet bardzo Ale z drugiej strony sama biologia to dosyć wąska dziedzina, a szukam czegoś co da mi nieco bardziej wszechstronne wykształcenie i po prostu czegoś, po czym będę mieć większe możliwości dalszego rozwoju, kształcenia.

A takie niezbyt mądre pytanie, dużo masz dziewczyn Patka na roku?
Dziewczyn jest zdecydowanie więcej niż chłopaków i wykładowcy się śmieją bo mówią że kiedyś było inaczej
Stary 2014-06-11, 21:08   #2265
NoWayBack
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez no_i Pokaż wiadomość
Hej wszystkim wybiera się ktos moze w tym roku na inzynierie ekologiczną ?
Mam tez pytanie do studentow, polecacie sggw ? A moze jest ktos z inzynierii eko.kto moglby przyblizyc jak jest na tym kierunku , ciezko , jak z atmosfera , znajda sie jacys normalni wykladowcy ? :p

SGGW polecam, a kierunek? Nie wiem, bo mają być wprowadzone zmiany. Jestem na II roku i na nas się eksperymentuje, mieliśmy np. taki przedmiot jak techniki rolne, gdzie oglądaliśmy ciągniki, opryskiwacze itp. W ogóle jest to połączenie rolnictwa i biologii niż takie typowe studia inżynierskie. Mnie osobiście one odpowiadają, bo nie czuje się na siłach, by uczyć się fizyki czy grafiki inżynierskiej (oczywiście pomijam wypadek przy pracy z technikami rolnymi xD), ale kolejne roczniki mają mieć program bardziej w stronę techniczną właśnie, co wg mnie jest głupotą, bo jeśli ktoś chce studiować coś takiego to wybiera inżynierię środowiska. Prowadzący bardzo różni, jedni świetni, z innymi nie da się w ogóle dogadać. Przedmioty też w porządku, jeśli chodzi się na zajęcia, oddaje prace w terminie, poczyta się coś do zaliczenia to naprawdę nie jest aż tak trudno. Ale pracy sporo, jak to na studiach.

Edytowane przez NoWayBack
Czas edycji: 2014-06-11 o 21:09
NoWayBack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 12:16   #2266
pstrag_w_pomaranczach
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madrytka7 Pokaż wiadomość
Hej zastanawiam się nad wyborem tej uczelni. Miałam startować na PW, ale sądze, że sie nie dostane... Na SGGW interesuje mnie głównie kierunek 'gospodarka przestrzenna' albo 'technologie enegrii odnawialnej'. Czy jest tu ktoś kto studiuje bądź studiował któryś z tych kierunków ? Polecacie?

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie SGGW. Jak jest z językami obcymi? Są tylko cztery(niemiecki, angielski, francuski i rosyjski) do wyboru?
Hej, ja jestem na mgr na GP jak masz jakieś pytania konkretne pisz śmiało

Języki? Moim zdaniem to kpina na naszej uczelni... Najpierw byłam na francuskich, poziom A2. Po 1 semestrze nasza lektorka odeszła na emeryturę i nie miał nas kto uczyć. Proponowali nam przepisanie się... do A1.
Poszłam na angielski, do 'najlepszej' grupy C1. Lektorka miała nas gdzieś, można było nie chodzić, ciągle nudne ćwiczenia gramatyczne, a jak pytała o naszą opinię na temat czegoś - to słuchała chwilę a potem mówiła własne zdanie na ten temat 5x dłuższe niż nasza wypowiedź
pstrag_w_pomaranczach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 13:31   #2267
Madrytka7
Przyczajenie

O jak miło Mam takie ogólne pytanie, czy jesteś zadowolona z tego kierunku?

No wlaśnie coś tam słyszałam o poziomie z językami.. Zawsze chciałam się uczyć hiszpańskiego a tu niestety nawet go nie ma
Stary 2014-06-17, 02:04   #2268
adipl2
Przyczajenie

Witam, ja mam takie pytanie czy jak się już zarejestrowałem i wybrałem jeden z kierunków, to czy mogę zmienić teraz swój wybór i czy w związku z tym jak by się dało go zmienić to czy nie będę ponosił drugi raz opłaty rekrutacyjnej?
adipl2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-18, 20:58   #2269
gfpink
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez adipl2 Pokaż wiadomość
Witam, ja mam takie pytanie czy jak się już zarejestrowałem i wybrałem jeden z kierunków, to czy mogę zmienić teraz swój wybór i czy w związku z tym jak by się dało go zmienić to czy nie będę ponosił drugi raz opłaty rekrutacyjnej?
możesz zmienić bez żadnego problemu i opłaty

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-18, 21:43   #2270
pstrag_w_pomaranczach
Raczkowanie

Cytat:
O jak miło Mam takie ogólne pytanie, czy jesteś zadowolona z tego kierunku?

No wlaśnie coś tam słyszałam o poziomie z językami.. Zawsze chciałam się uczyć hiszpańskiego a tu niestety nawet go nie ma
Hej,

ciężko jest powiedzieć, czy jest się zadowolonym. Na roku jest 90 osób, niektórzy poleciliby Ci ten kierunek, inni nie, to zależy od osoby.

Najważniejsze jest to, co Ty lubisz robić, w czym siebie odnajdujesz.

Kierunek jest związany z architekturą i nie trzeba posiadać zdolności do rysowania. Jest dużo pracy na komputerze, w programach dla inżynierów. Trzeba nauczyć się rozumieć akty prawne, a także uczyć się wielu z nich. Mamy wiele przedmiotów związanych ze środowiskiem, z przyrodą, ale także z nieruchomościami, z administracją publiczną.

Po tym kierunku możesz pracować:
-w urzędach
-w planowaniu przestrzennym
-w nieruchomościach
-w leśnictwie [w biurze raczej]
-przy systemach informacji rpzestrzennej.

Pracy po kierunku jest dużo, ale trzeba się postarać żeby ją dostać.

Ogólnie polecam inż., ale z mgr jestem bardzo NIEzadowolona. Przedmioty się powtarzają, mamy to samo co na I roku inż., jakaś parodia... No ale i tak od września mnie nie będzie na tej uczelni więc trudno
Stary 2014-06-18, 22:23   #2271
Madrytka7
Przyczajenie

A co z geografią? Jest jej tam dużo? Bo gospodarka przestrzenna to chyba jedyny dla mnie w miarę sensowny kierunek (na maturze zdawalam matme i geografie R). I Mam jeszcze takie pytanie, bo czytałam już gdzieś tu, że na kazdym kierunku na sggw jest wtrącony jakiś przedmiot z rolnictwa. Na GP duzo czegos takiego jest?

ogólnie to dziękuję za informacje
Stary 2014-06-18, 22:39   #2272
P0m
Rozeznanie

Cytat:
A co z geografią? Jest jej tam dużo? Bo gospodarka przestrzenna to chyba jedyny dla mnie w miarę sensowny kierunek (na maturze zdawalam matme i geografie R). I Mam jeszcze takie pytanie, bo czytałam już gdzieś tu, że na kazdym kierunku na sggw jest wtrącony jakiś przedmiot z rolnictwa. Na GP duzo czegos takiego jest?

Nie na każdym, na wzim'ie nic nie ma, ale dziwne żeby na takim wydziale było coś o rolnictwie.
A na GP to taki przedmiot nawet pasuje. Sprawdź sobie syllabusa, na pewno gdzieś na stronie sggw będzie.
P0m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 20:05   #2273
no_i
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NoWayBack Pokaż wiadomość
SGGW polecam, a kierunek? Nie wiem, bo mają być wprowadzone zmiany. Jestem na II roku i na nas się eksperymentuje, mieliśmy np. taki przedmiot jak techniki rolne, gdzie oglądaliśmy ciągniki, opryskiwacze itp. W ogóle jest to połączenie rolnictwa i biologii niż takie typowe studia inżynierskie. Mnie osobiście one odpowiadają, bo nie czuje się na siłach, by uczyć się fizyki czy grafiki inżynierskiej (oczywiście pomijam wypadek przy pracy z technikami rolnymi xD), ale kolejne roczniki mają mieć program bardziej w stronę techniczną właśnie, co wg mnie jest głupotą, bo jeśli ktoś chce studiować coś takiego to wybiera inżynierię środowiska. Prowadzący bardzo różni, jedni świetni, z innymi nie da się w ogóle dogadać. Przedmioty też w porządku, jeśli chodzi się na zajęcia, oddaje prace w terminie, poczyta się coś do zaliczenia to naprawdę nie jest aż tak trudno. Ale pracy sporo, jak to na studiach.
Miło, że jest ktoś z tego kierunku, i że się ktoś odezwał. Dzięki wielkie za to czyli taki przeciętny uczeń jak ja mógłby sobie na tym oto kierunku poradzić? Bo nie jestem jakaś super uzdolniona, dużo muszę poświęcać czasu na naukę... teraz jeszcze zobaczymy jak wyjdzie z tą maturą, jak poszła...
no_i jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 21:08   #2274
pstrag_w_pomaranczach
Raczkowanie

Cytat:

Jest przedmiot geografia ekonomiczna. mamy też sporo przedmiotów gdzie wykorzystujemy wiedzę z kartografii.

Tak, przedmioty rolnicze są. Jest rolnictwo, leśnictwo - ale uwierz, po 2-3 latach zrozumiesz, że ta wiedza Ci się przyda w tym zawodzie
Na pewno wiesz, jaki procent obszaru Polski zajmują miasta, a jakie obszary niezurbanizowane. Jak ogromny obszar mają Lasy Państwowe. Tam też możemy pracować, i nie jest to nic uwłaczającego, sama się przekonasz że nie zawsze biuro projektowe w centrum miasta to najlepsze wyjscie....
Stary 2014-06-22, 22:21   #2275
Madrytka7
Przyczajenie

Dziękuję za informacje chyba się zarejestruje na sggw właśnie na ten kierunek, chociaż boje się ze może mi zabraknąć punktów... szkoda, że nie można wybrać kilku kierunków.
Stary 2014-06-23, 18:59   #2276
Olussiak
Raczkowanie

Moze ktoś już o to sie tutaj pytał, ale jestem nowa i mało sie orientuje.

Jaka jest dietetyka na SGGW? Ciężko? Są jakieś przedmioty o tematyce rolniczej? Zadowoloni jesteście z tego kierunku?

Jaki był próg rok temu na ten kierunek? Czy wystarczy mi 50-60% z rozszerzenia z biologii?
Olussiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 19:13   #2277
pstrag_w_pomaranczach
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję za informacje chyba się zarejestruje na sggw właśnie na ten kierunek, chociaż boje się ze może mi zabraknąć punktów... szkoda, że nie można wybrać kilku kierunków.
a pisałaś podstawę, rozszerzenie? ile mniej więcej masz punktów (były już wyniki?)

Pamiętaj, inż na SGGW z GP jest naprawdę dobrym wyborem, ale mgr lepiej jest wybrać coś innego/iść na inną uczelnię/rzucić studia iść do pracy/jechać na Erasmusa.

jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało pisz

w akademiku będziesz mieszkać?

Edytowane przez pstrag_w_pomaranczach
Czas edycji: 2014-06-23 o 19:17
Stary 2014-06-23, 19:27   #2278
kikunga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Olussiak Pokaż wiadomość
Moze ktoś już o to sie tutaj pytał, ale jestem nowa i mało sie orientuje.

Jaka jest dietetyka na SGGW? Ciężko? Są jakieś przedmioty o tematyce rolniczej? Zadowoloni jesteście z tego kierunku?

Jaki był próg rok temu na ten kierunek? Czy wystarczy mi 50-60% z rozszerzenia z biologii?
Na dietetykę w tym roku jest bardzo dużo chętnych,bodajże 3 razy tyle ile jest miejsc :P reszty nie wiem ale progi i wymagania podane są na ich stronie

Stary 2014-06-25, 12:00   #2279
Julek05
Raczkowanie

Wiecie może gdzie podczas rejestracji należy zaznaczyć, że jest się zainteresowanym akademikiem?
Julek05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-25, 19:11   #2280
Nika90210
Przyczajenie

Jaki był w tamtym roku przelicznik na Logistykę? bo w tym roku jest napisane na stronie iż z matmy podstawa to 0,7 a z angielskiego 0,3. Pilnie proszę o odpowiedź bo dodane jest tam że taki przelicznik obowiązuje od tego roku więc nie wiem czy te statystyki z tamtego roku brać pod uwagę
Nika90210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości