![]() |
#2251 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dajmy, że tej dziewczynie spokój, po prostu jeśli czuję sie tak bezpieczniej to niech tak zrobi. Ja sama jak miałam infekcję byłam zmuszona skorzystać dodatkowo z prezerwatywy. Ale doradzam jej by poszła do ginka i tak jak mówisz - niech jej wytłumaczy na czym polega branie tabletek. Też kiedyś byłam ciemna i pytałam o takie rzeczy, że ludziom ręce i nogi odpadały,ba, pewnie nadal wiele rzeczy nie wiem.
![]() |
#2253 |
Raczkowanie
|
Masz rację
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tu też się zgodzę. Choć sama ich jeszcze nie biorę to czasami mam wrażenie, że te co je biorą nie mają o nich pojęcia na jakiej zasadzie działają. (oczywiście mówię o ekstremalnych przypdakach a nie o świadomych "konsumentkach" tabletek ![]()
Edytowane przez Lavi92 Czas edycji: 2011-07-27 o 22:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2255 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Przepraszam, że być może piszę w złym wątku ale nie chciałam zakładać nowego.. Może Wy mi pomożecie ![]() Chodzi o to, czy możecie polecić mi dobre, kompetentne strony o antykoncepcji, co, jak i gdzie?, gdzie wszystko jest opisane hm..na chłopski rozum? Potrzebuję dla TŻ'ta dlatego chciałabym, żeby wszystko było napisane w miarę zrozumiale. Sama czytałam tą stronę http://futuramed.pl/aid132_gid98_tab...dwuskl adnikowe znalezioną tutaj na wizażu. Ale potrzebuję jeszcze czegoś ![]() Bardzo proszę ![]()
#2256 |
Raczkowanie
|
hmmm... ale o jakie informacje Ci chodzi ? Dużo rzeczy możesz znaleźć tu na forum, a wiele potrzebnych informacji zawiera ulotka. Ja biorę yasminelle i do każdego opakowania jest dołączona nie ulotka a dosłownie książeczka, w której można przeczytać wszystko co związane z tematem tabletek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo YAZ też ma książeczkę ![]() ![]() A Diane 35 ma taką ulotkę, że jak ją rozwinęłam to do podłogi sięgała ![]() Także najlepiej chyba z wiarygodnych źródeł brać informację (lekarz) czy tutaj z forum, bo na niektórych stronach w ciąże zachodzi się przez spodnie nawet ![]()
![]() |
#2258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do tego się na razie przymierzamy ![]() Dlatego chodzi mi o to, żeby znaleźć stronę gdzie jest mn.więcej wszystko w pigułce, wytłumaczone tak na chłopski rozum, bo to dla TŻta. Nie będę mu przecież kazała śledzić całego forum..bo mnie to już nuży a co dopiero jego ![]() Tym bardziej, że on chce wiedzieć sam, sam chce czytać. Cieszy mnie to, bo mówi, że boi się o mnie, chce wiedzieć jakie są zagrożenia, etc. Sama dopiero się uczę wszystkiego. Zamierzamy iść razem do gina ale najpierw chciałabym, żeby i on miał odpowiedni wstęp do tabletek.. I o to mi chodzi-czy znacie DOBRE strony internetowe z których same czerpałyście wiedzę? ![]() Pozdrawiam ![]() Cola Ola hah nawet tutaj na wizażu niepokalane poczęcie często ma miejsce, więc do takich inf podchodzę wiesz..sceptycznie ![]()
Edytowane przez masija Czas edycji: 2011-07-28 o 13:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2259 |
Zakorzenienie
|
Wejdź na stronę producentów może
![]() Może takie strony: http://www.zdrowie.med.pl/antykoncep...oncepcja7.html http://www.antykoncepcja.pl/metody-s...cja-hormonalna po lewo masz pasek zagadnień, pytań i odpowiedzi ![]()
#2260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Przeczytam wieczorem i mam nadzieję, że TŻet również ![]() A jeszcze mam pytanie. Jakie badania powinien mi zlecić gin przed stosowaniem tebsów? Nie wiem jakie podejście ma moja pani gin. dlatego chciałabym wiedzieć przed wizytą..
![]() |
#2261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że większość ginów przepisuje tabsy od tak, bez badań. Jak trafi to trafi, a jak nie to będzie zmieniał, ale poważniejszy lekarz pyta o nadciśnienie, choroby zakrzepowe, robi usg narządów rodnych, cytologie, każe zrobić morfologie i próby wątrobowe. Więcej nie wiem ![]()
![]() |
#2262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję ![]()
![]() |
#2263 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() zamierzam uzywac i gumek i tabletek dla totalnego zabezpieczenia. niestety mam znajome ktore stosowaly tylko tabletki i wpadly. wiec chyba niezbyt w porzadku jest kogos oceniac jesli chce sie miec taka pewnosc zabezpieczenia. p.s. i nie mam grzybicy ani niczego. zamierzam to robic tylko i wylacznie dla uspokojenia swojej psychiki. poki co wizyta u gina przede mna, no i emocje zwiazane z pierwszym razem rowniez ![]() dziekuje zyczliwym jeszcze raz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2264 |
Zakorzenienie
|
Aaaaaaaa to pierwszy raz, dlatego tak panikujesz
![]() ![]() A tabletki brane właściwie, bez rzygania i sraczki oraz zażywania leków, które zmniejszą ich działanie nie zawiodą ![]() ![]()
#2265 |
Raczkowanie
|
Dokładnie. Można powiedzieć, że tabletki brane prawidłowo dają 100% zabezpieczenie. Te parę procent zostawia się właśnie na błąd w przyjmowaniu tabletek, sraczki itp i interakcje z innymi lekami
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2266 |
Konto usunięte
|
Ja dalej glupieje jesli chodzi o to cale liczenie dni przy tabletkach. Biora yasminelle i dodam, ze na razie tak tylko zeby sprawdzic jak reaguje na nie, nie mam faceta wiec nie ma ryzyka zajscia w ciaze jesli zle wezme.
Chodzi mi o to, ze moj cykl trwa zwykle 31 dni. Akurat teraz lacze opakowania wiec nie wiem kiedy bym dostala okres z odstawienia. Jak to u Was wyglada, macie wszystkie cykl 28 tak jak zakladaja blistry? Bo to tak wyglada, ze skoncze brac te 21 tabletek a normalnie krwawienie powinnam dostac wtedy po 10 dniach, nie po 7. Ani nie w trakcie tych 7 dni przerwy. Ulotka mowi, ze i tak 8 dnia trzeba zaczac brac, dla mnie to jest 3 dni przed krwawieniem. Czyli skonczylabym brac drugi blister 13 dni przed krwawieniem a trzeci 16. To przed planowana owulacja. Czy ja zle kombinuje? Powinnam dostac krwawienie w ciagu tej 7 dniowej przerwy niezaleznie od normalnej dlugosci cyklu? No i ulotka tez mowi, ze jak sie bierze od pierwszego dnia okresu to sie jest zabezpieczonym w pelni. Ale to nie dotyczy krwawienia z odstawienia? Ma byc po prostu 8 dnia a nie pierwszego dnia kolejnego krwawienia? Dobrze mysle ze przy tym pierwszym opakowaniu sa w ciagu miesiaca normalie dwa krwawienia? Pierwsze od pierwszego dnia brania a kolejne po 21 dniach? A potem normalnie raz na miesiac? Kurcze ta ulotka jakby w ogole nie zaklada, ze ktos moze miec inny cykl niz 28 dni ;/ Nie wiem czy to glupie pytania czy nie ale za duze ryzyko zeby nie spytac, mam nadzieje ze to rozumiecie xD Przezorny zawsze zabezpieczony ;p |
![]() ![]() |
![]() |
#2267 |
Zakorzenienie
|
candycotton, a jak długo bierzesz te tabletki?
Ja bez tabletek też mam cykl ok. 30 dniowy, ale jak na tabletkach miała 28 dni, bo przecież hormony to regulują ![]() Bierz tak jak mówi ulotka i nie cuduj ![]() Tak, w pierwszym miesiącu zażywania tabletek ma się okres normalny i potem krwawienie z odstawienia po tych 3 tyg i zwykle kilku dniach. EDIT Doczytałam i chyba zrozumiałam... Nie ma czegoś takiego jak okres biorąc tabletki. W ogóle nie patrz na to jak długi jest Twój cykl bez tabletek bo to się zmieni. Krwawienie z odstawienia zwykle jest co 28 dni po prostu i tyle:P Dziewczyny często krwawienie z odstawienia nazywają okresem bo to prostsze i krótsze, ale to nie to samo.
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2011-07-31 o 17:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2268 |
Konto usunięte
|
A ja chciałabym żeby w końcu cytologia była bezpłatna dla kobiet od 18 lat. A nie tak jak jest teraz- od 25
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2270 |
Wtajemniczenie
|
Hej,
wiecie które prezerwatywy mają w sobie środek plemnikobójczy nonoxynolem-9 lub 10? Używałam wyszukiwarki, ale nic nie znalazłam (także nie bijcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2271 |
BAN stały
|
candycottom - cykle sa regulowane prze tabletki. sa rozne rodzaje tabletek. najpopularniejsze sa cykle 21 + 7 badz 24+ 4. w trakcie 4 czy 7 dniowej przerwy sa krwawienia z odstawienia (wygodnie jest powiedziec okres)
nie ma czegos takiego jak dni plodne czy nieplodne. tabletki blokuja owulacje, organizm zachowuje sie jakby byl w ciazy. co do darmowej cytologii to "grupa 25-45" jest takim chwytem reklamowym aby wszystkie panie zglaszaly sie na cytologie i nie wstydzily sie lekarzy czy samego badania. jak widzi sie napis "darmowe" czy "bezplatne" to ludzie sa chetni ale tak naprawde to ZADNA cytologia nie jest bezplatna, gdyz aby dostac sie do lekarza czy do szpitala nalezy okazac ubezpieczenie, a takowe ubezpieczenie jest oplacane przez skladki z pensji (badz prywatnie w swoim zakresie) takze, wszelkie badania sa nam nalezne, kwestia jest tylko szybkosci ich dostepnosci( kolejki, zapisy itp) nie wiem jak to wyglada w przypadku uczniow - tu chyba sciagane jest z podatkow, tak samo jak osoby bezrobotne tez maja uezpieczenie i tu wszystko jest z podatkow ja cytologie robie juz od 17 r.z mniej wiecej co rok czy prywatnie czy panstwowo co do skladnika srodka plemnikobojczego to takowe inf powinny byc na opakowaniu. a tak swoja droga kazda prezerwatywa zabezpiecza przed ciaza, wiec cyferka przy skladniku nie stanowi zadnego znaczenia |
![]() ![]() |
![]() |
#2272 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- ubezpieczenie oczywiście mam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2273 |
Zakorzenienie
|
aanneett, ja robiłam 2 u dwóch różnych ginekolożek i nie pytały nawet o wiek, żadnych problemów. Nigdy czegoś takiego nie syszałam.
#2274 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja też miałam robioną cytologię bezpłatnie. Miałam 20 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2275 |
Konto usunięte
|
Właśnie dzwoniłam do recepcji by się upewnić o tą cytologie. I tak, jest ona na fundusz od 25 r.ż.
Jakiś kosmos |
![]() ![]() |
![]() |
#2276 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja robie prywatnie, mam 23 lata i mam juz nadzerke nie wiadomo od czego. Musiala powstac w ciagu ostatniego roku bo robie badanie co rok. Jakbym czekala z tym do 25 roku zycia to bym przyszla z nadzerka juz 3 letnia ;/ A nastepna kontrole bym mogla zrobic juz nadzerce 6cio letniej. Dobrze, ze mnie stac na takie rzeczy ale domyslam sie, ze wiekszosci kobiet nie (badania wizyty i leczenie pochlonely przez ostatni miesiac jakies 800 zl, to prawie pensja). Tabletki tez nie sa za tanie. Mam wrazenie ze robienie czcgokolwiek w kwestii antykoncepcji i leczenia to przywilej bogatych. (dorzuce tu jeszcze szczepienie na HPV za 1500) |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2277 |
Zakorzenienie
|
Mnie zawsze robią i to bez znajomości... i to raz na rok, a teraz się wybieram nie długo, choć nie minął jeszcze rok. Myślicie, ze fałszują mój wiek?:P To niemożliwe, bo pesel przecież jest w dokumentach
![]()
#2278 |
Konto usunięte
|
To cos naginaja. Takie sa przepisy, 25+ i raz na trzy lata. Jezeli naciagaja fundusz to moga poniesc konsekwencje. Jezeli nie naciagaja funduszu to moze nie wpisuja tego w rejestr i robia za darmo? Musialabys sie spytac dlaczego daja takie przywileje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2279 |
Zakorzenienie
|
candycotton, co zabawne, to nie tylko jedna przychodnia, a dwie różne
![]() Wolę chyba nie pytać ![]()
#2280 |
Konto usunięte
|
Wiem, nie Ty pierwsza piszesz o czyms takim. Ale wiekszosc jednak kaze miec te 25 lat, a to dopiero chyba od 2011 jest refundowane czy cos, jak czytalam o tych przepisach to pisali o tym jako o prezencie dla nas. Nowym. Nie wiem co bylo wczesniej bo panstwowo nigdy nie bylam, bo i po co jak na wszystko jestem za mloda. I kolejka na za pol roku. Wydaje $$$ ale czuje sie bezpieczniej.
Prywatnie tez mozna poprosic o recepte na escapelle tak na wszelki wypadek, zeby trzymac w portfelu. Maja date waznosci chyba rok. Mysle ze to dobry pomysl, bo przez te 72h nie zawsze sie uda znalezc lekarza, ktory wypisze. Lepiej miec przed faktem niz po fakcie. Oczywiscie nie na zasadzie aa mam w portfelu to moge sie bawic, jutro lykne tylko naprawde w razie w. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.