|
|
#2251 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015, cz. 4 :)
Cytat:
|
|
|
|
|
#2252 |
|
Zakorzenienie
|
Też bym była chętna na fb, bo tutaj z telefonu nie ogarniam tego nowego wizażu, przeczytam wszystko, chcę odpisać i duuupa - coś mi przeskakują okienka, wkurzam się i już nie odpisuję
a na fb na tel. jestem prawie cały czas... Także zaraz którąś zaatakuję na priv
|
|
|
|
#2253 |
|
Raczkowanie
|
Ja też chcę na fb! Mogę, mogę?
|
|
|
|
#2254 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Ja będę miała 2-3 paczki. ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Jeżeli zaś piszecie o imionach to zaczynam się zastanawiać nad Amelią. W grę wchodzi również Amelia Maria. Marysia nadal bardzo mi si.ę podoba ale jak słyszę, jak będą mówić do mojej córki to mam ochotę wyciągnąć nóż i zrobić im krzywdę. Wczoraj usłyszałam, że moja Babcia będzie mówiła Maryśka lub Mania, a moja Teściowa Rysia. Zaczynam świrować.
|
|
#2255 |
|
Zakorzenienie
|
A wiecie, że są dwa rodzaje tych położnych co przychodzą
Nie pamiętam, która jak się nazywa, ale jedna przychodzi z przychodni, do której zapisuje się dziecko i ona bada kobietę, doradza, ogląda malucha itd. A druga (chyba środowiskowa?) przychodzi i sprawdza w jakich warunkach chowa się dziecko i jej wizyty są często niezapowiedziane lub zapowiedziane z małym wyprzedzeniem. Wydaje mi się, że ta druga właśnie przychodzi z tych dokumentów, jakie wypełnia się w szpitalu odnośnie miejsca zamieszkania itd. Wizyty tej pierwszej (3) są zawsze (tzn. u mnie była raz |
|
|
|
#2256 | |
|
Raczkowanie
|
Nie zauwazylam, jak pisalam posta Twojej odpowiedzi jeszcze nie bylo
Cytat:
My tez juz niby mielismy imie, ale teraz juz sami nie wiemy Amelek u nas pelno lata, wiec odpada. Rysia tez by mnie szlag trafil
|
|
|
|
|
#2257 | |
|
Zadomowienie
|
Nie wyobrażam sobie, aby ktokolwiek powiedział do mojego Słoneczka Rysia. Nosz kufa
---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
|
|
#2258 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A u mojej przyjaciółki żadnej położnej nie było Cytat:
Maryśka tak samo Cytat:
mogę pojechać do przychodni nie lubię obcych w domu, o to coś jak ksiądz po kolędzie
"...Nie warto uciekać przed nieuniknionym, gdyż wcześniej czy później trafia się w miejsce gdzie nieuniknione przybyło i czeka..." Edytowane przez mademoiselle betti Czas edycji: 2015-05-17 o 13:26 |
|||
|
|
|
#2259 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A kto by pomyślał, że rozpakowywanie już w 4 wątku się zacznie Jednak za wolno piszemy ![]() Cytat:
ale w tym boxie dzidziusiowym był żel i bardzo dobrze pomógł.A położna to nie wiem czy zawsze przychodzi. Wiem, że są jedne mniej drugie bardziej nadgorliwe. Moja bardzo nadgorliwa. Powiadomiłam ją chyba ok 36tc (już mi się wszystko miesza więc nie wiem sama) i żałowała, że nie wcześniej bo ona już po 20 odwiedza ciężarne ![]() No a Ty to to? Tyś jest szefową, przecież napisałam, że głównie zapraszała fuertka a nie że tylko ![]() Cytat:
Cytat:
Co do imienia, mnie się wasza Marysia bardziej podoba. Moja córa na drugie dostanie Maria. Nie martw się za wczasu zdrobnieniami. Z czasem dopasujecie sobie jakieś zdrobnienie i okaże się, że np. nielubiana Mania wejdzie w użycie i będzie idealna dla niej ![]() Cytat:
hahaCytat:
Przypomniało mi się, że przy przyjęciu do szpitala babka się pytała o lekarza jakiego wybraliśmy (dla nienarodzonego jeszcze dziecka ). Mówiła, że oni coś właśnie wysyłają do niego, jakąś informację. No i lekarz przyjeżdża też na wizytę domową. Jakoś się to nazywa też. Zapoznawcza czy coś ;D no zapomniałam A jak młody skończył 3mce to przyjechała pielęgniarka środowiskowa. Ona ma jedną wizytę bo im coś obcięli. I ona zmierzyła małego, popatrzyła, poszarpała za rączki, pogugali, spytała czy mamusia zaradna, kawkę wypiła, zaznaczyła centyle w książeczce i tyle. Pewnie też badała warunki ale to dyskretnie, jakieś pytania w rozmowę wplatała, że można się nie spostrzec nawet.
|
|
#2260 |
|
Raczkowanie
|
Uff... nareszcie po wykładach. jakieś strasznie męczące były. Teraz zamiast uczyć się do obrony będę częściej na fb siedziała
![]() Na magisterce miałam taki przypadek, że na egzaminie ustnym jak juz miałam wchodzić to ktoś z końca kolejki krzyknął żeby ciężarne weszły bo strasznie duszno było, więc mówię ok. Parę dziewczyn weszło, a po nich ja więc prof. myślał, że ja też ciężarna i coś się pyta o partnera, a ja mówię że nie mam. Sprawdził notaki i wpisał 5, nawet jednego pytania nie zadał A później sobie pomyślałam, że no tak- facet pomyślał, że nie dość, że w ciąży to jeszcze sama to nie ma co jej stresować i trzeba 5 wpisać
|
#2261 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się skontaktowałam z położną środowiskową po porodzie. W szpitalu dali mi nr telefonu. Była 3 razy ale dość krótko. Akurat mała miała wysypki wiec poradziła co robić niedoświadczonej matce 😉
|
|
|
|
#2262 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczynki
Sorry, że tak nie w temacie, ale postanowiliśmy dziś z mężem że musimy koniecznie zakupić automat do pieczenia chleba, pamiętam że któraś z Was coś polecała, ale już nie wiem jaki ![]() Czy możecie mi pomóc?
|
|
|
|
#2263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natetitka dziękujemy za życzenia |
|
|
|
|
#2264 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nawet nie wiedziałam, że są różne serie butelek. Wiem wstyd. Dziękuje za podpowiedź odnośnie serii natural. Smoczki imitujące ssanie z piersi to fajne rozwiązanie. Dziecko się nie rozleniwia.
|
|
#2265 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Denerwowało mnie to, z drugiej strony nie wiedziałam czego się po niej spodziewać, czy mi czasem w papierach nie nabruździ, nie wpisze, że źle się opiekujemy dzieckiem. Takie schizy, ale w telewizji różne rzeczy się słyszy :/
|
|
#2266 |
|
Zakorzenienie
|
ja wczoraj kupilam dr browna butelke czy bedzie ok sie okaze
|
|
#2267 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zreszta male dzieci sa slodkie, a imie Rysia to jak dla starej, wscibskiej sasiadkiCytat:
niech sobie przyjdzie, sprawdzi warunki, jak sie mala miewa i moze sobie isc a jak bede miala pytania to sama sie moge pofatygowac![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2268 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez nie lubię takich wizytacji. Irytowało mnie to, ze położna i pediatra przychodzą. Pediatra była raz, a położna chyba dwa razy. Teraz jakoś wizyte pediatry przeżyje, bo juz ją znam. Ale wizyta położnej nadal jest dla mnie zbędna.
|
|
|
|
#2269 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja to nie mam czasu na takie głupoty ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A co to za firma?
|
|
#2270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2271 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak pediatra przyjeżdża po porodzie do domu to jest to wizyta patronażowa w domu. Tam gdzie pracuję najpierw wysyła się położną i ona sprawdza, czy sobie rodzice radzą, czy wszystko jest ok, jeśli rodzice życzą sobie wizytę patronażową to dzwonią i się umawiają z lekarzem, tak żeby termin wszystkim pasował. No a jeśli nie chcą to po 6 tygodniu jest pierwsze obowiązkowe szczepienie w przychodni i wtedy lekarz bada dziecko, kieruje na usg bioderek itp. Ja to w sumie nie wiem, gdzie mam dziecko zapisać. Tam gdzie pracuję to inne województwo, więc nie ma wizyt domowych - nawet po znajomości wątpię, żeby mu się chciało jechać do mnie 25km, a poza tym przez rok będę na macierzyńskim to chyba lepiej bliżej, w mieście powiatowym. Tylko tu z kolei nikogo nie znam, a co kogoś podpytam to mi innego lekarza polecają |
|
|
|
|
#2272 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2273 |
|
Zadomowienie
|
Pediatra też przychodzi ??? Masakra ! Nie lubię obcych u mnie w domu.
|
#2274 |
|
Raczkowanie
|
Zamowilam recznik z kapturkiem w zeberke, ktos juz go pokazywal
Do tego tkaninyhttp://houseofcotton.pl/pl/p/Bawelna-szerokie-pasy-granatowe/1051 i http://houseofcotton.pl/pl/p/Bawelna-serca-handmade/847, ociepline ciensza i grubsza i czerwone minky, tesciowa mi uszyje kocyki![]()
|
|
|
|
#2275 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Cytat:
|
|
#2276 |
|
Raczkowanie
|
Tak piszecie o poloznych,ja mam ta sama przy 3 ciazy,moja to jest perszing,przyjezdza co pon.o 9 rano,wpada jak burza,gada jak najeta a jest tak glosna ze caly dom obudzi,szybko zmierzy mi cisnienie,poszuka serduszka juniora czy ladnie bije i dalej do nastepnej.w sumie pocieszna, nie przeszkadza w,niczym ale tez i nie pomaga,jest doslownie u mnie 5 min.i znika;-)
|
|
|
|
#2277 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez sie jeszcze nie zglosilam w przychodni zem w ciazy wiec polozna nie przychodzi. Wole,zeby przyszla po porodzie,choc teraz juz jestem madrzejsza o doswiadczenia z Hania i nie wierze w kazde slowo,a na pewno,ze wysypka po miesiacu to na pewno skaza bialkowa... teraz bedzie u nas inna polozna niz przy Hani,bo zmienilam przychodnie,ale znam kobietke i wydaje sie sensowna. No i nie ma sie cos bac,ze cos zlego wpisze w karte,bo to by musialo zupelnie nie byc warunkow i musialby byc totalny brud,zeby sie czepily.
Porod Fuertki sprawil,ze ide na jutrzejsze usg z lekka panika i mam nadzieje,ze doktor nie wypatrzy niczego zlego i bede miala czas na skompletowanie wyprawki,bo mimo,ze to moje drugie dziecko,to juz zupelnie nie pamietam co sie sprawdzilo a co nie szczegolnie jesli chodzi o rzeczy dla mnie do szpitala. Anex,czy Ty mozesz mi napisac czego potrzebuje do szpitala na Staszica? Bo na Krasnickie trzeba bylo miec wszystko swoje wiec nie bylo problemu,a teraz nie mam zielonego pojecia co i ile kupic... |
|
|
|
#2278 |
|
Zadomowienie
|
Betti to żel-krem na ipuchnięte stopy i nogi Dzidziuś dla mamy
Jeszcze Cię zmiotę z nóg bo chyba nie było o tym mowy - w majtki też położna jest chętna zajrzeć, słyszałam też że ściągają szwy po nacinaniu krocza. Fischerka, nooooo właśnie tak! Wizyta patronażowa, wyleciało mi całkiem z głowy jak to się zowie
|
#2279 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To mnie zaskoczyłaś bo ja myslałam że przychodzi tylko położna od mamy+noworodka. I taka mnie była ,najpierw zadzwoniła czy może przyjść i kiedy pasuje i potem jeszcze ze dwa razy, papiery+sprawdzenie maleństwa ale mnie nie ruszała.Spytała tylko czy karmię piersią(a ja na to że można tak powiedzieć ale daję ściągnięte mleko butelką bo inaczej sie nie udaje).Na co ona stwierdziła że nie ważne jak czy mm,piersią,butelką czy bóg wie czym jeszcze ważne że dziecko rośnie zdrowo.Może dlatego nie była za długo bo dowiedziała się że ja też Położna i nie uświadamiała mnie
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
|
|
|
|
|
#2280 |
|
Raczkowanie
|
Witamy się po weekendzie... jak tam mamusie ze spaniem macie? Bo u nas tragedia... kolejna noc nie przespana... mała szaleje a my oboje przez to spać nie możemy... poza tym wycieczki do wc średnio co 1, 5h... I ostatnio nowa dolegliwość... ciągnący brzuch... powiem szczerze doczekać końca się już nie mogę...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:40.

zbiera. Jedna jest tylko mila, mam nadzieje, ze akurat bedzie to sie o wszystko wypytam
dla tych, które nie maja, bedą podkłady poporodowe i wkładki laktacyjne bella
Nie pamiętam, która jak się nazywa, ale jedna przychodzi z przychodni, do której zapisuje się dziecko i ona bada kobietę, doradza, ogląda malucha itd. A druga (chyba środowiskowa?) przychodzi i sprawdza w jakich warunkach chowa się dziecko i jej wizyty są często niezapowiedziane lub zapowiedziane z małym wyprzedzeniem. Wydaje mi się, że ta druga właśnie przychodzi z tych dokumentów, jakie wypełnia się w szpitalu odnośnie miejsca zamieszkania itd. Wizyty tej pierwszej (3) są zawsze (tzn. u mnie była raz
tez by mnie szlag trafil

mogę pojechać do przychodni 

ja to nie mam czasu na takie głupoty