![]() |
#2251 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
witam na wątku
![]() chyba ktoś się rozleniwił... ![]() to naprawdę nie jest trudne, trzeba tylko poczytać o żywieniu, poszukać jakichś inspiracji co i jak łączyć, i zaglądać czasem do kuchni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2252 |
Raczkowanie
|
ja mimo, że teraz są wakacje i jestem w domu to i tak musze sama sobie robic amciu bo mama sie zbuntowala, ale to dobrze w sumie bo jak wroce na studia to nie bede musiala sie od poczatku przystosowywac.
kupilam sobie pasztet sojowy i kotlety ![]() ![]() ![]() a zaraz zjem pyyyyszne pieczarki. i z dnia na dzień coraz bardziej KOCHAM VEGE i wogole nie zaluje. moze jestem nudna, ale naprawde jestem teraz szczęśliwsza!!
![]() |
#2253 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2254 |
Raczkowanie
|
no ja kupilam sobie paprykowy.. tylko szkoda, że jest duzo drozszy w stosunku do zwyklego. Ja wiem, że mama w końcu przestanie marudzić bo zobaczy, że to nie jest jakiś mój wymysl tylko poprostu tak chce żyć a ona jest na szczescie przekochana i w miare tolerancyjna :P
pasztet sprobuje na sniadanko , a kotlety bede robic takie pierwszy raz wiec zobaczymy, ale to nie jutro.. jutro BROKUŁY! ![]() szperalam sobie ostatnio na stronie Vivy viva.org.pl i znalazlam tam swietne koszulki z roznymi haslami :P jak myslicie? warto afiszować się tak bardzo z tym, ze jest sie vege? da to ludziom do myslenia, czy bedzie smieszyc i irytować?
![]() |
#2255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na razie zachłysnęłaś się i chciałabys wszystko na hurra-cieszę się z twojej decyzji ale hurraoptymizm może się szybko skończyć
![]() |
![]() |
#2256 |
Raczkowanie
|
no wiem wlasnie dlatego pytam
![]()
![]() |
#2257 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny wiem że pytanie może i nie będzie najmądrzejsze, ale cóż - zaryzykuję
![]() Po mniej wiecej jakim czasie "wychodzą" niedobory ? Jeżeli moja dieta wegetariańska jest zła, to ile czasu minie aż coś się ze mną zacznie "dziać", tzn będę się źle czuła, itd, itp? Dziś się wystraszyłam, bo jedna z dziewczyn napisała mi, że w wieku 17 lat była przez 1.5 roku wegetarianką, ale w skutek nieprawidłowego odżywiania - odbiło się to na jej zdrowiu, co też ciągnie się do dziś ( ma ok 25 lat).
![]() |
#2258 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
uwazam tez, ze taka koszulka moze sie ew. przydac jesli jedziesz np na zlot wegetarian czy cos ![]() ---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
nie wiem jak z witaminami i innymi mineralami ale tak naprawde to przeciez niewiele ludzi bada sie na poziom np. zelaza jesli stosuja diete miesna, wiec to, ze komus wyjdzie niedobor po roku od przejscia na wege to niekoniecznie znaczy ze tego niedoboru nabawil sie od kiedy przeszedl na wege pozatym mysle, ze powinnismy podchodzic do naszej diety bardzo odpowiedzialnie i wtedy unikniemy niedoborow w wegetarianizmie/ weganizmie nie ma miejsca na niezdrowe odzywianie...
![]() |
![]() |
#2259 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do tych koszulek. macie absolutna racje. mi sie to z jednej strony wydawalo fajne ale z drugiej przesadzone. i faktycznie sama jakbym takiego kogos zobaczyla to by mnie to nie wzruszylo :P ale ja juz tak mam.. w goracej wodzie kąpana :P
![]() |
![]() |
#2260 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
jeśli kogoś rusza los zwierząt, taki ktoś sam z siebie prędzej czy później zainteresuje się sprawą. takie mam przekonanie. całego świata nawracać nie będę (chociaż czasem ciężko mi się powstrzymać ![]() Cytat:
ale jaki jest średni czas - nie mam pojęcia ![]() myślę, że u każdego inaczej, zależnie od zapotrzebowania czy zapasów już zgromadzonych. ale jeżeli myślisz, że niedobory Ci doskwierają, zbadaj koniecznie sprawę! jeśli masz jakieś szczególne objawy, poszukaj informacji, czego może być to skutek. i przede wszystkim zrób badania w tym kierunku, albo od razu porozmawiaj o tym z lekarzem. Edytowane przez 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 Czas edycji: 2010-08-03 o 08:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2261 |
Rozeznanie
|
niedobory niedoborami ale jak przeszlam na wege to po okolo miesiacu wege diety (10 razy zdrowszej niz poprzednio, wzbogaconej w multum warzyw, ktorych wczesniej prawie nie jadlam, oraz orzechy itp) zauwazylam duze zmiany w wygladzie - moja cera zrobila sie po prostu przepiekna, dostala takiego blasku i ladnego kolorytu
pamietam z biologii ze organizm wszelkie zapasy wykorzystuje najpierw na podstawowe funkcje a potem, jak ma nadmiar, to na te 'mniej wazne' czyli np cynk jest wygorzystywany na podstawowe czynnosci zyciowe a jak jest go wiecej to organizm 'obdziela' skore, wlosy, paznokcie - czyli obserwujac stan cery itp. mozna sie zorientowac, czy mamy niedobory czy nie ![]() ![]()
![]() |
#2262 |
Raczkowanie
|
ja to bym chciala zeby mi sie wlosy poprawily :P
![]() |
#2263 |
Rozeznanie
|
widze ze masz w podpisie produkty, ktorych uzywasz na wlosy
![]() ![]() a wiesiolka jak uzywasz?
![]() |
#2264 |
Konto usunięte
|
Witam
![]() Podczytuję was, ale szykuję się dopiero na dietę wegetariańską. Nie jest ona prosta. Trzeba sobie samemu umieć komponować posiłki. Raz się zachwyciłam i nic z tego nie wyszło, dlatego teraz szykuję się. Ale co najważniejsze lepiej się czuję bez mięsa niż z mięsem, ono mi tak zalega w żołądku, a warzywa nie. Dodam, że przechodzę za jakiś czas na takową dietę - po zmianie kierunku na wymarzony i wyprowadzce z mojej dziupli do innej dziupli. Edytowane przez 201605090956 Czas edycji: 2010-08-06 o 19:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2265 |
Raczkowanie
|
dragon_she używam kapsułki, w sumie uzywalam bo juz sie skonczyly, rycyne tez narazie przestalam bo w tym tygodniu ide do fryzjera i nie chce zeby rycyna źle wplynela na koloryzację. najlepsze miałam włosy jak używałam takich witaminowych tabletek Feminantal. włosy ogolnie mam ok, bardzo dlugie i swiecace.. gorzej z tym ze sa bardzo suche i niezbyt geste. mam nadzieje, ze to co stosuje w miare pomoże
slodka_kiciunia witam Cię bardzo serdecznie
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2266 |
Konto usunięte
|
Wera, witam na wątku
![]() To Ty też wybierasz się na germanistykę? Tzn. u mnie nie ja się wybieram, lecz siostra, w tym roku zaczyna. Tyle że w mieście na uniwerku nie ma tego kierunku to wybiera się do Olsztyna. Sprawdzałam sama, całkiem malownicze miasto. I jezioro mają niedaleko uniwerku ![]() Rzecz jasna, gorąco zachęcam do wegetarianizmu. Trzeba się nieco nagłowić, ale warto! Caroline, jeśli używasz tabletek, uważaj na składy. Nie wszystkie tabletki, zwłaszcza kapsułki, są wegetariańskie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2267 |
Wtajemniczenie
|
Czy mogłybyście polecić jakieś wege książki o prawidłowym odżywaniu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2268 |
Raczkowanie
|
tzn ten Femintantal bralam dawno juz kilka lat temu a wiesiołek ktory wlasnie sonczylam lykac byl 100% roślinny
![]()
![]() |
#2269 |
Konto usunięte
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2112067 3]Wera, witam na wątku
![]() To Ty też wybierasz się na germanistykę? Tzn. u mnie nie ja się wybieram, lecz siostra, w tym roku zaczyna. Tyle że w mieście na uniwerku nie ma tego kierunku to wybiera się do Olsztyna. Sprawdzałam sama, całkiem malownicze miasto. I jezioro mają niedaleko uniwerku ![]() Rzecz jasna, gorąco zachęcam do wegetarianizmu. Trzeba się nieco nagłowić, ale warto![/QUOTE] Si. ![]() ![]() ![]() A co do niektórych witamin - to polecam książki doktor Górnickiej - są o ziołolecznictwie i terapii naturalnej - bo w ziołach jest największa moc lecznicza. Jedynie wskazana jest suplementacja (zależnie od tego czy jest się wegetarianinem czy weganinem) - witaminy B12 i/lub D3. Witamina B12 - pochodzenie zwierzęce, wit D3 - nabiał. Edytowane przez 201605090956 Czas edycji: 2010-08-06 o 19:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2270 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj odebrałam wyniki badania krwii. Po roku bycia wege są idealne. Żadnych niedoborów, ale się mama zdziwiła...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2271 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() swietnie! a jakie zrobilas? tylko morfologia i ob? czy poziom B12 i zelaza tez? ja planuje w tym roku kompleksowo zrobic sobie: morfologia OB orp mocz poziom B12 poziom zelaza cukier cholesterol AST ALT nie wszystkie sa badaniami dla wegetarian, ale chce miec ogolne rozeznanie w swoim zdrowiu, raz na pare lat mozna sprawdzic ![]()
![]() |
![]() |
#2272 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy po przejściu na wegetarianizm raczej schudłyście czy przytyłyście? Bo ja nie dość że nie mogę schudnąć to trochę przybrałam
![]()
![]() |
![]() |
#2273 |
Raczkowanie
|
u mnie narazie waga w miejscu
![]()
![]() |
#2274 |
Zakorzenienie
|
wegetarianizm to przecież nie dieta odchudzająca-żeby nie przytyc wystarczy jeść racjonalnie
a jak już się utyło to większa aktywnośc fizyczna nie zaszkodzi
![]() |
#2275 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() marta0078 ja schudłam w ciagu roku 6 kg, ale to pewnie przez ograniczenie chipsów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2276 |
Rozeznanie
|
marta0078 - to zalezy co sie wczesniej jadlo i z czego sie zrezygnowalo
jesli w diecie miesnej dominowal schabowy to po przejsciu na wege pewnie sie schudnie ![]() ![]()
![]() |
#2277 |
Konto usunięte
|
ja przytyłam, ale nie wiążę tego ze zmianą diety bezpośrednio. za wiele na to się złożyło, aby obarczać wegetarianizm
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2278 |
Konto usunięte
|
Jak mówiła miss venflon mądrze - wege nie jest dietą odchudzającą
To dieta, którą wybiera się zgodnie z przekonaniami danej osoby, a nie z powodu nadmiernych kg. Dodatkowo to zależy od predyspozycji wagowych, skłonności do tycia, przyswajalności.... - bardzo wiele czynników na to wpływa. Ale powiem wprost - białko w diecie wegetarian/wegan jest w 100% komplementarne - trzeba tylko dobrze łączyć składniki. I nie jeść w kółko tego samego. Dodam, że część osób źle się czuje po białku roślinnym, bo można mieć problemy z trawieniem jego, ale gdy się dobrze po nim czujemy, ba a nawet lepiej to dieta wege jest bardzo wskazana. Edytowane przez 201605090956 Czas edycji: 2010-08-06 o 19:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2279 |
Zakorzenienie
|
W czasie mojego bycia wege przez kilkanaście lat wyniki prawie zawsze miałam w normie, a robiłam mniej wiecej kompleksowo co rok, dwa lata. Jedynie białko miałam na dolnej granicy normy (bo w sumie jadłam go za mało) i chyba ze dwa razy było poniżej, ale po suplementach przeszło. No ale to dawno było, gdy nie było takiego wyboru produktów wege jak teraz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2280 |
Rozeznanie
|
o rany, Marta sie tylko zapytala czy zauwazylysmy spadek czy wzrost kilogramow od przejscia na wege, wcale nie powiedziala, ze traktuje to jako diete odchudzajaca... a to, ze sie chudnie lub tyje jest normalne, bo przeciez czesto wywracamy swoj jadlospis do gory nogami po przejsciu na wege...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:50.