|
|
#2251 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Akcja 100 książek w 2016 roku :)
12/100 Joanna Jodełka - "Kryminalistka"
|
|
|
|
#2252 |
|
Zakorzenienie
|
54.Philippa Gregory - Czerwona królowa
|
#2253 |
|
Zakorzenienie
|
34. "Utopce" Katarzyna Puzyńska
|
|
|
|
#2254 |
|
Zadomowienie
|
27/100 - Nieprzekraczalna granica - Colleen Hoover - podobała mi się, podobnie jak pierwsza część, nie jest to literatura najwyższych lotów, ale ostatnio nie czytam nic poważnego.
![]() 28/100 - Dom na plaży - Sarah Jio - tutaj dla odmiany rozczarowanie, czytałam wcześniej "Dom na jeziorze" tej autorki i byłam zachwycona, ale "Dom na plaży" jest zdecydowanie słabszy. |
|
|
|
#2255 |
|
💑🐱📚👶
|
22. Zapomnij o tym co było – Alice Clayton - bardzo sympatyczna lektura i niestety, uroniłam kilka łez, nie lubię płakać jak coś czytam. Ogólnie oceniam na 9/10 i polecam, zwłaszcza, że autorka ma lekkie pióro i nie raz również się zaśmiałam na jej tekstami
|
|
|
|
#2256 |
|
Zakorzenienie
|
29. A. Mieszkowska - Dzieci Ireny Sendlerowej
30. A. Golden - Wyznania gejszy
|
#2257 |
|
Zakorzenienie
|
53. Pąki lodowych róż - Zbigniew Zborowski
Ksiazka ciekawa, chociaz zbyt brutalna jak dla mnie, czasami czulam sie tym przytloczona wrecz.
|
|
#2258 |
|
Zakorzenienie
|
86. Saga o ludziach lodu cz. 18 - Margit Sandemo – audiobook
87. Nieznajomy - Megan Hart 88. Trening mięśni dna miednicy - Benita Cantieni Jak kogoś interesuje trening dna miednicy to polecam tą książkę. Zawiera szczegółowy opis tego jak prawidłowo ćwiczyć mięśnie dna miednicy i na co mają wpływ i około 40 ćwiczeń w różnych pozycjach w jakich można angażować te mięśnie i jak można je powoli wprowadzać w różnych czynności, które wykonuje się na co dzień. Fizjoterapeutka w szkole rodzenia nam zaproponowała tą książkę i powiedziała żeby nie ćwiczyć tak jak w większości opisują na internecie, bo są to bardzo pobieżne opisy i może to powodować więcej szkód jak pożytku i efekty też z tego nie są jakieś zadowalające. Sama ćwiczyłam tak jak opisywano na internecie i to długo, bo już kilka miesięcy i efektów nie widziałam za bardzo ale wydawało mi się że to może przez ciążę. A jak robiliśmy na zajęciach kilka prostych ćwiczeń z których kilka znalazłam w tej książce to miałam nawet zakwasy w okolicach które ćwiczyłam .
|
#2259 |
|
Raczkowanie
|
46. "Bez makijażu. Prawdziwe historie kobiet" Willa Shalit, Joanna Laprus-Mikulska
|
|
|
|
#2260 |
|
Wtajemniczenie
|
P. Hawkins "Dziewczyna z pociągu" - po takiej ilości zachwycających recenzji, mega reklamie i ogólnym szale spodziewałam się czegoś lepszego. Jak dla mnie zwykły thriller, nic specjalnego
|
#2261 |
|
Zadomowienie
|
8. Agatha Christie - Morderstwo na polu golfowym
9. Andrzej Ziemiański - Pomnik Cesarzowej Achai - tom 2 - polecam 10. Steven Saylor - Rzym 11. Terry Pratchett - Wyprawa Czarownic 12. Agatha Christie - Entliczek pentliczek 13.Maurice Druon - Król z żelaza - polecam całą serie 14. Maurice Druon - Zamordowana królowa 15.Maurice Druon - Trucizna królewska
|
|
#2262 |
|
Zakorzenienie
|
42/2016
Koniec warty Stephen King |
|
|
|
#2263 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam mało czasu, więc nie pisałam w wątku, ale czytałam ile mogłam. W tym roku nie wychodzi tak dużo książek, no ale też jestem zadowolona, bo jak czytam, to generalnie te książki mi się podobają.
12. "Rzeźnik" John Lutz - dobra książka, szybka akcja, przerażający morderca, ale trochę zbyt przewidywalne niektóre wątki. Moja ocena 7/10. 13. "Morderstwa nad Shadow Creek" Joy Fielding - połączenie thrillera i książki obyczajowej, thriller jednak nie jest tutaj jakiś mocny. Jednak ciekawe postacie i wątki jak zawsze u autorki, świetne dialogi. Książka bardzo wciąga, bardzo dobra. Moja ocena 8/10. 14. "Krąg śmierci" Chris Tvedt - dobra książka, chyba jedna z lepszych autora z cyklu o Michaelu. Klmatyczna, sporo się dzieje i ogólnie bardzo lubię głównego bohatera. Wadą jest tylko, że nie ma tutaj jakichś zaskoczeń, tego mi tylko zabrakło. Poza tym bardzo dobra. Moja ocena 8/10. 15. "Fałszywy trop" Henning Mankell - ciekawa fabuła i czyta się bardzo dobrze. Książka daje do myślenia jak wiele Mankella. Moja ocena 8/10. 16. "Zanim zasnę" S. J Watson - już kiedyś miałam przeczytać. Sama sytuacja głównej bohaterki jest przerażająca, styl książki prosty, ale dobry. Wiele tropów i sporo napięcia, choć mam wrażenie, że książka jest miejscami nierówna, dlatego po prostu ocena dobra. Bardzo dobre zakończenie. Dobry debiut. Moja ocena 7/10. 17. "Drugie życie" S. J Watson - nowa, a także druga książka autora. Podobała mi się nawet trochę bardziej. Tajemnicza atmosfera, świetne postacie głównie Julia i Lucas - tzn złe charaktery, nikt nie chce takich w prawdziwym życiu, ale w książce są bardzo interesująco przedstawieni. Fabuła ciekawa, dobrze pokazana rozpacz po stracie siostry. No a oprócz tego wiele zwrotów akcji, trzyma też w napięciu. Nie mogłam się oderwać. Zakończenie mnie zaskoczyło, a nie spodziewałam się, że jeszcze tutaj na koniec będzie jakieś zaskoczenie. Bardzo dobra książka. Szkoda mi było jak się skończyła. Czekam na inne powieści autora. Moja ocena 8/10. 18. "Pasażer 23" Sebastian Fitzek - po opisie itp można by pomyśleć, że jest to świetna książka. Inne książki autora, które czytałam takie są, ale ta jest jednak moim zdaniem gorsza. Niestety jak reklamują coś jako hit to choćby podświadomie człowiek się na to nastawia i niestety hit to według mnie nie jest. Nie jest to też mocny thriller psychologiczny. Język książki jest za to bardzo dobry, barwny, autor ciekawie opisuje rzeczywistość. Fabuła ciekawa, bohaterowie jednak trochę przejaskrawieni. Są zwroty akcji, ale nie zawsze mnie przekonały. Dobrze mi się czytało, książka jest niezła, ale brakowało trzymania w napięciu, uczucia grozy i tego, bym nie mogła oderwać się od książki. Tutaj tego nie było. Czytałam z umiarkowanym zainteresowaniem. Jednak sam pomysł zaginięć na statkach przeraża, tylko gorzej tutaj z wykonaniem. Tzn jak chodzi o napięcie to było go trochę, ale moim zdaniem mało. Ciekawa postać dziewczynki i tutaj było pewne zaskoczenie. Całość niezła, ale nie więcej według mnie. Autora stać na więcej i w ogóle nie wciągnęło mnie aż tak. Moja ocena 6/10. Teraz czytam "Sezon niewinnych" Samuela Bjorka. Jak na razie książka bardzo mi się podoba. Bardzo dobry język i bardzo realistycznie przedstawione postacie. Łatwo im współczuć, poczuć te emocje co inni, tak dobrze jest to opisane. Na razie najlepiej opisana jest Mia, można z nią poczuć jej ból. Każdy z bohaterów ma swoje słabości. Główny wątek jest wtrząsający, bo są to zabójstwa dzieci. Wciąga, jak na razie nie mogę się oderwać. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2016-06-13 o 00:23 |
|
|
|
#2264 | |
|
...po prostu być.
|
Cytat:
Ostatnio nawet myślałam o tym gdzie się podziewasz ![]() Fajnie że się odzywasz
|
|
|
|
|
#2265 |
|
Rozeznanie
|
55. Winston Graham "Ross Poldark" - bardzo fajna powieść, sięgnę po kolejne 11 części
![]() 56. Belinda Alexandra "Biała Gardenia" - orientalny klimat przypadł mi do gustu
|
|
#2266 |
|
Zakorzenienie
|
117. John Flanagan - Zwiadowcy. Królowie Clonmenlu
|
#2267 |
|
Zakorzenienie
|
55. Jack London - Córka śniegów
Mam już ulubione książki Londona i ta się wśród nich nie znajdzie, duża przepaść pomiędzy Wilkiem morskim czy Martinem Edenem, niestety Alaska przedstawiona pobieżnie, sporo nieadekwatnych do sytuacji dialogów. Nawet końcówka to za mało żeby polubić Córkę bardziej.
|
#2268 |
|
Raczkowanie
|
47. "Alibi na szczęście" Anna Ficner-Ogonowska. Ależ ja się namęczyłam czytając, chyba najgorsza książka jaką czytałam w tym roku. Na następną część na pewno się nie odważę.
|
|
|
|
#2269 | |
|
...po prostu być.
|
Cytat:
Pytanie mam. Czy polecacie "Klaśnięcie jednej dłoni" Flanagana? |
|
|
|
|
#2270 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
I ja tak samo. Tzn. zwyczajnie szkoda mi na tę grafomanię czasu
|
|
#2271 |
|
...po prostu być.
|
45 "Na zakręcie" N. Sparks. Takie lekkie na rozluźnienie w sam raz.
46 "Pamiętnik" T. Medeiros. Romans również na rozluźnienie w sam raz
|
|
|
|
#2272 |
|
Zakorzenienie
|
25/100 Uklad. Kennedy.
Dobra ksiazka. Szybko sie czyta. Teraz wzialam sie za Zaginiecie Mroza.
|
#2273 |
|
strachajło
|
23. Polska odwraca oczy - Justyna Kopińska. - myślałam, że będzie odrobinkę lepsza, ale sprawne pióro autorki sprawiło, że nie mam większych zastrzeżeń. Ciekawa i wstrząsająca książka.
|
|
#2274 |
|
Zakorzenienie
|
54. Szwedzi. Cieplo na polnocy
Ksiazka bardzo ciekawa, chociaz nie przekonala mnie do Szwecji jako kraju, w ktorym moglabym mieszkac. Wkurzylo mnie tez troszke, ze czasem autorka rozplywala sie nad rozwiazaniami, ktore funkcjonuja rowniez w Polsce np. mozliwoscia zamawiania ksiazek z biblioteki przez internet.
|
#2275 |
|
Gang Iren
|
42. "Nigdziebądź" Neil Gaiman.
|
#2276 |
|
strachajło
|
24. Beksińscy. Portret podwójny - Magdalena Grzebałkowska. Obszerna ale nie nuży. Dzieki dziennikom Zdzislawa pozycja dobrze oddaje rzeczywistość rodziny na przestrzeni lat.
|
#2277 |
|
Zakorzenienie
|
118. John Flanagan - Zwiadowcy. Halt w niebezpieczeństwie
|
|
#2278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzięki, to miło Ja też się cieszę, że jestem znowu w wątku i że nadal dużo czytacie, udzielacie się ![]() Zapomniałam napisać jeszcze o dwóch książkach, które przeczytałam. 19. "Piąte dziecko" Doris Lessing - dobra książka, krótka, ale ciekawa, skłaniająca do myślenia, z tym, że mimo że rozumiałam główną bohaterkę, to i tak trochę mnie irytowała i wiem, że jej dziecko było inne, ale i tak (spojler) nie podobało mi się, że nie czuje do niego żadnych uczuć tylko litość. No takie odebrałam wrażenie, że jednak tutaj miłości matki do dziecka z jej strony nie było. Poza tym książka dobra, napisana ładnym językiem, o tym jak nie da się wszystkiego zaplanować i jak można być nierozsądnym (mieć swój plan i nie zważać, że jest nierozsądny, bo ma się problemy finansowe - aktualne w dzisiejszych czasach, gdy niektórzy ludzie nie przejmują się, że nie mają pieniędzy, a starają się o dziecko, a czasem mają dużo dzieci). Moja ocena 7/10. Polecam. 20. "Dziewięć dni" Gilly Macmillan - debiut autorki, dobry, ale spodziewałam się więcej. Nie do końca potrafiłam się wczuć, uczucia autorki moim zdaniem nie oddane tak całkowicie. Piszę to, bo są inne książki, że są tak napisane, że nie ma problemu, by się wczuć, czuje się całą sobą te emocje. Tutaj tak średnio jak dla mnie, a jestem wrażliwa, więc nie w tym problem. Jednak dobrze pokazane to jak potrafią media kogoś źle opisać, jak bezlitośni potrafią być też ludzie i za jeden błąd uznać kogoś za złą osobę. Autorka chciała też pokazać jak trudno jest być samotną matką. Gdy Ben zaginął, to cała uwaga mediów skupiała się na niej, każdy ją o coś obwiniał. Klimat jest dobry, dobrze jest opisany krajobraz, aura, to tutaj jest zaletą. Mniej ciekawie opisane śledztwo oraz dotarcie do prawdy co się stało z Benem. Poza tym czyta się dobrze, autorka ma dobry styl i książka skłania do myślenia. Jednak książka mnie jakoś nie wciągnęła, czytało się z umiarkowanym zainteresowaniem i nie miałam uczucia, że muszę jak najszybciej dowiedzieć się co się stało. Całość dobra, ale nie więcej moim zdaniem. Moja ocena 7/10. Tak w ogóle w tych książkach co teraz piszę denerwuje mnie jak wiele zdań w jeden z nich zaczyna się od "A więc". No a przecież tak się zdania nie zaczyna, chyba, że coś się zmieniło... To tak prosta zasada i nie wiem jak można tak pisać w książce. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2016-06-17 o 00:07 |
|
|
|
|
#2279 |
|
Zakorzenienie
|
43/2016
Słodki zapach brzoskwiń Autor: Sarah Addison Allen |
|
|
|
#2280 |
|
Zadomowienie
|
13/100 Jo Baker - "Dworek Longbourn"
Coś dla fanów "Dumy i uprzedzenia". Książka której fabuła toczy się równolegle do fabuły książki Austin. To samo miejsce, postacie. Z tym że "Dworek" przedstawia losy służby. Ciekawe spojrzenie, ale mnie książka troszkę znudziła. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.

.