Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;) cz.VII - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-08-24, 22:08   #2251
Vexeen
Przyczajenie

Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)

Heej
Niedawno zaczęłam swoje pierwsze opakowanie tabletek - Yasmin.
W związku z tym mam pare pytań i potrzebuje chyba po prostu potwierdzenia że wszystko jest okej.
Ostatnią tabletkę wzięłam w poniedziałek. Każdą brałam praktycznie co do paru minut. Dzisiaj jest już piątek i dalej nie mam krwawienia. Zawsze przed okresem makabrycznie bolał mnie brzuch, teraz praktycznie nic, jedynie co kilka razy w czasie zażywania tabletek.
Dzisiaj mój tż powiedział podczas stosunku, że jestem ciaśniejsza niż zwykle.
Czy to wszystko jest jak najbardziej normalne i nie mam czym sie przejmować?
Vexeen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-24, 22:35   #2252
Adrianna_8
Zakorzenienie

Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)

Cytat:
Napisane przez Vexeen Pokaż wiadomość
Heej
Niedawno zaczęłam swoje pierwsze opakowanie tabletek - Yasmin.
W związku z tym mam pare pytań i potrzebuje chyba po prostu potwierdzenia że wszystko jest okej.
Ostatnią tabletkę wzięłam w poniedziałek. Każdą brałam praktycznie co do paru minut. Dzisiaj jest już piątek i dalej nie mam krwawienia. Zawsze przed okresem makabrycznie bolał mnie brzuch, teraz praktycznie nic, jedynie co kilka razy w czasie zażywania tabletek.
Dzisiaj mój tż powiedział podczas stosunku, że jestem ciaśniejsza niż zwykle.
Czy to wszystko jest jak najbardziej normalne i nie mam czym sie przejmować?
Krwawienie może pojawić się każdego dnia 7 dniowej przerwy. Może nie pojawić się wcale i nie ma w tym nic dziwnego - szczególnie na początku przyjmowania tabletek.

Krwawienie z odstawienia a okres to coś zupełnie innego, więc objawy będą zupełnie inne. Przy tabletkach zapewne one znikną.

Ciasność to raczej subiektywne odczucie i nie ma związku z tabletkami.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 14:38   #2253
KasiaKasia1616
Przyczajenie

dziewczyny zawsze biorę tabletke w godz 21-22.30 tak było do tej pory . Myślicie że dziś mogę wziąć ją wcześniej np. o 19.00.?
KasiaKasia1616 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 14:40   #2254
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KasiaKasia1616 Pokaż wiadomość
dziewczyny zawsze biorę tabletke w godz 21-22.30 tak było do tej pory . Myślicie że dziś mogę wziąć ją wcześniej np. o 19.00.?

tak.

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 15:59   #2255
Lloydnj7
Przyczajenie

Hej dziewczyny, jak to jest z paracetamolem i tabletkami?
Jestem chora, mam migrenę i na nią pomaga mi jedynie solpadeine. Jedna tabletka to 500mg paracetamolu plus kofeina i kodeina. Od 3 dni przyjmuje 4/5 takich tabletek na dobę. Czy nie jestem zabezpieczona???
Lloydnj7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 16:53   #2256
ruda200000
Raczkowanie

Dziewczyny, nie wiem czy pisze w dobrym wątku, jeśli nie to przepraszam.
Trzy dni temu zaczęłam swoje pierwsze opakowanie Vibin Mini. Wczoraj przyjęłam tabletkę o idealnie ustalonej godzinie i zaraz później poszłam do toalety. (przepraszam za bezpośredniość) Oddałam luźny stolec. Trzy i pół godziny po wzięciu tabletki sytuacja się powtórzyła.
Nic z tym nie zrobiłam i dopiero gdy dziś wzięłam tabletkę zaczęłam się nad tym zastanawiać.
Czy wszystko powinno być okej? Przeczytałam ulotkę ale w sumie to nic się z niej nie dowiedzialam

ruda200000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 18:58   #2257
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruda200000 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie wiem czy pisze w dobrym wątku, jeśli nie to przepraszam.
Trzy dni temu zaczęłam swoje pierwsze opakowanie Vibin Mini. Wczoraj przyjęłam tabletkę o idealnie ustalonej godzinie i zaraz później poszłam do toalety. (przepraszam za bezpośredniość) Oddałam luźny stolec. Trzy i pół godziny po wzięciu tabletki sytuacja się powtórzyła.
Nic z tym nie zrobiłam i dopiero gdy dziś wzięłam tabletkę zaczęłam się nad tym zastanawiać.
Czy wszystko powinno być okej? Przeczytałam ulotkę ale w sumie to nic się z niej nie dowiedzialam

Tak, jest ok.

Jak będziesz miała kilkudniową biegunkę to wtedy musisz się martwić o to, czy zabezpieczenie jest pełne.

Stary 2018-08-26, 15:11   #2258
rejczel23
Przyczajenie

Hej dziewczyny, pomóżcie, bo zaczynam maksymalnie schizowac czy wy zapamietujecie moment przyjecia tabletki? zaczelam schizowac, ze moze cos pomylilam albo tabletki nie przyjelam, chociaz na blistrze wszystko mi sie zgadza...ale moj mozg podpowiada mi, ze skoro nie potrafie przypomniec sobie momentu zazycia tabletki to moze jednak jej nie przyjelam. wiem ze to glupie, ale tak mam w stresujacych sytuacjach... nie moge sie uspokoic, masakra jakas. tabletki przyjmuje o 21:00, druga/trzecia/ czwarta-nie pamietam momentu polkniecia, bo robilam to niejako odruchowo, ale przyjelam w wieczornej porze (nie zawsze o 21, ale pamietam, ze bralam, bo w nocy odczuwałam lekkie nudnosci po nich), a z kolei wieksze opoznienie niz 12 h nie wchodzi w gre, bo nigdy rano nie przyjmuje tabletek, mdliłoby mnie strasznie. dodam, ze to moje peirwsze opakowanie, chyba stad taka moja niemała schiza. czy wy teztak sie stresowalyscie na poczatku brania tabletek?z jednej strony blister wskazuje, ze ok, ale ja chyba mam jakas nerwice natrectw i co jakis czas tworze sobie powod do stresowania sie. co lepsze, ten stres pojawil sie zaledwie kilka dni temu
dodam, ze od kilku dni dokladnie zapisuje o ktorej przyjelam tabletke, bez wzgledu czy jest to punkt 21 czy nieco pozniej. tak zeby w chwili stresu zerknac i sie uspokoic ze wszystko ok...

Edytowane przez rejczel23
Czas edycji: 2018-08-26 o 15:15 Powód: edit
rejczel23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-26, 15:31   #2259
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rejczel23 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, pomóżcie, bo zaczynam maksymalnie schizowac czy wy zapamietujecie moment przyjecia tabletki? zaczelam schizowac, ze moze cos pomylilam albo tabletki nie przyjelam, chociaz na blistrze wszystko mi sie zgadza...ale moj mozg podpowiada mi, ze skoro nie potrafie przypomniec sobie momentu zazycia tabletki to moze jednak jej nie przyjelam. wiem ze to glupie, ale tak mam w stresujacych sytuacjach... nie moge sie uspokoic, masakra jakas. tabletki przyjmuje o 21:00, druga/trzecia/ czwarta-nie pamietam momentu polkniecia, bo robilam to niejako odruchowo, ale przyjelam w wieczornej porze (nie zawsze o 21, ale pamietam, ze bralam, bo w nocy odczuwałam lekkie nudnosci po nich), a z kolei wieksze opoznienie niz 12 h nie wchodzi w gre, bo nigdy rano nie przyjmuje tabletek, mdliłoby mnie strasznie. dodam, ze to moje peirwsze opakowanie, chyba stad taka moja niemała schiza. czy wy teztak sie stresowalyscie na poczatku brania tabletek?z jednej strony blister wskazuje, ze ok, ale ja chyba mam jakas nerwice natrectw i co jakis czas tworze sobie powod do stresowania sie. co lepsze, ten stres pojawil sie zaledwie kilka dni temu
dodam, ze od kilku dni dokladnie zapisuje o ktorej przyjelam tabletke, bez wzgledu czy jest to punkt 21 czy nieco pozniej. tak zeby w chwili stresu zerknac i sie uspokoic ze wszystko ok...
Czasem nie pamiętam momentu brania leków. To zupełnie normalne. Jeśli masz się stresować, to moment z zapisywaniem nie jest taki zły .

Stary 2018-08-26, 15:42   #2260
rejczel23
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Czasem nie pamiętam momentu brania leków. To zupełnie normalne. Jeśli masz się stresować, to moment z zapisywaniem nie jest taki zły .

Dzieki za szybka odpowiedz. W sumie to nie przejmowalam sie tak tym wszystkim, dopóki nie zaczelam czytac watkow w internecie na temat tabletek, ciazy, objawow ciazy. Ten fakt, ze nie pamietam dokladnie kiedy przyjelam tabletki (ale wiem, ze to byl wieczor/pozny wieczor i 12 h nie uplynelo) nie daje mi spokoju. ale skoro na blistrze wszystko sie zgadza, to chyba nie mam powodu by panikowac?
Stary 2018-08-26, 15:45   #2261
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki za szybka odpowiedz. W sumie to nie przejmowalam sie tak tym wszystkim, dopóki nie zaczelam czytac watkow w internecie na temat tabletek, ciazy, objawow ciazy. Ten fakt, ze nie pamietam dokladnie kiedy przyjelam tabletki (ale wiem, ze to byl wieczor/pozny wieczor i 12 h nie uplynelo) nie daje mi spokoju. ale skoro na blistrze wszystko sie zgadza, to chyba nie mam powodu by panikowac?
Myślę, że nie masz. Zauważyłabyś moment, gdzie np. tabletka wypadłaby Ci na podłogę itd.

Stary 2018-08-26, 17:29   #2262
edyta508
Zakorzenienie

GG do edyta508

Ja też czasem nie pamiętam momentu brania tabletki

edyta508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-26, 17:30   #2263
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też tak czasem mam i potem się zastanawiam więc staram się przy wzięciu zawsze powiedzieć sama sobie na głos że wzięłam np niedzielną tabletkę

2019:26
2020:13
Maalinkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-26, 18:51   #2264
rejczel23
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Maalinkaaaa Pokaż wiadomość
Ja też tak czasem mam i potem się zastanawiam więc staram się przy wzięciu zawsze powiedzieć sama sobie na głos że wzięłam np niedzielną tabletkę

Trochę dodałyście mi otuchy. Na pewno pamietam, ze ten drugi trzeci czwarty dzien to bralam tabletke z lekkim posligziem, nie punkt 21.00 i chyba stad moje rozkminy a ktora to godzina dokladnie byla...i moj mozg juz sobie dopowiada czarne scenariusze...:/ pewnie uspokoi mnie na 100% dopiero badanie u ginekologa i krwawienie wczasie przerwy
Stary 2018-08-26, 21:32   #2265
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Trochę dodałyście mi otuchy. Na pewno pamietam, ze ten drugi trzeci czwarty dzien to bralam tabletke z lekkim posligziem, nie punkt 21.00 i chyba stad moje rozkminy a ktora to godzina dokladnie byla...i moj mozg juz sobie dopowiada czarne scenariusze...:/ pewnie uspokoi mnie na 100% dopiero badanie u ginekologa i krwawienie wczasie przerwy
Albo zainstaluj sobie aplikacje mój kalendarzyk czy jakoś tak. Mam to i przychodzi przypomnienie o tabletce i jeśli weźmiesz to zaznaczasz zazycie tabletki.

Stary 2018-08-26, 21:38   #2266
rejczel23
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Maalinkaaaa Pokaż wiadomość
Albo zainstaluj sobie aplikacje mój kalendarzyk czy jakoś tak. Mam to i przychodzi przypomnienie o tabletce i jeśli weźmiesz to zaznaczasz zazycie tabletki.

Tak, teraz juz odhaczam w telefonie w aplikacji i mimo wszystko zapisuje sobie w zeszycie. Ale i tak mam ogromny stres i ta mysl nie daje mi spokoju.
Stary 2018-08-27, 04:06   #2267
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, teraz juz odhaczam w telefonie w aplikacji i mimo wszystko zapisuje sobie w zeszycie. Ale i tak mam ogromny stres i ta mysl nie daje mi spokoju.
Wyluzuj trochę

Stary 2018-08-27, 10:36   #2268
Marina3
Zadomowienie

Cytat:
Nie martw się, tez pomimo zaznaczania w talefonie zazycia tabletki, kompletnie nie pamiętam tego procesu. To normalne jednak jezeli jej nie ma w blistrze to gdzie moze byc? Sama by nie wypadla.

Marina3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-27, 11:25   #2269
rejczel23
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marina3 Pokaż wiadomość
Nie martw się, tez pomimo zaznaczania w talefonie zazycia tabletki, kompletnie nie pamiętam tego procesu. To normalne jednak jezeli jej nie ma w blistrze to gdzie moze byc? Sama by nie wypadla.

Tez tak mysle, chociaz ja tych pierwszych 3-4 dni nigdzie nie odhaczalam. Ale mysle, ze jesli bym cos pominela to bym od razu sprawdzala ulotke czy zerknela w internet (tak zrobilam jak we wtorek popoludniu spedzilam troche czasu w toalecie i zastanawialam sie dotyczy mnie problem wchloniecia sie tabletki). Ciezko mi sie wyluzowac niestety. Mimo wszystko boje sie, ze moze jakims cudem wzielam ktorąs z tabletek z duzym opoznieniem, chociaz to wiazaloby sie z jej przyjeciem w ciagu dnia, a to mi sie nie zdarza, bo potem by mnie strasznie mdlilo przez caly dzien.

Edytowane przez rejczel23
Czas edycji: 2018-08-27 o 11:39
Stary 2018-08-30, 09:28   #2270
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Tez tak mysle, chociaz ja tych pierwszych 3-4 dni nigdzie nie odhaczalam. Ale mysle, ze jesli bym cos pominela to bym od razu sprawdzala ulotke czy zerknela w internet (tak zrobilam jak we wtorek popoludniu spedzilam troche czasu w toalecie i zastanawialam sie dotyczy mnie problem wchloniecia sie tabletki). Ciezko mi sie wyluzowac niestety. Mimo wszystko boje sie, ze moze jakims cudem wzielam ktorąs z tabletek z duzym opoznieniem, chociaz to wiazaloby sie z jej przyjeciem w ciagu dnia, a to mi sie nie zdarza, bo potem by mnie strasznie mdlilo przez caly dzien.
Z czasem ta czynność staje się tak rutynowa jak zamknięcie drzwi od mieszkania przed wyjściem do pracy.jak brałam takie tabletki to też zdarzały mi się sytuacje, że byłam pewna, że w ciągu dnia zapomniałam wziąć, wyciągałam blister wieczorem celem zażycia tabletki a tu pusto. Wtedy po prostu przyjmowałam, że tabletka została przyjęta wcześniej i tyle, po krzyku. czarów nie ma.

malootka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-01, 22:50   #2271
Lloydnj7
Przyczajenie

Hej dziewczyny... dość hmm głupie pytanie :p
Używam od dłuższego czasu bardzo bogatego serum na twarz, skore głowy itp. Dzisiaj z nudów zobaczyłam ze w składzie mnóstwo najróżniejszych ziół - nawet takie których nazwy nie potrafię wymówić. I jest ich całkiem sporo, z 20/30 różnych - to było reklamowane jako bardzo bogate serum nawilżające itp
Jednak moje pytanie schizowe - czy takie zioła, nakładane na twarz, codziennie dwa razy dziennie, na skore głowy nie wpływają na tabletki?
Tzn wiem ze nie możemy ocenić konkretnego wpływu danej rośliny. Ale, czy gdyby w składzie tego serum był dziurawiec np -to czy nakładany w takiej postaci na twarz obniża antykoncepcję?
Wiem, ze moje pytanie może się wydać śmieszne, ale należę do grona scjizujacych i wole się dopytać
Lloydnj7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-01, 22:57   #2272
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lloydnj7 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny... dość hmm głupie pytanie
Używam od dłuższego czasu bardzo bogatego serum na twarz, skore głowy itp. Dzisiaj z nudów zobaczyłam ze w składzie mnóstwo najróżniejszych ziół - nawet takie których nazwy nie potrafię wymówić. I jest ich całkiem sporo, z 20/30 różnych - to było reklamowane jako bardzo bogate serum nawilżające itp
Jednak moje pytanie schizowe - czy takie zioła, nakładane na twarz, codziennie dwa razy dziennie, na skore głowy nie wpływają na tabletki?
Tzn wiem ze nie możemy ocenić konkretnego wpływu danej rośliny. Ale, czy gdyby w składzie tego serum był dziurawiec np -to czy nakładany w takiej postaci na twarz obniża antykoncepcję?
Wiem, ze moje pytanie może się wydać śmieszne, ale należę do grona scjizujacych i wole się dopytać
Nie, nie ma opcji na obniżenie działania anty. Te kremy docierają do warstw skóry. To tyle. Nie ma ich w krwi.

Stary 2018-09-04, 22:42   #2273
ruda200000
Raczkowanie

Dziewczyny, a czy globulki dopochwowe typu zenella med mogą obniżać działanie tabletek anty?

ruda200000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-05, 06:44   #2274
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruda200000 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy globulki dopochwowe typu zenella med mogą obniżać działanie tabletek anty?

A jaki mają skład?

Stary 2018-09-09, 10:03   #2275
Miuvanna
Raczkowanie

Cześć dziewczyny,

we wtorek 04.09 skończyłam opakowanie tabletek dwuskładnikowych i w środę 05.09 zaczęłam opakowanie jednoskładnikowych. Trzymałam się zaleceń na ulotce by rozpocząc Cerazette kolejnego dnia po skończeniu Ovulastanu forte. I tutaj pytanie.

Na ogół krwawienia z odstawienia (po Ovulastanie forte) dostawałam w sobotę, czyli powinnam wczoraj. Czy to mozliwe, że Cerazette już tak zaczęła działać, że krwawienie mi zanikło?

W ciąży raczej nie jestem, brałam tabletki jak trzeba, nie mieszałam z niedozwolonymi lekami itd.

Pozdrawiam
Miuvanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-09, 10:11   #2276
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Ja po cerazette miałam normalnie krwawienie. Po zmianie antykoncepcji organizm może świrować tak samo jak po stosowaniu jej po raz pierwszy, także ja bym na razie spokojnie poczekała
Stary 2018-09-09, 13:45   #2277
KasiaKasia1616
Przyczajenie

Dziewczyny kiedy powinno się zrobić przerwę w braniu tabletek i na ile ? Bo biorę już 3.5 roku ale wszystko jest dobrze ze mną itd nie ma skutków ubocznych itd. Ale słyszałam, że piwo no się robić. Co myślicie?
KasiaKasia1616 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-09, 13:52   #2278
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Ja zrobiłam jak zdecydowałam się na ciążę
Stary 2018-09-09, 13:59   #2279
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KasiaKasia1616 Pokaż wiadomość
Dziewczyny kiedy powinno się zrobić przerwę w braniu tabletek i na ile ? Bo biorę już 3.5 roku ale wszystko jest dobrze ze mną itd nie ma skutków ubocznych itd. Ale słyszałam, że piwo no się robić. Co myślicie?
Przy nowoczesnych tabletkach podobno przerwy są zbędne.

Stary 2018-09-09, 14:46   #2280
7Nata7
Przyczajenie

Nie powinny.

Hej dziewczyny mam pytanie, jestem na początku 4 opakowania atywia Daily, to dopiero moje pierwsze Anty.

Pod koniec 3 opakowania miałam taką sytuację:

17 dnia tabletek byłam i swojej ginekolog, zrobiła mi usg dopochowowe - zablokowane jajniki, endometrium 3mm.

19 dnia tabletek wzięłam tabletke jak zawsze 17, potem miałam wzdęcia, ból brzucha i ok 20/21 oddałam 2 razy bardzo luźny stolec. W związku z tym dla bezpieczeństwa wzięłam o 22 tabletkę z zapasowego opakowania.

20 dnia normalnie wzięłam tabletkę, uprawiałam seks, w gumce, dodatkowo chłopak skończył nie we mnie a na moim brzuchu.

21 dnia wzięłam normalnie tabletkę.

Krwawienie z odstawienia dostałam pod koniec 2 dnia tabletek placebo i było skąpe ale trwało jakieś 3,5 dnia.

Czy mogę być spokojna?
7Nata7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości