Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-02, 14:40   #2281
89Madzia89
Raczkowanie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Sunbeam87 Pokaż wiadomość
zalezy gdzie kupujjesz :P bo ja kupilam w tym roku,niedawno te nowe opakowania takie biale z podpisanymi dniami,a ostatnio kupilsm w innej aptece i byly te stare bo niby z importu;/
Ja juz nowe opakowanie biopre od pol roku ale zdarzylo mi sie kupic te starse i tansze bylo;/ w ogole u mine w okolicy drogie sa te tabletki
89Madzia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 14:54   #2282
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 89Madzia89 Pokaż wiadomość
Ja juz nowe opakowanie biopre od pol roku ale zdarzylo mi sie kupic te starse i tansze bylo;/ w ogole u mine w okolicy drogie sa te tabletki
nie ma u Ciebie apteki Dbam o Zdrowie? zamawiając przez internet i odbierając w aptece jest taniej.. wychodzi koło 22zł za opakowanie bez zamawiania w internecie płaciłam 25zł
Double with me?
I'm sorry I'm a little late
I got your message by the way
I'm calling in sick today
So let's go out for old time's sake
Organzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 15:52   #2283
Hrabina Dracula
Raczkowanie

a ja znów o te dni tygodnia;p podobnie-pierwszy raz z tabsami i mętlik w głowie;p

zaczęłam brać w piątek od pierwszej czyli poniedziałek. i już mi się pierdzieli:| ;p
żeby przejść do odpowiedniego dnia, co powinnam zrobić?? można przeskoczyć 4 tabletki?? czy zrobić krótszą przerwę?? czy jeszcze jakoś inaczej?? bo by było wygodniej...

i jeszcze coś wszędzie się pisze o przyzwyczajaniu się organizmu. co w tym czasie może się dziać?? jakieś krwawienia, bóle... co jeszcze??
ja mam trochę podwyższoną temperaturę. Może mieć to jakiś związek??
Hrabina Dracula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 15:58   #2284
Sangitaa
Raczkowanie

przeskakujesz na aktualny dzień tygodnia, a te przeskoczone tabletki, zostawiasz na koniec

Co do temperatury, może to taka krótkotrwała reakcja, jeżeli będzie to trwało dłużej lepiej idź do lekarza
Sangitaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 00:07   #2285
Martka89_18
Przyczajenie

Miałabym takie pytanko Bo w ulotce nie wspomniano o tym po jakim czasie te tabletki sa skuteczne Czy mam rozumiec ze jelsiwezme ja w 1 dniu okresu ktory wlasnie mi sie zbliza to juz bede zabezpieczona?
Z góry dziekuje za pomoc
Martka89_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 00:14   #2286
martaaa509
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martka89_18 Pokaż wiadomość
Miałabym takie pytanko Bo w ulotce nie wspomniano o tym po jakim czasie te tabletki sa skuteczne Czy mam rozumiec ze jelsiwezme ja w 1 dniu okresu ktory wlasnie mi sie zbliza to juz bede zabezpieczona?
Z góry dziekuje za pomoc
tak, ale pod warunkiem ze będzie to pierwszy dzień okresu.od razu jesteś zabezpieczona i nie potrzeba już wtedy żadnej dodatkowej metody

---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Sangitaa Pokaż wiadomość
Po prostu teraz łykaj zgodnie z dniami tygodnia Nie dziwię Ci się, że się poplątałaś, ja też jak brałam pierwsze anty, to miałam mętlik w głowie i panikowałam z tymi dniami tygodnia Ale to obojętne.. Możesz sobie brać tabletkę z napisem 'sobota' w środę, to nie ma znaczenia.. To tylko ułatwienie dla nas, żebyśmy były zorientowane, czy żadna tabletka nie była pominięta..

Martaaa (przepraszam, nie pamiętam całego nicka ) Syndi dla mnie też były dobre, cera się poprawiła, bóle zniknęły, ale przytyłam.. I teraz mam zmienione na Novynette z tego powodu
no widzisz, ja natomiast po syndi nie przytyłam ani kilograma.teraz kiedy musiałam zmienić tabletki lekarz przepisujący mi novynette spytał czy nie mam tendencji do tycia bo wiele pacjentek skarży się na wzrost masy ciała.mi to akurat odpowiada bo przydałoby się parę kg ale biorę narazie miesiąc i jak narazie nic takiego się nie dzieje.to zależy od organizmu
Stary 2009-09-03, 11:47   #2287
Martka89_18
Przyczajenie

Dzięki za info
Martka89_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 11:53   #2288
89Madzia89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martka89_18 Pokaż wiadomość
Z góry dziekuje za pomoc

pytalam o to moja ginekolog gdy zaczynalam brac tabletki powiedizlaa ze w ulotce jest tak zle organizm roznie reaguje i warto troche poczekac
89Madzia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 12:17   #2289
spioch7
BAN stały

Mozecie mi wyjasnic jak to jest z kupneem tab w aptece internetowej? Mianowicie zamawiam anty w jakiejs tam aptece podaje adres apteki w ktorej chce odebrac i cena jest taka jaka podano w sieci nie zaleznie od tego czy dana apteka stacionarna ma lek w wiekszej/mniejszej cenie?Czy musze dodac/odjac roznice cenowa? Rozumiem ze recepte pokazuje przy odbiorze ?Czy nie jest to wymagane?Przepraszam za pytania po prostu jeszcze nigdy nie kupowalam lekow przez net i nie jestem zortientowana a jesli ma byc taniej czemu by nie sprobowac?Jesli macie sprawdzona apteke poprosze o adres.
spioch7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 16:17   #2290
slacha
Zadomowienie

GG do slacha Send a message via Skype™ to slacha

czy alkohol ma duzy wplyw na dzialanie tabletek? nie chodzi mi o jakies duze ilosci, tylko czy te dwa piwa w sobotni wieczor moga zmiejszyc ich skutecznosc? ktos mi tak powiedział i wole sie skonsultowac :P
Stary 2009-09-03, 17:04   #2291
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spioch7 Pokaż wiadomość
Mozecie mi wyjasnic jak to jest z kupneem tab w aptece internetowej? Mianowicie zamawiam anty w jakiejs tam aptece podaje adres apteki w ktorej chce odebrac i cena jest taka jaka podano w sieci nie zaleznie od tego czy dana apteka stacionarna ma lek w wiekszej/mniejszej cenie?Czy musze dodac/odjac roznice cenowa? Rozumiem ze recepte pokazuje przy odbiorze ?Czy nie jest to wymagane?Przepraszam za pytania po prostu jeszcze nigdy nie kupowalam lekow przez net i nie jestem zortientowana a jesli ma byc taniej czemu by nie sprobowac?Jesli macie sprawdzona apteke poprosze o adres.
wybierasz aptekę, która Ci pasuje, bo np. masz ją blisko..
płacisz cenę jaka jest podana na stronie, nawet jeśli cena "normalna" jest wyższa. Po to to całe zamawianie przez internet, żeby zapłacić mniej receptę dajesz na miejscu

od siebie polecam tę http://www.☠☠☠☠☠☠☠/ po prawej stronie jest "centrum pomocy" i tam dokładnie jest opisane co i jak po kolei

slacha, alkohol nie ma wpływu na tabletki (chyba że doprowadzi do wymiotów w ciągu 4h po zażyciu) i oczywiście nie popijamy nim tabletek
Double with me?

Edytowane przez Organzza
Czas edycji: 2009-09-03 o 17:06
Stary 2009-09-03, 18:36   #2292
spioch7
BAN stały

Organzza Bardzo Ci dziekuje;*
Stary 2009-09-03, 20:28   #2293
slacha
Zadomowienie

GG do slacha Send a message via Skype™ to slacha

dzieki ogranzza
Stary 2009-09-04, 16:38   #2294
juchaa
Raczkowanie

Nurtuje mnie jedna sprawa otóż czy podczas stosowania tabletek zawsze gdy jest przerwa musi wystąpić krwawienie?Skonczyłam już 2 opakowanie i podczas pierwszej przerwy wystąpiło krwawienie a teraz nie..już mam 5 dzień przerwy i nic czy mogę być spokojna?
juchaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-04, 16:45   #2295
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juchaa Pokaż wiadomość
Nurtuje mnie jedna sprawa otóż czy podczas stosowania tabletek zawsze gdy jest przerwa musi wystąpić krwawienie?Skonczyłam już 2 opakowanie i podczas pierwszej przerwy wystąpiło krwawienie a teraz nie..już mam 5 dzień przerwy i nic czy mogę być spokojna?
możesz, krwawienie ma wystąpić w ciągu tych 7 dni.. równie dobrze szóstego czy siódmego dnia poza tym przez pierwsze 3 opakowania nie wszystko musi być jak w zegarku
Double with me?
Stary 2009-09-04, 17:48   #2296
MBPN
Raczkowanie

Novynette a ciąża

Witam dziewczyny. Mam małą sprawę, mianowicie kilka lat brałam tabletki antykoncepcyjne Novynette, dokładnie 18 sierpnia wziełam ostatnią tabletkę i postanowiłam przerwać branie pigułek, ponieważ staramy się z mężem o dzidzię. Nie ukrywam, że kochaliśmy się często i bez zabezpieczenia. Tylko od kilku dni źle się czuję, rano nie mogę patrzeć na jedzenie, a wieczorem wręcz przeciwnie zjadłabym słonia, boli mnie brzuch w dolnej części i co najdziwniejsze humor mi się zmienia jak w kalejdoskopie. Czy to mogą być objawy ciąży, czy organizm może tak reagować na brak hormonów. Na test jest chyba zbyt wcześnie, a ginekolog powiedziała że USG coś wykarze dopiero po miesiącu. Co radzicie... Będe wdzięczna na porady i odpowiedzi
MBPN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-04, 19:44   #2297
MdM
in love with life

Dot.: Novynette a ciąża

Raczej nie masz wyjscia i musisz poczekac. To moglyby byc wprawdzie objawy ciazy, ale skoro 18 sierpnia wzielas ostatnia tabletke tzn ze nie bierzesz ich dopiero 2 tyg, wiec na objawy ciazy to chyba troche za wczesnie. Bardziej bym sie sklaniala co do reakcji na odstawienie hormonow. Ale nie zalamuj sie, gdyz wszystko jest mozliwe. Zrob test za tydzien, powodzenia!!
MdM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 01:06   #2298
lennnka
Przyczajenie

Mam pytanko. Słyszałam, że po tabsach (biorę Novynette) poprawia się cera, a mi dalej i częściej wychodzą pryszcze na twarzy. (kiedyś było trochę i to ok 2 dni przed okresem). Myślicie, że powinnam zmienić tabletki?
z góry dzięki
lennnka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 09:26   #2299
hammie
Zakorzenienie

raczej to nie objawy ciazowe, predzej od braku hormonow.
hammie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 17:26   #2300
Luzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lennnka Pokaż wiadomość
Mam pytanko. Słyszałam, że po tabsach (biorę Novynette) poprawia się cera, a mi dalej i częściej wychodzą pryszcze na twarzy. (kiedyś było trochę i to ok 2 dni przed okresem). Myślicie, że powinnam zmienić tabletki?
z góry dzięki
NA początku brania też miałam więcej pryszczy, ale potem sie wszystko unormowało

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 21:36   #2301
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Zgadzam sie! chyba to od odstawienia hormonow.. mysle ze to za szybko zebys byla juz w ciazy... chociaz w sumie to zalezy od organizmu.. ja po 4 miechach od odstawienia zaszłam.. powodzenia
Stary 2009-09-06, 20:38   #2302
my chemical romance
Raczkowanie

GG do my chemical romance Wyślij wiadomość przez MSN do my chemical romance Send a message via Skype™ to my chemical romance

Dziewczyny mam do was pytanie:
Nie wiem czy przytrafilo wam sie cos takiego,ale wole zapytac. A wiec dzis pekla prezerwatywa,nie doszlo do wytrysku(ale przed wspolzyciem doszlo do wytrysku i moj chlopak sie umyl),czy jest jakies ryzyko zebym...no wiece...??,tak mi strasznie glupio oto pytac,ale jestem taka zestresowana...To jest moje pierwsze opakowanie nowynette,a dokladnie wzielam 5 tabletek. W tym ze wczoraj wzielam tabletke(5) o godzine pozniej niz wszystkie pozostale.Dzisiaj wezme 6 tabletke.
wiec jak??
Z gory dziekuje za odpowiedz
my chemical romance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 20:58   #2303
spioch7
BAN stały

my chemical romance Mysle ze jestes zabezpieczona

Teraz ja mam dylemat mianowicie dzis mam pierwszy dzien krwawienia i teoretycznie wzielabym pierwsza tab ALE. Przed okresem stosowalam globulki dopochwowe i teraz z przyczyny wiadomo juz jakiej mam przerwe na 3-4 dni zostalo mi jeszcze 5 globulek i nie wiem czy zaczac brac tab anty czy wstrzymac sie z ich braniem do kolejnego miesiaca jak juz wykoncze opakowanie globulek, co myslicie?Na zadnym z lekow nie pisze ze nie wolno ich brac razem.Ale z drugiej str boje sie ze moge byc niedoleczona i okres na pierwszych anty sie wydluzy i to bedzie za duza przerwa z aplikacja tych globulek?
Stary 2009-09-06, 21:37   #2304
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez my chemical romance Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam do was pytanie:
Nie wiem czy przytrafilo wam sie cos takiego,ale wole zapytac. A wiec dzis pekla prezerwatywa,nie doszlo do wytrysku(ale przed wspolzyciem doszlo do wytrysku i moj chlopak sie umyl),czy jest jakies ryzyko zebym...no wiece...??,tak mi strasznie glupio oto pytac,ale jestem taka zestresowana...To jest moje pierwsze opakowanie nowynette,a dokladnie wzielam 5 tabletek. W tym ze wczoraj wzielam tabletke(5) o godzine pozniej niz wszystkie pozostale.Dzisiaj wezme 6 tabletke.
wiec jak??
Z gory dziekuje za odpowiedz
bierzesz tabsy, stosujesz gumki, nie doszło do wytrysku i jeszcze się pytasz czy mogłaś zajśc
no już lepiej się chyba chronić nie możesz (odliczając nawet pękniętą gume)
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 21:47   #2305
my chemical romance
Raczkowanie

GG do my chemical romance Wyślij wiadomość przez MSN do my chemical romance Send a message via Skype™ to my chemical romance

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
bierzesz tabsy, stosujesz gumki, nie doszło do wytrysku i jeszcze się pytasz czy mogłaś zajśc
no już lepiej się chyba chronić nie możesz (odliczając nawet pękniętą gume)
wiem wiem...glupie mam obawy,ale zawsze warto sie upewnic :P i zapytac kogos bardziej obeznanego dziekuje
my chemical romance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 13:19   #2306
Lena2226
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

Mam pytanie do kobiet, które to sprawdziły
Wyjezdzam na 2 tyg w cieple kraje i w tym wlasnie czasie mam dostać okres
Jedynym wyjsciem jest kontynuacja kolejnego opakowania tabletek.
Czy w trakcie tego są jakieś upławy, plamienia i czy bankowo to zahamuje okres?
Lena2226 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 16:26   #2307
freewomen
Raczkowanie

GG do freewomen

hej ;] a ja mam takie pytanko, a mianowicie: biorę juz 4 opakowanie Novyneetek, tabsy zażywam regularnie o godz. 20, nigdy nie zdarzyło mi się żadnej pominąć, wiem że one nie dają 100% zabezpieczenia bo nic nie daje, ale przy sumiennym zażywaniu raczej prawdopodobieństwo ciąży jest nikle a wręcz niemożliwe. powiedzcie mi czy mogę być jakim cudem w ciąży??? bo ostatnio źle się czuje, kawa mi nie smakuje, podejrzewam ze to jakis wirus próbuje zmącić mój spokój, ale dla pewności chciałam kogoś zapytać

Nasz Ślub16.07.2011 r.
freewomen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 16:49   #2308
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lena2226 Pokaż wiadomość
Mam pytanie do kobiet, które to sprawdziły
Wyjezdzam na 2 tyg w cieple kraje i w tym wlasnie czasie mam dostać okres
Jedynym wyjsciem jest kontynuacja kolejnego opakowania tabletek.
Czy w trakcie tego są jakieś upławy, plamienia i czy bankowo to zahamuje okres?
Nie wiadomo jak będzie u Ciebie. Ja nie miałam plamien przy łączeniu ale Ty możesz miec.

Cytat:
Napisane przez freewomen Pokaż wiadomość
hej ;] a ja mam takie pytanko, a mianowicie: biorę juz 4 opakowanie Novyneetek, tabsy zażywam regularnie o godz. 20, nigdy nie zdarzyło mi się żadnej pominąć, wiem że one nie dają 100% zabezpieczenia bo nic nie daje, ale przy sumiennym zażywaniu raczej prawdopodobieństwo ciąży jest nikle a wręcz niemożliwe. powiedzcie mi czy mogę być jakim cudem w ciąży??? bo ostatnio źle się czuje, kawa mi nie smakuje, podejrzewam ze to jakis wirus próbuje zmącić mój spokój, ale dla pewności chciałam kogoś zapytać
Chyba coś sobie wmawiasz wszystko jest ok.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 09:39   #2309
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez freewomen Pokaż wiadomość
No ale jeśli wiesz że pigułki nie dają 100% pewności, to dlaczego się pytasz czy "jakimś cudem" mozesz być w ciąży? Jesli nie dają 100% to wcale nie byłby cud. Ja tam myślę że zawsze trzeba brać taką ewentualność pod uwagę, choć możliwości zajścia w ciąże są naprawdę nikłe.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 11:18   #2310
cukieraska
Przyczajenie

Witam
Obecnie jestem na drugim opakowaniu novynettek. Poza lekkimi mdłościami i bólami głowyinny skutek uboczny to taki, że moje libido spadło masakrycznie do zera.
Na początku brania tabletek było wysokie, ale teraz zaczynam się wkurzać i nie tylko ja, mój mąż również. W związku z tym moje pytanie brzmi, co zrobić, aby moje libido podnieść, nigdy nie było jakieś nadzwyczaj wysokie ale teraz nie ma go wcale Tabletek nie chciałbym zmieniać bo ogólnie dobrze na nie reaguje, więc co innego robić?? Poradźcie coś, może macie jakieś sposoby??
cukieraska jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości