|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Ja polecam wszystkim, którzy mają problem z napisaniem prezentacji jedną stronkę - www.piszemy_prace.republika.pl
Należy ona do grupy polonistów pomagających przy pisaniu prac. Potrafią naprawdę doradzić nawet przy trudnym temacie. Ja sama wybrałam sobie temat symbolika liczb, lecz później nie umiałam nic napisać. Mi pracę pisała Pani Maria, razem ze mną dobrała utwory, uzgodniła wszystkie szczegóły. Byłam naprawdę zadowolona z pracy i zdałam na 20 punktów Ja jestem bardzo zadowolona, moje koleżanki również zamawiały stamtąd prace i bardzo dobrze zdały zatem POLECAM ![]() Zainteresowanym podam namiary na tę Panią
|
|
|
|
#2282 |
|
Rozeznanie
|
Mam prośbę do starszych koleżanek
![]() Czy któraś z Was mogłaby mi powiedzieć jak dokładnie wygląda ustna matura z polskiego ? Chyba mniej się będę stresować, kiedy w końcu dostanę jakąś sensowną odpowiedź na ten temat. Jak się pytam u siebie w szkole, to tylko śmiech i lecą teksty "Ja już zdałem, co mnie to. Nie chcę o tym myśleć już". Z góry dziękuję
|
|
|
|
#2283 |
|
Raczkowanie
|
Mogę Ci powiedzieć jak było u mnie w szkole. Jednego dnia z mojej klasy zdawało 10 osób. Wcześniej są wywieszone listy, więc wiesz o której godzinie zdajesz i w jakiej kolejności.
Sam egzamin wygląda tak, że wchodzisz i siadasz przed komisją ( jeden nauczyciel z Twojej szkoły i jeden z innej). Kładziesz swój konspekt przed sobą i następnie proszą, abyś zaprezentowała swoją prezentację. Możesz to zrobić na siedząco lub stojąc. Masz na to 15min. Oczywiscie moze być 2 min dłuższa czy krótsza. W czasie Twojego mówienia egzaminator coś sobie notuje, ale tym nie należy się przejmować. Kiedy skończysz zadają Ci ok 3 pytań (ja akurat miałam 4). Później wychodzisz i czekasz na wyniki (u mnie były co 5 osób). Weszliśmy i powiedzieli nam kolejno ile zdobyliśmy punktów. Powiem szczerze, ze stresowałam się strasznie, bo wiadomo ustna to nic przyjemnego. Zwłaszcza sama prezentacja, którą trzeba wygłosić. Ale z perspektywy czasu, mogę powiedzieć, ze wcale nie jest tak trudno. Kiedy zacznie się mówić to już leci z górki. Zwłaszcza, że idzie się na to z reguły z nastawieniem takim, że byleby to zaliczyć i już. Moją prezentację napisałam tydzień przed sądnym dniem. Nie przeczytałam żadnej lektury, tylko streszczenia (wiem, że obciach, ale się nie wyrobiłam :/). Miałam 20/20
|
#2284 |
|
Przyczajenie
|
mam problem z interpretacja mojego tematu tzn. z określeniem funkcji , mój temat brzmi : Przenikanie się świata nadprzyrodzonego ze światem realnym w wybranych utworach literackich i filmowych. Przedstaw to zjawisko i określ jego funkcję.
chcę wyszkożystać: śpiąc w płomieniach zaślubiny patyków mistrz i małgorzata sto lat samotność mam również problem z tezą proszę o pomoc z góry dziękuje |
|
|
|
#2285 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poradzę Ci, żebyś była nawet godzinę przed czasem, bo może coś się zmienić (np. osoba, która przed Tobą miałaby przedstawiać prezentację, nagle nie poszła) i możesz wejść wcześniej niż było to napisane na liście. Radzę Ci, byś wzięła temat, który Cię interesuje (no chyba, że żaden temat Cię nie interesuje, a prezentację piszesz na "odwal się"). Jesli temat Cię zainteresuje, będziesz ja pisać z przyjemnością(o ile ją oczywiście napiszesz sama ) i o wiele łatwiej będzie Ci się jej uczyło ![]() Z własnego doświadczenia wiem, że nie trzeba się stresować jeśli w komisji będziesz miała wymagającego nauczyciela- jeśli się dobrze przygotujesz, nie ma opcji, że nie zdasz matury Ja byłam w tej dobrej sytuacji, że wybrałam sobie temat bardzo mi bliski, dlatego nie miałam problemów z wygłoszeniem jej. Stres mnie zmobilizował i dostałam 20/20
|
|
|
|
|
#2286 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak już dziewczyny wcześniej wspominały, w komisji siedzi dwoje nauczycieli - jeden z Twojej szkoły ( u mnie było tak, że ten nauczyciel nie mógł mnie uczyć, myślę, że jest tak wszędzie) i jeden z innej szkoły. Akurat ja miałam to szczęście, że ten nauczyciel, którego miałam w komisji uczył mnie wcześniej, ale nie polskiego, więc jakoś było mi lżej, bo go znałam i wiedziałam mniej więcej jakie ma wymagania.Staraj się przede wszystkim nie uczyć na pamieć całej pracy słowo w słowo. Już tacy byli, że urwało im się jedno słowo, nie wiedzieli co dalej i byli ugotowani. Najlepiej po prostu wiedzieć o czym się mówi, może napisać sobie jakieś wyznaczniki i się ich trzymać a ogólnie mówić własnymi słowami - wtedy zawsze się wyratujesz ![]() Moja rada - nie patrz też na zegarek Ja miałam tak, że moja prezentacja była za długa, uczyłam się jej dzień wcześniej, musiałam ją skracać, trochę było z tym zamieszania i jak patrzyłam na zegarek i czas się zbliżał ku końcowi to się niepotrzebnie denerwowałam, że nie zdążę. Tak samo nie radzę patrzeć zawzięcie w komisję, możesz zerkać na nich co jakiś czas, ale najlepiej może znaleźć sobie miejsce na ścianie za nimi i w nie patrzeć - jak patrzą Ci tak w oczy to dosyć trudno się mówi, poza tym np u mnie pani w komisji ciągle zerkała na zegarek, co też mnie stresowało. Potem są pytania - mogą one dotyczyć zarówno samej prezentacji, jak i książek, które ma się w bibliografii. Ja miałam gównie pytania dotyczące książek, a dokładnie fabuły. Jedno ogólne pytanie - dlaczego wybrałam książki spoza kanonu lektur. No i jedno pytanie dotyczące mojej prezentacji, a nawet w sumie tematu mojej prezentacji. Mogłam się odnieść w ogóle do otaczającej nas rzeczywistości, to co ja sądzę na ten temat, takie moje zdanie - co nie było trudne ![]() Nie pamiętam ile miałam pytań, bo to było 2 lata temu ale chyba coś koło 5.No i zdałam na 100%. ![]() Nie ma co się denerwować Ja się najbardziej bałam ustnych, a poszły mi najlepiej i teraz mogę z perspektywy czasu powiedzieć, że ustne są o niebo łatwiejsze niż pisemne. Poza tym potem na studiach też często zdarzają Ci się ustne egzaminy, więc przed tego typu rozrywką nie uciekniesz
|
|
#2287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2288 |
|
Zakorzenienie
|
witam was
po ciężkich czterech latach nauki nadchodzi ta nieszczęsna matura mój temat do prezentacji to: bohaterowie literaccy godni naśladowania. analizując wybrane przykłady oceń ich postawy i działanie. jakie utwory (i bohaterów) polecicie? bo ja sama mam już mętlik w głowie i wymyśliłam tylko 2 co proponujecie?
wymianka styczeń Edytowane przez WeWlasnejOsobie Czas edycji: 2010-11-24 o 15:46 |
|
|
|
#2289 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Justyna - Nad Niemnem - odejście od kanonu salonowej lalki, nie idzie na łatwiznę i nie wychodzi za bogatego narkomana Rzecki - Lalka - sumienny, pracowity, troszczy się o Staśka mój temat: Obraz Żyda w kulturze polskiej. Omów na podstawie przykładów. zastanawiam się nad lekturami, póki co mam: Wesele, Pana Tadeusza Mendel Gdański może Lalka? |
|
|
|
|
#2290 |
|
Zakorzenienie
|
hmm o Żydach dużo jest w literaturze wojny i okupacji
np. opowiadania Borowskiego, zdążyć przed Panem Bogiem, medaliony
|
#2291 |
|
Raczkowanie
|
Mój temat to : Motyw osobowości narcystycznej w literaturze i malarstwie. Omów zagadnienie, wybierając dowolne przykłady tekstów literackich i ikonograficznych. Uwzględnij kontekst kulturowy.
Macie jakieś pomysły na książki, na które mogę się powołać? Wpadła mi do głowy Izabela z "Lalki" czy Telimena z "Pana Tadeusza", ale o tym można wspomnieć, to jest takie..nudne, dla mnie. Na pewno biorę pod uwagę Narcyza z mitologii, o tym chcę na początku. I obraz Caravaggia: Narcyz. Mam problem z doborem lektur, prosiłabym bardzo o pomoc ![]() Wstępnie: Zbigniew Herbert, tomik "Król mrówek" - Narcyz (I) i (II) Maria Kuncewiczowa - Cudzoziemka twórczość Gombrowicza po II wojnie światowej prof. Andrzej Szczeknik, "Khatarsis" Niestety odpadł mi Dorian Gray, ktoś inny sobie zaklepał a nie chcę powtarzać. |
|
|
|
#2292 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2293 |
|
Zadomowienie
|
Może Mendel Gdański?
|
#2294 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny prosze o pomoc!
Chcę zrobić prezentację maturalną o Balu w oczach kobiety-poetki. Wymyśliłam już sobie A.Osiecką - Niech żyje bal i W. Szymborską Bal, jednak potrzebuję czegoś więcej. Może macie swoje ukochane poetki, czy przychodzi Wam coś na myśl pod ten temat. Podkreślę, ze chodzi o poezję i to w kobiecym wydaniu. Pozdrawiam
|
#2295 |
|
Przyczajenie
|
spam
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2010-12-14 o 10:54 |
|
|
|
#2296 |
|
Zakorzenienie
|
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2010-12-14 o 10:54 |
|
|
|
#2297 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2298 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() było też cos w Dziadach, ale nie wiem czy oczami kobiety przedstawione Gałczyński Bal zakochanych |
|
|
|
|
#2299 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak chcesz jakieś informacje to zapraszam na pw
|
|
|
|
|
#2301 |
|
Raczkowanie
|
kochane.! mój temat brzmi :jak cierpienie wpływa na człowieka? obraz cierpiena w literaturze różnych epok.
mam problem z literaturą przedmiotu. pomożecie? literatura podmiotu taka: Hiob treny cierpienia mł. Wertera Makbet
|
#2302 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() Piszę w imieniu brata. Temat jego pracy maturalnej to: Tragiczne wydarzenia XX wieku utrwalone w literaturze. Rozważ jakie przestrogi ostały wpisane w literackie kreacje. Możecie podpowiedzieć jakie lektury najlepiej wykorzystać? Chcę mu jakoś pomóc, ale maturę miałam kilka lat temu, a jestem na studiach inżynierskich, więc nie bardzo pamiętam co i jak ![]() Będę bardzo wdzięczna za pomoc
|
|
|
|
#2303 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() Mam taki temat: "Świadomość śmierci zwiększa apetyt na życie (P. Coehlo). Zanalizuj relacje pomiędzy życiem a śmiercią w wybranych utworach literackich." Macie jakieś ciekawe propozycje książek?
|
#2304 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Swoją drogą bardzo ciekawy temat
|
|
#2305 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
temat ciekawy, ale trudny, nie przychodzi mi nic wiecej do głowy
|
|
#2306 |
|
Zadomowienie
|
Witam. Ja piszę pracę maturalną na temat : W cieniu Armagedonu. O wizjach końca świata. Znacie może jakieś lektury, które nawiązują do tego tematu, bo ja żadnych nie mogę sobie przypomnąć, a co do książek to ,, kochane,, panie w bibliotece miejskiej ciągle mnie zbywają jak mówię, że mi są potrzebne jakieś książki do tego tematu, nie chcę, aby moja praca opierała się jedynie na internecie.
|
|
|
|
#2307 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2308 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Wam
jako że zaczynam w końcu brać się za moją prezentację, myslę nad lekturami które mogę w niej omówić. Mój temat to :'Miasto jako środowisko niszczące bohatera. Opisz na wybranych przykładach' pomóżecie coś? jakies pomysły? Na pewno użyję 'zbrodni i kary', postać Rodiona Raskolnikowa.Dzięki za podpowiedzi
|
|
|
|
#2309 |
|
Zakorzenienie
|
A co Wam pasuje do tematu: 'Uprzedmiotowienie człowieka jako problem w literaturze i sztuce, omów na wybranych przykładach.'?
generalnie literaturę podmiotu już mam, ale jestem ciekawa co Wam kojarzy się z tematem - niedługo zabieram się za poprawianie pracy, może jeszcze zmienię coś w literaturze. Jestem natomiast w kropce jeśli chodzi o literaturę przedmiotu
|
|
|
|
#2310 |
|
Raczkowanie
|
Proces Kafki i opowiadania Borowskiego
ja też powoli zabieram się do tworzenia
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.