|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
Liatris pięknie wyglądasz! I jakie widoki
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
za to ciuszki mikołajowe widziałam, wspaniałeu nas dziś piękna pogoda, słonko świeci, ale coś mi się wydaje, że zimno na dworze. |
|||
|
|
|
#2282 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
Dorotka ja też kupiłam taki strój jakiś czas temu i wczoraj chciałam przymierzyć czy jescze dużo zaduży i co? strój w sam raz więc na święta będzie już pewnie zamały
. My planuemy te zdjęcia wysłać w formie kartek na święta dziadkom bo niestety na święta nie jedziemy do Polski |
|
|
|
#2283 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2284 |
|
Zadomowienie
|
jakie slodkie te mikołajee...ja też chce ale do tesco mam sporo kilometrów...
|
#2285 |
|
Raczkowanie
|
Mandarynka bombowe zdjęcie miko,łajkowe
ja też dziś nabędę stroj dla mojego maluszka
|
|
|
|
#2286 |
|
Zakorzenienie
|
Mandarynko super zdjęcie. synkowi w ubranku Mikołaja bardzo do twarzy
![]() kurcze, ale Hania dziś marudna, w sumie to od 3 w nocy tak jest, nie wyspałam się ![]() na ramieniu wychodzi jej znamię po szczepieniu na gruźlicę i położna kiedyś mówiła, że wtedy może mała marudzić, więc by się zgadzało. Wasze dzieciaki też miały wtedy gorsze dni? nie wiem przez jaki czas może tak być...
|
#2287 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny sorki, ze tak zbiorowo, ale Amelka chora - katar sie na gardło rzucił, ma goroączkę i bidna marudzi strasznie wiec nie mam kiedy poczytac wszystkiego i udzielac sie regularnie. Szczepienie przesuniete
, trzymajcie prosze kciuki, zeby szybko doszła do siebie...Magflieg i zabulka - zazdroszcze, ze juz po chrzcinach - całe rodzinki sliczne i zabulke fajnie zobaczyc ![]() Pozatym foty dzieciaków jak zawsze słodkie, sie nie obejzymy, a 1 urodziny bedziemy swietowac Iwa - ja nie zaobserwowałam u Ameli, zadnych zmian nastroju w zwiazku z tym strupkiem... wiec nie pomoge. |
|
|
|
#2288 |
|
Zadomowienie
|
trzymam mocniutko i życzę jej duużo zdrówka...a kysz choróbska od naszych dzieci...
|
#2289 |
|
Zadomowienie
|
Ufff nareszcie mam chwile zeby cos niecos napisac.
Magflieg i Zabulka ciesze sie ze chrzciny sie udaly. No i beret wymiata ![]() Chwale odrazu wszystkie mikolaje My dzisiaj bylysmy na szczepieniu i amelka jest bardzo niespokojna, biedactwo caly czas chcialaby u mamy na raczkach a ja nie mam nawet kiedy sie wysikac. Mandarynko, moglabys mi napisac jakue dokumenty byly wam potrzebne przy zalatwianiu paszportu dla malego?? |
|
|
|
#2290 |
|
Raczkowanie
|
2 zdjęcia, akt urodzenia, nasze paszporty, akt małżeński oraz dwa wypełnione wnioski jeden z nich to pozwolenie na wydanie paszportu który można samemu wydrukować ze strony ambasady jak nie to oba dostaje się przy wejściu
|
|
|
|
#2291 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczęta!
Wpadam z pytaniem - czy możecie polecić jakiś krem do smarowania buźki maluszkowi? Robi się dość zimno i nie wiem czy przed spacerem nie warto było by posmarować czymś ten mały pysiak. Hepe - życzę zdrówka Twojej kruszynce! A ha! I jeszcze jedno... czy któraś z Was używa może chusty do noszenia malucha po domku??? I jeśli tak to jakiej??? Bo zastanawiam się nad kupnem. Tylko najlepiej żeby to była taka chusta cobym mogła ją samodzielnie zamontować na sobie. Mam co prawda nosidełko Chicco ale mała jakoś już go nie lubi a mnie już ręce bolą od dźwigania tego małego klocka.
http://www.mamacafe.pl/suwak/1849.png Edytowane przez izzi Czas edycji: 2008-11-17 o 14:58 |
|
|
|
#2292 |
|
Rozeznanie
|
Trzymam kciuki za Majcioszka
![]() Mandaryna super pomysł z tymi kartkami zdjeciami jesli pozwolisz oczywiscie. Twój Mikołajek jest boski. Hepe duzo zdrówka dla Amelki. Iwa ja juz nie pamietam jak to bylo jak wyszedl ten strupek, ale Misia ma czasem gorsze dni bez strupka lub jakis innych powodów. Albo raczej z jednego - brzuszka - ciagle ja meczy raz bardziej raz mniej i niewiele pomaga to ze ja sie bardzo pilnuje co jem i daje jej Debridat. Tzn odkad dostaje regularnie debridat jest duzo lepiej ale problem dalej pozostał. Pisałas kiedys ile twoja Hania je z butli. Moja Misia gdyby sie urodziła w terminie to mialaby dzis miesiac skonczony. Je bardzo róznie miedzy 30 a 100 ml i nigdy nie wiadomo ile akurat jej sie zechce zjesc. najczesciej daje jej 60-70 i najwyzej potem jeszcze nalewam druga porcje. Odstepy miedzy posiłakami tez sa rozne i nie maja nic wspolnego ze zjedzona wczesniej iloscia ![]() :conf used: tak od godziny do max 5 (to sie zdarzyło 2 razy dopiero) ale najczesciej jak zje te swoje standardowe 60-70 ml to 3 godz jest spokój. Natomiast z cycusiem tez jest cyrk bo raz poje porzadnie i ładnie spi a czesto w nocy to chce jesc co 2 godz. A potem ja rano . Tak sobie czasem mysle ile jeszcze musi minac czasu zeby zaczeła jesc wiecej a rzadziej i zeby tak w nocy byla 1 pobudka do tej 8 rano (ja sie klade zawsze kolo 24 ) a nie 2-3.Anuhaa musze wypróbowac ten twoj sposob na gazy. Moze cos ulzy bo masowanie brzuszka czasem niewiele pomaga. A wiecie ze z ta moja cc to taka szybka akcja byla ze ja nawet nie zdarzylam sie rozejrzec po sali porodowej tylko mnie od razu do tej sali do ciec zapedzili. Normalnie nawet nie wiem jak tam łózka wygladały ani ile ich było.
|
#2293 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A Misia ma problem z kupa. Ostatnio nie robila 5 dni - dalam jej pół czopka glicerynowego i poszła kupa w czwartek wieczorem. I od czw zowu nic. A nie chce jej znowu tego czopka dawac. Normalnie porazka - juz nieraz płacze w kącie ze ja chyba jakas zła mamą jestem. Ciagle cos temu mojejmu dziecku dolega. A to kolki to wymioty to znowu zaparcia. I czuje sie taka bezradna.
|
|
#2294 |
|
Zadomowienie
|
Amaretta dzięki za odpowiedź!
A problemy z kupą też przerabiałam chyba z miesiąc temu. No i też musiałam stosować te czopki glicerynowe Poza tym to akurat się działo w takim momencie kiedy ona przestała robić kupę parę razy dziennie i zaczęła robić raz dziennie... Podobno przy karmieniu piersią to norma że dziecko może robić kupę nawet co kilka dni.
|
#2295 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. I napewno nie pisz takich głupot że jesteś złą mamąA pomył na kartki pozwalam ściągnąć napewno będą oryginalne i nikt takich nie będzie miał
|
|
|
|
|
#2296 |
|
Zadomowienie
|
Amaretta to trzymamy kciuki za kupę
![]() A mamą jesteś rewelacyjną i nie ma innej opcji ![]() W sprawie tescowej dam znac na PW A wasze kciuki dziewczyny pomogły po kilkunastu badaniach okazało się że maleństwo o którym pisałam słyszy!!!!!!!!! dzięki Dorotk@ po ile były te stroje w Tesco i jakie rozmiary????
![]() Redukcja... Siłownia x 5 Jogging x 4 Edytowane przez magflieg Czas edycji: 2008-11-17 o 15:40 |
|
|
|
#2297 |
|
Raczkowanie
|
Hellol dziewczyny!!
Strasznie dlugo sie nie odzywalam ,bo moje dziecko robi wszystko, co by mamuska się nie nudzila. I na wizaz nie starcza mi czasu. Ja też borykam sie z różnymi problemami: Mateusz jest strasznie marudny, nie zasnie inaczej niż na rękach i to przewaznie z rykiem . W nocy zazwyczaj budzi sie co 3 godziny a od 3 do 5ej rano zazwyczj robi kupę i przez to oboje nie spimy. A o 7ej już się budzi i jst wyspany. Dlatego ja chodzę spac o 21ej , bo taka jestm padnięta. Nie wiem ile to jeszcze potrwa , o już mam dość. Przeczytalam ten język niemowląt i nie wiem czy tylko moje dziecko jest takie ,ze samo nie zasnie w lozeczku, bo wg autorki powinno hmm...Dzisiaj Tż przyniosl mi wózek do domu , bo stal caly czas na klatce i dzis go usplam w wózku, co za ulga dla rąk. Czy wy też tak usypiacie dzieci? Z kupka też mialysmy problemy, naszczęscie te czopki pomogly. My robimy chrzciny na Boże Narodzenie, wydaje mi sie to wygodne, bo i tak szykuje się dużo jedzenia , rodzinka sie zjezdza, no i dom posprzątany. ![]() Napisze cos więcej pozniej, bo maly już stęka. Pozdrawiam wszystkie mamusie
|
#2298 |
|
Zadomowienie
|
Ja tylko przelotem
![]() izzi, my używamy kremik nivea "na każdą pogodę" - nie zawiera wody / a chustę ma jaroszania, więc pewnie napisze ci jak się sprawdza ale piękne te mikołajkowe ubranka ![]() cuda !!!aisza, my też w święta się przymierzamy do chrzcin, ale jeszcze nic nie załatwiliśmy. masz już zamówiony termin? magflieg, żabulka, super, że uroczystości się udały a wy pewnie się cieszycie, że już oi ![]() pojutrze lecimy sprawdzić wagę. mała ma już prawie 2 miesiące i tydzień temu ważyła 3400. jestem ciekawa ile teraz ma. a jutro kontrola u chirurga. zobaczymy co nasza pani dr powie na rankę.
|
#2299 |
|
Raczkowanie
|
Nabuko , tak już bylismy u księdza, ale się zdziwil ,że tak szybko przyszlismy , bo niektorzy to na 2 tyg przed terminem chrztu przychodzą zalatwiać
![]() Izzi my tez mamy krem nivea na każdą pogodę i nie narzekam. Mi też by się przydalo nosidelko jakies albo chusta - nie wiem co lepsze . Musze zmienic swoj avatarek bo jeszcze ktoś pomysli ze ja jescze w ciąży chodzę hehe
|
#2300 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam z Hippa krem do twarzy i ciała z ekstraktem z drożdży i też spoko, ale fajna jest też najzwyklejsza biała wazelina
kurcze EMi ma bardzo suchą skórę kąpię ją w balneum i smaruje tym ale i taka suchutka co polecacie nawilżającego? Mam nadzieje ze to po prostu sucha skórka nie jakas alergia
|
#2301 |
|
Zadomowienie
|
Magflieg my używamy Oliatum - to fakt, troszkę to drogie ale niczym już więcej małej nie muszę smarować po kąpieli i nie ma żadnych problemów uczuleniowych
|
#2302 |
|
Zakorzenienie
|
a ja ostatnio smaruje całe ciałko Piotra kremem bambino, jakoś tak nam pasuję. A twarz czasem bambino, czasem kremem oilatum, zależy co pod reką. Wcześniej używaliśmy oliwki Nivea baby, ale wydawało mi się, że wysusza
![]() a ja od kilku dni testowałam na Piotrku małe ilość czekolady i wszystko jest ok, więc właśnie popijam gorące kakao ale mi tego brakowało!!! kurde tylko jak czytam o tych zatwardzeniach, to mam nadzieje, ze sama takiego właśnie nie zafunduje Piotrkowi przez to kakao. młody właśnie się palnął grzechotką w oko i jest ryk, idę utulać. |
|
|
|
#2303 |
|
Raczkowanie
|
Co zrobić żeby mała po kąpaniu szybko zasnęła? Kąpiemy ją między 19.30 a 20.00 i potem do 22.00 albo i później wisi przy cycku, oczy otwarte i nie chce spać, kołysanie, noszenie..nic nie pomaga..czasem padnie przyciśnięta policzkiem do piersi i tak jej chyba najlepiej...w nocy budzi się okolo 1,2 a potem okolo 5,6 na karmienie...czy Wasze dzieci po kąpieli też są takie rozbudzone?
|
#2304 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
)po kąpieli 2 h marudzi i wtyc samych godz w nocy budzi sie na jedzonko...ale ja sie z tym jej jęczeniem pogodzilam.. za to w nocy da pospać |
|
|
|
|
#2305 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale mi to pasuje bo ja tez tak ide spac a przez to pierwsza pobudke mam kolo 4 rano
|
|
#2306 |
|
Raczkowanie
|
byłam w tesco (w dwóch sklepach) ale te stroje mokołajowe jeszcze nie dotarły do torunia
no nic ,poczekamteż jestem ciekawa ile kosztują i jakie rozmiary-Dorotka napisz proszę |
|
|
|
#2307 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nabuko-dostałaś te granulki na laktację??
Natalko warto było na Ciebie czekać... Urodziłaś się 10 września. Tego dnia świat na chwile stanął w miejscu... od tamtej pory już nic nie jest takie samo... Edytowane przez Dorotka@ Czas edycji: 2008-11-17 o 19:16 |
|
|
|
|
#2308 |
|
Zakorzenienie
|
śnieg spadł
no nie dużo, ale dachy samochodów białe![]() a mój Piotrek już śpi |
|
|
|
#2309 |
|
Zakorzenienie
|
powiem z doswiadczenia - chusta jest ok ale taka wiazana na plecach na krzyż. ja mam taka przewieszaną przez ramię i bardzo boli jak sie ma takiego klocka jak ja... wiec kupilam nosidełko i jest wygodniej. wklejam fotki
sorki ze sie tak wtracam ale chyba nie maci mi za złe? |
|
|
|
#2310 |
|
Zadomowienie
|
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.

to się rodzina uśmieje...
za to ciuszki mikołajowe widziałam, wspaniałe

. Tak sobie czasem mysle ile jeszcze musi minac czasu zeby zaczeła jesc wiecej a rzadziej i zeby tak w nocy byla 1 pobudka do tej 8 rano (ja sie klade zawsze kolo 24 ) a nie 2-3.

ale mi tego brakowało!!! kurde tylko jak czytam o tych zatwardzeniach, to mam nadzieje, ze sama takiego właśnie nie zafunduje Piotrkowi przez to kakao.