|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Dziękuję Ci ewelinka za odpowiedź
|
|
|
|
#2282 |
|
Raczkowanie
|
A oto moje storczyki te co jeszcze kwitną. Naumiałam się
|
|
|
|
#2283 |
|
Raczkowanie
|
Jola2243,lusia288,mujergu apisima śliczne kwiatuszki
|
|
|
|
#2284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2285 |
|
Raczkowanie
|
cypressangel może ty rzucisz oczkiem na to moje biedactwo dzisiaj kupione za 5 zł jest bez korzonków bo zgniły i ucięłam ma też wiotkie liście .Oczywiście przesadziłam zaraz.
dzięki za miłe słowa |
|
|
|
#2286 |
|
Raczkowanie
|
lusia. jak korzonków nie ma to rób mu okłady na liście.. to przynajmniej tak się napije.. i przewiewne podłoże. najlepiej z dużych kawałków kory.
ja sama jestem w trakcie ratowania bezkorzeniowego ![]() więc mam nadzieje że będzie dobrze ![]() ewelinka2026 normalnie artykuł mnie powalił to co zamawiamy i bawimy się w hodowle ?
|
|
|
|
#2287 |
|
Raczkowanie
|
esel12345
dzięki zrobię jak mi poleciłaś może się uda biedaka uratować. Pozdrawiam. |
|
|
|
#2288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podlewałam go co 3 tygodnie. W tym czasie wypuścił kilka nowych korzonków i listek, ale stracił 2 stare, najniżej położone listki, a te które miał zrobiły się miękkie i pomarszczone. Trochę pomagały okłady z mokrych gazików, ale najlepszym 'lekarstwem' okazało się przesadzenie go do nowego podłoża - kupiłam Substral do storczyków. Liście w ciągu 3 dni wróciły do idealnego stanu + dodatkowo już teraz 2 nowe listki szybko zaczęły rosnąć Wiem, że tym co napisałam raczej Ci nie pomogłam, ale trzymam za Twojego kwiatka
|
|
#2289 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczeta, co za radosc
No coz dla ciapatego warto, miejmy nadzieje ze TZ zapomni Na poczatku chcialam 2 pedowego ale jeden z pedow okazal sie zlamany wiec mam o to tego pieknisia z 2 galazkami a drugi ped rosnie sobie ![]() Co do bezkorzennego - okazalo sie ze ta kora piniowa schnie w baaardzo ekspresowym tempie, wiec dla zgnilasow i do szkla perfekt ale teraz juz wiem ze do doniczki musze dorzucic te duze kawalki torfu by utrzymac wilgotnosc - inaczej podlewanie co 3 dni. Bezkorzenny stracil dolne liscie ale 4 zostaly i po pierwszym kryzysie zwyciestwo sa sztywne od 2 dni i zapowiada sie ze przezyjemy Kuracjusz jeszcze nie wrocl do wlascicielki i wyglada na to ze mu sie u mnie podoba Potrzymam go jeszcze kilka dni to moze podratowany i u niej sie uchowa
|
|
|
|
#2290 |
|
Zakorzenienie
|
Piękny
|
#2291 |
|
Raczkowanie
|
cypressangel
Dziękuję za podpowiedzi na pewno się przydadzą. norka27 Piękny ten twój ciapek. Ja tez takiego chce |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2292 |
|
Raczkowanie
|
Mój ciapek
|
|
|
|
#2293 |
|
Raczkowanie
|
no popatrz norka :P ciapek Ci z nieba spadł
bo inaczej już byś storczyków kupić nie mogła ![]() a i za nic w świecie nie oddawaj innego :P zapomni zapomni ;] piękny jest ja też na takiego poluje. żałuje że kiedyś w Nomi nie kupiłam jak były.ale zawsze to pretekst do powiększenia kolekcji ![]() przedziorek Twój też jest słodki. w ogóle wszystkie ciapki mnie urzekają Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-06-09 o 23:04 |
|
|
|
#2294 |
|
Zakorzenienie
|
Przedziorku ale twoj ma duzo kwiatkow
Mam nadzieje ze moj tez postanowi otworzyc paczki a nie w ramach aklimatyzacji zrzuci wszystko Nie wiem co te ciapate maja w sobie ale ja mogla bym miec wszystkie - to tak jak tu kolezanka z rozowymi
|
|
|
|
#2295 |
|
Raczkowanie
|
Przędziorku śliczny też ten twój. Dzisiaj idę ma być nowa dostawa a jak ciapka nie będzie to
|
|
|
|
#2296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2297 |
|
Raczkowanie
|
norka27 Twój ciapek też śliczny
mój był zakupiony z pączkami nic nie odpadło, a wiatr był straszny w drodze do domu, wszystkie pączki rozwinęły się u mnie.Co to za pomysły żeby oddać innego za ciapka wspominałaś coś o storczyku koleżanki no to jak go oddasz to rachunek będzie wyrównany obecnie mam 48 storczyków i nawet nie myślę żeby coś oddać jak znajdę jakiegoś różowego to sobie kupie |
|
|
|
#2298 |
|
Zadomowienie
|
piękne te ciapki
)) dziewczyny dorzucam fotki i mam trzy pytania ))1) kupiłam keramzyt, wsypałam do podstawek..i teraz takie pytanie... jak mocze storczyki to w tym samym dniu keramzyt?? czy dopiero jak trochę ziemia przeschnie... Czy w ogóle tak nie powinny stać?? 2) dlaczego ten biały storczyk nie chce rozwinąć tych pąków?? stoi u mnie od marca, pozostałe już przekwitły, a te dalej stoją w miejscu... 3) w tym białym rozwinęło się coś takiego na dole.. to nowy pęd? co to może być?? |
|
|
|
#2299 |
|
Raczkowanie
|
Ja jak stosowałam keramzyt w miseczkach to pilnowałam, żeby byl cały mokry, nie żeby pływał, ale żeby był mokry, malkol13 wlałabym tak ze 2 szklanki wody. Ja zrezygnowałam z takiej metody, bo wkurzało mnie przy każdym sprzątaniu mycie tych postawek, latem miałam glony etc. Dość dobrym sposobem jest, który teraz uskuteczniam, posiadanie wiekszej ilości roślin, wtedy parowanie jest wieksze i wilgotność, ja w ten sposób mam okolo 55% także polecam
![]() To na dole to jest nowy korzonek ![]() Jak się nie chce rozwinąć pąk lub pąki tzn., że coś jest nie tak, ale nie wiem co, nie mam takiej wiedzy z zakresu biologii :P Ja bym delikatnie pomogła mu się rozwinać tzn. delikatnie pomoc mu pęknąć, ale nie prostować na siłę płatków, jak pąk pęknie to powinnien się dalej rozwinąć
Edytowane przez mujerguapisima Czas edycji: 2009-06-10 o 14:04 |
|
|
|
#2300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hmm ale tą wodę wlać wtedy kiedy je moczę, czy jak przesusze? |
|
|
|
|
#2301 |
|
Raczkowanie
|
Teraz wlać i dolewać jak wyparuje, ja tak robiłam. Naprawdę mi to wygląda na korzonek, moje falki maja korzenie miedzy liśćmi takie, poza tym ten twór rośnie lekko w dół, pęd zawsze w górę
|
|
|
|
#2302 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale może faktycznie pomóż im się otworzyć, może to coś da?
Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2009-06-10 o 15:07 |
|
|
|
|
#2303 |
|
Raczkowanie
|
malkol13 śliczne kwiatki , próbowałaś podłożyć jabłko w pobliżu doniczki z tym białym uparciuchem ? przestaw kwiatka w inne miejsce i połóż jabłko (jak pozostawisz jabłko na parapecie to opadną kwiatki w innych doniczkach )ten sposób działa tylko na pączki
nie wiem dlaczego tak Ci to przeszkadza u mnie pączki na storczyku są od grudnia teraz lekko pękają |
|
|
|
#2304 |
|
Raczkowanie
|
Wiesz co obetnij i zasyp cynamonem. Jak ją zostawisz to może ciągnąć dalej. Obetnij tak na pograniczu zdrowego z chorym. Ale tak aby nie zostało nic z tego zgnitego
|
|
|
|
#2305 |
|
Raczkowanie
|
Ja też mam ciapki, ogólnie to widzę, że ciapki są pożądane
Chciałamw związku z tym zapytać, czy nie macie wrażenia, że w porównaniu z innymi kolorami to ciapki są dość słabymi okazami? Mi dotychczasowe ciapki padały... Tego swojego ma ponad miesiąc i liczę na kilka wspólnych lat
|
|
|
|
#2306 |
|
Zadomowienie
|
)))) a mój TŻ wrócił przed chwilą z pracy z prezentem )) chyba coś przeskrobał, bo mówi, że bez okazji poniżej zdjęcia i niestety znowu kilka pytan do Was... co to za odmiana? jak o nią dbać? czy ten cienki patyk to jest pęd?? ![]() przesadzić od razu? nie wiem skąd jest czy kwiaciarnia czy inne miejsce i boje sie o niego... ps. a te pąki w białym już paznokciami pouchylałam, płatki były strasznie mocno..hmm sklejone;/ zobaczymy czy teraz się otworzy... |
|
|
|
#2307 |
|
Raczkowanie
|
malkol to raczej będzie Beallara Tahoma Glacier ' Green'. to jest CAMBRIA.. sama taką posiadam od 3 tyg..
a jak się nią opiekować.. sama chce wiedzieć.. bo jakoś dziwnie płatki zaczynają mi opadać. |
|
|
|
#2308 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)a Twoja też pachnie?? |
|
|
|
|
#2309 |
|
Raczkowanie
|
Witam. Oto moje dzisiejsze nabytki.Niestety nie było ciapków
|
|
|
|
#2310 |
|
Raczkowanie
|
malkol13
Śliczna ta twoja cambria. ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- jolu2243 W Goleniowie. Dzisiaj kupiłam 2 większy za 20zł. A małego za 15zl. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:15.

Jola2243,lusia288,mujergu apisima śliczne kwiatuszki

to co zamawiamy i bawimy się w hodowle ?

Podlewałam go co 3 tygodnie. W tym czasie wypuścił kilka nowych korzonków i listek, ale stracił 2 stare, najniżej położone listki, a te które miał zrobiły się miękkie i pomarszczone. Trochę pomagały okłady z mokrych gazików, ale najlepszym 'lekarstwem' okazało się przesadzenie go do nowego podłoża - kupiłam Substral do storczyków. Liście w ciągu 3 dni wróciły do idealnego stanu + dodatkowo już teraz 2 nowe listki szybko zaczęły rosnąć
za Twojego kwiatka 

Mam nadzieje ze moj tez postanowi otworzyc paczki a nie w ramach aklimatyzacji zrzuci wszystko
wspominałaś coś o storczyku koleżanki no to jak go oddasz to rachunek będzie wyrównany

Ale może faktycznie pomóż im się otworzyć, może to coś da?