![]() |
#2281 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2010
Ja z Rzeszowa to raczej się nie dokolebie na czas raczej. Zwłaszcza przy tej pogodzie :P Mąż jeździ po województwie i mówi, że wszędzie drzewa powalone, gałęzie, pół województwa bez prądu :/ Ehhh.
Co do wagi u mnie po chorobie ciężko określić. Może z 1kg na+. A że w ogóle pulchna jestem to już ani tyle nic nie widać ![]() ![]() "A ile powinno się tyć to mniej więcej tak to wygląda: Kobieta ciężarna potrzebuje niewiele więcej kalorii niż nieciężarna. Zapotrzebowanie na energię wzrasta zaledwie o 300 kcal (i to dopiero od drugiego trymestru ciąży). Natomiast zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały wzrasta nawet o 100%. W ciąży dochodzi do wzrostu masy ciała. Niech będzie prawidłowy. W tabeli podajemy zalecany przybór masy ciała zależny od "masy startowej" ciężarnej. Masa ciała.......... Zalecany minimalny ............. Zalecany maksymalny przed ciążą .........przyrost masy ciała ..............przyrost masy ciała Prawidłowa (BMI 18-25) .....................11,5 kg ......................... ................16kg Otyłość (BMI > 25) ......................... . 7kg ......................... ................11,5kg Niedobór masy ciała (BMI <18) ..................12,5kg. ......................... ............ 18kg Detale dotyczące przyrostu masy w ciąży: Kto? Co?...................... ............ Ile? Dziecko ......................... ..........3500-4000kg Piersi ......................... ..............500-1000kg Krew ......................... .............. 2000-2500kg Tkanka tłuszczowa .................2500-3500kg Płyny ustrojowe inne .............. 500-1000kg Macica ......................... ........... 1000-2500kg Łożysko.................. .................. 500-1500kg Płyn owodniowy ..................... 1000-1500kg Dynamika przybierania na wadze w czasie ciąży: 1-16 tydzień.................. ....... + ok. 2kg 17-22 tydzień ...................... + ok. 2kg 23-26 tydzień ...................... + ok. 2kg 27-39 tydzień ...................... + ok. 500g NA TYDZIEŃ " Żródło: Poradnik młodej mamy "HiPP" Cudowne 9 miesięcy, Dr. hab. Mariusz Z. Skotnicki Mam nadzieję, że się komuś przyda ![]() A na halloweena mam dla was obrazka narysowanego :P ![]() Edytowane przez Izumi Czas edycji: 2009-10-15 o 12:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#2282 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie narzekajcie tak na tych informatyków. Ja sama jestem informatykiem. I na co dzień mam kontakt wyłącznie z informatykami – jestem ich szefem. Więc nie jest z nimi tak źle, można się dogadać.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2283 |
Zakorzenienie
|
Nie bawię się z Wami
![]() ![]() I w dodatku ja przytyłam jeszcze więcej (chociaż poza dużym brzuchem, to ja nie wiem gdzie przytyłam-nawet moja bratowa która mnie dawno nie widziała mówiła, że nie widać) Niedobre, baby, niedobre- tak się umawiać...tak "przy wszystkich" ![]()
#2284 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2285 |
Wtajemniczenie
|
Pokaże wam kilka zdjęć z naszej sesji plenerowej
![]() MĄŻ I N F O R M A T Y K też potrafi się dobrze bawić! Hehehehe .... uwielbiam tego mojego gada ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2286 |
Zakorzenienie
|
Nie narzekam na informatyków :P ale mój mąż to kosmita.
![]() ![]() ![]() A mam przyjaciółkę programistkę i ona jest zupełnie życiowa. Kobiety są w dechę ![]()
#2287 |
Zakorzenienie
|
Izumi, to ostatnie zdjęcie jest wprost ... ZABÓJCZE
![]()
![]() |
#2288 | ||||||
Wtajemniczenie
|
ach dziewczynki,buziaczek prawie w południe
![]() fajnie macie z tym spotkaniem ![]() ![]() ![]() ja tez powoli rosnę,dzisiaj cos mialam problemy ze spaniem,brzusio kłuje jakos dziwnie.A jak radzicie sobie ze wzdęciami???macie je wogole?bo ja ostatnio co zjem to skóry na brzuchu az mi brakuje tak mnie wywala od żołądka ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2289 |
Zakorzenienie
|
ejjjj ja też chcę na kawę!!a może byście tak wszystkie wsiadły w pociąg i w góry świętokrzyskie zawitały
![]() ![]()
#2290 |
Zakorzenienie
|
No ale co z tym spotkaniem?????????????
---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Izumi - super foty ![]() ![]()
#2291 |
Raczkowanie
|
laski dostalam cynk, ze moja pelerynka jest gotowa i wisi juz gotowa do noszenia u mnie w domku hehehe. jak mi sie uda to zrobie zdjecie i wrzuce wieczorem. i kto wie... moze zalaozymy z tesciowa manufakturke?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2292 |
Zakorzenienie
|
Izumi zabojcze zdjecia super boskie poporstu
![]() ![]() ![]() Moj do sportowcow nalezy ![]() ![]() ![]() no ja niestety ze spotkania nie skorzytsam bo widze niekogo z poznania nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2293 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2295 |
Zakorzenienie
|
I się umawiaj z babami w ciąży :P Co ze spotkaniem?????????????
Bosz... jakaś nerwowa ostatnio jestem, dlatego też tak narzekam na męża. Jak coś powie, to puszczają mi nerwy. W ogóle komuś bym przywaliła. Pewnie mały oddaje mi trochę swojego testosteronu ![]()
#2296 |
Zakorzenienie
|
Izumi – zdjęcia super. Ale…. Jakiś czas temu w TV była taka głośna sprawa o maltretowaniu żony. Mówili o tym jak to mąż wykorzystuje żonę jako konia do brony. A to o Was było?!
![]() ![]() Gratuluję poczucia humoru. ![]() ![]() Megi – ja bardzo chętnie się piszę na to spotkanie ale ta sobota to jeszcze nie wiem czy mi pasuje. Miałam wyjechać ale być może ze względów pogodowych będę musiała zmienić plany więc jeżeli będę w WA-wie to bardzo chętnie. A tak na marginesie to tym teatrem mnie zabiłaś. Nie dość że jedziesz przez pół Polski to jeszcze masz siłę aby do teatru iść. Aż mi trochę wstyd się zrobiło ba ja już dawno nie byłam w teatrze. |
![]() ![]() |
![]() |
#2297 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do kłucia, wzdęć i niewyjaśnionych bóli brzucha, to wczoraj pytałam o to lekarza i powiedział, że takie uczucie ciężkości brzucha jak i sławny już ból w tyłku pewnie wiążą się z rosnącą macicą, która to usadawia się zawsze bardziej po jednej stronie (u mnie w takim razie po lewej) i uciska, zwykle po całym dniu właśnie. Dopóki nie ma plamień, krwawień i brzuch nie jest twardy jak kamień PRZEZ WIĘKSZOŚĆ DNIA to wszystko jest w porządku. Rady: po pierwsze zrelaksować się, bo zwykle to z powodu napięcia, którego często nie jesteśmy świadome nawet, po drugie masować brzuszek (mi pomaga), po trzecie nospa, a po czwarte magnez! Magnez we wcześniejszej ciąży nie zdziała tyle, co właśnie teraz gdy ciągnie, uciska i uwiera. Dlatego od wczoraj grzecznie pobieram tenże. A! I nie wiem czy pisałam, ale "zbałamuciłam" gina, żeby na następną wizytę wpisał mnie za trzy, a nie cztery tygodnie, bo inaczej palma mi całkiem odbije. Pośmiał się, że on to mógłby już całą książkę napisać o tym, jakie to cieżarówki miewają pomysły, szczególnie jak nic im nie jest, a one panikę sieją, ale koniec końców zapisał mnie grzecznie na 4.11 ![]()
![]() |
#2298 |
Zakorzenienie
|
Hihi - od dawna chcieliśmy iść na "Upiora w operze" i dawno temu zrobiliśmy rezerwację i idziemy
![]() ![]() ![]()
#2299 |
Wtajemniczenie
|
nio ja raczej na zadne spotkania sie tu nie pisze
![]() ![]() Dzidziol dzis znow milczy tzn pewnie sie wypial na mamusie i kopie mnie po kregoslupie bo to wlasnie dzis na bole kregoslupa przyszla pora Ech juz bym chciala moja kropke znow zobaczyc a nastepna wizyta dopiero w pierszy tydzien listopada z racji mojej kuracji globulkami......
#2300 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() Kiciuś biega od wczoraj po pokoju i nie odstępuje mnie na krok masakra jakas!! mama mówi że p0sa rozpuściłam a teraz kota ale ja mu nic nie robiłam on sam tak z siebie do mnie lgnie . I że dziecko tez bedzie rozpieszczone że ja bezstresowo wychowuje.. ale kto by krzyczał na maleńkiego kotka... ![]() Ps. choc przyznam nie lubie za bardzo kotów!! to ten mały jest fajny bo mój uratowany ![]() wiecie że on usłyszał że weszłam do pokoju bo był w kartonie jak mnie w pokoju nie ma siadłam do kompa to tak zaczął miałeczec wypuściłam go i leży p0rzy mojej stopie dokładniej pięcie. hihih
![]() Edytowane przez madziwnia Czas edycji: 2009-10-15 o 13:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2301 |
Zakorzenienie
|
Bo koty są strasznie człowiecze zwierzęta. Mój TZ wrócił z pracy i położył się właśnie na małą drzemkę na kanapie i natychmiast na nogach zmaterializował mu się nasz najstarszy kocur, który do przytulaków nie należy. Widocznie musiał sobie człowieka przyklepać żeby nigdzie nie poszedł. I tak sobie leży.
#2302 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A Ty gdzie planujesz rodzić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2304 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki, może to jeszcze za wcześnie trochę, ale polecam wam tego bloga: http://www.dzieciowo.pl/search/label...ica-debiutanta
Bardzo dużo fajnych informacji dla mamusiek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2305 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tez jestem goralka swietokrzyska, pochodze z Chmielnika, to jest pomiedzy Buskiem a Kielcami. Ale od 5 lat juz tam nie mieszkam, wyjechalismy za granice. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2306 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Aha, ja rodziłam na Prostej, typowy szpital ginekologiczno-położniczy, opiekę wspominam bardzo fajnie ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2009-10-15 o 16:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny, jak już wiecie, moja mania chomikowania rzeczy dla dziecka jest ogromna, chciałam Wam powiedzieć,że właśnie doszła mi pościel, którą kupiłam na allegro. Za całość z przesyłką wyszło mi tylko 115 zł, pościel jest prześliczna i bardzo się opłacało bo za tą kasę mam: podusię do łóżeczka, kołderkę, baldachim, rożek, jasiek, ochraniacz na szczebelki i mały śliniaczek. Zaraz Wgram zdjęcia i Wam pokażę ![]() Ps. tylko niech nikt nie odbierze tego, że ja tu jakiś handel czy coś rozpowszechniam, ale tak sobie pomyślałam, że warto się podzielić, jak pościel jest ok ![]()
![]() |
#2308 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
#2309 |
Zakorzenienie
|
Izumi, zdjęcia I klasa
![]() ![]()
#2310 |
Zakorzenienie
|
Baobabek zapodawaj linka do tego człowieka z allegro. Ta pościel to z Drewexu może? Bo gdzieś już ją widziałam.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:41.