Joga - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-07, 08:04   #2281
Śniegowa
Oby do wiosny

Dot.: Joga

Cytat:
Napisane przez TelAviv Pokaż wiadomość
Witam, dołączam do grona joginek - wreszcie po 3 latach przerwy wróciłam do jogi
Widzę, jak moje ciało się znowu zastało i jak dużo pracy mnie czeka - dziś mało nie padłam na twarz robiąc pozycję półksiężyca I mam straszne zakwasy! Jak ktoś mi mówi, że joga to taka delikatna gimnastyka podczas której można zasnąć to wiem, że nie ma pojęcia o czym mówi :P
No akurat półksiężyc to trudna pozycja, więc nie przejmuj się
Śniegowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-07, 23:55   #2282
TelAviv
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Śniegowa Pokaż wiadomość
No akurat półksiężyc to trudna pozycja, więc nie przejmuj się
Dzięki! Muszę w ogóle mniej się przejmować, jestem praktycznie początkująca, a już bym chciała od razu wszystko robić perfekcyjnie i być elastyczna jak kobieta-guma, a przecież liczy się to, że robię jakieś postępy

Dzisiaj miałam super zajęcia, dużo trikonasany i parsvakonasany - czuję się lekka, otwarta i odprężona Kocham jogę!
TelAviv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-08, 07:39   #2283
Śniegowa
Oby do wiosny

Cytat:
Napisane przez TelAviv Pokaż wiadomość
Dzięki! Muszę w ogóle mniej się przejmować, jestem praktycznie początkująca, a już bym chciała od razu wszystko robić perfekcyjnie i być elastyczna jak kobieta-guma, a przecież liczy się to, że robię jakieś postępy

Dzisiaj miałam super zajęcia, dużo trikonasany i parsvakonasany - czuję się lekka, otwarta i odprężona Kocham jogę!
Tak. Zdecydowanie. To bardzo dobre podejście
Stary 2015-09-15, 09:15   #2284
Śniegowa
Oby do wiosny

Jestem z siebie dumna
Udało mi się wczoraj zrobić eka hasta bhujasanę
Na chwilę tylko oderwałam nogę od podłogi, ale jednak!

Szukając visvamitrasany (latający wojownik) którego wczoraj też próbowałam zrobić, ze zdecydowanie mniejszym sukcesem (uniosłam stopę...) znalazłam to: www.biggalyoga.com

Edytowane przez Śniegowa
Czas edycji: 2015-09-15 o 09:23
Stary 2015-09-15, 09:56   #2285
Malla
Nie depcze krokusów

Gratuluję postępów
Stary 2015-09-15, 10:14   #2286
Śniegowa
Oby do wiosny

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Gratuluję postępów
Dzięki Czasem to jest kwestia odpowiedniej instrukcji.
Do tej pory próbowałam robić to siłowo, a tu trzeba głównie sposobem
Stary 2015-09-15, 11:15   #2287
201607231711
Konto usunięte

Cytat:
Jestem z siebie dumna

Szukając visvamitrasany (latający wojownik) którego wczoraj też próbowałam zrobić, ze zdecydowanie mniejszym sukcesem (uniosłam stopę...) znalazłam to: www.biggalyoga.com

Brawo! Super sprawa
201607231711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-15, 11:24   #2288
Śniegowa
Oby do wiosny

Cytat:
Napisane przez _Caoimhe_ Pokaż wiadomość
Brawo! Super sprawa
Dzięki ogromne.

To w dużej mierze zasługa nauczycielki. Ania Borawska- zakręcona dziewczyna ale bardzo fajnie uczy
Stary 2015-09-16, 13:45   #2289
Gaia89
Raczkowanie

Witam i ja. Joginka od kilku lat Głównie vinyasa i hatha, ale zdarzyło mi się tez próbować aero
Gaia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-17, 10:56   #2290
Śniegowa
Oby do wiosny

Cytat:
Napisane przez Gaia89 Pokaż wiadomość
Witam i ja. Joginka od kilku lat Głównie vinyasa i hatha, ale zdarzyło mi się tez próbować aero

Wczoraj na pilatesie miałam zastępstwo.
Wiadomo, nikt tego nie lubi. Nowy instruktor, nie zna nas i tak dalej.
Ku zaskoczeniu zajęcia były świetne! Wyszłam wymęczona i zrelaksowana jednocześnie
Na koniec zajęć łączyłyśmy się pary i robiłyśmy "masaż' za pomoca dużej piłki gimnastycznej. Czadowy pomysł
Stary 2015-09-17, 14:35   #2291
evicca1
Raczkowanie

Cytat:
Jestem z siebie dumna

oo, też to spróbuję dziś wykonać
evicca1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-17, 14:40   #2292
Śniegowa
Oby do wiosny

Cytat:
Napisane przez evicca1 Pokaż wiadomość
oo, też to spróbuję dziś wykonać
Rozgrzej wpierw dobrze stawy
Sztuczka polega na tym, by mocno nacisnac w dół nogą która leży na ramieniu. Troszkę jak wajcha to działa
Stary 2015-09-23, 09:24   #2293
Śniegowa
Oby do wiosny

Cytat:
Napisane przez ewelinkaf Pokaż wiadomość
<reklama>
Za reklamę się płaci

Edytowane przez AnnaVanDort
Czas edycji: 2015-09-23 o 12:40
Stary 2015-09-23, 23:39   #2294
Agatha86
Raczkowanie

Dot.: joga

Joga moim zdaniem to doskonały sposób na wypracowanie sobie doskonałych nawyków, dla ciała i dla duszy To taki sport - nie sport, ale ma działanie u mnie lepsze niż bieganie i tym podobne aktywności. Na pewno będę jogę polecać każdemu, kto chce spróbować odnaleźć trochę harmonii w swoim życiu!
Agatha86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 09:40   #2295
abiblabla
Zakorzenienie

Czy któraś z was ćwiczy aerial jogę? Ja chodzę na zajęcia w klubie, ale zakładam właśnie sobie hak w domu w stropie by móc też ćwiczyć w domu. Jedynie nie wiem, i tu kieruję swoje pytanie, jak się nazywa ten specjalistyczny materiał do ćwiczeń? Czy któraś z was go kupowała i ma jakieś rozeznanie w tej sprawie? Gdzie go kupię? W zwykłym sklepie z materiałami, czy może to zbyt specjalistyczna tkanina?
Zapytam w najbliższym czasie mojej instruktorki, ale chciałam zasięgnąć języka u więcej niż jednej osoby.
Stary 2015-09-30, 14:11   #2296
carla10
Raczkowanie

GG do carla10

abiblabla Ja w te wakacje miałam okazję pobujac się w chuście. Było bosko! Hamak/chusta są niesamowite pomagają w niektórych asanach. Trzeba wiedzieć jak ułożyć w nich ciało ale ganeralnie połączenie chusty i parku było super relaksujące
Chusty do aerial jogi można kupić w internecie i pewnie gdzieś stacjonarnie. Ja po wpisaniu w google natrafiłam na:
http://sklep.kuglarstwo.pl/p440,zest...l-jogi-5m.html
http://www.joga-wroclaw.pl/sprzet-ae...ogi-powietrzu/
carla10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-30, 14:38   #2297
wojowniczka478
Przyczajenie

Kurcze bardzo mnie interesuje ten temat i chciałabym spróbować jogi, jednak w mojej małej mieścinie nie ma takich zajęć. Musiałabym dojeżdzać 30 km i nie wiem czy by mi sie tak chciało
wojowniczka478 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-30, 15:35   #2298
Śniegowa
Oby do wiosny

Cytat:
Napisane przez wojowniczka478 Pokaż wiadomość
Kurcze bardzo mnie interesuje ten temat i chciałabym spróbować jogi, jednak w mojej małej mieścinie nie ma takich zajęć. Musiałabym dojeżdzać 30 km i nie wiem czy by mi sie tak chciało
Dopóki nie spróbujesz, nie będziesz wiedziała
Stary 2015-09-30, 22:22   #2299
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carla10 Pokaż wiadomość
abiblabla Ja w te wakacje miałam okazję pobujac się w chuście. Było bosko! Hamak/chusta są niesamowite pomagają w niektórych asanach. Trzeba wiedzieć jak ułożyć w nich ciało ale ganeralnie połączenie chusty i parku było super relaksujące
Chusty do aerial jogi można kupić w internecie i pewnie gdzieś stacjonarnie. Ja po wpisaniu w google natrafiłam na:
http://sklep.kuglarstwo.pl/p440,zest...l-jogi-5m.html
http://www.joga-wroclaw.pl/sprzet-ae...ogi-powietrzu/
Znalazłam wcześniej te same strony, ale mam na myśli kupno stacjonarnie jeśli to możliwe. Dlatego pytam o nazwę materiału, czy może skład. Jakoś miałam nadzieję, że w zwykłym sklepie z materiałami może będzie taniej Generalnie szukam opinii osób, które też zakładały sobie hamak w domu.
Stary 2015-10-01, 13:35   #2300
svetta
Raczkowanie

chodzę na jogę od 3 miesiecy i mam dużo ładniejszą sylwetkę, nie odchudzam się ale wyglądam dużo szczuplej, strasznie schudły mi nogi, talia też jest niczego sobie
svetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-08, 20:20   #2301
mangosteen
Raczkowanie

Cześć dziewczyny! Melduję się i ja.
Chodzę na jogę regularnie od czasu mojego ostatniego wpisu. Chciałabym częściej, ale na razie czas pozwala na raz w tygodniu.
Jest naprawdę super. Też miewam problemy z przerostem ambicji i chciałabym JUŻ robić perfekcyjnie wszystkie pozycje. Ale uczę się cierpliwości i widzę powoli postępy.
Moje największe problemy to brak rozciągnięcia tyłu nóg - w większości pozycji, gdzie nogi mają być wyprostowane, one same się zginają często po kilku sekundach.
Poza tym proste plecy - lekki skłon i juz się zaokrąglają. Generalnie ciężko mi idą wszystkie skłony typu proste plecy do prostych nóg.
mangosteen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-09, 08:23   #2302
Śniegowa
Oby do wiosny

Cytat:
Napisane przez mangosteen Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Melduję się i ja.
Chodzę na jogę regularnie od czasu mojego ostatniego wpisu. Chciałabym częściej, ale na razie czas pozwala na raz w tygodniu.
Jest naprawdę super. Też miewam problemy z przerostem ambicji i chciałabym JUŻ robić perfekcyjnie wszystkie pozycje. Ale uczę się cierpliwości i widzę powoli postępy.
Moje największe problemy to brak rozciągnięcia tyłu nóg - w większości pozycji, gdzie nogi mają być wyprostowane, one same się zginają często po kilku sekundach.
Poza tym proste plecy - lekki skłon i juz się zaokrąglają. Generalnie ciężko mi idą wszystkie skłony typu proste plecy do prostych nóg.
Z nogami to i ja mam problem.
Jeśli o skłony chodzi to nie staraj sie zejść jak najniżej, tylko ciągnąć klatkę w kierunku stóp
Stary 2015-10-09, 09:17   #2303
hihi
Zakorzenienie

O, ja mam natomiast inny problem, wszystko co wymaga utrzymania równowagi, balansu jest po prostu koszmarem, przewracam się, nie mogę się utrzymać w pozycji, udaje mi się na kilka sekund i od nowa, więc taki np. półksiężyć to tylko przy ścianie, bo mogłabym zabić pół sali, jakby poszło dominem Marzy mi się być w stanie wykonywać pozycje odwrócone, stawać na rekach, głowie, czy przedramionach, ale póki co nie jestem sobie w stanie tego nawet wyobrazić w moim wykonaniu

Całe szczęście, że chociaż z nogami nie mam żadnych problemów, bo od zawsze byłam dość rozciągnięta, więc tutaj czuję się względnie komfortowo

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-10, 22:42   #2304
Ivy_rose
Raczkowanie

hej, witam wszystkich

W poniedziałek idę pierwszy raz na jogę i jestem mega podekscytowana. Zawsze aktywność fizyczna była częścią mojego życia, teraz mam kontuzjowane kolano i prawie nic "nie mogę". Mam nadzieję, że joga pozwoli mi się spełnić i wypełni tę lukę w moim życiu

Myślicie, że kupowanie karnetu od razu na pół roku (względy ekonomiczne - studenciak ze mnie) to szaleństwo?
Chciałabym chodzić codziennie, też szaleństwo?
Wydaje mi się, że mój zapał nie opadnie, czasowo też ogarnę (na pole dance chodziłam 5 razy w tygodniu dojeżdżając pół godziny w jedną stronę, tu mam szkołę jogi 5 min piechotą od domu).

Jakieś rady na początek?
Ivy_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-11, 00:17   #2305
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivy_rose Pokaż wiadomość
hej, witam wszystkich

W poniedziałek idę pierwszy raz na jogę i jestem mega podekscytowana. Zawsze aktywność fizyczna była częścią mojego życia, teraz mam kontuzjowane kolano i prawie nic "nie mogę". Mam nadzieję, że joga pozwoli mi się spełnić i wypełni tę lukę w moim życiu

Myślicie, że kupowanie karnetu od razu na pół roku (względy ekonomiczne - studenciak ze mnie) to szaleństwo?
Wydaje mi się, że mój zapał nie opadnie, czasowo też ogarnę (na pole dance chodziłam 5 razy w tygodniu dojeżdżając pół godziny w jedną stronę, tu mam szkołę jogi 5 min piechotą od domu).

Jakieś rady na początek? rosi:
Moim zdaniem ani karnet na pół roku ani chodzenie codziennie to nie jest dobry pomysł.

Nie wiesz czy Ci się spodoba i czy będzie Ci służyć, joga wbrew stereotypom nie jest dla każdego, przy niektórych schorzeniach nie można nawet wielu asan robić.

Co do chodzenia codziennie to trzeba dac organizmowi czas na przyzwyczajenie się do nowej formy aktywności i na regenerację. Można na początku przedobrzyc.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-11, 13:45   #2306
Bogusia_86
Raczkowanie

ja chciałam na razie sama porobic takie ćwiczenia. Znacie jakieś sprawdzane kanały na yt z jogą?
Bogusia_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-11, 15:21   #2307
201607231711
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Bogusia_86 Pokaż wiadomość
ja chciałam na razie sama porobic takie ćwiczenia. Znacie jakieś sprawdzane kanały na yt z jogą?
SarahBethYoga
201607231711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-12, 08:28   #2308
Śniegowa
Oby do wiosny

Cytat:
hej, witam wszystkich

Jakieś rady na początek?
Faktycznie jeśli nie praktykowałaś do tej pory, to nie kupowałabym karnetu od razu. Zobacz czy Ci się spodoba i wtedy zdecyduj.
Codzienna praktyka to chyba też troszkę za dużo

Rady? Na pewno musisz powiedzieć nauczycielowi o problemach z kolanem, dostosuje wtedy praktykę do Twoich możliwości. Niektórych asan nie powinno się robić przy problemach z kolanami.
Stary 2015-10-12, 08:47   #2309
xanyax
Raczkowanie

Dziewczyny, a macie jakiś ulubionych nauczycieli na youtube albo DVD? Ja uwielbiam Tare Stiles! Ostatnio próbowałam też Ali Kamenova, ale przy jej power yodze po prostu wymiekam!
Stary 2015-10-12, 11:23   #2310
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Bogusia_86 Pokaż wiadomość
Nie polecam ćwiczenia jogi bez wcześniejszego praktykowania pod okiem instruktora. Niektóre ćwiczenia zbliżone są do tego, co się robiło w szkole na WF, ale ich prawidłowe wykonywanie jest kompletnie inne (chyba że coś się w szkołach zmieniło od 15 lat, o czym nie wiem ).
Cytat:
Udanej praktyki

Nie będziesz mogła wielu rzeczy. Ważne, by od razu powiedzieć instruktorowi, w czym rzecz i informować o każdym dyskomforcie czy bólu. Znam parę instruktorek po operacji kolana - to szokujące, jak wielu studentów AWF czy osób uprawiających intensywnie jakiś sport amatorsko ma poważne problemy wynikające z nieprawidłowego treningu za czasów szkolnych...
Cytat:
Kupiłabym karnet dopiero po pierwszych zajęciach. Może się przecież okazać, że nie zaiskrzy.
Codzienność to nie jest wcale szaleństwo, w końcu intensywność ćwiczeń dostosowujesz w jodze do siebie, nikt Cię nie zmusi do trwania w pozycji 5 minut, jeśli nie masz na to ochoty.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości