|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
ale znów jak miałam wełnowca na szczęście tylko 1 szt to zostawiał plamy tłuste nie wypukłe kropelki... z innej strony tych kropelek u karmazynowegokamyka jest mnóstwo... jakby to były robale to gołym okiem można by było ich dostrzec... karmazynowykamyk lepiej obserwuj swoje pociechy bo lepiej być bardziej ostrożnym |
|
|
|
|
#2282 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Te na południowym i te na północnym oknie tak mają... A one się nie spotykają przecież... Nie kupowałam nic nowego, więc nic nie przywlekłam... Ale może przyleciało?
|
|
#2283 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale tak na wszelki wypadek przetarlam chyba ze 2 razy wszystkie kwiatuchy tym waszym genialnym specyfikiem z plynem do naczyn ![]() Wiec karmazynowykamyk bez wpadania w panike polukajcie z TZ dokladnie i na wszelki wypadek przetrzyj moze tez swoje storki ![]() Dzieki dziewczyny |
|
|
|
|
#2284 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ratujcie!!!
![]() ![]() Co to za dziadostwo??? Do tego pęd robi się zdrewniały! Zaraz mu zrobię topsinem oprysk, wydaje mi się że to bakteryjne tak jak pisze tutaj. http://www.storczyki.pl/?dzial=6&pokaz=uprawa 2.) Bakteryjna plamistość na liściu Phalaenopsis.???
|
#2285 | |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, kilka chlodniejszych dni i cieniowanie zaluzjami sprzyja kondycji lisci!!!!!! moje storki klapciuchowe znow nabraly wigoru i jedrnosci
![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
bez paniki!!!!! nalezy pamietac ze czesto bardzo trudno odroznic te plamy...ja tak jak mowie uznalabym to za poparzenie tymbardziej ze te pojawily sie "wydziubdziane" miejsca..jak przy oparzeniunajlepiej odseparuj go od innych i obserwuj, jesli bedzie sie rozprzestrzeniac tzn ze ty mialas racje i jednak nie jest to od slonca-wtedy zastosuj chemie...
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-07-30 o 12:16 |
|
|
|
|
#2286 |
|
Zakorzenienie
|
Ale u mnie cały tydzień padało...a nawet jeśli był może 1 czy dwa dni słoneczne to spuszczam rolety.
|
#2287 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mi się marzył storczyk bardzo drogi jak w końcu go kupiłam (przez internet) to miał prawdopodobnie fuzariozę do kilku miesięcy stracił wszystkie liście... a przedtem wszystkie korzenie... dlatego nie życzę nikomu... Arienko a w jakim stanie są korzonki?? Edytowane przez doriskap Czas edycji: 2010-07-30 o 13:32 |
|
|
|
|
#2288 |
|
Zakorzenienie
|
Ciachłam mu brzydkie części i zrobiłam oprysk topsinem. Korzenie z zewnątrz ma zielone i zdrowe, na razie nie ma co go męczyć i wyciągać. Na innym forum straszą mnie wirusem.
Mam nadzieję że da radę, kupię mu jakieś antybakteryjne środki, może się wyleczy...
|
#2289 |
|
Rozeznanie
|
Cześć wszystkim
![]() Dawno mnie nie było, ale zostałam wciągnięta przez obronę i szukanie pracki ![]() Na początek chciałam pogratulować wam przepięknych kwitnień i zakupów ![]() Arieno współczuję kłopotów ze storczykiem, rzeczywiście dziwna sytuacja że tak szybko storczyk zachorował, ciekawe czy w sklepie uznaliby reklamację W końcu wygląda na to że kupiłaś go już z tym paskudztwem![]() Ja ostatnio straciłam cały pęd kwiatowy w pąkach. Ot po prostu jeden po drugim zaczął opadać i to nie taki suszek, tylko prawie taki do pęknięcia.Nic nie mogłam zrobić, bo łodyga cała zgniła i poszła do wycięcia. A dziwne jest to że liście i korzenie są w porządku. Co się stało z pędem nie mam pojęcia ![]() Na pocieszkę wklejam zdjęcia encyśki i zygusia (to dopiero jego 1 pęd kwitnący, jeszcze 2 się szykują do kwitnienia, ma przepiękne ubarwienie |
|
|
|
#2290 | |
|
Zadomowienie
|
hmmm
---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
![]() ja bym nie panikowala...facet a agrocentrum mowil mi ze wirus tak naprawde pojawia sie u storkow niezwykle rzadko
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-07-30 o 14:14 |
|
|
|
|
#2291 |
|
Przyczajenie
|
A ja ciągle proszę o radę co z dendrobium. Nie wiem jakie są wytyczne, po czym widzicie, że trzeba go podlać? Wiem, że to nie jest zwykły falek ale mam przezroczystą doniczkę i korzonki po podlaniu tez robią się inne, też zmieniają kolor. Nie chciałabym znów kolejnego uśmiercić
|
|
|
|
#2292 |
|
Zakorzenienie
|
Po podlaniu korzenie robią się zielone a wcześniej są szare.
|
#2293 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2294 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc dziewczynki
![]() na tym forum jestem nowa ale storczykami zajmuje sie kolo 2 lat i problem w tym, ze nie mam do nich reki i zaden nie kwitnie ![]() jednego dostalam na urodzinki 2 lata temu, nie mialam wprawy zbytnio i nie wiem co mnie podkusilo ale po opadnieciu kwiatow ucielam caly ped (plakac mi sie chce jak to czytam ![]() nastepnego przejelam od babci ktory byl w bardzo kiepskim stanie, listki zgnite i horror ale jakims cudem wypuscil kwiatki, kwiatki zwiedly i tym razem nie scielam lodygi ale zamiast kwiatkow wyrosl mi na lodydze listek i korzonki (dziwadlo ) wiec doszlam do wniosku, ze nic nie szkodzi poeksperymentowac i scielam te listeczki i korzonki i zasadzilam na nowo... ma szanse urosnac?
|
|
|
|
#2295 |
|
Raczkowanie
|
storczykomania to jednak choroba
wzbogaciłam się dzisiaj o 7 !!!! nowych falków ![]() w Leroju była przecena - storki po 7,50 - no jak można nie skorzystać? niektóre strasznie zmarnowane ale wygrzebałam 4 sztuki. mogłabym więcej ale nie dowiozłabym tego towarzystwa autobusem przez całe miasto ![]() na tym nie koniec... nieopatrznie poszłam do OBI... a tam... nowa dostawa... aż mi się mieniło w łoczkach... i oczywiście wyszłam z trzema nowymi zdobyczami kupiłabym więcej ale powoli kończy mi się miejsce na parapetach no i kasa na koncie ![]() zdjęcia wrzucę później
|
|
|
|
#2296 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2297 |
|
Zakorzenienie
|
Breda 7 nowych o matko.
![]()
|
#2298 |
|
Zadomowienie
|
7 + 3, razem 10 nowych! Zaszalałaś kobieto!
|
|
|
|
#2299 |
|
Wtajemniczenie
|
byly 2 korzonki, tak 2-3 cm
|
|
|
|
#2300 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2301 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() na biezaco bede informwac o efekcie posadzenia
|
|
|
|
|
#2302 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2303 |
|
Raczkowanie
|
nie nie w sumie było siedem :d
znaczy 4 zmarnowańce z Leroya + 3 nowe z OBI ![]() wiem wiem - szaleństwo... parapet robi się za mały ![]() najgorsze jest to że znów się muszę wybrać do OBI po półki do regału i boję się że znowu wyjde z jakąś zdobyczą... wrzucam zdjęcia - miałam chwilkę żeby pstryknąć na początek zdechlaczki: #1 #2 #3 - cudaczek zdechlaczek 4 zdjęcia nie zrobiłam bo już takiego mam - biały z cytrynowym języczkiem - chciałam w dużym pokoju na oknie mieć trzy białe, dwa są takie same trzeci z różowym moje "nowości" #5 - klasyczny różowy z większym kwiatem - może bardzo zwykły ale bardzo mi się podobał #6 - ciapaczek #7 - I żółciótki jak żółtko z jajka ![]() a na koniec rozkwitnięty "pączaczek" #8 Niestety stracił stożek wzrostu bo wyrósł mu tam pęd kwiatowy (takiego go kupiłam - przeceniony oczywiście). mam nadzieję że puści się boczkiem ![]() jeszcze dwa się szykują do kwitnięcia: jeden totalna niespodzianka, drugi - mój pierworodny niestety tak długo nie kwitł że nie wiem jaki ma kwiat więc w zasadzie surprise nr 2
|
|
|
|
#2304 |
|
Rozeznanie
|
breda ostatni mnie zauroczył
miałam podobne "żółtko", ale coś bakteryjnego go zaatakowało... na szczęście odbił z boku i będę miała maluszka tylko to czekanie na kwitnienie
|
|
|
|
#2305 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2306 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2307 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2308 |
|
Zadomowienie
|
A możesz przybliżyć sposób postępowania z tymi cudami? Trudno jest o nie dbać? Co należy robić, jakie okno wybrać, itd.? Pisz wszystko! Zakochałam się!
|
|
|
|
#2309 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba topsin dał radę i na tym moim biednym storczyku nie widać nowych plam na resztkach liści. Zobaczymy co będzie dalej.
|
#2310 |
|
Rozeznanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:14.

niech obada dokladnie storka...ja mialam na lisciach u mojego reanimowanego zupelnie bezkorzennego...
ale tak na wszelki wypadek przetarlam chyba ze 2 razy wszystkie kwiatuchy tym waszym genialnym specyfikiem z plynem do naczyn 
polukajcie z TZ dokladnie i na wszelki wypadek przetrzyj moze tez swoje storki 

Co to za dziadostwo??? Do tego pęd robi się zdrewniały! Zaraz mu zrobię topsinem oprysk, wydaje mi się że to bakteryjne tak jak pisze tutaj.

Mam nadzieję że da radę, kupię mu jakieś antybakteryjne środki, może się wyleczy...

(plakac mi sie chce jak to czytam