|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2282 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rok skończyło nasze dziecię, bocian drugie już nam niesie-mamy maj-czerwiec 200
No właśnie Seona to chyba nie twoja Pati?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2283 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rok skończyło nasze dziecię, bocian drugie już nam niesie-mamy maj-czerwiec 200
Ulisia to moja kumpela
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2284 |
Raczkowanie
|
aaa:P to już głosuję
Wiecie co wiem że to juz było alee. Chciałam sobie kupić gazetę z małym kalendarzem no i była Uroda a jako dodatke jeszcze 4 stare numery. i tak jade w pociągu przegladam a tam nasz Boszenka ![]() ![]() pakusia my z nocnikowaniem czekamy do wiosny. Mamy zimne mieskzanie i nie chcę żeby mi się przeziębiła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2285 |
Zadomowienie
|
Witam was po bardzo długiej przerwie. Nie było mnie bo jakoś zawsze nie było mi po drodzę ale mimo mojej sporej nieobecności nie nabazgrałyście za wielę, chyba z 4 strony zaległości mam tylko
![]() U nas żadnych rewelacji. Zdrówko nam dopisuje. Igor nadal nie chce gadac, ale za to ma problem z jąderkiem i czeka nas w czerwu zabieg operacyjny na wodniaka lub przepuklinę pachwinową (okaże się przy zabiegu co to było). Seonka - nie potrafię napisac dlaczego Igor jest przeciwnikiem sankowego szalenstwa. Mam jednak nadzieję że w kolejnych latach sie nam przyda ten sprzęt i wykorzystamy saneczki. Jak Ci idzie DUKANIE? Wyobraź sobie że nie wiem jakco ostatecznie wykazała sekcja zwłok, co wykroili ten kawałek mózgu ![]() Gosia - jak tam Twoja waga? pewnie dalej na 7kg. koczujesz co? ![]() Ursull - ładnie napisałaś do nas w życzonkach świątecznych ![]() ![]() Maugoszatka - i jak się czujesz mamuśka? Pokaż nam Helę ![]() Cinka - jakie Ninulka ma oczęta ![]() ![]() ![]() ![]() manolita - pochwal się swoimi pociechami, dawno Cię u nas nie było. Oooo juz doczytałam jakiego masz ancymonka małego, co publicznie do płacuz doprowadza, to masz wesoło ![]() MoOoNiA - co tam u was? Co za prace załapałaś? ja tez mam full nauki a chęci prawie żadne ![]() Ewelain - no to ładnie nauczyłaś Wercię tego sikania, ja nistety nie potrafie, męczymy sie z tym od ponad tygodnia i z marnym skutkiem ![]() kaalinaa - nadal chcesz rodzic w domku? pewnie tak ![]() pakusia - a Ty się na nas obraziłaś? bo na innych wątkach sie udzielasz łobuziaro, take mnie doszły słuchy ![]() Eve - cześc matulo, dawno Cie nie było ![]() Esti - a Ty kiedyą pisałaś o poprawie i częstszym udzielaniu sie, gdzie sie podziewasz? ![]() Nadrobiłam wszystkie zaległości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2286 |
Wtajemniczenie
|
Czuję się fatalnie/ osłabenie,mdłości,bleee. Poszukam jakichś zdjęć Heli ale ostatnio mało robię
![]() U mojej mamy w pracy 2 osoby ze świńską grypą, ale mam schiza,boję się do sklepów chodzić... |
![]() ![]() |
![]() |
#2288 |
Zakorzenienie
|
Śliczna uśmiechnięta Hela
![]() ![]() Jeżu, dziewczyny współczuję Wam tych mdłości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2289 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teraz nie ma sensu, bo zimna podloga ![]() ![]() z reszta on chyba jeszcze nie jest kumaty w tych sprawach... czytalam o nocniczkowaniu i najlepiej poczekac az dziecie bedzie przejawialo jakies zainteresowanie tym ![]() ![]() Cytat:
brak czasu.... przed swietami mialam troche pracy, po swietach lenistwo ![]() ![]() pozatym gram w kilka gier na fb i to zajmuje mi caly czas ktory moge poswiecic na relaks przed monitorem ... staramy sie, staramy ![]() ![]() ![]() jej.... jaka juz duza!! urocza ![]()
![]() |
#2290 |
Zadomowienie
|
hejka
Marika niunka wolala tylko dwa dni potem przestala..odlozylam nauke na wiosne bo przez chodzenie w samych majtkach przeziebiala mi sie..narazie spokojnie poczekam.. u mnie dzis ![]() ja jestem na diecie juz czwarty dzien i juz zlecialo mi 1.5 kg..normalnie nie wierze,ciesze sie i mam nadzieje ze wkoncu wytrzymam i dotre do celu.. buziaczki dla wszystkich Seona glosik oddany i prosze o klikanie na Weronisie ![]()
#2291 |
Zakorzenienie
|
Cześć Mamuśki
![]() Jakiś czas się nie odzywałam, bo nie miałam czasu. Ostatnio z Ninulą często siedzę sama, bo siostra ta co jest w ciąży ciągle ma zawroty głowy, zbiera ją na wymioty i jest w kiepskim stanie przez to więc moja mama ciągle jest u niej i pomaga zajmować się jej dzieckiem. Mój Tż jest w pracy codziennie na nocki, bo ma nocną zmianę przez cały tydzień. U nas ostatnio śliczna pogoda więc wybywam z Ninką często z domku na spacerki, nawet spodnie od kombinezonu rzuciłyśmy w kąt, bo dziś np. było u nas aż 11 stopni na plusie ![]() Nauka nocnikowania idzie nam średnio, bo Nina wie o co chodzi ale droczy się ze mną i ucieka z nocnika i śmieje się, chce żeby ją gonić... ![]() Zarejestrowaliię z Ninką w konkursie więcv prosimy o głosiki ![]() ![]() Ja głosowałam już na Wercię i na tą dziodzię co Seona pokazywała ![]() Możemy na siebie więc głosować nawzajem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2292 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że wątek umiera nam śmiercią naturalną
![]() Szkoda... Moja Nina dzisiaj maruda straszna. Spała tylko półtora godziny w południe i teraz jest nie do życia. Na szczęście Tż wziął ją teraz na dwór, poszaleje sobie, to może pójdzie szybciej spać, powdycha świeżego powietrza i jutro obudzi się w lepszym humorze. Nie wiem o co jej dzisiaj chodzi. Ciągle woła, że chce "nyny", czyli spać ale ani nie chce spać sama, ani ze mną, ani z Tż. Obiadu też odmówiła. Pomemlała trochę schabowego i tyle. Do południa za to jadła pięknie, co chwilę coś skubała, to może dlatego. Rano z Niną byłam na zakupach, bo w lodówce było tylko światło, a w chlebaku okruchy... ![]() ![]() ![]() Dziewczyny obchodzicie ze swoimi Tż walentynki?? My generalnie nie obchodzimy, bo nie przepadamy za tego typu świętami i nie co roku ale czasami tylko kupimy sobie jakiś drobiazg lub kiedyś też byliśmy z tej okazji w kinie na jakiejś romantycznej komedii, a kiedyś Tż zabrał mnie na romantyczną kolację do restauracji ![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym teraz siedzę sama w domu, nikogo nie ma, i jak widać po moim poemacie nudzi mi się bardzo. Więc może tak któraś, by się odezwała ![]() maugoszatka nie wiem, czy takie złudzenie na zdjęciach ale dobrze mi się wydaje, ze Hela jest dość wysoką kobietą jak na swój wiek?? Ile ona ma wzrostu?? I widzę, że jej włosy rosną tak jak mojej Ninie... jakby chciały, a nie mogły ![]() ![]() ![]() ![]() Seona o co chodzi z tym wystawianiem aukcji z Twojego podpisu? Podeślesz mi na pw wiadomość? To na specjalnym Waszym profilu się wystawia, ja płacę za wystawienie, czy Wasze stowarzyszenie i jakie produkty? Ewelaina jak tam wizyta księdza? Ja od czasu załatwiania naszego ślubu bardzo się do księży zraziłam, ogólnie do tej instytucji, bo w sumie nie każdy ksiądz jest taki sam. Ale mimo to ogólnie nie przepadam za kontaktem z księżmi. To co usłyszeliśmy przy załatwianiu ślubu mi wystarczyło, aby darować sobie wizyty w tej "instytucji":rolleyes : U nas ksiądz chodzi jutro, moi rodzice go przyjmują ale wiedzą jakie jest moje podejście do księży, dlatego zdają sobie sprawę, ze jak akurat będę w domu, to usiądę z nimi, jak gdzieś pójdę, to trudno... Nie oczekuję specjalnie jego wizyty... Przez całe swoje prawie 30-letnie życie spotkałam tylko trzech księży do których mam ogromny szacunek i sympatię ale bardziej za to jakimi są fantastycznymi ludźmi, a nie księżmi. Niestety dwóch z nich odeszło z naszej parafii, z jednym mam kontakt do tej pory na NK, a trzeci z nich, to nasz ksiądz proboszcz. Generalnie na moją parafię nie mogę nic złego powiedzieć o księżach, bo bardziej zraził nas do siebie przez wypowiedziane słowa ksiądz z parafii do której należał Tż, kilku księży, którzy kiedyś byli w mojej parafii i osoby świecie, które "pracują" w parafii mojej i Tż. Z resztą nieważne, bo długo by pisać, a i tak już się wystarczająco rozpisałam... marika jak to lekarze nie wiedzą na co będą operować Igora? ![]() pakusia a Ty przed włączeniem gierki na FB obowiązkowo najpierw masz zajrzeć to do nas, a dopiero potem odpływać w świat gierek ![]() Moonia dziękuję za komentarzyk przy konkursowym zdjęciu Niny ![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- Dziewczyny, jeszcze odnośnie nocnikowania. Na innym wątku mamuś marcowo-kwietniowych znalazłam bardzo ciekawy i pomocny filmik dotyczący nauki siusiania dziecka do nocnika. Polecam, bo jest ciekawy i wart zapoznania się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2293 |
Zakorzenienie
|
Hejka dziewoje
![]() Ja naprawdę nie mam czasu i tylko raz na jakiś czas wpadam na moje wątki . Mój dzień to karmienie,przebieranie,sp rzątanie,zabawa z Milką i słuchanie krzyków maluchów. Przyznam szczerze,że jestem przemęczona,a przez to poirytowana i czasem zdołowana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Milenka codziennie zadziwia nas nowymi umiejętnościami i pomysłami. Ostatnio upodobała sobie wchodzenie do wózka dla lalek,dwa razy się wywróciła,ale dalej tam wchodzi ![]() ![]() ![]() http://www.youtube.com/watch?v=kmbx-O4SJ64 Dużo już mówi i codziennie coś nowego. Oczywiście używa języka polskiego i angielskiego. Dziś zaczęła mówić "hello" i gdy Tż wychodził powiedziała " tata go away" ![]() ![]() A Aaronek rośnie,waży już 6kg,a ma dopiero 7tyg. Za tydzień idę z nim na pierwsze szczepienie,brrr... parę fotek i postaram się coś każdej z osobna napisać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2294 |
Zakorzenienie
|
Ursull, rety trzymaj się. Ty tam jesteś całkiem sama, moja koleżanka też ma dzieci, chyba z jeszcze mniejszą różnicą wieku, ale ma 2 babcie do pomocy, ale i tak mówi że jest hardcore.
Dlatego mnie to przeraża i chciałabym drugie dziecko, jak pierwsze trochę podrośnie, żeby było choć trochę samodzielne i zajęło się sobą a można było poświęcić czas młodszemu. Ja nie jestem zorganizowana, nie mam podzielności uwagi. Cinusiowa, aukcje charytatywne są wystawiane za darmo z tego co wiem. Chodzi tylko o to, aby osoba wystawiała je, ten cały szablon wklejała, robiła opisy i trzymała fanty i rozsyłała. Podam Ci info do koleżanki, która się tym zajmuje. |
![]() ![]() |
![]() |
#2295 |
Zakorzenienie
|
Cinka ależ się "płodna" zrobiłaś
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaalina super,że Hania się pięknie rozwija ![]() Maugoszatka to na kiedy masz dokładnie termin? A pomysły na imiona? Hela tak dorośle wygląda,jakby z pięć lat miała. Pięknie się uśmiecha ![]() Eve a fotkę z Usg pokażesz? ![]() ![]() MoOonia a co ze zdjęciami z Sylwestra? ![]() ![]() Pakusia kopę lat ![]() ![]() ![]() ![]() Seona nie jest łatwo,ale sama tego chciałam,więc nie mogę narzekać. Czasem mam tylko gorsze dni,ale wżyciu nie oddałabym moich szkrabów. Są naprawdę cudne ![]() ![]() Marika wróciłaś ![]() ![]() ![]() Ewelain i jak tam kolenda? Na Dukanie jesteś? Ja też się odchudzam,bo po ciąży mam sporą nadwagę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2296 |
Zakorzenienie
|
Ursull
pokaze po 3d, bo to co dostalam to ![]() ![]() Zobaczymy co z ta dziewucha ![]() U nas mozna robic sobie samemu zdjecia do paszportu - niezaleznie od wielku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2297 |
Zakorzenienie
|
Moja Ninula dzisiaj poszalała, poszła spać prawie o 22:30. Tż ją usypiał, a ja poszłam przed dom spotkać się z koleżanką,. Chciałam sobie pogadać, bo wczoraj miałam niezłą akcję. Zadzwonił do mnie 15-letni syn mojej koleżanki, która już nie żyje. Młodego wychowuje jej siostra, bo ojciec nigdy się Szymonem nie interesował. Od tamtego wydarzenia, gdy Basia zmarła nie miałam z nim prawie kontaktu, dopiero od niedawna na NK. Okazało się, że młody jest w ośrodku szkolno-wychowawczym za narkotyki, rozboje itp. Zadzwonił do mnie, że ucieka z ośrodka i żebym mu pomogła, ze o 2 w nocy ma pociąg itp. Normalnie wariat. Nie wiedziałam co robić, bo nie miałam żadnego kontaktu do jego rodziny, ani nie wiedziałam w którym jest ośrodku. Wolałam też nie lecieć od razu z tym na policję ale musiałam jakoś reagować. W końcu cudem dotarłam do tej ciotki, która ma nad nim opiekę przez byłych sąsiadów jej matki, bo kiedyś tu mieszkała w naszym mieście, oni mieli numer tel. Poinformowałam ich z jakim zamiarem młody do mnie zadzwonił. Wcale się nie zdziwili bo niezły gagatek się z niego zrobił. Oni poinformowali ośrodek i jeszcze jego wychowawca z ośrodka do mnie o 22:00 dzwonił. Wypytywał mnie co mi mówił młody, co on planuje itp. Mieli mieć na niego oko, aby nie udało mu się zwiać. Miało być wszystko zrobione tak, aby nie zorientował się, że to ja powiadomiłam rodzinę itd. Bo skoro ma do mnie jakieś zaufanie, to niech lepiej tak zostanie, aczkolwiek trochę mnie to przeraża, bo coś czuję, że na tym się nie skończy i obawiam się, że on się któregoś dnia u mnie nagle bez zapowiedzi pojawi i zakomunikuje, że uciekł.Niezły giguś z niego, ale też mi go trochę szkoda, bo życie go nie rozpieszczało. Wychowywał się całe życie bez ojca, w wieku 7 lat zmarła matka i zabrała go do siebie jej siostra, która niestety z nim sobie nie poradziła. Wcale się nie dziwię, bo młody zawsze miał ciężki charakter. Plus był jedynie taki, że zawsze się dobrze uczył, a podpadł z nauka dopiero teraz. Wszystkim w koło powtarza, ze chce się zmienić, że zrozumiał i wychowawca twierdzi, że on się zmienia ale jakoś i tak wszyscy stoją na baczność, bo młody jest zdolny do wszystkiego. Jeszcze zanim trafił do ośrodka, to po jakiejś kłótni w domu na drugi dzień jak wychodził do szkoły, a wszyscy jeszcze spali odkręcił wszystkie kurki w kuchence gazowej i wyszedł z domu
![]() ![]() Nienawidzę takich sytuacji... Ursull fajnie, że Milenka uczy się mówić w dwóch językach. Mam znajomą w Londynie, której dzieci tam się urodziły, mieszka tam od wielu lat ale sama prawie nic nie potrafi powiedzieć. Dzieci znają angielski, bo nauczyły się go od dzieci z podwórka i potem ze szkoły, bo oboje już uczęszczają do szkół. Seona fajne zajęcie z tym wystawianiem aukcji. Ja bym chętnie się tego podjęła, bo miałabym jakieś ciekawe zajęcie, lubię bawić się w necie, śmigać po allegro, sama wiele na allegro kupuję i sprzedaję, ostatnio monety okolicznościowe, które kolekcjonuje mój tata i ubranka po Nince, trochę kosmetyków z Avonu. Problem jest tylko taki, że nie miałabym gdzie tych fantów trzymać. Mieszkam z rodzicami i mamy małe 3-pokojowe mieszkanie i jest ciasno. Mogłabym więc wystawiać ale ktoś by musiał to trzymać i rozsyłać np. będąc ze mną w stałym kontakcie telefonicznym, czy meilowym. Ale to chyba nie za wielka pomoc. Może z czasem, gdy przejdziemy na swoje mieszkanko ![]() Edytowane przez cinusiowa Czas edycji: 2011-01-16 o 23:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#2298 |
Zakorzenienie
|
Cinka
wedlug zalecen ![]() my podobnie mamy teraz z kubulem ![]() ![]() co do walentynek to my nie obchodzimy ich specjalnie.... takie swieto jak nie swieto.... mysle ze to swieto bardziej dla samotnych zakocanych ![]() ![]() no tej akcji z chlopakiem nie zazdroszcze... masakra aaaa i dzieki za filmik ![]() ![]() ![]() ![]() Ursull kochana.... ja cie normalnie podziwiam... sama sie staram o drugiego babla ale i tak sie boje co to bedzie jak sie uda... trzeba czas znalesc dla dwoch dzieciaczkow.... u nas bedzie wieksza roznica wieku niz u ciebie a i tak sie boje... napewno nie latwo ci jest, wcale w to nie watpie... wkoncu Milenka nie taka duza jest... a tu jeszcze Aaronek ![]() ![]() mysle ze jeszcze jakis czas.... Aaronek troszke podrosnie i beda sie z Milusia bawic i ty bedziesz miec wiecej wolnego ![]() jak bywam w pl to Kubul cale dnie spedza z moja siostra (o rok starsza od Kuby) a i ona jest w siodmym niebie bo ma żywe dziecko do zabawy ![]() a dzieciaczki ci sie udaly strasznie !!!!!!!! Aaronek sliczny, a Milusia.... szkoda gadać ![]() ![]() pieknie sie zajmuje braciszkiem.... ![]() a co do irlandek.... to Heksia i Glam odzywaja sie niestety rzadko (mmiesiac) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#2299 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny, Hela to straszny urwis, w ogóle mnie nie słucha.Ostatnio siedzimy w poczekalni do ginekologa,mówię do niej żeby nie wychodziła na schody a ona mi przy wszystkich język wystawiła i parsknęła śmiechem (oczywiście wchodziła dalej).
Zbieram się do wgrania na komp zdjęcia z USG ale jakoś mi nie idzie :P dzisiaj wreszcie czuję się dobrze. Nie wymiotuję, nie mdli mnie, mam apetyt i siłę,oby tak zostało ![]() Cinka-no Hela jest wyższa w stosunku do rówieśników,zawsze była. I z dnia na dzień coraz wyższa się robi, aż się nadziwić nie mogę, gdyby nie włosy (a raczej ich brak ![]() To Wy mieszkacie z rodzicami w 3 pokojowym?Podziwiam, ja bym nie wytrzymała widoku moich nawet w ogromnej chaupie. My wynajmujemy 2 pokojowe. Zbieracie pieniądze na własne mieszkanie czy będziecie brali kredyt? Ursull- termin mam na 12 sierpnia. Pomysłów na imiona brak. Łatwiej by mi było znaleźć dla dziewczynki niż dla chłopca jednak. Dziewczynka to myślałam o zamianie miejsc,bo Hela jest Helena-Antonina S., myślałam żeby druga była Antonina-Helena S. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Pakusia-powodzena w staraniach. Faktycznie płodny wątek mamy ![]() ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- wiecie co? niby zapisałam się do wątku sierpniowego ale nie potrafię tam uczestniczyć, powiem szczerze,nudzi mnie temat ciąży,kupowania ubrań dla dzieci, laktatorów,niań i łóżeczek. No i przyznam się, że nawet chodzenie do gina nie cieszy mnie tak jak w poprzedniej ciąży, w ogóle tego nie przeżywam, tzn owszem,jak dziecko się rusza na ekranie to do mnie dochodzi, że ono jest moje,jedyne,kochane ale zdjęcia,jakieś usg 3D czy coś to nie dla mnie... W poprzedniej ciąży wiedziałam wszystko o każdym tygodniu ciąży,rozwoju dziecka, panicznie bałam się chorób i innych ewentualności,tego, że czegoś nie zdążę kupić dla dziecka, a teraz jedyne czego pragnę to urodzić, zobaczyć dziecko, przytulać je, głaskać, wąchać i karmić,nieważne w co będzie ubrane. Zresztą co by tu dużo nie mówić, na tym wątku są najfajniejsze dziewczyny na wizażu, z Wami się zżyłam, po prostu nie umiem gadać z tamtymi babami ![]() Edytowane przez maugoszatka Czas edycji: 2011-01-17 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2300 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny help me!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() maugoszatka my mamy swój dom na wsi i ziemię ale chata jest do remontu i albo sprzedamy całość, albo ziemię żeby mieć pieniądze na remont. W chwili obecnej na ziemię i dom mamy dwa kredyty hipoteczne i to pochłania sporą część naszych dochodów. Jeszcze trochę odczekamy i jak nic nie ruszy ze sprzedażą, to coś będziemy musieli kombinować i wejść z jakimś remontem tylko nie wiem za co... ![]() ![]() ![]() pakusia widzę ogromną poprawę ![]() ![]() ursull kobieto ze stali ja Ciebie podziwiam... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2301 |
Zakorzenienie
|
A co się dzieje z Katrin?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2302 |
Rozeznanie
|
Hej babeczki
![]() No Ursullko jestem, jestem ![]() ![]() ![]() ![]() U nas wszystko oki, Marcel gada jak najęty, rozrabia za dwóch. Z tż też dobrze ![]() Cinka, no niefajna sytuacja ![]() Sorki, że nie odpisuję, ale nie dam rady, teraz już mam nadzieję być na bieżąco, co w sumie nie będzie trudne patrząc na tempo w jakim przybywa postów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2303 |
Zakorzenienie
|
Katrin, kiedy pokażesz te zdjęcia z sesji???
![]() ![]() Maugoszatka, mi też nie chciałoby się czytać od nowa o wyprawce itp. Jak byłam w ciąży to lubiłam podczytywać sąsiednie wątki, można było coś fajne znaleźć, jakieś potrzebne info, dziewczyny polecały sprawdzonych sprzedawców itp. Teraz czytam sąsiednie wątki, ale na odchowalni ![]() Śmiesznie z tymi imionami chcesz dać, ja bym jednak dała inne, żeby się nie mieszało ![]() ![]() Zapomniałam napisać, że Twoja Hela to podobna do mojej Pati ![]() ![]() Ursull, Eve, Pakusia, czy Wasze dzieci mają podwójne obywatelstwo? ![]() Pytam z czystej ciekawości, bo mam Kuzynkę w Niemczech i tam żeby dostać obywatelstwo, to trzeba mieszkać min. 8 lat, być zameldowanym i zdać niemiecką maturę! Oni mieszkają nawet dłużej, synek tam im się urodził, jest zarejestrowany w tamtejszym USC, ale obywatelstwo ma wpisane tylko polskie. Im nie zależy na tym, bo zamierzają wrócić do Polski, aby mały poszedł do polskiej szkoły. Tylko ja myślałam, że jak rodzi się w innym kraju, dość długo się mieszka, pracuje to dostaje się obywatelstwo automatycznie ![]() ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2011-01-18 o 14:47 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#2304 |
Zakorzenienie
|
Seona w UK podobnie jak w Niemczech, dopiero po 10 lat od urodzenia można się starać o obywatelstwo,a dorośli po 5 latach pobytu,gdzie muszą ten czas pracować w UK. Trzeba zdać egzamin z historii Anglii i językowy oraz zapłacić jakieś 1000 funtów.
Katrin dobrze,że jesteś ![]() Wpadłam tylko na moment oznajmić,że Boszenka znowu wygrała w konkursie ![]() http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=1842103382 67264&set=a.1725344861015 16.35036.170447236310241 i się nie pochwaliła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2305 |
Zakorzenienie
|
Ta to ma szczęście!!!! Boszenka, gratulacje!!!
Ursull, filmik boski!!! Mężwi pokazałam, 2 razy chciał oglądać ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2011-01-18 o 15:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2306 |
Zakorzenienie
|
Seona
tak, Olek ma podwojne. W Irlandii do 2005r bylo prawo ziemi, czyli kazdy kto sie tu urodzil otrzymywal obywatelstwo, jednak na skutek naplywu emigrantow zmienili to na prawo krwi, ale obywatelstwo nadal mozna otrzymac - dzieci urodzone tutaj otrzymuja je bez zadnego problemu jezeli ich rodzice przebywaja na terenie Republiki Irl co najmniej 3 z 4 lat bezposrednio poprzedzajacych urodzenie dziecka. Trzeba to oczywiscie udowodnic - odcinki wyplat, pismo z urzedu skarbowego. My, tzn. ja i tz od roku mozemy sie ubiegac o obywatelstwo (mozna po 5 latach) i nie wiem dlaczego jeszcze nie zlozylismy dokumentow ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2307 |
BAN stały
|
https://wizaz.pl/akcje/rossmann/rossm...il-223311.html
proszę oddajcie głosy na moja Julie za wszystkie głosy dziekuje |
![]() ![]() |
![]() |
#2308 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Dawno nic nie pisałam ale podczytuje was co jakiś czas , nie piszę zbyt często bo nie mam czasu ![]() ![]() Niki dobrze się rozwija gada jak na jeta wszystko już powtarza i mówi tez parę słów po Niemiecku uczy się od Kacperka ![]() ![]() Parę dni temu rozłożyliśmy Nikoli łóżeczko i od wczoraj śpi już w swoim łóżku ![]() ![]() Gratuluje wszystkim mamusią które są w ciąży ![]() ![]() Ursull- śliczne masz dzieciaczki ![]() Maugoszatka- Hela jest śliczna i strasznie duża ![]()
#2309 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() U nas wszystko wsio po staremu. Jesteśmy zdrowi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do naszego zaginionego młodego, to niestety nie znalazł się jeszcze. Wiadomo tylko, że jest gdzieś tam na miejscu i kręci się w okolicy ośrodka, bo raz go tam widzieli ale zwiał jak tylko zobaczył wychowawcę. Cały czas jestem z jego ciotką w kontakcie ale żadnych nowych informacji nie mają. DIDI84 jak fajnie Cię znowu widzieć ![]() ![]() Boszenka ona jest niemożliwa ![]() ![]() ![]() Katrin ja też nie widziałam fotek z Twojej sesji ![]() ![]() ![]() ![]() Eve a gdzie Ty się podziewasz? Kiedyś tyle wiadomości od Ciebie było, a teraz? Eve, a wybraliście już imię? Umknęło mi jeśli o tym pisałaś...? Malutka gdzie jest? Ona zawsze sporego posta pisała co wieczór, a teraz cisza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2310 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jeszcze zapomniałam Wam napisać, że dzisiaj pierwszy raz odkąd Nina chodzi do żłobka zobaczyłam, że Pani razem spędza czas z dziećmi uczestnicząc z nimi w zabawie, a dokładniej -jak przyszłam po Ninę wszystkie dzieci siedziały w kółeczku, a Pani pokazywała im książeczki i czytała im
![]() ![]() Ursull dopiero teraz oglądnęłam filmik z udziałem z udziałem Aaronka i Milenki. Jak ona się nim wspaniale zajmuje. Jest boska ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.