![]() |
#2281 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Egzamin na prawo jazdy-pytania,relacje,trzymanie kciuków :) cz.IX
|
![]() ![]() |
![]() |
#2282 |
Zadomowienie
|
#2283 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cześć ![]() Będę trzymać kciuki i za teorię i za praktykę ![]() Ja niestety nie odpowiem na Twoje pytania, bo to wszystko dopiero przede mną ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2284 |
Zakorzenienie
|
kochane, a powiedzcie mi czy tą wszystką wiedze posiadłyście na kursach?
bo jak tak czytam o czym wy tu piszecie to jestem kompletnie zielona i coraz bardziej sie denerwuje ze nic o tym nie wiem ![]() nie wiem czy sobie poradze ..
#2285 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2286 |
Zakorzenienie
|
no ja też się interesuje ;D
ale skąd taką wiedze czerpać to nie mam pojęcia ;( mam nadzieje że sie dowiem na kursie ..
#2287 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie, na łuku trzeba mieć włączone światła? Znalazłam gdzieś informacje że ponoć nie, chyba że jest ciemno i egzaminator poprosi ... Zapomniałam się dopytać o to mojego instruktoora,a już jestem po praktyce.
Ah, i robicie łuk na pół-sprzęgle bez gazu, czy z gazem? ![]() Ja robię na samym pół-sprzęgle, a gaz ponoć wypada dodać jak jest np pod górkę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2288 |
Konto usunięte
|
withi_as ja nie widziałam problemu ze światłami na łuku, po co sie dopytywać a potem zapomnieć o nich, jak wsiadam zapalam i nie ma problemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2289 |
Zadomowienie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;28656020]withi_as ja nie widziałam problemu ze światłami na łuku, po co sie dopytywać a potem zapomnieć o nich, jak wsiadam zapalam i nie ma problemu
![]() w Pordzie na placu kaza wylaczyc swiatla na placu ... ![]()
#2290 |
Rozeznanie
|
drogie wizażanki!
otóż moja mama jest właśnie w trakcie kursu na prawo jazdy, w czasie jazdy miała wypadek, autko trochę uszkodzone. Czy będzie musiała ponosić koszta naprawy? |
![]() ![]() |
![]() |
#2291 |
Zakorzenienie
|
withi_as- włącz światła na pewno nie zaszkodzi..poza tym w stresie możesz o nich później zapomnieć...
łuk- z gazem. Nie wyobrażam sobie inaczej ![]() ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Rubella- mama nie będzie musiała nic płacić. W końcu po coś ten instruktor tam siedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2292 |
Zakorzenienie
|
Aha, czyli jak coś to mi powiedzą żebym zgasiła. misislipy ja właśnie też już się nauczyłam, że wsiadam i automatycznie zapalam
![]() A i co powiecie na taką sytuację: korek, chcesz zmienić pas i nagle ktoś staje i Cię wpuszcza. Wjedziesz - egzamin oblany. Wtedy można zapytać egzaminatora prawda? O pozwolenie? Jak nie pozwoli to czekamy aż będzie wolne, jak pozwoli to jedziemy? ;-D ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- princeseczka właśnie nie wiem. Mam egzamin za kilka dni, a zawsze robiłam na pół-sprzęgle i o dziwo nigdy mi nie zgasł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2293 |
Zakorzenienie
|
magdunia Egzaminator powinien Ci to klarownie powiedzieć. Jeśli będziesz miała z wykorzystaniem infrastruktury to Ci powie: proszę zawrócić zawrócić z wykorzystaniem infrastruktury/ bramy/ podjazdu. Jeśli tego nie powie to trzeba kombinować na 3
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- withi_as- wtedy trzeba powiedzieć że korzystasz albo że musisz skorzystać z uprzejmości tamtego kierowcy. Jeśli zapytasz egzaminatora czy możesz to może Ci odpowiedzieć że to jest Two egzamin i Ty podejmujesz decyzje. Ja uczyłam się jazdy po łuku z gazem..jeden łuk miałam pod lekko górkę i bez gazu by nie podszedł. Na egzaminie łuk nie był pod górkę ale jechałam z gazem oczywiście delikatnym. |
![]() ![]() |
![]() |
#2294 |
Zakorzenienie
|
Przy łuku używasz sprzęgła oraz hamulca, po co gaz...? jak umiesz dobrze operować sprzęgłem i hamulcem to Ci nie zgaśnie. Poruszając się po placyku operujesz wszystkimi pedałami plus kierunkowskazy ale z ograniczoną prędkością. Górki nie muszę chyba tłumaczyć?
Światła do jazdy dziennej są automatycznie zaprogramowane więc po co dyskusja? Logiczne, że jeśli jeździsz po zmroku to włączysz światła mijania bo musisz coś widzieć nawet na placyku. |
![]() ![]() |
![]() |
#2295 |
Zakorzenienie
|
jak umiesz dobrze operować sprzegłem w nieznanym samochodzie to oczywiście po co Ci gaz. Szkoda tylko że czasami bywa tak że to na łuku dochodzi do pierwszego zetknięcia kursanta z pedałami pojazdu egzaminacyjnego. Przynajmniej u mnie tak jest, bo egzaminator zawozi cie na łuk i zostawia samochód ustawiony w kopercie-reszta należy do Ciebie. Wolałam nie ryzykować i dać gazu z racji tego że nie wiedziałam w którym momencie to sprzęgło bierze. Jeśli bierze na samej górze i nie dasz mu gazu to Ci zgaśnie na przedbiegach i tyle.
Światla automatycznie zaprogramowane? co to znaczy? bo zrozumiałam że włączają się samoistnie przy uruchomieniu silnika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2296 |
Zakorzenienie
|
U nas w samochodach do egzaminów światła trzeba sobie samemu zapalić. W samochodach, którymi jeździłam na kursie - owszem, zapalały się same, automatycznie
![]() Dzięki za rady ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2297 |
Rozeznanie
|
princeseczka, dziękuje za odpowiedź
mama wróciła wczesniej z jazd i powiedziała, że pod koniec jazdy instruktor powiedział, że musi mu zapłacić 2500zł + pieniądze za dodatkowe jazdy. Gdy mama spytała, czy auto nie powinno być ubezpieczone odpowiedział, że było, ale za ten wypadek straciłby ulgi, więc musi zapłacić, poza tym auto musiało stac 2 tygodnie, więc stracił na tym, a nieprawda, bo auto jeździło tylko było uszkodzone, poza tym miał w tym czasie urlop i jazd nie było (swoją drogą instruktor nie powinien chyba przerywać kursu na wakacje) dodał, że mu nie ucieknie, bo ma jej dane i wie gdzie mieszka! Cóz chyba ktos próbuje oszukać mame ;< +czy instruktor ma obowiązek siedzenia z kursantem w samochodzie? Bo mama powiedziała, że podczas wypadku wjechała ma jakiś słupek, gdy on na chwilę wyszedł z samochodu i kazał jej jechać samej ;/ Edytowane przez Rubella Czas edycji: 2011-08-09 o 21:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#2298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ---------- Rubella moim zdaniem instruktor chce nabić mamę.. Szukałabym kogoś kompetentnego i dowiedziałabym się jak to jest... może załóż osobny wątek i przedstaw całą sytuację a dziewczyny się odezwą i coś doradzą. Instruktorzy podobnie jak i egzaminatorzy wychodzą na placu z samochodów ![]() Edytowane przez princeseczka Czas edycji: 2011-08-10 o 07:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2299 |
Zakorzenienie
|
Mam jeszcze takie dość głupie pytanie ... ale troszkę mnie to ciekawi. Jak to jest z teorią, te pytania są identyczne, nawet jeżeli chodzi o ustawienie odpowiedzi, jak na testach, do których mamy dostęp ? Przerobiłam sobie te pytania dwa razy, większość jest strasznie banalna, ale nie ukrywam - kilka zapamiętałam wzrokowo *.*
I jeszcze jedna rzecz ... Zawracać można jeżeli jest sygnalizator S-1 , S-2 i kiedy jeszcze? Jak jest tylko zielona strzałka obok, to można też, prawda? Natomiast jeżeli jest sygnalizator kierunkowy bądz dwa znaki, zakazujące, to nie? Dzięki za odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2300 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po to się uczysz jeździć na samochodach takich jak egzaminacyjne aby wiedzieć jak w tego typu samochodzie się to robi ![]() ![]() ![]() Nie uogólniaj bo ja np sama się ustawiałam w kopertę i jak zauważyłam cały WORD tak ma więc... ![]() ![]() Zaprogramowane światła do jazdy dziennej ;] Nie wiesz co to oznacza? No cóż...a podobno masz chyba prawo jazdy...? ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
Koleś ewidentnie chce pociągnąć z mamy kasę. Nie dawać ani grosza- niech mama ładnie poprosi o rachunek. Następnym krokiem jest policja. L= nauka jazdy= po to płacisz pieniądze aby w razie wypadku, stłuczki itp nie płacić. Wolał nie tracić zniżek bo szkoda było 100zł rocznie, wolał wybulić 2,5 tyś kłamiąc w żywe oczy- jego sprawa. Powtarzam- ani grosza. Za wyłudzenia tego typu powinien zostać ukarany ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2301 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2302 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie uogólniam ![]() ![]() na egzaminie nie spotkałam się z zaprogramowanymi światłami do jazdy dziennej ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Cytat:
![]() nie możesz zawracać gdy masz sygnalizator kierunkowy(kierowany) i gdy znaki tego zabraniają ![]() ![]() Edytowane przez princeseczka Czas edycji: 2011-08-10 o 10:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2303 |
Raczkowanie
|
Cześć.
Jestem już po pierwszym egzaminie i nie zdałam ![]() Teoria bezbłędnie. Na placu miałam do pokazania sygnał dźwiękowy i światła awaryjne. Po prostu bajka. ![]() Łuk poszedł mi super za pierwszym razem, z wzniesieniem też nie miałam żadnych problemów. Po mieście jeździłam już ok. 25 minut. Byłam po hamowaniu z 50 km/h do 0km/h, zawracaniu z wykorzystaniem infrastruktury drogowej i parkowaniu prostopadłym. I wtedy zepsułam. Wyjeżdżając z takiej jakby uliczki musiałam włączyć sie do ruchu. Był znak STOP, potem torowisko i ulica na którą miałam wjechać. Okej, zatrzymałam się na STOPie, spojrzałam w lewo(!) patrze, że pusto na moim pasie i ruszam, a on mi po hamulcach! Po prawej stronie stał tramwaj, który już ruszył, więc wepchnęłam się praktycznie pod niego... Nie ma co ukrywać. Moja wina. Byłam taka zła, bo egzaminator mi się trafił świetny! Sam powiedział, że bardzo dobrze jeżdżę, mam dobrą dynamikę jazdy i w ogóle... I takie coś. ![]() Nie wiem jak mogłam popełnić taką głupotę. ![]() I nie wiem jak to zrobiłam, ale praktycznie zero stresu. Trochę przed teorią się bałam, ale potem już przeszło. W samochodzie totalny luz. ![]() Następny egzamin prawie za miesiąc. Może jeszcze się douczę :P Mimo wszystko jestem zadowolona, że tak poszło za 1 razem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2304 |
Zakorzenienie
|
magdunia i tak ładnie Ci poszło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2305 |
Zakorzenienie
|
Magda i tak ładnie, dobrze że podeszłaś do tego bez stresu. Sama tak jutro planuję, a co będzie to będzie. W końcu nie liczy się za którym razem zdasz, nikt Ciebie o to później nie będzie pytał ... liczy się jak jeździsz
![]() princeseczka dziękuję za wyjaśnienie. Czyli jak nie będzie ani znaków, ani sygnalizacji S-3 to mogę zawracać ; - D |
![]() ![]() |
![]() |
#2306 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2307 |
Rozeznanie
|
magdunia93 Jestem pewna, że następny raz będzie pozytywny
![]() ![]()
![]() |
#2308 |
Rozeznanie
|
Ja też zdałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2309 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Gosia_14, gratulacje ![]()
![]() |
#2310 |
Rozeznanie
|
Gosia_14 Gratuluję!
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:48.