|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2281 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2282 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz
nareszcie....
jak zaczynałam nadrabiac, wstawiłam piernik do piekarnika, potem piernik się upiekł a ja jeszcze czytałam.. witam wieczorową porą... Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() sama suszysz? trzeba do tego jakiejś specjalnej techniki? czy tylko pokroić i odłożyć?? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
zresztą na wydruku potem widać - każda część ciała inny wiek ciążowy i termin wyliczany jest jako średnia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
* placuszki serowe: 100 g fety, i 250 g roznych zoltych serow zetrzec na tarce 2 cebule posiekac, polaczyc z sreem, wbic 2 jajka, dodać 2, 3 lyzki maki, sol, pieprz, wymieszac formowac male placuszki, smażyc 2stronnie na oleju, podawac z sosem pomidorowym * quesadilla albo przepisy od nigelli: * nadziewane ziemniaczki ziemniaki przekrojone na poł piec godzine 220*C wyjąc łyzką środki [zeby powstaly miseczki], dodać 3 posiekane kulki mozarelli, keczup, zgniesc razem napełnić 'miseczki' farszem, polać keczupem, zapiekac 15 min 220* * nugggetsy piersi drobiowe pociąć w kawałki, marynować w maślance obtoczyć w krakersach lub bułce tartej+parmezanie wyłożyć na blachę wylozonej papierem do pieczenia zapiekać 15 min 220 st kotki też ;p makeupistka - nie ma się co załamywać za wczasu ![]() ![]() mój za to chyba będzie spaślaczkiem - bo miał brzuszek akurat "najstarszy" na ostatnim usg ![]()
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2010-12-16 o 20:10 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2283 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wróciliśmy ze świątecznych zakupów ![]() ![]() ![]() Maluszek też dostanie kilka prezentów pod choinkę ![]() I mężulkowi kupiłam to, co chciałam na święta, a co najważniejsze wiem, że Gwiazdor przyniesie mi wymarzoną książkę Nigelli ![]() Ale w sklepach tłumy normalnie...kupiliśmy już resztę zakupów potrzebnych do Wigilii i Świąt, z czego najbardziej się cieszę. W przyszłym tygodniu tylko choinka nam zostaje do kupienia... Padam, a jutro rano jadę robić wyniki na poniedziałkową wizytę - morfologię, mocz i ft4 moje nieszczęsne - zaciskam kciuki, żeby wyniki były takie, jak ostatnio, czyli dobre. Miłego wieczorku ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2284 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() No a jeśli chodzi o ten ból pleców, to powiedział że niestety nic się nie da zrobić, mogę od czasu do czasu wziąć Apap jeśli potrzebuję no i ze to przez to, że zawsze byłam bardzo szczupła, ciało nieprzyzwyczajone do jakiegokolwiek brzuszka i tu nagle taki ciężar. Za duże obciążenie i tyle. Mam jak najwięcej leżeć i wypoczywać, żeby go jeszcze nie przeciążać no i nie dźwigać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2285 |
Raczkowanie
|
Przypominamy się zdjęciowo
![]() 32tc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2286 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2287 |
BAN stały
|
Ojej, jak ładnie
![]() No a w sumie z tym lekarzem dzisiaj to wyszło tak, że jak się mnie pytał czy wolałabym rodzić SN czy CC, to gdybym powiedziała że nie zalezy mi na SN czy że wolę CC to od razu wypisałby mi skierowanie na CC. A tak, skoro chciałabym naturalnie, to daje mi jeszcze nadzieję do kolejnej wizyty. |
![]() ![]() |
![]() |
#2288 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2289 |
Zakorzenienie
|
ja to nie o ciachu tylko tym 3 zdjęciu
![]() ![]() nie jedna pozazdrości pewnie teraz mam młodszą ciążę o tydzień, a mój brzuszek to mikroskopijny jest. Muszę poprosić kogoś, żeby mi zrobił zdjęcie i też należy się tu zaprezentować. |
![]() ![]() |
![]() |
#2290 | |||
Rozeznanie
|
jak ślicznie
![]() Cytat:
a jej książke też bym chciała na gwiazdke ![]() Cytat:
Cytat:
co robicie do jedzenia na te święta??
![]() |
#2291 |
Zakorzenienie
|
-karp dla męża, panga w różnych postaciach
-ziemniaczki -i zamiast kapusty z grzybami chyba będzie jakaś surówka -barszcz z uszkami -zupa pieczarkowa -kompot z truskawek lub ze śliwek lub z jabłek (zobaczymy co mi się uwidzi) -makówki (ja tylko trochę spróbuje, bo nie mogę za dużo) -ciasto: sernik z brzoskwinią, jabłecznik lub ze śliwką -owoce |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2292 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() jade do teściów i do mamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2293 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2294 |
Raczkowanie
|
myślę, że spokojnie dobije ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2295 |
Rozeznanie
|
Witam dziewczynki,
Ja na święta nie szykuję absolutnie nic, no może poza sprzataniem, przyozdabianiem i pakowaniem prezentów ![]() Miałam dziś świetne zajęcia na Sr, ubawiłam się po pachy ![]() ![]() ![]() Życzę wszystkim Mamusiom spokojnej nocki, wyspania się i do zobaczenia jutro ![]()
![]() |
#2296 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny ja powracam po awarii prądu, a dzięki temu i internetu. Dzisiaj byłyśmy na badaniach i wyniki się poprawiły. Według mojego lekarza przed 1 stycznia nie będę rodzić. Tylko co z tym sylwestrem
![]() ![]() witam dwie nowe mamusie ![]() serdeczne pozdrowienia |
![]() ![]() |
![]() |
#2297 | |
Zakorzenienie
|
w tym roku nic nie robie
![]() ale zamawiam Kutie, roladki z morszczuka z farszem z wedzonego lososia i warzyw w sosie pieczarkowym, i jeszcze zastatawiam sie nad pstragiem, reszte robi moja mama i bratowa barsz czerwony z uszkami, kompot z suszek, kapusta z grzybami, ryba po grecku, ryba biala w panierce, karp (ale to tylko dla trdycj juz go nikt praktycznie nie je), zmieniaczki z sosem grzybowym, lazanki z grzybami i to chyba na tyle z glownych dan i tak oczywiscie bedzie za duzo ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- a czemu by mieli nie moc? wkoncu such nie potrzebny jak reszta dobrze dziala chyba ze moze w PL nie moga nie wiem, dla naszej rodziny to bylo zbawieniem ze wyjechalismy do US, w PL brat musial by isc do szkoly z internatem i byl uwazany z inwalide! Tutaj calkiem inne podejscie, szkoly maja programy dla guchoniemych, na studiach dadza ci tlumacza lub kogos by pisal za ciebie notatki itp Uwazaja ze trzeba pomoc ale nie jest to inwalidztwo. ---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Cytat:
tutaj mniej wiecej tak to wygladalo M siedzial mi za glowa, ale ja widzialam za duzo, odbijalo sie w lampach z tym ze Tz byl zemna caly czas bo porod zakonczyl sie cc po 14 godzinach, takze byl by przebijaniu wod dwa razy, zzo, i widzial za duzo, pozniej tez przez przypadek zobaczyl co wyszlo jak mnie pielegniarka czyscila ale nei zmienilo to niczego wsumie zmienlo zblizylo nas i kazdemu bardzo polecam porod z Tz Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-12-16 o 23:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2298 | |||
Zakorzenienie
|
ależ noc.... tragedia. Wieczorem zabolał mnie brzuch. Może i niewiele. Ale , że generalnie fatalnie już się czuję to wpadłam w histerię. Nic się nie powtórzyło to zostaliśmy w domu. Oczywiście spać nie mogłam bo zaczęłam ryczeć ze zdenerwowania. Te ostatnie dni to tak jak mówiły mi dziewczyny- straaaszne napięcie. Śniło mi się dziecko, że się śmiało jak Sara, ale miała wieelką głowę. Ale następnego dnia wyładniała.
Obudziłam się o 4 rano bo mnie kopała i koniec. Teraz czekam na transport i jadę do siory. Zapewne za 2 godz. tam zasnę;-) ---------- Dopisano o 06:18 ---------- Poprzedni post napisano o 06:14 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 06:22 ---------- Poprzedni post napisano o 06:18 ---------- Cytat:
![]() Co do terminów. To termin z USG nie pic na wodę, ale przybliżony. U mnie akurat z wszystkich metod właściwie ten sam- najwyżej 1 dzień różnicy, więc wiarygodny ![]() ---------- Dopisano o 06:26 ---------- Poprzedni post napisano o 06:22 ---------- Cytat:
A to, że w Polsce każda wada Cię dyskwalifikuje to wiem, bo mama jest rencistką ze względu na oczy. Gdyby nie soczewki to byłoby strasznie. U nas samo miejsce zamieszkania eliminuje Cię z zycia. Jesteś na wóżku, mieszkasz w 4-piętrowcu to kaput. Jeżdzisz na wózku to nie chcą dać Ci pracy biurowej. Ale masz 50 lat i uważają Cię za starca. Starzejący się kraj z młodocianymi japiszonami za sterami w foirmach i efekt taki, że musisz być sportowym mistrzem świata, mózgiem jak Stephen Hawking, znajomością języków jak śp. JPII, aparycją Angeliny, bezdzietny i skłonny do pracy 24 godziny na dobę. Acha i musi Cię zadowalać 15o0 zł;-) Oczywiście generalizuję ![]()
Edytowane przez muron Czas edycji: 2010-12-17 o 05:31 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2299 |
Zadomowienie
|
Witam od rana
![]() ja nic nie robię na święta, jedziemy na Wigilię do moich rodziców i tyle, bardziej posiedzieć niż się najeść czy świętować... Zresztą, co to za święta, jak wiem, że Babci już nie ma ![]() ![]() Obiecuję sobie, że za rok sobie odbijemy ![]() Znowu spałam całą noc! ![]() Ja prezenty pozamawiałam w tym roku na all, bo łażenie po sklepach mogłoby się źle skończyć... ![]() Ale macie piękne brzusie!!! ![]()
![]() |
#2300 |
Raczkowanie
|
Również witam z rana
![]() Heh... W tym roku po raz pierwszy święta z dala od moich rodziców i rodziny z "mojej strony" Prawie 500km to za daleko by jechać do mamy i zostajemy tutaj, ciągle podpytuję TŻta, "a jak to u Was zazwyczaj na święta" Dziwne święta będą w tym roku ![]() Co do szykowania na święta, to ja będę tylko teściowej trochę pomagać (ale to i tak tylko dlatego, że się uparłam, że chcę coś pomóc, bo dla niej najlepiej żebym ja nic nie robiła, bo mi się męczyć nie można itd. :/) i właściwie nie wiem w czym... W każdym bądź razie z tego co mówił TŻ, to nie ma barszczu z uszkami, więc sobie uszek nie polepię, a tak lubiłam to robić. Ja nie śpię od 3 w nocy... Obudziłam się i zasnąć nie mogłam, przewracałam się tylko z boku na bok... |
![]() ![]() |
![]() |
#2301 |
Zakorzenienie
|
Hehe Witam się piątkowo, wyspana
![]() Też mogłabym jechać do teściowej czy dziadków na Wigilię, ale nie chcę. To jest ostatni moment, kiedy będziemy w dwójkę, a raczej w trójkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2302 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() mysiopez u mnie znów dzieciaczek jest w ogóle mały ale lekarz powiedział że to tylko sprzęt któremu nie można do końca wierzyć a po drugie ja też małą jestem... trzeba być dobrej myśli ![]() olbka, mysiopez ja też mam 28 grudnia wizyte a miałam mieć tydzień później ale lekarz powiedział że nie ma pewności że kontrakt bedzie podpisany... nasze koffane nfz ![]() supernovaja sliczny brzusio ![]() muron a jak zrobić żeby zdjęcie było czarno białe a tylko wybrane elementy kolorowe?? w photoshopie to robiłaś?? zdradz mi tajemniece ![]() a mnie od dwóch dni męczy wilczy apetyt ![]() ![]() a wigilia chyba u teściowej ale nie wiem jeszcze ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2304 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2305 |
Raczkowanie
|
Witam już weekendowo......
Brzusio boski ![]() Co do potraw na święta to ja szykuję: -uszka, pierogi z kapustą i grzybami -barszcz czerwony -piekę mięsa to na pierwszy dzień świąt -bigos -ciasta -krokiety -paszteciki- -sałatkę jarzynową -galaretkę drobiową -rybę po grecku -śledzie to chyba na tyle, najgorsze że jeszcze prezentów nie mam i od poniedziałku zaczynam działac. Macie może przepis na sałatkę z brokułami i słonecznikiem, co tam jeszcze się daje???????? I jeszcze Cytrynko jak długo piec ziemniaki i w jakiej temp.? Chodzi mi o cwiartki z przyprawami czy godzina wystarczy by były dobre do obiadu??? |
![]() ![]() |
![]() |
#2306 |
Raczkowanie
|
Dziękuję wam bardzo za odpowiedz, trochę się uspokoiłam. Lekarz nie powiedział mi, że to duże odchylenie od normy, tyle tylko, że to kruszynka, ale wszystko jest OK. Ja sama się tak nakręciłam, czytając wasze posty, ile ważą wasze dzieciaczki i ile przybrałyście na wadze.
A jeśli chodzi o wagę, chciałam nadrobić zaległości... i zwymiotowałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2307 |
Zakorzenienie
|
poza tym to dzięki nam dzieci potem znają takie piosenki jak: "Stokrotka", "Gdzie strumyk płynie z wolna" czy inne z naszych regionów. W szkole tego się już nie uczy.
Moi rodzice mi nie śpiewali, ale za to dziadek z babcią i jej siostrą często to robili, stąd znam te piosenki. Z kolei moi rodzice wychowali mnie na Radiu Katowice. Pamiętam, że co sobotę i niedzielę były puszczane różne audycje i różna muzyka. Dlatego długo nie mogłam słuchać RMF FM czy innych stacji radiowych, bo zdawało mi się, że na okrągło puszczają to samo. Uwierzcie mi to zostaje w pamięci. Dzieci dopiero w szkole podstawowej, a właściwie w gimnazjum kształtują swój gust muzyczny. Np. gdyby na studiach nie znalazł się taki młody wykładowca, który nei pokazałby nam współczesnej muzyki to uwierzcie, do tej pory stanowczo bym twierdziła, że nie lubię jej. Dopiero jak ją usłyszałam i poznałam to okazało się, że to jest to, co bardzo mnie interesuje. Czyli nasze gusta są zmienne i to my mamy na nie wpływ. A tylko ktoś nam pokazuje. Repertuar śpiewania nie jest ważny. Śpiewasz to co ty lubisz i potrafisz. Dzięki temu dziecko wyrabia sobie nawyki muzyczne i pewne oceny. A co dalej będzie, któż to wie........... ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- czasy się trochę zmieniły, ale u mnie było tak samo jak opisujesz. |
![]() ![]() |
![]() |
#2308 |
Zadomowienie
|
Ja generalnie na Wigilię nic nie gotuję - bo nie umiem i nie lubię. Ale u mnie w domu to na stole w tym dniu jest:
1. zupa grzybowa z łazankami 2. barszcz biały ( żurek) na wodzie z gotowanych grzybów nie zabielany z uszkami z grzybami (dawniej był barszcz czerwony z uszkami ale kiedyś mama w tv zobaczyła że gdzies się tak robi i spróbowała i nie możemy bez żurku na wigilię się obejść) 3. barsz czerwony z jaśkiem 4. krokiet + do popicia barszcz czerwony 5. karp pieczony z sałatką z czerwonej kapusty + chałka 6. gołąbki z grzybami 7. kutia 8. kompot z suszonych owoców i generalnie to więcej jakoś nie jesteśmy w stanie zjeść - później troszkę ciasta tj. sernik i makowiec Uwielbiam te dania w tym wyjątkowym dniu w żadnym innym okresie tak nie smakują, no i nie uwierzycie jedynie kutii już nie mogę ale to dlatego, ze zawsze sobie muszę karpia dołożyć. lilijka wspominałaś o Pandze - nie wiem czy wiesz ale jest to jedna z najgorszych ryb ( i nie mówię tu o smaku bo jest na prawdę dobra - ale jak już wiem skąd jest to już mi tak nie smakuje). Dawniej kosztowała ona bardzo dużo a teraz cena spadła bo ludzie dowiedzieli się że pochodzi ona z Chin z jakiejś brudnej rzeki, pełnej metali ciężkich, nie jest to ryba morska tylko słodkowodna a w dodatku niezdrowa.
http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1ypxf42u.png kliknij: http://polskieserce.pl/ http://pajacyk.pl/ http://okruszek.org.pl/ http://www.pustamiska.pl/ Edytowane przez vilya Czas edycji: 2010-12-17 o 08:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#2309 | |
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() ![]() U mnie w domu rodzinnym zawsze są pierogi z kapusta i grzybami, barszcz czerwony z uszkami, karp smazony z ziemniaczkami, są też inne ryby dla tych co karpia nie jedzą, ryba po grecku, sałatka jarzynowa, kompot z suszu, śledziki, krokiety, ciasta typu makowiec, sernik, z bakaliami i obowiązkowo tort mojego taty czekoladowo-orzechowy (miało go nie być w tym roku bo tata się leni, no ale będzie na moją prośbę, "bo kobiecie w ciąży się nie odmawia" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2310 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
hm... już widzę reakcje mamy jak by się okazało że wszystko jest ok a ja nie chce karmić.... ale mam to w nosie... moje cycki, no i tż ![]() A nie wiecie czy są jakieś specjalne przepisy na danie z łożyskiem? ![]() Crusowi chyba WYWIAD Z WAMPIREM na mózg się rzucił, a tak poważnie to wogóle można jeść łożysko, przeciez to tak jedzenie wątroby ludzkiej, bo łożysko to taki filt który zatrzymuje wszytkie świnstwa żeby do dzidzi nie doszły. okropne. Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.