2012 Marcowo - Kwietniowe mamy - nie na EURO, a na dziecko czekamy :) - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-26, 12:36   #2281
tikki85
Zakorzenienie

Dot.: 2012 Marcowo - Kwietniowe mamy - nie na EURO, a na dziecko czekamy :)

Aaagga
Stary 2011-09-26, 12:43   #2282
lena_mi
Zakorzenienie

Dziewczyny! Nie było mnie 3 dni i teraz do nadrabiania kilkanaście stron! Szalone jesteście

U mnie niestety samopoczucie nie za dobre, nie mogę nic jeśc i gdy tylko pomyślę o jedzeniu mam ochote biec do łazienki. Wszystkie zapachy mnie drażnią jeszcze bardziej a aptetytu zero.
Trochę się martwię, bo do tego wszystkiego bolą mnie mięśnie i czuję się taka połamana..
Za półtora tygodnia USG - czekam z niecierpliwością, bo jakoś nie moge uwierzyc do końca że mam dzidzię w brzuszku - tak dawno jej nie widziałam
Stary 2011-09-26, 12:45   #2283
Karo89
Zakorzenienie

Aaagga

Tikki już rozumiem

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 13:06   #2284
Aguśkaa83
Zakorzenienie

No obiadek mam juz z glowy Filip usypia mam troche luzu
od tescia kapusniaczek a ja upieklam placuszki (jablka i gruszki w ciescie)
Mam swietny przepis z jakiegos czasopisma o maluszkach, tam sa fajne przepisy bo porcje podawane sa dla dzieci, ale ja potrajam porcje i wychodzi dla ok 4 osob takich placuszkow

Placuszki sa swietne dla dziecka, moj zajada sie nimi, ja podaje je z konfitura i bita smietana...
to dobry pomysl jak Wasze dzieciaczki beda mialy juz okolo roczku to spokojnie mozna takie usmazyc szybko sie je robi a sa w smaku rewelacyjne.

Jak ktos ma ochote podaje przepis (dla ok. 3-4 osob):

Składniki:
-szklanka mąki pszennej
-jajko
-6 łyżek oliwy (bądź zwykłego oleju)
-200 ml mleka
-2 łyżeczki cukru
-jabłko bądź gruszka, brzoskwinia, co tam macie

Oczywiście dla maluszka jak będziecie robić, to polecam połowę powyższych składników.

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito. Dodać jajko, olej, cukier, wymieszac i stopniowo dodawac mleko, ciągle mieszając. Dodac pokropjone w plasterki owoce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Na zdjęciu bez dodatków
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 260920111403.jpg (32,3 KB, 25 załadowań)
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2011-09-26 o 13:08
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 13:12   #2285
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
No widzisz, ja też rano miałam pobieraną krew, ale w wersji all inclusive, bo w piżamie, i zaraz po pobraniu poszłam dalej spać
Dobrze jest mieć mamę pielęgniarkę
no to mialas wypas
tez bym chciala mame pielegniarke, niestety sama nia jestem, ale przynajmniej zastrzyki moge podac rodzinie sama:i kroplowki podlaczyc gdyby cos...to przydatny zawod jednak ciezki i niewdzieczny.
Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
Niestety wiem coś już o leżeniu, ale liczę że 7.10.2011 dowiem sie że te brudzenia nie maja nic wspólnego z dzieckiem i że mogę choć wyjść na spacer czasami.
W sobotę wieczorem byłam 10 minut na ławeczce przed domem i w niedziele rano podwójne brudzenie serio dziewczyny: ja się boje nawet usiąść na łóżku żeby nie było gorzej
bardzo Ci wspolczuje mam nadzieje ze Ci sie szybciutko polepszy
SZYMONEK

Stary 2011-09-26, 13:13   #2286
tikki85
Zakorzenienie

Aguśka dostałam ślinotoku .Chyba muszę takie zrobić . Mam akurat jabłka w domu .
Stary 2011-09-26, 13:23   #2287
Aguśkaa83
Zakorzenienie

tikki sa naprawde swietne a szybkie w wykonaniu
SZYMONEK

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-26, 13:32   #2288
tikki85
Zakorzenienie

No właśnie zauważyłam, że to moment . Dlatego zrobię sobie na obiadek, bo jakoś ostatnio nie mam ochoty na mięso na obiad .
Stary 2011-09-26, 13:36   #2289
agabi
Rozeznanie

Cześć Dziewczyny piszecie jak szalone

ja staram się unikać komputera, odkąd zaczęłam wyszywać aniołka dla mojego Maluszka oczy i tak cały dzień męczę bardzo...ale wiecie co- wyszywanie jest fajne. czas tak szybko przy tym mija, relaksuje mnie to też niesamowicie. polecam tym dziewczynom które się nudzą czy muszą leżeć.

ja dzisiaj zaczęłam 17 t.c ogólnie czuję się bardzo dobrze.tylko uszy mi się zatykają, jedno sczególnie...echhh...zaws ze coś...

co do wagi- przy wzroście 156 ważę teraz 47kg, czyli +1 do wagi przed ciążą.cały ten kg w brzuszek poszedł

Dziewczyny, planujecie zapisać się do szkoły rodzenia? ja byłam ostatnio dowiedzieć się co i jak. od 24 t.c można już chodzić na zajęcia. zapowiada się fajnie.mam nadzieję , że zdrowie mi pozwoli i będę chodziła.

aaagga- współczuję...trzymaj się. z każdym tygodniem będzie coraz lepiej, zobaczysz
agabi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 13:49   #2290
Mravka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
a ja z samego rana juz na badaniu krwi bylam .
w środe drugie USG mam pietra
gotuje ogórkową
a jutro Tż na 2 dni na delegacje jedzie czasami lubię pobyc sama
bedzie dobrze zobaczysz, do srody juz bliziutko
Mniam ogorkowa..no to ja dzis pomidorowa
Delegacja jest dobrym czasem na zajecie sie soba= kosmetyczka itp...albo poprostu pobyczenie sie. Ja kiedys nie umialam do tego konsturktywnie podejsc,ale teraz traktuje jako czas totalnie dla mnie Czasem potrzeba, grunt,aby nie za dlugo i nie za czesto

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
Niestety wiem coś już o leżeniu, ale liczę że 7.10.2011 dowiem sie że te brudzenia nie maja nic wspólnego z dzieckiem i że mogę choć wyjść na spacer czasami.
W sobotę wieczorem byłam 10 minut na ławeczce przed domem i w niedziele rano podwójne brudzenie serio dziewczyny: ja się boje nawet usiąść na łóżku żeby nie było gorzej

ja sie nawet zapisałam na basen ale nastepnego dnia trafiłam do szpitala a liczyłam na wiekszą aktywność fizyczna w II trymestrze. Ciekawe jak urodzę to dziecko całkowicie bez kondycji...

trzymaj sie ciepło, a na dojscie do formy przyjdzie swoj czas. Teraz najwazniejsze, aby wszystko bylo dobrze
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 13:49   #2291
Madziara 26
Rozeznanie

aaaga a dostałaś coś na te plamienia??? Mi też raczej te 3 kg poszly w brzuszek

Dzielić się radością to dwa razy tyle radości, dzielić się smutkiem to połowa smutku.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj48aeu99g4kn.png
Madziara 26 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-26, 13:51   #2292
karolca
Zakorzenienie

u mnie szkoła rodzenia to średnio koszt 400 zł
i wszędzie w środku tygodnia, więc w ogóle odpada, że mąż - jako osoba równie zaangażowana - będzie mi towarzyszyć.
A jakbym chciała w dogodnym dla mnie terminie (czyli weekend), to koszt jednego spotkania od 150-200 zł

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 13:54   #2293
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
i wszędzie w środku tygodnia, więc w ogóle odpada, że mąż - jako osoba równie zaangażowana - będzie mi towarzyszyć.
A jakbym chciała w dogodnym dla mnie terminie (czyli weekend), to koszt jednego spotkania od 150-200 zł
popytaj w szpitalach, tam szkoly rodzenia sa za darmo.
SZYMONEK

Stary 2011-09-26, 14:03   #2294
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość

w szpitalu miejskim szkoła rodzenia 350 zł
w drugim szpitalu 20 zł/godzinę spotkania (jedno spotkanie 2-3 godziny).
i tylko te dwa szpitale prowadzą szkołę rodzenia, trzeci niestety porodówkę ma od dwóch lat i w razie potrzeby noworodki transportowane są do innego szpitala...
Niby nie powinnam myśleć w kategoriach, że drogo czy coś, bo to chodzi o mnie, o dziecko. Ale wydatków będzie dostatecznie dużo. I do tego musiałabym chodzić sama, a mąż nauczy się "obsługi" noworodka chyba z internetu, bo praca nie pozwoli uczestniczyć mu w zajęciach.

Ale zobaczę jeszcze w sąsiednim mieście. To "tylko" 30-40 km od domu.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-09-26, 14:04   #2295
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
no to mialas wypas
tez bym chciala mame pielegniarke, niestety sama nia jestem, ale przynajmniej zastrzyki moge podac rodzinie sama:i kroplowki podlaczyc gdyby cos...to przydatny zawod jednak ciezki i niewdzieczny.
To prawda, przydatny, ale rónież muszę się zgodzić, że jest bardzo ciężki i niewdzięczny.

Cytat:
Słyszałam , że jeśli w danym szpitalu zamierza się rodzić, to szkoła rodzenia jest za darmo.

Ja bym chciała iść, ale czy się uda, to się w praniu okaże.

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 14:05   #2296
agabi
Rozeznanie

Cytat:
u mnie szkoła rodzenia jest za darmo- tzn, trzeba przynieść dwa ręczniki papierowe i dwie rolki papieru toaletowego. i tyle.i dostajesz mnóstwoooo gratisów. moja przyjaciółka dostała dzisiaj (była na pierwszych zajęciach) dwie butelki, smoczek i mnóstwo kosmetyków. a godziny można sobie wybrać zapraszam do Bielegostoku
Stary 2011-09-26, 14:05   #2297
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
gratuluje kolejnego tygodnia...i zeby jak najmniej bylo sytuacji stresujacych

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

zazdroszcze szczniora My tez jakis czas temu duzo myslelismy o zakupie,ale Goldena. Jednak tryb zycia i ilosc czasu zawazyly na tym,ze dcecyzja byla na nie;/ szkoda,bo bardzo lubie psiaki,ale nie mozna patrzec egoistycznie. Ja sie sprawuje nacodzien?
tak to prawda pies to juz odpowiedzialnosc, zreszta jak kazdy zwierzak, u nas jest o tyle dobrze ze mieszkamy na wsi i praca i dom to wlasciwie to samo miejsce, wiec jak pracuje w biurze to widze z okna mojego Ivorka demolujacego nasz ogrod, jak pracuje w ogrodzie to biore go ze soba i mam pomocnika w kazdej chwili jak jestem w pracy moge do niego zajrzec, wiec biega sobie luzem po ogrodzie cale dnie. ogolnie na codzien jest dosc psotny, ale daje nam duzo radosci i nauczylismy sie z nim juz zyc, wszystko wynosi z domu, przenosi itd. jak to retriver...takze goldeny to tez retrivery jak labradory - wiec jak sama nazwa wskazuje sluza do przynoszenia, przenoszenia itd. takze zabawki i buty wedruja z podworka do domu i w druga strone...caly czas

trzymam kciuki za dziewczyny ktore maja dzisiaj USG.

Aguskaa to prawda...tylko kogo sie dowiedziec.

a ja pol godziny temu zadzwonilam do swojego polskiego ginekologa u ktorego bylam na wizycie w sobote i pytam go o to lozysko...jak mnie opierdzielil....ze po czytam w necie rozne straszne rzeczy. wiec zadalam mu pytanie; czy moje lozysko jest przodujace? - nie, czy moze sie na tym etapie odkleic? - nie. I powiedzial ze w ogole zaluje ze mi o tym powiedzial...bo tak to przynajmniej bym sie nie denerwowala. u mnie dzis 14t5d, czyli wyglada na to ze w srode zaczne 16 tydzien.

przepraszam ze nie pamietam ktora z Was pytala o bole podbrzusza odczuwalne bardziej w II trymestrze (pisze szybko w przerwie obiadowej). tez mam czasami dosc silne uklucia przy spojeniu lonowym i w pachwinach. lekarz powiedzial ze to dosc normalne, a niebezpieczne sa ponoc centralne w podbrzuszu ponizej pepka, i w okolicach macicy.

lece do pracy po obiadku. milego popoludnia

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 14:10   #2298
karolca
Zakorzenienie

O sąsiednim mieście też już wszystko wiem.
Jedna jest za darmo, ale nie ma już miejsc a druga płatna 250 zł

Chyba zapytam mamę o znajomą położną i zamówię zajęcia indywidualne

A u mojego lekarza tez jest szkoła rodzenia... 125 zł kosztuje Położna jest bardzo sympatyczną osobą. Skleroza nie boli, nie?

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-09-26, 14:20   #2299
cziqua
Zadomowienie

ja wlaśnie obejrzałam film "pozyczony narzeczony" i jak się spłakałam masakra widzę że robótki ręczne nie tylko ja lubię jestem w 1/3 drogi do zrobienia mojego komina na zimę na szydelku oczywiście

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-26, 14:44   #2300
kolanka
Zadomowienie

Cytat:

i tylko te dwa szpitale prowadzą szkołę rodzenia, trzeci niestety porodówkę ma od dwóch lat i w razie potrzeby noworodki transportowane są do innego szpitala...
Niby nie powinnam myśleć w kategoriach, że drogo czy coś, bo to chodzi o mnie, o dziecko. Ale wydatków będzie dostatecznie dużo. I do tego musiałabym chodzić sama, a mąż nauczy się "obsługi" noworodka chyba z internetu, bo praca nie pozwoli uczestniczyć mu w zajęciach.

Według mnie tyle pieniędzy na szkołę rodzenia, to strata. każda kobieta kieruje się swoim instynktem i mniej więcej wie, jak zajmować się swoim dzieckiem, wiec w ogóle się nie przejmuj. Jak czegoś nie będziesz wiedziała, to poczytasz na necie, zapytasz na forum lub zadzwonisz do mamy. Ja jeszcze nie wiem, czy będę na szkołę rodzenia chodziła, nie wiem, jak to czasowo się dopasuje, ale nie będę miała z tego powodu jakichś wyrzutów sumienia, jeśli nie zaliczę tych zajęć.

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
tak to prawda pies to juz odpowiedzialnosc, zreszta jak kazdy zwierzak, u nas jest o tyle dobrze ze mieszkamy na wsi i praca i dom to wlasciwie to samo miejsce, wiec jak pracuje w biurze to widze z okna mojego Ivorka demolujacego nasz ogrod, jak pracuje w ogrodzie to biore go ze soba i mam pomocnika w kazdej chwili jak jestem w pracy moge do niego zajrzec, wiec biega sobie luzem po ogrodzie cale dnie. ogolnie na codzien jest dosc psotny, ale daje nam duzo radosci i nauczylismy sie z nim juz zyc, wszystko wynosi z domu, przenosi itd. jak to retriver...takze goldeny to tez retrivery jak labradory - wiec jak sama nazwa wskazuje sluza do przynoszenia, przenoszenia itd. takze zabawki i buty wedruja z podworka do domu i w druga strone...caly czas

trzymam kciuki za dziewczyny ktore maja dzisiaj USG.

Aguskaa to prawda...tylko kogo sie dowiedziec.

a ja pol godziny temu zadzwonilam do swojego polskiego ginekologa u ktorego bylam na wizycie w sobote i pytam go o to lozysko...jak mnie opierdzielil....ze po czytam w necie rozne straszne rzeczy. wiec zadalam mu pytanie; czy moje lozysko jest przodujace? - nie, czy moze sie na tym etapie odkleic? - nie. I powiedzial ze w ogole zaluje ze mi o tym powiedzial...bo tak to przynajmniej bym sie nie denerwowala. u mnie dzis 14t5d, czyli wyglada na to ze w srode zaczne 16 tydzien.

przepraszam ze nie pamietam ktora z Was pytala o bole podbrzusza odczuwalne bardziej w II trymestrze (pisze szybko w przerwie obiadowej). tez mam czasami dosc silne uklucia przy spojeniu lonowym i w pachwinach. lekarz powiedzial ze to dosc normalne, a niebezpieczne sa ponoc centralne w podbrzuszu ponizej pepka, i w okolicach macicy.

lece do pracy po obiadku. milego popoludnia
Moje łożysko też jest umiejscowione bardzo nisko i na przedniej ścianie macicy, ale jeszcze wszystko może się zmienić i może podejść do góry. Koleżanka też tak miała, ale w końcu łożysko umiejscowiło się dobrze i rodziła sn.
Mnie wczoraj cały dzień bolał mocno brzuch, ale to przez dosyć silne wymioty. Dziś nic mi już nie dolega. Mysle,z e takie bóle podbrzusza sa też z tym zwiazane.

Edytowane przez kolanka
Czas edycji: 2011-09-26 o 14:47
kolanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 14:51   #2301
MoniaHan
Wtajemniczenie

kolanka dobrze ze juz lepiej sie czujesz, masz na mysli ze bole podbrzusza zwiazane z wymiotami w Twoim przypadku czy z nisko polozonym lozyskiem?
mnie wczoraj tez bolal dosc czesto brzuch ale to chyba po tych penetracjach ginekologicznych...o rany jak mnie bolalo to badanie;(

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png

Edytowane przez MoniaHan
Czas edycji: 2011-09-26 o 14:54
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 15:05   #2302
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:

kurcze to bardzo drogo...
noi z tym transportem nowordkow przechlapane. Czas sie bardzo liczy a jesli na miejscu nie ma sprzetu dla noworodkow, tam na pewno nie zdecydowalabym sie rodzic.
Cytat:
a ja pol godziny temu zadzwonilam do swojego polskiego ginekologa u ktorego bylam na wizycie w sobote i pytam go o to lozysko...jak mnie opierdzielil....ze po czytam w necie rozne straszne rzeczy. wiec zadalam mu pytanie; czy moje lozysko jest przodujace? - nie, czy moze sie na tym etapie odkleic? - nie. I powiedzial ze w ogole zaluje ze mi o tym powiedzial...bo tak to przynajmniej bym sie nie denerwowala.
no widzisz, mowilam Ci nie czytaj tyle
Cytat:
O sąsiednim mieście też już wszystko wiem.
Jedna jest za darmo, ale nie ma już miejsc a druga płatna 250 zł

Chyba zapytam mamę o znajomą położną i zamówię zajęcia indywidualne

A u mojego lekarza tez jest szkoła rodzenia... 125 zł kosztuje Położna jest bardzo sympatyczną osobą. Skleroza nie boli, nie?
no widzisz sprawa sie rozwiazala
A jesli chodzi o te szkoly rodzenia za darmo, to wiem ze trzeba duzo wczesniej sie zapisac.
SZYMONEK

Stary 2011-09-26, 15:05   #2303
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
kolanka dobrze ze juz lepiej sie czujesz, masz na mysli ze bole podbrzusza zwiazane z wymiotami w Twoim przypadku czy z nisko polozonym lozyskiem?
mnie wczoraj tez bolal dosc czesto brzuch ale to chyba po tych penetracjach ginekologicznych...o rany jak mnie bolalo to badanie;(
Mnie pani na usg tez tak pougniatała, że aż się bałam czy dzidzi nic nie zrobi i cały dzień bolal mnie brzuch, czułam że od tego, ale nastepnego dnia nic juz nie odczuwałam
Aguśka na instrukcji tamponów jest napisane, że nie można ich używac na sucho jak sie nie ma okresu, a czy w ciąży tymbardziej, to nie wiem
Witajcie
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 15:12   #2304
karolca
Zakorzenienie

Kolanka, szkołę rodzenia chciałabym już nie ze względu na to jak zająć się noworodkiem (to bardziej ze względu dla męża się przyda), ale dla mnie aby dobrze naświetlić sobie sam poród i mieć większą świadomość tego, co mnie czeka i jak sama powinnam się zachować.
Wiem, że w szpitalu jest personel, który nie zrobi mi krzywdy, ale warto poćwiczyć pod okiem położnej jak oddychać, bo na pewno to się przyda

Aguśka, dokładnie. Są dwa szpitale, które mają na oddziale cały sprzęt (w jednym na pewno nie będę rodziła, o nie!), drugi biorę pod uwagę w 90%. I niestety jest najdalej. Jednak jest tam bardzo dobra opieka, świetnie wyposażony szpital. Ten "mój" muszę sobie jeszcze obejrzeć i dokładnie dowiedzieć się co i jak

Teraz jak będę widziała się z położną (o ile będę miała szczęście), to zapytam o szkołę rodzenia.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-09-26, 15:22   #2305
cziqua
Zadomowienie

oglądacie czasami na TLC ciąża z zaskoczenia? jesooo chyba bym zawału dostała jakbym byla na miejscu tych nieświadomych

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 15:25   #2306
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
oglądacie czasami na TLC ciąża z zaskoczenia? jesooo chyba bym zawału dostała jakbym byla na miejscu tych nieświadomych
Ja też... jeszcze pół biedy jak rodząc trafiają do szpitala. A jak rodzą w swojej łazience nieświadome tego, że rodzą?!
Chociaż czasem zastanawia mnie ile w tym jest prawdy

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-09-26, 15:29   #2307
agabi
Rozeznanie

Cytat:
Ja też... jeszcze pół biedy jak rodząc trafiają do szpitala. A jak rodzą w swojej łazience nieświadome tego, że rodzą?!
Chociaż czasem zastanawia mnie ile w tym jest prawdy
dokladnie...jak można nie wiedzieć przez tyle miesięcy, że jest się w ci ąży???no jak??? przecież tak się zmienia organizm...nie wspomnę o tym , że dziwne jest bardzo to, że kobiety przez 9 miesięcy do lekarza nie chodzą...no nie wierzę...
Stary 2011-09-26, 15:33   #2308
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agabi Pokaż wiadomość
dokladnie...jak można nie wiedzieć przez tyle miesięcy, że jest się w ci ąży???no jak??? przecież tak się zmienia organizm...nie wspomnę o tym , że dziwne jest bardzo to, że kobiety przez 9 miesięcy do lekarza nie chodzą...no nie wierzę...
to Ameryka jest. Tak w ogóle żyją jakoś inaczej
Dziwi mnie, jak objawy ciąży można zrzucić na silną anemię albo inne sany chorobowe. Niby twierdzą, że mają nieregularne miesiączki, raz na 2-3 miesiace, więc to nie wzbudziło ich podejrzeń.
Niektóre twierdzą, że nie przytyły za wiele, inne wzmożony apetyt zwalały na przyjmowane leki.
Nie wiem, naprawdę nie wiem... Ja swoją ciążę wyczekiwałam i bardzo szybko przypuszczałam, że to, co czuję, to właśnie początek ciąży a nie czegoś innego Test był tylko potwierdzeniem moich przypuszczeń.
Nawet jakbym nie oczekiwała dziecka a ciąża byłaby zaskoczeniem, to objawy były dla mnie tak inne niż typowy zbliżający się okres, że nie miałabym wątpliwości.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-09-26, 15:47   #2309
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Ja juz Wam jakis czas temu mowilam o tym programie i o tych dziewczynach ze nie wiedzialy do konca ze sa w ciazy i ze dla mnie to niemozliwe...
same juz przekonalyscie sie ile dolegliwosci ma sie w ciazy i nie wszystko mozna zgonic na dolegliwosci brzuszne(jelitowe czy zoladkowe)
Jeszcze tam do 5 m-ca mozna nie wiedziec ale pozniej dla mnie to abstrakcja...

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Aguśka na instrukcji tamponów jest napisane, że nie można ich używac na sucho jak sie nie ma okresu, a czy w ciąży tymbardziej, to nie wiem
Witajcie
czyli lepiej nie probowac z tamponem.
Cytat:
Aguśka, dokładnie. Są dwa szpitale, które mają na oddziale cały sprzęt (w jednym na pewno nie będę rodziła, o nie!), drugi biorę pod uwagę w 90%. I niestety jest najdalej. Jednak jest tam bardzo dobra opieka, świetnie wyposażony szpital. Ten "mój" muszę sobie jeszcze obejrzeć i dokładnie dowiedzieć się co i jak
.
powiem Ci ze ja tez wyboru wiekszego nie mialam i nadal nie mam.
W moim miescie jeden miejski szpital o ktorym opinie sa koszmarne.
Drugi z miejskiego niedawno utworzony pieknie wyremontowany, o nazwie: Centrum Opieki nad Matka i Noworodkiem, ale ordynator gbur i lekarze tam pracujacy tacy ze lepiej z dala sie od nich trzymac. Sale piekne, jedno lub dwuosobowe, sprzet nowoczesny, porod za darmo, ale co z tego?Jak ekipa ktora tam pracuje to szkoda gadac...
No i pozostaje mi miasto do ktorego jedzie sie 40 minut, tam rodzilam wlasnie Filipa, kawalek drogi, troche sie balam ze moge nie zdazyc ale personel to lekarze specjalisci ktorzy wiem ze mi i dziecku krzywdy nie zrobia, mozna im zaufac, wiadomo ze nie wszyscy, bo wszedzie znajda sie idioci ale ogolnie szpital ten ma dobra renome pod wzgledem personelu i ich wykwalifikowania. Porodowka tak jak opisywalam, super, ale pozniej warunki na poloznictwie okropne, wyobrazasz sobie sale 6-osobowe i dwie kabiny pryszniowe na ok. 35 pacjentek? No masakra, ale to przezylam bedac tam z Filipem i teraz tez przezyje. Najwazniejsze, bym ja i dziecko moje po urodzeniu mialo dobra opieke i abysmy wyszlu zdrowi. Bo wiesz powiklan przy porodzie jest bardzo wiele i jakis dupek moze spierniczyc jakims swoim zachowaniem wszystko o co walczylas 9 m-cy.
SZYMONEK

Stary 2011-09-26, 16:08   #2310
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:
No obiadek mam juz z glowy Filip usypia mam troche luzu
od tescia kapusniaczek a ja upieklam placuszki (jablka i gruszki w ciescie)
Mam swietny przepis z jakiegos czasopisma o maluszkach, tam sa fajne przepisy bo porcje podawane sa dla dzieci, ale ja potrajam porcje i wychodzi dla ok 4 osob takich placuszkow

Placuszki sa swietne dla dziecka, moj zajada sie nimi, ja podaje je z konfitura i bita smietana...
to dobry pomysl jak Wasze dzieciaczki beda mialy juz okolo roczku to spokojnie mozna takie usmazyc szybko sie je robi a sa w smaku rewelacyjne.

Jak ktos ma ochote podaje przepis (dla ok. 3-4 osob):

Składniki:
-szklanka mąki pszennej
-jajko
-6 łyżek oliwy (bądź zwykłego oleju)
-200 ml mleka
-2 łyżeczki cukru
-jabłko bądź gruszka, brzoskwinia, co tam macie

Oczywiście dla maluszka jak będziecie robić, to polecam połowę powyższych składników.

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito. Dodać jajko, olej, cukier, wymieszac i stopniowo dodawac mleko, ciągle mieszając. Dodac pokropjone w plasterki owoce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Na zdjęciu bez dodatków
Witam po bardzo zalatanym weekendzie Aguśka, ja tam w domu rocznego dziecka jeszcze nie mam, ale za to dużego chłopca który uwielbia wszystko, co słodkie i placuszki-racuszki z jabłek, zatem wiem, co dziś przyszykuję na deser hihi

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

Cytat:
to Ameryka jest. Tak w ogóle żyją jakoś inaczej
Dziwi mnie, jak objawy ciąży można zrzucić na silną anemię albo inne sany chorobowe. Niby twierdzą, że mają nieregularne miesiączki, raz na 2-3 miesiace, więc to nie wzbudziło ich podejrzeń.
Niektóre twierdzą, że nie przytyły za wiele, inne wzmożony apetyt zwalały na przyjmowane leki.
Nie wiem, naprawdę nie wiem... Ja swoją ciążę wyczekiwałam i bardzo szybko przypuszczałam, że to, co czuję, to właśnie początek ciąży a nie czegoś innego Test był tylko potwierdzeniem moich przypuszczeń.
Nawet jakbym nie oczekiwała dziecka a ciąża byłaby zaskoczeniem, to objawy były dla mnie tak inne niż typowy zbliżający się okres, że nie miałabym wątpliwości.
A ja zaczynam być zdania, że to możliwe Jestem w 4 mieś. ciąży, jescze 2 tyg czy 3 i będzie piąty. Objawów nie mam żadnych tzn mdłości, wymiotów, wyostrzonego węchu...czyli tego, co mi się z objawami ciążowymi kojaży. Pewnie jakbym miała nieregularne okresy co parę mieś. np co pół roku i nie starała się o ciążę, to bym nie myślała, że w niej jestem. Przytyłam z 3 kg wraz z tym nieco brzuszek urósł, ale równie dobrze mogłabym powiedzieć, że to z braku ruchu i objadania się. W pracy mam koleżankę w 7 mieś. i nie wiedząc o jej ciąży powiedziałabym, że jest zwyczajnie gruba-nie ma brzucha ciążowego tylko rozlany tłuszcz ogólnie ma dużą nadwagę bynajmniej nie ciążową...Więć można by się uchować w niewiedzy o ciąży do nawet 7 mieś. Ale jednak, jak ktoś ma nieregularne okresy co 2-3 mieś. to ich nieobecność przez dłuższy okres powinna rozsądną osobę skłonić do wizyty u specjalisty, tak samo inne objawy typu bóle brzucha,pleców itp Bo przecież ten, kto nie planował ciąży a miesiączki miewa raz czy 2 na rok(znam taki przypadek), do tego cierpi na inne dolegliwości chorobowe, naprawdę może nie wiedzieć, zwłaszcza jeśli znajdzie się w grupie nie mających mdłośći itp. Jednak uważam, że są to raczej odosobnione przypadki
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości