|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2281 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: wymarzony pierścionek cz. XXIII - czyli nie tylko o pierścionkach ;)
Cytat:
Dyni miałam ok. 500g (miałam akurat upieczoną, bo wykorzystywałam wcześniej do czegoś innego), ale równie dobrze możesz surową pokroić w kostkę i obsmażyć, a potem zalać bulionem i zagotować. Okazało się po zblendowaniu, że zupa jest za gęsta, dodałam prawie cały kartonik passaty pomidorowej (myślę, że było tam ok. 400ml), doprawiłam solą, czosnkiem ostrą papryką i chilli, kurkumą i odrobiną cukru. Dodałam śmietankę i w zasadzie tyle. Zupy kremy jem zazwyczaj z pestkami (dynia, słonecznik, płatki migdałów, orzechy), grzankami lub groszkiem ptysiowym (dobry jest z lidla - taki słonawy w smaku) - zależy co mam w domu. No i tyle. Gdybym używała surowej dyni, to podsmażyłabym ją z cebulą i czosnkiem, dodała passatę i po zagotowaniu zblendowała. Ew. do passaty dolałabym bulionu, żeby była rzadsza Cytat:
Zalinkuj ten swój blog, pooglądamy |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2282 | |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Cytat:
![]() U mnie sukcesy? Nie, raczej nie. Biorę udział w tym konkursie na kulinarny blog roku, ale bez szału mi idzie... ![]() Ale lubię robić bloga, sprawia mi to frajdę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2283 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobre podejście z tym wolnym-swoim tempem ![]() Pokaż blog ![]() Cytat:
Brzmi smakowicie, a moja dynia zaczyna się już kurzyć, czas jej użyć ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2286 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Emi, na KS jest jakaś zupa dyniowo-pomidorowa - na pewno lepsza od mojej |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2288 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale najbardziej "torebkowy" jest ten: http://www.ceneo.pl/17595410#tab=spec można Ci jakoś pomóc w tym konkursie? jakoś głosować, albo coś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2289 |
Zakorzenienie
|
Możesz zagłosować na mój przepis
![]() Będzie mi bardzo miło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2290 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Fajne modele, Sony od dawna mi się bardzo podoba, o ile dobrze pamiętam ma dobrą baterię... Ten najbardziej torebkowy to jednak nie to, potrzebuję ekran 10-12, z preferencją do 12. Najważniejsze dla mnie, żeby był szybki, lekki i miał dobrą baterię. Cytat:
Ja zagłosowałam ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzięki za głos ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdrówka ![]() U nas to też fajne, sarny, zające, bażanty. Ostatnio wyszłam z B na spacer i sarna wyskoczyła z trawy dosłownie metr od nas, spłoszyliśmy ją ![]() Jestem podbudowana, mieszczę się we wszystkie jesienne i zimowe kurtki.
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2012-10-10 o 11:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2293 |
Zakorzenienie
|
Emilko a cykniesz nam fotkę jakiegoś?? Z chęcią bym zobaczyła.
Zuza zdrówka. |
![]() ![]() |
![]() |
#2294 | ||
Zakorzenienie
|
Właśnie już nie pamiętam dokładnie tej misternej konstrukcji. Napiszę, jak coś za nią wygram
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Fajnie, że ciąża nie wykasowała Twojej garderoby ![]() ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Właśnie przeczytałam, że ewakuowano ludzi ze Złotych Tarasów - bomba. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2295 |
Zakorzenienie
|
oo proszę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2297 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2298 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
http://www.ceneo.pl/17302276 (jest też w jakimś poważniejszym kolorze ![]() albo tego: http://www.ceneo.pl/16579406#tab=spec ale raczej sony. oglądałam go na żywo, moja kumpela ma. oba mają baterię 6 komorową (mój 10,1 wytrzymuje na takiej 5-6 godzin). ważą około 30-40 dg więcej od tych 10,1 cali, ale sprzętowo dużo lepiej się prezentują. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2299 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie - moja wyszła całkiem git, ale wiesz, nie uważam się za kuchennego geniusza i raczej opieram się na czyichś pomysłach. Tam coś w komentarzach wyczytałam, że pasuje jedynie dodać więcej gałki a nie inne przyprawy i tak sobie pomyślałam, że ja nie mam jakichś takich połączeń przyprawowych, żeby mi coś innego nie pasowało a gałka mi akurat do zupy dyniowo-pomidorowej nie pasuje, chociaż przepisy z tego bloga raczej zawsze są pyszne, stąd takie przypuszczenie
|
![]() ![]() |
![]() |
#2300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znając życie, to i tak przygotowanie takiej zupy będzie wariacją składników i robieniem na smak... mi pasuje Twój pomysł z papryczką. A gałki generalnie nie zwykłam używać zbyt często, więc na pewno bym nie pomyślała, żeby do takiej zupy dodać. Biia, dzięki! Zapomniałam napisać, że ostatnio podobają mi się ultrabooki, masz jakieś doświadczenia? Widziałam fajnego asusa, ale jednak cena jest spora w porównaniu do standardów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2301 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() butter głos oddany ![]() Miśkowa - fajne koraliki ![]() Emilko - ja z gadzeciar - mam ultrabooka sony ale nie wiem czy mogę polecić, fakt jest ładny , zgrabny, lekki ale ma bardzo niewygodny touchpad no a cena za to cacko jest mocno przesadzona. Madzia - gratuluję decyzji budowy domu. kiedy zaczynacie ?
![]() |
#2302 |
Zakorzenienie
|
Jodie dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2304 |
Wtajemniczenie
|
emeilko ad ultrabooków, to na zywo nie miałam styczności. a jak patrzę w necie, to nie jestem przekonana czy warto dorzucać taką kasę, żeby był cieńszy. poza tym największy wybór jest wśród 15 calowych, więc jakbyś chciała nosić większy, to może warto to przemyśleć.
to zależy co chcesz na nim robić, bo jak przeglądać pocztę i internet, to myślę że standard z małym ekranem, jeśli grać, albo jakieś projekty do czego potrzebujesz mocniejszego sprzętu i większej matrycy, to ultrabook. chociaż np. ten: http://www.ceneo.pl/17084308#tab=spec ma gorsze parametry od tego sony vaio, kórego wrzuciłam (11,6-matryca), a kosztuje prawie dwa razy tyle. Więc nie, nie warto. |
![]() ![]() |
![]() |
#2305 |
Zakorzenienie
|
Ja mam netbooka,ale kiepskiego (aczkolwiek do netu korzystam cały czas) - samsung NC110 - kupiony w pośpiechu, na już, na uczelnię do szybszego sporządzenia czytelnych notatek
![]() Nie przepadam za nim za bardzo (ślimak), dosyć długo się np przywraca system po zamknięciu netbooka, itp itd - ale on jest po prostu słaby sprzętowo. Chciałam Vaio - i kiedyś pewnie zakupię, za design i "środek". Jedyna zaleta mojego to przede wszystkim bateria, bardzo długo trzyma, a to się na uczelni przydaje. Betti i Zuzaneczka (bo już nie pamiętam co która pisała, a nie zacytowałam) - czuję się dobrze, chociaż wczoraj miałam schiza bo Mała siedziała cicho, prawie zero kopniaków, już myślałam, czy nie jechać na IP - ale postanowiłam najpierw najeść się słodyczy (bleh, zemdliło mnie aż potem, lubię niby ale jakoś mi nie służą w ciąży) - i pomogło :tak: Co do płci maluszka - najpierw (na genetycznym) była hipoteza, że to chłopiec, ale okazało się po połówkowym że jednak dziewczynka - i będzie Amelka <3 Teraz trwa u nas 25tc - więc jeszcze sporo przede mną. Przyznam Wam się,że zaszaleliśmy w weekend z Tż, Poszliśmy na zwiady do dzieciowej hurtowni koło domu, a wróciliśmy ze sporymi zakupami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2306 |
Zakorzenienie
|
Debrah co kupiłaś??
Ja chyba musze kupić wielki dywan do salonu, bo Maja zaczęła mi się turlać i pełzać i sie wkurza, bo się slizga na panelach. |
![]() ![]() |
![]() |
#2307 |
Zakorzenienie
|
cześć
|
![]() ![]() |
![]() |
#2308 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2309 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Wczoraj spontanicznie zaprosiłam do domu nową koleżankę z pracy ![]() ![]() Poza tym się nie wyspałam, czyli standard. |
![]() ![]() |
![]() |
#2310 |
Zakorzenienie
|
od kilku tygodni prosiłam się tż, żeby mi powiedział albo zrobił coś, bo strasznie mi szyby w samochodzie parują od środka i rano coraz gorzej mi się do pracy jechało, bo nic nie widziałam.
No ale jak powszechnie wiadomo - bez dymu niczego nie osiągniesz - więc się wczoraj porządnie wkurzyłam. Powiedziałam, żeby mi dał numer do warsztatu, do którego mogę się umówić (on się tym zawsze zajmował) albo niech mnie umówi i ja podjadę, bo już nic nie widzę rano. No to stwierdził, że trzeba filtr kabinowy wymienić - kupił go wczoraj a wymiana zajęła mu góra 3 minuty i to jest od środka samochodu, wiec nawet rąk nie pobrudził. Dziś już szyby nie pasują - koszt 25zł Faceci są jacyś dziwni, niczego nie mogą zrobić od razu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:08.