![]() |
#2282 |
Raczkowanie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL
Hmm no zobaczymy co powie dermatolog, nie wiem czy jest sens brania tego dłużej. Może za mała dawka?
![]() |
#2283 |
Przyczajenie
|
Nie wydaje mi się, że mała dawka. Przecież nie będziesz dziennie łykać opakowania tabletek żeby zobaczyć znikomy efekt. Miałam takie samo dawkowanie jak Ty i jest gorzej. Ja jutro do dermatologa po skierowanie na badania i koniec. Będę brać izotek i w końcu twarz będzie normalna a nie zabawy w tetralysal, który nie pomaga. Jak ktoś ma jedną krostkę na całe ciało to spoko ale nie na prawdziwy trądzik.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2284 |
Zakorzenienie
|
Też myślę że to nie kwestia dawki... po prostu antybiotyk z grupy tetracyklin na Ciebie nie działa, tak to jest jak się wypisuje leki na oko bez robienia jakichkolwiek badań ;/ ajj dermatolodzy... ;/ a przecież ta kuracja to tyle kasy w błoto
![]() ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- A tak w ogóle miałyście/mieliście robione wymazy z twarzy przed przepisaniem antybiotyku? To podstawa. Ja nie miałam... dopiero nie dawno się dowiedziałam że coś takiego istnieje..
![]() |
#2285 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2286 | ||
Rozeznanie
|
Hej,
od 3 stycznia jestem na kuracji Tetralysal + Epiduo. Przez 8 dni miałam brać dawkę 2x dziennie 300mg, teraz przez 16dni dawkę 300mg, a po tym czasie przez ok.1,5 miesiąca 150mg. Ogólnie poszłam do dermatologa z ciekawości, po odstawieniu antykoncepcji dostałam strasznych zaskórników, całe policzki miałam w takiej kaszce w kolorze skóry. Widać ją było jak się pomalowałam. Lekarka stwierdziła, że to trądzik i przepisała mi kurację Tetralysalem. Poprawę widzę, buzia jest delikatniejsza w dotyku. Czytałam mnóstwo opinii nt.żelu Epiduo, stosuję go codziennie, lekarka powiedziała, że jak będzie piekł to stosować przez parę dni co drugi dzień. Mnie jednak nic nie piecze i codziennie wieczorem nakładam cienką warstwę. Rano budzę się z tłustawym filmem na twarzy, przecieram buzię płynem micelarnym, nakładam Cetaphil. Jeśli mam wolne to tak chodzę cały dzień, jeśli idę do pracy to po ok.30 minutach robię termo-peeling z Olay i robię makijaż. Poinformowałam lekarkę, że sądziłam, że ta kaszka to wynik solarium, ponieważ chodzę od wakacji regularnie raz na 2 tygodnie na 15min na łóżko z normą 0,3 W/m2. Stwierdziła, że to na pewno nie od tego. Wg. ulotki Cytat:
Chodzę wyłącznie na łóżka z normą 0,3W/m2 lekarka o tym wie i nie powiedziała -proszę zrezygnować z solarium, a ja zapomniałam się dopytać. W dalszej części ulotki jest napisane Cytat:
Niby wytrzymałabym 2 miesiące bez solarium, bo to raptem 4 wizyty, ale jeśli przestanę chodzić, to będę krępowała chodzić się w koszulkach z krótkim rękawem, a w pracy noszę wyłącznie takie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2287 |
Zakorzenienie
|
Wierzysz bardziej lekarzowi czy przypadkowym ludziom na forach? -.-
![]() |
#2288 |
Raczkowanie
|
Czytałam wypowiedz lekarza "Tetralysal należy do grupy antybiotyków tetracyklinowych, a te obok penicylin mogą osłabiać działanie tabletek antykoncepcyjnych. Ponadto działanie to osłabiają inne leki indukujące enzymy wątrobowe oraz ziele dziurawca. Podczas równoległego stosowania tych leków należy stosować również dodatkowe metody antykoncepcji" http://abctradzik.pl/pytania/tetraly...ty-i-inne-leki
i nie wiem teraz komu wierzyć:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2289 |
Raczkowanie
|
Kilkadziesiąt stron wcześniej ktoś wypowiadał się, że nie obniżają skuteczności. Wizażankę zapewniał o tym dermatolog i ginekolog, przetestowała to na sobie. Zgodnie z jej postem tetralysal to jakaś odmiana, pochodna czy syntetyczna wersja (Bóg jeden raczy wiedzieć) tetracykliny, która nie powoduje obniżenia poziomu antykoncepcji
![]() |
#2290 |
Raczkowanie
|
Uffff dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2291 |
Wtajemniczenie
|
Mi też dermatolożka kazała stosować dodatkową metodę antykoncepcji (a przyjmowałam wówczas tabletki).
![]() |
#2292 |
Raczkowanie
|
Właśnie wiem...nie ma jednej wersji. Mnie z kolei mój dermatolog zapewniał, że nawet jeśli jest jakikolwiek wpływ to tak niewielki, że ona by się tym nie przejmowała. Trudno powiedzieć.
Jak pisałam wcześniej jedna z Wizażanek zapewniała, że nie ma takiego niebezpieczeństwa, ale może lepiej dmuchać na zimne? Z innych przyczyn i tak stosuję dodatkowe zabezpieczenie, ale mam świetnego ginekologa-endokrynologa. Postaram się do niej zadzwonić i wpiszę jej opinię, zawsze jedna więcej ![]() Było to wielokrotnie podkreślane, ale powiem jeszcze raz - uwaga na mleko! Osłabia lub całkowicie hamuje wchłanianie antybiotyku = terapia na marne :/ Ja się leczę tetralysalem plus locacid i skinoren... czy Wy też tak macie, że patrząc, co leczenie zrobiło do tej pory z waszą buzią (miesiąc kuracji) dobrze byście się zastanowiły nad ponownym jej rozpoczęciem? Ja powoli nie mam siły i nie mogę patrzeć w lustrze na swoją twarz. Plan był taki, aby latem móc chodzić bez podkładu. W tej chwili myślę, że przebarwienia potrądzikowe skutecznie to uniemożliwią :/
![]() |
#2293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mi tetralysal pomógł, gorzej się boję axotretu który mam niedługo zacząć przyjmować...
![]() |
![]() |
#2294 |
Raczkowanie
|
Nabiał można spożywać, ale w odstępie przynajmniej dwugodzinnym i tutaj nie ma mowy o mojej pomyłce, wystarczy poszperać w internecie, moja dermatolog też o tym mówiła
Julian Tuwim Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa. Edytowane przez Splinter Czas edycji: 2012-01-18 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2295 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2296 |
Raczkowanie
|
Mi dermatolog zakazała pić mleka i jeść produkty mleczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2297 |
Raczkowanie
|
kończę kurację. Aktualnie jest ok, większość trądziku zniknęła ale zostały przebarwienia. To jakoś przeżyję bo wiem że zejdą. Oby mnie znowu nie wysypało jak przestanę brać tabletki
![]()
![]() |
#2298 |
BAN stały
|
moja terapia dobiega końca Tetralysalem bez spektakularnych efektów
Od poniedziałku rozpoczynam leczenie IZOTEKIEM lek który jest kwasem wit. A, pod różnymi nazwami dostępny dla pacjentów jedne tańsze drugie droższe, ja otrzymałam AKNENORMIN 20 mg początkowo w podwójnej dawce, strasznie dużo przeciwwskazań i zaleceń, ale jakoś się nie boję ![]() życzę powodzenia i pozdrawiam więcej info na blogu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2299 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli chodzi o mleko to ja wam powiem coś innego.
Od zawsze miałam delikatny żołądek, który kiedyś często mnie bolał, miałam bolesne wzdęcia (wiem, brzmi to mało elegancko, ale niestety tak było). Któregoś razu stwierdziłam, że nie jest to chyba normalne i zaczęłam zgłębiać temat w internecie, trafiając na zagadnienie nietolerancji laktozy, a więc tego, co zawiera krowie mleko. Stwierdziłam, że dla próby wyeliminuje WSZYSTKO co zawiera mleko (w tym serwatkę też). Nie uwierzycie, jakie było moje zdziwienie, kiedy bóle brzucha odeszły jak ręką odjął, a do tego przestały wychodzić mi pryszcze. Od tamtej pory (ponad 2 lata), produkty mleczne zastępuję kozimi, które są coraz bardziej dostępne, a na mlecznego loda lub kawałek czekolady skuszę się bardzo rzadko. Podobno 70% ludzi na świecie nie toleruje laktozy, ale o tym nie wie. Może na jakiś czas warto spróbować taką własną kurację i zobaczyć co się zadzieje ze skórą? Niczego nie tracicie.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2300 |
Zadomowienie
|
Witajcie moje drogie, pozwólcie, że opiszę w skrócie swoją historię.
Jako wstęp informuję, że używałam już z tuzinu różnych żeli, kremów i specyfików 'na' twarz (oczywiście wszystko od dermatologa). Nic nie pomagało na dłuższą metę. Zapisano mi Tetralysal na 3miesiące, jedna tabletka dziennie. Poprawiało się z tygodnia na tydzień, buźka już ładniutka, ale dziwnym było, że trądzik schodził jakby w dół. Całkiem oczyściło mi czoło, nos, miałam wysyp na policzkach i na klatce piersiowej (a cholera, tam nigdy mnie nie dopadło!). Ok, w końcu w trzecim miesiącu zeszło z buzi, dostało kilka na klatce. W ostatnim miechu wzięłam ostatnią pigułkę i zapisałam się do lekarze, aby zameldować o postępach. Tydzień później wszystko wróciło. Całe czoło, policzki, broda, WSZYSTKO ABSOLUTNIE POWRÓCIŁO! Odradzam absolutnie tetralysal, poprawa na chwilę, a kobitki się tylko łudzą na poprawę. Teraz przepisała mi Dianette, więc czekam na nowy cykl, aby rozpocząć piguły. ![]() PS Martusieńka, a ja cholerra, spróbuję! Od jutra nie piję mleka powiedzmy.. miesiąc! Tak to pijałam codziennie do kawki, ale chętnie przerzucę się na sojowe. ![]()
![]() |
#2301 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2302 |
Zadomowienie
|
Dziś patrząc w lustro miałam załamanie... Więc jest i motywacja zarazem.
![]() |
#2303 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2304 |
Raczkowanie
|
Po ponad miesiącu brania Tetralysalu odstawiam go na polecenie dermatologa. Nie pomógł mi, mam go tylko brać aż do skończenia się tabletek (5 dni). Derma przypisała mi płyn, tzn antybiotyk robiony w aptece. Niestety, widze, ze coraz częściej ten lek nie przynosi pozytywnych skutków. No cóż, można powiedzieć, że już się do tego przyzwyczaiłam :/ Medycyna idzie do przodu, a nie ma sprawdzonego lekarstwa na taki głupi trądzik :| Życze innym powodzenia i bądźcie ostrożni z wizytami u kosmetyczek, bo to częsta przyczyna pogorszenia (u mnie tak było).
A z tym mlekiem to kurcze, może być prawda, ale ciężko mi będzie wyelimonować wszyskto co mleczne ![]()
![]() |
#2305 |
Raczkowanie
|
niekoniecznie się z Wami zgodzę. Mi tetralysal pomógł.
![]() |
#2306 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja kawę pijam z sojowym. ![]()
![]() |
![]() |
#2307 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kochana polecam mleko sojowe! Jest pyszne i idealne do kawki ![]()
![]() |
![]() |
#2308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2309 |
Raczkowanie
|
Ja biorę 3 opakowanie tetraysalu przeszłam w swoim życiu ze 4 dermatologów i żaden nawet nie wspomniał o wymazie...:/ dopiero na tym forum dowiedziałam się że takie coś istnieje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie chodzi o wymaz z antybiogramem
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Edytowane przez Visez Czas edycji: 2012-01-22 o 21:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.