Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-17, 07:42   #2281
monis07
Przyczajenie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

p4trycja ja mam teraz to samo, pierwszy tydzień wydawało mi się, że antybiotyk działa, bo stany zapalne się zmniejszyły ale od 1,5 tygodnia wszystko wraca i jest gorzej.
monis07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 10:19   #2282
p4trycja
Raczkowanie

Hmm no zobaczymy co powie dermatolog, nie wiem czy jest sens brania tego dłużej. Może za mała dawka?
Stary 2012-01-17, 12:01   #2283
monis07
Przyczajenie

Nie wydaje mi się, że mała dawka. Przecież nie będziesz dziennie łykać opakowania tabletek żeby zobaczyć znikomy efekt. Miałam takie samo dawkowanie jak Ty i jest gorzej. Ja jutro do dermatologa po skierowanie na badania i koniec. Będę brać izotek i w końcu twarz będzie normalna a nie zabawy w tetralysal, który nie pomaga. Jak ktoś ma jedną krostkę na całe ciało to spoko ale nie na prawdziwy trądzik.
monis07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 12:20   #2284
Visez
Zakorzenienie

Też myślę że to nie kwestia dawki... po prostu antybiotyk z grupy tetracyklin na Ciebie nie działa, tak to jest jak się wypisuje leki na oko bez robienia jakichkolwiek badań ;/ ajj dermatolodzy... ;/ a przecież ta kuracja to tyle kasy w błoto

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

A tak w ogóle miałyście/mieliście robione wymazy z twarzy przed przepisaniem antybiotyku? To podstawa. Ja nie miałam... dopiero nie dawno się dowiedziałam że coś takiego istnieje..
Stary 2012-01-17, 14:05   #2285
cysiaa1991
Raczkowanie

Witam wszystkich czy Tetralysal brany razem z Diane35 obniża działanie antykoncepcyjne? Dermatolog powiedziała mi,że nie ale wszędzie gdzie czytałam na forach to ludzie piszą że obniża więc jak w końcu jest?
cysiaa1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 14:45   #2286
adzia'90
Rozeznanie

Hej,
od 3 stycznia jestem na kuracji Tetralysal + Epiduo.
Przez 8 dni miałam brać dawkę 2x dziennie 300mg, teraz przez 16dni dawkę 300mg, a po tym czasie przez ok.1,5 miesiąca 150mg.

Ogólnie poszłam do dermatologa z ciekawości, po odstawieniu antykoncepcji dostałam strasznych zaskórników, całe policzki miałam w takiej kaszce w kolorze skóry. Widać ją było jak się pomalowałam. Lekarka stwierdziła, że to trądzik i przepisała mi kurację Tetralysalem.

Poprawę widzę, buzia jest delikatniejsza w dotyku. Czytałam mnóstwo opinii nt.żelu Epiduo, stosuję go codziennie, lekarka powiedziała, że jak będzie piekł to stosować przez parę dni co drugi dzień. Mnie jednak nic nie piecze i codziennie wieczorem nakładam cienką warstwę. Rano budzę się z tłustawym filmem na twarzy, przecieram buzię płynem micelarnym, nakładam Cetaphil. Jeśli mam wolne to tak chodzę cały dzień, jeśli idę do pracy to po ok.30 minutach robię termo-peeling z Olay i robię makijaż.

Poinformowałam lekarkę, że sądziłam, że ta kaszka to wynik solarium, ponieważ chodzę od wakacji regularnie raz na 2 tygodnie na 15min na łóżko z normą 0,3 W/m2. Stwierdziła, że to na pewno nie od tego.

Wg. ulotki
Cytat:
W przypadku silnego narażania na promienie słoneczne lub inne źródło promieniowania UV lek może bardzo rzadko powodować reakcje skórne (działanie fototoksyczne). Wykazano takie działanie po zastosowaniu dużych dawek leku (1200mg/dobę) oraz jednoczesnym silnym narażaniu na promienie UV (opalanie się, solarium). .
i teraz się zastanawiam jak to z tym solarium jest, chodzę, ponieważ na przedramionach mam rogowacenie okołomieszkowe. Dzięki UV skóra wygląda zdecydowanie lepiej i rogowacenie jest prawie niewidoczne. Na co dzień mam różowy odcień skóry, a po solarium delikatnie brązowy.
Chodzę wyłącznie na łóżka z normą 0,3W/m2 lekarka o tym wie i nie powiedziała -proszę zrezygnować z solarium, a ja zapomniałam się dopytać.
W dalszej części ulotki jest napisane
Cytat:
Podczas leczenia wskazane jest jednak unikanie promieni słonecznych i innych źródeł promieniowania ultrafioletowego
i zastanawiam się, chodzić, czy nie chodzić. Kuracje mam wstępnie na 2 miesiące, po tym czasie idę na kontrolę i lekarka podejmie decyzję, czy kontynuujemy, czy odstawiamy leki.
Niby wytrzymałabym 2 miesiące bez solarium, bo to raptem 4 wizyty, ale jeśli przestanę chodzić, to będę krępowała chodzić się w koszulkach z krótkim rękawem, a w pracy noszę wyłącznie takie.
adzia'90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 15:48   #2287
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cysiaa1991 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich czy Tetralysal brany razem z Diane35 obniża działanie antykoncepcyjne? Dermatolog powiedziała mi,że nie ale wszędzie gdzie czytałam na forach to ludzie piszą że obniża więc jak w końcu jest?
Wierzysz bardziej lekarzowi czy przypadkowym ludziom na forach? -.-

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-17, 17:45   #2288
cysiaa1991
Raczkowanie

Czytałam wypowiedz lekarza "Tetralysal należy do grupy antybiotyków tetracyklinowych, a te obok penicylin mogą osłabiać działanie tabletek antykoncepcyjnych. Ponadto działanie to osłabiają inne leki indukujące enzymy wątrobowe oraz ziele dziurawca. Podczas równoległego stosowania tych leków należy stosować również dodatkowe metody antykoncepcji" http://abctradzik.pl/pytania/tetraly...ty-i-inne-leki
i nie wiem teraz komu wierzyć:/
Stary 2012-01-18, 18:12   #2289
Splinter
Raczkowanie

Kilkadziesiąt stron wcześniej ktoś wypowiadał się, że nie obniżają skuteczności. Wizażankę zapewniał o tym dermatolog i ginekolog, przetestowała to na sobie. Zgodnie z jej postem tetralysal to jakaś odmiana, pochodna czy syntetyczna wersja (Bóg jeden raczy wiedzieć) tetracykliny, która nie powoduje obniżenia poziomu antykoncepcji
Stary 2012-01-18, 18:21   #2290
cysiaa1991
Raczkowanie

Uffff dzięki uspokoiłam się
Stary 2012-01-18, 19:35   #2291
martusienka
Wtajemniczenie

Mi też dermatolożka kazała stosować dodatkową metodę antykoncepcji (a przyjmowałam wówczas tabletki).

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-18, 20:49   #2292
Splinter
Raczkowanie

Właśnie wiem...nie ma jednej wersji. Mnie z kolei mój dermatolog zapewniał, że nawet jeśli jest jakikolwiek wpływ to tak niewielki, że ona by się tym nie przejmowała. Trudno powiedzieć.

Jak pisałam wcześniej jedna z Wizażanek zapewniała, że nie ma takiego niebezpieczeństwa, ale może lepiej dmuchać na zimne? Z innych przyczyn i tak stosuję dodatkowe zabezpieczenie, ale mam świetnego ginekologa-endokrynologa. Postaram się do niej zadzwonić i wpiszę jej opinię, zawsze jedna więcej

Było to wielokrotnie podkreślane, ale powiem jeszcze raz - uwaga na mleko! Osłabia lub całkowicie hamuje wchłanianie antybiotyku = terapia na marne :/

Ja się leczę tetralysalem plus locacid i skinoren... czy Wy też tak macie, że patrząc, co leczenie zrobiło do tej pory z waszą buzią (miesiąc kuracji) dobrze byście się zastanowiły nad ponownym jej rozpoczęciem? Ja powoli nie mam siły i nie mogę patrzeć w lustrze na swoją twarz. Plan był taki, aby latem móc chodzić bez podkładu. W tej chwili myślę, że przebarwienia potrądzikowe skutecznie to uniemożliwią :/
Stary 2012-01-18, 20:55   #2293
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Splinter Pokaż wiadomość

Było to wielokrotnie podkreślane, ale powiem jeszcze raz - uwaga na mleko! Osłabia lub całkowicie hamuje wchłanianie antybiotyku = terapia na marne :/

Ja się leczę tetralysalem plus locacid i skinoren... czy Wy też tak macie, że patrząc, co leczenie zrobiło do tej pory z waszą buzią (miesiąc kuracji) dobrze byście się zastanowiły nad ponownym jej rozpoczęciem? Ja powoli nie mam siły i nie mogę patrzeć w lustrze na swoją twarz. Plan był taki, aby latem móc chodzić bez podkładu. W tej chwili myślę, że przebarwienia potrądzikowe skutecznie to uniemożliwią :/
Kto ci o tym mleku nagadał Przecież mleko i wszelkie jego pochodne - jogurty/kefiry są jak najbardziej wskazane bo działają osłonowo
Mi tetralysal pomógł, gorzej się boję axotretu który mam niedługo zacząć przyjmować...
Stary 2012-01-18, 21:05   #2294
Splinter
Raczkowanie

Nabiał można spożywać, ale w odstępie przynajmniej dwugodzinnym i tutaj nie ma mowy o mojej pomyłce, wystarczy poszperać w internecie, moja dermatolog też o tym mówiła

Edytowane przez Splinter
Czas edycji: 2012-01-18 o 21:10
Splinter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-18, 21:26   #2295
alw
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Splinter Pokaż wiadomość
Nabiał można spożywać, ale w odstępie przynajmniej dwugodzinnym i tutaj nie ma mowy o mojej pomyłce, wystarczy poszperać w internecie, moja dermatolog też o tym mówiła
alw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-18, 22:04   #2296
cysiaa1991
Raczkowanie

Mi dermatolog zakazała pić mleka i jeść produkty mleczne
Stary 2012-01-19, 15:45   #2297
dyciaa
Raczkowanie

kończę kurację. Aktualnie jest ok, większość trądziku zniknęła ale zostały przebarwienia. To jakoś przeżyję bo wiem że zejdą. Oby mnie znowu nie wysypało jak przestanę brać tabletki
Stary 2012-01-19, 16:25   #2298
pryszczblog
BAN stały

moja terapia dobiega końca Tetralysalem bez spektakularnych efektów
Od poniedziałku rozpoczynam leczenie IZOTEKIEM lek który jest kwasem wit. A, pod różnymi nazwami dostępny dla pacjentów jedne tańsze drugie droższe, ja otrzymałam AKNENORMIN 20 mg początkowo w podwójnej dawce, strasznie dużo przeciwwskazań i zaleceń, ale jakoś się nie boję zobaczymy jak będę to odczuwać na własnej skórze.

życzę powodzenia i pozdrawiam
więcej info na blogu
pryszczblog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-20, 07:42   #2299
martusienka
Wtajemniczenie

Jeśli chodzi o mleko to ja wam powiem coś innego.
Od zawsze miałam delikatny żołądek, który kiedyś często mnie bolał, miałam bolesne wzdęcia (wiem, brzmi to mało elegancko, ale niestety tak było). Któregoś razu stwierdziłam, że nie jest to chyba normalne i zaczęłam zgłębiać temat w internecie, trafiając na zagadnienie nietolerancji laktozy, a więc tego, co zawiera krowie mleko. Stwierdziłam, że dla próby wyeliminuje WSZYSTKO co zawiera mleko (w tym serwatkę też). Nie uwierzycie, jakie było moje zdziwienie, kiedy bóle brzucha odeszły jak ręką odjął, a do tego przestały wychodzić mi pryszcze. Od tamtej pory (ponad 2 lata), produkty mleczne zastępuję kozimi, które są coraz bardziej dostępne, a na mlecznego loda lub kawałek czekolady skuszę się bardzo rzadko.

Podobno 70% ludzi na świecie nie toleruje laktozy, ale o tym nie wie. Może na jakiś czas warto spróbować taką własną kurację i zobaczyć co się zadzieje ze skórą? Niczego nie tracicie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-20, 21:47   #2300
quadra616
Zadomowienie

Witajcie moje drogie, pozwólcie, że opiszę w skrócie swoją historię.
Jako wstęp informuję, że używałam już z tuzinu różnych żeli, kremów i specyfików 'na' twarz (oczywiście wszystko od dermatologa). Nic nie pomagało na dłuższą metę.

Zapisano mi Tetralysal na 3miesiące, jedna tabletka dziennie. Poprawiało się z tygodnia na tydzień, buźka już ładniutka, ale dziwnym było, że trądzik schodził jakby w dół. Całkiem oczyściło mi czoło, nos, miałam wysyp na policzkach i na klatce piersiowej (a cholera, tam nigdy mnie nie dopadło!). Ok, w końcu w trzecim miesiącu zeszło z buzi, dostało kilka na klatce. W ostatnim miechu wzięłam ostatnią pigułkę i zapisałam się do lekarze, aby zameldować o postępach.
Tydzień później wszystko wróciło. Całe czoło, policzki, broda, WSZYSTKO ABSOLUTNIE POWRÓCIŁO!
Odradzam absolutnie tetralysal, poprawa na chwilę, a kobitki się tylko łudzą na poprawę.

Teraz przepisała mi Dianette, więc czekam na nowy cykl, aby rozpocząć piguły.

PS Martusieńka, a ja cholerra, spróbuję! Od jutra nie piję mleka powiedzmy.. miesiąc! Tak to pijałam codziennie do kawki, ale chętnie przerzucę się na sojowe.

happy, happy, happy, happy!
always so cheerful xxx

quadra616 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-20, 22:04   #2301
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez quadra616 Pokaż wiadomość
Witajcie moje drogie, pozwólcie, że opiszę w skrócie swoją historię.
Jako wstęp informuję, że używałam już z tuzinu różnych żeli, kremów i specyfików 'na' twarz (oczywiście wszystko od dermatologa). Nic nie pomagało na dłuższą metę.

Zapisano mi Tetralysal na 3miesiące, jedna tabletka dziennie. Poprawiało się z tygodnia na tydzień, buźka już ładniutka, ale dziwnym było, że trądzik schodził jakby w dół. Całkiem oczyściło mi czoło, nos, miałam wysyp na policzkach i na klatce piersiowej (a cholera, tam nigdy mnie nie dopadło!). Ok, w końcu w trzecim miesiącu zeszło z buzi, dostało kilka na klatce. W ostatnim miechu wzięłam ostatnią pigułkę i zapisałam się do lekarze, aby zameldować o postępach.
Tydzień później wszystko wróciło. Całe czoło, policzki, broda, WSZYSTKO ABSOLUTNIE POWRÓCIŁO!
Odradzam absolutnie tetralysal, poprawa na chwilę, a kobitki się tylko łudzą na poprawę.

Teraz przepisała mi Dianette, więc czekam na nowy cykl, aby rozpocząć piguły.

PS Martusieńka, a ja cholerra, spróbuję! Od jutra nie piję mleka powiedzmy.. miesiąc! Tak to pijałam codziennie do kawki, ale chętnie przerzucę się na sojowe.
Mi z początku było trudno, zwłaszcza, że uwielbiałam serki homogenizowane i potrafiłam je jeść codziennie. Ale się zawziełam (do wszystkiego można się przywyczaić, uwierzcie)! Jak tylk zobaczyłam efekty, nie chciałam wcale wracać do mleka. Miłe odbicie w lustrze, które nie wywołuje płaczu (jeju, pamietam takie momenty...) jest tego warte. A poprawę widziłam już po kilku dniach.
Stary 2012-01-20, 22:11   #2302
quadra616
Zadomowienie

Dziś patrząc w lustro miałam załamanie... Więc jest i motywacja zarazem.

always so cheerful xxx

Stary 2012-01-20, 22:14   #2303
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez quadra616 Pokaż wiadomość
Dziś patrząc w lustro miałam załamanie... Więc jest i motywacja zarazem.
Pewnie że jest. Tym bardziej, że nic nie tracisz. Ja też przetestowałam wiele maści, kremów i innych "cudownych" leków, a wystarczyło tak niewiele. Mam nadzieję, że i u Ciebie coś się zmieni na lepsze.
Stary 2012-01-21, 19:18   #2304
p4trycja
Raczkowanie

Po ponad miesiącu brania Tetralysalu odstawiam go na polecenie dermatologa. Nie pomógł mi, mam go tylko brać aż do skończenia się tabletek (5 dni). Derma przypisała mi płyn, tzn antybiotyk robiony w aptece. Niestety, widze, ze coraz częściej ten lek nie przynosi pozytywnych skutków. No cóż, można powiedzieć, że już się do tego przyzwyczaiłam :/ Medycyna idzie do przodu, a nie ma sprawdzonego lekarstwa na taki głupi trądzik :| Życze innym powodzenia i bądźcie ostrożni z wizytami u kosmetyczek, bo to częsta przyczyna pogorszenia (u mnie tak było).

A z tym mlekiem to kurcze, może być prawda, ale ciężko mi będzie wyelimonować wszyskto co mleczne ( Z czym ja będe piła kawę? :[
Stary 2012-01-21, 20:53   #2305
dyciaa
Raczkowanie

niekoniecznie się z Wami zgodzę. Mi tetralysal pomógł.
Stary 2012-01-22, 10:15   #2306
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez p4trycja Pokaż wiadomość
A z tym mlekiem to kurcze, może być prawda, ale ciężko mi będzie wyelimonować wszyskto co mleczne ( Z czym ja będe piła kawę? :[
Ja też myślałam, że nie dam rady, tym bardzie, że - jak pisałam - jadłam prawie codzinnie serki homog. + ser żółty bardzo lubiłam i też często jadłam. Ale czego się nie robi dla pięknej cery? Są produkty sojowe, z mleka koziego (dostępne w Rastach, Carrefourze, Realu, Almie i pewnie jeszcze w innych sklepach). Co prawda droższe, ale coś za coś.
Ja kawę pijam z sojowym. Można je najtaniej kupić w Biedronce.
Stary 2012-01-22, 16:51   #2307
quadra616
Zadomowienie

Cytat:

Kochana polecam mleko sojowe! Jest pyszne i idealne do kawki)))

always so cheerful xxx

Stary 2012-01-22, 21:39   #2308
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Po ponad miesiącu brania Tetralysalu odstawiam go na polecenie dermatologa. Nie pomógł mi, mam go tylko brać aż do skończenia się tabletek (5 dni). Derma przypisała mi płyn, tzn antybiotyk robiony w aptece. Niestety, widze, ze coraz częściej ten lek nie przynosi pozytywnych skutków. No cóż, można powiedzieć, że już się do tego przyzwyczaiłam :/ Medycyna idzie do przodu, a nie ma sprawdzonego lekarstwa na taki głupi trądzik :| Życze innym powodzenia i bądźcie ostrożni z wizytami u kosmetyczek, bo to częsta przyczyna pogorszenia (u mnie tak było).

Oczywiście że jest sposób! Podstawowe pytanie: jakie miałaś robione badania? Wymaz z krostek? To podstawa. Pobierają płyn z pryszcza do badania sprawdzając od razu na jakie leki bakteria jest odporna a jakie ją zabijają. Na tej podstawie dopiero lekarz powinien przepisać odpowiednie leki które pomogą bardzo szybko ALE... nasi dermatolodzy wolą przepisywać leki na oko, zawsze to większy zysk co nie...
Stary 2012-01-22, 21:42   #2309
cysiaa1991
Raczkowanie

Ja biorę 3 opakowanie tetraysalu przeszłam w swoim życiu ze 4 dermatologów i żaden nawet nie wspomniał o wymazie...:/ dopiero na tym forum dowiedziałam się że takie coś istnieje
Stary 2012-01-22, 21:51   #2310
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cysiaa1991 Pokaż wiadomość
Ja biorę 3 opakowanie tetraysalu przeszłam w swoim życiu ze 4 dermatologów i żaden nawet nie wspomniał o wymazie...:/ dopiero na tym forum dowiedziałam się że takie coś istnieje
Warto zrobić na własną rękę... Wiadomo że większości zależy zeby zedrzeć z nas jak najwięcej kasy, a im dłuższe leczenie...

Dokładnie chodzi o wymaz z antybiogramem

Edytowane przez Visez
Czas edycji: 2012-01-22 o 21:54
Visez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości