Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. IV - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-15, 16:14   #2281
cacajuate
Zadomowienie

Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. IV

brawo madzia :brawo: , nie mów, że pozostaniesz przy jednym maratonie, bo nikt Ci nie uwierzy ;-)

A ja byłam wczoraj się spotkać z kolegą, który jest, można powiedzieć, zawodowym biegaczem (wybrywa Ultra i maratony więc..) aby mi doradził w treningu do tego Ultra. Pochwalił mnie za żelazną wytrzymałość i w ogóle talent i determinacje do resistance (viva la resistance!) i technike biegu. Ma mi rozpisać trening Nie ma to jak szpec.

Meksyk i bieganie na fejsie TUTAJ
cacajuate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 20:41   #2282
goodbyaccident
Raczkowanie

oj to zazdroszczę. i tego Meksyku ja dziś tylko dwa razy z pieskiem.
Stary 2014-04-16, 06:01   #2283
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Ogromne gratulacje
Jak atmosfera biegu? Wczoraj co weszlam na fb to ktoś wrzucal foto z Wawy, albo ktoś komentował bieg znajomego. Mnóstwo osób tam musiało być
Ludzi było bardzo dużo, w sumie cały czas biegłam w grupie wielu osób. Kibice rewelacyjni, mimo zablokowania miasta na tyle godzin pięknie kibicowali, nawet takie babcie co z palemkami do kościoła szły. Przy końcu to ratownicy medyczni jak był kto chętny a było sporo psikali nogi lodem w spayu żeby dało radę ukończyć(ja przy każdym punkcie z wodą na nogi kubeczek wylewałam i starczyło)
Cytat:
Napisane przez cacajuate Pokaż wiadomość
brawo madzia :brawo: , nie mów, że pozostaniesz przy jednym maratonie, bo nikt Ci nie uwierzy ;-)

A ja byłam wczoraj się spotkać z kolegą, który jest, można powiedzieć, zawodowym biegaczem (wybrywa Ultra i maratony więc..) aby mi doradził w treningu do tego Ultra. Pochwalił mnie za żelazną wytrzymałość i w ogóle talent i determinacje do resistance (viva la resistance!) i technike biegu. Ma mi rozpisać trening Nie ma to jak szpec.
Wiesz teraz już nie mam parcia na maraton, choć mój tz chce biec w przyszłym roku, i mówi mi że musimy razem. W sumie chciałabym zobaczyć jak się biegnie maraton z większymi zapasami sił, a nie jak ja teraz i po szpitalu i jeszcze z tym okresem.

Mój trener jest o rok odemnie starszy a już jak to mówi od kilku lat jest na emeryturze, jeszcze niedawno maraton biegł w czasie 2.14, w sumie on jeden mnie przed maratonem nie straszył

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-16, 07:27   #2284
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Ludzi było bardzo dużo, w sumie cały czas biegłam w grupie wielu osób. Kibice rewelacyjni, mimo zablokowania miasta na tyle godzin pięknie kibicowali, nawet takie babcie co z palemkami do kościoła szły. Przy końcu to ratownicy medyczni jak był kto chętny a było sporo psikali nogi lodem w spayu żeby dało radę ukończyć(ja przy każdym punkcie z wodą na nogi kubeczek wylewałam i starczyło)
to super
Znajomy był na maratonie we Wrocławiu, to "kibice" nieco inaczej go dopingowali, hasłami w stylu: szybciej Ty głupi ch...., przez Ciebie całe miasto zamknięte.
Pewnie słowa nie były bezpośrednio do niego, tylko akurat mu się oberwało, ale niesmak pozostał

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-16, 13:13   #2285
goodbyaccident
Raczkowanie

oj to bardzo przykre. Nigdy nie byłam na maratonie... za to wiem, że żeby kogoś obrażać to mamy jako naród najbliżej. Co zrobić...mam nadzieję, że przynajmniej dobrze mu poszło .
Stary 2014-04-16, 14:37   #2286
izkaa84
Raczkowanie

i ja zaczynam z wami, ale od jutra
Główny motywator to mój psiak, który potrzebuje dużooo ruchu
Stary 2014-04-16, 14:59   #2287
cacajuate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
to super
Znajomy był na maratonie we Wrocławiu, to "kibice" nieco inaczej go dopingowali, hasłami w stylu: szybciej Ty głupi ch...., przez Ciebie całe miasto zamknięte.
Pewnie słowa nie były bezpośrednio do niego, tylko akurat mu się oberwało, ale niesmak pozostał
Nie wiem, czy czytałyście hitowy artykuł o tym, że biegacze są debilami, z Rzeczpospolitej?

Stary 2014-04-16, 15:06   #2288
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goodbyaccident Pokaż wiadomość
oj to bardzo przykre. Nigdy nie byłam na maratonie... za to wiem, że żeby kogoś obrażać to mamy jako naród najbliżej. Co zrobić...mam nadzieję, że przynajmniej dobrze mu poszło .
Całkiem dobrze

Cytat:
Napisane przez izkaa84 Pokaż wiadomość
Czemu od jutra a nie od dzisiaj?

Cytat:
Nie wiem, czy czytałyście hitowy artykuł o tym, że biegacze są debilami, z Rzeczpospolitej?
Nie czytałam. Coś ciekawego?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-16, 15:07   #2289
izkaa84
Raczkowanie

Stary 2014-04-16, 16:40   #2290
_Novotna_
Wtajemniczenie

Ja tez nieśmiało witam się w wątku biegających
Od trzech tygodni biegam 3-4 razy w tygodniu, narazie " leszczarski "dystans czyli ok 4km ale pomalutku zwiększam Efektów po sobie nie widzę jeszcze, ale po całym dniu siedzenia na tyłku w pracy bardzo mi się podoba taka przebieżka wieczorna!
Niewiem czy coś po mnie widać, ogólnie od kiedy rzuciłam palenie i zmieniłam prace z "chodzącej" na siedzącą mój metabolizm zwolnił masakrycznie.
Stary 2014-04-17, 12:54   #2291
kotwilka
Wtajemniczenie

Cytat:
Oj, czytałam, ale facet się popisał, świadectwo sobie wystawił że ho-ho!
Tu dla niezorientowanych:
http://www.rp.pl/artykul/1099644.html

Mnie od kilku dni boli coś w biodrze, nie od biegania, chyba od nierozciągnięcia się po zajęciach tanecznych.

kotwilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 19:41   #2292
cocos1
Zakorzenienie

Dziewczyny wiem,że pytanie pojawiło sie pewnie z 1000razy, przeglądam wątek i inne i mam metlik.Potrzebuje buty do biegania : krótkie dystanse bo do 10km (może troszke więcej) , po twardej nawierzchni, stopa neutralna, waga do 60 kg.Do tej pory biegałam w pumach do tenisa bo tylko takie mam, ale chce coś innego.Czytałam o nike runn ale jest tyle różnych opinii ,że sama nie wiem...poza tym mam małą stope więc wybór jest niewielkimoże wy stare wyjadaczki cos polecicie?Tylko nie krzyczcie
cocos1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 19:45   #2293
cacajuate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cocos1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wiem,że pytanie pojawiło sie pewnie z 1000razy, przeglądam wątek i inne i mam metlik.Potrzebuje buty do biegania : krótkie dystanse bo do 10km (może troszke więcej) , po twardej nawierzchni, stopa neutralna, waga do 60 kg.Do tej pory biegałam w pumach do tenisa bo tylko takie mam, ale chce coś innego.Czytałam o nike runn ale jest tyle różnych opinii ,że sama nie wiem...poza tym mam małą stope więc wybór jest niewielkimoże wy stare wyjadaczki cos polecicie?Tylko nie krzyczcie
Nie napisalas jaki masz budzet :P.

Moze rozwaz Brooksy z serii Pure? One dlugo dychaja. Starsze, te z serii Pure 1, sa czesto w promocji. JA bym polecala np Pure Flow. Dla kobiet maja malutkie rozmiary wiec nie bedzie problemu.

Polecam tez Asics.

Stary 2014-04-17, 20:08   #2294
cocos1
Zakorzenienie

Cytat:
Nie napisalas jaki masz budzet :P.

Moze rozwaz Brooksy z serii Pure? One dlugo dychaja. Starsze, te z serii Pure 1, sa czesto w promocji. JA bym polecala np Pure Flow. Dla kobiet maja malutkie rozmiary wiec nie bedzie problemu.

Polecam tez Asics.
dziekuję moge wyłożyc i 4stówy byle były ok-zmobilizuje mnie to do biegania a te free runy jak Ci sie widzą?One chyba tylko wyglądają?Ale chyba z rozmiarami problem jest ale ciekawam Twojej opinii
No i o Asics słyszłam wiele dobrego więc skoro Ty polecasz to też się na nie popatrze
Stary 2014-04-17, 20:22   #2295
cacajuate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cocos1 Pokaż wiadomość
dziekuję moge wyłożyc i 4stówy byle były ok-zmobilizuje mnie to do biegania a te free runy jak Ci sie widzą?One chyba tylko wyglądają?Ale chyba z rozmiarami problem jest ale ciekawam Twojej opinii
No i o Asics słyszłam wiele dobrego więc skoro Ty polecasz to też się na nie popatrze
Ja lubię ciuchy Nike, albo raczej lubiłam, bo w szortach, które kupiłam niecały rok temu teraz poszedł szew i mam 'wentylacje". Do butów nie mam zaufania. Są fajne, ale przereklamowane i zdecydowanie nie warte ceny. Mam kolege, który jest fanem, ale on leci na dizajn i mu kasy nie szkoda, zamawia sobie robione na wymiar i pod kolor itd. Mi szkoda kasy. Poza tym zupełnie nie leżą na mojej nodze, ale to już żaden argument, bo to kwestia osobnicza, Tobie mogą pasować.

Jednak ze wszystkich, jakie miałam, najbardziej lubię te z serii Pure Brooksa a no i lubiłam Asics, najdłużej wytrzymywała amortyzacja. New Balance za to umierały po kilku miesiącach, chociaż jak jeszcze dawały radę, to były super. Dlatego polecam rozejrzeć się za Pure Flow itd.

Ogólnie polecam Ci żebyś celowała w buty o średniej amortyzacji i średnim dropie. Drop to różnica między wysokością pięty a palców, zazwyczaj wkładki. Duży drop, taki 8 do 12 mm, jednak jest nienaturalny. Mały będzie za ciężki dla niewprawionej stopy, także polecam taki między 5 a 8 mm, Flow mają chyb 4, ale bardzo stabilną podeszwę.
Myślę, że warto byś popatrzyła na forum bieganie.pl, dlatego, że oni obgadują te kwestia w kontekście tego, co jest dostępne w Polsce. Ja zamawiam przez amazon z US albo kupuję w Meksyku także ciężko mi powiedzieć, co jest dostępne i warte swej ceny w Polsce.

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

PS, kliknij w podpisie moim, na blogu jakiś czas temu opisywałam kilka par butów.

Stary 2014-04-17, 20:30   #2296
cocos1
Zakorzenienie

bardzo dziękuje poczytam poszukam jakby co to będę jeszcze pytac
Byłam już kilka razy na Twoim blogu i jestem pełna podziwu...ja pewnie nie dam rady pomykac jak Ty, ale trzeba d...pe ruszyc w koncu bo zasiedziałam sie po urodzeniu synka.Zawsze cos robiłam kiedys i biegałam systematycznie. ..teraz ciagle czasu brak
Stary 2014-04-18, 01:21   #2297
LadyWhisper
Zakorzenienie

O, to i ja sie podepne, od tygodnia szukam butow idealnych - treningowych, do polmaratonu typowo. Chce sobie troche wysrubowac wynik wiec i do szybszego biegania, i do dlugasnych wybiegan glownie niestety po kostce brukowej, chodnikach i asfalcie. Cenowo - maks 270zl, no jezeli chodzi o new balance to nawet 500 bo mam okazje kupic z fajna znizka. Strasznie mi sie spodobaly asics gel pulse 5 ale widze, ze drop maksymalny, 12mm. Czym szkodzi tak wysoki drop??? Ja biegam bardzo, bardzo ze srodstopia, niemal z palcow (pozostalosc po gimnastyce). Slyszalam, ze dobre moga byc faasy500, ale sie troche zniechecilam moimi 300tkami i chyba nie zaryzykuje kolejnych pum.
Jeszcze zwrocilam uwage na kalenji md o te http://www.decathlon.pl/buty-do-bieg...d_8295406.html w sumie caly czas teraz biegam w kalenji i calkiem dobrze mi sluza, chociaz mam wrazenie ze wlasnie amortyzacja poszla wpis.du szybko.

Tych ktore polecasz nie potrafie znalezc, jeden model na all w google tylko zagraniczne strony.

Jeszcze po majowce mam zamiar sie wybrac do sklepu biegacza na konsultacje, ale teraz szukam czegos, zeby mniej wiecej wiedziec, czego chcem:P

Aha no i moja waga nieszczesna, 62,5kg przy 163 ale gruba naprawde nie jestem.....

Sent from my Lumia 625 using Tapatalk

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-18, 05:19   #2298
cacajuate
Zadomowienie

Lady Whisper, ja kiedyś miałam Asics Gel pulse, straaaaszne żelazka, zupełnie przesadzone na połówkę, a natreningi, gdzie masz dużo serii, to już w ogóle się nie nadają, bez sensu. Nie dość, że tam drop himalajowy, to tyle amortyzacji i podeszwy, że to raczej na 150 km a nie 21 i na pewno nie dla biegającego ze śródstopia. TO już lepsze jakieś statrtowe Asicsy. Brooksy można spokojnie dostać w Polsce, pewnie źle szukałaś. Wejdź na bieganie pl tam piszą o różnych sklepach.

---------- Dopisano o 05:19 ---------- Poprzedni post napisano o 05:15 ----------

Pierwszy lepszy sklep online :

http://www.runnersclub.pl/pol_m_Buty...ooks-3296.html

Szukaj lepiej.

Stary 2014-04-18, 06:45   #2299
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Ja biorę buty do mojego sklepu z tego(mają hurt) więc jak któraś chętna to 10% ceny z tego sklepu taniej http://sklep.4run.pl/47-pure

Ja za tydzień mam zawody, taki niewielki bieg zawsze tam byłam w stanie coś ubiegać, ale teraz po maratonie nie biegam, myślę w niedzielę lud poniedziałek rozruchowe zrobić.

cacajuate jak maratony biegasz to wogle dobrze robię z taką przerwą? Teraz chcę się nastawić na treningi na szybkość, bo będę miała głównie zawody takie do 10 km, więc trzeba przyspieszyć, musiałabym jak najszybciej je zacząć , a nie chcę sobie zrobić krzywdy, dyskretnie po maratonie kolana odczuwałam, to taping na nie poszedł i jest ok.

Stary 2014-04-18, 08:42   #2300
Tycikata
Wtajemniczenie

Cześć.

Wczoraj rozpoczęłam program 10cio dniowy przygotowywujący do ciągłego biegu przez 30 min (póki co maszeruję tylko przez 20 minut)
Powinnam dodać, że nienawidzę biegać, ale moje jedyne wspomnienia z biegania jakie mam, to te z WF-u w gimnazjum/liceum, gdzie byłam zmuszana do biegania a po chwili już się dusiłam i czułam takie kłujące i palące uczucie w gardle, przełyku i płucach.

Jednak ostatnio poczytałam trochę o bieganiu i chcę spróbować, we własnym, spokojnym i nie wymuszonym tempie - a może się do tego przekonam.

Oczywiście chcę zrzucić kilka kg, ale przede wszystkim, chcę wyrobić sobię chociaż troszkę kondycję.
Maratony to nie moja bajka.

pozdrawiam
Tycikata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-18, 16:32   #2301
Olvnia
Zadomowienie

Hej,również zaczynam przygodę z bieganiem Podobnie jak u Tycikatej bieganie do tej pory kojarzyło mi się z przerażającymi wfami w gimnazjum Pierwszy bieg,około 40 minutowy (z krótkimi przerwanie na wypluwanie płuc) mam za sobą. Na razie chciałabym biegać 3-4 razy w tygodniu po około 30 minut,żeby przyzwyczaić organizm do tej formy wysiłku. Moja kondycja jest na niezłym poziomie,bo sporo chodzę i jeżdżę na rowerze.
Książki przeczytane od 07.2014: 40
Olvnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-18, 16:55   #2302
cacajuate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
cacajuate jak maratony biegasz to wogle dobrze robię z taką przerwą? Teraz chcę się nastawić na treningi na szybkość, bo będę miała głównie zawody takie do 10 km, więc trzeba przyspieszyć, musiałabym jak najszybciej je zacząć , a nie chcę sobie zrobić krzywdy, dyskretnie po maratonie kolana odczuwałam, to taping na nie poszedł i jest ok.
Różnie, ale to zależy od osoby. Zrób sobie z 2 tygodnie roztrenowania a potem zobacz, jak idzie. Powinnaś mierzyć puls żeby wiedzieć czy nie jesteś przemęczona.

Stary 2014-04-18, 21:48   #2303
LadyWhisper
Zakorzenienie

Dzieki cacajuate. Sprawdzalam te buty o 3 w nocy w pociagu na telefonie i bez okularow wiec faktycznie moglam przeoczyc

Kumacie??? Naciagnelam sobie dwojke. Przy sprzataniu zabawek mlodego Zeby chociaz na jakims mocniejszym treningu, zawodach, nie, przy zabawkach. Nie pamietalam juz jaki to bol, jak mi strzelilo to gwiazdy zobaczylam i malo nie padlam, maz lecial z drugiegi pokoju i woda ratowal Tragedija

Sent from my Lumia 625 using Tapatalk

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-23, 21:58   #2304
goodbyaccident
Raczkowanie

ja dzisiaj sobie 1.5 godziny na bieżni i 30 min z piesem! dobrej nocki dobre duszyczki
Stary 2014-04-24, 13:30   #2305
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

Witajcie, czy moge się przyłączyć??

https://wizaz.pl/Mikroreklama

jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną

czarna_kawa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 14:11   #2306
patiasym
Zakorzenienie

Pewnie, witaj
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 14:20   #2307
ola569
Przyczajenie

Czy bieganie jest tylko wtedy skuteczne gdy biega się minimum 30 minut??Osobiscie biegam sobie trochę-a przynajmniej próbuję ale niestety mam taką kondycję, że 20 minut to zupełne maksimum jak dla mnie czy to coś wogóle daje?
ola569 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 14:29   #2308
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Ola kazda ilość sportu coś daje, z czasem bedziesz mogla coraz dłużej.

Stary 2014-04-24, 18:55   #2309
cacajuate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czarna_kawa80 Pokaż wiadomość
Witajcie, czy moge się przyłączyć??

Witaaaamy.🌺🌹🌻🍀🌷

Lasky, zrobilam 4 biegowe treningi plus 2x wracanie do domu biegiem , czyli 6 biegan w 4 dni. Teraz Edith Piaff: padaaam padaaaam...😵
Zostal mi jeszcze fartlek na niedziele i jedno insanity, o sweet jeebus! 😥

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Stary 2014-04-25, 11:27   #2310
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

dziękuje za miłe przyjęcie muszę Wam sie do czegoś przyznac :0 nienawidzę biegać ale licze na to , że to pokocham

https://wizaz.pl/Mikroreklama

jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną

czarna_kawa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości