|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#2281 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cytat:
![]() ![]() ![]() Hmm tylko gdzie ten kozi ser ![]() I osobi¶cie daje mniej parmezanu, 45g stanowczo wystarczy na dwie porcje :p Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-11-28 o 22:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2282 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
Tyje. Puki co 2 kg w 10dni
![]() Sniadanie 2 sandwiche z 4 kromek razowca+4plastry sera zoltego+4plastry wedliny+caly pomidor+maslo kanapka z razowca z polowa pudelka-moj ulubiony-+pol ogorka kromka razowca z rukola,serem plesniowym i 2plastrami szynki II 500ml mleka+szklanka kukurydzianych+winogron+5 wloskich obiad 7ruskich na masle+200g wiesniaka podwieczorek worek ryzu +starte jablko zapieczone z 200g twarozku piatnica kolacja 2 razowce+4plastry szynki+ser plesniowy+salata+maslo+pa sta z lososia cala makrela wedzona po 210g twarogu poltlustego z wloskimi,rodzynkami,kiwi wiem,obzeram sie ![]() ruch to 2 godziny powolnego spaceru po lesie na wf. Zastanawiam sie czy dolozyc juz cwiczenia? Nadal nie chce byc flakiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#2283 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
Wypada siê odezwaæ i zobaczyæ, czy dobra passa trwa?
![]() U I Owsianka 4-5 ³y¿ek p³atków, mleko 3,2%, 2 ³y¿eczki kakao, 1/2 banana, wiórki kokosowe, wysz³a du¿a miseczka pe³na gêêêstego nieba ![]() II 2 kanapki z chleba ¿ytniego z mas³em, wiejsk± wieprzow± kie³bask±, ogórek kiszony, 3 ³y¿ki surówki Coleslaw III 4 placuszki broku³owe (broku³y, jajko, m±ka orkiszowa, sól, pieprz, curry <3) + 1/2 s³oika buraczków kupnych, szklanka ma¶lanki edit: wcisnê³am Activiê naturaln± z pestkami s³onecznika i otrêbami ¿ytnimi ![]() IV 2 kromki ¿ytniego z mas³em i warzywkami, serek wiejski granulowany (miseczka) / (podwieczorek siê ju¿ nie zmie¶ci -> a jednak siê zmie¶ci³ :P) od czasu jak zaczê³am wiêcej je¶æ mia³am problem hm, tak jakby jelita mi nie nad±¿a³y i zapycha³y siê po prostu; bra³am przez jaki¶ czas Verdin nie Verdin i ró¿ne takie, by³o dobrze, pi³am rumianek, miêtê, a dzisiaj znowu przekopany dzieñ; zrobi³am placuszki, bo nie zjad³abym makaronu z sosem, który mia³am na dzisiaj, a nawet te placki sprawiaj±, a w³a¶ciwie to nie one sprawiaj±, ¿e czujê siê jak bania i mam mega nadêty brzuch; co¶ je¶æ, czego¶ nie je¶æ? jak co¶ to przeniosê siê z tym pyt. na inny w±tek, ale a nu¿ mo¿ecie co¶ poleciæ; nie chcê rezygnowaæ z jedzenia 5 posi³ków z przyjemno¶ci±, ale przez taki nadêty brzuch nie jestem g³odna i nie mam ochoty na nic; nie wci±gnê ¿adnego deseru, a mam tyle domowych s³odko¶ci ;( Mi³ego wieczoru!!!
jesiennie szczê¶liwa Edytowane przez buty_na_plaskim Czas edycji: 2013-11-28 o 18:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#2284 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2285 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
Cytat:
![]() ciekawe gdzie te 14tys kcal w 10dni. jedz wiêcej nabia³u to nied³ugo bêdziesz 'ty³a' 5kg dziennie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2286 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Ervisha Nie odmierza³am ketchupu, ale na oko w³a¶nie tyle go by³o. Napisa³am tak± ilo¶æ, ¿eby okre¶liæ mniej wiêcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2287 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2288 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
Proszê nie rob ze mnie az takiej idiotki,poniewaz nie obserwuje tylko wagi,ale rowniez wymiary +2 w udach i +1 w lydce,talii i 2 w pupie. Uwierz,ze juz kiedys tylam i wiem,ze jest wiele czynnikow poczawszy od wody w organizmie po zalegajace jedzenie dlatego nie waze sie codziennie i nie mierze. 10 dni temu wymiary byly mniejsze,teraz jest wiecej czyli waga nie klamie. pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#2289 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
U/P (?)
I (7.30): mega porcja kaszy mannej (manna na wodzie 35g, 100g jab³ka, 100g gruszki, ³y¿eczka kakao), kawa z mlekiem II(12.00): dro¿d¿ówka z rabarbarem, kawa z mlekiem III(14.00): du¿y jogurt pitny (245kcal!) IV(15.00): kawa z mlekiem, dwa kruche ciasteczka V(17.00): jab³ko VI(19.00): jogurt sanok bez cukru, 15g otrêbów, ³y¿eczka kakao Wczoraj zaliczy³am najgorsze zas³abniêcie w ¿yciu, st±d dzisiaj bardzo siê stara³am ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2290 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 741
|
Cytat:
2) jako¶ nie wydaje mi siê, ¿eby¶ siê stara³a. Brakuje zdrowych t³uszczów, warzyw, pe³nowarto¶ciowego bia³ka... Nie ciekawi Ciê powód zas³abniêcia...? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do¶æ mam zg³aszania bez echa reakcji ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-11-28 o 19:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2292 | ||
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#2293 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 565
|
Cytat:
![]() Sorry... Musia³am. ![]()
![]() |
#2294 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Dzisiaj:
I 8:30 - 3 ³y¿ki p³atków owsianych + 2 ³y¿ki musli, mleko, woda + kawa z mlekiem II 11:30 - dwie kromki pieczywa wieloziarnistego z past± jajeczn± + 1/4 mojej mieszanki pokrojonych owoców: jab³ko, pomarañcza, banan (tylko tyle, bo musia³am pêdziæ na wyk³ad) III 14:30 batonik musli (wiem, ¿e to nie najzdrowsza rzecz pod s³oñcem, ale my¶lê, ¿e lepsza od np. takiego Marsa, albo cukrowego ulepka, a mia³am ochotê na co¶ s³odkiego), reszta mojej kompozycji owocowej ![]() IV 18:30 dwa jajka na twardo, trochê pomidora, 7 brukselek (taka liczba bo nie mia³am ju¿ wiêcej ![]() i nie wiem, mo¿e jeszcze zjem serek wiejski Edytowane przez MelaniaJune Czas edycji: 2013-11-28 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#2295 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Dzisiejsze R:
1. Placki dyniowe 8 szt. (ma³e by³y :P), wiêkszo¶æ na sucho, jeden z resztk± musu jab³kowo-dyniowego, kilka posmarowanych kapk± syropu orzechowego (wiem, syf, ale jaki dobry!); jab³ko 2. Miska zupy-kremu z pietruszki i gruszki, dwie mandarynki 3. 3 kromki ¿ytniego chleba, dwie z past± z ciecierzycy (z suszonymi pomidorami i czerwon± cebul±), jedna z serkiem homo i musem ¶liwkowym Kawa, gar¶æ orzechów w³oskich, pasek 70% 4. Udko kurczaka pieczone w sosie musztardowo-jogurtowym, kasza gryczana z olejem lnianym, baaardzo du¿o frytek z marchwi (chyba 5 du¿ych marchwi :P) 10 minut abs z FitnessBlender + Ripped in 30 lev 1 5. jab³ko i micha sa³atki: udko z obiadu, kapusta pekiñska, ogórek kiszony, pomidor, czerwona cebula, olej sezamowy
![]() |
#2296 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 514
|
Cytat:
![]() No to dzisiejszy (bez glutenu i krowiego nabia³u, rozkrêcam metabolizm ![]() I: jaglanka z sezamem, tahini, miodem i kozim serkiem. II: gryczane placuszki (5 ³y¿ek m±ki, jajko, mleko, banan); kozi jogurt z migda³ami. III: pó³ woreczka br±zowego ry¿u, sma¿ona na oleju kokosowym pier¶ z indyka, broku³y. IV: domowa kukurydziana bu³eczka z past± z tuñczyka (tuñczyk, odrobina majonezu, musztardy i kilka rzodkiewek) z pomidorem. Edytowane przez AshtrayGirl86 Czas edycji: 2013-11-28 o 21:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2297 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2298 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Moje U.
I jogurtowa owsianka (3 ³y¿ki owsianki w 150g jogurtu naturalnego 2.5%) z ³y¿eczk± suszonej ¿urawiny z wi¶ni± i miodu lipowego oraz ca³ym bananem; ogromna kromka razowego chleba z ¿urawin± z mas³em, sa³at±, pomidorem, oliwkami i 2 plastrami sera lazurowego; zielona herbata II jab³ko; ok. 200g jogurtu pitnego truskawkowego (1/2 butelki, no) III ¶rednia grahamka (z mas³em, sa³at±, kie³kami, pomidorkiem, plastrem polêdwicy z warzywami) IV 1/2 woreczka kaszy jêczmiennej; 1.5 solidnego kotleta a'la mielonego z drobiu i warzywami; czerwone buraczki w ilo¶ci hurtowej; kubek zupy-kremu z pieczarek z grzankami V bu³eczka dro¿d¿owa z mas³em czekoladowym z kawa³kami orzechów VI 5 pyz z miêsem ![]() By³am dzisiaj u Dietetyczki, brakuje mi nieca³ego kilograma t³uszczu do wyrobienia wszystkich norm. Ale najwa¿niejsze jest co innego, s±dzê, ¿e ED ju¿ za mn±, a nawet je¶li co¶ zosta³o, to w³a¶nie zagrzebujê to na cmentarzu, st±d z naprawdê czystym sumieniem zacznê pisaæ tutaj. ![]() Obecny cel to U, takie w pe³ni zrównowa¿one (wcze¶niej przegina³am z nabia³em i nadal mam ku temu tendencjê) poza lekkim zwiêkszeniem ilo¶ci t³uszczu w diecie. Fakt, ¿e bêdê bazowaæ g³ównie na tym, co pode¶le mi Diet., jednak bêdê podchodziæ do tego bardzo liberalnie, st±d jestem otwarta na wszystkie wskazówki. ![]() Edytowane przez Shariana Czas edycji: 2013-11-28 o 21:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#2299 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 514
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2300 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Czytam te wasze menu i niektóre s± takie mega wytworne i wielosk³adnikowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2301 |
Zakorzenienie
|
R
Po przebudzeniu: ciep³a woda z cytryn± i miodem 1. ¯ytnianka na mleku 1,5% z bananem, pomarañcz±, mango, jogurtem kokos-migda³ i sezamem 2. 3 kromki ¿ytniego razowca z serem typu capresi, pomidorkami, jajkiem i rze¿uch± + trochê pieczonych warzyw z wczoraj 3. Kotlety z soczewicy i brukselki ![]() + surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebuli, jab³ka i oliwy + quinoa z papryk±, pomidorkami i wêdzonym twarogiem 4. Serek homo z orzechami w³oskimi i jab³kiem + 2 ciasteczka owsiane + kawa 5. Pierogi ruskie na roszponce z kie³kami na patelnie, pomidorkami, jogurtem i szczypiorkiem + surówka z kap kiszonej Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2302 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 415
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2303 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Cytat:
![]() jak na mnie to stara³am siê bardzo, ale mam trochê utrudnion± sytuacjê, bo pracujê (z reszt± pewnie nawet siedz±c w domu nie marnowa³abym czasu w kuchni np. wczoraj wieczorem mia³am zamiar zje¶æ na kolacjê kanapki z jajkiem na twardo, ale jak pomy¶la³am, ¿e musia³abym znale¼æ garnek i deskê do chleba, potem pilnowaæ jajka i jeszcze pozmywaæ to wybra³am jogurt i relaks przy ksi±¿ce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2304 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 269
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2305 |
Zadomowienie
|
mój jadlospis na dzi¶ , mo¿e bêdzie lepiej
![]() R 7.30 Dwie kromki chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem ( ten mokry z Biedronki ![]() 10.30 sa³atka warzywna ( sa³ata, pomidor, papryka, ogórek, pestki s³onecznika , skropine oliw± i 2 ³y¿kami jogurtu greckiego) + serek wiejski +herbata czerwona 13. oo jab³ko, kromka chleba ¿ytniego z past± z makreli (domow± - makrela, ³y¿ka jogurtu, koperek) 16.00 obiad 200 g piersi z kury ( pieczone w folli z zio³ami, czoskiem , ³y¿k± oliwy) + 3-4 ³y¿ki makaronu pe³noziarnistego penne, fasolka szparagow± z keczupem , 1/2 szklanki soku jab³kowego z sokowirówki 19.00 dwie ma³e galaretki drobiowe ( domowe ![]() 21.00 po treningu ( 300 g ryby -(dorsz) po grecku domowej ( bez panierki) do tego micha startej marchwi i 2 ogórki zielone ( do dwóch ostatnich posi³ków) Dziewczyny ile nabia³u w postaci serka wiejskiego, jogurtu , kefiru ( normalnego) mogê jesæ dzienie - powiem szczerze ¿e 1 raz dziennie muszê ![]() Nie wiem jak zwiekszyæ ¼ród³o bia³ka gdy¿ nie przepadam za miesêm , jem tylko bia³e miêso typu kurczak, indyk ale docelowo jednak my¶lê o rezygnacji z niego ...jak to zkompesowaæ soja, tofu , feta, twaróg , str±czkowe ( fasola, cieciorka, ciecierzyca itp) , wiêcej ryb no i jajka ( czy mo¿na je¶æ je codziennie?) Edytowane przez Nikula5 Czas edycji: 2013-11-29 o 10:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#2306 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Cytat:
![]() a sugerujê totalnie ignorowac wypowiedzi osób z zaburzeniami..sama pamiêtam z okresu anoreksji, ¿e teksty "jejku jak ty ma³o jesz, czemu nie ma w tym wêgli" i tym podobne czasem dodawa³y mi skrzyde³ ![]() ![]() dzisiejszy jad³ospis R 7.30 - kawa z mlekiem, grzanki z patelni: 2 kromki razowca ¿ytniego, trochê mas³a, pieczona pier¶ kurczaka, ser ¿ó³ty (2 plasterki), do tego pó³ papryki 11.00 - miruna (rybka morska) zapiekana w sosie koperkowym, kasza gryczana, surówka z bia³ej rzepy i sa³±ta z rzodkiewk± 15.00 - pomarañcza, orzechów nie zd±¿y³am wzi±æ z domu ale mo¿e zjem kromkê chleba czystoziarnistego, bez m±ki (czystki pi±tkowe w robocie ![]() 18.00 - pe³noziarniste tagliatele, sos pomidorowy z wo³owin± 21.00 - 2 jajka sadzone z brukselk± i marchewk± pieczon±
dieta reducyjna i zdrowe od¿ywianie ![]() Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2013-11-29 o 10:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2308 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
![]() Czym zast±piæ? Jajami, miêsem w ka¿dej postaci, rybami (nie jeste¶ wege, prawda?), str±czkami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2309 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 415
|
Cytat:
![]() Ja staram siê je¶æ ma³o nabia³u bo "puchnê" po nim i przez to bezsensownie czujê siê "gruba". Jednak wszelkie serki, jogurty, twarogi s± takim smacznym i "wygodnym" posi³kiem i kurczê, nie wiem jak to zast±piæ... nie jestem vege, staram siê je¶æ miêso, ryby (szczególnie) i jajka i czêsto po¶wiêcam wieczór ¿eby sobie ugotowaæ co¶ warto¶ciowego na kolejny dzieñ (d³ugo siedzê w pracy bez mo¿liwo¶ci gotowania) jednak nie zawsze mam czas i si³y. A wtedy wiecie - sklep i serek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2310 | |||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
Czekam z niecierpliwo¶ci± na t± tabelkê, zaciekawi³a mnie ![]() A Twoje menu super, u Ciebie widaæ mega postêpy ![]() Nale¿ysz do grona osób które stosuj± siê do dawanych rad.
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:37.