|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części? | |||
Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 3,77% |
Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 |
10 | 18,87% |
Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 |
4 | 7,55% |
Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 |
5 | 9,43% |
Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 |
14 | 26,42% |
Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 |
21 | 39,62% |
Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 |
2 | 3,77% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2281 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Która z Was ma tą książkę Rodzicielstwa Bliskości, czy jakos tak? Ciekawe to? Warto ? Czy jakies "super metody"?
![]() |
#2282 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Dzieki ze mi odpisalyscie
![]() Moze teraz juz tu bede czesciej bywac bo mam tablecika ![]() ![]() To moze napisze co to za metoda. Mlody do tej pory jest na kp i budzi sie czasem co 2 h w nocy. Do tej pory zawsze dawalam piers i spal dalej, budzil sie prawie codziennie kolo 4,5 rano i przez godzine szalal w lozeczku az sie zmeczyl i zasypial. Zawsze ze smokiem. Przeczytalam 4 ksiazki i ta ,,usnij wreszcie'' byla ostatnia bo ten tytul mnie odstraszal. Ale... autor proponuje proste zasady ktore mnie ,,oswiecily'' ze dzieci musza dostawac jasne zasady zeby sie czegokolwiek nauczyly. Musza czuc ze jestesmy pewni tego co z nimi robimy, wtedy jest ok. No i autor twierdzi ze powyzej 6 mies dzieci juz nie musza jesc w nocy. U nas w dzien nigdy nie bylo problemu ze spaniem ale drzemki byly nie regularne. Autor zaleca zeby dzieci spaly od 20 do 8. Drzemki 2-3 w dzien. Ja ustalilam o 10, 13 i 16. Spi okolo godziny. I tak faktycznie teraz spi i jest super. Po godzinie jakby co to jest budzony ale rzadko musze budzic ![]() Wczoraj byla pierwsza noc. Zasnal przed 20. Obudzil sie o polnocy. Nakarmilam zeby miec pewnosc ze jest pelny ![]() Obudzilam sie o 7.45 a syn bawil sie na brzuszku misiem i gadal. Szok. Pozwolil sie przebrac ze spiochow, przewinac. Po 8.00 dopiero karmilam. Zero placzu. I choc boje sie kolejnych nocy to widze ze nie jadl wczoraj 8 godzin i nie plakal, a gdyby ten placz o 3 w nocy byl z glodu to plakalby i pozniej, o 4,5, 6 a tym bardziej 8 rano zamist smiac sie do misia i do mnie. A hitem bylo ze possal najpierw z 1 minute, usiadl i zaczal ogladac swoje spodenki... Nie wiem kto zrobil taki czarny PR tej ksiazce bo dla mnie wszystko w niej jest normalne tylko te czasy skrocilam. Zreszta w ksiedze rodzicielstwa bliskosci tez jest ta metoda podana dla osob ktorym spanie z dzieckiem zaczelo przeszkadzac albo z jakis wzgledow nie moga. Albo gdy zauwazyli ze dziecko traktuje mame jak smoczka. Searsowie tak musieli zrobic z jednym swoim dzieckiem ! A ta metoda rozni sie od metody Tracy Hogg chyba tylko tym ze ona bierze dziecko na rece po czym odklada. To sie rozpisalam . Daje sobie tydzien na nauke Mlodego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2283 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziękujemy ![]() To kilka słów o Elenie ![]() ![]() ![]() ![]() Też chodzimy na basen - niestety za późno zorientowałam się, że są zajęcia dla dzieciaczków i byłyśmy tylko na czterech, ale mam zamiar zapisać Ją na następny kurs. W ogóle kocha wodę - dzisiaj np. na basenie tak szalała, że straciłam rachubę czasu i byłyśmy aż 1,5 godz ![]() Uwielbia bawić się balonami, kocha materiałowe książeczki i księgę dźwięków - codziennie musimy ją całą przeczytać ![]() Ale...nie pokochała Sophie ![]() ![]() Wczoraj daliśmy jej kulę-hulę i strasznie się jej boi - zwiewa, aż się kurzy, więc kula wylądowała z powrotem w pudełku - będzie na święta ![]() No i mam dwa zęby ![]() A oto Elenita ![]() 1. Zdjęcie z chrztu 2. Wizyta u teściowej ![]() ![]()
![]() Edytowane przez _pola Czas edycji: 2013-11-23 o 18:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2284 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2285 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() powodzenia w nauce |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2286 | ||||||
Zakorzenienie
|
http://www.elblag24.pl/fakty/86210-p...-historia.html wyje jak bobr...
---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() sto lat dla Igorka i brawo za zabek! my nadal wypatrujemy zębowej wrozki hehe ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
![]() i nie podoba mi się stwierdzenie, ze dziecko traktuje mame jak smoczka...to smoczek został wymyślony żeby zastapic cyca mamy... ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Cytat:
cuuuudna jest ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2287 | |
siedzę i myślę
|
Cytat:
![]() Ze smoczkiem masz rację... ale ja bym nie mogła za niego robić, dobrze, że go wymyślono
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2288 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2289 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wymyslilam okreslenia ze mama to zastepca smoczka
![]() ![]() Wiesz, ja jestem za tym ze dziecko powinno zauwazac roznice miedzy dniem i noca. Dzien jest do zabawy, jedzenia, zdobywania swiata a noc to spokoj i odpoczynek ![]() ![]() Nie chcialabys byc budzona? Ja tez nie, ale ja po pierwsze nie spie 3 h w dzien, a po drugie jak kiedys bylam mega zmeczona i spalam dluzej w dzien to w nocy nie moglam zasnac. Tylko ze wtedy pocxytam ksiazke, obejrze cos w tv, albo po prostu poleze w lozku a dziecko bedzie wymagalo od mamy tej rozrywki. Ogolnie to zaburza naturalny cykl. Fizjologie, a tym akurat sie bardzo interesowalam w swoim czasie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2290 | |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, nie wiem czy ja jestem jakas dziwna czy jak. oswieccie mnie i powiedzcie jeśli się czepiam. szczerze... tesciowa pytala co malej kupic na mikolaja. ustaliliśmy, ze male deserki z hippa (wszystkie sa o 4 mies. i nie ma tam zadnego, którego nie chciałabym dac :P), wiec ulatwilam jej zycie nie podajac konkretnych smakow itd. wpadla dzisiaj do młodej na pol roczku, ale wcześniej tel. ze jest w sklepie i wybiera słoiczki i czy może być gerber, bo jest taki i taki. tz mowi, ze podajemy hippa. "ale ona już ma 6 mies. a nie 4". owoce wszystkie sa po 4 mies. "ale gerber ma to i to (wiec dla swietego spokoju) "no to kup, obojętne jakie". "ale hipp tez jest to co wziąć?"
![]() nie rozumiem tego, bo ona nie należy do ludzi, którzy jedza/pija wszystko. ma swoja ulubiona kawe, w która się zaopatrujemy. pije tylko wybrana herbate, stosuje swoje kosmetyki, wiec nigdy nie odwazylabym się kupic jej kremu itd. chyba, ze wskazalaby jaki...a nela może jesc wszystko? bo babci tak się podoba? przyszla ze słoikami z gerbera po 7 mies...i sokami hipp (choć rozmawialysmy ostatnio, ze sokow jej na razie podawac nie będę). nie wiem czy ja jestem jakos mało stanowcza, niewyraźnie mowie czy o co chodzi ![]() przyszla w porze deserowej, wiec mloda akurat jadla. skonczyla caly słoiczek i zaczela poplakiwac, ze chce jeszcze. ale zagadaliśmy ja i było ok. w końcu za 2 godziny idzie spac i je cyca. a babcia nam strzelila kazanie, ze mamy jej dac drugi, bo ONA CHCE. chce ale nie dostanie. dajcie jej bo to jest po 4 mies. wiec powinna jesc już półtorej, bo ma 6. ![]() ehhh ![]() ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2291 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() również nie mogłabym obudzić Bartka ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jestem z ciebie dumna, że ci się udało ![]() Może dziewczyny, które to czytają też pójdą twoim śladem, skoro i tobie i mnie się udało, a warto spróbować. Tytuł książki ... no cóż, nie ocenia się książki po tytule ![]()
![]() |
#2293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Diabli wygląda to tak jakby chciała pokazać, że ona lepiej wie co dobre dla Neli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2294 |
Zakorzenienie
|
Masz racje, akurat moj praktycznie po 2 godz trze oczy i marudzi i stad te godziny. Obserwacja plus rady z ksiazek. Wczesniej mialam 3 inne pory drzemek i to nie bylo tak ze ja go zmuszalam ze ma spac i tyle tylko patrzylam na zegarek i obserwowalam go. Jak sie zblizala ta godzina to wiedzialam ze np. musze zbierac sie na spacer bo za pol godziny bedzie ryk z przemeczenia i bede musial polozyc go w domu i nici ze spaceru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2295 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
![]() Gratki za ząbki, u nas ząbkowanie rozkręcone ale jeszcze zero kasowników ![]() Ja kupiłam Sophie, obgryza ją, jak tylko mu się zapomni i pakuje paluchy to ja mu od razu ją posuwam. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2297 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2298 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio polubiłam. i jest u mnie w carefurze
![]() znajomi poszli, pobawili juniora, uśmialiśmy się po pachy. i dziecko było cudne cały dzień ![]() ![]()
#2299 |
Zadomowienie
|
Ehhh my mamy dziś samotny wieczór. TŻ wybył do kolegów świętować urodziny, rodzice wyjechali do ciotki a my w domku sami z Bartim
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- I z królikiem, zapomniałabym ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2300 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
w nocy I. nie budzi się z głodu, to wiem. ale się budzi. chciałabym żeby przesypiał noce i kiedyś pewnie przesypiać je będzie. a na razie prościej mi go uspokoić cycem niż bujać się z nim jak wrzeszczy ze złości i zmęczenia. i jakoś nie potrafię zostawić go w łóżeczku płaczącego nawet na 1 minutę (chyba że jakaś potrzeba, brak sił czy coś) tylko staram się jak najszybciej mu pomóc. daj znać jak efekty ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2301 |
Zakorzenienie
|
gold-fish, ja tylko skomentuje ten fragment, ze searsowie tez uczyli spania w lozeczku. wlasnie siedze w temacie, bo mnie interesuje, czy moge pomoc mlodemu lepiej spac BEZ jego placzu, niewazne czy to mialby byc tylko jeden wieczor. i da sie. wlasnie o zasypianiu bez wrzasku pisza searsowie, wiec nie ma co porownywac. moze dluzej trwa, ale moim skromnym zdaniem jest to sposob bezpieczniejszy dla psychiki zarowno dziecka jak i rodzica
![]() bede rozgryzala temat i probowala, zdam oczywiscie relacje. na razie czytam i sie przygotowuje, a przygotowania sa potrzebne, bo to dziecko ustala, ile i o jakich porach drzemki najlepiej na nie wplywaja, jak pogoda wplywa na chwilowe zmiany itp... (przyklad: moj mlody to straszny meteopata i mial juz dni, ze po niedlugiej aktywnosci byl zmeczony i jak zasnal, to na ponad 3h. i tak 2 razy jednego dnia, po czym padl o 18tej i to juz tak na noc. budzil sie na cyca, marudzil, ale ogolnie przespal do rana. czyli po prostu potrzebowal wiecej snu... a ma dni, ze mu 2-3 niedlugie drzemki wystarczaja. u mnie tez roznie bywa z sennoscia i zmeczeniem) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2302 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiadomo, jak się będę śpieszyła czy coś.. ale tak to chyba już wolę kąpiel wodną ![]() co do kaszki- zerknij na skład ![]() Cytat:
no właśnie parowar planowałam kupić, mam tylko blender. A to urządzenie wydaje się bardzo praktyczne.. i teraz nie wiem czy kupić parowar czy takowe cacko ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ty to mi zawsze smaka narobisz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
U nas z reguły jest tak, że jak mały ładnie pośpi w dzień to i nocki ładnie przesypia.. a często wtedy kiedy nocki były tragiczne to w dzień też mało spał. dziwna zależność, ale tak było. Ostatnio jechaliśmy prawie 12 godzin, praktycznie całą drogę przespał.. byłam pewna, że nockę będziemy mieli z głowy a tu zaskoczenie ![]() ![]() Cytat:
![]() mi się wydaje, że ona to robi specjalnie.. pewnie jest cwańsza niż ładniejsza i chce Ci zrobić na złość Cytat:
![]() czasem się przebudzi z drzemki i ryczy, polulam go jeszcze troszkę i śpi dalej.. za chwilkę się budzi i banan na twarzy |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2303 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
martwi mnie pon bo ma być 0 stopni, a my będziemy jechać rano do Gliwic autobusami i pociągiem, a pociąg nie dość że będzie pewnie spóźniony i wymarzniemy na peronie to zatłoczony ... rok temu jak jeździłam do pracy to na tej trasie jeździły co pół h pociągi i były zatłoczone, a teraz są co 2 h ![]() ![]() masakra ![]() moja mama dziś też wpadkę zaliczyła. skończyły się pampki u niej więc miała za zadanie kupić przed naszym przyjazdem (jak jeżdżę komunikacją do Gl to nie będę wozić ciuszków, mm, pampków, wszystko w zapasie ma u mamy). no i dzwoni dziś że kupiła, ale ... pieluchomajtki dla dziewczynek ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2304 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Właśnie jaki mają sposób na to żeby dziecko zasypiało bez płaczu? Wcześniej wspomniane sposoby nie są dla mnie, nie potrafiłabym zostawić Bartoszka żeby sam płakał w łóżeczku. Serce by mi pękło. Nie przeszkadza mi że musi ze mną zasypiać, dla mnie to wręcz przyjemność jak leży, przytula się do mnie, packa łapkami. Zarówno jak on potrzebuje mojej bliskości, tak ja potrzebuję jego. Każdy robi według swego uznania ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Hump ciotki z łizażu górą!!!! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2305 | |
siedzę i myślę
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2306 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to co.piszesz o drzemkach dla mnie kupy sie nie trzyma. Nie sadze by ktorekolwiek z tutejszych dzieci mialo dluzsze niz 3h drzemki a i takie zdarzaja sie niezwylke rzadko. Malo ktore za to dziecko mialo ustalane z gory te drzemki i co jakos sobie same reguluja, ze spia np. 3x1h czy 2x2h (itp) w ciagu dnia. Wlasnie dlatego, ze ti fizjologia. Ich bilologicznego zegara nastawiac nie trzeba. Nawet Tracy Hogg mowi zeby wsluchac sie w dziecko ustalajac latwy plan. a to, ze zdarzaja sie odstepstwa wynika z tego, ze dzieci sie rozwijaja, maja czasem gorsze okresy, no i zmieniaja sie ich potrzeby. Inaczej spi noworodek inaczej roczne dziecko. I nie zgadzam sie, ze zasypiania trzeba dziecko nauczyc. ono z ta umiejetnoscia sie rodzi ![]() ![]() Oczywiscie kazdy ma prawo wychowac swoje dzieci wg.swoich pogladow. wazne by rodzicom i dzieciom one odpowiadaly ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2308 |
Zadomowienie
|
Ja po wypróbowania 15 rodzajów smoczków się poddałam.
Było kilka takich momentów że ewidentne zrobił sobie z piersi smoczek do cycania. Było to uciążliwe, najgorzej jak chciał tylko pocycać a tu mleko leciało i się wkurzał okropnie. Każda próba podania smoczka kończyła się jeszcze większą histerią. Teraz jest już ok. Cycuś służy nam do jedzenia ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2309 |
Zakorzenienie
|
Barti też nie chciał smoka, nie będę go już teraz przekonywać
![]() Ostatnio sąsiadka (taka starsza) pytała czy używa, powiedziałam, że nie - zrobiła duuże oczy zdziwione i chwali mi się, że jej wnusia w końcu zaakceptowała "no, ale ona ma już 3 latka to co innego" yyyy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2310 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.