|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 | |
|
lubi eks swojego męża
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
Mój facet ma nazwisko na -o, krótkie, takie jak Lato właśnie. I wszyscy znajomi mówią: byliśmy na meczu z Latem, spotkaliśmy ostatnio Latę, a nie Lato. To jest naturalne, to bardziej pasuje, wszyscy robią to automatycznie - nawet jeśli czasem odmienią nieco niezgodnie z regułą, i tak wszyscy próbują tam automatycznie przypiąć jakąś końcówkę. Z parami z tej rodziny jest to samo, mówi się na co dzień: byliśmy na obiedzie u Latów, pojechaliśmy z Latami, etc. A jeśli faktycznie naturalnie takie nazwisko się odmienia, to czymś dziwnym jest cofnięcie tej odmiany na zaproszeniu "żeby ładniej wyglądało". No i brak odmiany nazwiska jest faux pas. Oczywiście, większość osób nawet na to nie zwróci uwagi. Część może się nawet obrazić za odmianę nazwiska, jak pokazuje wątek. Ale jeśli chce się patrzeć na to, co oficjalnie zrobić wypada, a czego nie, zgodnie z zasadami savoir-vivre, nazwisko odmienić trzeba.
|
|
|
#2282 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#2283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie mówimy, że idziemy do Pesto, tylko do Pestów. |
|
|
|
|
|
#2284 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Nie.
|
|
#2285 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2286 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2287 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki! Tak właśnie zamierzam zrobić
chciałam się tylko upewnic, że to nie będzie jakoś źle odebrane.
|
|
|
|
|
#2288 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2289 |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;50024431]Młodzi nie mają obowiązku zapewniać noclegu, więc goście powinni sie cieszyć że będą mieć gdzie spać, do tego blisko sali
my poinformujemy, że są dostępne pokoje. jeżeli ktoś sobie życzy to możemy zarezerwować pokój. ale opłacać nie będziemy. 90% gości jest z najbliższej okolicy. tylko 4 pary będą z daleka. |
|
|
|
|
#2290 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Tak jak pisałam wcześniej, ja osobiście sobie nie wyobrażam nie zapewniać noclegu przyjezdnym gościom. Tym miejscowym (czyli mieszkającym w odległości do 50 km od sali) zapewniamy transport.
Edytowane przez weronika9999 Czas edycji: 2015-01-31 o 12:51 |
|
|
|
|
|
#2291 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2292 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2293 |
|
Zadomowienie
|
Też zdarzało mi się być na weselach, gdzie musieliśmy sobie zapewnić nocleg, ale nie uważam, żeby to był argument dla niezapewniania noclegu na moim własnym weselu. Zależy mi na tym, żeby goście przyjechali i się ze mną bawili, nie martwiąc się o to, czy będą mieć gdzie spać czy jak się dostać do domu. Wiem, że dla niektórych koszty dojazdu (większość znajomych dojeżdża ok. 250 km, rodzina TŻ nawet więcej)+wynajęcia sobie pokoju mogłyby być już spore i nie chciałabym, żeby ktoś mi z tego powodu odmówił.
|
|
|
|
|
#2294 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Paulinagm Czas edycji: 2015-01-31 o 14:27 |
|
|
|
|
|
#2295 |
|
Konto usunięte
|
Z tymi zaproszeniami to wy serio?
My bliskich znajomych i najbliższą rodzinę powiadamiamy kiedy i gdzie jest uroczystość bez nijakiej karteluszki. Tylko kilku osobom dajemy zaproszenia np chrzestnym. Szwagier nas wyśmiał jak zaczęliśmy gadać o zaproszeniach, stwierdził że zamiast wydawać 3 zł na kartonik to lepiej mu piwo kupić. I szczerze to ma rację. Więc zaproszeń pewnie kupimy tylko kilka i damy temu komu wypada i kupimy najtańsze. Przecież nie będę pisać karteczki dla mojego rodzonego brata. Zaraz mnie zjedziecie pewnie
|
|
|
|
|
#2296 |
|
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5003245 1]Z tymi zaproszeniami to wy serio?
My bliskich znajomych i najbliższą rodzinę powiadamiamy kiedy i gdzie jest uroczystość bez nijakiej karteluszki. Tylko kilku osobom dajemy zaproszenia np chrzestnym. Szwagier nas wyśmiał jak zaczęliśmy gadać o zaproszeniach, stwierdził że zamiast wydawać 3 zł na kartonik to lepiej mu piwo kupić. I szczerze to ma rację. Więc zaproszeń pewnie kupimy tylko kilka i damy temu komu wypada i kupimy najtańsze. Przecież nie będę pisać karteczki dla mojego rodzonego brata. Zaraz mnie zjedziecie pewnie [/QUOTE]yy... ![]() Gdyby ktoś mnie zaprosił ustanie, to bym w życiu nie poszła... chyba że byłaby to moja siostra. ![]() Jeśli komuś ciężko wydać 3 zł na zaproszenie, to raczej nie uznałabym go za poważnego... |
|
|
|
|
#2297 |
|
damn good coffee
|
Jak za mąż wychodziła siostra mojego tż, to nie wręczali zaproszeń rodzicom i rodzeństwu - w sumie logiczne, że i tak będą
Sami rodzice tż stwierdzili, żeby się nie wydurniali Tym bardziej, że się dokładają do imprezy Ja chyba też bym nie wręczała rodzicowi i rodzeństwu. Pomagają w przygotowaniach, są na bieżąco. Ale reszcie jak najbardziej tak.
|
|
|
|
|
#2298 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2299 |
|
damn good coffee
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;50033577]No tak. Rodzice i rodzeństwo jasne, że można zaprosić na słowo. Ale reszta gości musi dostać oficjalne zaproszenie. Dodatkowo też żeby nie zapomnieć, co się zdarza.
Ano, potem milion telefonów do młodych 'a kiedy to wesele? w tą sobotę czy następną?'
|
|
|
|
|
#2300 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2301 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Wczoraj wypisywałam zaproszenia i miałam mega problem z nazwiskami, dziewczyny z klubu uznały je za masakryczne A odmieniarka nazwisk akurat nie działała![]() Co do samego rozdawania zaproszeń - na chrzciny się zaprasza "papierowo", na komunię, na 18-stkę, to czemu nie na wesele? Po coś te zaproszenia w końcu są, prawda? I to nie coś nowego przecież...
|
|
|
|
#2302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2303 |
|
Konto usunięte
|
A jak z odmienianiem imion? Bo ja zaproszenie na studniówkę miałam wypisane "mam zaszczyt zaprosić panią Anna Kowalska na uroczystość bla bla bla" wpisywane ręcznie. Powinno być Annę Kowalską wg mnie.
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
|
|
|
#2304 | |
|
Konto usunięte
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;50033217]yy...
![]() Gdyby ktoś mnie zaprosił ustanie, to bym w życiu nie poszła... chyba że byłaby to moja siostra. ![]() Jeśli komuś ciężko wydać 3 zł na zaproszenie, to raczej nie uznałabym go za poważnego...[/QUOTE] I dobrze, jedną panienkę ąę przez bibułkę mniej ![]() Cytat:
Tak samo u narzeczonego ( nie mam TŻ, man narzeczonego jestem normalna, nie jestem też jakaś PMką , jestem dziewczyną przygotowującą się do ślubu) ) Zapraszamy właściwie tylko najbliższych i rodzice, rodzeństwo i najlepsi przyjaciele sąsiedzi których widzimy codziennie pukają się w głowę że zaproszenia im nie potrzebne. Co innego chrzestnym i trochę dalszej rodzinie ( chociaż takiej nie zapraszamy) Na 30kilka osób i tak musimy kupić tylko kilka zaproszeń ( bo przecież pary, rodziny z dziećmi, każdemu z osobna nie damy zaproszenia ) I tu uwaga wszystkie panie burżuanki! Zaproszenia będą niezwykle chamsko i po dziadowsku wypełniane długopisem. wiem wiem teraz za grosze można spersonalizować, ale jestem taką dziadówką i materialistką że szkoda mi zamawiać 5 zaproszeń z gotowym tekstem. Faux pas to jak panna młoda puści się na weselu z pierwszym pana młodego itd
|
|
|
|
|
|
#2305 |
|
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5003505 0]I dobrze, jedną panienkę ąę przez bibułkę mniej
![]() Matka z która mieszkam w domu będzie dzwonić Tak samo u narzeczonego ( nie mam TŻ, man narzeczonego jestem normalna, nie jestem też jakaś PMką , jestem dziewczyną przygotowującą się do ślubu) ) Zapraszamy właściwie tylko najbliższych i rodzice, rodzeństwo i najlepsi przyjaciele sąsiedzi których widzimy codziennie pukają się w głowę że zaproszenia im nie potrzebne. Co innego chrzestnym i trochę dalszej rodzinie ( chociaż takiej nie zapraszamy) Na 30kilka osób i tak musimy kupić tylko kilka zaproszeń ( bo przecież pary, rodziny z dziećmi, każdemu z osobna nie damy zaproszenia ) I tu uwaga wszystkie panie burżuanki! Zaproszenia będą niezwykle chamsko i po dziadowsku wypełniane długopisem. wiem wiem teraz za grosze można spersonalizować, ale jestem taką dziadówką i materialistką że szkoda mi zamawiać 5 zaproszeń z gotowym tekstem. Faux pas to jak panna młoda puści się na weselu z pierwszym pana młodego itd [/QUOTE]a co do ostatniego. to nie faux pas, to zwykłe kure***o! |
|
|
|
|
#2306 |
|
Zadomowienie
|
ja bym się nie obraziła, gdyby ktoś zaprosił mnie na wesele bez zaproszenia, ale mimo wszystko uważam, że tego wymaga kultura i waga uroczystości. I nie czuję się...yyy..."burżuanką" (a raczej burżujką
)Dodatkowo goście często zapominają, gdzie i o której dokładnie ma się odbyć ślub, szczególnie jeżeli byli zapraszani parę miesięcy wcześniej. Ja np. nigdy nie pamiętam wszystkich szczegółów, wtedy zaglądam do zaproszenia i wszystko wiem. Przecież nie będę dzwonić do Młodych albo ich rodziców, którzy w dniu wesela czy też dzień przed mają ważniejsze sprawy na głowie niż instruowanie gości.
|
|
|
|
|
#2307 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A cioci Jadzi z Pierdzieszoniowa Podgórnego zaproszenie zostanie wręczone żeby się nie pogubiła. Eh ja biedna dziewczyna ze wsi nie potrafiąca używać poprawnych polskich form wejszłam w wielkomiejskie wyższe sfery wizażańskich peemek przeżywających swój ślub jak stonka wykopki. I na co mi to było Trza iść załatwiać fontannę czekolady.... Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2015-02-01 o 09:33 |
|
|
|
|
|
#2309 |
|
Raczkowanie
|
edyta_13
Każdy człowiek jest inny. Ma inne poglądy i inaczej organizuje sobie życie. I dobrze, inaczej było by nudno! Ale ja Ciebie trochę rozumiem. Jak ja się zaręczyłam i nic z związku z tym się nie działo przez 2 - 3 miechy (oprócz pierścionka na palcu), to mnie też koleżanki i znajomi pukali po czole co mi jest, że ja jeszcze nie mam sali, dja, wódki w piwnicy!?? A ja ślub planowłam za niecałe 2 lata... i właśnie nie przeżywałam tego jak "stonka wykopki" ![]() I mnie też przerażają te noclegi dla gości za kilka tysięcy w luksusowych hotelach, ściąganie makijażystki z drugiego końca polski, że trzeba dać kołocz, że panna młoda musi siedzieć tutaj, a pan młody pierdnąc w tym a tamtym momencie.... Ja daje zaproszenia wszystkim, łącznie z rodzicami, gdyż oni się nie angażują w organizacje. A nawet jakby się angażowali to właśnie w formie pamiątki (którą większość wyrzuca do kosza ).Jeśli faktycznie Twoi goście nie potrzebują zaproszeń, a Ty nie masz potrzeby im je dawać to OK, Twoja sprawa. Ale pisząc to sama zauważylaś, że pewnie posypią się gromy no i się posypały... więc nie nie dziw nagle Każdy ma swoją rację, ale postarajmy się nie obrażać wzajemnie za inne poglądy
|
|
|
|
|
#2310 |
|
... choć nie Westwood
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5003505 0]I dobrze, jedną panienkę ąę przez bibułkę mniej
![]() Matka z która mieszkam w domu będzie dzwonić Tak samo u narzeczonego ( nie mam TŻ, man narzeczonego jestem normalna, nie jestem też jakaś PMką , jestem dziewczyną przygotowującą się do ślubu) ) Zapraszamy właściwie tylko najbliższych i rodzice, rodzeństwo i najlepsi przyjaciele sąsiedzi których widzimy codziennie pukają się w głowę że zaproszenia im nie potrzebne. Co innego chrzestnym i trochę dalszej rodzinie ( chociaż takiej nie zapraszamy) Na 30kilka osób i tak musimy kupić tylko kilka zaproszeń ( bo przecież pary, rodziny z dziećmi, każdemu z osobna nie damy zaproszenia ) I tu uwaga wszystkie panie burżuanki! Zaproszenia będą niezwykle chamsko i po dziadowsku wypełniane długopisem. wiem wiem teraz za grosze można spersonalizować, ale jestem taką dziadówką i materialistką że szkoda mi zamawiać 5 zaproszeń z gotowym tekstem. Faux pas to jak panna młoda puści się na weselu z pierwszym pana młodego itd [/QUOTE]I po co ten szyderczy ton? Ja tam w przeciwieństwie do Ciebie mam dystans do siebie, wiec mam TZa, żartobliwie okreslam sie PMka i tak, nie przeszkadza mi to byc normalna. Ale oczywiscie Ty jestes lepsza, bo nie ąę
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:26.

chciałam się tylko upewnic, że to nie będzie jakoś źle odebrane.

Sami rodzice tż stwierdzili, żeby się nie wydurniali