Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-09-26, 15:52   #2281
kotek81
Zakorzenienie

Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady

no właśnie może chodzi o to, a może o tamto - pani nic nie wyjaśniła (pewnie sama nie wiedziała ) a ty człowieku główkuj i kombinuj ja nie wiem kto te książki pisał
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-26, 17:48   #2282
kotek81
Zakorzenienie

Dobra skoro brak innych pomysłów to zrobiłyśmy tak jak napisałaś Szaja, narysowała a jak pani zapyta to niech kombinuje z dźwiękami bo uparła się, ze narysuje... rybki które widziała w oceanarium
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-26, 18:51   #2283
sanetka
Zakorzenienie

Tak mnie naszlo na rozmyślanie o odrabianiu prac domowych z dziećmi. Młody miał pracę w stylu " napisz 5 zdań o omawianej lekturze". Troche mu pomogłam ( naprowadzałam ale nie dyktowałam gotowycb zdan, na koniec sprawdziłam i pokazałam gdzie zrobił błędy).
Oceny za to przeróżne w klasie, od 1 do 6. I tak sobie myślę że 1 to chyba jak rodzic w ogóle nie przypilnował czy i co dziecko odrabia. I tu druga wątpliwość na ile w 2 klasie ingerować w odrabianie np jak widzę błędy to kazać poprawiać od razu czy zostawiać,jwyzej ocena bedzie nizsza.

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-26, 18:59   #2284
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ja nie pokazuję, tylko mówię: sprawdź jeszcze raz to zdanie, jesteś pewna, że dobrze?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-26, 19:06   #2285
sanetka
Zakorzenienie

A jeśli dziecko po tej sugestii nadal nie widzi błędu?

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-26, 19:07   #2286
Konto usunięte

Może czytać każde słowo po kolei, jeśli nadal nic - niech sprawdzi w słowniczku orto.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-27, 08:42   #2287
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość
Jakby dala rade mlodsza , po testach by miala taka sama ocene jak starsza, to czemu nie

Bo w sumie nie wiem co teraz te zerowki robia, nie moga wymuszac nauki, i gdy nie nasze jakies tam ćwiczenia, to nie wiem co ona by sie w tym przedszkolu nauczyla z czytania czy innych rzeczy
Moja się nauczyła czytać w zerówce. Oczywiście dość wolno, czasem myli jakieś litery itp, ale sama czyta. Kupuję jej książki z serii "czytam sobie" i daje sobie radę.
Ta młodsza zaliczyła zerówkę w przedszkolu razem ze starszą, więc testy nie są wymagane. Wystarczy deklaracja rodzica, że chcą, by poszła do 1 klasy jako 6latka.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-09-27, 08:46   #2288
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Moja się nauczyła czytać w zerówce. Oczywiście dość wolno, czasem myli jakieś litery itp, ale sama czyta. Kupuję jej książki z serii "czytam sobie" i daje sobie radę.
Ta młodsza zaliczyła zerówkę w przedszkolu razem ze starszą, więc testy nie są wymagane. Wystarczy deklaracja rodzica, że chcą, by poszła do 1 klasy jako 6latka.
Moja to juz dawno sobie czyta, jakos takie rozne malowanki z ćwiczeniami kupowalam, szlismy na kawe, to ona to robila sobie i tak załapała ładnie

W przedszkolu dostalam taka tabelke i tam byla punktacja, ze nadaje sie do szkoly, to myslalam, ze to wszedzie takie rozeznanie. Choc w sumie jak teraz nie ma wymogu tego umiec, bo dopiero w szkole to rzeczywiscie inaczej.

Kiedys podobno, zeby dziecko moglo isc do szkoly musialo zamknac o, czylo kolo rysowac i je zamknac.

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-27, 08:51   #2289
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
Dobra skoro brak innych pomysłów to zrobiłyśmy tak jak napisałaś Szaja, narysowała a jak pani zapyta to niech kombinuje z dźwiękami bo uparła się, ze narysuje... rybki które widziała w oceanarium
Dzieci i ryby głosu nie mają. Wystarczy więc rozdziawić paszczę i udawać Godlewskie
Stary 2018-09-27, 22:31   #2290
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Co do rodzeństwa nie- bliźniaków w jednej klasie,
Jeśli dziewczynka w zerowce sie nudzi, to bym ją przeniosła do 1 klasy, ale innej niż chodzi rodzeństwo żeby nie bylo ciaglej rywalizacji między tymi dziećmi.

Pomoc w pracach domowych
Syn robi sam, sam sobie polecenia czyta. Czasem mu coś zasugeruje jak poprawić przekaz tego co miał na myśli, poprawię ortografie.
Było jedno mega trudne zadanie. Trzeba było wymyślić słowa zaczynające się na te sylaby, co przedmioty na obrazku. I potem to narysować. Przyznaję, że kilka słów po kilkunastu minutach dopiero wymyśliłam. Syn proponował słowa o podobnych początkach, ale jednak innych sylabach.
Okazało się ze większość dzieci to zadanie pominelo. Syn powiedział, że mama pomogła wymyślać słowa, a on rysowal. No i nie dostał najlepszej pieczątki , w odróżnieniu od dzieci, które zadanie pominely.
U nas nie ma ocen, ale jest 6 rodzajów pieczątek ; )
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-28, 10:04   #2291
żurawinka
Zakorzenienie

A jak u Waszych pierwszaków z ocenami, zadaniami - dużo zadają?

U nas sporo z religii już było ocen, po trzy z wf i z EW.

U nas trzy kolory pieczątek, z religii skala 1-6

Zamyślona rzeczywiście wydaje się że mało sprawiedliwie, ale ... może pani odebrała w ten sposób że inne dzieci nie umiały więc nie zrobiły a Twoją "pomoc" potraktowała jako zrobienie za dziecko? Diabeł tkwi w szczegółach.

U nas córka dość dużo mówi pani zauważyłam, mają dobry kontakt, ale jak pewne rzeczy odbiera nauczyciel tego nie wiemy

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-28, 10:07   #2292
Glodomorek
Zakorzenienie

Ocen u nas zero. Zadania domowe robi na świetlicy. Raz mieli przygotować figury geometryczne z kolorowego papieru to pomagałam rysować (miały mieć określony wymiar) a młoda wycinała. Teraz jako zadanie domowe ma nauczyć się rolę na przedstawienie z okazji pasowania na ucznia.
Stary 2018-09-28, 10:15   #2293
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Oj tak są oceny, nawet kartkówka raz byla, sie zdziwilam bardzo jak w librusie zobaczylam
Tylko wychowawczyni tłumaczyła, ze to nie oceny, a punkty, no, ale wiadomo 6 sie widzi to 6 , a 3 to 3

Moja juz ma z informatyki i to kilka, z religii, z kartkowki- przestrzenne widzenie, z plastyki i jeszcze cos tam bylo, wiec duzo

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Edit : az zajrzalam do librusa i doszly jej kolejne dwie punktacje : z czytania i plastyki za kotka

to w sumie ma 9 ocen juz

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

Rekolekcje juz od 3 do 5.10 , a dalej nie wiemy jak to działa

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi

Edytowane przez groszek75
Czas edycji: 2018-09-28 o 10:11
Stary 2018-09-28, 10:23   #2294
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

U nas ocen w sumie jako takich jeszcze nie ma (ma 2 zapisane w librusie), za to dzisiaj jest sprawdzian.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-28, 10:32   #2295
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Moja miala kiedys zadanie do domu, na obrazie narysowac drzewo i po prawej stronie drzewa ławkę, po lewej grzyby i zrobila do od strony drzewa i bylo dobrze

I teraz przez to zadanie myli strony, bo wszystko bierze nie jako ze swojej perspektywy tylko tej rzeczy i odwrotnie pokazuje

Inne dziewczynki to samo mialy, bo gadalysmy z mamami, zalezy jak sformulowane polecenie i juz w sumie kazdy inaczej odpowiada

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-09-28, 19:19   #2296
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
ano żyję.
i nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy dziecko idzie do toalety i nie ma tam papieru ( a ono zapomniało się zaopatrzyć przed wejście do ubikacji). jaki to stres dla malego dziecka musi być.
poza tym, jestem pewna, że bywają rodzice , którzy nie zaostrza dziecka w papier ( jakikolwiek).

Wychodzi na to, że publiczna edukacja wcale nie jest tak bardzo bezpłatna.
U nas w szkole papieru pod dostatkiem

Według mnie to nie wina systemu tylko zdolności organizacyjnych albo chęci dyrektora szkoły. Tak jak w wielu innych kwestiach.

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
W ogóle ciekawa sytuacja, o w przedszkolu w grupie były siostry rok po roku. Zapisali starszą do 1 klasy, młodszą do zerówki w szkole, by razem zaprowadzać. Po tygodniu młodsza znerwicowana, że jest tam sama, że niektóre dzieci nie umieją najprostszych rzeczy i zamiast uczyć się to cofa się.
Co myślicie o chodzeniu rodzeństwa, nie bliźniaków do jednej klasy?

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Spróbuj, bo mi żadnych opłat nie wymusza. Najwyżej usuniesz szybko
Ja bym przeniosła do 1 klasy jeśli dziewczynka tam lepiej sobie będzie radziła. Moja córka też kolejny rok w przedszkolu/zerówce by sie męczyła, dokładnie tak jak piszesz uwsteczniałaby się. Potrzebowała już kolejnego etapu w swoim życiu
Nie widzę niczego złego w tym, że rodzeństwo chodzi do jednej klasy. Każda z nich może mieć przecież swoje koleżanki, a w momentach kryzysu mogą się wspierać i nie ma problemu z lekcjami jak jedna chora Jak dla mnie same plusy.

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
Tak mnie naszlo na rozmyślanie o odrabianiu prac domowych z dziećmi. Młody miał pracę w stylu " napisz 5 zdań o omawianej lekturze". Troche mu pomogłam ( naprowadzałam ale nie dyktowałam gotowycb zdan, na koniec sprawdziłam i pokazałam gdzie zrobił błędy).
Oceny za to przeróżne w klasie, od 1 do 6. I tak sobie myślę że 1 to chyba jak rodzic w ogóle nie przypilnował czy i co dziecko odrabia. I tu druga wątpliwość na ile w 2 klasie ingerować w odrabianie np jak widzę błędy to kazać poprawiać od razu czy zostawiać,jwyzej ocena bedzie nizsza.
U nas w 1-3 były jedynki tylko za całkowity brak zadania domowego. W 4 klasie są już jedynki ze sprawdzianów, dyktand, odpytywania.

Ja w przypadku wypracowań nie dyktuję gotowych zdań, ale czasami na przykład sugeruję, żeby skróciła/rozbudowała zdanie albo że ma powtórzenie.
Przy ćwiczeniach/testach/zadaniach matematycznych nie poprawiam tylko mówię, żeby jeszcze raz sprawdziła.

Jak po kilku minutach nie znalazłaby błędu to pokazałabym palcem w którym miejscu.

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość

Zamyślona rzeczywiście wydaje się że mało sprawiedliwie, ale ... może pani odebrała w ten sposób że inne dzieci nie umiały więc nie zrobiły a Twoją "pomoc" potraktowała jako zrobienie za dziecko? Diabeł tkwi w szczegółach.

U nas córka dość dużo mówi pani zauważyłam, mają dobry kontakt, ale jak pewne rzeczy odbiera nauczyciel tego nie wiemy
Są normalnie oceny - tzn. pani nazywa to punktami, ale skala taka sama jak oceny czyli od 1 do 6.

Córka ma już baaardzo dużo ocen - za pracę przy tablicy, za aktywność, kaligrafię, karty pracy, zadania domowe.

Z zadaniami domowymi skromnie - z reguły 2-3 rządki poznanej literki albo strona w kaligrafii + 2-3 ćwiczenia. W sumie zajmuje jej to maks 15 minut. Ma już taki nawyk, że sama idzie do pokoju i odrabia, żeby mieć z głowy
Starsza miała na pewno dużo więcej zadawane, ale być może w późniejszych miesiącach. Chyba przytargam zeszyty starszej i porównam z ciekawości

Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość
Moja miala kiedys zadanie do domu, na obrazie narysowac drzewo i po prawej stronie drzewa ławkę, po lewej grzyby i zrobila do od strony drzewa i bylo dobrze

I teraz przez to zadanie myli strony, bo wszystko bierze nie jako ze swojej perspektywy tylko tej rzeczy i odwrotnie pokazuje

Inne dziewczynki to samo mialy, bo gadalysmy z mamami, zalezy jak sformulowane polecenie i juz w sumie kazdy inaczej odpowiada
My tego typu zadania zawsze robimy od naszej strony
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-29, 07:59   #2297
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;85907878]Berry w edukacji wczesnoszkolnej jest ocena opisowa, nie ma obniżenia ze sprawowania.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
My nie mamy dodatkowych platnych książek. Myślę, że te z których korzystają są wystarczające �� plus pani daje duzo kserowanych kart pracy.

U nas za spóźnienia jest inna kropka z zachowania za dany dzień.

Moje świetlicowe wiec nie ma możliwości spóźnienia, ale starsza chodzi juz sama do szkoly i póki co wychodzi punktualnie.

U nas zawsze usprawiedliwienie wypisuje rodzic niezależnie od długości nieobecności.

U nas też karty xero do domu
A podręczników może więcej, bo godzin lekcyjnych też

Cytat:
Też muszę częściej zaglądać na librusa bo przegapiliśmy fluoryzację ( co do której mam wątpliwości więc może dobrze)

Z tego co czytałam w regulaminie są jakby dwa librusy - jeden z dodatkowymi funkcjami płatnymi.

U nas zerówki nie wiem czego uczą -mam wrażenie że przez trzy lata robili to samo ( czytanie i pisanie ogarnialiśmy sami w domu) - w wolnych chwilach córka robi sobie zadania z zerówki bo w zeszłym roku non stop chorowała.

Pamiętam że jak ja chodziłam do p-la robiliśmy szlaczki litery - teraz to należy do zadań w pierwszej klasie Za to na angielskim jest wymagane żeby pisać oczywiście po ang.

Raczej jestem przeciwna rodzeństwu w tej samej klasie - często te dzieci dzielą też pokój - teoretycznie są trochę jak bliźniaki - ciągle ze sobą. Patrząc na swoją dwójkę - oni potrzebują też odpocząć od siebie i starsze może nie chcieć czuć się odpowiedzialne za młodsze jak to czasem bywa.

Identycznie, moja K. też przegapiła , bo mnie się wydawało, że wystarczy zaglądać na librusa 2x w tygodniu, wielki błąd.

Ja w przedszkolu nie pisałam liter (poznawaliśmy wszystkie w prostych wyrazach), tylko szlaczki były, a w I klasie szlaczki i litery.
Córka pisała w zerówce, ale kolejne litery były wprowadzane dużo wolniej niż teraz.
Nawet nie wiem, czy piszą w zeszytach po angielsku , ale pierwszy sprawdzian był ze słuchu, np. pani mówiła wyrazy i trzeba było to narysować, zaznaczyć na obrazku czy wkleić odpowiedni, coś w tym stylu.

Cytat:

K. ma już 10 ocen na librusie , w tym 5 z polskiego (i jeszcze angielski, plastyka, religia). Nie wiem nic o pieczątkach

Zadania robi głównie na świetlicy (może 1-2 w tygodniu w domu, kiedy uda się nam ją odebrać ze szkoły wcześniej)- jest to tak pomyślane, że dzieci zostają w klasie 1-1.5 h po zajęciach i tam przychodzi pani w ramach świetlicy, mają spokój i warunki do odrabiania, a potem idą na świetlicę wspólną z zerówką i tam już tylko zabawa, zajęcia plastyczne lub raz w tygodniu sala kinowa.

Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Czas edycji: 2018-09-29 o 08:01
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-29, 08:26   #2298
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Może te pieczątki u niektórych i to coś jak np.u mojej bombki. Zbierają i na koniec miesiąca 3 z największą ilością czerwonych dostaje dyplom i pochwalę

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2018-09-29, 09:19   #2299
Konto usunięte

A, to u nas jest jakaś karta zachowania i plusiki, nagroda za 10 plusów pod koniec miesiąca
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-09-29, 15:08   #2300
żurawinka
Zakorzenienie

Tak, oceny są w trzech kolorach pieczątek - w ćwiczeniach od EW - na librusie już normalne i osobno za religię. Pieczątka zielona najlepsza

U Was też już jest plan wycieczek i plan pomysłów na Mikołajki ( dzień chłopaka , Andrzejki) ?

Stary 2018-09-29, 17:19   #2301
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

U mojej na dzień chłopaka w poniedziałek mają dziewczynki przynieść słodycze i ma być z tego tzw.szwedzki stół

A 05.12 jadą do Gniezna do wytwórni bombek, obiad mają zagwarantowany, a koszt 145 zl

A na resztę dni jeszcze nic nie wiemy

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2018-10-02, 10:38   #2302
żurawinka
Zakorzenienie

Poszukuję kapci do szkoły które się nie rozpadną po pierwszym miesiącu nie ma w CCC ( dziecinne wzory i brak rozmiaru), Smyku (przesłodzone typu kokardki i brokat), H&M ( totalnie nic)
Co noszą Wasi pierwszoklasiści w szkole? U nas wymóg białej podeszwy Po południu będę szukać - zależy mi na czymś stacjonarnie

Córka ma rozmiar 30-31 - chyba najbardziej poszukiwany rozmiar.
Możecie polecić też dobre buty sportowe do chodzenia na zewnątrz na tę pogodę?

Edytowane przez żurawinka
Czas edycji: 2018-10-02 o 10:40
Stary 2018-10-02, 10:47   #2303
Konto usunięte

Sportówy moje mają z decathlonu. Takie górskie.
Stary 2018-10-02, 10:51   #2304
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Poszukuję kapci do szkoły które się nie rozpadną po pierwszym miesiącu nie ma w CCC ( dziecinne wzory i brak rozmiaru), Smyku (przesłodzone typu kokardki i brokat), H&M ( totalnie nic)
Co noszą Wasi pierwszoklasiści w szkole? U nas wymóg białej podeszwy Po południu będę szukać - zależy mi na czymś stacjonarnie

Ja kapcie do świetlicy jej kupilam w takim sklepie jak Szachownica, to takie jakby paputki, ma nosic ze sobą i tez na rozmiar 30-31

Ale tez nie wiem czy one na dluzej starcza , choc tam tylko rano kolo godziny siedzi i po lekcjach to samo

A takie na gumowej podeszwie to szukam w obuwniczych , ale nie sieciowych, tylko pojedyncze sklepy sie trafiaja, u nas w miescie takie sa ti na w-f i na świetlice tez moga byc

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2018-10-02, 11:55   #2305
figa84
Zakorzenienie

Z hm nigdy nie pasowały na nogę mojej córce, smykowe i ccc wytrzymują maja 3m :/ obecnie chodzi w zwyklych trampkach wyszkolenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-02, 12:23   #2306
Glodomorek
Zakorzenienie

Kupiliśmy takie: https://www.deichmann.com/PL/pl/shop...sitionInList=6
Tylko rozmiarówka jest do 30.
Stary 2018-10-02, 19:17   #2307
żurawinka
Zakorzenienie

Głodomorku - kupiłam dzisiaj te same -

Stary 2018-10-03, 16:19   #2308
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:

Moje nie chodzą w kapciach po szkole. Najczęściej noszą trampki tego typu
https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0456834013.html
albo typowe sportowe treningowe i wtedy nie muszą mieć osobnych na w-f.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-03, 17:01   #2309
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Moja ma właśnie te same na w-f co i po klasie, a do świetlicy inne

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2018-10-06, 08:14   #2310
Konto usunięte

Cytat:

Zazdroszczę Wam kupowania butów na małe-jednak -stópki .
Bardzo ładne trampki, sama bym któreś kupiła córce, ale nie ta rozmiarówka (nosi już r.35/36).

U nas z butami cyrk , teraz już od początku roku córka nosi ma trzecią parę, najpierw z tatą wybrała sobie w smyku buty dla największej sroki świata

https://www.smyk.com/catalog/product...ebrne-gwiazda/
oczywiście ją obtarły (pięta do krwi), potem przyszła przesyłka z kupionymi internetowo kapciami- balerinki na rzepy Fischer w szary sweterkowy wzór

ale przy wysokim podbiciu 1 rzep wytrzymał 3 tygodnie i się rozpina , ma jeszcze rozmiar większe, ale ciut za duże (te kapcie są bardzo wygodne, świetna podeszwa i wyściółka)

-no i teraz kupiliśmy na szybko trampki na rzepy stacjonarnie, to jej obtarły palce , ale jakoś się przyzwyczaja.

Córka ma bardzo delikatną skórę i z reguły ma 2 pary butów w worku w szatni: trampki na białej podeszwie (w zerówce- firmy chipie, też z paskiem na rzep,bo lubi taki model, bardzo polecam , są wygodne i lekko pachnące ) i bardziej kapcie (w zeszłym roku slippers family, ale nie polecam ).

Żurawinko
tej jesieni, na zewnątrz- wytrzymałe, oddychające i wodoodporne geox

Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Czas edycji: 2018-10-06 o 08:21
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości