Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-01, 19:51   #2281
GgochaA
Zadomowienie

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość

skoro pies jest pod opieką weterynarza to zbędne jest kombinowanie na własną rękę.

Nie napisałam o kombinowaniu na własną rękę, zwłaszcza że lek, który polecam jest na receptę. U psów jak u ludzi, czasami ciężko trafić. Przeszłam w temacie zapalenia ucha u psa wszystko co się dało, dlatego mówię co można wetowi zasugerować i co świetnie działało. Sama choćby chciała nie wykombinuje bo bez recepty tego nie dostanie.
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-01, 19:55   #2282
zakonna
Naczelna Nastolatka

jesteśmy dopiero w połowie leczenia. Jak będzie się dalej paskudzić to będę miała w pamięci Twoje rady
Stary 2014-12-01, 19:58   #2283
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
jesteśmy dopiero w połowie leczenia. Jak będzie się dalej paskudzić to będę miała w pamięci Twoje rady

A to pierwszy raz? Z zapaleniem ucha jest tak że jak się trafi raz to później lubi się przyplątać to jakiś czas. Wtedy też dobrze mieć oxycort, choćby po to żeby zwierzakowi pomóc doraźnie, zanim się wprowadzi np. antybiotyki doustne. Aha i mówię o tym w maści, bo wiem że są jeszcze w sprayu ale tych nie stosowałam. Pozdrów zwierza.
Stary 2014-12-01, 20:00   #2284
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hebanowe noce Pokaż wiadomość
Po prostu ja odebrałam jej posty jak próbę obrony przed osobami, które zbyt szybko oceniają sytuację rodzin na podstawie suchych, zdawkowych i szczerze mówiąc chwilami idiotycznych opisów na stronie SZP. Może jestem naiwna, ale wg mnie szczerze przedstawiła swoją sytuację materialną. Gdyby jej partner zarabiał drugie tyle na czarno to pewnie nie zgłosiłaby się do SZP, a dodatkowo między słowami mogliśmy się dowiedzieć, że ma zaledwie 120 zł miesięcznie na jednego członka rodziny, więc kompletnie nie wygląda mi to na przekręt. Co innego, gdyby w temacie podawał kod czy link do siebie na SZP, to mogłaby podkoloryzować, a tak to nawet nie ma powodu, aby tu ściemniać.

Spoko. Na pewno gdyby przyznała, ze "nowy wspaniały partner" jest w ZK, to nie wzbudziłaby naszej niechęci. I na pewno darczyńca by się wtedy znalazł. Wcale nie miałaby interesu w tym, by to ukrywać. Wcale.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-01, 20:03   #2285
oliwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
ps. co do lojalki - to prawdopodobne. Nie 'nie może zrezygnować' tylko 'nie może przez x lat podjąć pracy w zawodzie/u konkurencji', a to jest równoznaczne, że obecny pracodawca na razie jest jedynym możliwym, jak nie ma się nic w innej branży na oku.
Umowa o zakazie konkurencji nie jest- dla mnie ani nikogo w mojego środowiska- 1) sprawą prywatną 2) sprawą wstydliwą 3) nie przy umowie za najniższą krajową 4) na tak długi czas (vide: "jest uwikłany z prywatnych przyczyn z pracodawcą na kilka lat").
oliwia18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-01, 20:05   #2286
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Ja się wyłączyłam z dyskusji. Momentami przypominała nieco pyskówkę. Bez szans na wzajemne zrozumienie

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-01, 20:06   #2287
hebanowe noce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Spoko. Na pewno gdyby przyznała, ze "nowy wspaniały partner" jest w ZK, to nie wzbudziłaby naszej niechęci. I na pewno darczyńca by się wtedy znalazł. Wcale nie miałaby interesu w tym, by to ukrywać. Wcale.
Wtedy pewnie w ogóle by tu nie napisała.
Poza tym ja mówię o tym, co jest tu. Zgłoszenia nie widziałam. Poza tym był u nich wolontariusz i przeprowadzał wywiad. No i gdyby facet był w ZK - to skąd miałaby jego minimalną pensję? A jednak ma i jest to wliczane w domowy budżet.

hebanowe noce jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-01, 20:09   #2288
201609102148
Konto usunięte

Co ten mąż.

To jest sprawa kluczowa, bo gdyby nie jego "uwikłania" to znacznie lepiej by się rodzinie wiodło. I paczka nie byłaby potrzebna.

W ogóle wietrzę trolla.

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Cytat:
Wtedy pewnie w ogóle by tu nie napisała.
Poza tym ja mówię o tym, co jest tu. Zgłoszenia nie widziałam. Poza tym był u nich wolontariusz i przeprowadzał wywiad. No i gdyby facet był w ZK - to skąd miałaby jego minimalną pensję? A jednak ma i jest to wliczane w domowy budżet.

W ZK można pracować, a pieniądze przekazywać rodzinie. Takie są tam stawki-minimalne. I wyjaśnia to zobowiązania na "kilka lat".
Stary 2014-12-01, 20:16   #2289
hebanowe noce
Raczkowanie

Cytat:
Co ten mąż.

To jest sprawa kluczowa, bo gdyby nie jego "uwikłania" to znacznie lepiej by się rodzinie wiodło. I paczka nie byłaby potrzebna.

W ogóle wietrzę trolla.

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

W ZK można pracować, a pieniądze przekazywać rodzinie. Takie są tam stawki-minimalne. I wyjaśnia to zobowiązania na "kilka lat".
Hmmm a to niespodzianka Nie wiedziałam, że mogą zarabiać w ZK.

Stary 2014-12-01, 20:18   #2290
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Hmmm a to niespodzianka Nie wiedziałam, że mogą zarabiać w ZK.
Mogą, m.in. po to żeby mieli jakąś kasę na start po wyjściu.
Ale jak on jest w zk to jak oni się poznali w pracy?
Stary 2014-12-01, 20:25   #2291
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez GgochaA Pokaż wiadomość

A to pierwszy raz? Z zapaleniem ucha jest tak że jak się trafi raz to później lubi się przyplątać to jakiś czas. Wtedy też dobrze mieć oxycort, choćby po to żeby zwierzakowi pomóc doraźnie, zanim się wprowadzi np. antybiotyki doustne. Aha i mówię o tym w maści, bo wiem że są jeszcze w sprayu ale tych nie stosowałam. Pozdrów zwierza.
na tym polega magia leków na receptę - nie podaje się ich bez zgody i wiedzy lekarza tym bardziej antybiotyków. wiem, że polacy mają tendencję to leczenia na własną rękę, ale nie jest to dobra metoda.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-01, 20:27   #2292
zakonna
Naczelna Nastolatka

dziewczyny, możemy już skończyć ten offtop psio-uszny? Nie podam psu leku na receptę bez konsultacji z wetem. Bez obaw.
Stary 2014-12-01, 20:35   #2293
hebanowe noce
Raczkowanie

No właśnie. Wg mnie to nie o ZK chodzi.

Stary 2014-12-01, 20:36   #2294
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

1. Nie wiemy, gdzie pracuje autorka.

2. Mógł tam trafić niedawno.
Stary 2014-12-01, 20:49   #2295
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
na tym polega magia leków na receptę - nie podaje się ich bez zgody i wiedzy lekarza tym bardziej antybiotyków. wiem, że polacy mają tendencję to leczenia na własną rękę, ale nie jest to dobra metoda.

Nigdzie nie napisałam że jest i nigdzie jej nie polecam.

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
dziewczyny, możemy już skończyć ten offtop psio-uszny? Nie podam psu leku na receptę bez konsultacji z wetem. Bez obaw.

Możemy i dobrze że nie podasz, nie rozumiem tylko dlaczego sugeruje mi się że namawiam kogokolwiek do tego typu działania. Napisałam wyraźnie że proponuję tylko spytać lekarza o dany lek i receptę, a nie podawać go na własną rękę.
Stary 2014-12-01, 20:52   #2296
Dotka90
Zakorzenienie

Dziewczyny sorry, ale to nie wątek o leczeniu zapalenia ucha u psa.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-01, 20:57   #2297
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
W ogóle wietrzę trolla.
Też nie wykluczam tej opcji...

Ja się dopytuję o kwestie leczenia w takich kwestiach, bo niektóre osoby a) są nieporadne w kwestiach starania się o fundusze i tu powinni pomagać wolontariusze, b) wydają kasę na szarlatanerię a nie leczenie, c) organizują operacje za granicą, płatne, bo myślą, że tam będzie lepiej, choć często jest tak samo jak w PL. I wtedy nie kasa takim ludziom jest potrzebna a pomoc orhanizacyjna, czynna.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-01, 21:06   #2298
GgochaA
Zadomowienie

Mi się też wydaje że troll.

Ta wersja z ZK też jakaś naciągana jak dla mnie, ale różnie bywa.

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Pani Klaudia (33 l.) wychowuje dwójkę dzieci: Ewę (10 l.) i Adama (8 l.). Ojciec dzieci, który mieszka wraz z Nimi, nie wspiera rodziny ani nie pomaga w utrzymaniu domu. (...) Samotna matka znajduje się w bardzo trudnej sytuacji. Z wszystkimi problemami musi sobie radzić sama. Nie może liczyć na wsparcie męża (ani psychiczne ani finansowe), który zmaga się z problemem alkoholizmu. "

Wiedziałyście że jak się ma męża pijaka, który nic w domu nie robi (ale mieszka), to można się określić mianem samotnej matki?
Stary 2014-12-01, 22:27   #2299
hebanowe noce
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Pani Klaudia (33 l.) wychowuje dwójkę dzieci: Ewę (10 l.) i Adama (8 l.). Ojciec dzieci, który mieszka wraz z Nimi, nie wspiera rodziny ani nie pomaga w utrzymaniu domu. (...) Samotna matka znajduje się w bardzo trudnej sytuacji. Z wszystkimi problemami musi sobie radzić sama. Nie może liczyć na wsparcie męża (ani psychiczne ani finansowe), który zmaga się z problemem alkoholizmu. "

Wiedziałyście że jak się ma męża pijaka, który nic w domu nie robi (ale mieszka), to można się określić mianem samotnej matki?
Ano można. Znam taką osobę, która była w takiej sytuacji. Było to spowodowane tym, że gdy jeszcze była z tym partnerem i wychowywali dzieci, dostali mieszkanie komunalne, które należy się obydwojgu. Wykurzenie takiej osoby w takiej sytuacji trwa niestety bardzo długo.

Stary 2014-12-01, 22:37   #2300
ajah
wańka wstańka

Cytat:

Można. Mozna mieszkać z ojcem swoich dzieci, po rozwodzie/ w czasie separacji w jednym mieszkaniu.
Stary 2014-12-01, 22:49   #2301
whoa
Wtajemniczenie

Mam mieszane uczucia

Cytat:
Napisane przez k1ngun1a Pokaż wiadomość
Nie macie widzę pojęcia czym jest szlacheta paczka. To akcja dla osob które nie ciage korzystają z zasilkow z państwa tylko dla osób które potrzebuja konkretnej pomocy w okresie swiat. Moje dzieci niechodza głodne i w podartych szmatach to zznaczy że powinnam wszystkie prezenty sprzedać zeby im swieta wyprawic? .
Z jednej strony zgadzam się z argumentem o przejściowych kłopotach itd ale idąc tym tokiem myślenia to prawie każdy by mógł taką paczkę dostawać... Mi tez by się przydała bo np. mam zepsutą lodówkę, chorego psa czy inne potrzeby, już nawet nie wspominając o wystawianiu świąt. Tylko że mi nikt nie da nowej lodówki ani nie odciąży budżetu zmniejszając moje wydatki na jedzenie bo mieszkam z tż, oboje pracujemy i nie mam kilku dzieci...

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ale ja też uważam że bardziej pomoc należy się komuś komu się chwilowo noga potknęła, niż komuś kto od lat ma obie nogi potknięte i nie zapowiada się żeby to się zmieniło.

Paczka w założeniu ma być pomocą na święta - i tutaj ewidentnie to będzie pomoc na święta (żeby mogli zorganizować wigilię).
Z pierwszą częścią się zgadzam, ale jak do drugiej mają się wszystkie prośby związane z wyposażaniem mieszkania i to nie byle jakim? Ja np nie mam zmywarki ale wiele rodzin o to prosiło.

Cytat:
Napisane przez k1ngun1a Pokaż wiadomość
Wiecie dlaczego zjedziecie tu każdą która się zakwalifikowała? Bo żal wam tyłki ściska że was nikt nie podał. z wychowanka.

Ciekawe czy wy byście odmówiły mieszkania
Tu się zgadzam z autorką. Tak jak opisałam wyżej faktycznie żal ściska mi tyłek że sama nie mam wielu rzeczy o które tutaj nie raz rodziny których opisy wklejano prosiły i nikt mi ich nie da za darmo.
Mieszkania też bym nie odmówiła, pewnie - zwłaszcza biorąc pod uwagę to że normalnie ludzie albo własnego mieszkania nie dorobią się nigdy albo wezmą kredyt na 30 lat zastanawiając się czy stać ich na jedno dziecko. Wtedy faktycznie żal mi dupę ściska że są osoby które mają to za darmo, i czytając ich opisy wyciągają z zasiłków itd więcej niż większość pracujących osób które znam.
Żeby była jasnośc odnoszę się tu nie tylko do przypadku opisanego przez k1ngun1a ale do wielu które przetaczają się przez cały wątek.

whoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-01, 22:56   #2302
201604181004
Konto usunięte

To nie zal sciskajascy dupe. To smutek nad funkcjonowaniem kraju.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-01, 23:02   #2303
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
To nie zal sciskajascy dupe. To smutek nad funkcjonowaniem kraju.

U mnie żałość nad ludzką naiwnością i niechęć do tych, którzy ją wykorzystują.
Stary 2014-12-01, 23:04   #2304
201604181004
Konto usunięte

Z reszta. Nie kumam jak mozna pisac tak bezczelne posty o tym ze "niektorzy wezma kredyt na 30 lat myslac czy ich stac na jedno dziecko" przy rozplywa iu sie nad laska ktora w wieku 24 lat ma trojke kazde z innym facetem. O ludzie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-01, 23:07   #2305
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez whoa Pokaż wiadomość
Mam mieszane uczucia

Tu się zgadzam z autorką. Tak jak opisałam wyżej faktycznie żal ściska mi tyłek że sama nie mam wielu rzeczy o które tutaj nie raz rodziny których opisy wklejano prosiły i nikt mi ich nie da za darmo.
Mieszkania też bym nie odmówiła, pewnie - zwłaszcza biorąc pod uwagę to że normalnie ludzie albo własnego mieszkania nie dorobią się nigdy albo wezmą kredyt na 30 lat zastanawiając się czy stać ich na jedno dziecko. Wtedy faktycznie żal mi dupę ściska że są osoby które mają to za darmo, i czytając ich opisy wyciągają z zasiłków itd więcej niż większość pracujących osób które znam.
Żeby była jasnośc odnoszę się tu nie tylko do przypadku opisanego przez k1ngun1a ale do wielu które przetaczają się przez cały wątek.
Mi tam nie ściska. Jeśli ktoś ma fantazję podarować drugiej osobie zmywarkę, laptop, meble skórzane, kino domowe- czemu nie? Kto bogatemu zabroni? Nie moje pieniądze, nie moja sprawa.

Natomiast co do pogrubionego- tu masz rację. Jakkolwiek brzmi to kuriozalnie- z zasiłków da się wyciągnąć więcej niż nieraz z pełnoetatowej pracy. I jest grupa spryciarzy, którzy doskonale o tym wiedzą i potrafią to wykorzystać. I to jest demoralizujące oraz skłania do refleksji nad sensem systemu, który woli wspomagać etatowych bezrobotnych obiboków niż normalnie pracujących ludzi.

Ja jestem zdania, że systemem pomocy społecznej powinni zostać objęci ludzie starzy, chorzy i niezdolni do pracy. Reszta ma jasny wybór: pracuje albo jest bezrobotna na własnym utrzymaniu.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2014-12-01, 23:15   #2306
whoa
Wtajemniczenie

Wiadomo, ze "ściskaniem dupy" chciałam zacytować słowa k1ngun1a, ale w rzeczywistości bym to określiła raczej nie wiem... może nawet nie złością tylko smutną refleksją dot. rzeczywstości. Ja wręcz mam wrażenie ze obranie takiej drogi w życiu, robienia 10 dzieci i życia na zasiłkach się czasem bardziej opłaca niż normalnej pracy itd i tak na prawdę to my jesteśmy na pozycji frajerów, którzy nie potrafią się w życiu ustawić.

Jeszcze jedna rzecz mnie zawsze fascynuje, lekkośc podejmowania decyzji. Nawet w tym przypadku "zapragnęłam córki". Ok i koniec. I to jest argument. Argument który sie nie tylko tu pojawia i to widać np przy postawie w postach na fb "ty mi dzieci nie będziesz wyliczać", "chciałam mieć to mam".
Jeśli samo chcenie jest decydujące to ok, ja chcę samochód. Zapragnęłam marznąc ostatnio na przystanku. Wezmę kredyt na 10 lat (jakiś porządny musi być) nie zastanawiając się czy za rok będzie mnie w ogóle stać na jego spłate. Wiem że samochód to nie dziecko, ale aspekt finansowy jest podobny. No ale tu wracamy do podstawowych problemów związanych z przewidywaniem, planowaniem, gospodarowaniem pieniędzmi itd.

______
edit
"Mi tam nie ściska. Jeśli ktoś ma fantazję podarować drugiej osobie zmywarkę, laptop, meble skórzane, kino domowe- czemu nie? Kto bogatemu zabroni? Nie moje pieniądze, nie moja sprawa."

Teoretycznie nikt, ale taka łatwość i beszczelność brania tego wszystkiego za darmo mnie zadziwia. Mnie by nie przyszło do głowy o takie rzeczy prosić, jeszcze z taką łatwością i rozczeniowoscią (często). Co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że taka postawa się opłaca.

Edytowane przez whoa
Czas edycji: 2014-12-01 o 23:18
whoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 01:11   #2307
marzeniao
Raczkowanie

Musiałam nadrobić kilka stron wątku, ale w końcu mi się udało

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Ładne odwracanie kota ogonem.
Oczywiście SzPprcy nie daje, więc zapewne nie umieszcza info na temat pracy i prośby o pracę w opisach.

Zgadzam się tym, że jak nie wiedzą jak się za organiowanie pracy komus zabrać- to lepiej niech tego nie robią (ponoćpotrafią szukać potrzebujących- a wiadomo jak im to NIE wychodzi).

Pamiętam jednak, że na fb był wpis darczyńcy, ktory zaoferował komus pracę. Współpraca szybko się skończyła, zreygnowala osoba w potrzebie.
Tu się nie zgadzam. Jeśli rodziny proszą o pomoc w znalezieniu pracy, to taka informacja jest tam umieszczana - sama miałam w tym roku taki przypadek, informacja w opisie została umieszczona. I ta pani bardzo szybko znalazła darczyńcę. Jeśli chcecie mogę skopiować opis

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Choć z drugiej strony jestem gotowa nie polemizować z Tobą, jeśli chodzi o wolontariuszy SZP. Czytając stworzone przez nich opisy kandydatów na beneficjentów rzeczywiscie można odnieść wrażenie, że nie zetknęli się z biedą (w większości przypadków). Lub totalnie wypaczają i nadinterpretują cele tej akcji. ... Tak więc widać, że wolontariusze (czesć z nich, bo nie wszyscy a generalizować nie trzeba) nieraz nieco na wyrost naciągają cele i założenia akcji SZP.
I tu się zgodzę, sama czasem odnoszę wrażenie jak czytam opisy (stylu się nie czepiajmy, że Paulo Coelho itp., bo o tym dlaczego tak jest już pisałam wcześniej), to odnoszę wrażenie, że część wolontariuszy po prostu potraktowała wolontariat w Paczce tak trochę "po macoszemu", na zasadzie "a zrobię coś dobrego przed świętami". a tym czasem to naszym zadaniem jest ocenianie czy Paczka będzie impulsem, czy nie. Mam w rejonie kolegę, który odwiedził 5 rodzin i do projektu włączył tylko 1 (ja sama odrzuciłam 3 rodziny), bo reszta nie kwalifikowała się do udziału w paczce przez swój stosunek do sytuacji w jakiej się znaleźli. I mimo, że finansowo i w innych kategoriach się kwalifikowały, to nie zostały włączone do projektu. I czasem mam wrażenie, że wolontariusze włączają tylko dlatego, że się rodzina spełnia kryteria (dochód, samotny rodzic, choroba i niepełnosprawność, chore/niepełnosprawne dziecko, rodzina wielodzietna, starość i samotność, nieszczęście, i inne - tu np. tragedia bo ktoś w rodzinie zmarł, itp.) i nie do końca zastanawia się nad postawą tej rodziny wobec zaistniałej sytuacji.

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
No ale szczerze - a kogo innego "stać" na wolontariat?

Aby udzielać się charytatywnie to trzeba:
a) mieć czas
b) mieć pieniądze (na własne utrzymanie).

Najlepiej (najczęściej) te kryteria spełniają właśnie dzieciaki z bogatych rodzin. Mają dużo czasu, a dorabiać nie muszą, skoro kasa w domu jest - mogą się poudzielać i za darmo, byleby zajęcie jakieś było. A nawet lepsze to niż praca za minimalną krajową, bo po co pracować za tyle, jak i bez pracy dostanie się od rodziców tyle samo kieszonkowego?

Kiedy trzeba się samemu utrzymać, bo nikt nie da na tacy, dużo ciężej jest się zdecydować na wolontariat, kiedy w tym samym czasie można podjąć jakieś aktywności zarobkowe i mieć z poświęconego czasu coś więcej, niż satysfakcję
Też jestem wyjątkiem w takim razie, bo nigdy mi się nie przelewało. Od 16/17 roku życia utrzymuję się sama, pracuję i studiuję jednocześnie i czas na wolontariat potrafię znaleźć. I to nie tylko w SzP. Daję dzieciom darmowe korepetycje w osiedlowej świetlicy i chodzę też raz w tygodniu, a czasem częściej na wolontariat do dzieci na onkologii.
Generalnie mam tak, że im mam więcej zajęć na dobę, tym jestem bardziej zorganizowana.

Cytat:

W Paczce mamy tak, że jak w mieszkaniu/domu mieszka rodzina dajmy na to rodzice + dzieci na górze domu, a dziadkowie na dole domu, to jeśli prowadzą osobne gospodarstwa, bo dziadkowie żyją osobno, a rodzina na piętrze osobno, to do paczki zakwalifikujemy tylko powiedzmy rodzinę na górze, a dziadków nie będziemy brać pod uwagę. I w tej sytuacji jest podobnie. Dwa osobne gospodarstwa, więc paczka tylko dla matki i dla dzieci.

Cytat:
Hmmm, jeśli faktycznie jest w ZK, to opcji może być kilka - może pracować 'na wolności' w zakładzie w którym pracuje k1ngun1a, może k1ngun1a pracuje w ZK, a może trafił do ZK niedawno i wcześniej pracowali razem? Tego się nie dowiemy dopóki sama nam k1ngun1a nie napisze. (tak, wiem, to ostatnie zdanie bardzo odkrywcze było )

tak czytam tego mojego posta i widzę, że mi elaborat wyszedł wybaczcie dziewczyny
marzeniao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 04:51   #2308
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Też nie wykluczam tej opcji...

Ja się dopytuję o kwestie leczenia w takich kwestiach, bo niektóre osoby a) są nieporadne w kwestiach starania się o fundusze i tu powinni pomagać wolontariusze, b) wydają kasę na szarlatanerię a nie leczenie, c) organizują operacje za granicą, płatne, bo myślą, że tam będzie lepiej, choć często jest tak samo jak w PL. I wtedy nie kasa takim ludziom jest potrzebna a pomoc orhanizacyjna, czynna.
Ad b) terapia Gersona w Meksyku za kwote znacznie przekraczajaca koszt nowoczesnej chemioterapii.

Lub zbieraja " na przeszczepy szpiki dla dzieci" za ktory sie nie placi.

Btw dla mnie to troll matka 3 dzieci, kazde z innym co ma super prace? No dobra ale studiuje ratownictowo , po ktorym pracy dla kobiet nie ma lub kest niskoplatna, ale dzielnie studiuje poniewaz wtedy bedzie miala szanse na lepsza prace : confused:
W dodatku facet z dziwna wielolernia umowa. A i brak innych rozwiazan typu niania ( mam na wychowawczym co przypilnuje drugiego dziecka za 600 zl) lub prywatny zlobek, co daloby mamie mozliwosc kontynuacji pracy.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 05:10   #2309
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Ja myślę, że niepotrzebnie naciskacie na Kingunię i pytacie, czym zajmuje się jej mąż. W końcu na forum każdy z nas odsłania tylko tyle, ile chce w kwestii swojej prywatności. Myślę, że nie trzeba za bardzo wnikać w jej prywatne sprawy.

No pasaran!
Stary 2014-12-02, 06:25   #2310
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marzeniao Pokaż wiadomość
Musiałam nadrobić kilka stron wątku, ale w końcu mi się udało

Tu się nie zgadzam. Jeśli rodziny proszą o pomoc w znalezieniu pracy, to taka informacja jest tam umieszczana - sama miałam w tym roku taki przypadek, informacja w opisie została umieszczona. I ta pani bardzo szybko znalazła darczyńcę. Jeśli chcecie mogę skopiować opis

a mi wolontariusz na fb napisał, ze prośby nie sa umieszczane w opisach, tylko w jakiejś tam innej ankiecie i ze darczyńca musi sam dowiadywać sie o takich rzeczach, bo z opisu to nie wynika...
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości