Jesienno zimowe pogaduchy przy kawie z dopingiem-odsłona 32 - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-06, 20:26   #2281
Szydełkomaniaczka
Zakorzenienie

Dot.: Jesienno zimowe pogaduchy przy kawie z dopingiem-odsłona 32

Co ja widzę? Częstują %? To ja kilonek podstawiam na rozgrzewkę, bo bardzo zimno, chyba znowu jest -20, ale co sie dziwić jak się mieszka na polskiej syberii?

Wrócilismy z urodzin Ani, Franuś nas odprowadził do domu, pół drogi szedł na nóżkach w nowych butkach od babci, nie chciał do wózeczka, bardzo zabawnie wyglądał, taki naubierany, jak mały bałwanek

A zakupy się same nie zrobią, prawda?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1931384_984382151600095_6627249551913557122_n.jpg (55,4 KB, 17 załadowań)

Edytowane przez Szydełkomaniaczka
Czas edycji: 2016-01-06 o 20:29
Szydełkomaniaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 20:44   #2282
little_ola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szydełkomaniaczka Pokaż wiadomość
bardzo zabawnie wyglądał, taki naubierany, jak mały bałwanek
ale słodko wygląda
i już chodzi a pamiętam jak się rodził

Cytat:
Napisane przez SilverAguti Pokaż wiadomość
muszę stwierdzić, że nasza liderka to coś formę traci https://wizaz.pl/forum/misc.php?do=whoposted&t=836706
eee i tak naklepała 2x tyle co ja

kuzynka z USA własnie złożyła u mnie zamówienie na 60 śnieżynek na szydełku
to się nazywa organizacja i wczesne uprzedzenie
little_ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 20:47   #2283
Szydełkomaniaczka
Zakorzenienie

On zaczął już chodzić jak miał 11 miesięcy, czyli dwa miesiące temu, teraz to biega
Stary 2016-01-06, 21:13   #2284
gagatu
Zakorzenienie

Małgosiu, słodko Franuś wygląda

A grzane winko polewacie? Bo wypiłam trochę na imieninach, ale jeszcze mam ochotę Nawet winko mam, pomarańcze, przyprawy, tylko "nie chce mi się" iść do kuchni
gagatu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:17   #2285
SilverAguti
Zakorzenienie

napadało u mnie tego białego g*wna i cały czas pada
SilverAguti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:21   #2286
Szydełkomaniaczka
Zakorzenienie

Asiu nie wiem czy to cę pocieszy ale u mnie też
Agatko też bym wypiła winka grzanego ale nie ma komu podać,,,,,
Stary 2016-01-06, 21:28   #2287
agusia2410
Zakorzenienie

Aga_tka robię takie inne dewolaje, wczoraj miałam dwie podwójne piersi, przemieliłam, dodałam 2 jajka, troche bułki tartej i vegety, wyrabiasz, na deskę kładziesz folię i lekko posmarowac wodą, na to łyżką mięsko wyrobione i ugniatasz na placek, na to farsz, ja dawałam jak do zwykłych, kawałek masła, sera, ogórka i papryki konserwowych, za pomocą folii zwijasz i uformować kształt dewolaja, dokładnie zaklejając dziurki i obtoczyć w bułce tartej,
ponieważ mięso mielone z kurczaka to strasznie klei się do rąk i dlatego przez folię lepiej sie robi,
układam je na talerzu płaskim lekko posypanym bułką i do zamrażarki, jak potrzebne to wyjmuje, jeszcze zamrożone panieruje w jajku i bułce i smażyć, pyszne i jeszcze bardziej miękkie niż normalne dewolaje i bardziej wydajne,
a farsz można dać dowolny, czasami robię też ze szpinaku z fetą - pycha

a zrazy to juz dawno nie robiłam wołowych, biorę kulkę szynki surowej wieprzowej, kroję na plastry,w poprzek tak aby włókna przecinać, rozbijam, delikatnie solę i pieprzem, na to boczek wędzony, cebula i ogórek kiszony, zwinąć i obsmażyć, do garnka i zalać wodą , posolić i popieprzyć, i gotowac do miękkości - są delikatniejsze niż wołowe

Cytat:
Napisane przez Szydełkomaniaczka Pokaż wiadomość
Co ja widzę? Częstują %? To ja kilonek podstawiam na rozgrzewkę, bo bardzo zimno, chyba znowu jest -20, ale co sie dziwić jak się mieszka na polskiej syberii?

Wrócilismy z urodzin Ani, Franuś nas odprowadził do domu, pół drogi szedł na nóżkach w nowych butkach od babci, nie chciał do wózeczka, bardzo zabawnie wyglądał, taki naubierany, jak mały bałwanek

A zakupy się same nie zrobią, prawda?
ale urósł, to już kawaler się robi
agusia2410 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-06, 21:28   #2288
Cane_
Przyczajenie

Cytat:
napadało u mnie tego białego g*wna i cały czas pada
Jak czytam to zdanie to uparcie mam przed oczami masowy nalot gołębi... i równie masowy zrzut .

Dzieciaki wytrzasnęły skądś masło [wolę nie wnikać] - jestem nażarta bułeczkami maślanymi po same uszy

Ps. a o zdjęciach pamiętam... i kiedyś je wstawię... przyzwyczaicie się
Cane_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:41   #2289
SlonecznikB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość

chyba że Basi projekt zamieni się w ufoka, albo złośliwie nas w niepewności zechce trzymać już zawsze...[COLOR="Silver"]
Chętnie bym to zamieniła w ufotka ale jest to na zamówienie. A przecież wiecie, że w między czasie też trzeba coś pilnego zrobić to trochę potrwa

Małgosiu wnusio śliczny.
Cytat:
Napisane przez little_ola Pokaż wiadomość
kuzynka z USA własnie złożyła u mnie zamówienie na 60 śnieżynek na szydełku
to się nazywa organizacja i wczesne uprzedzenie
masz szanse zdążyć

Cytat:
Napisane przez agusia2410 Pokaż wiadomość
a zrazy to juz dawno nie robiłam wołowych, biorę kulkę szynki surowej wieprzowej, kroję na plastry,w poprzek tak aby włókna przecinać, rozbijam, delikatnie solę i pieprzem, na to boczek wędzony, cebula i ogórek kiszony, zwinąć i obsmażyć, do garnka i zalać wodą , posolić i popieprzyć, i gotowac do miękkości - są delikatniejsze niż wołowe
Proponuję do garnka dolać trochę soku z kwaszonych ogórków, oczywiście pod koniec gotowania. Smak wybitny.

---------- Dopisano o 01:41 ---------- Poprzedni post napisano o 01:39 ----------

A co to jutro macie wolne, że spać nie idziecie tylko na forum siedzicie.
SlonecznikB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:41   #2290
Szydełkomaniaczka
Zakorzenienie

Witam nową koleżankę:jup i:
Stary 2016-01-06, 21:50   #2291
babydelfi
Zakorzenienie

na jutro muszę miec gotowy szalik o długośco ok. 150cm,
mam 8 cm na razie
jak myślicie dam radę

u mnie nadal sypie, sypie, sypie

jutro ponoć saneczkami jedziemy do przedszkola
babydelfi jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-06, 21:57   #2292
Szydełkomaniaczka
Zakorzenienie

Kasiu kto jak nie ty? Noc długa hehe
Stary 2016-01-06, 22:06   #2293
little_ola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SlonecznikB Pokaż wiadomość
masz szanse zdążyć
szanse są,
choć wolę nie spekulować jak wysokie

Cytat:
Napisane przez babydelfi Pokaż wiadomość
na jutro muszę miec gotowy szalik o długośco ok. 150cm,
mam 8 cm na razie
jak myślicie dam radę
dasz radę
ja jutro muszę wysłać jutro czapkę musztardową, ale jakoś mi nie leży i bardzo wolno się dzierga
little_ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 22:11   #2294
SlonecznikB
Zakorzenienie

Ja odpadam. Dobranoc
SlonecznikB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 22:12   #2295
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Aga_tka robię takie inne dewolaje, wczoraj miałam dwie podwójne piersi, przemieliłam, dodałam 2 jajka, troche bułki tartej i vegety, wyrabiasz, na deskę kładziesz folię i lekko posmarowac wodą, na to łyżką mięsko wyrobione i ugniatasz na placek, na to farsz, ja dawałam jak do zwykłych, kawałek masła, sera, ogórka i papryki konserwowych, za pomocą folii zwijasz i uformować kształt dewolaja, dokładnie zaklejając dziurki i obtoczyć w bułce tartej,
ponieważ mięso mielone z kurczaka to strasznie klei się do rąk i dlatego przez folię lepiej sie robi,
układam je na talerzu płaskim lekko posypanym bułką i do zamrażarki, jak potrzebne to wyjmuje, jeszcze zamrożone panieruje w jajku i bułce i smażyć, pyszne i jeszcze bardziej miękkie niż normalne dewolaje i bardziej wydajne,
a farsz można dać dowolny, czasami robię też ze szpinaku z fetą - pycha

ale urósł, to już kawaler się robi

ja robiłam już z wieprzowiny dawno temu, jak jeszcze panną byłam, wszystkim smakowały, robiłam z kilka razy i chyba zawsze z karkówki - moja Mama była w szoku, że mi się nie rozpadały, ale dawałam w razie potrzeby kilka wykałaczek, a jak już gorąca dostało to się trzymało ale potem wyszłam za mąż i u Teściowej jadłam kilka razy wołowe... mnie bardzo smakowały, na tyle że w międzyczasie nie potrzebowałam robić żadnych... ale ostatnio rzadko jeździmy do Teściowej, do mojego Taty w sumie też, bo ciągle ktoś chory... moje dzieci nie lubią niestety wołowiny, a z karkówki też by chyba nie jadły, bo to jednak takie poprzerastane... ze schabu to nie wiem co by wyszło, no i się zastanawiałam z czego możnaby zrobić dzięki za podpowiedź te dewolaje też przetestuję, a co... co prawda u mnie to nie bardzo lubią jak jakieś warzywo gdzieś zobaczą, ale spróbować trzeba

cały czas nie usiadłam do czapki, za to upiekłam biszkopt i sprzątnęłam już kuchnię... jeszcze jakbym garnek po obiedzie umyła to by było rewelacyjnie (resztki schowałam w zamrażarce, bo jutro zjemy resztki z wczoraj , a tak dziwnie jemy, bo tych resztek wczorajszych trzeba dorobić, bo wyszło mi to spaghetti takie nie za bardzo i muszę dokupić mięska i jakiegoś lepszego sosu, a wczoraj w sklepach były zupełne pustki i nie miałam czego kupić )
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 22:15   #2296
SilverAguti
Zakorzenienie

u mnie zrazy najczęściej są ze schabu i osobiście takie lubię najbardziej ale ja z mięsa to generalnie tylko schab albo cycek z ptaka tak naprawdę lubię
SilverAguti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 22:19   #2297
babydelfi
Zakorzenienie

rozwiesiłam pranie i chyba wstawię na noc jeszcze jedną pralkę

idę się też wykąpać,

oj bardzo nie chce mi się dziergać tego szala
Stary 2016-01-06, 22:27   #2298
agusia2410
Zakorzenienie

Basiu - ja do garnka jak gotuje zrazy dodaje resztę pokrojonego boczku , cebulkę i ogórka kiszonego, tak że sosik jest troszkę kwaskowaty, ale następnym razem jak będę znowu zrazy robic to spróbuje jeszcze z sokiem, a że jedna kulka jeszcze w zamrażarce leży to za jakiś czas będą znowu

ja się chyba odmeldowuje, jutro mamy napięty dzień, dzieciarnia nie idzie do szkoły , bo z Natalią i Hanią trzeba do ortodonty jechać, ale pojedzie małż, bo mam pilne roboty do południa, Dorcia przy okazji zostanie w domku, bo całkiem ciężko by było się wyrobić jakby jeszcze ją trzeba by było do szkoły odwieźć, a koło południa będzie kolęda, więc jeszcze muszę obrusy poprasować jutro, dobrze że wyciągnęłam z szafy dzisiaj , patrzę a tam plama, nie wiadomo skąd, skoro mam jeden taki obrus tylko na kolędy, do niczego innego go nie używam, bo bardzo ładny, dostałam kiedyś w prezencie i szkoda go na imprezy kłaść, zwłaszcza że mi teraz to obrusy conajmniej 3metrowe potrzebne na zjazdy,
więc dzisiaj go do pralki wrzuciłam, przy okazji wyprałam obrus co na dużym stole leżał, też biały, wiec jutro tylko je poprasować - ale tyle to jakoś przeżyje

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

Cytat:
u mnie zrazy najczęściej są ze schabu i osobiście takie lubię najbardziej ale ja z mięsa to generalnie tylko schab albo cycek z ptaka tak naprawdę lubię
ze schabu też robiłam, też są dobre, tylko schab to kolor ma taki bardziej biały, a szynka bardziej czerwona, i po uduszeniu z wyglądu bardziej pod wołowinę podchodzi, kiedyś znajomi przyjechali i sie wypytywali jak ja tą wołowinę zrobiłam że taka mięciutka, im zawsze twardsze zrazy wychodziły

ale z karkówki nie próbowałam ,

a i ja nie daję wykałaczek do zrazów, na patelnię kładę tym zwinięciem na spód , tak że od gorąca od razu sie skleją i nic się nie rozpada i nie rozwija
agusia2410 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 23:06   #2299
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
przetestuję też

Cytat:
Basiu - ja do garnka jak gotuje zrazy dodaje resztę pokrojonego boczku , cebulkę i ogórka kiszonego, tak że sosik jest troszkę kwaskowaty, ale następnym razem jak będę znowu zrazy robic to spróbuje jeszcze z sokiem, a że jedna kulka jeszcze w zamrażarce leży to za jakiś czas będą znowu

ja się chyba odmeldowuje, jutro mamy napięty dzień, dzieciarnia nie idzie do szkoły , bo z Natalią i Hanią trzeba do ortodonty jechać, ale pojedzie małż, bo mam pilne roboty do południa, Dorcia przy okazji zostanie w domku, bo całkiem ciężko by było się wyrobić jakby jeszcze ją trzeba by było do szkoły odwieźć, a koło południa będzie kolęda, więc jeszcze muszę obrusy poprasować jutro, dobrze że wyciągnęłam z szafy dzisiaj , patrzę a tam plama, nie wiadomo skąd, skoro mam jeden taki obrus tylko na kolędy, do niczego innego go nie używam, bo bardzo ładny, dostałam kiedyś w prezencie i szkoda go na imprezy kłaść, zwłaszcza że mi teraz to obrusy conajmniej 3metrowe potrzebne na zjazdy,
więc dzisiaj go do pralki wrzuciłam, przy okazji wyprałam obrus co na dużym stole leżał, też biały, wiec jutro tylko je poprasować - ale tyle to jakoś przeżyje

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

ze schabu też robiłam, też są dobre, tylko schab to kolor ma taki bardziej biały, a szynka bardziej czerwona, i po uduszeniu z wyglądu bardziej pod wołowinę podchodzi, kiedyś znajomi przyjechali i sie wypytywali jak ja tą wołowinę zrobiłam że taka mięciutka, im zawsze twardsze zrazy wychodziły

ale z karkówki nie próbowałam ,

a i ja nie daję wykałaczek do zrazów, na patelnię kładę tym zwinięciem na spód , tak że od gorąca od razu sie skleją i nic się nie rozpada i nie rozwija
jak są z czegoś trzymającego się to może nie trzeba - w karkówce musiałam kawałki do siebie przyczepiać

przypomniała mi się zagadka...
w zeszłym roku Ola chciała kolędę o perełce... to nie było takie trudne, ale w tym roku Jeremi mnie od dłuższego czasu męczył o kolędę o rzepie... no i zgadnijcie jaka to... (ja już wiem, bo wczoraj sobie słowa przypomniał z refrenu )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-06, 23:28   #2300
rudasek
Zakorzenienie

Skończyłam virusa mogę iść na zasłużony wypoczynek. Dobranoc.
rudasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 05:23   #2301
babydelfi
Zakorzenienie

dobry

wczoraj zakończyłam szalik na 17-stu cm i poszłam spać

dziś jestem już na nogach i nawet mam śniadanko zrobione i gorąca herbatka też jest

więc można działać z szalikiem

wczoraj tyle pisałyście o tych pysznościach do jedzenia, że teraz nie wiem na co się zdecydować na obiad
Stary 2016-01-07, 06:47   #2302
kalina1984
Zakorzenienie

Dzień dobry, to która mi podeśle trochę śniegu? U mnie nadal nic nie ma, tylko marne resztki.
Siedzę z kawą i próbuję się obudzić, ciężko jakoś dzisiaj.
Ale trzeba się zabrać do roboty niestety.

kalina1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 07:04   #2303
jola2243
Zakorzenienie

Dzień dobry
moje dzieci przyszły do domu po pół godzinie czekania na autobus, dzwoniłam do szkoły- 3 autobusy nie odpaliły, a czwarty miała awarie w trasie, dzieci mają wolne szkoda tylko ze się namarzły

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 07:16   #2304
kalina1984
Zakorzenienie

A tak poza tym to mamy dzisiaj 22 stopnie, dzień dobroci prezesa jest

Stary 2016-01-07, 07:24   #2305
beata1718
Zakorzenienie

GG do beata1718

dzień dobry
u nas ciepło tylko -5
chyba muszę się zebrać i jechać opony wymienić
tylko nie chce mi się
najchetniej posiedziałabym z szydełkiem ale nie ma tak dobrze
beata1718 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 07:28   #2306
gagatu
Zakorzenienie

Dzień dobry

U nas w pracy chyba dziś faktycznie jest poniedziałek - zapowiada się typowa poniedziałkowa robota, tylko na auta trzeba poczekać. A na dworze coraz cieplej, już jest jednocyfrowy minus, bo śnieg nie skrzypi pod nogami, tylko tak inaczej trzeszczy

Nie wiem, jaka to kolęda o rzepie...
Stary 2016-01-07, 07:37   #2307
kalina1984
Zakorzenienie

Ja miałam zrobić intrastat, ale mam tylko jedną fakturę zakupową i kod jest błędny a wywnioskowałam, że to są odświeżacze powietrza. Poszukałam w spisie ale pewności nie mam czy to dobrze.

Stary 2016-01-07, 07:49   #2308
babydelfi
Zakorzenienie

dzieci w przedszkolu i szkole ale ja się zmęczyłam

rano przyszedł teściu że zawiezie dzieci samochodem, ale one chciały sankami, bo przecież jest śnieg,
no dobra, to ja zaciągnę sankami,

wychodzę z dziećmi z domu i co>??
i widzę sanki podczepione do samochodu

dzieciaki wniebowzięte, ja trochę przerażona, bo jednak rano to ruch u nas jest większy i tych samochodów więcej
i uzgodnione że dzieci jadą tylko ulicy (czyli przez podwórze) a dalej już ja sama pociągnę sanki
ale dziadek swoje i jedzie dalej, a ja za nimi na piechotę biegłam,

oj zgrzałam się bardzo, nogi a dokładnie łydki to mnie tak bolą, że pojęcia nie macie

jutro na szczęście na ulicy już śniegu nie będzie, bo pług pozgarniał i posypane piaskiem więc się robi chlapa

a poza tym to na dworze jest bajka
i jak dla mnie to mogłoby tak zostać do końca miesiąca

aaa kolęda o rzepie, to jedynie co mi się kojarzy to "Bóg się rodzi"
Stary 2016-01-07, 07:58   #2309
gagatu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez babydelfi Pokaż wiadomość
aaa kolęda o rzepie, to jedynie co mi się kojarzy to "Bóg się rodzi"
"ogień kRZEPNIE"?
Stary 2016-01-07, 08:01   #2310
aga__tka
Zakorzenienie

Kasia, niezła jesteś, ale to nie to
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości