Piękne, młode i szalone, czyli 30+ 40+ c.d. - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-07-25, 10:49   #2281
gosia261282
Gang Iren

Dot.: Piękne, młode i szalone, czyli 30+ 40+ c.d.

O, kotlety sojowe też lubię! Oczywiście domowe, nie to okropieństwo z paczki.
Stary 2016-07-25, 14:39   #2282
dircikowa
Zadomowienie

Kotlety z kalafiora całkiem udane - lekkie a pożywne.
Anyżkowa - no właśnie ja też zauważam, że po bezmięsnej diecie jakoś lepiej i lżej się czuję, szczególnie latem.
Sama również chętnie zaglądam do wegetariańkich lokalików, które gotują często pyszności.
Choć dla przeciwwagi muszę przyznać, że i świetny stek, i tatara też zdarza mi się jeść ze smakiem, ale to w chłodniejszej porze

Z ciekawych ofert Sephora "Beauty to go" są zestawy Clarins.
Np ten:http://www.sephora.pl/Pielegnacja-Tw...rozny/P2614029

Sam krem w tym zestawie (uwzględniając pojemność 30 ml) kosztuje około 200 zł, a zestaw - 119.
Zresztą kilka jest zestawów umożliwiających potestowanie produktów na wakacjach w niższych cenach.

Edytowane przez dircikowa
Czas edycji: 2016-07-25 o 20:04
dircikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-25, 17:26   #2283
Anyzkowa
Zakorzenienie

Mnie jakoś clarins nie powala na kolana. Lubię ich olejek do twarzy. W tej chwili mam ich rozświetlacz w kremie. Szału jak zwykle to na mnie nie zrobiło. Teraz na dekolt używam, choć i tak nijak się ma do rozświetlacza z maca

Dostałam natchnienia i dziś na obiad zrobiłam kotlety z cukinii. Z ostrą papryką. Doskonałe. Do tego dodatek białkowy: pierś z kurczaka
Jeszcze z jarskiego jedzenia bardzo lubię pasty i pasztety. Pasta z cieciorki , pasztet z kaszy jaglanej z bakłażanem Tylko u mnie problem leży w tym, że gotuję dla siebie. Małe ilości jedzenia mi potrzeba a na jedną małą foremkę pasztetu nie opłaca się mielić, blendować, piec... Dlatego wybieram takie kotlety z cukinii. Dziś zrobiłam z jednej małej i dwa kotleciki mi zostały.

Piękna dziś pogoda. Plaża istnieje dziś beze mnie a szkoda
Anyzkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-25, 17:45   #2284
Kamlisa
Zakorzenienie

zestaw clarinsa sympatyczny, na szczęście nadal jestem full Gdyby nie to - wolałabym ten krem w tubie, niż w słoiku...
Kalafior się gotuje. Kaszy jaglanej nie miałam, gotuje bulgur. Powinna tez pasować...
Jestem na etapie dobieranie kolorów farb do scian...Dobrze, ze beckers ma próbki - można połozyc na sciane i sprawdzić. zle, bo po wykupieniu przez tikurile - kolornik beckersa skurczył się niesamowicie, musieliśmy dobierać tez cos z tikkurili...Jednym słowem - remont wre Osobiscie chciałabym już odzyskac pralnie, bo poki co - wykorzystuje suszarke teściowej. poreczna, zwłaszcza w takich temperaturach, jak ostatnio - pranie schnie w oczach. no ale posciela ja nie zawale, więc czekam...Jakas taka zarobiona jestem ostatnio, na nic nie mam czasu
Gorąco, za goraco, zwłaszcza, jak mam z zakupami zasuwac...
Kamlisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-25, 18:45   #2285
Anyzkowa
Zakorzenienie

Kama powinnaś kupić sobie piękny miejski rower.
Mam taki w planach.
Jak zacznę do piwnicy chodzić sama (mieszkam w bloku)
Stary 2016-07-25, 20:10   #2286
Kamlisa
Zakorzenienie

O nie, zadnego roweru, skończyłam z nimi w dzieciństwie
Kotleciki niezłe, choć strasznie się rozwalają...
Stary 2016-07-25, 20:10   #2287
m@skotka
Raczkowanie

Bardzo przyjemnie się czyta Wasze wpisy o jedzeniu wegetariańskim. Narobiłyście mi smaka .

Anyżkowa też chodzę do piwnicy sama .

Ja dzisiaj padłam jak przeczytałam wiadomość z wizażu o olejowaniu włosów lonowych Czego to ludzie nie wymyślą
m@skotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-25, 20:14   #2288
dircikowa
Zadomowienie

Kama - i jak z kaszą bulgur te kotlety? Smakowo powinno pasować, ale chyba mniej się klei od jaglanej, to może trzeba więcej jajek, żeby zachować spójną konsystencję?

Na kolacji byliśmy na mieście, w burgerowni, w 100% roślinnej
Muszę przyznać, że pyszne było - mój "hamburger" z mieszanki warzyw korzeniowych, orzechów i bakłażana. Były też do wyboru - meksykański - ze strączkowych i chili, buraczany i szpinakowy - warzywa z kaszą jaglaną właśnie. Pyszne, świeże dodatki i sosy.

Która z Was pisała o kotletach z bakłażana? Uprzejmie proszę o przepis - uwielbiam smak bakłażana, ale raczej kojarzę go z cienkimi plastrami z patelni grillowej lub piekarnika, ewentualnie nadziewany dodatkami (podobnie jak cukinie).

Co do Clarins, to, jak dla mnie, chyba jedyna marka bardziej "selektywna" i nie japońska, której kremy są niezłe. Tego extra-firming wzięłam sobie próbkę, użyłam dziś i wrażenie jest pozytywne, a moja skór jest ostatnio dość wymagająca - pod koniec dnia często czuję ściąganie, a zbyt bogate konsystencje powodują zapychanie albo mi się błyszczą na twarzy, więc dzienny kosmetyk nie jest mi łatwo dobrać.
I zgodzę się z Kamą - że lepsze 30 ml w tubce niż 50 w słoiku
Stary 2016-07-25, 20:42   #2289
gosia261282
Gang Iren

Dircik, z bakłażana po prostu plastry solę, czekam aż woda się zbierze i osuszam, a później w jaku i bułce panieruję i tyle
Stary 2016-07-26, 14:58   #2290
Anyzkowa
Zakorzenienie

Dziś robiłam kotlety z kalafiora z ryżem, z dodatkiem jajka, koperku, gałki muszkatałowej i sporej pieprzu. Wyszły super.

Kotlety z bakłażana hmmm różne wersje robiłam, ale chyba najlepszy z kaszą, kozieradką, a bakłażana drobno kroje i rumienię na maśle. Oczywiście jajko i bułka tarta. Można dodać tartą, odciśniętą cukinię, młode patisony. Polecam też dodawać do takich kotletów tartą pietruszkę. Smażona ma bardzo dobry smak.
Często do takich jarskich kotletów dodaję zioła świeże. Oregano najlepsze.
Stary 2016-07-26, 17:29   #2291
Kamlisa
Zakorzenienie

dziś zjadłam tego kotleta z sosem tzatziki, mąz dostał jeszcze kawałek kurczaka
Stary 2016-07-26, 20:54   #2292
dircikowa
Zadomowienie

Na jutro na obiad podoba mi się to danie:
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/...m-i-pomidorami

Aż mi ślinka leci jak widzę zdjęcie i czytam listę składników

W najbliższym czasie jeszcze koniecznie muszę "zaliczyć" placki ziemniaczane z młodych ziemniaków - z cyklu smaki dzieciństwa.

Czy któraś z Was używała Reti age Sesderma: http://www.sklepestetyka.pl/sesderma...tensywny.html?
Jak wrażenia?

Edytowane przez dircikowa
Czas edycji: 2016-07-26 o 20:56
Stary 2016-07-27, 08:26   #2293
fuertavertura
Rozeznanie

Dzień dobry

wstrzelam się w temat jarskiego jadła idealnie kocham jestem wielką fanką warzyw&owoców, kasz i ryżu, ryb i owoców morza, w zasadzie mogłabym tylko na tych produktach opierać swoją dietę, choć mięso podobno tez istotne jeżeli nie ma zdrowotnych przeciwskazań

ja robię kotlety z tartą cukinią i tuńczykiem z wody w puszce, obtaczane w bułce i jajku smaczne, nawet dla osób, które deklarują, że tuńczyka nie lubią

robię też i bardzo lubię naleśniki z farszem z tartej cukinii zielona & żółta, marchewka i pokrojone w kostkę pomidory malinowe, na naleśnik mozarella i jest pycha

a bakłażana uwielbiam z piekarnika z serem kosim, czerwonym pesto na rukoli aż się głodna zrobiłam

clarins nie lubię, kosmetyki przyjemne w użyciu jednak zupełnie bezwartościowe pod względem składu, nic w nich nie ma, choć cena sugeruje coś innego...

w wysokich obcasach jest artykuł o japońskiej sztuce piękna...jest wzmianka o książce "japnki nie tyją i nie starzeją się" - osiostrzanej biźniaczce naszej koreańskiej biblii

a tu ciekawy artykuł o mammografii...pokazujący nieco inne spojrzenie na temat...http://www.polishclub.org/2015/09/19...a-sie-kobiety/
fuertavertura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-27, 09:10   #2294
dircikowa
Zadomowienie

Co do mammografii to ja też od kilku lekarzy usłyszałam negatywne nastawienie...
Raczej polecają USG piersi (ale to nie jest łatwe badanie - trzeba wybrać specjalistę, który się na tym dobrze zna) jeśli tylko indywidualna budowa na to pozwala. Zgodnie z zasadą - USG a dopiero lekarz robiący USG kieruje na mammografię, jeśli uznaje to za niezbędne.

Prócz przytoczonych w tym artykule argumentów ponoć Mammobusy mogły mieć swego czasu szczególnie czarne żniwo - często aparatura była tak wysłużona, że wykrycie mniejszych zmian raczej było niemożliwe, więc wiele kobiet wykonując to badanie uspokajało się, że wszystko jest ok, mimo, że tak nie było ...
Widziałam jakieś statystyki kilka lat temu - około 80% mammobusów wtedy nie powinno już być w eksploatacji. Nie wiem jak jest teraz.
Stary 2016-07-27, 13:32   #2295
Kamlisa
Zakorzenienie

Dircik, mam, ale odłożyłam, jak inne reti, na jesien Poki co - sesderma ale resveraderm.
Robie mammo na zmiane z usg, w tym roku chyba znowu usg będzie. nie przesądzam w żadna strone.Mammo ani usg to nie jest profilaktyka, bo nie zapobiega niczemu, to ewentualne wczesne wykrywanie zmian już istniejących.
Stary 2016-07-27, 15:17   #2296
dircikowa
Zadomowienie

Kama - oczywiście, że to nie profilaktyka, z tym, że istotne jest: czy badanie samo w sobie jest szkodliwe czy neutralne dla zdrowia oraz jaka jest jego wiarygodność. Jeśli wykonam badanie (szkodliwe dla zdrowia) a ono nie wykryje istniejących zmian, czyli uśpi moją czujność na rok-dwa to wniosek jest oczywisty.

Niestety wiem, że nie każda budowa piersi pozwala na to, by oprzeć się wyłącznie o USG (zwłaszcza po 40-tce) - ale to już dobry radiolog sam wskaże czy robić coś więcej. Metoda co drugi rok usg, co drugi - mammo- też jest jakimś wyjściem. Ponoć pojawiają się już mammografy o zmniejszonej dawce promieniowania - może warto takich szukać.
Stary 2016-07-27, 17:16   #2297
Kamlisa
Zakorzenienie

to odnośnie profilaktyki to było, Dircik, tak ogólnie - po prostu nieprawidłowa jest powszechnie przyjeta i uzywana nazwa PROFILAKTYKA, gdy chodzi o badania typu usg, mammografia, cytologia itp. Przed niczym nie zabezpieczają, sa tylko wczesnym wykrywaniem. Profilaktyke zrobiłam dziś - starsza pacjentka miała protezę z klamra masakrująca jej dziasła - taka blizna często może stać się stanem przedrakowym. profilaktycznie więc wywaliłam klamre i zaleciłam podscielenie starej lub nowe protezy, by zapobiec powstaniu stanu przedrakowego.
Mammobusy nigdy nie budziły mego zaufania, tak samo, jak obwoźne rtg. mammo robie, tak samo, jak usg - w dobrej klinice, u sprawdzonego lekarza, tego samego, u którego ( której w zasadzie) zjawiam się z poprzednimi badaniami, by miała porównanie. wtedy to ma największy sens.
Odrębna sprawa sa tego typu artykuły. Nie lubie radykalizmu, w zadnej sprawie. Doktor X czy profesor Y napisze cos, w co wierzy, podczepi badania, publikacje itp., kategorycznie cos zalecając lub odradzając. Ludzie czytają, wierza, ida za autorytetem. Tymczasem w kolejnym pismie może się pojawić artykuł profesora Z lub doktora V, poparty cytowanymi badaniami i publikacjami, stawiający rownie kategorycznie kompletnie odwrotna teze. I kto ma racje...? Ludzie głupieją. Witamina D dobra czy nie? Cholesterol w jajkach dobry czy nie? Filtry tak czy nie? Tak można w nieskonczonosc, ja już się nauczyłam sceptycyzmu i szukania złotego srodka.

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

fajne wkładki
http://allegro.pl/wkladki-higieniczn...683340401.html
widać roznice w porównaniu z normalnymi.

Edytowane przez Kamlisa
Czas edycji: 2016-07-27 o 16:23
Stary 2016-07-27, 17:52   #2298
gosia261282
Gang Iren

Najbardziej zaawansowane technologicznie wkładki na świecie Ale mnie to rozbawiło
Stary 2016-07-27, 19:54   #2299
m@skotka
Raczkowanie

Dobry wieczór
Nie mogę tu wchodzic, bo jak czytam Wasze posty o jedzeniu od razu robię się głodna .

Ciekawy chwyt marketingowy z tymi wkładkami.

Kochane, mam do Was pytanko czy macie jakiś ulubiony puder brązująco-rozświetlający, który mogłybyście polecić. Do tej pory używałam https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...il-irisee.html, ale niestety nie ma go już w sprzedaży i szukam nowego.
Stary 2016-07-27, 20:38   #2300
dircikowa
Zadomowienie

Przyznaję, że niemal spadłam z kanapy czytając opis tych wkładek
Szczególne wrażenie robi na mnie technologia dalekiej podczerwieni i:

3. wzmacniają system immunologiczny
4. mają właściwości lecznicze
5. poprawiają przemianę materii
8. normalizują ciśnienie

Przypomina mi się "Kuramin" dra Bombki Może wkładki dobre, ale taki opis u mnie powoduje dystans.

Ale z innej beczki - czy używacie może bardziej naturalnych wkładek/podpasek/tamponów? Ostatnio się naczytałam, że wybielanie/chlorowanie powszechne dla ogólnodostępnych produktów higienicznych może mieć zgubny wpływ na nasze zdrowie a nawet podejrzewane są związki ekspozycji delikatnych okolic na chlor z nowotworami

M@skotka - szczerze polecam bardzo niedrogi produkt GoldenRose: http://goldenrose.pl/produkty/cera/p...lden-rose.html
Kolor 04. Wygląda na skórze po prostu przepięknie. Mam jakieś resztki Diora i jeszcze coś górnopółkowego, ale najczęściej sięgam po GoldenRose
Stary 2016-07-27, 21:07   #2301
m@skotka
Raczkowanie

Dircikowa, dziękuję
Przekonałaś mnie do tej czwórki Golden Rose. Nie wiedziałam, że mają tak dobre pudry .

Odnośnie wkładek/podpasek to zawsze staram się używać tych w wersji bezzapachowej.
Stary 2016-07-27, 21:07   #2302
caffeine
Zakorzenienie

Hello, witam wszystkich w Polsce

Tż się wścieka, że przyjechałam tylko po to aby odwiedzić Hebe i Rossmana

Jutro fajna promocja w Hebe na markę Tołpa i Burjois 1+1 za grosik
caffeine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-27, 21:14   #2303
m@skotka
Raczkowanie

Hej Caffeine ,
Twój Tż chyba ma rację z tymi zakupami .
Jest jeszcze promocja w Superpharm -50% na kosmetyki do opalania i do makijażu 1+1 gratis.
A co już upolowałaś?
Stary 2016-07-27, 21:39   #2304
dircikowa
Zadomowienie

M@skotka - to, że wszelie wkładki mają być nieperfumowane to dla mnie podstawa. Wszelkie wersje "fresh" to u mnie murowane podrażnienie. A nie od razu to skojarzyłam
Natomiast jeszcze nie próbowałam wersji bardziej "eko".

Ja jestem pod wrażeniem pomadek GoldenRose (wszystkich jakie testowałam) i właśnie tego pudru. Natomiast róż i lakiery do paznokci moim zdaniem mają mierne.
Stary 2016-07-27, 21:54   #2305
m@skotka
Raczkowanie

Dircikowa, ja znam tylko pomadki i lakiery do paznokci Golden Rose.
Z tymi drugimi bywa różnie, czasami wytrzymują kilka dni na paznokciach, a czasami nie.
Jeśli chodzi o lakiery do paznokci, to zadowolona jestem z tego http://www.kikocosmetics.com/pl-pl/m...o/p-KM00404001

Nie widziałam wkładek w wersji eko.
Stary 2016-07-28, 07:31   #2306
Wonder Woman
Zadomowienie

Dzień dobry
Oczy mi się dzisiaj kleja

Nigdy nie używałam wkładek/tamponów eko. Ja akurat używam tych zapachowych I niby mi na razie służa. Albo nie zauważyłam, żeby szkodziły....

M@skotka, nie znalazłam jeszcze swojego ulubionego bronzera, a przerobiłam wiele, drogich, mniej drogich I tanich. I jakoś przy żadnym nie zostałam. Teraz mam z Sephory, jest ok. Po prostu ok. Moze jak wykończę to obadam Golden Rose. Ale zanim ja to wykończę....

Milego dnia.

Caffe, udanego odpoczynku I owocnych zakupów
Stary 2016-07-28, 10:40   #2307
caffeine
Zakorzenienie

Znacie markę BeOrganic?
...albo Bioline?
...albo Allverne?

Fantastyczny wybór kosnetyków eco

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

Maskotka, na razie kupiłam kilka kosmetyków Tołpy, bardzo, bardzo lubię Tołpę - dla mnie praktycznie niedostępna, więc cieszę się jak dziecko
caffeine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 11:19   #2308
Michell72
Zakorzenienie

Mamografię robiłam.Nie zbyt przyjemne,ale da się przezyć.

Byłam na IPRF
4 fiolki krwi mi pobrano.Oddzielono w wirówce-fibrynę(taki zółty płyn - ponad krwią) i podano .Twarz i szyja.
Powiew Wam,ze 30 min emly tak mnie znieczuliło,że wkłuć nie czułam.dodatkow o przykładano mi przed wkłuciem zimny okład,także pełen komfort.
Po zabiegu wygląda się jak po ukąszeniach komarów.Mija dość szybko.Dziś nic nie widać,ze robiłam.Nie jestem ani czerwona ani popuchnięta.Nie mam też siniaków
Pani pochwaliła ze 3 razy- gęstośc mojej skóry
Geny,ale i tez profilaktyka.
Teraz umówiłam się na 1.12(jedyny wolny termin)Coś tam zrobię ha ha..
Michell72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 11:42   #2309
Kamlisa
Zakorzenienie

Miszka, szczęściaro Wychodzi, ze ja jedyny siniakowy ludek...? Albo, ze wyolbrzymiam...? Zapisana jestem na 1.09, na light eyes i zrobiłabym sobie mezo, może inna lekarka będzie miała lzejsza rekę i nie przerobi mnie na ofiare przemocy domowej
Te wkładki kupiłam przy okazji większych zakupów, doczytałam cos tam o antybakteryjnym srebrze. Przypasowały mi faktycznie. Natomiast jak poczytałam o podczerwieni i innych takich - to brwi mi same leciały do góry...
Miałam iles pudrów brązujących, ale mego serca nie podbiły, nawet te najlepsze, markowe, cenione w KWC. używam ich, jeśli maja domieszke rozowosci latem, jako róz. rzadko do konturowania...
Płytki na podłogach na dole bardzo ładne, 2 opcje a la deska, naprawdę łudza oko...Tylko rozgardiasz coraz bliżej mego królestwa...Wczoraj pojechałam po listwy do paneli. wymierzyłam metry, dobrałam kolory...Ale jak pan zaczał o kątownikach wewnętrznych, zewnętrznych, prawych, lewych i łącznikach - spasowałam Dzis biore jednego z ekipy, niech liczy ze mną
Stary 2016-07-28, 13:17   #2310
Michell72
Zakorzenienie

spisałam Kam nazwy leków ,ktore możesz łykac przed zabiegiem i po,by uniknąć siniaków..Ten lodowy okład tez warto robić.Poproś
Michell72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości