|
|
#2312 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: mamy z Niemiec
U mnie tez pogoda sie zapsula
Mam w ogole dzisiaj dzien z serii "nic mi sie nie chce" ![]() Czy ktos cos wspominal o Düsseldorfie? Bede tam pod koniec marca na targach kosmetycznych
|
|
|
|
|
#2314 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i wstalam przed chwila![]() Cytat:
do tego leje jak nie wiem co...eh
|
|
|
#2315 |
|
Zakorzenienie
|
A u nas sniezyca
![]() Co za piatek
|
|
|
|
|
#2317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a teraz siedzi u mnie na kolanach i cieszy sie, jak stukam w klawisze ![]()
|
|
|
|
|
|
#2318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
puki co u nas leje.Madzia a to calus dla Edzia
|
|
|
#2319 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2320 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, widze, ze umawiania na spotkanka na calego!
![]() Kamilka pytalam wczoraj meza, czy mialby ochote na wycieczke w twe strony- nie ma nic przeciwko
|
|
|
|
|
#2321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Noooo a ja to juz w ogole nic a nic...
|
|
|
#2322 |
|
Rozeznanie
|
Niop
Przynajmniej zrobie wszytko zeby tam byc ![]() Wiecie co, u mnie normalnie wichura straszna!!! normalnie jak wiosenna burza, a przeciez to luty...Ide zatrudnic meza jako masazyste, cos mi po ostatniej klientce plecki padly ![]() Ale wysmialam sie za wszystkie czasy, kurcze uwielbiam takich ludzi
|
|
|
|
|
#2323 |
|
Zakorzenienie
|
Jak tylko zrobi sie cieplej kochanienka, no i kiedy bedziesz miala ochote nas zobaczyc
![]() Tymczasem zapowiada sie ciekawy weekend. Jutro jedziemy odwiedzic moja kolezanke, ktora pierwotnie jest z Pl (studiowalysmy razem), mieszkala w De, teraz mieszka w Irlandii, a przypadkiem zgadalysmy sie, ze jest teraz u mamy calkiem niedaleko, wiec jutro bedzie mala wycieczka na spotkanie. No i ma malusia coreczke, mlodsza od Edzia. Ciekawe jak Edzio zareaguje na plec przeciwna, szczegolnie, ze malunka jest ciemnejeszej karnacji ![]() A w niedziele z kolei odwiedzaja nas znajomi Polacy z synkiem od Edzia starszym o ponad miesiac. beda sie chlopaki razem bawic
|
|
|
|
|
#2324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
az nam samochod spychalo jak jechalismy Udanego masazu ![]() Madzia zapowiada sie ciekawy weekend Baw sie dobrze
|
|
|
#2325 |
|
Raczkowanie
|
Czesc
No dzis we Frankfurcie straszny wiatr jest az gwizda ![]() ja dzis wystawilam na smieci lozeczko Wiki juz dwa lata lezy w pywnicy szkoda mi bylo bo bylo jak nowe dalam za nie 200€ plus posciel i materac to wyszlo 400€ ale nie mam juz w pywnicy miejsca. Dzis caly dzien w pracy bylam i padam na twarz zaraz ide do wanny i spac. |
|
|
|
|
#2326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to bym zabrala My sie zastanawialismy nad tym : http://www.rossmann.de/DesktopModule...&id=363&page=3
|
|
|
#2327 |
|
Rozeznanie
|
A co Wy jeszcze o tej godzinie na wizazu robicie?
|
|
|
|
|
#2328 |
|
Zakorzenienie
|
No to moze uda nam sie spotkac,jesli oczywiscie mialabys ochote Nas sniezyce ominely,na szczescie,ale wialo ostro Balam sie,ze mnie zdmuchnie,nawer pomimo moich dodatkowych kg ![]() Dziewczyny,ktora miala sie zapytac o stylistke paznokietkowa z moich okolic ![]() Udanego weekendu |
|
|
|
|
#2329 |
|
Rozeznanie
|
Pewnie ze bede miala ochote
![]() A pytac mialam ja, zapytalam i wciaz czekam na odpowiedz
|
|
|
|
|
#2330 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Poradźcie mi proszę, gdzie wg Was lepiej rodzić, w Polsce, czy w Niemczech. Od 2 lat mieszkam w Niemczech i właśnie zaszłam w ciąże. Poza tym kolejne pytanie, wiecie jak tu wygląda z testem krwi beta? Pozdrawiam |
|
|
|
|
#2331 |
|
Zakorzenienie
|
Witam niedzielnie i slonecznie
u nas pogoda od rana ladna, nawet slonko wyszlo Wlasnie jem sniadanko, moj tz jest w Fintess (bidulek, pojechal tam juz o 8 rano, ale bylo zamkniete i musial czekac w domu od 10... )wiec mam chwile dla siebie kasiolka niestety, pytanie poki co nie dla mnie, ale dziewczyny na pewno ci pomoga... Tak wiec zycze wszystkim pieknej niedzieli
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2009-01-25 o 10:51 |
|
|
|
|
#2332 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko olbrzymi problemy zaczynaja sie przy ewentualnym rozwodzie, i checi powrotu matki do Pl... ja wiem wiem, kazda z Was, tak samo jak i ja powie, ze nie ma takiej opcji, my sie nie rozwiedziemy i u Nas nie bedzie problemu... ale ja sie nauczylam, ze los czasem potrafi naprawde niezle zaskoczyc, wiec tak mnie teraz na rozmyslanie wzielo ![]() Maja, niestety w Twojej okolicy, kogos kto robi pazurki jak Kami nie znam. Ale jest tam Madzia, nie wiem czy Ci ja moge polecic, bo ja osobiscie jestem chol..nie wymagajaca jesli chodzi o te sprawy i ogolnie chyba tylko sobie ufam i najlepszym w pl, a Madzia dopiero sie rozwija, ale i cene ma niska przez to. Takze przejzyj jej galerie tam niestety sa tez stare fotki, z poczatkow ktore moga odstraszac dlatego przejzyj calosc I sama zdecyduj, czy by Ci to odpowiadalo czy nie
Edytowane przez melisanka Czas edycji: 2009-01-25 o 11:08 |
|
|
|
|
|
#2333 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
hahaha . NO Kamilka ucz sie ucz my dzis skrecamy lozeczko Cytat:
. Moj maz jest polakiem wiec chyba nie bedzie problemu
|
|
|
#2334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym, ze tez nie bardzo to widze - mam tu dziecko, ktore chodzi do przedszkola potem szkoly i co...ma inne obywytelstwo? Hmm...z punktu widzenia dziecka nie jest to dobre...Zreszta ja nie sadze, ze chcialabym wracac akurat do Pl nawet po ewentualnym rozstaniu z tz*tem... ![]() gosiu oj lobuz lobuz...ale za to jaki slodki lobuz... ![]()
|
|
|
#2335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witajcie, my dzisiaj spodziewamy sie gosci, kolega Edzia przyjedzie, wiec przynajmniej sie rozerwe plotkujac z kolezanka ![]() A wczoraj pojechalismy do kolezanki zobaczyc jej mala niunie. Bylo fajnie, tylko Edzio plakal za kazdym razem jak jej mama wybuchala smiechem ...chyba to za glosne towarzystwo dla niego ![]() Po wizytach powstawiam focie
|
|
|
|
|
|
#2336 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi
. A drugie pytanie, czy tu normalnie u lekarza można zrobić test beta HCG czy w szpitalu, czy gdzie? Bo chciałabym się wybrać i nie wiem, gdzie w pierwszej kolejności uderzać |
|
|
|
|
#2337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zapewne u lekarza, bo tam pobieraja krew do roznych badan, wiec zapewne i bete robia |
|
|
|
|
|
#2338 |
|
Zakorzenienie
|
kasiolka - no ja bym Ci radzila rodzic w DE... rodzilam i tu i tu i komfort jest jednak w DE większy. Inna sprawa, to język - jełśi nie czujesz się za mocna w języku, to ciężko Ci będzie rozmawiac z lekarzami. ni ew czasie ciąży, tylko potem o dziekcu. Ja niby po kursie i 6letniej nauce niemieckiego w szkole, to i tak miałam problemy jak mała sie urodziła. Wszelkie okreslenia typu "kolka" "wysypka" "wzdęcia" "potówki" były dla mnie nie do przeskoczenia... Więc radzę sie skoncentrować na nauce takiego "dziecinnego" języka.
Co poza tym - mój mąż też jest polakiem i nie było problemu z aktem urodzenia itd. Musisz tylko wybrac obywatelstwo. Nie iwme, jak by to było z obywatelstwem niemieckim, ale my chcialiśy polskie - jesteśmy Polakami, nase dzieci też. I nawet, gdyby mieli spędzić w DE całe życie, to o zmianie obywatelstwa podejmądecyzję samo, jak dorosną. No i my nie natsawiamy sie na życie w DE do śierci, chcemy jednak kiedyś wrócić (póki co nie ma po co) i obawiamy sięwłasnie tego, co pisała melisanka - że zwycvzajnei Niemcy mogą mieć "ale" przy wywozie ich obywatela na stałe. niestety nie pomogę z Beta, bo ja nie robiłam w rzadnej ciąży. z jakiej częsci Niemiec jesteś?
|
|
|
#2339 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój chłopak (jeszcze nie mąż) jest z Niemiec, więc pewnie tu zostanę, to i lepiej chyba jednak tu rodzić. Jak co zabiorę Go na każdą wizytę na początku, jakbym czegoś nie zrozumiała .Co do obywatelstwa, mój chłopak ma podwójne, bo Jego rodzina nie pochodzi z Niemiec, więc dziecko też będzie mogło mieć jak co podwójne, bo w końcu jesteśmy już w UE. No, ale do tego czasu jeszcze kilka dłuuugich miesięcy. Ja jestem z okolic Hannoveru, a studiuje w Hannoverze. |
|
|
|
|
|
#2340 |
|
Zakorzenienie
|
no niestety musze Cię zmartwić, bo własnie jako członkowie UE nie możemy mieć podwójnego i trzeba wybrac...
Polskie obywatelstow jest troche kłopotkliwe, bo trzeba umiejscowić akt urodzenia i paszport wyrabiac w Polsce lub przez konsulat, ale to akurat nie robi się codziennie. My z drugiej str wychodzimy z zalożenia, ze od Niemców nic nie chcemy. Dostajemy w prawdzie Kindergeld i Wohngeld, ale w zasadzie sami sie utrzymujemy. Oni sie dziwią, ze zarobki tż-a nam starczaja, ale i tak żyje nam sietu spokojniej, jak w Polsce. A poza tym to ja od nich nic nie chce, i niech mnie w zamian zostawią w spokoju - mieszkam tu, bo tak wyszło. co do języka - jako obcokrajowiec musisz przystąpić do nauki jezyka, ale podejrzewam, ze skoro studiujesz, to nie jest z tą Twojąznajomości atak źle. Tylko poszerzyc zakres słow... No i mi było cieżko, bo ja te wszystkie terminy i przypadłosci dziecięce przerabiałam już wczesniej 2x w PL i teraz czasami mi cięzko było się przestawić. Njagorzej było na początku z kosmetykami i lekami - człowiek przyzwyczajony dla noworodka do tych polskich, ktorych tu nie ma.... i do polskich metod...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.

do tego leje jak nie wiem co...eh

z moich okolic