|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Malkol masz sliczna cambrie
![]() ![]() i tu http://www.floraforum.pl/index.php?topic=3135.30 A ja przesadzalam dzisiaj olbrzyma - mial taka mega ilosc korzeni ze nie wiedzialam co z ta bryla zrobic, znalazlam jedynie zwyczajna, czarna doniczke ktora je pomiescila - mialam ochote powycinac jej tych kozeni ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-06-10 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2312 |
Przyczajenie
|
Norka gratuluję falka!! Ja też mam takiego ciapatka ale padł on ofiarą aklimatyzacji!! Cieszyłam sie kwiatkami i pączkami tylko tydzień. Teraz od lutego czekam aż na przyciętym pędzie cos wybije. U podstawy wybija u niego kolejny ped kwiatowy ale ma oszałamiajace tempo wzrostu - przez tydzien milimetr!! :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
#2313 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2314 |
Raczkowanie
|
soline
Ma jeden pęd ma prawie 80 cm ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Ja teraz czekam do soboty mają być ciapate na które dostałam bzika totalnego. Jak będą w hurtowni to oczywiście się pochwalę. ---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- A jeszcze zagadałam z właścicielem i może przywiezie mi miniatury. to zawsze mniej miejsca i więcej wejdzie. CZY TO JUŻ CHOROBA? ![]() a co mi tam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2315 |
Raczkowanie
|
malkol13 moja też pachnie
![]() ale pachnie pachnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2316 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2317 |
Raczkowanie
|
Sliczne, te Wasze cuda
![]() ![]() ![]()
#2318 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2319 |
Raczkowanie
|
Atena84
Twoje kwiatuszki są urocze. A już myślałam że nikt nie wstawi żadnych piękności. |
![]() ![]() |
![]() |
#2320 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2321 |
Zadomowienie
|
Atena84 piekne sa,ten buraczkowy...cudo-uwielbiam takie nasycone kolorki.Gratulacje
![]() ![]()
#2322 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam pytanie - kilka dni temu dostałam na urodziny storczyki, takie w koszyczku (a raczej w dwóch - obie osoby nie wiedziały, że sprezentują mi to samo, tylko w innej aranżacji
![]() ![]() ![]()
#2323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2324 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczynki. Od pewnego czasu śledzę już wasze forum ale dopiero teraz wychodzę z ukrycia. Storczyki pielęgnuję już od ponad 3 lat pierwszego dostałam od mojego narzeczonego (zresztą jak większość
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2325 |
Raczkowanie
|
Witam Bernadeto
![]() Pikne te twoje kwiatuszki a ten 3 super podoba mi się baaaaardzo. Czekam na więcej fotek. Pozdrawiam. A inne dziewczyny to chyba po sklepach biegają za kwiatkami bo jakaś dziwna cisza tu panuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2326 |
Zakorzenienie
|
Ale sliczniaki pokazujecie dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do stwierdzenia ze ciapate sa nie ladne - sprawa gustu, ja tam je lubie, TZ nie. Sa pozadane bo nie latwo je dostac, sa oryginalne i ciekawe, jedni lubia gladkie, ciemne a inni zolte, nakrapiane czy rozowe. Taki fajny okaz do kolekcji co oko cieszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2327 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2328 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2329 |
Raczkowanie
|
SOLINE... nie mam pojecia jak takie cos w koszyczku wygląda... ;/
daj moze zdjecie.? to coś doradze. a na chłopsko-babskie myślenie i moje wyobrażenie storczyka w koszyku to może namocz go dobrze... aby korzenie miał giętkie.. i potnij koszyk.. bo inaczej możesz korzonki uszkodzić. i wsadz do kory w sumie nie wiem. jak zobaczę to powiem czy dobrze radze czy tez nie, więc na razie nie bierz sobie tego do serca? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2330 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo ładna miniaturka, ciapatek uroczy. Ja dziś swojego wyrzuciłam, pomimo prób ratownia zgnił. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2331 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2332 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
na obciętej łodydze storczyka, zaczęły rosnąć mi listki. Czy to oznacza że moge zrobić szczepke i urośnie mi nowy storczyk?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2333 |
Raczkowanie
|
Ooo! widzę, że ktoś obcinał suchą łodygę!
![]() ![]()
#2334 |
Raczkowanie
|
cand. mówi się że powinno się obciąć nad 3 oczkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2335 |
Raczkowanie
|
...a co to te oczka?
![]() ![]()
#2336 |
Zakorzenienie
|
Soline, z tego co przeczytalam to chyba dostalas sam kwiat we filce lub oasisie, tak? Jesli jest jak mysle to one beda kwitly tak dlugo az przekwitna a potem nic z tego nie bedzie, ale najlepiej wstaw fotke.
Co do uschnietego pedu - jesli on ma taka ochote i sobie uschnie to ucinam zupelnie na dole. Jesli jest sobie zielony to go zostawiam, jak sobie od czubka usycha to ucinam kawalek za umierajaca czescia i zasypuje cynamonem koncowke. Z zielonej czesci po pewnym czasie powinno sie cosik pojawic - jak dlugo bedziesz czekac falek wyznaczy sam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2337 |
Raczkowanie
|
Witam drogie panie mam do was pytanie.Dostałam dzisiaj malutki keik wraz z kwiatami, korzeniami i liśćmi. Czy te kwiaty zostawić czy obciąć? a drugie pytanie dotyczy cambri widocznej na zdjęciu jest to roślinka która za bardzo się rozrosła mojej szwagierce i ją rozsadziła. Jest trochę nie stabilna.Czy można coś jeszcze zrobić żeby sie nie kiwała na boki. Z góry dziękuję za pomoc.
Edytowane przez lusia288 Czas edycji: 2009-06-12 o 20:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#2338 |
Raczkowanie
|
norka 27
Piękny parapecik. Miniaturka świetna |
![]() ![]() |
![]() |
#2339 |
Raczkowanie
|
lusia. ja bym obcieła te rozkwitniete bo by roslina wtedy sobie odpoczeła. chociaż może wypowie się ktoś doswiadczony
ja mam pytanie do posiadaczek CAMBRI. ile wasze kwitną? bo mojej coś szybko kwiaty opadły.. ale może to przez długi transport. jest położona na przeciwko okna- na ścinanej półce. jakieś 5-6 metrów od niego. ale ma cały czas nasłonecznione miejsce. okno jest południowe. liście ma zdrowe. bulwę też.. więc czemu tak szybko przekwita ;/ kwiaty się jej marszczą i na następny dzień padają. CANDY- oczka to takie łuski bądz małe wypuklenie na łodydze. łatwo je zobaczyć. ale jeśli pęd jest SUCHY jak sucha gałąź to obetnij najniżej. ale jeśli jest zielony to zostaw go może. i tak jak norka mowi sam wierzchołek obetnij. ja sama zostawiłam przekwitnięteego falka i zobaczymy co się z nim dziać będzie. Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-06-13 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#2340 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Dziś znalazłam trochę czasu i zrobiłam zdjęcia moim kwitnącym storczykom. A więc, zaczynamy ![]() 1. Ciapatek biało różowy - ma bardzo delikatne kwiatki, liście a'la asfalt w upalne dni tzn. są bardzo miękkie, mało jądrne, ale ma je takie od początku, może taka jego uroda. 2. Dendrobium nobile - mój pierwszy storczyk tego typu, mam nadzieję, że nie zobię mu krzywdy. 3. Trochę marny Phal. Philadelphia, ma bardzo fajne, marmurkowe liście, chyba nawet ładniejsze od kwiatów. ![]() 4. Phal. equestris, Phal. Jai Ho Golden Star x lobbi, nazwy trzeciego nie pamiętam, zgubiłam fiszkę, ma chyba jakąś wadę genetyczną, jeden kwiatek ma do " góry nogami" ![]() 5. Falki, ten woskowy po prawej stronie, kwitnie cały czas od kwietnia 2008 r. to jeden z moich pierwszych storczyków, mam do niego duży sentyment. ![]() 6. falki z poprzedniego zdjęcia plus jeden z moich pierwszych kropków (pokazywany dokładnie w poprzedniej części), dostłam go na imieniny w tamtym roku, w tym też kwitnie, ma strasznie dużo korzeni, ale przez to, że kwitnie boję się go ruszać. 7. Ciapatek- mocno poturbowany przez moich "pomocników, został zrzucony z półki i dość mocno ucierpiał, połamane korzenie, pędy i oczywiście zniszczone kwatki ![]() 8, 9 - wspomniani pomocnicy ![]()
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2009-06-13 o 12:01 Powód: problemy ze zdjęciami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:14.