|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Zadomowienie
|
Dot.: Joga
Ja kiedyś chodziłam 4-5 razy w tygodniu na jogę i bardzo sobie chwalę. Z chęcią bym do tego wróciła tylko czas nie pozwala. Moim zdaniem to wcale nie jest dużo, to optymalna ilośc. Zresztą chyba nawet książki do jogi zalecają cwiczenie codziennie albo prawie codziennie. U mnie w grupie jest sporo osób z problemami zdrowotnymi i zajęcia na które chodzę bardziej przypominają jogę terapeutyczną.
Załóżmy, że ktoś spędza w pracy przy biurku osiem godzin dziennie. Wtedy nawet te 1,5 h jogi może byc za mało żeby zrównowazyc napięcia powstałe wcześniej. Ale karnetu bym od razu nie kupowała. Tak jak dziewczyny mówią, najlepiej przekonac się czy faktycznie zaiskrzy. W przypadku jogi najważniejszy jest wybór nauczyciela moim zdaniem.
![]() |
#2312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2313 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
Po wczorajszej sesji ze skrętami czuję wszystkie mięśnie na plecach. Ramiona, uda, pośladki... Au. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2314 |
Raczkowanie
|
Po prostu przejdę się na jedne zajęcia, zobaczę co i jak i dopiero kupię karnet
![]() Wiadomo, że nie będę ćwiczyć codziennie "choćby nie wiem co", jak będę się gorzej czuła, czy będę miała jakieś trudniejsze kolokwium, do którego muszę się przyłożyć to wiadomo, że odpuszczę. Do tego wypada mi co 2/3 weekend z powodu wyjazdu do domu rodzinnego ![]() Jednak myślę, że skoro nie pracuję i potrafię wygospodarować tą godzinę czy półtorej dziennie żeby poćwiczyć to czemu sobie odmawiać? To nie ćwiczenia siłowe z ciężarami, gdzie mięśnie się regenerują i podczas odpoczynku rosną. (Chyba, że się mylę - nie znam się na jodze) Aktualnie mam teraz cięższy okres w swoim życiu, więc po prostu zrodziły się też we mnie nadzieje, że joga pomoże mi osiągnąć taki spokój wewnętrzny. Nawet jeśli by miała to być ta moja godzinna dziennie, gdzie nie myślę o niczym niepokojącym, to byłby to dla mnie wielki sukces. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2315 |
Nie depcze krokusów
|
Mam nadzieję, że zimno Was nie zniechęciło! Ja z uwagi na tańce ograniczyłam jogę do 1-2 zajęć w tygodniu
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2316 | ||
Oby do wiosny
|
Cytat:
Pamiętaj w trakcie zajęć- nigdy nie porównuj się do innych, nie osądzaj że ty jesteś słaba. Każdy jest inny. Jedna rzecz pójdzie słabiej inna lepiej. Po prostu dąż by to słabsze było coraz mocniejszym ![]() Cytat:
![]() Oj tak mój Omlet też ćwiczy ze mną. Najchętniej savasanę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2317 |
Naczelny Hipster
|
Joga
Ja się caly czas przymierzam do powrotu, ale jedyne terminy ktore mi pasuja to godzina 7 rano, a ja niestety rano jestem półżywa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to wprowadzili u mnie w szkole jogę z pilatesem, może się przejdę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2319 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
Niestety zastępstwo mam, bo moja ulubiona trenerka leczy kontuzję stawu skokowego. Coś poważnie musiało być, bo już ponad miesiąc |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2320 |
Raczkowanie
|
Malla Czy byłaś może w ten wtorek (w sensie przedwczoraj) w Meli Melo na jodze?
![]() Ja właśnie poza jogą chodzę też na pilates i mam problem - moja ulubiona instruktorka przestała pracować w tym miejscu i w ogóle zmienił się grafik i większość zajęć pilates, na które chodziłam zostało zlikwidowane. ![]() Aktualnie zostały tylko jedne zajęcia w tygodniu, na które dam radę chodzić. Strasznie mi szkoda, bo to jest tuż obok mnie, chodzę tam pieszo i było mi łatwiej dostosować zajęcia do grafiku pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2321 |
Naczelny Hipster
|
A to mnie nie otumania, bardzo mi fajnie tak rano po jodze, zawsze mam super nastrój i czuję, że mam taką świeżą głowę
![]() Ale, żeby wstać to koszmar ![]() Postanowiłam, że jutro wstanę wcześniej i pójdę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2322 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, a czym różni się pilates od jogi? Jaki jest cel chodzenia na pilates i jakie efekty można uzyskac?
I jeszcze jedno pytanie - mogę zrobic szpagat w siadzie na prawą i lewą nogę ale kiedy np. w leżeniu przeciągamy wyprostowaną nogę poza kąt 90 stopni jest mi trudno to zrobic. Wiecie jaka może byc tego przyczyna i co należy zrobic żeby poprawic zakres ruchu?
![]() |
#2323 |
Raczkowanie
|
Wikipedia podaje taką definicję:
"Pilates – system ćwiczeń fizycznych wymyślony na początku XX wieku przez Niemca Josefa Humbertusa Pilatesa, którego celem miało być rozciągnięcie i uelastycznienie wszystkich mięśni ciała. System pilates to połączenie jogi, baletu i ćwiczeń izometrycznych. Według założeń Pilatesa, metoda ta przyczyniać się ma do: wzmocnienia mięśni bez ich nadmiernego rozbudowania, odciążenia kręgosłupa, poprawy postawy, uelastycznienia ciała, obniżenia poziomu stresu oraz ogólnej poprawy zdrowia osób ćwiczących." Joga to coś szerszego, bo to cały system filozoficzny, który powstał kilka tysięcy lat temu. Pilates jest dużo młodszy i to po prostu ćwiczenia fizyczne. Jeśli chodzi o aspekt czysto fizyczny to dla mnie w jednym i drugim najważniejsze jest wzmocnienie mięśni głębokich. W przeciwieństwie np. do siłowni, gdzie pracuje się przede wszystkim nad warstwą mięśni powierzchownych. W pilatesie wykorzystywane są pewne pozycje jogi, ale np. na moich zajęciach (niestety) nie jest przykładana aż tak duża uwaga do perfekcji ich wykonania. W pilatesie oddycha się nos-usta, ważne jest utrzymanie przez cały czas odpowiedniej pozycji miednicy - tak zwanego centrum. Wiele ćwiczeń robi się seriami, powtarza się je.(A w jodze staramy się wytrwać w pozycji pewien czas, ale nie powtarzamy jej kilka razy pod rząd). Poza tym jest więcej ćwiczeń bardziej dynamicznych typu tak zwane "setki pilatesa". Tyle mi przyszło do głowy, może ktoś napisze więcej, albo poprawi, jeśli napisałam coś nie tak. ![]() Ja uwielbiam zarówno jogę, jak i pilates. ![]() A przy okazji pytanie - czy któraś z Was ćwiczy pilates w domu? Polecacie może jakieś kanały na yt? Bo teraz chciałabym spróbować też coś w domu, a chyba pilates będzie jednak trochę bezpieczniejszy niż joga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2324 | |||
Oby do wiosny
|
Cytat:
Rpk temu musiałam zmienić szkołę jogi więc tak bardzo rozumiem... Cytat:
Cytat:
To co piszesz, ze w jodze staramy się wytrwać, to nie do końca prawda, bo są rodzaje bardzo dynamicznej jogi. Trudno w zasadzie wpisać ją w jakieś ramy. Na pewno prawdziwe jest to że joga to także system filozoficzny. Do tego stopnia, że niektórzy uważają, iż osoba jedząca mieso nie jest prawdziwym joginem. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2325 |
Naczelny Hipster
|
Tak, pilates był domyślnie zestawem ćwiczeń dla kontuzjowanych tancerzy, jego autor otwórzył swoje studio obok jakiejś dużej szkoły tańca.
No i ten oryginalny pilates był ćwiczony na specjalnej maszynie: https://www.youtube.com/watch?v=le1iFVxW8eY Oczywiście nie wstałam na jogę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2326 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Moje albo się na mnie kładą, albo robią sobie tor przeszkód, albo mnie pacają łapkami... Mam tak samo! W dodatku od dawna cierpię na bezsenność i zasypiam dopiero o świcie, wstawanie jest koszmarem. Gdy ćwiczę wieczorem, to z kolei utrudnia mi zaśnięcie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2327 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
Współczuję... Ja nie tyle mam problemy z zasypianiem, co z wybudzaniem. Potrafię się kilkanaście razy w nocy przebudzić. Taki sen jest nieefektywny |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2328 |
Naczelny Hipster
|
Ja nie wiem co mam z tym spaniem, ale ostatnio to jest jakiś koszmar - w dni kiedy nie muszę wstawać - budzę się o 8 bez problemu i jestem wyspana.
W tygodniu to jakiś koszmar. A najlepsze, że ja nie mam problemów z zasypianiem, kładę się i mnie nie ma. Próbowałam chodzić wcześniej spać, około 22 (wcześniej nie da rady, bo zazwyczaj wracam do domu około 21, muszę się umyć, naszykować jedzenie na drugi dzień) - wtedy daję radę zwlec się około 7:15 ale i tak to dramat i rano chce mi się płakać, tak źle się czuję ![]() Są ludzie, którzy potrafią za to w nocy siedzieć - to też nie, o 22 jestem zmęczona i chce mi się spać. Naprawdę jestem już załamana, bo ciągle chodzę zmęczona czego bym nie zrobiła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2329 |
Nie depcze krokusów
|
Dlaczego wracasz do domu tak późno?
![]() |
![]() |
#2330 |
Naczelny Hipster
|
Bo biegam codziennie na kizombę, bachatę, salsę liniową, kubańską i pole dance (w różnych konfiguracjach oczywiście, nie wszystko codziennie)
![]() Kończę pracę o 17, wpadam do domu na szybki obiad i się przebrać, idę na tańce, potem w zależności od dnia na drugie lub wracam do domu. No i zazwyczaj ląduję w domu około 21, z wyjątkiem czwartków, wtedy o 20 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2331 |
Nie depcze krokusów
|
Moim zdaniem powinnaś trochę przystopować... Prowadzisz mój tryb życia
![]() PS. Dziś idę po raz pierwszy na kizombę i wciąż nie mogę się zdecydować, czy salsa LA, czy NY ![]() PS2. Jak widzę te wygięte kręgosłupy i tyłeczki w salsie, to mój wewnętrzny jogin płacze. http://www.salsa-dance-professional....alsadancer.jpg http://www.pasjonat-sochaczew.pl/wp-...0/dancers4.jpg
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2015-10-16 o 11:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2332 | ||
Oby do wiosny
|
Cytat:
![]() Kizomba? Bachata? Mamo... poczułam się ja gupek, bo pierwszy ras słysze te nazwy. ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2333 | ||
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() ![]() Po pierwszym szale, staram się teraz to mądrzej rozplanować ![]() ![]() Kizomba jest cudowna ![]() Salsę LA zaczęłam w tym tygodniu, na NY się na razie nie porywam ![]() ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2334 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
Ale faktycznie nieco wyciszenia by się przydało. Małe OM zawsze w cenie ![]() Hihih, nie no spoko. Też bym pewnie uznała, ze to salsa. ![]() Albo nawet: jakiś taniec latyno hahahah |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2335 |
Naczelny Hipster
|
Oj przydało by się małe OM
![]() No i to co się działo z moim ciałem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2336 |
Nie depcze krokusów
|
Dla mnie kręcenie dupką=salsa, tak jak dla wielu rozmodlony wzrok=joga
![]() Mitsukki - wybrałaś najbardziej pozytywny sposób rozładowania sytuacji, też tak robię i polecam dziewczynom w wątku rozstaniowym.
![]() |
![]() |
#2337 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Oczywiście dalej bywa mi smutno, jak mam PMSa to sobie pochlipię 15 minut, że jak to on, menda jedna, może mnie nie kochać ![]() ![]() Dlaczego na wizażu nie ma wątku o tańcach? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2338 |
Nie depcze krokusów
|
Szukałam kiedyś o tangu i zdziwił mnie brak wyników. Ale że wyszukiwarka forumowa jest do luftu, to każdy wie...
Wreszcie znalazłam jogę w Krk o śniadaniowej porze w sobotę.
![]() |
![]() |
#2339 | ||
Oby do wiosny
|
Cytat:
Pogrubione- tak bardzo ja!! ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2340 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I w tym względzie pilates jest bardziej podobny do takich typowych ćwiczeń "fitnessowych". Właśnie widziałam ostatnio na instagramie którąś modelkę ćwiczącą pilates na tej maszynie ![]() Malla No proszę, czyli też mnie poznałaś? ![]() ![]() ![]() A gdzie jest ta joga w soboty rano??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:09.