|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Dziewczyny, jak już pisałam nosiłam ostatnio na 1 oku Proclear miesięczny, a na drugim Zeissa 3 miesięcznego dla porównania. Różnicy w komforcie nie było, ale skończył mi się Zeiss i zdecydowałam się na zakup większej ilości Proclearów. Dzisiaj założyłam je na oba oczy i na tym na którym nosiłam Zeissa soczewka mnie uwiera ;( Od kiedy założyłam czyli już z 1,5 godziny :/
Jak myślicie czemu ![]() A czy znacie jakiś sklep w Kraku gdzie Optimy są tak tanio jak dziewczyny pisały w Gliwicach: 15-18 zł za szt :-O? |
![]() ![]() |
![]() |
#2312 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam taki problem, od dwóch tygodniu po niedługiej przerwie dalej noszę soczewki. Z zakładaniem i zdejmowaniem nie mam już problemu, z rozpoznawaniem odpowiedniej strony też. Nie wiem tylko dlaczego na lewym oku soczewka zawsze leży po prostu idealnie i wogóle jej nie czuję a na prawym lekko uwiera. Czy to się zmieni czy muszę wybrac się do okulisty ?
#2313 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiec ja polecam http://www.szkla.com/query.php?search=59&x=0&y=0 jest jeszcze taniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2314 |
Zakorzenienie
|
mafim, a kupowałaś już w tym sklepie? bo widzę, że faktycznie cena jest zniewalająco niska..
dziewczyny- czy któraś jest może z Gorzowa Wielkopolskiego i może któraś wie, gdzie mogą być sklepy z tanimi soczewkami? ![]()
![]() |
#2315 |
Raczkowanie
|
Mam już soczewki
![]() Pani doktor była bardzo miła, odpowiedziała na moje wszystkie pytania ![]() Mam soczewki Soflens 59 i płyn ReNu MultiPlus ![]() Soczewki mam kolosalnie mniejsze od okularów :P oko prawe w okularach miała -4,5, a w soczewkach -3,5, a oko lewe mam zamiast -3,5, to -3 ![]()
![]() |
#2316 |
Rozeznanie
|
Heh, ja zdecyduję się chyba na badanie w VE, żeby ich wypróbować
![]() Ale dopiero w sierpniu, bo teraz wyjechałam na wakacje... Wiem, że to pojawiało się tu już milion razy, ale przekopuje wątek i nie mogę znaleźć. Macie może jakąś tabelkę, która mówi, jakich płynów używać do jakich soczewek? Konkretnie interesują mnie soczewki B&L i J&J.
![]() |
#2317 |
Przyczajenie
|
Juz 2 razy i teraz tez czekam na przesylke. Kolezanka polecila mi ten sklep. Ja jestem zadowolona bo szybko wysylaja a i gratisik mi ostatnio dorzucili
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2318 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2319 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2320 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Zreszta tak samo bardzo kuszaca jest ofera sklapu podanego przez atabe - www.lensa.pl ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2321 |
Zakorzenienie
|
ja to B&L używam opti-free express, taki dała mi w pakiecie okulistka ;p
a czy soflens comfort 59 różni się bardzo od tych soflens59? mafin, skoro polecasz, to może się skuszę na ten sklep.. tylko nie wiem, co na to powie moja mama ![]() a jaki gratisik dostałaś?
![]() |
#2322 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.allegro.pl/show_user_auct...15&gr_id=48076 to jego konto, tym dysponuje na sztuki w chwili obecnej; można spytać na maila lub gg, może mieć inne moce i pewnie też inne wersje, bo je z tego sklepu bierze jak sądzę... ___________________ Ja niedawno kupiłam sobie na allegro dwa płyny, jeden Opti-Free Express 355m, a drugi B&L Renu MultiPlus 355ml, dziś przyszły. Do obu dostałam pojemniczki. Ten pojemniczek z B&L jest świetny, malutki taki, nie to co z Ciby, gdzie 60ml płynu zużyłam w tydzień. ![]() Będziemy testować teraz. ![]() Sprzedawca o nicku NAJLEPSZEdlaOCZU - mogę polecić, szybka wysyłka i wszystko ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2324 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
soflens comfort 59 to jest to samo co soflens59- z tego co mi wiadomo to nazwa rozni sie wgl. na kraj dystrybucji. A gratis dostalam plyn 60ml opti free. Przyda sie na wakacyjne wyjazdy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja płacę na allegro za dwa duże 49zł, albo za dwa duże + 1 mały 120ml (albo zamiast małego płynu krople do oczu) 59zł. Odbieram osobiście w sklepie w Krakowie, raz zapomniałam pójść to mi wysłano pocztą gratis ![]() U tego użytkownika co Ty kupujesz też widziałam fajne oferty, ale w sumie doliczając przesyłkę wychodzi mi na jedno, a jakoś wolę odbiór osobisty.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Krople do oczu też dostałam, gratis. Fakt, osobisty odbiór lepszy. Jeśli jest taka opcja to pewnie. Ale jeśli by nie było... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2327 |
Rozeznanie
|
wczoraj byłam u okulisty i zdecydowałam sie na soczewki,przy na nauce zakładania to az mi sie słabo robiło bonie moge jakos w oczach grzebac,no ale udało sie.tylko moj problem jest taki ze z daleko widze ok,a blisko to mi sie delikatnie rozmazuje. mam soczewki zwy6kłe ale na jedno oko mam astygmatyzm delkatny,czy to moze byc przyczyna.bo na tamte trzeba by był czekac na zamówienie wiec wziełam takie,bo mi szczegolnie chodzi na waklacje,a okulistka nie widziała przeciwskazan,poprostu nastepnym razem mam przyjsc wczesniej i bede miała zamówione.soczewki mam firmy J&J acuvue oasys with hydraclear plus.ktoras uzywała i jakie wrazenia.zapłaciłam u okulistki 115 za pudełko.i mozna w na alegro lub w sklepach kupic takie własnie co astygmatyzm sie ma.dzieki za odp.na okulary mam taka recepte. o.p -3.25 o.l-3.0,a soczewki o.p-3.75(oko z asty.)o.l-3.0 ,a z tego co czytałam to soczewki dobieraja słabsze niz wada,wiec nie wiem sama co mam myslec.
Edytowane przez madaK Czas edycji: 2008-07-04 o 11:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#2328 |
Wtajemniczenie
|
Na poczatku noszenia soczewek mialam dokladnie to samo, z bliska wszystko mi sie zamazywalo, za to z daleka widzialam swietnie. Przeskok z o dwie dioptrie za slabych okularow na soczewki o wlasciwej mocy powodowal, ze mialam za krotkie rece zeby czytac gazete
![]() Nosze soczewki toryczne, wiec to, ze troche gorzej widzisz z bliska nie jest raczej zwiazane z tym, ze nosisz zwykle soczewki. Wlasciwie do tej pory kiedy ogladam cos z baaardzo bliska mam wrazenie, ze "zoom" w moich oczach nie chce sie ustawic. |
![]() ![]() |
![]() |
#2329 |
Zakorzenienie
|
Ja też tak miałam, nie mogłam robić zakupów w supermarkecie ani jeździć na rowerze
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2330 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy w soczewkach poszłam w góry, bałam się że zlecę w dół. To co przy mnie, np. brzeg szlaku, było nieostre, ostra była natomiast dal, szczyty gór, dno doliny pode mną, miałam wrażenie, że kręci mi się w głowie. Mam też tak, że gdy zmieniam obiekt na który się gapię, traci się ostrość, muszę chwilę skupić wzrok na nowym miejscu, mrugnąć, zacisnąć powieki żeby widzieć jakoś w miarę, dokładnie to jest tak jakby był problem z zoomem, za to przy każdym spojrzeniu w dal ostrość mi wraca. Już się bałam, że coś ze mną nie tak... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2331 |
Wtajemniczenie
|
Mam dokładnie to samo! Najlepszy był pierwszy dzień w soczewkach i zakupy - wszystko wydawało mi się takie wielkie! I pierwsze spojrzenie na moje dłonie: "Boże, jakie one są ogromne!"
![]()
#2332 |
Zakorzenienie
|
![]()
ja miałam bardzo podobnie jak wy, ale tylko przez parę dni. po trzech, czterech dobach wszystko wróciło do normy, przyzwyczaiłam się do soczewek.
na początku miałam problemy z ostrością. gdy patrzyłam się na coś z bliska i potem nagle przeskoczyłam wzorkiem na coś, co było daleko, to ten drugi przedmiot widziałam o wiele gorzej. myślałam, że to wina zbyt słabej prawej soczewki, ale teraz już wszystko wróciło do normy. myślę, że oczy muszą się najpierw przyzwyczaić do tego, że mają jakąś gumę na sobie ![]()
![]() |
#2333 |
Rozeznanie
|
A ja mam pytanie z innej beczki
![]() Nosiłam tylko jeden rodzaj soczewek, PureVision z B&L, średnica 14, krzywizna 8.6. I mnie uwierały. I to dosyć znacznie. Czy to oznacza, że miałam za dużą krzywiznę? Bo wszystko robiłam prawidłowo, zakłądanie, ściąganie, czyszczenie itd. A one dalej mnie uwierały. Co mogło być nie tak? Czy powodem mógł być np. zły płyn? Używałam wtedy IWear z VE.
![]() |
#2334 |
Przyczajenie
|
ja nosze soczewki miesieczne, tez czasami mam ze nosze je mniej niz przez miesiac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2335 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2336 |
Zadomowienie
|
Ej dziewczyny a co myślicie o przedłużaniu noszenia soczewek, nie chodzi mi o jakieś długie terminy ale np o tydzień (miesięcznej soczewki). Bo zapomniałam zabrać z domu nad morze nowej soczewki a zbliża się termin wymiany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2337 |
Raczkowanie
|
Wiecie, mam problem. Chciałabym nosić soczewki, ale moja mam mi nie pozwala, mówi że się nie zgadza, bo podobno jestem na to zbyt nie odpowiedzialna i nabawię się jakiś zapaleń np. spojówek. Nie wiem jak ją przekonać....
|
![]() ![]() |
![]() |
#2338 |
Podróżniczka
|
Czasem zdaza mi sie nosic soczewki dwutygodniowe dluzej o tydzien, nie wydaje mi sie by to mialo znaczenie, ale znacznie obniza sie komfort noszenia soczewek. Zaczynasz je "czuc" na oku, jakby uwieraly. Poza tym zawsze obserwuj soczewki, jezeli chcesz przedluzyc ich noszenie zwracaj uwage czy nie sa uszkodzone brzegi soczewki. Termin noszenia soczewek jest raczej umowny i nic nie stanie sie jesli przedluzysz go o trzy dni czy nawet tydzien, choc nie jest to zalecane.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2339 | |
Zadomowienie
|
dzięki, będę je uważnie obserwowała
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co to za problem przemyć soczewkę raz dziennie przy zdejmowaniu i nalanie płynu do pojemniczka?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:52.