Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-01, 09:22   #2311
lalaith
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Dziewczyny, jak już pisałam nosiłam ostatnio na 1 oku Proclear miesięczny, a na drugim Zeissa 3 miesięcznego dla porównania. Różnicy w komforcie nie było, ale skończył mi się Zeiss i zdecydowałam się na zakup większej ilości Proclearów. Dzisiaj założyłam je na oba oczy i na tym na którym nosiłam Zeissa soczewka mnie uwiera ;( Od kiedy założyłam czyli już z 1,5 godziny :/
Jak myślicie czemu ? Mam nadzieję że mi to przejdzie za jakiś czas bo będę musiała ściągnąć soczewki i zastanowić się co dalej..

A czy znacie jakiś sklep w Kraku gdzie Optimy są tak tanio jak dziewczyny pisały w Gliwicach: 15-18 zł za szt :-O?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 09:29   #2312
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

A ja mam taki problem, od dwóch tygodniu po niedługiej przerwie dalej noszę soczewki. Z zakładaniem i zdejmowaniem nie mam już problemu, z rozpoznawaniem odpowiedniej strony też. Nie wiem tylko dlaczego na lewym oku soczewka zawsze leży po prostu idealnie i wogóle jej nie czuję a na prawym lekko uwiera. Czy to się zmieni czy muszę wybrac się do okulisty ?

Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 12:07   #2313
mafim
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
Sentenciss, dzięki

A ja mam jeszcze jedno pytanie (przepraszam, zamęczę was:P). Czy to możliwe, żeby była taka wielka różnica w cenach:
http://www.twojesoczewki.com/soczewk...products_id/35
http://www.sklep-soczewki.pl/product...products_id=40 ??
Bo byłam dzisiaj u optyka, pokazał mi opakowanie Soflens59 i powiedział, że jak coś, to kupię u niego takie. Więc ja poszukałam trochę w Internecie i znalazłam te dwie strony z zupełnie różnymi cenami!

Wiec ja polecam http://www.szkla.com/query.php?search=59&x=0&y=0 jest jeszcze taniej
mafim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 12:40   #2314
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

mafim, a kupowałaś już w tym sklepie? bo widzę, że faktycznie cena jest zniewalająco niska..

dziewczyny- czy któraś jest może z Gorzowa Wielkopolskiego i może któraś wie, gdzie mogą być sklepy z tanimi soczewkami?
Stary 2008-07-01, 16:40   #2315
Sentenciss
Raczkowanie

Mam już soczewki
Pani doktor była bardzo miła, odpowiedziała na moje wszystkie pytania
Mam soczewki Soflens 59 i płyn ReNu MultiPlus
Soczewki mam kolosalnie mniejsze od okularów :P
oko prawe w okularach miała -4,5, a w soczewkach -3,5, a oko lewe mam zamiast -3,5, to -3

60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50
Sentenciss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 17:43   #2316
SophieNeveu
Rozeznanie

Heh, ja zdecyduję się chyba na badanie w VE, żeby ich wypróbować
Ale dopiero w sierpniu, bo teraz wyjechałam na wakacje...

Wiem, że to pojawiało się tu już milion razy, ale przekopuje wątek i nie mogę znaleźć. Macie może jakąś tabelkę, która mówi, jakich płynów używać do jakich soczewek? Konkretnie interesują mnie soczewki B&L i J&J.
Stary 2008-07-01, 17:45   #2317
mafim
Przyczajenie

Juz 2 razy i teraz tez czekam na przesylke. Kolezanka polecila mi ten sklep. Ja jestem zadowolona bo szybko wysylaja a i gratisik mi ostatnio dorzucili

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-01, 18:06   #2318
Sentenciss
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SophieNeveu Pokaż wiadomość

Wiem, że to pojawiało się tu już milion razy, ale przekopuje wątek i nie mogę znaleźć. Macie może jakąś tabelkę, która mówi, jakich płynów używać do jakich soczewek? Konkretnie interesują mnie soczewki B&L i J&J.
Ja mam soczewki B&L i używam płynu ReNu MultiPlus. Pisze na nim, że może być stosowany do wszystkich soczewek miękkich.

60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50
Sentenciss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 18:21   #2319
mafim
Przyczajenie

Cytat:

Do J&J opti free a do B&L renu - takie info udzielil mi kiedys optyk
Stary 2008-07-01, 18:52   #2320
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
Przecież ja polecałam ten sklep i pisałam, że zamawiałam z niego często.

Rzeczywiscie nie zauwazylam Chyba sie skusze nastepnym razem.
Zreszta tak samo bardzo kuszaca jest ofera sklapu podanego przez atabe - www.lensa.pl

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 23:58   #2321
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

ja to B&L używam opti-free express, taki dała mi w pakiecie okulistka ;p

a czy soflens comfort 59 różni się bardzo od tych soflens59?

mafin, skoro polecasz, to może się skuszę na ten sklep.. tylko nie wiem, co na to powie moja mama
a jaki gratisik dostałaś?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-02, 10:37   #2322
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mafim Pokaż wiadomość
Do J&J opti free a do B&L renu - takie info udzielil mi kiedys optyk
Tak jest teoretycznie, ale tak naprawdę do każdych soczewek można używać każdego płynu. Ja bym raczej płyny dobierała do oczy na zasadzie "wrażliwsze oczy - delikatniejszy płyn".
Stary 2008-07-03, 11:17   #2323
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak już pisałam nosiłam ostatnio na 1 oku Proclear miesięczny, a na drugim Zeissa 3 miesięcznego dla porównania. Różnicy w komforcie nie było, ale skończył mi się Zeiss i zdecydowałam się na zakup większej ilości Proclearów. Dzisiaj założyłam je na oba oczy i na tym na którym nosiłam Zeissa soczewka mnie uwiera ;( Od kiedy założyłam czyli już z 1,5 godziny :/
Jak myślicie czemu ? Mam nadzieję że mi to przejdzie za jakiś czas bo będę musiała ściągnąć soczewki i zastanowić się co dalej..

A czy znacie jakiś sklep w Kraku gdzie Optimy są tak tanio jak dziewczyny pisały w Gliwicach: 15-18 zł za szt :-O?
Ten gość z Gliwic ma konto na allegro, 2-3zł taniej tam ma niż w sklepie, więc może tam spróbujesz...

http://www.allegro.pl/show_user_auct...15&gr_id=48076
to jego konto, tym dysponuje na sztuki w chwili obecnej; można spytać na maila lub gg, może mieć inne moce i pewnie też inne wersje, bo je z tego sklepu bierze jak sądzę...

Ja niedawno kupiłam sobie na allegro dwa płyny, jeden Opti-Free Express 355m, a drugi B&L Renu MultiPlus 355ml, dziś przyszły. Do obu dostałam pojemniczki. Ten pojemniczek z B&L jest świetny, malutki taki, nie to co z Ciby, gdzie 60ml płynu zużyłam w tydzień. Każdy z nich kosztował trochę ponad 20zł, jeden ma termin do końca 2009, drugi do 2010 roku.
Będziemy testować teraz.

Sprzedawca o nicku NAJLEPSZEdlaOCZU - mogę polecić, szybka wysyłka i wszystko ok.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 13:49   #2324
mafim
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
ja to B&L używam opti-free express, taki dała mi w pakiecie okulistka ;p

a czy soflens comfort 59 różni się bardzo od tych soflens59?

mafin, skoro polecasz, to może się skuszę na ten sklep.. tylko nie wiem, co na to powie moja mama
a jaki gratisik dostałaś?

soflens comfort 59 to jest to samo co soflens59- z tego co mi wiadomo to nazwa rozni sie wgl. na kraj dystrybucji.
A gratis dostalam plyn 60ml opti free. Przyda sie na wakacyjne wyjazdy
Stary 2008-07-03, 19:10   #2325
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość

Ja niedawno kupiłam sobie na allegro dwa płyny, jeden Opti-Free Express 355m, a drugi B&L Renu MultiPlus 355ml, dziś przyszły. Do obu dostałam pojemniczki. Ten pojemniczek z B&L jest świetny, malutki taki, nie to co z Ciby, gdzie 60ml płynu zużyłam w tydzień. Każdy z nich kosztował trochę ponad 20zł, jeden ma termin do końca 2009, drugi do 2010 roku.
Będziemy testować teraz.
Ja właśnie z tego powodu używam płynu Renu, bo te pojemniczki mają świetne, a zwykle na płynie pisze że można używać pojemniczków tylko dołanczanych do płynu (choć wg mnie to pewnie reklamowe sranie w banie!) Nie mam jakiś specjalnie uwrażliwionych oczu na płyny, wszystkie mi służą więc kupuję ten.
Ja płacę na allegro za dwa duże 49zł, albo za dwa duże + 1 mały 120ml (albo zamiast małego płynu krople do oczu) 59zł. Odbieram osobiście w sklepie w Krakowie, raz zapomniałam pójść to mi wysłano pocztą gratis ))
U tego użytkownika co Ty kupujesz też widziałam fajne oferty, ale w sumie doliczając przesyłkę wychodzi mi na jedno, a jakoś wolę odbiór osobisty..
Stary 2008-07-04, 07:34   #2326
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Ja właśnie z tego powodu używam płynu Renu, bo te pojemniczki mają świetne, a zwykle na płynie pisze że można używać pojemniczków tylko dołanczanych do płynu (choć wg mnie to pewnie reklamowe sranie w banie!) Nie mam jakiś specjalnie uwrażliwionych oczu na płyny, wszystkie mi służą więc kupuję ten.
Ja płacę na allegro za dwa duże 49zł, albo za dwa duże + 1 mały 120ml (albo zamiast małego płynu krople do oczu) 59zł. Odbieram osobiście w sklepie w Krakowie, raz zapomniałam pójść to mi wysłano pocztą gratis ))
U tego użytkownika co Ty kupujesz też widziałam fajne oferty, ale w sumie doliczając przesyłkę wychodzi mi na jedno, a jakoś wolę odbiór osobisty..
Tak, widziałam te oferty po dwa opakowania. Jeśli płyn mi się spodoba to pewnie też się skuszę. Na razie chciałam popróbować. Ale pojemniczki B&L mnie urzekły.
Krople do oczu też dostałam, gratis.

Fakt, osobisty odbiór lepszy. Jeśli jest taka opcja to pewnie. Ale jeśli by nie było...

Stary 2008-07-04, 09:40   #2327
madaK
Rozeznanie

wczoraj byłam u okulisty i zdecydowałam sie na soczewki,przy na nauce zakładania to az mi sie słabo robiło bonie moge jakos w oczach grzebac,no ale udało sie.tylko moj problem jest taki ze z daleko widze ok,a blisko to mi sie delikatnie rozmazuje. mam soczewki zwy6kłe ale na jedno oko mam astygmatyzm delkatny,czy to moze byc przyczyna.bo na tamte trzeba by był czekac na zamówienie wiec wziełam takie,bo mi szczegolnie chodzi na waklacje,a okulistka nie widziała przeciwskazan,poprostu nastepnym razem mam przyjsc wczesniej i bede miała zamówione.soczewki mam firmy J&J acuvue oasys with hydraclear plus.ktoras uzywała i jakie wrazenia.zapłaciłam u okulistki 115 za pudełko.i mozna w na alegro lub w sklepach kupic takie własnie co astygmatyzm sie ma.dzieki za odp.na okulary mam taka recepte. o.p -3.25 o.l-3.0,a soczewki o.p-3.75(oko z asty.)o.l-3.0 ,a z tego co czytałam to soczewki dobieraja słabsze niz wada,wiec nie wiem sama co mam myslec.

Edytowane przez madaK
Czas edycji: 2008-07-04 o 11:49
madaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 10:52   #2328
misiapisia
Wtajemniczenie

Na poczatku noszenia soczewek mialam dokladnie to samo, z bliska wszystko mi sie zamazywalo, za to z daleka widzialam swietnie. Przeskok z o dwie dioptrie za slabych okularow na soczewki o wlasciwej mocy powodowal, ze mialam za krotkie rece zeby czytac gazete Dodatkowo mialam problem z okreslaniem rozmiarow, zauwazylam to placac w sklepie, w okularach monety wydawaly mi sie duze, a kiedy nosilam soczewki wydawaly sie dziwnie malutkie i musialam dokladnie sie im przygladac, zeby sprawdzic, czy wyliczylam wlasciwa kwote.
Nosze soczewki toryczne, wiec to, ze troche gorzej widzisz z bliska nie jest raczej zwiazane z tym, ze nosisz zwykle soczewki.
Wlasciwie do tej pory kiedy ogladam cos z baaardzo bliska mam wrazenie, ze "zoom" w moich oczach nie chce sie ustawic.

misiapisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 11:49   #2329
lalaith
Zakorzenienie

Ja też tak miałam, nie mogłam robić zakupów w supermarkecie ani jeździć na rowerze To normalna reakcja oka, ostrzegał mnie przed tym okulista żebym się nie martwiła. Mija po tygodniu, dwóch!
Stary 2008-07-04, 12:21   #2330
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiapisia Pokaż wiadomość
Na poczatku noszenia soczewek mialam dokladnie to samo, z bliska wszystko mi sie zamazywalo, za to z daleka widzialam swietnie. Przeskok z o dwie dioptrie za slabych okularow na soczewki o wlasciwej mocy powodowal, ze mialam za krotkie rece zeby czytac gazete Dodatkowo mialam problem z okreslaniem rozmiarow, zauwazylam to placac w sklepie, w okularach monety wydawaly mi sie duze, a kiedy nosilam soczewki wydawaly sie dziwnie malutkie i musialam dokladnie sie im przygladac, zeby sprawdzic, czy wyliczylam wlasciwa kwote.
Nosze soczewki toryczne, wiec to, ze troche gorzej widzisz z bliska nie jest raczej zwiazane z tym, ze nosisz zwykle soczewki.
Wlasciwie do tej pory kiedy ogladam cos z baaardzo bliska mam wrazenie, ze "zoom" w moich oczach nie chce sie ustawic.
Ja też to mam!

Gdy w soczewkach poszłam w góry, bałam się że zlecę w dół. To co przy mnie, np. brzeg szlaku, było nieostre, ostra była natomiast dal, szczyty gór, dno doliny pode mną, miałam wrażenie, że kręci mi się w głowie.

Mam też tak, że gdy zmieniam obiekt na który się gapię, traci się ostrość, muszę chwilę skupić wzrok na nowym miejscu, mrugnąć, zacisnąć powieki żeby widzieć jakoś w miarę, dokładnie to jest tak jakby był problem z zoomem, za to przy każdym spojrzeniu w dal ostrość mi wraca.

Już się bałam, że coś ze mną nie tak...

Stary 2008-07-04, 14:17   #2331
corka_rosy
Wtajemniczenie

Mam dokładnie to samo! Najlepszy był pierwszy dzień w soczewkach i zakupy - wszystko wydawało mi się takie wielkie! I pierwsze spojrzenie na moje dłonie: "Boże, jakie one są ogromne!" Teraz już się przyzwyczaiłam, tylko czasem mam problemy z zoomem.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 14:22   #2332
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow
Question Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

ja miałam bardzo podobnie jak wy, ale tylko przez parę dni. po trzech, czterech dobach wszystko wróciło do normy, przyzwyczaiłam się do soczewek.
na początku miałam problemy z ostrością. gdy patrzyłam się na coś z bliska i potem nagle przeskoczyłam wzorkiem na coś, co było daleko, to ten drugi przedmiot widziałam o wiele gorzej. myślałam, że to wina zbyt słabej prawej soczewki, ale teraz już wszystko wróciło do normy.

myślę, że oczy muszą się najpierw przyzwyczaić do tego, że mają jakąś gumę na sobie
Stary 2008-07-04, 14:38   #2333
SophieNeveu
Rozeznanie

A ja mam pytanie z innej beczki
Nosiłam tylko jeden rodzaj soczewek, PureVision z B&L, średnica 14, krzywizna 8.6. I mnie uwierały. I to dosyć znacznie. Czy to oznacza, że miałam za dużą krzywiznę? Bo wszystko robiłam prawidłowo, zakłądanie, ściąganie, czyszczenie itd. A one dalej mnie uwierały. Co mogło być nie tak? Czy powodem mógł być np. zły płyn? Używałam wtedy IWear z VE.
Stary 2008-07-04, 16:08   #2334
jolus21
Przyczajenie

ja nosze soczewki miesieczne, tez czasami mam ze nosze je mniej niz przez miesiac
jolus21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 16:53   #2335
chooco
Zadomowienie

Cytat:
A ja mam pytanie z innej beczki
Nosiłam tylko jeden rodzaj soczewek, PureVision z B&L, średnica 14, krzywizna 8.6. I mnie uwierały. I to dosyć znacznie. Czy to oznacza, że miałam za dużą krzywiznę? Bo wszystko robiłam prawidłowo, zakłądanie, ściąganie, czyszczenie itd. A one dalej mnie uwierały. Co mogło być nie tak? Czy powodem mógł być np. zły płyn? Używałam wtedy IWear z VE.
Skoro uwierały to może faktycznie za duża krzywizna, może wypróbuj J&J Acuvue Advance z krzywizną 8.3 bo chyba nie wszystkie firmy robią soczewki z tak małymi krzywiznami

szafa . wish
chooco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 16:55   #2336
chooco
Zadomowienie

Ej dziewczyny a co myślicie o przedłużaniu noszenia soczewek, nie chodzi mi o jakieś długie terminy ale np o tydzień (miesięcznej soczewki). Bo zapomniałam zabrać z domu nad morze nowej soczewki a zbliża się termin wymiany

szafa . wish
Stary 2008-07-04, 17:08   #2337
Nillette Flow
Raczkowanie

Wiecie, mam problem. Chciałabym nosić soczewki, ale moja mam mi nie pozwala, mówi że się nie zgadza, bo podobno jestem na to zbyt nie odpowiedzialna i nabawię się jakiś zapaleń np. spojówek. Nie wiem jak ją przekonać....
Nillette Flow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 17:29   #2338
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez chooco Pokaż wiadomość
Ej dziewczyny a co myślicie o przedłużaniu noszenia soczewek, nie chodzi mi o jakieś długie terminy ale np o tydzień (miesięcznej soczewki). Bo zapomniałam zabrać z domu nad morze nowej soczewki a zbliża się termin wymiany
Czasem zdaza mi sie nosic soczewki dwutygodniowe dluzej o tydzien, nie wydaje mi sie by to mialo znaczenie, ale znacznie obniza sie komfort noszenia soczewek. Zaczynasz je "czuc" na oku, jakby uwieraly. Poza tym zawsze obserwuj soczewki, jezeli chcesz przedluzyc ich noszenie zwracaj uwage czy nie sa uszkodzone brzegi soczewki. Termin noszenia soczewek jest raczej umowny i nic nie stanie sie jesli przedluzysz go o trzy dni czy nawet tydzien, choc nie jest to zalecane.

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 17:52   #2339
chooco
Zadomowienie

dzięki, będę je uważnie obserwowała Bo nasłuchałam się że teraz nie będzie widać żadnych skutków ubocznych ale ponoć po kilku latach mogą wyjaść jakieś zapalenia spojówek itp brrr

Cytat:
Napisane przez Nillette Flow Pokaż wiadomość
Wiecie, mam problem. Chciałabym nosić soczewki, ale moja mam mi nie pozwala, mówi że się nie zgadza, bo podobno jestem na to zbyt nie odpowiedzialna i nabawię się jakiś zapaleń np. spojówek. Nie wiem jak ją przekonać....
To pokaż swojej mamie że jesteś odpowiedzialna. Rzetelnie wykonuj wszystko o co cię poprosi, nigdy się nie spóźniaj itd, może wtedy da się przekonać I oczywiście następnym razem zanim pójdziesz zapytać napisz sobie dłuugą listę powodów dla których chcesz nosić soczewki, poczytaj więcej o pielęgnacji i przedstaw jej to szczegółowo. Zobaczy że wiesz co robisz i może się zgodzi. Powodzenia

szafa . wish
Stary 2008-07-04, 18:25   #2340
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez Nillette Flow Pokaż wiadomość
też miałam problem z mamą, ale u mnie chodziło raczej o pieniądze.. no i też bała się, że może to mi zniszczyć oczy. ale dałam jakoś radę ją namówić. grunt to zebrać odpowiednie argumenty. przeczytaj jej kilka rzetelnych wypowiedzi, poszperaj po internecie. przy soczewkach nie trzeba być ogromnie odpowiedzialnym- moim zdaniem wystarczy być tylko systematycznym..
co to za problem przemyć soczewkę raz dziennie przy zdejmowaniu i nalanie płynu do pojemniczka?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości