![]() |
#2311 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Szalone Krakowianki pędzą dalej! - cz. XIV
Cytat:
Z tego przywileju korzysta wciąż mało osób, bo prawie nikt o nim nie wie ![]() Ja mam tak ze 138 i 522, ale tych rejonów pewnie nie znacie, więc wolałam przytoczyć przykład bliżej centrum ![]() Cytat:
Dzięki Malla, utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że jeżdżę przepisowo ![]()
Czasami musisz zapomnieć, jak się czujesz, przypomnieć sobie, na co zasługujesz i przedzierać się do przodu. Edytowane przez granatowo Czas edycji: 2011-11-05 o 10:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2312 |
maszyna, nie człowiek
|
Mojego kolegę złapali jak jechał 1 przystanek 9tką, mial kartę na 1 i wysiadał na rondzie kocmyrzowskim, przystnki sa po różnych stronach ronda. Chyba, ze coś się zmienilo, to była za czasów jego liceum, czyli ze 4 lata temu.
#2313 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jadę na targi książki ![]() Kasiencja bardzo chcę wpaść wieczorem ale nie wiem o której się wyrobię ![]()
![]() |
#2314 |
Pani Buka
|
ja i tak mam na wszystkie linie, ale bez jaj, to już nie można wysiąść na innym przystanku?
mieszkam przy dużym skrzyżowaniu, część linii odbija na Kurdwanów, część jedzie prosto, ja wysiadam raz po tej stronie ulicy, raz po tej. jakbym hipotetycznie miała wykupiony bilet na trasę 13-stki, która jedzie prosto, na Bieżanów, a wsiadłabym np. na Cmentarzu Podgórskim w 6, która skręca, ale wysiadłabym na przystanku o tej samej nazwie, tylko po drugiej stronie ulicy, to mogłabym dostać mandat? nie wierzę ![]() ![]() M-ka, będziemy czekać ![]()
#2315 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mnie jeszcze zastanawia jedna rzecz - problem czasówek. Chcę się wybrać w trasę (dla ułatwienia jedną linią), która według rozkładu na stronie MPK trwa 14minut. Kupuję więc bilet 15minutowy, bo po co przepłacać? I... przez korki przejazd trwa 2 minuty dłużej. Dlaczego przy kontroli mam być pociągnięta do odpowiedzialności? Skąd mam wiedzieć ile będzie jechał dany autobus/tramwaj? Równie dobrze może to być tylko jeden przystanek np. jadąc 501. Wsiadam na Rondzie Mogilskim, chcę wysiąść na kolejnym, czyli na Olszy II. Teoretycznie powinno to trwać kilka minut, ale czasem na Brodowicza i Pilotów są takie korki, że odcinek ten przemierzam 3x dłużej. Pewnych rzeczy nie da się przewidzieć, ale dlaczego winnym ma być pasażer? Kierowca ma rozkład jazdy swojego pojazdu i łatwo można sprawdzić ile ów przejazd powinien trwać. ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Nikt nie odbiera na razie ![]()
![]() |
#2316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też się zawsze zastanawiałam, jak to jest z tymi autobusami ![]() A propos naszej dyskusji na temat rat - 400 000 na 30 lat, to około 2300-2500 zł ![]() ![]() Edytowane przez SdC Czas edycji: 2011-11-05 o 10:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2317 | |
Zadomowienie
|
Dzisiaj w The Voice of Poland będzie śpiewała moja koleżanka, którą znam od wieeeluuu wieeeluuu lat. Chodziłyśmy przez 9 lat do jednej klasy
![]() Co prawda szykuje Wam się, z tego co czytałam, impreza, ale gdyby któraś została w domu to polecam TVP 2 ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
![]() Nie tak źle? Oddajesz ponad 200% ![]() Wiem, wiem... IRR i zmiana wartości pieniądza w czasie, ale dla mnie to i tak złodziejstwo ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2318 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2319 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Pamiętaj też o ograniczeniu Rekomendacji T. Tyle lat temu byłam na studiach i obowiązywał już przejazd przystanek przed i po.
![]() ![]() |
![]() |
#2320 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja też rozumiem, że za pożyczone pieniądze trzeba zapłacić, ale mierzi mnie to, że ponad 2x tyle co wzięłam. Dla mnie to czyste lichwiarstwo ![]() ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2321 |
Nie depcze krokusów
|
Koszt kredytu wzrasta przez stosowanie ubezpieczeń itp. o których nie informują internetowe kalkulatory.
Szczerze to w żadnych z 3 banków, w których pracowałam, nie spotkałam się z ratą 2000-2500 dla zwykłego człowieka przy kwocie 400.000 kredytu w PLN bez wysokiego wkładu własnego i wysokich zarobków... Nie jest to niemożliwe, ale przeciętne młode małżeństwo dostanie jakieś 300.000 i będzie mieć właśnie taką ratę. Ale ja kredytu nie brałam, to tylko moje obserwacje klientów. Kiepsko się pisze jak ciepła kulka rozkłada się na kolanach ![]() Kama - jak tam halny? ![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2011-11-05 o 11:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#2322 |
maszyna, nie człowiek
|
Nie wykluczam, że z tym biletem mogło być nawet ciut wczesniej niż 4 lata temu, ale poszło właśnie o przystanki po dwóch różnych stronach ronda.
A z czasówkami to w ogóle dla mnie paranoja. Jak wprowadzili w sierpniu te zmiany i 1 dnia jechałam na jednorazowych biletach to miałam świadomosć, ze jest tlyko jedna opcja kupna u keirowcy - ulgowy godzinny/zwykły godzinny. Więc po prostu poprosiłam o ulgowe, bo i tak sprzedają tlyko godzinne. A facet, który w sumie powinien być lepiej poinformowany ode mnie, nie miał pojęcia jakie ma bilety i sie zaczął burzyć, jaki ulgowy, czy nie studencki, po czym zorientował się, że faktycznie ma tlyko ulgowe i normalne godzinne ![]()
#2323 | |||||||
Zakorzenienie
|
będę dzisiaj na spotkaniu- Malla czy w związku z tym będziesz też Ty i możesz mi wziąć przewodnik?
Cytat:
jeśli chodzi o stosunki polsko- niemieckie to wg. mnie jest to dużo bardziej obszerny temat nie mówiąc o jego skomplikowaniu ale np. fajny może być aspekt życia ludzi na granicy państw, mieszanych małżeństw, Ślązaków albo idąc już dalej (bliżej) w historię może np. stosunki pol.-niem. w okresie RFNu i NRD z murem berlińskim w tle? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() jeśli karty nie posiadasz to opisz tą sytuację jw. z zaznaczeniem, że od x lat mieszkasz w Krk i nigdy nie zdarzylo Ci się dostać mandatu, że kasujesz bilety i bla bla bla. tylko że najlepiej jest napisać takie pismo, zanieść osobiście i tą karę zapłacić, bo płacisz mniej do 7(10dni) od wystawienia mandatu. potem jak uznają Ci tą prośbę to kasę, z małym potrąceniem, Ci zwrócą Cytat:
kiedyś usłyszałam jadąc w nocy autobusem, że karta miejska nie obowiązuje w nocy tzw. w sensie że mam np. kartę na tramwaj 8, a jadę nocnym po tej samej trasie. wg. mojego rozumienia podanego przez Ciebie pkt. jest to błędne. a już w tym temacie- jak myślicie, jak doładuję sobie kartę na bilet studencki i w trakcie miesiąca skończę 26lat ![]() Cytat:
![]() ale myślę, że z czasówką można by było się wykłócać. w autobusach są kamery i będąc upierdliwym można poprosić o sprawdzenie na którym przystanku wsiadłaś, sprawdzić czas przejazdu autobusu i na tej podstawie domagać się odstąpienia od mandatu Cytat:
wysokość zarobków nijak się ma do wysokości raty kredytu, ale do zdolności. jeśli ma się zdolność na 400 000 zł to rata wyliczana jest przecież na podstawie kwoty kredytu a nie wysokości zarobków. koszt kredytu wzrasta przede wszystkim gdy: - ma się niski wkład własny (poniżej 20%) wartości kredytu lub nie ma się go wcale -nie ma się ubezpieczenia na życie - do czasu wpisu do ks. wieczystej ale to jest okres max do 6miesięcy i w zasadzie chyba tyle.
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2324 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
2. Ode mnie dopiero miesiąc temu chcieli legitymację, nie pokazałam, ale dałam dowód, obejrzeli i nic mi nie zrobili. 3. Wkład własny musiałby wynosić 80.000 przy takim kredycie, to dużo. Banki często obniżają oprocentowanie za ubezpieczenie, posiadania rachunków, karty kredytowej, kredytu na remont, produktów inwestycyjnych, dlatego o tym wspomniałam. Pomostówkę szybko się załatwia, ale też trzeba brać pod uwagę, że raty na początku są wyższe. Wysokość zarobków ma się do raty kredytu sporo wg Rekomendacji T. Zobowiązania finansowe nie mogą przekraczać 50 lub 65% dochodu (jeśli przekracza ustalony próg), a banki starają się unikać górnej granicy, żeby kredytobiorca miał za co żyć i opłacać rachunki, bo inaczej wzrasta ryzyko niespłacania kredytu. Ale bardziej mi faktycznie chodziło o to, że zarabiając np. 2500 do ręki w 2 osoby trudno o tak wysoką zdolność kredytową. Mój eks zarabia kilka tysięcy do ręki i kredyt na 2-pokojowe musiał wziąć z ojcem.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2011-11-05 o 12:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2325 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2. To jest totalna durnota. Ja jeżdżę nocnymi po trasie ![]() 3. Nie mam pojęcia ![]() 4. Dlatego ja się trzymam czasów z rozkładu ![]() 5. Co do pogrubionego. Rekomendacja T wprowadziła (bodajże od 2011 r), że jeśli Twoje zarobki są niższe niż średnia krajowa to rata kredytu może stanowić max 50% pensji (netto) a jeśli powyżej to 65%. Przy czym są to wartości marginalne i nie każdy bank się na nie zgadza. Ale za 300.000 też można kupić fajne mieszkanie -> http://www.domiporta.pl/details,3079...+listopada.asp (zwłaszcza jeśli nie planuje się dzieci dość szybko ![]() ![]() Bo przytoczone przeze mnie mieszkanie jest urządzone nowocześnie i w zasadzie nie trzeba wielkich remontów, by w nim zamieszkać w fajnych warunkach ![]()
Czasami musisz zapomnieć, jak się czujesz, przypomnieć sobie, na co zasługujesz i przedzierać się do przodu. Edytowane przez granatowo Czas edycji: 2011-11-05 o 12:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2327 |
Zakorzenienie
|
Ale się dzisiaj namachałam pędzlami
![]() ![]() ![]()
#2328 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2329 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
2. Ja widzę, że mają takie biało-czarne kartki z odjazdami ![]() ![]() 3. No aneks, aneks... Zależy kto co lubi. Mnie nie przeszkadza, zwłaszcza jeśli nie jest to kawalerka i śpiąc nie czuję jak TŻ robi jajecznicę na boczku ![]()
![]() |
#2330 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2331 |
Zakorzenienie
|
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2332 | ||
Pani Buka
|
dlatego ja nie kupuję na jedną czy dwie linie, bo co prawda kursuję na w miarę stałych trasach, ale dość często podjeżdżam 1-2 przystanki w inną stronę albo w ogóle gdzie indziej. tak czy siak - zamotane to
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() koszmar z tymi mieszkaniami. nie wyobrażam sobie przez 30 lat oddawać połowę pensji na ratę, chyba że ta pensja byłaby pewna i dość wysoka, a na to widzę niewielkie szanse ![]() to znaczy - wiem, że na wynajem też idą pieniądze, ale w kryzysowej sytuacji zawsze można zrezygnować... mam wrażenie że nigdy nie będzie mnie na to stać ![]()
![]() |
#2333 | |
Nie depcze krokusów
|
Właśnie spotkałam u swoich sąsiadów Himkę
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2334 |
maszyna, nie człowiek
|
Nie wiem jak pomalować paznokci, to chyba czas na usprawiedliwione kupno nowego lakieru, tak?
![]() Ja póki co odpicowuję mój pokoj, bo kilka lat pewnie tu pomieszkam. Musze w końcu zorbić porządek z bambetlami, bo od września nie mam na to czasu ![]()
#2335 |
Nie depcze krokusów
|
nicRu - czemu taki avek?
![]() A ja nie wiem, jak pomalować przy kocie, żeby go nie uciapkać...
![]() |
#2336 |
maszyna, nie człowiek
|
Bo ten kicz (trudno inaczej tę wizję nazwać, kiczowata dziewczyna) mnie powalił na kolana. Gdybym mogla tak pięknie wyglądac odziana w kicz, to mogłabym się w kicz przyodziewać. a tak siedze burym swetrze i maluje paznokcie na różowo
![]() (zawsze chciałam byc blondynka, ale po 9 roku zycia całkowicie pociemniałam, a blond nie pasuje mi w zaden sposób ![]()
#2337 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. to jeździsz na studenckim? ![]() 3. w tym sensie oczywiście że się mają tylko prawda jest taka, że jeśli zarobki nie będą dość wysokie to po prostu nie będzie się miało zdolności na kredyt np. ten 400.000, więc czy to jest 50% czy 65% czy ileś tam to już insza inszość Cytat:
![]() a czego potrzebujesz? ja coś niecoś wiem Cytat:
![]() hmmmm czyli jak mam bilet na 50 mogę wysiąść na limanowskiego i podjechać pod koronę tak? bardziej obrazowo-wysiąść na mogilskim i podjechać na narzymskiego? 2. ale zawsze można godz. zweryfikować z tym, co jest na rozkładzie na przystanku ![]() 3. prawda? koszmar! Cytat:
Cytat:
kredyt to poważna decyzja i na pewno przerażająca, ale wydaje mi się, że lepiej jest podjąć takie ryzyko niż cały zycie komuś pchać kasę do kieszeni. Zwłaszcza jak ma się własną rodzinę gdzie trzeba już wynająć całe mieszkanie a jego koszt to ok. 2 500tys. tyle samo można płacić za ratę. poza tym zawsze można jakąś nadwyżkę finansową odkładać i te raty nadpłacać, a po zazwyczaj 3latach można spłacać w nieograniczonych transzach więc jak się np. trafi grubsza gotówka to od razu wrzucasz ją na poczet raty i kredyt maleje ![]() jak można zawsze zrezygnować z mieszkania? a gdzie się będzie mieszkać? ok, można np. wrócić do rodziców. ale tak samo z kredytowanym mieszkaniem- coś się dzieje, można wrócić do rodziców i wynajmować spłacając tymi pieniędzmi ratę. są różne opcje tylko trzeba się odważyć ![]() ale mi coś huknęło za oknem! ![]()
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2338 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2339 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co to za "pracowita" Malla na avie? ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2340 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:09.