|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI
hej
Eluś synek cudny moze keidys was spotkamy na spacerku ![]() kurde my pobudki co godzine dzis masakra ledwo zyje gabi 2 ataki histerii dzis masakrejszyn jednym slowem ja dostalam tylko musze sie zmusic urobic i odcisnac hehe bebikiem i dostal pierwszy raz marchew z jabluszkiem ![]() aaaaa zaczelam cwiczyc wczoraj i dzis mnie brzuszek troszke boli ale nic potem pocwicze jak juz zaczelam ja przytylam 23 zostalo mi 3 :P ehhhh mnie z kg chyba nikt nie pobije 2 ciaze i 2 razy to samooo |
![]() ![]() |
![]() |
#2312 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
Po co Ty ćwiczysz Chudzielcu, sprzątanie tego Twojego pałacu to najlepszy trening ![]() u mnie obie ciąże pod kątem wagi też podobne ok + 20 kg, po porodzie + 10, reszta spadła za pierwszym razem dopiero po skończonym karmieniu, mam nadzieję że teraz też spadnie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2313 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak kończy 5 tygodni to już może być skok rozwojowy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2314 |
Zakorzenienie
|
poxytywnie nic mu nie bylo bruszek nie bolal wiec dzis znow dostal na lyzke sie zsloscil wiec dalam do butli
mnie wkur.... wystajacy brzuch i na plecu musze jakies cw znalez masakra jak mnie bola |
![]() ![]() |
![]() |
#2315 |
Zadomowienie
|
Ja chciałam chrzcić dopiero maj/czerwiec żeby było ciepło i żeby maluszek podrósł, a Tż chce w święta, ale boję się że może być zimno. Poza tym chrzestną ma być moja siostra, która jest w ciąży i za tydz. ma mieć cc, więc też będzie miała maleństwo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2316 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak w zasadzie, to nie przypuszczałam nawet, że mi przyślą biały proszek w woreczku. Byłam pewna ,że to będzie gotowa masa ![]() ![]() Cytat:
![]() O widzisz. Ja sie chcę nauczyć szyć, ale póki co stanęłam na etapie skracania ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Mówią że to się kiedyś unormuje i nie będą dzieciaczki tyle płakać, i że nawet nie trzeba będzie tak nosić ![]() ![]() Cytat:
![]() Brawa dla Tymka ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2317 |
Zadomowienie
|
Ostatnio zauważyłam, że Dady 2 zostawiają odciski na udach małego i zastanawiam się, czy to już czas na zmianę na 3 (ma dopiero 6 tyg.), czy może pampersy albo huggisy są luźniejsze i wystarczy zmienić firmę
![]() ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Ja też ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2318 | |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Ostatnio mam mniej czasu, żeby poczytać. Matylda skończyła 3 miesiące i teraz to dziewczyna zrobiła się kontaktowa ![]() Polecam książeczki z serii Oczami maluszka, czarno białe obrazki a jakie zainteresowanie ![]() W tamtym tygodniu miałyśmy szczepienie, ale z racji tego, że mnóstwo choróbsk to szczepienie miałyśmy w domu i nasza pani dr zamiast wziąć 5w1 wzieła 6w1 których nie chciałam to miałyśmy tylko jedno ukucie na pneumo i drineczka z rota ![]() A za tydzień pierwszy wspólny wyjazd w góry ![]() ![]() Judka super ta stronka o rozwoju dzieciaczka Cytat:
Kiedyś słyszałam o tych piankowych, że rakotwórcze dlatego szukałam czego dobrego bez szkodliwych substancji. Mam nadzieję, że się sprawdzi. Dziewczyny mam pytanie czy u waszych dzieciaczków w pionie tzn podczas noszenia albo jak leżą na brzuszku i podnoszą główkę to ciemiączko jest troszkę zapadnięte? Dziś to zauważyłam u małej jak była na brzuszku, jak leży na pleckach to jest ok, równiutko. Dzwoniłam do pediatry i niby tak może być w pionie, ale jestem ciekawa czy wasze dzieciaczki też tak mają? Edytowane przez meyka87 Czas edycji: 2013-02-01 o 12:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2319 | |||
Zakorzenienie
|
Ptasie mleczko to zuo! Nie żałuj, że nie możesz
![]() Cytat:
![]() Nie no spoko, dowal ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Chyba idę na spacer bo moje dziecko za przeproszeniem drze japę znowu. Nawet butla jej nie pomogła ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W sumie nic takiego ![]() ![]() ![]() ![]() Spała od 22 do 5 rano. O piątej ją nakarmiłam i spała uwaga- do 10-ej. ![]() Pochwaliłam się i pewnie będę mieć dzisiaj za swoje czyli nieprzespaną noc. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2321 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2323 |
Raczkowanie
|
tak to takie mięciutkie, też wcześniej nie zwróciłam na to uwagi w tej pozycji, zawsze patrzyłam tylko na leżąco, a dziś się wystraszyłam jak ją położyłam na brzuszku. Po telefonie do pediatry mi lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
#2324 |
Zakorzenienie
|
![]() już wczoraj pochwaliłam się na fb - Jasiek zasnął całkiem sam ![]() prawie 1.5h to zajęło a co mąż wchodził to szczerzył się od ucha do ucha ![]() ale nie powiem, miałam chęć go wyjąć i tulić ![]() dzisiaj siedziała z nim mama 2h i mówi że cały czas się do niej śmiał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2325 |
Zadomowienie
|
Czy jak nosicie dzieciaczki na prosto, to zawsze tak że głowa leży na Waszym ramieniu albo wręcz zwisa? Bo ja czasami noszę niżej, tzn. mały opiera główkę mniej więcej na wysokości mojego serca (oczywiście przytrzymuję mu główkę) i on się wtedy z reguły uspokaja, czasami nawet jak tak siedzimy to zasypia. A wczoraj była u mnie koleżanka i powiedziała, że źle go trzymam i robię mu krzywdę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2326 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my na butli więc dostał i do wyrka poszedł - ale smoczka często potrzebuje i trzeba mu chodzić i wkładać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2328 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edit: Teraz doczytałam, że mówisz o noszeniu prosto - układaj go może tak bardziej na skos, żeby kręgosłup był prosto. Cytat:
![]() Edytowane przez Sola1 Czas edycji: 2013-02-01 o 13:20 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2329 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2330 |
Zadomowienie
|
Fajna ta mata - pełny rozmiar pokryłby wolna przestrzen w moim salonie i mały moglby sie bawic.....musze sie nad tym zastanowic.
Wlasnie go wzielam "ze spaceru" przy oknie - usnal sam i spal godzine, a teraz w cieplym pokoju juz "furczy" nosek i jest grymaszenie....jutro bedzie spal 1.5 godziny. Weronika - jak ide przez miasto, to sie za Toba rozgladam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2331 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- eeee tam, bez przesady! mój ogólnie nie lubi w poziomie być noszonym, no chyba że mój mąż go nosi, to w miarę toleruje, a u mnie to tulko w pionie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie przez to że nie mogłam cycem miał potrzebę ![]() smoczki mam 3 różne i mu wszystko jedno co włożę |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2333 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam pojęcia w czym tak pozycja może zaszkodzić jak kręgosłup jest prosto ( w sensie nie wyginania na boki) Mi się osobiście wydaje, że większym problemem jest właśnie to, że maluszek chce słuchać bicia naszego serca czy ogólnie się wtulić przez co przekrzywia się właśnie na bok przez co kręgosłup może być właśnie taki powyginany. Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2334 |
Zadomowienie
|
dziewczyny żeby szczepić 5 w 1 lub 6 w 1 trzeba kupić tą szczepionkę w aptece?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2335 | ||
Wtajemniczenie
|
Dzieki za linka do ramki z glina
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() DZIKA ![]() moja sie ostatnio drze sie non stop jak jest zostawiona sama bo nie moze zasnac a jak zasnie to sie wybudza czesto i trzeba od nowa usypiac, coz sie dziwic mama cierpi na bezsennosc to dziecie sie dostosowalo tak was czytam i mnie nie ma kto zrobic herbaty a mala przed karmieniem sie drze ze juz chce, juz sie przyzwyczailam ze tak wola inaczej nie umie, ale na poczatku nerwowka i powtarzanie sobie spokojnie po wolutki wszytko zrob, krzywda jej sie nie dzieje jak to mowia przedwojenne babki "poplacze bedzie mniej siakac" ![]()
![]() |
#2336 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2337 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale skłaniam się może faktycznie ku temu skokowi rozwojowemu. Poryczy i przestanie i będzie mądrzejsza ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja też się staram ją teraz dłużej przetrzymywać jak płacze ale mam wrażenie, że ona się wtedy tylko bardziej denerwuje i ma jeszcze większe problemy z uspokojeniem się czy zaśnięciem. I weź bądź mądry i pisz wiersze. Byłyśmy 1,5h. na spacerze, teraz ją wietrzę koło balkonu w wyjściowym ekwipunku licząc na drugie tyle spokoju ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2338 |
Rozeznanie
|
Witam się
![]() wpadam na chwilkę póki mały śpi, bo dziś ma dzień "towarzyski" czyli jak się go zostawi samego to zaczyna marudzić i płakać, a wystarczy że ktoś siedzi obok i już zadowolony i sam się sobą zajmuje ech ![]() chwalimy się że Seba kończy dziś 3 miesiące ![]() mam nadzieję, że z tym magicznym czasem i kolka mu minie ![]() dziś idę do spowiedzi, bo za tydzień chrzcimy, a po powrocie mam zamiar zabrać się za sprzątanie kuchni ale jak wyjdzie to zobaczymy ![]() my też długo zbieraliśmy się z decyzją kiedy chrzcić, a że oboje chrzestni są studentami to dostosowaliśmy datę do nich, żeby oboje byli po sesji, no i my mieliśmy więcej czasu na zorganizowanie finansów, bo impreza na prawie 40 osób, mimo że robiona w domu, trochę kosztuje ![]() a we wtorek idziemy do pediatry żeby małego przebadała, bo niepokoją mnie jego drgawki, tzn czasem tak się wzdryga całym ciałem jakby mu było zimno a wiem że nie jest. Zdarza się to w różnych momentach dnia i nie zauważyłam żadnej prawidłowości pojawiania się takiego drgania. no i robi mu się ciemieniucha między brwiami, trochę dziwne miejsce i nie wiem jak to zwalczyć, może lekarka coś mi doradzi
#2339 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno to wszystko też kwestia indywidualna każdego dziecka i tysiąca innych czynników jak np. te skoki rozwojowe.. Ale na pewno coś w tym jest, że dziecko jest takim pochłaniaczem naszych emocji. Jak mam gorszy dzień czy posprzeczamy się z tz to zwykle na drugi dzień jest marudzenie i nie wiadomo o co chodzi. A jak już czujemy, że mamy wszystkiego dosyć to mi się wydaje, że wtedy najlepiej, żeby ktoś został z dzieckiem, żebyśmy mogły odreagować i naładować baterie, bo tak to robi się błędne koło - dziecko co raz bardziej poddenerwowane, a my coraz bardziej wkurzone. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- A tak w ogóle to to mówienie spokojnym głosem do dziecka które ryczy wniebogłosy i nie możemy w tym samym momencie wziąć na ręce, bo robimy np. butlę ( jak wiemy są dzieci, w tym moje, że jak są głodne to muszą dostać jeść natychmiast jakby nie wiadomo ile czasu nie jadły) - bardzo polecam. Zazwyczaj moja uspokaja się na chwilę. Czasem jak np. mieszam mleko to mam już jedną rękę wolną ( jest to chwila, ale dla mego dziecka są to wieki) to nie wyciągając z łóżka np. głaszczę po policzku, nóżce itp - też doraźnie działa. ![]() Pewnie o większości rzeczy wiecie, ale może się komuś przyda ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2340 | ||||||
Rozeznanie
|
hej
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja mam kilka próbek Emolium i zaczęłam myć główkę próbką "szamponu nawilzajacego" i smaruję drugą próbką "emulsja na sucha skóre głowy" i widze poprawe, ciemieniucha tez schodzi ![]() współczuję ![]() ![]() Ja dzis bylam w szoku bo moja spała od 22:20 do 10:40 z przerwami na jedzenie. W tym na jedna przerwe wzielam ją spiacą po 6h bo sie już zastanawiałam czy wszystko ok, a ona zjadła ledwo ledwo i dalej spała... nawet nie lulałam.. SZOK.. Ale nie ciesze sie zbytnio bo wiem że wszystko jest u niej takie zmienne... Cytat:
![]() Ja też staram się jeść beznabialowo i moja lepiej się czuje, ale wczoraj zrobiłam sobie na szybko ten deser Apple Crumble, o którym tu któraś wspominała (chodził za mną juz od dawna), zjadłam sporo ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Zauważyłam że mój coraz później wraca z pracy i nie wiem czy to rzeczywiście przez pracę czy tam odpoczywa ![]() A jak ubierasz swoją córkę na spacer to też płacze i dopiero uspokaja sie na zewnątrz?? Bo ja czasami nie mam już siły... Mój tż zajmuje się trochę małą jak już wróci z pracy i jeszcze gotuje mi jedzonko ![]() ![]() ![]() ![]() I jeszcze a propos gier to zamówiłam w końcu zumbę i przedwczoraj włączyłam.. Patrycja siedziała w foteliku i robiła za widownię. Ja próbowałam tańczyć a mała tak była zapatrzona że zapomniała że jest jej pora karmienia ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Odnośnie chust to mam pożyczoną od sąsiadki i próbowałam już dwa wiązania i niestety Patrycji nie pasuje siedzenie w niej.. woli jak się ją nosi bez chusty ![]() ![]() W sobotę mam wizytę u gina, zobaczymy co powie ciekawego ![]() A po wizycie planujemy pojechać do teściów na jedną nockę. Mam nadzieję że Pati będzie grzeczna i nie pokrzyżuje nam naszych planów. To pierwszy nasz taki dalszy wyjazd z nią.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.