|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szczurzy temat
Karmy firm Megan, Vitapol, Animals nie należą do najzdrowszych.
Ja bym raczej poleciła Prestige Versele Laga Rat Nature, Beaphar Xtra Vital Rat lub Deli Nature Rats& Mice (odpowiednio ich fotografie w załączniku) Sama kolba to za mało - ona ma charakter uzupełniającego przysmaku, ja bym nie rezygnowała z karmy.
![]() |
![]() |
#2312 |
Rozeznanie
|
Ostrowczanka dzięki za radę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2313 |
Zakorzenienie
|
Z karmą Vitapolu jest tak, że ma sporo tych chrupek, które są sztucznie barwione i (podobno) potrafią nawet uzależnić. Ja swoje wiadomości opieram na twierdzeniach weterynarzy i osób hodujących szczury rasowe - sama też nie jestem ekspertem. Swoim szczurom daję karmę, która składa się wymieszanych 2 rodzajów karm (najczęściej Deli Nature plus albo Xtra Vital albo Versele Laga) do tego wrzucam pestki dyni, słonecznika, ryż dmuchany, suszone warzywka (mam domowe), orzeszki itp.. Taka karma im najlepiej smakuje, choć trochę zostawiają - ale znika 3/ 4 miseczki.
Ja najczęściej robię większe zakupy w sklepie internetowym i mam zapas na parę miesięcy. A te zielone rurki, o których piszesz to lucerna. Nie wiem po co dają ją do szczurowych karm, skoro praktycznie ŻADEN szczur nie chce jej jeść.
![]() Edytowane przez Ostrowczanka Czas edycji: 2009-03-14 o 09:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2314 |
Zakorzenienie
|
Poszukam tej karmy, chociaż u siebie nigdzie nie widziałam w sklepach. Ale nie wiem czy w ogóle ruszy coś poza kolbą- jej chyba bardziej chodzi o formę niż o zawartość- bo nawet lucernową zje całą, chociaż w karmie nawet na nią nie spojrzała. Ze świniakiem też tak miałam, ze nie chciał jeść karmy, ale on był mniej wybredny i zjadał chociaż połowę z tego co dostawał.
![]() |
#2315 |
Rozeznanie
|
Ostrowczanak mojaTyśka właśnie wsuwa zwłaszcza te kolorowe kółeczka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2316 |
Zakorzenienie
|
U mnie warzywa suszy babcia - robi sobie mieszankę na rosół, taką włoszczyznę i ja dostaję od niej odsyp - jest to suszona marchewka, pietruszka, seler. Często w sklepach można kupić suszone warzywa np. buraczki.
Podkreślam - nie każdy szczuras to lubi, moim akurat przypadło do gustu. Szczurasy są jak ludzie, każda ma swój gust. Czasem w ramach "rozpusty" jak tarłam ser do czegoś to dawałam szczurom po wiórku - 3 dałyby się posiekać za niego, a czwarta (nieżyjąca już ![]() No i z tymi chrupkami w karmie, to tak trochę jak z czekoladą u dzieci :-/. Z tego co wiem szczurasy b. często przepadają ze pestkami dyni i za ryżem dmuchanym - łatwo je kupić w spożywczaku. Aha, moje przepadają też za suszonymi bananami, ale trzeba uważać kupując w zwykłym sklepie, aby to nie były banany kandyzowane, czyli suszone z cukrem - bo takie są niezdrowe. Co do wybredności - dobrze jest szczurka "przegłodzić" czyli nie dawać mu żadnych smakołyków, szczególnie resztek z naszego stołu, kolb, chrupek itp. - tylko suchą karmę. Po takiej 2-3 dniowej kuracji powinien się przekonać do chrupania ziarenek z karmy ![]()
![]() Edytowane przez Ostrowczanka Czas edycji: 2009-03-14 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2317 |
Zakorzenienie
|
Tak, te kolorowe kółka to syf
![]() ![]()
![]() |
#2318 |
Zakorzenienie
|
Przyznam, że ja czasami daję dropsika swoim, ale tak dawkuję jak rodzice dzieciom słodycze. Lepszym przysmakiem jest suszony banan czy pestka dyni.
Moje szczury też oprócz suchej karmy dostają też tzw. mokre jedzonko, czyli warzywa, papki mięsne, jajko, jogurt naturalny itp. Fajnym naturalnym przysmakiem są takie "paszteciki" dla fretek (moje za tym szaleją):
![]() Edytowane przez Ostrowczanka Czas edycji: 2009-03-14 o 10:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2319 |
żona
|
moja szczurka je wszystko
![]() a czasem to chyba sie przejada.. W niedziele tata tą ją tak karmi ze lezy potem plackiem caly dzien i sie nie rusza:P A je mieso ugotowane, surowe najbardziej lubi, wątrobke surowa, kapuste pekinska, pomidora, rzodkiewke, ogorka, ser zolty i bialy, placki, masy z tortow albo plackow to wielbi, a jak jej daje nutelle na palcu to nie moze sie oderwac ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2320 |
Zakorzenienie
|
Od kiedy wyczytałam, że od czekolady zwierzak może się struć i nawet umrzeć to jej nie daję - a czasem dawałam swojemu psu.
Masy z ciast i inne słodycze też za zdrowe nie są - szczurek może stracić od tego ząbki.
![]() |
![]() |
#2321 |
Rozeznanie
|
Ostrowczanka głodówkę już próbowałam przeprowadzić trwała ona 3 dni i nic nie pomogła , karma jak była tak została nienaruszona , więc kompletna porażka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2322 |
żona
|
czekolada tez szkodzi zębom człowieka a i tak sie ją je.
![]() Tak wiec daje szczurkowi wszystko co lubi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2323 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez Ostrowczanka Czas edycji: 2009-03-14 o 11:05 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2324 |
Zakorzenienie
|
Ostrowczanka- w jakim sklepie internetowym kupujesz pokarm? Bo mam pewne obawy co do świeżości itp. kupując przez internet...przeglądam właśnie ofertę sklepu Planeta Zoo i wydaje się porządny...
A i jeszcze co do miseczki na pokarm- jest jakiś patent żeby szczur nie rzucał miską po klatce i nie wywalał jej zawartości w trociny? Też czasem grzeszę i daję jej jakiegoś słodycza- okruszka gorzkiej czekolady albo ciastka owsianego ale to nie jest dobre dawać zwierzętom to co lubią- właśnie dlatego potem nie chcą jeść tego co dla nich dobre i zdrowe :-/
![]() |
#2325 |
żona
|
trzeba zyc krotko a dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2326 |
Zakorzenienie
|
Kupuję albo właśnie w sklepie Planeta zoo, albo w sklepie zooplus.pl.
Ten drugi to sklep niemiecki, ale mają polską stronę i konto. Towar idzie z Niemczech, ale paczka za zamówienie o wartości powyżej 100 zł jest za friko. Przy czym na Planecie zoo mają większy wybór i paczka jest zaraz a z zooplusa trochę się czeka. Oba zatem mają swoje plusy i minusy. Co do miseczki to można kupić taką podwieszaną, albo po prostu przymocować drucikiem do pręcików klatki ![]()
![]() Edytowane przez Ostrowczanka Czas edycji: 2009-03-14 o 11:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2327 |
Zakorzenienie
|
Ja bym chyba nie chciała skracać świadomie życia swojego zwierzaka...
![]() |
#2328 |
Rozeznanie
|
PaLLitQa sorry , że to powiem , ale opamiętaj się dziewczyno
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2329 |
żona
|
nie jest nie wiadomo jak spasiony, i nie daje mu sera w nadmiarze. Wszystkiego po trochu.
I nie mysle zeby zdechl od tego. Okaze sie ile bedzie zyl. edit: a tak w ogole szczur jest mądrym zwierzeciem. I on sam wie kiedy ma jesc i co mu smakuje. Szczur nie lubi szynki, bo wie ze w niej duzo chemikali, wiec nie zje. Tak samo we wszystkich tych kolorowych paszach. Edytowane przez PaLLitQa Czas edycji: 2009-03-14 o 11:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2330 |
Rozeznanie
|
A czy ja powiedziałam , że dajesz mu ser w nadmiarze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2331 |
żona
|
oczywiscie ze nie ma sensu, bo ja nie pytałam o rade.
Tylko bylo pytanie czym karmimy szczurki to odpowiedzialam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2333 |
żona
|
z braku pożywienia. Nie dziwne ze szczur zyjacy w piwnicy zje trutke, jak nie ma nic innego. Gdyby mialy tyle jedzenia co moj szczur, to nawet by uwagi na trutke nie zwrocili. A do tego niektore trutki sa tak podrabiane, zeby szczury poczuły w nich smakołyki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2334 |
Zakorzenienie
|
Ale zgodnie z Twoją teorią powinien wyczuć, że to go zabije. Poza tym szczury w piwnicach to na brak pożywienia specjalnie nie narzekają.
Nie widzę sensu, żeby się z Tobą kłocić, bo nie zmienisz postępowania. Pogadaj może z weterynarzem, co on na ten temat sądzi?
![]() |
![]() |
#2335 |
żona
|
ale porównaj sobie jedzenie jakie ma w piwnicy a jakie Ty mu mozesz dać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2336 |
Zakorzenienie
|
Ale, czy to ma jakiś wpływ na "wyczuwanie" przez szczura złych substancji w pożywieniu (co wcześniej wszem i wobec ogłosiłaś).
Robisz śmietnik z fajnego tematu... Ja powiedziałam co chciałam powiedzieć, moim zdaniem karmiąc szczurka swoim jedzeniem idziesz na łatwiznę, bo nie chce ci się nawet ugotować jarzyn czy mięsa bez soli i zrobić mu wartościowego, zdrowego jedzenia.
![]() |
![]() |
#2337 |
żona
|
a Ty moze nie zasmiecasz tematu? zastanow sie.
Zbyteczne sa te "przepychanki" bo jak juz mowilam ja nie prosilam o rade! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2339 |
Nie depcze krokusów
|
Ostrowczanka - dziękuję za przypomnienie ciekawych pomysłów zywieniowych, odkąd nie mam szczurka i nie siedzę na szczury.org, nie jestem w temacie, a Ty zawsze coś ciekawego napiszesz, przypomnisz, nauczysz...
![]() Swoim szczurom dawałam czasem dropsy, ale na zasadzie takiej jak dziecku, np. po kąpieli, która zawsze była wielkim dramatem ![]() Nigdy nie dawałam szczurom czekolady, choć sama pochłaniam ją tonami. Co do resztek ze stołu, moja kumpela zawsze miała szczury, które się strasznie drapały. Kiedyś weterynarz zapytał, co szczurzyca je, więc koleżanka odpowiedziała, że karmę, jakieś tam łakocie, bakalie, resztki obiadowe... i wtedy on zrobił taaaakie oczy i zapytał "A na przykład jakie resztki?". Zrobił jej taką lekcję, że od tego czasu jak daje coś gotowanego , to jest to gotowane specjalnie dla szczura, czyli bez soli i przypraw, nie maczane w sosie itp. A szczury już się nie drapią do krwi.
![]() |
![]() |
#2340 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() Dajcie znać jakby któraś z Was znała podobne objawy. Oczywiście jutro z rana lecę do weterynarza, chociaż nie wierzę w umiejętności tutejszych specjalistów. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.