Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-13, 08:18   #2311
ajah
wańka wstańka

Dot.: Re: Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
A moze akurat Anton zalapie I zmieni w miedzyczasie swoje nastawienie do piersi?(swoja droga, piekne imie mu wybraliscie. Moj maz sie tak nazywa ) trzymam mocno kciuki, zeby problemy.minely. U nas jako tako sytuacja opanowana. Ale czy calkowicie to przekonamy sie na wazeniu w srode

Dziewczyny mam wazne pytanie. Co trzeba zrobic, zeby dostac.sie do dentysty na NHS? Wypadla mi plomba i zab jest mega wrazliwy I obawiam sie, ze bedzie tylko gorzej. Jestesmy w UK od miesiaca I zostawienie kilku stowek u prywatnego dentysty nas zrujnuje... Mam jakas szanse na NHS?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Jeśli jeszcze nie jesteś zarejestrowana- to rób to jak najszybciej.
Prawdopodobnie mimo bólu zęba będąkazali ci czekać.
Wtedy poproś o namairy na przychodnię, która rzyjmuje acjentów w nagłych wypadkach- gdy boli ząb (jak cię ząb nie boli nie masz szans).

Bezpłatne leczenie dentystyczne to tylko jak maszkartęzwalniającą zoplat. W przeciwnym raziepłacisz wg ustalonych stawek.
Stary 2013-08-13, 09:03   #2312
Ula 25
Rozeznanie

Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI

Dziewczyny jak ukarac wiktora? Tak ukarac. Ja nie lubie tego slowa, wole jak dziecko ponosi konsekwencje swoich zachowan ale nie mam pomyslu na jego pisanie gdzie popadnie. Prosilam, tlumaczylam, ale ja nie wiem on jakas manie ma jak znajdzie dlugopis. Popisana jest nowiutka lodowka, szafa, sciany, stol w jadalni, do tej pory kazalam brac szmate i myc, lodowki nie udalo się odmyc, dziś popisal sobie mazakiem bluze i koszulke. Celowo to zrobil, gwiazdki i takie tam.
Ja zwyczajnie nie wiem jak go tego oduczyc, ja rozumiem dwulatek ciekawy swiata zlapal za mazak, ale pieciolatek, ktoremu ciagle się tlumaczy to już gruba przesada. Mam dosc tego ze ciagle jest cos popisane.
Oczywiscie podnioslam glos ze zlosci, ale co z tego jak i tak ciagle mam wszystko popisane
Ula 25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 09:15   #2313
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Ula 25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak ukarac wiktora? Tak ukarac. Ja nie lubie tego slowa, wole jak dziecko ponosi konsekwencje swoich zachowan ale nie mam pomyslu na jego pisanie gdzie popadnie. Prosilam, tlumaczylam, ale ja nie wiem on jakas manie ma jak znajdzie dlugopis. Popisana jest nowiutka lodowka, szafa, sciany, stol w jadalni, do tej pory kazalam brac szmate i myc, lodowki nie udalo się odmyc, dziś popisal sobie mazakiem bluze i koszulke. Celowo to zrobil, gwiazdki i takie tam.
Ja zwyczajnie nie wiem jak go tego oduczyc, ja rozumiem dwulatek ciekawy swiata zlapal za mazak, ale pieciolatek, ktoremu ciagle się tlumaczy to już gruba przesada. Mam dosc tego ze ciagle jest cos popisane.
Oczywiscie podnioslam glos ze zlosci, ale co z tego jak i tak ciagle mam wszystko popisane

A po papierze, tablicy tez pisze?
Byłby zainteresowany przyklejaniem sobie gwiazdek zamiast ich malowaniem?
Ja bym go nie karala pomijając to, ze musiałby po tym malowanie sprzątać. A biorąc pod uwagę co pisalas kiedyś, skonsultowalabym sie z psychologiem.
Stary 2013-08-13, 09:17   #2314
ewi83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
A moze akurat Anton zalapie I zmieni w miedzyczasie swoje nastawienie do piersi?(swoja droga, piekne imie mu wybraliscie. Moj maz sie tak nazywa ) trzymam mocno kciuki, zeby problemy.minely. U nas jako tako sytuacja opanowana. Ale czy calkowicie to przekonamy sie na wazeniu w srode

Dziewczyny mam wazne pytanie. Co trzeba zrobic, zeby dostac.sie do dentysty na NHS? Wypadla mi plomba i zab jest mega wrazliwy I obawiam sie, ze bedzie tylko gorzej. Jestesmy w UK od miesiaca I zostawienie kilku stowek u prywatnego dentysty nas zrujnuje... Mam jakas szanse na NHS?

Tez mam nadzieje, ze to sie jakos unormuje Anton pieknie przybiera na wadze wazy juz 8,5 kg, ale chyba przez te nocne karmienia teraz Wogole to zaczynam myslec ze problem moga miec jakies powiazanie z jego egzema Ale ze przybiera na wadze to HV nie widzi zadnego problemu
Mamy tez inny- bardziej powazny problem Anton ma dziure w klatce piersiowej, ktora sie bardzo zapada podczas oddychania GP nie bardzo wiedziala co z tym zrobic, wiec odeslala nas do pediatry , tylko ze znowu musimy czekac kilka tygodni na wizyte

Co do dentysty- to musisz dzwonic do przychodni I sprawdzac w ktorych akurat przyjmuja na NHS. Mnie sie udalo dostac w ciagu kilku dni wizyte Jesli zab bardzo boli mozesz poprosic o emergency appointment . Jesli masz karte maternity exemption to leczenie bedzie za darmo

Ula moze odpusc na razie z rozszerzaniem, albo poprostu zacznij robic swoje jedzonko
A od czego zaczynalas rozszerzac??
Ja sie bardzo boje togo rozszerzania ( NIkos wogole nie chcial nic jesc, probowac) a widze ze maly jest juz gotowy. Podobnie jak Damian caly sie trzesie jak widzi jak my jemy obiad. Wczoraj zlapal w raczke mojego nalesnika I probowal wsadzic do buzi Ale chce jeszcze troche poczekac z tym rozszerzaniem- chociaz do konca 4 miesiaca

Moje dzieciaki jeszcze spia- a mieslimy jechac w odwiedziny do znajomych

21 maja 2010- Nikolas Filip
06 kwiecien 2013- Anton Leon
ewi83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 10:12   #2315
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
A po papierze, tablicy tez pisze?
Byłby zainteresowany przyklejaniem sobie gwiazdek zamiast ich malowaniem?
Ja bym go nie karala pomijając to, ze musiałby po tym malowanie sprzątać. A biorąc pod uwagę co pisalas kiedyś, skonsultowalabym sie z psychologiem.
Przyklejanie to jedna mania a malowanie to druga, nakleja wszystko i wszedzie ale to jakoś toleruje bo na zakazane rzeczy nie nakleja
Otoz zgadzam się , ze ma po sobie posprzatac ale to nie rozwiazuje problemu bo co mam mu bluze kazac wyprac?

Cytat:
Napisane przez ewi83 Pokaż wiadomość
Tez mam nadzieje, ze to sie jakos unormuje Anton pieknie przybiera na wadze wazy juz 8,5 kg, ale chyba przez te nocne karmienia teraz Wogole to zaczynam myslec ze problem moga miec jakies powiazanie z jego egzema Ale ze przybiera na wadze to HV nie widzi zadnego problemu
Mamy tez inny- bardziej powazny problem Anton ma dziure w klatce piersiowej, ktora sie bardzo zapada podczas oddychania GP nie bardzo wiedziala co z tym zrobic, wiec odeslala nas do pediatry , tylko ze znowu musimy czekac kilka tygodni na wizyte

Co do dentysty- to musisz dzwonic do przychodni I sprawdzac w ktorych akurat przyjmuja na NHS. Mnie sie udalo dostac w ciagu kilku dni wizyte Jesli zab bardzo boli mozesz poprosic o emergency appointment . Jesli masz karte maternity exemption to leczenie bedzie za darmo

Ula moze odpusc na razie z rozszerzaniem, albo poprostu zacznij robic swoje jedzonko
A od czego zaczynalas rozszerzac??
Ja sie bardzo boje togo rozszerzania ( NIkos wogole nie chcial nic jesc, probowac) a widze ze maly jest juz gotowy. Podobnie jak Damian caly sie trzesie jak widzi jak my jemy obiad. Wczoraj zlapal w raczke mojego nalesnika I probowal wsadzic do buzi Ale chce jeszcze troche poczekac z tym rozszerzaniem- chociaz do konca 4 miesiaca

Moje dzieciaki jeszcze spia- a mieslimy jechac w odwiedziny do znajomych
Odpuszczam non stop na kilka dni jak widze takie akcje, za jakis czas powtarzam od nowa
Najpierw byl klik ryzowy i kukurydziany i to pije to dziś bo same mleko mu nie starcza więc mu dosypuje do mleka
Pozniej owoce i warzywa, nastepnie zupki i te mu nie podchodza, znaczy je ale wlasnie rewolucje brzuszkowe ma
Stary 2013-08-13, 10:15   #2316
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

A nie mozna schowac dlugopisow? Dac tylko gdy na niego sie patrzy,ze pisze po kartce?
Ja generalnie nigdy nie mialam nic popisanego,a Wiki wszystko rozumiala,ze nie wolno to nie wolno. Ciekawe jak bedzie z Erykiem,bo jak na razie jest zupelnie inny niz siostra
Stary 2013-08-13, 10:16   #2317
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Przyklejanie to jedna mania a malowanie to druga, nakleja wszystko i wszedzie ale to jakoś toleruje bo na zakazane rzeczy nie nakleja
Otoz zgadzam się , ze ma po sobie posprzatac ale to nie rozwiazuje problemu bo co mam mu bluze kazac wyprac?

Odpuszczam non stop na kilka dni jak widze takie akcje, za jakis czas powtarzam od nowa
Najpierw byl klik ryzowy i kukurydziany i to pije to dziś bo same mleko mu nie starcza więc mu dosypuje do mleka
Pozniej owoce i warzywa, nastepnie zupki i te mu nie podchodza, znaczy je ale wlasnie rewolucje brzuszkowe ma
Bluzę to co najwyzej mozesz pokazać namoczyć i niech pod twoim okiem nasypie proszku, a pózniej wrzuci do pralki.
Poza tym uwazam, ze niezbędna jest u Was konsultacja psychologiczna.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-13, 10:40   #2318
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
A nie mozna schowac dlugopisow? Dac tylko gdy na niego sie patrzy,ze pisze po kartce?
Ja generalnie nigdy nie mialam nic popisanego,a Wiki wszystko rozumiala,ze nie wolno to nie wolno. Ciekawe jak bedzie z Erykiem,bo jak na razie jest zupelnie inny niz siostra
Jak wiktor byl maly to tez nie bazgrolil nigdzie po za kartka czy tablica, od jakiegos czasu tak ma
Wiesz no niby mogę pochowac, ale ja uwazam ze to już nie takie male dziecko wolalabym jakoś go nakierunkowac ze nie wolno tylko nie mam pomyslu jak

Cytat:
Bluzę to co najwyzej mozesz pokazać namoczyć i niech pod twoim okiem nasypie proszku, a pózniej wrzuci do pralki.
Poza tym uwazam, ze niezbędna jest u Was konsultacja psychologiczna.
Ja rozumiem ze chcesz pomoc, z reszta sama o rade zapytalam, ale co się tak tego psychologa uczepilas? Mam isc do psychologa bo dziecko maluje i meble i sciany?
Dziecko jak temperamentne wymagajace wiekszej uwagi i poswiecenia czasu ale znowu nie ma takiego az problemu zeby do psychologa isc
Stary 2013-08-13, 10:51   #2319
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Jak wiktor byl maly to tez nie bazgrolil nigdzie po za kartka czy tablica, od jakiegos czasu tak ma
Wiesz no niby mogę pochowac, ale ja uwazam ze to już nie takie male dziecko wolalabym jakoś go nakierunkowac ze nie wolno tylko nie mam pomyslu jak

Ja rozumiem ze chcesz pomoc, z reszta sama o rade zapytalam, ale co się tak tego psychologa uczepilas? Mam isc do psychologa bo dziecko maluje i meble i sciany?
Dziecko jak temperamentne wymagajace wiekszej uwagi i poswiecenia czasu ale znowu nie ma takiego az problemu zeby do psychologa isc
Uczepiłam się, bo z tego co piszesz (nie tylko dziś) pojawia się obraz dziecka, które nie tylko jest wymagające, ale równiez takie, które ma problem z akceptowaniem autorytetów. Mało tego, opisujesz kompulsywne/ obsesyjne pisanie po sprzetach domowych, wspominasz o obsesji naklejkowej. Z tego co kojarzę Wiktor ma ponad 4 lata (?)- jeśli tak to nie jest zachowanie przeciętnego czterolatka (czy starszego dziecka). Jeśli nie jesteś w stanie zapanować nad dzieckiem teraz ( a nie sądzę by kary typu: zakaz oglądania bajki pomogły w przypadku mazania po ścianach), to w przyszłości łatwiej nie będzie.
Naprawdę jesteś w stanie stwierdzić co jest przyczyną i jak z tym pracować?
Psycholog mógłby wesprzeć was i pokazać jak radzić sobie z takimi sytuacjami.

Choć oczywiście mogę się mylić.
Stary 2013-08-13, 10:56   #2320
MsLullaby
Zakorzenienie

Dziewczyny zalamalam sie. Smarowanie, masowanie, nic nie dalo, z dnia na dzien brzuch i cale biodra az po plecy obsypaly sie ogromnmi rozstepami. Z dnia na dzien. Chce od razu cos z tym zrobic, poki sa "swieze", bo wiem ze jak sie zrobia biale to juz po mnie :P znalazlam krem Revitol Stretch Mark, jest dosc drogi, ale podobno skuteczny, byl chwalony nawet na wizazu. Co o tym myslicie? Znacie jakies inne sposoby na usuniecie juz powstalych rozstepow?

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 11:09   #2321
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Uczepiłam się, bo z tego co piszesz (nie tylko dziś) pojawia się obraz dziecka, które nie tylko jest wymagające, ale równiez takie, które ma problem z akceptowaniem autorytetów. Mało tego, opisujesz kompulsywne/ obsesyjne pisanie po sprzetach domowych, wspominasz o obsesji naklejkowej. Z tego co kojarzę Wiktor ma ponad 4 lata (?)- jeśli tak to nie jest zachowanie przeciętnego czterolatka (czy starszego dziecka). Jeśli nie jesteś w stanie zapanować nad dzieckiem teraz ( a nie sądzę by kary typu: zakaz oglądania bajki pomogły w przypadku mazania po ścianach), to w przyszłości łatwiej nie będzie.
Naprawdę jesteś w stanie stwierdzić co jest przyczyną i jak z tym pracować?
Psycholog mógłby wesprzeć was i pokazać jak radzić sobie z takimi sytuacjami.

Choć oczywiście mogę się mylić.
Wiesz co to nie jest jakas obsesja jak to nazwalas,
Dla mnie przesadzasz
Z poprzednimi problemami się uporalam po prostu potrzebowalam czasu i konsekwencji
Teraz mam kolejny problem więc się radze
Wiktor jest normalnym pieciolatkiem, naginajacym prawa do granic i sprawdzajacym codziennie moja cierpliwosc. Nie widze nic w tym dziwnego normalne zachowanie przedszkolaka
A ty za kazdym razem wysylajac mnie do psychologa sugerujesz ze sobie nie daje rady
Otoz nie , daje sobie z nim rade jednak czasem proszę o jakas rade chyba po to wlasnie tu piszemy
Stary 2013-08-13, 11:14   #2322
Trele_Morele
Zakorzenienie

Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Dziewczyny zalamalam sie. Smarowanie, masowanie, nic nie dalo, z dnia na dzien brzuch i cale biodra az po plecy obsypaly sie ogromnmi rozstepami. Z dnia na dzien. Chce od razu cos z tym zrobic, poki sa "swieze", bo wiem ze jak sie zrobia biale to juz po mnie :P znalazlam krem Revitol Stretch Mark, jest dosc drogi, ale podobno skuteczny, byl chwalony nawet na wizazu. Co o tym myslicie? Znacie jakies inne sposoby na usuniecie juz powstalych rozstepow?
Witam w klubie. Juz sie puszylm ze ich nie ma a w dwa dni zasypaly mi caly brzuch. Teraz jestem na etapie swedzenia. Czasem tak swedza ze zwariowac mozna!
Smaruje teraz BioOil ale tez szukam specyfikow zeby he rozjasnic. Znalazłam masc ze slimaka tylko ciagle nie moge nigdzie znalesc informacji czy mozna to stosowac juz w ciazy czy dopiero po jak wiekszosc kremow na rozstepy gdyz przenikaja przez skore

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 11:15   #2323
Ula 25
Rozeznanie

Wiktor jest uparty, wykloca się o swoje czasem szukam sposobu na pewne jego zachowania, jednak nie sadze ze problemy typu nie chce się ubrac czy maluje po scianach nie sa jakies ponadprzecietne i chyba wiele mam się z tym boryka
Stary 2013-08-13, 11:48   #2324
gosia261282
Gang Iren

Ula nie bądź zła,ale ja też uważam,że psycholog mógłby pomóc.
To nic złego prosić o pomoc osobę która ma wiedzę i doświadczenie jeśli z czymś nam trudno.
Sama kiedyś chodziłam do psychologa gdy miałam kiepski czas w życiu i zwykłe rozmowy,a dużo mi dały,pozwalały spojrzeć z innej perspektywy.
A taki psycholog dziecięcy widział już wiele różnych zachowań dziecięcych,potrafi nie znając was na chłodno ocenić sytuację i myślę,że wskazał by przydatne rozwiązania.
Spróbować nie zaszkodzi...
Stary 2013-08-13, 11:56   #2325
Ula 25
Rozeznanie

Ja nie jestem zla, tylko po prostu czegos nie rozumiem. Czy wasze dzieci sa poukladane, mega grzeczne i nigdy nie robily niczego zlego? Jeśli odpowiedz brzmi nie to wychodzi ze kazda matka powinna do psychologa z dzieckiem isc.
Ja nie wiem jak to odbieracie, ale ja na prawde nie mam az takich strasznych problemow z nim, owszem czasem mu odpuszcze nie dopilnuje i broi, jak kazde dziecko zdaje się, ale nie wydaje mi się zeby grzechy byly na tak duza skale ze musze zasiegnac poprady psychologa, ktory de facto kiepski moze przyniesc wiecej szkody niz pozytkuam zeby nie było, nie mam nic przeciw psychologom, zdarzylo się, ze raz tez korzystalam zaraz po urodzeniu wiktota, więc uprzedzen nie mam . Jednak sadze ze to ze dziecko nie jest podporzadkowane i buntuje się czasem na moje zasady i moje oczekiwania nie sprawia ze musze go zabrac do psychologa
Stary 2013-08-13, 12:00   #2326
gosia261282
Gang Iren

Ula decyzja należy do ciebie.
Ja mając problemy takie jak ty z dzieckiem które już rozumie i powinno wiedzieć co należy robić a czego nie skorzystałabym z rady specjalisty.
Nie miałam z Wiki w zasadzie żadnych problemów. Serio!

Eryk póki co broi,ale ma 15 miesięcy,więc dopiero poznaje świat,uczy się co wolno a czego nie.
Stary 2013-08-13, 12:02   #2327
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Kiedyś stosowałam Revitol. I niestety nie mogę powiedzieć o skuteczności, bo mi się butla stłukła i juz nowej nie kupiłam (a był to początek opakowania).

Poza tym, niestety ie znalazłam jakiegoś super specyfiku, który by bardzo pomagał na rozstępy.
Cytat:
Wiesz co to nie jest jakas obsesja jak to nazwalas,
Dla mnie przesadzasz
Z poprzednimi problemami się uporalam po prostu potrzebowalam czasu i konsekwencji
Teraz mam kolejny problem więc się radze
Wiktor jest normalnym pieciolatkiem, naginajacym prawa do granic i sprawdzajacym codziennie moja cierpliwosc. Nie widze nic w tym dziwnego normalne zachowanie przedszkolaka
A ty za kazdym razem wysylajac mnie do psychologa sugerujesz ze sobie nie daje rady
Otoz nie , daje sobie z nim rade jednak czasem proszę o jakas rade chyba po to wlasnie tu piszemy
Uwazam, ze w brakuje ci innej erspektywy, i tak w pewnym sensie uwazam, ze nie dajesz sobie rady.
Zdrowo rozwijający się pięciolatek nie ma większego problemu z zakazem typu- ' nie pisz po lodówce'.
I nie jest to mój wymysł, a normy rozwojowe.
Zachowanie Twojego syna moze wynikać z mnóstwa powodów, ale mam wrazenie, ze jakich to juz ciebie nie interesuje.

Tlumacząc zachowanie dzieckajego charakterem niezbyt mu pomagasz.
Uparty? To zadne wytłumaczenie. Tez jestem uparta, a potrafię dostosować się do panujących wokół mnie reguł.

Wg Ciebie przesadzam- ok.

Psycholog jest od tego, zeby pomóc, a nie oceniać. Ja z perspektywy rodzica uwazam, ze moją rolą jest dbać o moje dziecko i jeśli to oznacza kontakt z psychologiem czy innym specjalistą o to zrobię.

Ba, ja juz to zrobiłam i wszystkim to wyszło na dobre.

Cytat:
Ula nie bądź zła,ale ja też uważam,że psycholog mógłby pomóc.
To nic złego prosić o pomoc osobę która ma wiedzę i doświadczenie jeśli z czymś nam trudno.
Sama kiedyś chodziłam do psychologa gdy miałam kiepski czas w życiu i zwykłe rozmowy,a dużo mi dały,pozwalały spojrzeć z innej perspektywy.
A taki psycholog dziecięcy widział już wiele różnych zachowań dziecięcych,potrafi nie znając was na chłodno ocenić sytuację i myślę,że wskazał by przydatne rozwiązania.
Spróbować nie zaszkodzi...
Ładnie to ujęłaś
Stary 2013-08-13, 12:15   #2328
dzinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja niestety tez na nadmiar czasu nie marudze, przeciwnie

Wspolczuje problemow karmieniowych, ja tez mam problem ale innej natury. Już ktorus raz rozszerzam mu diete i po kilku dniach musze konczyc. Nie zeby nie chcial, przeciwnie, wcina az mu się uszy trzesa, ale kazde kilka dni nowego pokarmu konczy się ulewaniem i biegunkami.
No nie wiem jak to ugrysc, z wiktorem nie mialam tego problemu on zwyczajnie nie chcial nowosci, damian przeciwnie, az się trzesie jak widzi nasze jedzenie
Nie wiem czy po prostu nie odpuscic mu sloiczkow, poczekaz az sam bedzie stabilnie siedzial i po prostu dawac w raczke ugotowane warzywa z czasem cos innego
No sama nie wiem, czy znow dac kilka dni sloiczki i zobaczyc co bedzie

Ja już z implantem jestem, wypowiem się za jakis czas jak znosze

moze to dla niego ciut za wczesnie na rozszerzanie, moze w ramach innego jedzenia podaj sama gotowana marchewke przez kilka dni, ona reguluje stolce.
No i kleik ryzowy jest pomocny przy rozwolnieniu

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

Edytowane przez dzinek
Czas edycji: 2013-08-13 o 12:23
dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 12:26   #2329
Ula 25
Rozeznanie

Wiesz mowiac matce ze sobie nie daje rady i nie umie wychowac dziecka nie jest zbyt mile.
Widocznie ja spotykam inne dzieci bo dla mnie nie jest niczym nadzwyczajnym ze dziecko nie zawsze stosuja się do zakazow rodzica. Ba, sama nie zawsze stosowalam się, na prawde uwazasz ze to takie dziwne ze dziecko czasem lamie zakazy i w zwiazku z tym stwierdzasz ze nie daje sobie rady?
W takim razie wiekszosc matek powinna isc do psychologa bo dla mnie to nic nadzwyczajnego ze dzieci lamia zakazy mimo ze im się czegos zabroni robia
Jakies chore czasy nastaly ze jak masz problem lub chcesz się o cos poradzic to cie od razu do psychologa wysylaja, ale to już tak pol zartem pol serio

Dawalam mu sama marchewke on wcina ladnie, nie widac zeby go to sensacje brzuszkowe bolaly czy cos ale w dniu gdy dostanie cos po za mlekiem z kleikiem mocno mi ulewa i robi wiecej kup, żadne tam biegunki no ale wlasnie czesciej robi i to ulewanie, byc moze jeszcze nie czas na rozszerzanie dlatego przerywam jak tak się dzieje i po jakim czasie wracam znow
Stary 2013-08-13, 12:35   #2330
gosia261282
Gang Iren

Ula nikt nie powiedział,że nie umiesz wychować dziecka.
Dzieci są różne i mają różne charaktery. Gdy jest chory idziesz z nim do lekarza,a gdy są problemy z zachowaniem dlaczego nie skorzystać z pomocy specjalisty,który się właśnie w tym specjalizuje?
A to nie jest tak,że on popisał coś raz,tylko powtarza się to ciągle,więc jest tu jakieś głębsze podłoże.
Stary 2013-08-13, 12:55   #2331
_Peggy
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o rozstępy to mi się robią tylko z prawej strony brzucha. Nie ma co się dziwić, tam Adaśko najczęściej kuper wypina. Czasami to śmiesznie wygląda. Brzuch mi się asymetryczny robi.
Smaruje brzuszek oliwką i olejkiem arganowym.
Nie bolą mnie moje rozstepy. To moje blizny wojenne Jestem Mamą. To się liczy

Powiem Wam Dziewczyny z doświadczenia że na białe rozstępy to już nic nie pomoze Mam kilka krech na biodrach z okresu dojrzewania. Nic nie pomogło (czego ja tam nie kładłam, w sumie chyba tylko ślimaka). Teraz to jedynie laser, albo akceptacja. Ja wybieram akceptację
Stary 2013-08-13, 13:04   #2332
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Ula nikt nie powiedział,że nie umiesz wychować dziecka.
Dzieci są różne i mają różne charaktery. Gdy jest chory idziesz z nim do lekarza,a gdy są problemy z zachowaniem dlaczego nie skorzystać z pomocy specjalisty,który się właśnie w tym specjalizuje?
A to nie jest tak,że on popisał coś raz,tylko powtarza się to ciągle,więc jest tu jakieś głębsze podłoże.
dlatego ze uwazam z w dobie dzisiejszego gnania ze wszystkim do psychologa zwyczajnie jest przesada, ja nie doszukuje sie glebszego dna w tym, ze narobil na diabla i ze musi byc jakies wieksze podloze.
ot uwazam ze zwyczajnie zrobil zle i powinien poniesc tego konsekwencje, ale nie wiedzialam jakie dlatego zapytalam o rade.
owszem Ajah powiedziala, ze nie daje sobie rady.

Ajah masz racje, ze pieciolatek powinien wiedziec co dobre i co zle i zapewne wiktor to wie, ale ja nie zapominam o tym, ze to nadal jednak dziecko jest i nadal uczy sie funkcjonowac w spoleczenstwie, tego ze nie jest pepkiem swiata, ze nie zawsze ma racje i wielu innych reczy
nie sadze ze ma problem z tym kto jest autorytetem i kogo powinien sluchac, ale juz to ze nagina zakazy jest dla mnie czyms naturalnym.
ja sobie zdaje sprawe z tego ze wiele jego zachowan jest wynikiem pojawienia sie mlodszego bracisza i checia zwrocenia na siebie uwagi, jest to dla mnie zrozumiale i przykro mi ze mam jemu mniej czasu, ale jednoczesnie nie godze sie na pewne zachowania, co nie znaczy, ze sobie nie radze i powinnam isc do psychologa, bo uwazam ze wlasnie to jest spirala jego wiekszosci zlych zachowan, ze mam mniej czasu dla niego i chce zrwocic na siebie uwage.
wiesz mam nadzieje, ze ty nigdy nie uslyszysz, ze nie umiesz wychowac swojego dziecka, bo ja nie jestem z typow rozczulajacych i malo co mnie boli, ale zwyczajnie nie powinnas tak pisac
Stary 2013-08-13, 13:22   #2333
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Wiesz mowiac matce ze sobie nie daje rady i nie umie wychowac dziecka nie jest zbyt mile.
Widocznie ja spotykam inne dzieci bo dla mnie nie jest niczym nadzwyczajnym ze dziecko nie zawsze stosuja się do zakazow rodzica. Ba, sama nie zawsze stosowalam się, na prawde uwazasz ze to takie dziwne ze dziecko czasem lamie zakazy i w zwiazku z tym stwierdzasz ze nie daje sobie rady?
W takim razie wiekszosc matek powinna isc do psychologa bo dla mnie to nic nadzwyczajnego ze dzieci lamia zakazy mimo ze im się czegos zabroni robia
Jakies chore czasy nastaly ze jak masz problem lub chcesz się o cos poradzic to cie od razu do psychologa wysylaja, ale to już tak pol zartem pol serio
Cytat:
dlatego ze uwazam z w dobie dzisiejszego gnania ze wszystkim do psychologa zwyczajnie jest przesada, ja nie doszukuje sie glebszego dna w tym, ze narobil na diabla i ze musi byc jakies wieksze podloze.
ot uwazam ze zwyczajnie zrobil zle i powinien poniesc tego konsekwencje, ale nie wiedzialam jakie dlatego zapytalam o rade.
owszem Ajah powiedziala, ze nie daje sobie rady.

Ajah masz racje, ze pieciolatek powinien wiedziec co dobre i co zle i zapewne wiktor to wie, ale ja nie zapominam o tym, ze to nadal jednak dziecko jest i nadal uczy sie funkcjonowac w spoleczenstwie, tego ze nie jest pepkiem swiata, ze nie zawsze ma racje i wielu innych reczy
nie sadze ze ma problem z tym kto jest autorytetem i kogo powinien sluchac, ale juz to ze nagina zakazy jest dla mnie czyms naturalnym.
ja sobie zdaje sprawe z tego ze wiele jego zachowan jest wynikiem pojawienia sie mlodszego bracisza i checia zwrocenia na siebie uwagi, jest to dla mnie zrozumiale i przykro mi ze mam jemu mniej czasu, ale jednoczesnie nie godze sie na pewne zachowania, co nie znaczy, ze sobie nie radze i powinnam isc do psychologa, bo uwazam ze wlasnie to jest spirala jego wiekszosci zlych zachowan, ze mam mniej czasu dla niego i chce zrwocic na siebie uwage.
wiesz mam nadzieje, ze ty nigdy nie uslyszysz, ze nie umiesz wychowac swojego dziecka, bo ja nie jestem z typow rozczulajacych i malo co mnie boli, ale zwyczajnie nie powinnas tak pisac
Nigdzie nie napisałam,ze nie umiesz wychowywać dziecka
Napisałam, ze nie dajesz sobie raady. Kazdy w zyciu ma takie chwile i momenty i tego bym nie demonizowała. Gdybys sobie dawała radę to dziecko nie pisałoby po domowych sprzętach.
Nie chodzi o to, ze dziecko łamie zakazy.
Podałaś konkretny przykład.
Pisanie po meblach. Albo dziecko ma pęd artystyczny- wtedy np. tablica, na której mógłby się wyzyć załatwiłaby sprawę. Albo coś jest nie tak.
Dlaczego?
Bo juz niespełna 3 letnie dziecko potrafi zrozumieć, ze nie mozna pisac po ścianach, lodówce czy innych sprzętach i zaakceptować ten fakt.
Twoje pięcioletnie dziecko tego nie robi.

I nie jest to związane z tym, ze 'kazde dziecko bywa nieposłuszne'.
Moze mieć wytłumaczenie w tym, ze więcej uwagi od cebie dostaje, jak broi niz jak jest zniołkiem, ale równie dobrze moze być jeszcze kilka wytłumaczeń.

Moje podejście jest takie: idę do lekarza, gdy pojawiają się niepokojące objawy, korzystam z porady specjalisty, gdy mam z czymś kłopot (począwszy od spraw takich jak naprawa samochodu, na sprawdzeniu instalacji lektrycznej skończywszy).

Jeśli chodzi o komenare co do wychowania mojego dziecka: słyszałam rózne i to nie raz. Natomiast nie będę się tu na ten temat rozpisywać
Te, które mają jakieś podstawy analizuję i wycagam wnioski, te które bazują na bezsensownym truciu ignoruję.
Natomiast jeśli chodzi o dobro mojego dziecka, to chowam swoją dumę do kieszeni i staję na rzęsach, po to by mu wiodło się dobrze.

I jeszcze raz: nigdzie nie napisałam, ze nie umiesz wychowywać dziecka.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-13, 14:07   #2334
Ula 25
Rozeznanie

Ok dziekuje za komentarze , przyjelam do wiadomość
Jednak jeszcze raz powtarzam , ja wiem co jest powodem jego zachowan, nie to ze on nie zna zasad , bo zna. On zwyczajnie robi to po to zeby zwrocic na siebie uwage, wszelkie inne zasady tez lamie gdy domaga się uwagi.
Tu moja duma nie ma nic do rzeczy, ja po prostu jestem innego zdania niz ty, ze sobie nie radze.
Ale masz prawo myslec inaczej, szanuje to
Stary 2013-08-13, 14:28   #2335
dzinek
Wtajemniczenie

Cytat:
a czemu to nie lubisz slowa kara?
Jak sie broi to sie ponosi konsekwencje a konsekwencja jest kara.
Nie rozumiem czemu nie nazywac rzeczy po imieniu.
Kara to normalne slowo i ma swoje zastosowanie

Z 5 latkiem niestety tu nie pomoge bo nie mam doswiadczenia ale odnosze wrazenie ze dziewczyny ktore radza przerabialy temat.

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

Edytowane przez dzinek
Czas edycji: 2013-08-13 o 14:30
dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 15:04   #2336
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Jednak jeszcze raz powtarzam , ja wiem co jest powodem jego zachowan, nie to ze on nie zna zasad , bo zna. On zwyczajnie robi to po to zeby zwrocic na siebie uwage, wszelkie inne zasady tez lamie gdy domaga się uwagi.
Tu moja duma nie ma nic do rzeczy, ja po prostu jestem innego zdania niz ty, ze sobie nie radze.
Ula to ja nic nie rozumiem.
Wiesz, ze Wiktor broi, bo chce zwrócić na siebie uwagę.
Czemu nie dasz mu tego czego potrzebuje ?

A jesli nie masz czasu, to coś przeorganizowac.
Jak będziesz go karać, gdy on broi, bo chce Twojej uwagi- bedzie broil wiecej.
Wie, ze nie przejdziesz obojętnie obok pomazanej lodówki.
Stary 2013-08-13, 15:15   #2337
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Ula no ale chcialas rady co zrobic w tej sytuacji. A wlasnie psycholog,czyli osoba ktora ma na codzien do czynienia z roznymi zachowaniami dzieci moze poradzic ci caly wachlarz mozliwosci co zrobic by Wiktor tego nie robil,jak zmienic to zachowanie.

Uwazam,ze kazda z nas chce byc jak najlepsza matka i nikt nie zarzuca ci,ze ty jestes gorsza. Chcialysmy pomoc,bo o pomoc prosilas. I napisalysmy,ze my takze zasiegnelybysmy pomocy psychologa.
Stary 2013-08-13, 15:52   #2338
Ula 25
Rozeznanie

Kara a ponoszenie konsekwencji jest dla mnie zupelnie czym innym i wlasnie dlatego nazywam to tak, generalnie wole uczyc dziecka ze ponosi konsekwencje wynikajacego z jego zachowania niz go karac

Dlaczego nie dam mu tego czego potrzebuje? Alez daje tylko nie zawsze gdy on tego chce, nie mogę mu poswiecac sto procent uwagi bo jest tez drugie dziecko, co nie oznacza ze nie dbam o potrzeby wiktora. Z tym ze on chcialby tego czasu wiecej a ja go zwyczajnie nie zawsze mam.

Dziekuje za wasze rady
Stary 2013-08-13, 18:06   #2339
_Peggy
Zakorzenienie

Dziewczyny którą Polską Apteke Internetową polecacie?
Która według Was jest najlepiej zaopatrzona?

Robiłam zakupy już w kilku. Niestety czasami ciężko nzaleść wszystko w jednym miejscu.
Stary 2013-08-13, 18:20   #2340
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Peggy Pokaż wiadomość
Dziewczyny którą Polską Apteke Internetową polecacie?
Która według Was jest najlepiej zaopatrzona?

Robiłam zakupy już w kilku. Niestety czasami ciężko nzaleść wszystko w jednym miejscu.
Zdarzylo mi sie robic zakupy na aptekaleki.co.uk
Bylam bardzo zadowolona, leki przyszly szybko, zamowilam w piatek wieczorem a juz w poniedzialek rano wszystko dostarczono nie wiem jak tam z zaopatrzeniem, ja znalazlam tam wszystko czego potrzebowalam, tyle, ze nie bylo tego wiele

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości